Svakodnevna konzumacija različite obojene hrane, pića i cigareta ostavlja posledice na našim zubima. Kafa, čaj, crno vino i duvan mogu da promene boju naših zuba i ostave na njima tragove, takozvane pigmente. Pacijenti često dođu zabrinuti u ordinaciju zato što misle da je pigment zapravo karijes na zubu. Srećom, pigment nastao kao posledica neke od navika pacijenata je samo fleka na površini zuba koja lako može da se ukloni peskiranjem. Peskiranje zuba je metoda kojom na brz i jednostavan način možete povratiti prirodan izgled svojih zuba, u samo jednom kratkom dolasku u stomatološku ordinaciju.

Izvor: https://teethwalls.blogspot.com/1986/05/airflow-teeth-cleaning-before-and-after.html

Šta je peskiranje zuba?

Nakon uklanjanja kamenca i mekih naslaga, na zubima ostaju tamne mrlje tj. pigmenti, koje je teško ukloniti. Peskir za zube je aparat koji pod pritiskom izbacuje abrazivne čestice. Ove čestice, razblažene sa vodom, uklanjaju pigmente kako sa velikih površina zuba, tako i sa nepristupačnih delova između dva susedna zuba. Peskiranjem zuba se čiste velike površine zuba odjednom, ceo tretman je apsolutno bezbedan za vaše zube i traje oko 20 minuta. Nakon peskiranja, zuba postaju za jednu nijansu belji, čisti i glatki.

Izvor: http://esthetic-dental.rs/chistka-zubov-air-flow-v-usloviyah-stomatologicheskoy-kliniki_2/

Kome se preporučuje ovaj način čišćenja zuba?

Peskiranje se preporučuje svim pacijentima koji se bore sa naslagama od tamne hrane i pića. Poseban akcenat stavljamo na pacijente koji su pušači, a koji često izbegavaju uklanjanje duvanskih naslaga zato što je do sada ta metoda bila neprijatna. Pacijenti vole peskiranje zato što je potpuno bezbolno, brzo i nema onih neprijatnih zvukova koje porizvode ultrazvuk ili borer. Takođe, ova metoda se preporučuje i pacijentima sa fiksnom protezom, kako bi se detaljno očistile sve bravice od proteze.

Pacijentima koji se odluče za beljenje zuba, preporučujemo peskiranje zuba kao pripremu za beljenje, kao i za kasnije održavanje rezultata.

Peskiranje zuba se ne preporučuje pacijentima koji imaju akutna stanja u usnoj duplju, kao što su akutna faza parodontopatije (upaljeni džepovi u desnima). Kod ovih pacijenata potrebno je najpre smiriti upalu desni, a potom se baviti uklanjanjem pigmenata sa zuba.

Nakon peskiranja zuba imaćete prijatan i čist osećaj u ustima. Planirajte da nakon tretmana nije preporučljivo pušiti, jesti i piti tamno obojenu hranu i pića naredna 3h. Tog ili sledećeg dana možete osetiti blagu osetljivot desni, koja će proći sama od sebe.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.