folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba predstavljaju nevidljive proteze kojima korigujemo položaj zuba. Ovaj način ispravljavnja zuba je najpraktičniji za ljude koji žele da poboljšaju izgled svog osmeha bez nošenja fiksne proteze i bez invazivnih metoda kao što su brušenje zuba i izrada navlaka za zube.

Providne folije za zube su lak, efikasan i siguran način na koji vam u ordinaciji Bede pomažemo da vaši zubi zauzmu pravilan položaj i samim tim doprinosimo njihovom zdravlju i boljoj estetici.

Kome preporučujemo ispravljanje zuba folijama?

Providne folije za ispravljanje zuba preporučujemo pre svega odraslima, koji su nezadovoljni izgledom svojih prednjih zuba, ali su uvek odlagali njihovo ispravljanje zbog toga što bi to zahtevalo nošenje fiksne proteze. Ovim nevidljivim aparatom za ispravljanje zuba možemo da korigujemo nepravilan položaj zuba kao što je:

  • isturen zub,
  • uvučen zub,
  • razmaci među zubima,
  • zubi koji se međusobno preklapaju.

Ono što je bitno da naglasimo jeste da folije za ispravljanje zuba ne mogu da koriguju nepravilan zagriz. Ovu metodu najviše koristimo kada želimo da rešimo položaj prednjih zuba u pravcu njihove bolje estetike.

Folije imaju neka svoja ograničenja i ne mogu da koriguju jako velika odstupanja u položaju zuba. Kod pacijenata koji imaju velike nepravilnosti u položaju i zagrizu ipak preporučujemo nošenje fiksne proteze.

Takođe je moguće kombinovanje ove dve vrste proteza, tako što će se najpre fiksnom protezom namestiti zagriz i veći problemi u položaju zuba. Potom će se fiksna proteza skinuti,a terapije dovršiti folijama za ispravljanje zuba.

Kako biste saznali da li ste vi dobar kandidat za ispravljanje zuba folijama, potrebno je da se urade pregled, otisci zuba, analiza i RTG snimci.

Od čega su folije za ispravljanje zuba?

folije za ispravljanje zuba

Folije za zube se prave od providne plastike, na osnovu modela vaših zuba. Ovaj model se uz pomoć softvera i 3D štampača oblikuje tako da dobijemo vaš budući izgled zuba, i na osnovu toga pravimo folije koje će vas postepeno voditi ka tom položaju. Ova vrsta materijala je udobna, glatka, veoma izdržljiva i ukoliko se pravilno koristi i održava, ne dolazi do pucanja samih folija u toku terapije.

Koliko vremena je potrebno za ispravljanje zuba folijama – efekat

Kada se uzmu otisci vaših zuba, radi se analiza. To znači da će ortodont proceniti da li ste vi pogodan kandidat za ispravljanje zuba folijama, i koliko bi cela terapija trajala. Od težine anomalije položaja zuba zavisi i dužina trajanja terapije, ali se svakako radi o mesecima, za razliku od fiksne proteze koja se uglavnom nosi oko dve godine.

Kada započnete terapiju, dobijate providne folije koje nosite naredni mesec. Za to vreme folije nosite stalno, danju i noću, osim u slučajevima kada jedete i kada se bavite sportom. Nakon mesec dana, dolazite u našu ordinaciju na novi otisak zuba, od kojeg se izrađuje set folija za naredni mesec, i ovaj postupak ponavljamo do kraja terapije.

Nakon postignutih rezultata, dobijate takozvanu retencionu foliju koja se nosi samo noću i koja služi za odražavanje postignutih rezultata. Ovu foliju je potrebno nositi što je duže moguće, s tim da će se vremenom njeno nošenje prorediti na svaku drugu ili svaku treću noć.

Osim retencionim folijama, rezultate je moguće održavati i retencionom žicom. To je tanka metalna žica koja se lepi sa unutrašnje strane prednjih zuba. Spolja se ne vidi i ne smeta vam pri jelu i govoru.

Pripremanje zuba pre postavljanja folije

Pre samog početka ispravljanja zuba, potrebno je da se uradi pregled i potencijalna sanacija svega što je potrebno. To znači da svi zubi moraju biti zdravi i kamenac očišćen. Uz pomoć RTG snimka takođe proveravamo zdravlje korena svih zuba, kao i moguće probleme koji se kod nekih pacijenta javljaju sa umnjacima. Vađenje umnjaka nije uvek potrebno, već samo u situacijama kada oni izazivaju neke probleme i upale.

Saveti u vezi nošenja folija i odlaska na kontrole

Samo nešenje folija može da bude nelagodno prvog dana dok se pacijent malo ne navikne. Već drugog, trećeg dana se zubi navikavaju i nošenje postaje lako. Ukoliko je potrebno, prvog dana možete praviti male pauze u nošenju u toku dana. Na kontrolama se viđamo jednom mesečno, eventualno jednom u dva meseca, ukoliko pacijent fizički nije u mogućnosti da dođe svaki mesec.

Održavanje folije za zube

Za vreme nošenja folija, oralnu higijenu održavate na uobičajen način. Što se tiče higijene samih folija, ona se održava svakodnevnim pranjem četkicom i pastom za zube.

Ispravljanje zuba folijama – cena

Cena cele terapije ispravljanja zuba folijama zavisi od toga koliko će vremena biti potrebno da se zubi isprave, odnosno od težine anomalije koju ispravljamo. Nakon pregleda i analize vaših zuba radi se orijentaciona procena koliko meseci će trajati ispravljanje zuba. U okviru te procene ćete znati i kolika će biti cena. Plaćanje se vrši na mesečnom nivou.