bezmetalne krunice

Krunice su nadoknade za zube koje se trajno lepe i menjaju kompletan izgled zuba. Mostovi predstavljaju nekoliko spojenih krunica, koji u svom sklopu mogu da nadoknade jedan ili više izvađenih zuba.

Kako samo ime kaže, ova vrsta keramičkih krunica i dentalnih mostova se izrađuje bez metalne osnove. Metarijal koji se najčešće koristi kao zamena za metal je cirkonijum. Zbog svojih fizičkih karakteristika i boje, cirkonijum ima visoke estetske karakteristike i daje zubima potpuno prirodan izgled, bez karakterističnog sivog tona metala.

Kada preporučujemo ugradnju cirkonijum krunica?

Cirkonijum krunice imaju veoma dobre estetske karakteristike i potpuno se uklapaju u prirodan izgled zuba. Samim tim, njih najčešće koristimo na prednjim zubima, kada pacijenti nisu zadovoljni izgledom svojih prirodnih zuba. Ova vrsta navlaka za zube nam omogućava da postignemo odlične estetske rezultate.

Mostove izrađene od kombinacije cirkonijuma i keramike preporučujemo samo u slučajevima kada nedostaju jedan, eventualno dva zuba. Za veće nadoknade od toga pacijentima ipak savetujemo izradu metalokeramičkih mostova, zbog njihove bolje fizičke izdržljivosti.

Pregledom i analizom rtg snimka, utvrđujemo da li je u vašem slučaju moguća postavka cirkonijumskih krunica ili mostova, tako da budu ispunjeni svi estetski i funkcionalni zahtevi. Ukoliko su zubi zdravi i promene koje žeilte da napravite je moguće postići bezmetalnim krunicama, tada pristupamo daljoj izradi navlaka za zube.

Procedura ugradnje bezmetalnih krunica

bezmetalne krunice

Procedura ugradnje bezmetalnih krunica i mostova odvija se u nekoliko standardih koraka. U stomatološkoj ordinaciji Bede ova procedura je svakodnevica,  proces je brz i uz primenu anestezije je potupno bezbolan.

Brušenje zuba

Brušenjem zuba oblikujemo zube tako da je na njih kasnije moguće postaviti bezmetalnu navlaku. Ova procedura se sprovodi uz primenu anestezije.

Uzimanje otiska

Nakon brušenja zuba pristupa se uzimanju otiska gornjih i donjih zuba u celosti. Otisci se potom šalju u zubotehničku laboratoriju, gde zubni tehničari primenom digitalne tehnologije dizajniraju budući izgled zuba.

Ugradnja

Nakon probe zuba, pristupamo njihovom cementiranju odnosno trajnom lepljenju za zube. Potom još jednom proveravamo da li je zagriz pravilan i pacijent je spreman za svoj novi osmeh.

Održavanje bezmetalnih krunica

Održavanje bezmetalnih krunica je isto kao i održavanje bilo koje druge vrste navlaka. Redovna oralna higijena, upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica, kao i upotreba oralnog tuša su načini za pravilno odražvanje krunica. Redovne godišnje ili polugodišnje kontrole kod stomatologa su preporučene.

Ugradnja krunica u našoj stomatološkoj ordinacij

U stomatološkoj ordinaciji Dr Bede najveću važnost pridajemo individualnom pristupu pacijentu, svim estetskim i funkcionalnim zahtevima, ali pre svega zdravlju zuba na koje želimo da postavimo krunice. Od toga najviše zavisi dugotrajnosti svake vrste nadoknade na zubima.

Sama procedura izrade navlaka za zube zavisi od broja zuba, ali u proseku traje 7-10 dana. Za ovo vreme pacijent može nositi privremene zube, kako bi lakše prošao period čekanja da krunice ili mostovi budu gotovi.

Ukoliko niste sigurni za koju vrstu navlaka za zube treba da se odlučite, pozovite nas i zakažite svoj besplatan pregled i konsultaciju.