Održavajte vaše zube čistim dok radite na njihovom ispravljanju. Pravilan položaj zuba je pacijentima veoma bitan, kako iz estetskih tako i iz funkcionalnih razloga. Ne dozvolite da za vreme nošenja fiksne proteze zaboravite na zdravlje zuba i desni. Sama proteza na sebi zadržava hranu i bakterije, što pogoduje nastanku karijesa i upale desni. Ovo nije vreme da zanemarite detaljnu higijenu vaših zuba. Naportiv.

 

Šta vam je potrebno za pranje zuba i fiksne proteze?

Nema velike razlike u sredstvima koje ste do sada koristili. Potrebna vam je  meka četkica za zube, međuzubna (interdentalna) četkica, konac za zube i neko od sredstava za ispiranje usta. Ukoliko preferirate električnu četkicu, nju takođe možete koristiti. Danas se uglavnom ovi početni setovi za održavanje higijene dobijaju u ordinacijama prilikom postavljanja fiksne proteze.

U čemu je razlika u odnosu na pranje zuba dok niste nosili fiksnu protezu?

Žice i breketi (bravice) fiksne proteze predstavljaju mesta na kojima se zadržava hrana. To znači da ćete zube morati da perete nakon svakog obroka, kao i pre spavanja. Potrebno je očistiti sve površine zuba i delove proteze, tako da na njima više ne možete da vidite ostatke hrane. Zube i brekete nemojte trljati previše energično, kako ne biste odlepili protezu sa zuba. Nakon pranja proverite da li je sve čisto i na svom mestu.

Pranje običnom četkicom

Zube i brekete perite kružnim ili vibrirajućim pokretima, sa svih dostupnih strana. Posebnu pažnju obratite na deo zuba uz desni, kao i na same desni. Njima je potrebna blaga masaža četkicom i uklanjanje svih naslaga i bakterija, kako ne bi došlo do upale. Ukoliko desni u početku malo krvare, nemojte da vas to spreči da perete zube.

Pranje međuzubnom četkicom

Ovu četkicu koristite kao i kada niste imali protezu, da operete prostore između susednih zuba. U tu svrhu koristite tanju četkicu koja može da prođe između svaka dva zuba. Interdentalnu četkicu većeg promera koristite da očistite brekete i žice sa svih strana.

Fiksne proteze

Upotreba konca za zube

Razlike u odnosu na uobičajeno korišćenje konca za zube je ta što konac najpre morate da provučete između žice i zuba. Nakon toga, držeći konac za oba kraja omotan na dva kažiprsta, lagano ga provucite između dva susedna zuba. Sada vam se jedan kraj konca nalazi prema usnama, a drugi prema jeziku. Laganim pokretima, uz svaku stranicu zuba, očistite prostore između susednih zuba i uz desni. Budite oprezni da naglim pokretima ne oštetite desni.

Fiksne proteze

Upotreba tečnosti za ispiranje usta

Naslage od hrane možete ukloniti jedino mehanički, četkanjem. Kada niste u situaciji da operete zube ili kada želite dodatno da osvežite svoja usta, možete koristite različite tečnosti za ispiranje usta. One će doprineti osećaju svežine i smanjiće broj bakterija u vašim ustima.

Pojava belih mrlja

Kod pacijenata koji nedovoljno održavaju higijenu zuba, moguća je pojava takozvanih belih mrlja na zubima. Ove mrlje su početak demineralizacije zuba i one neće nestati nakon skidanja proteze. Iz ovog razloga potrebno je da pranje zuba shvatite ozbiljno. Sredstva koja se koriste protiv demineralizacije zuba koristite samo uz preporuku stomatologa.

Sportske aktivnosti

Pacijenti koje se bave sportom i nose fiksnu protezu nemaju nikakva ograničenja, ali se preporučuje da naprave sportske štitnike za zube. Na ovaj nači čuvaju svoje zube, samu protezu, kao i okolnu sluzokožu obraza i usana. Pri udaru ili jačem kontaktu, sluzokoža biva pritisnuta na metalne delove proteze, što može da dovede do ozbiljnih povreda.

Pored redovnog održavanja oralne higijene, budite redovni i na svojim kontrolama kod ortodonta. To je jedini način da vaše nošenje fiksne proteze bude uspešno. Ukoliko na zubima primetite bilo kakve promene njihove boje ili strukture, ili primetite da se neki deo proteze pomera, odmah se javite svom stomatologu. Takođe, u toku nošenja fiksne proteze, idite redovno na uklanjanje kamenca i mekih naslaga, kao i na uklanjanje pigmenata od hrane. Kod pacijenata koji nose fiksnu protezu, preporučuje se i peskiranje zuba.

Komentari (12)

  • Žute mrlje se stvaraju kada se hrana zadržava oko elemenata fiksne proteze. Te žute mrlje mogu biti meke naslage, kamenac ili pigmenti od hrane i pića. Takođe se nekada te mrlje stvaraju ukoliko postoji višak lepka na zubu sa kojim se lepila fiksna proteza. Sve te fleke se mogu ukloniti sa zuba profesionalnim čišćenjem kod stomatologa dok još uvek nosite protezu. Ne treba čekati da se proteza skine da bi se zubi čistili kod stomatologa.

  • Poštovana, voda ne može da ostavi crne tačkice na protezi ni na zubima. Ukoliko imate crne pigmente koji se ne skidaju redovnim pranjem zuba, to znači da bi trealo da odete na čišćenje zuba kod stomatologa.

  • Poštovana, to je uobičajena pojava, dok se ne naviknete na protezu. Postoji vosak koji se koristi u tim situacijama, kako bi se na protezi izolovalo mesto koje Vam smeta. Konsultujte se sa svojim stomatologom o tome gde u Vašem gradu možete kupiti taj vosak.

  • Poštovana, potrebno je da Vam stomatolog uradi čišćenje zuba ultrazvukom, kao i da pojačate oralnu higijenu interdentalnim četkicama. Postoji mogućnost da će desni biti blago uvećane sve dok ne skinete protezu.

 1. Sobzirom da nosim fiksnu protezu a bavim se sportom,u sportskoj radnji sam kupila štitnik koji se stavi u vruću vodu zagrize i oblikuje se po tvom otisku…Da li to smem da nosim.Hvala

  • Poštovana, takva vrsta štitnika se ne preporučuje sportistima koji nose fiksnu protezu. Prilikom oblikovanja štitnika postoji mogućnost da štitnik neće moći da se skine sa proteze, kao i to da se proteza ošteti. Osim toga, ova vrsta štitnika ne može da se dalje prilagođava pomeranju zuba koja će se dešavati u narednim mesecima.
   Individualni štitnik za sportiste može da reši sve ove probleme, uz dodatnu zaštitu i udobnost.
   http://stitnicizazube.rs/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.