Fiksne proteze

Fiksne proteze predstavljaju skup bravica (breketa) i metalnih žica na zubima, koji se postavljaju radi ispravljanja nepravilnog položaja zuba. Na ovaj način se postiže pravilan zagriz i lep izgled svih zuba u celini.

Prednost fiksnih proteza u odnosu na proteze koje se skidaju je taj što one deluju na zube 24h dnevno, pa se samim tim do rezultata dolazi brzo i efikasno.

Vrste fiksnih proteza

Terapija ispravljanja zuba se sprovodi kako metalnim tako i fiksnim keramičkim aparatima. Takođe, terapija fiksnim ortodontskim aparatom može da se radi u kombinaciji sa folijama za ispravljanje zuba.

Koja vrsta fiksnog ortodontskog aparata će biti postavljena zavisi kako od želja pacijenta, tako i od samog položaja zuba. Zajedno sa specijalistom ortodoncije donosimo odluku o tome koja vrsta proteze je za Vas najbolja i u skladu sa tim se sprovodi cela terapija.

Svi fiksni aparati se sastoje od sličnih delova koje čine pomenuti breketi i žice. Ono po čemu se proteze mogu razlikovati jeste materijal od kojih su breketi napravljeni. Postoje metalni i keramički breketi.

Vrste Bravica za fiksne proteze

Fiksne proteze

Metalne bravice za fiksne proteze mogu biti legirajuće i samolegirajuće. Po izgledu su ove dve vrste bravica veoma slične, samo se razlikuju po sistemu vezivanja bravice za žicu proteze. Samolegirajuće bravice su jednostavnije i brže za rad, pa je samim tim vreme potrebno da se na mesečnoj kontroli urade potrebna podešavanja kraće.

Keramičke bravice su izrađene u boji zuba, i one se postavljaju samo na prednje zube. Na bočne zube se čak i kod ovakvih proteza postavljaju metalni breketi. Njihova primena nije moguća kod svih slučajeva gde je potrebno nošenje fiksne proteze, odnosno imaju manju moć delovanja od metalnih breketa.

Kada se preporučuje nošenje fiksne proteze?

Ispravljanje zuba fiksnom protezom se preporučuje pacijentima koji nisu zadovoljni položajem svojih zuba u estetskom smislu, kao i svim onim pacijentima kojima je stomatolog skrenuo pažnju da nepravilno grizu ili da imaju neku drugu vrstu problema koji je potrebno ispraviti.

Nošenje fiksne proteze odnosno isprvljanje zuba kod mlađe populacije uglavnom predstavlja način da se dođe do lepšeg osmeha i izgleda zuba. Međutim, pravilan položaj zuba određuje i dugovečnost samih zuba. Zubi koji stoje u nepravilnom položaju imaju mnogo veće šanse da se kasnije u životu pokvare ili ispadnu zbog povlačenja desni. To znači da nošenje fiksne proteze osim estetskog značaja, ima veliki značaj za produžavanje dugovečnosti zuba.

U zavisnosti od same anomalije položaja zuba i plana terapije koji se napravi, specijalista ortodoncije će vam preporučiti koja vrsta fiksnog aparata je najbolja u vašem slučaju.

Izrada i nošenje fiksnog aparata

Ispravljanje zuba protezom obuhvata proces pripreme zuba, zatim samo nošenja proteze, kao i proces nakon skidanja fiksne proteze.

U sklopu pripreme se rade sve vrste sanacija koja su neophodno kao što su, čišćenje zuba, popravka zuba, zamena neadekvatnih plombi i po potrebi vađenje umnjaka.

Zatim se radi snimak zub i uzimaju se otisci, kako bi se uradila analiza i plan terapije.

Nošenje fiksne proteze iziskuje od pacijenta dve stvari: dobru oralnu higijenu i redovne dolaske na kontrole jednom mesečno.

Nakon završenog ispravljanja zuba izrađuju se retineri, odnosno providne folije za spavanje, koje služe za održavanje postignutih rezultata.

Fiksna proteza na jednoj vilici

Nošenje fiksne proteze na jednoj vilici je moguće, ali je retko kada indikovano. Primenjujemo ga kada je potrebno uraditi ispravljanje položaja zuba najviše iz estetskih razloga.

Ono što je mana ovog načina ispravljanja zuba je što pomeranje zuba uvek utiče na zagriz, pa samim tim bez proteze na obe vilice, ne možemo  uskladiti nov zagriz.

Koliko dugo se nose fiksne proteze?

Nošenje fiksne proteze zavisi od više faktora, a to su:

-Težina anomalije koja se ispravlja,

-Godine starosti pacijenta,

-Da li pacijent redovno dolazi na kontrole.

Svi ovi faktori zajedno utiču na trajanje same terapije i najčešće nije moguće predvideti koliko će to tačno meseci biti.

Cena Fiksne proteze i načini plaćanja

Cena cele terapije ispravljanja zuba zavisi od vrste proteze odnosno vrste breketa koji se koriste u samoj terapiji. Cena obuhvata celu terapiju i sve kontrole, bez obzira na to koliko dugo će trajati nošenje proteze. Svaka terapija zahteva mesečne dolaske na kontrole, pa je i plaćanje moguće na mesečnom nivou, odnosno na rate. Kako biste saznali koja vrsta proteze je najbolja u vašem slučaju, zakažite besplatan pregled i konsultacije.