Pitajte Stomatologa

Bol nakon cementiranja krunica

Radio sam zirconium pre 12 dana su postavljenje , nisam imo nikakav bol prvi nedelju , nakon toga javio mi se neki blagi bol na doljnu vilicu osecam neku bol na hladno kad bijem a takodje imam isto tako tu neli bol u nepcima. Bol nije konstatan javi se u toku dana pa posle prodje ali opet neugodno je taj osecaj . Hvala

09.05.2024.

Poštovani, nakon cementiranja novih krunica potrebno je neko vreme (nekad i par nedelja) da se zubi naviknu i prilagode. Važno je da u toku vremena osetite da se taj bol postepeno smanjuje.

Razmak izmedju zuba -fiksna proteza

Poštovani 

Imam pitanje u vezi fiksne proteze. 6 meseci kako nosim gornju,pre mesec dana mi je stavljena i donja . Istog dana dobijam razmak izmedju gornjih jedinica koji nikada nisam imala. Da li je to normalna pojava? Hvala unapred na odgovoru

09.05.2024.

Poštovana, to je normalna pojava i dešavaće se sve dok ne završite celu terapiju.

Odlamanje keramike sa mosta

Poštovani,imam metalokeramicki most u gornjoj vilici i na dvojci i trojci je spala keramika povrsinski onako nije napukao most,da li je moguca popravka ?

14.03.2024.

Moguće je uraditi reparaturu krunice materijalom koji se koristi za plombe. Ovo nije dugotrajno rešenje, ali može da Vas posluži dok ne dođe vreme za menjanje krunica.

Bol nakon anestezije

Poštovani,
prije dva dana dobio sam mandibularnu anesteziju, te mi je radena ispuna i stavljan lijek na 7-icu s lijeve strane, danas dva dana nakon zahvata, prilikom zvakanja osjetim trcne na rubu jezika s lijeve strane, dok prilikom stiska vilicu o vilicu osjetim trnce najvise na vrhu jezika. Radi li se o necemu prolaznom ili je potreban posjet stomatologu ponovno? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

14.03.2024.

Poštovani,

Ponekad se dešavaju takve senzacije nakon mandibularne anestezije, ali to nije ništa što bi trebalo da Vas zabrine. Tegobe bi trebalo da prođu same od sebe.

Otok nakon vađenja zuba

Izvadio sam zub u cetvrtak 29.02. (sestica donja je u pitanju).Tokom vadjenja zakomplikovale su se stvari pa je moralo kako kaze stomatolog „hiruski da se izvadi“.Otoka nije bilo prvi dan ,dok bolova jeste posle trajanja anestezije. Evo sad je vec 2 dan kako imam otok ,kako da ga splasnem sto brze? (vrlo mi je bitno da otok prodje brzo ,zbog vise stvari) Bolova nemam cestih ,kad ih imam popijem kafetin i prodju ,samo mi je problem otok.
Hvala unapred na odgovoru!

14.03.2024.

Otok raste prvih 48h i onda pocinje da se smanjuje. Hladjenje pomaze samo u prvih par sati posle vadjenja, tako da sada ne mozete nicim ubrzati prolazak otoka.
Ukoliko primetite da se otok ne povlaci, potrebno je da odete na kontrolu.

Nadoknada zuba posle vađenja

Poštovani,
Gornju peticu sam polomila tokom jela. 3d snimkom je uočeno da je korijen takođe cijeli pukao. Dr mi je preporučio ugradnju implantata ili zubni most.
Zanima me koliko treba vremena da prođe od vađenja zuba kako bi se uradio zubni most? Kao i da li se tokom tog perioda mogu iskriviti/pomjeriti ostali zubi u vilici?
Hvala

14.03.2024.

Poštovana,

Za izradu mosta je potrebno da prođe 6 nedelja i za to vreme neće doći do pomeranja ostalih zuba.

Bol susednih zuba nakon vađenja

U četvrtak sam vadila gornju šesticu zbog komplikacija oko granuloma i pokušaja spašavanja zuba (jaki bolovi, temperatura, antibiotik). Rana je šivana. Od subote me malo boli i kao smeta petica i četvorka. Je li moguće da se granulom proširio na te zube ili je jednostavno ta bol normalna dok rana ne zaraste? Idem na vađenje konaca za 5 dana. Ali kako sam na putu daleko od zubara strah me da mi se nešto ne zakomplicira. Još uvijek pijem antibiotik.

18.02.2024.

Poštovana,

Moguće je da Vas susedni zubi bole zbog pritiska koji se preneo i na njih u toku vađenja. Taj osećaj bi trebao iz dana u dan da bude sve manji.

Na snimku svakako može da se proveri da li se granulom širio i u njihovom pravcu.

Otok nakon vađenja zuba

Postovani izvadila sam donju sedmicu pre 4 dana.I dalje imam mali otok pored rane i bolove u sestici,petici,i cetvorci.Do kad ce ovo da traje.pijem antibiotik i brufen po potrebi.

18.02.2024.

Poštovana,
Što se otoka tiče, ukoliko ne prođe po završetku terapije antibiotikom, potrebno je da odete na kontrolu kod stomatologa.
Što se tiče dužine trajanja bolova, to je veoma individualno, ali u najvećem broju slučajeva posle nedelju dana bolovi značajno oslabe ili u potpunosti prođu.

Kafa posle vađenja zuba

Postovani, juce sam u 14h hiruskim putem izvadila umnjak… sve je ok… da li moju danas da popijem kafu?

18.02.2024.

Poštovana,
Možete popiti kafu koja će biti prohlađena. Još danas ceo dan izbegavajte vrucu hranu i piće.

Guma za zube

Poštovani!
Interesujem se u vezi štitnika za zube. Bavim se rukometom i želela bih da zaštitim zube prilikom igre. Trenutno koristim štitnik iz “ Đak” prodavnice (polugotov) međutim mi dosta pravi smetnju pri govoru, što je veliki problem zbog moje pozicije koju igram.
Prelistala sam Vaš instagram profil, i videla sam slike štitnika, pa bih htela da se konsultujem sa Vama da li postoji mogućnost da se odradi neki manji štitnik, koji neće toliko ispuniti usta i neće smetati pri govoru?

01.02.2024.

Poštovana,
Štitnik u potpunosti možemo da prilagodimo Vašim potrebama u smislu dimenzije i debljine. Samim tim što štitnik stoji fiksiran za gornje zube sve vreme dok ga nosite, to značajno olakšava govor.