Kompozitne fasete

Kompozitne fasete (kompozitni viniri) predstavljaju najbriži i najlakši način da transformišete svoj osmeh. Uz pomoć visoko kvalitetnih kompozitnih materijala u stomatoločkoj ordinaciji Dr Bede imamo mogućnost da menjamo sve one nepravilnosti koje vam smetaju na vašim zubima.

Ova vrsta vinira za zube će vam omogućiti da postignete željeni izgled i odlične estetske rezultate u samo jednoj poseti stomatologu. Kompozitni viniri predstavljaju pravi izbor zbog toga što je materijal lako prilagoditi željama pacijenta, pa zubima možemo korigovati oblik, boju i veličinu.

 

Kako funkcionišu kompozitne fasete (kompozitni viniri)

Uz pomoć zubnih faseta imamo mogućnost da menjamo izgled zuba samo sa njihove prednje strane, odnosno  da menjamo izgled osmeha.

Kompozit predstavlja materijal koji koristimo pri postavki belih plombi na zube. Samim tim, postavka kompozitne fasete podseća na taj proces, s tim što za postavljanje fasete u većini slučajeva nije potrebno brušenje zuba. Ovo je glavna razlika između postavljanja fasete i postavljanja krunice (navlake), za koju je zub potrebno u celosti obrusiti.

Kako bismo vam obezbedili vrhunske rezultate veoma je važna upotreba kompozitnih materijala visokog kvaliteta, kako bi fasete bile dugotrajne i što prirodnijeg izgleda. U stomatološkoj ordinaciji Dr Bede koristimo kompozitne materijale poslednje generacije. Ova vrsta materijala omogućava stomatologu da direktno na zubu oblikuje prednju površinu zuba u željeni izgled i zadovolji vaše estetske želje. Kako se procedura obavlja u jednoj poseti, odmah ćete moći da vidite nov izlged vaših zuba.

Ono oko čega posebno brinemo u toku postavljanja zubnih faseta jeste da one u potpunosti budu prilagođene vašem zagrizu. Ukoliko je zagriz pacijenta nepovoljan, tada može doći do odlamanja fasete, pa se u tom slučaju preporučuju neke od drugih metoda koje nam nudi estetska stomatologija, kao što je izrada bezmetalnih krunica.

Kada se preporučuju kompozitne fasete?

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete preporučujemo pre svega pacijentima koji na prednjim površinama svojih zuba imaju neke nepravilnosti koje smetaju estetici njihovih zuba. To mogu biti razna oštećenja nastala u detinjstvu, lomovi, flekice i stare neadekvatne plombe na zubima.

Osim toga fasete na zubima nam omogućavaju da nadoknadimo sloj zuba koji se potrošio, kao posledica agresivnih četkica za zube.

Zašto odabrati kompozitne fasete (kompozitne vinire)

Kompozitne fasete su najbrže i najefikasnije rešenje u poređenju sa drugim vrstama estetskih promena na zubima. Sve ostale vrste materijala zahtevaju odrešene pripreme zuba i duži period njihove izrade.

Rezultate je moguće videti odmah, a to takođe znači da je na licu mesta moguće vršiti i korekcije. Kompozit je materijal koji trpi promene i lako se prilagođava svim estetskim zahtevima pacijenta.

Ova metoda postavljanja zubnih faseta je potpuno bezbolna i odmah nakon završene intervencije možete da nastavite sa svojim uobičajenim aktivnostima.

Održavanje kompozitnih faseta

Kompozitne fasete se odražavaju potpuno isto kao i prirodni zubi. Osim redovne oralne higijene i upotrebne međuzubnih četkica, potrebno je da 1-2 puta godišnje odete kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba i poliranje faseta.

Cena postavljanja kompozitnih faseta

S obzirom na to da pričamo o kompozitnim materijalima koji se koriste i pri redovnim popravkama zuba, cene kompozitnih faseta se kreću u rangu cene popravke zuba. Ovaj način poboljšanja izgleda zuba je najpristupačniji, s obzirom na to da su cene keramičkih faseta mogu porediti sa cenama keramičkih krunica.

Ono što je takođe važno naglasiti jeste da kao i bilo koja bela plomba na zubima, kompozitni materijal može da promeni svoj izgled u toku godina. Ovo najviše zavisi od navika pacijenta, kao što su pušenje ili konzumiranje tamno obojenih pića. Ukoliko nakon određenog vremena dođe do promene boje kompozitne fasete, potrebno je da se ona zameni.