Pitajte Stomatologa

Bol nakon vađenja zuba

Dobar dan. Pre 6 dana sam izvadio zub, da li je normalno da me rana jos malo bolucka, odnosno pulsira? I kada ce rana prestati da bude bela, vec roza? Hvala sve najbolje

28.11.2023.

Poštovani,
Ukoliko nemate jake bolove i otok, nemate razloga za brigu.
Bolovi će vremenom prestati, a rana može da bude bela i par nedelja nakon vađenja, pre nego što se sluzokoža u potpunosti ne obnovi.

Povučene desni i promena boje zuba

Postovanje
Juce sam uocila problem na dva zuba donje vilice.Pri dnu zuba kao neka tamnija boja,nije pokvaren ali imam osjecaj kao da je krhko i malo boli na dodir.Mozda se meso povuklo s tog dijela.Ne znam da li moze biti opasno ,malo grublje cetkam zube.Mogu li to ikako samostalno sanirat?Hvala unaprijed

28.11.2023.

Poštovana,
Verovatno je došlo do ostećenja gleđi jakim četkanjem zuba, u kombinaciji sa povlačenjem desni.
Samostalno ne možete sanirati ovakvu vrstu oštećenja. Potrebno je da se na taj deo zuba stavi plomba, kako dalje ne bi dolazilo do potrošnje gledji.
Ono sto možete da uradite je da koristite meku četkicu i da izbegavate snažno četkanje zuba.

Slomljen pokvaren zub

Poštovani, dobro veče. Imam problem sa gornjom levom četvorkom. Ona mi je pokvarena neko vreme. Danas kada sam jeo, zagrizao sam na taj zub i otpalo je dosta. Sada na spoljnoj strani, odn levoj strani zuba nema ništa, a na unutrašnjoj strani je zdrav deo koj je ostao. Da li je neophodno da vadim zub, pozdrav i hvala.

13.11.2023.

Poštovani, da bi se utvrdilo da li zub mora da se vadi ili može da se leči, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak. Dalja sudbina ovog zuba zavisi od toga na kom nivou zuba je došlo do loma i u kojoj meri je zub pokvaren.

Bele naslage na jeziku

Dobar dan,

Imam jedno pitanje posle jela kao da mi jezik postane beo radio sam bris sve uredno i cim jezik iscetkam sodom bikarbonom to stanje prolazi.

14.10.2023.

Poštovani, ukoliko su Vam nalazi od brisa uredni, verovatno se radi o Vašem prirodnom reljefu jezika koji je malo izraženiji. Redovnom higijenom i četkanjem jezika možete održavati ovo stanje.

Postavljanje mosta nakon vađenja

Poštovana, pre 2 sedmice sam izvadio zub, interesuje me koliko vremena treba da prođe da bi se postavio zubni most, jer mi na tom mestu fali više zuba?
Srdačan pozdrav!

14.10.2023.

Poštovani, nakon poslednjeg vađenja zuba potrebno je da prođe minimum 6 nedelja, kako bi se dalje moglo pristupiti pravljenju mosta. Ukoliko je zarastanje bilo otežano, stomatolog će napraviti procenu da li je potrebno sačekati duže od 6 nedelja.

Razmak između krunica

Ja sam stavila metalokeramicke krune na dodju vilicu pre 2 mjeseca.Oni su napraviti iz 3 djela.

Jedinice su same,primjetila sam da se ppjavio razmak izmedju jedijice i dvojke sa obe strane.
Da li je to moguce popraviti.

13.03.2023.

Postovana, dodavanje keramike na krune koje su vec cementirane na zubima nije moguce uraditi.

Potrebno je da se uradi pregled i rtg snimak, kako bi se utvrdilo da li u Vašoj vilici postoji paradentoza, koja može da utiče na pomeranje zuba.
U skladu sa tim je dalje moguće sprovesti terapiju, tj. zaustavljanje pomeranja zuba, ali to cesto podrazumeva pravljenje novih krunica.

Nadoknada jednog zuba

Na internetu sam pronašla Vas sajt stomatološke ordinacije i videla sam da postoji mogućnost da se postavi pitanje oko neke nedoumice. Htela sam da pitam za savet jer imam nedoumicu. Naime, trebalo bi da izvadim gornju sesticu sa leve strane jer je u losem stanju i zanima me da li bi moglo da dodje do pomeranja ili „krivljenja“ ostalih zuba sa te strane, s obzirom da nastaje, nakon vadjenja, slobodan prostor?

17.01.2023.

Poštovana, po pravilu, susedni zubi se uvek naginju u prazan prostor. Ono što niko ne može da Vam kaže jeste za koliko vremena to može da se dogodi, jer je to individualno za svakog čoveka. Nekada su u pitanju meseci, a nekada godine. Ono što možete da uradite kako bi sprečili ovo naginjanje jeste da nadoknadite izvađeni zub ugradnjom implanta ili izradom mosta. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati ovde.

Razmak između gornjih jedinica

Dobar dan,

Molim Vas, da li možete pogledati sliku zuba u prilogu. U pitanju je tinejdžerka od 15 godina koja ima veći razmak između prednjih gornjih  zuba,  a da ne moraju da se bruse zubi i stavljaju krunice.

Unapred hvala,

Lep pozdrav.

17.01.2023.

Poštovana, ova nepravilnost može jako lepo da se reši stavljanjem dve bele (kompozitne) plombe na ta dva zuba. Ta metoda ne zahteva nikakvo brušenje zuba, plombe se samo dodaju na zube, tako da se ne primeti razlika između plombe i zuba.

Ova metoda je dobra takođe i zato što u slučaju da se pacijentkinja u nekom momentu predomisli, može da skine plombe i da ponovo ima svoj stari oblik zuba. Jedino što treba da imate na umu je da će se dodavanjem plombi širina zuba malo uvećati i da će u toku života verovatno morati par puta da obnovi te plombe.

Otok desni nakon vađenja

Izvadila sam zub pre tri ipo meseca. Zub je vadjen pod otokom desni. Posle toga sam pila sinacilin da bi spao otok. Otok je spao ali nikad od kad sam izvadila zub nije spao skroz. Ostalo je malo oteceno. Ja primecujem na obrazu i kad dodirnem desni oseti se razlika sa onom drugom stranom gde nema otoka. Pored tog zuba koji je izvadjen bio je jos jedan zub koji je poceo da se kvari i jos uvek nisam bila na popravku tog zuba. Sta bi mogao da bude uzrok otoku koji tri ipo meseca posle vadjenja nije skroz prosao? Da li je moguce da je ostalo neko parce zuba ? Brine me ta otecenost . Da li je to normalno da se otok nije skroz povukao? Da li moze nesto da se iskomplikuje?

17.01.2023.

Potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak te regije vilice. Jedino na taj način može da se utvrdi da li je nešto zaostalo u vilici od zuba, kao i to u kakvom stanju je susedni zub.
Na snimku će se takođe moći videti kako zarasta kost posle 3 meseca.
Ovo nije opasno stanje, ali je potrebno da se ispita da li postoji uzročnik otoka u vilici.

Otežano zarastanje nakon vađenja zuba

Poštovanje, pre svega želim da kažem svaka čast na detaljnim odgovorima koje često čitam. Da pređem na stvar, dana 11.12. mi je izvađena impaktirana donja osmica i sedmica, rez je bio malo veći od planiranog jer se na snimku nije lepo videlo u kakvom je položaju umnjak. Rupa je ušivena ali 18.12. Kada sam otišao na skidanje konaca doktor je potvrdio moju sumnju, da se konac opustio i da se rana nije zatvorila, i da je bila puna ostataka hrane. Očistio mi je fiziološkim rastvorom i nakon toga je prešao nekim laserom preko rane i rekao mi je da dođem sutra da ponovimo isti postupak. Rekao mi je da nastavim da se hranim normalno i da će rana sigurno zarastati par meseci ali mi nije rekao da li će pored čišćenja raditi još nešto. Rupa je otvorena trenutno i nisam dobio nikakvu terapiju osim brufena od 800mg za bolove koje neprekidno imam. Da li je ovo normalna procedura ili ovako može doći do infekcije? Da li da potražim mišljenje drugog stomatologa?

17.01.2023.

Poštovani, nakon toliko dana dno rane se već zatvorilo (zaraslo) i rana će se postepeno zatvarati od njenog dna ka otvoru. Zato kažemo da će zarastanje dugo trajati. Ovo se dešava kod većih rana, i ne predstavlja neki veći problem za Vaše zdravlje, osim što će Vam biti teško da održavate ranu čistom.

Vi se svakako trudite da to činite pranjem ili ispiranjem usta. Bolovi su kod otežanog zarastanja takođe uobičajena pojava.
Na žalost, osim strpljenja da organizam sam reši ovaj problem, ne mogu da Vam dam neki korisniji savet.

Srdačan pozdrav i hvala Vam na lepim rečima!