Fistula na desnima iznad zuba predstavlja ozbiljan stomatološki problem koji zahteva pažnju i brzu reakciju. Ova pojava često nastaje usled infekcije koja se širi iz korena zuba ka okolnim tkivima, rezultirajući formiranjem male izbočine iznad desni. Ovaj simptom može biti povezan sa različitim dentalnim komplikacijama, kao što su apscesi ili granulomi.

Kako nastaje fistula?

Najčešći uzrok jeste infekcija koja se širi iz korena zuba u okolno tkivo. Ovo može biti posledica nelečenog živca, ili neadekvatno lečenog živca. Fistula predstavlja put kroz koji je infekcija iz središnjeg dela kosti došla na površinu desni. Ova pojava zapravo štiti organizam, kako ne bi došlo do pojave velikog otoka. Često se iz fistule koja izgleda kao bubuljica može videti da izlazi mala količina gnoja. Kada fistula ne bi bila formirana, ovaj gnoj bi se nakupljao unutar tkiva i došlo bi do otoka.

Bez obzira na to što fistula sprečava da dođe do velikog otoka, njeno postojanje ne treba ignorisati. Ona nam ukazuje na to da je infekcija u kosti prisutna i obavezno je da se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se infekcija sanirala. Fistula se smatra žarištem koje može da utiče na zdravlje celog organizma.

Kako se leči fistula?

Najpre je potrebno uradti RTG snimak zuba kako bi se odredio uzrok nastanka fistule. Na osnovu pregleda i analize snimka, stomatolog može da zaključi u kojem zubu je problem i na koji način je moguće izlečiti ovaj problem.

Lečenje zuba odnosno čišćenje kanala korena zuba predstavlja prvi način lečenja. Ova metoda se nekada može sprovesti sama, ali se može kombinovati i sa hirurškom intervencijom odsecanja bolesnog tkiva oko vrha korena zuba. Ovo je minimalna hirurška intervencija koja omogućava de se zub sačuva od vađenja. Poslednja opcija za lečenje fistule je vađenje zuba. Ovoj metodi se pristupa samo kada je destrukcija tkiva tolika da zuba nije moguće spasiti.

Fistula iznad zuba je ozbiljna situacija koja zahteva pažnju i brigu stručnjaka. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremena poseta stomatologu igraju ključnu ulogu u uspešnom lečenju. Očuvanje oralnog zdravlja kroz redovne stomatološke preglede i higijenu može značajno smanjiti rizik od ovakvih komplikacija. Ne zanemarujte simptome i obratite se stomatologu kako biste obezbedili dugoročno zdravlje vaših zuba i desni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.