Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni. Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promena na desnima, kao i različita rešenja za ove probleme.

Otok desni oko zuba kao posledica prisustva bakterija

Kada je na zubima i desnima prisutan zubni kamenac i meke naslage, tada je prisutan i veliki broj bakterija. Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje. Ovo ne mora uvek da bude bolno stanje, ali su takve desni često vrlo crvene i lako krvare na dodir. Ovo stanje se relativno lako rešava – detaljnim čišćenjem zuba kod stomatologa kao i pravilnim održavanjem higijene kod kuće.  Pacijenti se često brinu da li će skidanje kamenca oštetiti njihove zube, ali ovo je zabluda. Čišćenje kamenca ne može da ošteti zube. Mnogo je veća šteta kada kamenac izaziva upalu desni, jer će ova upala uticati na povlačenje desni, odnosno doći će do razvoja paradentoze.

Otok desni
Izvor: https://smartmouth.com/articles/blog/3-causes-remedies-bleeding-gums/

Otok desni kao posledica infekcije džepa

Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu), dolazi do povlačenja nivoa desni i nivoa kosti oko zuba. Tada kažemo da su oko zuba prisutni džepovi. Ovo stanje zuba je mogće održavati i negovati u toku godina tako da paradentoza ne napreduje velikom brzinom. Ukoliko se ovo stanje ne održava, odnosno ukoliko se u džepovima oko zuba nakupe bakterije, tada dolazi do otoka unutar parodontalnog džepa. Osim otoka i krvarenja, u ovim situacijama je često prisutan i jak bol, kao i gnoj. Tada je potrebno da se što ranije javite svom stomatologu kako bi se uradila kiretaža odnosno evakuacija sadržaja iz parodontalnog džepa.

Otok desni  u delu korena zuba

Zapaljenje živca unutar zuba može da dovede do otoka desni u predelu tog zuba. Ovaj otok može biti veći i u nekim slučajevima može postati vidljiv i spolja na licu. Uz ovaj otok često se javljaju i bol i crvenilo.

Postoji i druga vrsta manjeg otoka koji je jasno lokalizovan, podseća na malo veću bubuljicu i naziva se fistula. Kada postoji zapaljenski proces na vrhu korena zuba, fistula može da nastane u tom delu desni. Ona predstavlja komunikaciju zapaljenja sa spoljašnjom sredinom i na tom mestu se zapaljenje zapravo prazni, te zbog toga ne dolazi do velikog otoka koji je vidljiv spolja. Često se može videti beličast sadržaj koji izlazi na tom mestu.

Zbog velikog broja baterija koji je prisutan oko korena ovog zuba, ovom stanju treba odmah ozbiljno pristupiti. Veoma je važno da se ovo zapaljenje ukloni, kako bi se iz organizma uklonilo žarište. Na osnovu pregleda i analize rtg snimka, stomatolog treba da proceni da li je ovaj zub moguće lečiti i na taj način ukloniti infekciju, ili je zub neophodno izvaditi. Kada se radi lečenje zuba, najčšće se fistula na desnima zatvori i nestane već nakon nekoliko dana.

Oticanje desni kao posledica iritacije 

Iritacija desni može da nastane kada je na zubu prisutan karijes ili neadekvatna plomba. Takođe preširoki rubovi navlaka, faseta ili mostova imaju isti uticaj. Desni na ovom mestu otiču i krvare. Celo stanje dodatno otežava i hrana koja se na ovim mestima zadržava. Oticanje desni kao posedica iritacije se rešava uklanjanjem te iritacije. To znači da će popravkom zuba, zamenom neadekvatne plombe ili zamenom neadekvatne navlake nestati i otok desni.

Oticanje desni kao posledica povrede

Povreda desni može da se dogodi prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja. Oštra korica hleba ili kost od ribe mogu lako da oštete sluzokožu. Na mestu povrede se pored otoka vidi i mala ogrebotina. Ovo stanje nije opasno za desni i uglavnom prolazi samo od sebe u roku od par dana. Povreda desni koja nastaje kao posledica udarca u predelu usta je ozbiljnije stanje. Desni na tom mestu mogu da krvare i da budu nagnječene. U slučaju ove vrste povrede, potrebno je da se u što kraćem roku javite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je došlo i do povrede zuba.

Oticanje desni kod virusnih infekcija ili alergija

U sklopu nekih virusnih infekcija može se pored opštih simptoma (temperature, malaksalosti, respiratornih simpotima) javiti i oticanje desni. Ovo stanje je prisutno oko više zuba, ponekad čak i oko svih zuba. U ovakvoj situaciji je potrebno da svom lekaru ili stomatologu navedete koje sve simptome imate i da se u skladu sa tim prepiše odgovarajuća terapija, koja će pored uticaja na  opšte simptome imati uticaj i na smirivanje simptoma na desnima. U slučaju alergijske reakcije, terapije koju lekar prepiše radi smirivanja svih simptoma, uticaće i na smirivanje simptoma na desnima. 

Oticanje desni zbog disanja na usta

Kod osoba koje imaju problem sa disanjem na nos, desni otiču kao posledica učestalog disanja na usta. Ovaj otok se javlja oko prednjih zuba, na mestu gde su desni pod direktnim uticajem vazduha koji se udiše. Ovaj problem nije moguće rešiti dok se ne reši prohodnost nosa. Ono što može da pomogne u ovoj situciji je detaljno održavanje oralne higijene kako hrana i bakterije ne bi dodatno uticale na uvećanje desni, kao i unos veće količine vode u toku dana.

Oticanje desni u trudnoći

U toku trudnoće, zbog uticaja hormona, desni mogu biti uvećane. Ovo uvećanje možebiti blago, ali u nekim slučajevima može biti i značajno. Uz uvećanje desni prisutno je i krvarenje koje se dešava i na najblaži pritisak. Ukoliko u toku trudnoće primetite da vam desni krvare i otiču, potrebno je da se javite svom stomatologu koji će detaljnim čišćenjem svih zuba olakšati ovo stanje i pomoći da se otok i krvarenje smanje. Obroke u toku dana treba grupisati na tri ili četiri obroka posle kojih ćete oprati zube. Savetuje se da se izbegava grickanje hrane po malo u toku celog dana. Nakon porođaja i stabilizacije hormona u organizmu, desni će se vratiti na svoje pređašnje stanje.

Iako su desni veoma osetljiva struktura i lako otiču,krvare ili zabole, one sa druge strane poseduju veliku moć regeneracije. Čim se ukloni uzročnik problema, desni vrlo brzo mogu da povrate svoj pređašnji izgled. Oticanje desni treba shvatiti ozbiljno, najviše zbog toga što ukoliko se ova vrsta zapaljenja ne reši na vreme, ono prelazi u hroničan proces odnosno u paradentozu. Kada desni počnu da se povlače u okviru paradentoze, one se više ne mogu vratiti na pređašnji nivo.

Komentari (36)

  • Poštovana, nije moguće da otekne jezik, ali postoji mogućnost da ste se zbog anestezije (ukoliko je u pitanju donji zub) ugrizli za jezik, a da toga nista bili ni svesni, te se zbog toga javio otok.

 1. Pozdrav . Imam most u donjoj vilici na donjoj jedinici mi je okolo tog zuba crveno i bolno na dodir sa cetkicom. Sta to moze da bude obzirom da je mosz u pitanju, necu valjda morati da skidam most? Hvala unapred. Zato i odlazem posete stomatologu jer bas nisam u prilici da radim novi most. Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana, odlaganje posete stomatologu može samo da pogorša situaciju. Skidanje mosta nije jedino rešenje. Ukoliko je do upale desni došlo kao posledica nakupljanja kamenca, jednostavnim čišćenjem kod stomatologa problem će se rešiti. Kako bi stomatolog utvrdio da li je problem ozbiljnije prirode, potrebno je da uradite RTG snimak zuba.

 2. Ja sam bila kod zubara i o cistila kamenac i dalje mi oticu desnioko jedinice i verovatno je zbog disanja na usta jer cesto mi je zapusen nos. Isto je konstatovala siroke dzepobe ali nikakvo konkretno resenje za to nije predlozima pa bih Vas zamolila da mi predlozi te sta bi bilo najbolje. Unapred Vam se zahvaljujem i ovde sam najdetaljnije nasla opisano sta i zbog cega moze da bude, inace su na drugim sajtovima samo promocije. Pozzzz

  • Poštovana, disanje na usta zaista predstavlja veliki problem za desni. Ukoliko imate problema sa disanjem na nos, trebalo bi da se posavetujete sa orl specijalistom. Što se tiče džepova, ukoliko ih imate, to znači da bi trebalo da postanete redovan parodontološki pacijent. To znači da specijalista parodontologije (bolesti desni) dva puta godišnje uradi detaljno šičšćenje desni odnosno kiretažu. Na taj način ćete uspešno održavati svoje desni i obezbedti im oporavak.

 3. Postovani,

  U unutrasnjem delu, pored same dvojke, javila mi se nadutost desni bez crvenila i bez bola. Sta bi moglo da bude u pitanju i da li je potrebno ici kod stomatologa ili samo pojacati higijenu zuba?

  • Ukoliko otok desni prođe kroz narednih par dana, verovatno je bila u pitanju povreda hranom ili opekotina. Ukoliko se otok ne povuče, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi pregleda.

 4. Imam otok desni, nakon pokusaja da otvorim jedan predmet zubima. Kod tih zubi me bole desni vec par dana, nemam bolne zube. Samo desni, stanje se malo pogorsalo pri uzimanju slanijeg jela

  • Poštovana, verovatno je došlo do povrede desni. Ukoliko se bol ne smanjuje, potrebno je da odete na pregled kod stomatologa.

 5. Poštovani,
  Trenutno imam lek za umrtvlhavanje zivca, medutim tokom noci me budio bol i uspela sam da vidim kao da su otekle desni oko tog zuba.. Ne znam dal to tako treba ili ne?
  Pozdrav

  • Poštovana, nakon stavljanja te vrste leka, bolovi su očekivani prvog ili drugog dana. Sve više od toga, kao i pojava otoka nisu nešto što se očekuje kao uobičajena reakcija. Ukoliko je to kod Vas slučaj, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

 6. Pozdrav! Radila sam metaokeeamicki most sa navlakama na celoj gornjoj vilici medjutim nakon dve godine desni su bas ozbiljno upaljene crvene i otecene,bolne…cak kao da mi jecement malo popustio pa se jedna strana odvaja od mojih zuba…ne znam sta da radim dala sam mnogo para ali mi deluje da zubarka ne zna da resi problem…

  • Poštovana, nakon izrade mostova i navlaka, uz redovno održavanje higijene kod kuće, obavezno je i profesionalno čišćenje zuba dva puta godišnje. Ukoliko se naslage hrane zadržavaju na mostu koji, desni će reagovati upalom. Takođe, ukoliko je cement na nekom mestu popustio, pomeranje mosta veoma loše utiče na zdravlje kako zuba tako i samih desni. Potrebno je da se most skine,desni i zubi očiste i zatim most (ukoliko je u tehničkom smislu sve u redu) ponovo zalepi.

  • Poštovani, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak tog umnjaka. Ukoliko je zub u nepovoljnom položaju, on neće moći da izraste i potrebno ga je izvaditi.

 7. Dobar dan,imam problem sa donjim zubom 3 bolio me jucer nijedna tableta za bolove nije pomogla,a stomatolog nije radio vikend.Ustajem jutros otekao obraz boli vilica popila brufen od 800 nista…Javit cu se sutra stomatologu cim pode radit, sad me samo zanima sta bi mogla da makar malo ublazi bol do ponedjeljka…

  • Poštovana, osim lekova protiv bolova i hladnih obloga, ne možete sami da uradite ništa drugo. Bol bi trebalo da počne da se smanjuje nakon pojave otoka. S obizrom na to da sutra idete kod stomatologa, on će Vam verovatno nakon pregleda i drenaže prepisati i antibiotike.

 8. Poštovanje, pre godinu dana radila sam popravku zuba i punjenje korena. Sada mi se iznad tog zuba napravio otok koji ne boli osim što osećam pulsiranje kada ga pritisnem. Stomatolog je zauzet do petog januara. Da li do tada može nešto značajnije da se promeni? Unapred hvala.

  • Poštovana, ne postoji pravilo, može da se desi da zub bude miran u narednom periodu, ali može da se desi i da otok počne da raste. U tom slučaju bi trebalo da se konsultujete sa svojim stomatologom u vezi sa uključivanjem antibiotske terapije.

 9. Zdravo,trudnica sam,desni mi otiču i bole po dva tri dana pa prestane bol i otok nestane,pa opet nakon par dana isto,ispiram kamilicom to mi pomogne malo.Neki savet ,sta to moze biti,preporuka

  • Poštovana, u trudnoći može da dođe do oticanja i krvarenja desni. Potrebno je da pojačate oralnu higijenu i da ne odustajete od detaljnog pranja zuba, čak i ako Vam desni krvare. Takođe je potrebno da odete kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba.

 10. Dobar dan. Juče mi je stomatolog očistio četvorku i peticu i stavio lekove da umrtvi živce. Lek mi dodiruje i desni jer je zub bio jako oštećen. Danas su mi se oko tih zuba desni blago nadule. Sutra ću svakako da odem do stomatologa ali sam se zabrinula zašto se to desilo i šta da radim? Da li je ovo opasno? Hvala.

  • Poštovana, to je uobičajena rekacija desni koja se dešava ukoliko sredstva za devitalizaciju živca ima previše. Nakon što Vaš stomatolog bude uklonio taj višak, desni će se nakon nekoliko dana oporaviti.

 11. Poštovana doktorka, možete li mi pomoći ,imam sledeći problem:

  Pre tačno 6 meseci sam uradila navlake u gornjoj vilici (8 zuba, bez kutnjaka). Od kako su postavljeni zubi, skoro uvek je upala desni u pitanju, pogotovo zuba sa strane. Zubi su brušeni, a nakon 4-5 dana su stavljene navlake tako da nije ni sačekano da se vilica malo smiri od brušenja, jer se od istog javila iritacija. Pitala sam zubarku koja mi je radila zube u vezi svega ovoga, šta da radim i kako da se upala smiri, na šta mi je rekla da ispiram žalfijom i vodim redovnu higijenu zuba ali to mi ne pomaže. Kupovala sam gingiva gel sa tim sam mazala desni, malo bi se smirila upala ali se ubrzo ponovo javi, pogotovo pomenutih zuba. Pre 3 dana mi je tretirala tu upalu desnih, ali ne sve samo te zube sa strane (valjda su u pitanju četvorke), ispiram i dalje sa žalfijom ali to sve ima slabog efekta. Da li je potrebno da prodje još vremena da se upala smiri ili da se trenira ponovo budući da imam strah da ne bude gore? Šta Vi mislite o svemu tome? Hvala unapred.

  • Poštovana, upala ne bi ni treala da postoji kada se stave navlake na zube. Od samog brušenja desni se oporave vrlo brzo, nakon nekoliko dana. Upala može da se javi ukoliko nove navlake nisu odgovarajućeg oblika, odnosno ako vrše pritisak na desni. Ukoliko to jeste problem, onda je rešenje izrada novih navlaka.

 12. Pozdrav! Nedavno sam se Vama obracala u vezi postojeceg problema sa desnima ali sticajem okolnosti moram ponovo jer i dalje postoji upala i potreban mi je strucan savet.. Naime, proslo je 7 meseci od kako su mi uradjene zubne navlake (most u gornjoj vilici iz 2 dela, sa obe strane po 4 zuba) od tada stalno mi se cesto desni upale, pogotovo izmedju trojki i cetvorki; Kad perem zube desava se i da prokrvare, imam pomalo i otecene desne, a jutri kada se probudim imam neprijatan ukus u ustima i smatram da postoji tzv. zadah iako vodim redovnu higijenu – pre 3 dana sam isla kod drugog strucnog stomatologa, koji mi je te desne tretirao par dana za redom, i rekao da dodjem posle Uskrsnjih praznika. I dalje je situacija ista, i ne znam sta mi je ciniti da se desni smire, jer mi je taj drugi stomatolog rekao da ja ne mogu sama resiti taj problem ispiranjem i pranjem zuba, jer se taj problem tako samo prikriva. Postoji veca upala gde su poceli da se prave tzv. dzepovi pa se bojim da se situacija dalje ne iskomplikuje (da ne preraste u paradentozu i sl.) – Mozete li mi dati Vase misljenje i sta bi trebalo da preduzmem povodom cele ove situacije?

  P.S.
  U donjoj vilici su moji zubi (nisu navlake) i s tim nemam problema. Hvala Vam unapred!

  • Poštovana, s obzirom da u donjoj vilici nemate problema sa mostovima, moguće da mostovi u gornjoj vilici svojim dizajnom dovode do toga da su desni upaljene. Konsultujte se sa svojim stomatologom koji može da vidi Vaš problem uživo, da li smatra da je most možda predimenzioniran u predelu desni, pa da zbog toga nastaje problem. Ako to jeste slučaj, jedino rešenje je zamena mostova.

 13. Ja sam bio kod zubara kako bi umrtvio živac zuba ali je lek skoro otpao a ja sad imam otvoren zub. Pre dva dana sam primetio otok na desnima. Da li jr neophodno vađenje zuba ili ipak imam šansu da ga spasim?

  • Poštovani, pojava otoka ne mora da znači da zub nije moguće spasiti. Takva odluka se donosi na osnovu pregleda zuba i na osnovu RTG snimka. Ukoliko je lek potpuno ispao, potrebno je da odete kod stomatologa, kako bi se lek ponovo stavio.

 14. 6. aprila mi je urađena nadogradnja zuba , u gornjoj vilici 2, 3, 4, 5, 6, 7. Od tada mi se pojavilo pojačano crvenilo desni , gde je urađena nadogradnja. Stomatolog mi je rekao da to nije ništa. Samo da ispiram sa 3% hidrogenom. Nažalost do poboljšanja zasada nije došlo. Da li je to infekcija, možda alergijska reakcija na materijal nadogradnje ili….? Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovana, ukoliko je prisutan gingivitis (zapaljenje desni), potrebno je da se stomatološkim pregledom utvrdi da li nadogradnje iritiraju desni, u smislu svog oblika i veličine.

 15. Poštovani,
  pre otprilike 60 dana, otišao sam kod svog stomatologa jer je pri pregledu ustanovila da je potrebno zameniti staru plombu.
  Nakon skidanja plombe je stomatolog konstatovao da je karijes zahvatio koren i da treba umrtviti živac i zub lečiti.
  Stavljen je lek za umrtvljivanje živca (nije mi rečeno koji) i rečeno mi je da treba da u zubu stoji 30 dana.
  Nakon 30 dana, pri pokušaju čišćenja kanala, ja sam i dalje osećao bol, pa je stomatolog stavio novi (drugi) lek da stoji još 15-20 dana. Međutim nakon nekih 7 dana je iscurio i napravio proces (gnoj) na desnima.
  Nakon par tretmana desni, očišćeni su i ispunjeni kanali te stavljena privremena plomba.

  Moje je pitanje: Da li je normalno da i dalje imam bolove pri dodiru na desni kao i to da su i dalje otekle zbog čega osećam zatezanje sa te desne strane pri pomeranju vilice?
  Stomatolog je bez ikakvog dodatnog snimka ustanovio da je to zbog desni koje se „regenerišu“ i da im treba vremena (nije mi rekao koliko) te da ne brinem ništa. Međutim, bolovi su i dalje tu.

  Šta mi je dalje činiti, jer meni ovo ne deluje kao normalna pojava?
  Hvala unapred.

  • Poštovani, potrebno je da se uradi RTG snimak nakon završnog lečenja zuba, kako bi se ustanovilo kakvo je stanje zuba i okolnog tkiva. Na ovaj način će se kasnije pratiti i uspešnost lečenja tog zuba.

 16. Dobar dan, imam vec 3,4 dana problem sa desnima, na par mesta imam otok i onako čudan ukus u ustima i bas bolan prilikom pranja zuba. Primetio sam i krvarenje prilikom pranja. Čak kod jednog zuba kao da sam primetio da se povlači desni ili možda umišljam. Planiram da idem sutra da zatražim uput da radim bris desni da vidim da nije neka baterija ili sta vec moze da bude. Značio bi mi Vas odgovorni hvala Vam unapred. Inače imam 25 godina i pušač sam.

  • Poštovani, pre brisa bi trebalo da odete na pregled kod stomatologa kako bi se utvrdilo koje je uzrok tog otoka. Zubni kamenac, meke nalsage, neadekvatne krunice ili plombe mogu izazvati ovakve upale. Ukoliko nešto od toga jeste uzrok, to se takođe rešava u saradnji sa stomatologom. Ukoliko stomatolog proceni da nema vidljivog uzroka, tada se može uraditi i bris.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.