Parodontopatija (paradentoza) je oboljenje koje zahvata potporno tkivo zuba. To tkivo se naziva parodoncijum i čine ga desni, vilična kost, ligamenti i cement korena zuba. Sve ove strukture zajedno imaju ulogu u držanju zuba na svom mestu u vilici. Paradentoza, pored karijesa, predstavlja najčešće oboljenje u usnoj duplji, kao i vodeći uzrok gubitka zuba.

Kako nastaje parodontopatija (paradentoza)?

Glavni uzročnik predstavlja zubni plak. Zubni plak je meka naslaga na zubima, koju čine ostaci hrane i mikroorganizmi. Bakterije zubnog plaka deluju na desni tako što izazivaju njihovu upalu – gingivitis. Zubni plak zatim prelazi u čvrstu matriju koju zovemo kamenac. Kamenac osim što deluje na desni tako što predstavlja skrovište za bakterije, on takođe vrši i mehanički pritisak na desni i povlači ih ka korenu zuba. Ovo je prvi stadijum bolesti, koji ako se ne tretira na vreme prelazi u parodontopatiju. Zapaljenje desni i okolnog tkiva prelazi na kost, samim tim nivo kosti se smanjuje i gubi se potpora zuba. Ovako nastaju takozvani džepovi. Zubi tada više nisu čvrsti na svom mestu, već počinju polako da se klate. U terminalnom stadijumu paradentoze, zub ispada iako je u većini slučajeva potpuno zdrav u smislu odustsva karijesa.

Parodontopatija (paradentoza)
Izvor: http://sigdent.ro/periodontology_en.html

Osim zubnog plaka, veliku ulogu u nastanku ovog oboljenja imaju i loša oralna higijena, loša ishrana, genetska predispozicija, nepravilan položaj zuba,  pušenje i dijabetes.

Na šta treba da obratite pažnju?

Parodontopatija (paradentoza) daje određenje subjektivne tegobe koje mogu da vam ukažu na to da je potrebno da se javite svom stomatologu radi prevencije ovog oboljenja. Na prvom mestu to je krvarenje desni. Ova pojava je prvi znak zapaljenja desni i neophodno je sanirati je na samom počektu, pre nego što se razvije potuna klinička slika paradentoze. Takođe treba obratiti pažnju i na crvenilo desni, otok, osećaj stranog tela između zuba i povlačenje desni na određenim mestima.

Parodontopatija (paradentoza)
Izvor: http://krishnadentacure.in/service/paradontosis/

Kako se leči parodontopatija (paradentoza)?

Kada već dođe do nastanka ovog oboljenja – lek ne postoji. To je progresivno oboljenje kod kojeg za cilj imamo da zaustavimo njegovo dalje napredovanje, kako bi sačuvali zube i sprečili njihovo ispadanje. Zato je kod paradentoze najvažnija – prevencija. Redovno održavanje oralne higijene kao i redovno čišćenje zuba kod stomatologa, sprečiće nastanak ove bolesti. Najveća greška koju pacijenti prave jeste da se boje da peru zube zato što desni krvare ili da se boje da skidaju kamenac kod stomatologa jer su čuli da to šteti zubima. Zube treba prati još bolje ako desni krvare, jer to znači da su bakterije prisutne. Takođe, pravilnim skidanjem kamenca se ne oštećuju zubi, a mnogo veću štetu pravi kamenac koji stoji na zubima. 

Ukoliko je do razvoja parodontopatije već došlo, ona se može održavati, odnosno može se zaustaviti njeno napredovanje. To se radi kiretažom desni ili hirurškom intervencijom. Kiretaža predstavlja dubinsko čišćenje desni, koja za cilj ima čišćenje džepova oko zuba, koji su puni bakterija i naslaga, a koje pacijent ne može sam da održava. Hirurškim putem se takođe mogu zbrinuti džepovi, tako što se (uz lokalnu anesteziju) desni odvajaju od kosti, prostori se čiste i potom pune veštačkom kosti, a desni se vraćaju na svoje mesto. Ovo se naziva režanj operacija. 

Kod pacijenata koji su zbog paradentoze već izgubili neke od zuba, savetuje se protetska nadoknada tih zuba, uz poboljašnje oralne higijene i redovne kiretaže zuba. Na ovaj način preostali zubi će imati duži vek trajanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.