Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice i mostovi su najprihvaćenija metoda izrade protetskih nadoknada na zubima.

Krunice predstavljaju navlake  za zube koje prekrivaju čitavu površinu zuba. Više spojenih krunica nazivamo most. Osnovna razlika između krunica i mosta je u tome što krunicu postavljamo na zub koji već postoji u ustima, a spojenim krunicama odnosno mostom možemo da nadoknadimo neki od zuba koji nedostaje (odnosno da premostimo prazan prostor).

U stomatološkoj ordinaciji Dr Bede krunice i dentalne mostove izrađujemo od više vrsta različitih materijala,a kombinacija metala i keramike je jedan od njih. Ova vrsta materijala podrazumeva metalnu osnovu, na koju se postavlja keramika, tako da svojim izgledom odgovara željenoj boji, obliku i veličini zuba.

Kada se pristupa ugradnji metalokeramickih krunica?

Krunice za zube izrađujemo u slučajevima kada je zub obimno destruisan i kada njegovu strukturu većinom čini plomba. U takvim slučajevima je bolje zub zaštititi navlakom, kako bi njegov vek trajanja bio duži. Ovo se takođe preporučuje i kod zuba kojima je izvađen živac, jer su skloniji lomu.

Estetika zuba predstavlja drugi razlog za izradu keramičkih zuba, kome posebno posvećujemo paznju. Kada pacijent nije zadovoljan izgledom svojih zuba, njihovim položajem, oblikom i bojom, tada krunicama za zube možemo da korigujemo njihov izgled.

Kada savetujemo ugradnju metalokeramicskih mostova?

Metalokeramički most

Izrada dentalnih mostova se radi kada jedan ili više zuba nedostaje, ali je potrebno da ispred i iza tog praznog mesta imamo zdrave prirodne zube. Tada će ovi zubi poslužiti kao nosači mosta, koji će nositi konstrukciju od nekoliko spojenih krunica.

Osim u slučajevima kada nedostaju zubi, mostove možemo izraditi i kada su svi zubi prisutni ali su iz nekog razloga oslabljeni (paradentoza, lomovi). Spajanjem više takvih zuba u jednu konstrukciju činimo da oni zajedno lakše podnose sile žvakanja i da bolje obavljaju svoju funkciju.

Procedura ugradnje metalokeramickih krunica

Sam proces ugradnje metalokeramičkih krunica i mostova je isti i smatra se rutinskim. Nakon što uradimo pregled zuba, proverimo njihovo zdravlje i uradimo analizu RTG snimka, pristupamo brušenju zuba.

Brušenje zuba

Brušenjem zuba smanjujemo njegovu veličinu za debljinu buduće krunice. Brušenje zuba za krunice se sprovodi uz primenu anestezije i potpuno je bezbolno.

Uzimanje otiska

Nakon brušenja zuba pristupa se uzimanju otiska za krunicu. Potrebno je uzeti otiske svih zuba, i gornjih i donjih, kako bi budući keramički zubi dobro odgovarali zagrizu pacijenta. Otisci se potom šalju u zubotehničku laboratoriju, gde zubni tehničari pristupaju izradi krunica ili mostova.

Ugradnja

U toku celog procesa potrebno je da se uradi par proba zuba, u toku kojih analiziramo kako funkciju tako i izlged novih zuba. Nakon što se doktor i pacijent slože da zubi ispunjavaju sve zahteve koje smo želeli da postignemo, pristupamo cementiranju krunice odnosno njenom trajnom lepljenju za zub. Ovaj proces je po potrebi moguće uraditi uz primenu anestezije. Nakon cementiranja zuba, proces je završen.

Zašto je važno da nadoknadite zube koji vam nedostaju?

Metalokeramičkim mostovima je, kao što smo rekli, moguće nadoknaditi jedan ili više zuba koji nedostaju. Ovo je veoma važno uraditi, zato što se nakon vađenja zuba, remeti ravnoteža i funkcionisanje svih ostalih zuba u ustima. Susedni zubi počinju da se krive i naginju u prazan prostor, čime je direktno ugroženo njihovo zdravlje i dugovečnost. Ova pojava osim što negativno utiče na zdravlje zuba i desni, predstavlja i veliki estetski problem.

Održavanje metalokeramičkih krunica i mostova

Higijena metalokeramičkih krunica i mostova je veoma važna kako bi njihov vek trajanja bio što duži. Osim upotrebe redovne četkice i paste za zube, od velike pomoći mogu biti interdentalne četkice ili vodeni tuš. Osim redovne higijene kod kuće, potrebno je 1-2 puta godišnje otići na profesionalno čišćenje zuba kod stomatologa.

Ugradnja krunica u našoj stomatološkoj ordinaciji

Procedura izrade i ugradnje krunica i mostova, u zavisnosti od broja zuba koji se izrađuje, može da traje 7-10 dana. Za vreme ovog procesa moguće je izraditi privremene krunice, kako pacijent ne bi bio sa obrušenim zubima. One se izrađuju od posebne vrste plastike i osim što imaju estetsku funkciju, takođe štite obrušene zube od hladnih i toplih nadražaja.

Ukoliko niste sigurni da li je izrada metalokeramičkih krunica ili mostova dobar izbor za vas, kontaktirajte nas i u okviru besplatne konsultacije i pregleda dobićete predlog za najbolje rešenje u vašem slučaju.