Naše

Usluge

Detaljnije informacije i stručne savete možete dobiti u okviru stomatološkog pregleda koji se ne naplaćuje ili putem mejla.
Ukoliko dolazite iz inostranstva, pomoći ćemo Vam da nađete smeštaj u Novom Sadu.

Silensor – sprečite hrkanje
i opstruktivnu sleep apneu

Hrkanje nastaje u toku sna, kada donja vilica osobe koja hrče zauzme položaj u nazad i time smanjuje protok vazduha. Ovo stanje uzrokuje vibriranje mekoga nepca i tada osoba hrče.

Opstruktivna sleep apnea predstavlja prestanak disanja na nekoliko sekundi u toku spavanja zbog suženja gornjih disajnih puteva. Ponavlja se više puta u toku noći i dovodi do smanjene koncentracije kiseonika u krvi.

Usled smanjenog protoka vazduha i čestog buđenja u toku noći, osoba se sutradan oseća umorno i neispavano. Bolesti srca i krvotoka takođe mogu biti posledice ovih stanja.

Hrkanje i opstruktivna sleep apnea uspešno se tretiraju u sklopu stomatološke terapije.

Šta je Silensor?

Silensor predstavlja aparat koji sprečava zauzimanje nepravilnog položaja donje vilice, tako što je za vreme spavanja fiksira u prednjem položaju i time omogućava nesmetan prolaz vazduha kroz gornje disajne puteve. Na ovaj način dolazi do zatezanje mišića nepca, čije je tonus kod osoba koje hrču smanjen.

Aparat se nosi u toku spavanja i obezbeđuje dobar san, kako osobi koja pati od hrkanja i opstruktivne sleep apnee, tako i njegovom partneru.

Kako se pravi aparat protiv hrkanja Silensor?

Silensor se izrađuje na osnovu otisaka zuba gornje i donje vilice pacijenta. Ovaj aparat je individualan za svakoga. Prilagođen je obliku zubnog niza pacijenta, kao i pokretima donje vilice.

Da li nošenje ovog aparata vremenom znači i lečenje hrkanja i opstruktivne sleep apnee?

Ovaj aparat deluje simpotmatski, što znači da se hrkanje ne leči, već pomaže samo u toku nošenja, tj. spavanja sa aparatom. Podaci proizvođača Erkodent iz Nemačke navode da do smanjenja simptoma dolazi kod 80% pacijenata koji redovno nose Silensor. Stomatološka ordinacija Dr Bede iz Novog Sada je sertifikovana ordinacija za terapiju pacijenata od 2005. godine.

Kako se pacijent navikava na Silensor?

Organizmu je potrebno nekoliko dana da se navikne na spavanje sa stranim telom u ustima. Pacijentima se preporučuje da sam aparat stave u usta pre nego što legnu da spavaju, kako bi se prilagodili i naučili na novi položaj donje vilice. Kada se organizam navikne, više nećete ni primećivati da spavate sa Silensorom.

Kako se održava Silensor?

Ujutro je neophodno oprati sam aparat četkicom i pastom za zube i ostaviti ga da se osuši. Na taj način Silensor će biti čist i spreman za naredno nošenje.

Da li svi pacijenti mogu da nose Silensor i spreče hrkanje?

Postoje određene indikacije i kontraindikacije u medicinskom i stomatološkom smislu. Najpre je važno utvrditi uzrok hrkanja i da li postoje neke prepreke u gornjim disajnim putevima.

U stomatološkom smislu, neophodno je da pacijent ima svoje zube ili fiksno nadoknađeno većinu zuba, kako bi aparat čvrsto stajao na svom mestu u toku sna. Pacijentima koji nose mobilne proteze nije moguće napraviti ovaj aparat.

Stomatološkim pregledom i razgovorom sa stomatologom rešite svoje i probleme svog partnera. Pomozite sebi da se odmorite i dobro naspavate.