Iako je estetika prvi razlog zbog kojeg se pacijenti odlučuju da isprave krive zube,  postoji niz drugih razloga koji su takođe veoma važni. Ovi razlozi se odnose na zdravlje zuba i desni. Ukoliko vam izgled vaših krivih zuba ne smeta, razmotrite ispravljanje zuba kao vrstu prevencije za razvoj oboljenja zuba i desni kasnije u životu.

Zašto je važno ispraviti krive zube?

Kada zubi ne stoje pravilno u vilici, odnosno kada se zubi međusobno preklapaju, postoji velika verovatnoća da će se ti zubi jednog dana pokvariti. Ovo se dešava zbog toga što se na mestima na kojima se zubi preklapaju zadržava hrana, koju je jako teško očistiti. Ovi prostori su toliko uski da ih ponekad ni koncem za zube nije moguće očistiti. Ali zato ta mesta predstavljaju idealne uslove za bakterije koji izazivaju karijes. Ispravljanjem zuba uspostavlja se mnogo bolja higijena i samim tim se prevenira nastanak karijesa.

Osim nastanka karijesa, otežana higijena i zadržavanje hrane između krivih zuba izazivaju i probleme sa desnima. Naslage na zubima se pretvaraju u kamenac, koji predstavlja osnovni uzročnik nastanka zapaljenja desni. U toku života, ova vrsta zapaljenja vrlo brzo prerasta u paradentozu i dolazi do povlačenja desni. Krajnji stadijum paradentoze je ispadanje zuba.

Kada se u toku rasta deteta zubi i vilice ne razvijaju pravilno, vrlo često dolazi i do poremećaju u disanju. Uske vilice i zbijeni zubi dovode do nepravilnog odnosa svih struktura u usnoj duplji, ali i u nosu. Pacijenti sa ovakvom vrstom problema najčešće dišu samo na usta. Disanje na usta dodatno podsitče dalji nepravilan rast vilica deteta, te je u ovakvim situacijama potrebno što pre detektovati problem i uz pomoć stomatologa usmeriti disanje deteta na nos. Ukoliko se ova navika ne ispravi, disanje na usta se zadržava tokom celog života, dovodi do suvih usta, zapaljenja desni, hrkanja i sleep apne-e. Osim toga, disanje na usta utiče i na opšte zdravlje, nedovoljan dotok kiseonika do svih ćelija u telu i problema sa srcem.

Nepravilan zagriz može negativno da utiče na vilični zglob. Otvoren zagriz je vrsta nepravilnog zagriza kada se kontakt ostvaruje samo na zadnje zube. Ovo dovodi da prevelikog opterećenja tih zuba i do prenošenja bola i pritiska na vilični zglob. Ispravljanjem zuba se postiže ravnomeran zagriz na sve zube i samim tim rasterećenje viličnog zgloba.

Na koji način je moguće ispraviti zube?

Specijalista za ispravljanje zuba – ortodont će uz pomoć pregleda, analize RTG snimka i analize modela vaših zuba predložiti najbolji način za ispravljanje zuba u vašem slučaju. Postoji nekoliko različitih metoda. Najčešće su to fiksne proteze, folije za ispravljanje zuba ili mobilne proteze. Ono što pacijente najčešće zanima jeste koliko dugo će morati da nose protezu da bi se njihovi zubi ispravili. Ovaj podatak na žalost nije moguće uvek predvideti, jer je svaki čovek organizam za sebe i ne reaguju svi zubi isto na pomeranje. U svakom slučaju, koliko god terapija trajala, posmatrajte to kao jednu vrstu ulaganja vremena i truda zarad očuvanja vaših prirodnih zuba do kraja života.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.