Problemi u ustima mogu biti vidljivi i bolni, ali  takođe mogu biti i skriveni i neosetni. Retko kada o tim problemima razmišljamo šire, u smislu da je to žarište (fokus) koji može da utiče na celokupan organizam i vaše zdravlje. Jedan od najčešćih problema koji mogu da utiču na ceo organizam je inficiran zub.

Šta je inficiran zub? Pod ovim terminom podrazumevamo “mrtav“ zub, koji nije do sada lečen ili zub koji je neadekvatno lečen. U oba slučaja, u samom zubu se nalaze bakterije koje dovode do infekcije tkiva oko vrha korena zuba. To je takozvani proces ili gnojna kesica. Ovaj proces može biti akutan ili hroničan.

 

 

Kako dolazi do infekcije zuba?

-Kao posledica karijesa koji je napredovao do samog živca zuba;

-Putem džepa koji se nalazi u kosti pored zuba (kod paradentoze);

-Kod zuba koji su bili izloženi udarcu ili bilo kojoj vrsti traume.

 

U zavisnosti od prirode procesa, ovo mogu biti neki od simptoma:

-Spontani bolovi ili bolovi pri žvakanju;

-Otok, temperatura, uvećane limfne žlezde na vratu;

-Neprijatan ukus i zadah;

-Otečene i crvene desni;

-Prisutna “bubuljica“ na desnima (izvodni kanal procesa);

Promena boje zuba;

-Klaćenje zuba.

Nažalost, u velikom broju slučajeva inficirani zubi ne moraju dati nikakve simptome. Pacijenti tada ne znaju da uopšte imaju prisutan izvor infekcije u svom telu. U tim slučajevima, ovi zubi bivaju otkriveni ili redovnim stomatološkim pregledom ili tek tada kada počnu negativno da utiču na vaše zdravlje.

Kako inficiran zub može da utiče na vaše zdravlje?

Svaka prisutna infekcija u organizmu je znak za uzbunu. To je slučaj i sa zubima. Zbog svog položaja u našem telu, zubi mogu da utiču na udaljene organe. Kod zdravog organizma, inficiran zub retko kada može da izazove udaljenu infekciju i zadržava lokalan karakter.

U slučaju pada imuniteta ili nekih drugih prisutnih bolesti u organizmu (autoimune bolesti, dijabetes, kancer, srčani problemi), svako prisustvo bakterija u organizmu može da bude veoma opasno. Širenje bakterija krvnim sudovima može da izazove infekciju u udaljenim organima. Neki od organa koji mogu biti pogođeni su srce, pluća, mozak, sinusi, zglobovi, koža, bubrezi, digestivni sistem.

Saveti za prevenciju i terapiju:

-Redovno održavati pravilnu oralnu higijenu;

-Barem jednom godišnje odlaziti kod stomatologa na kontrolni pregled;

-Ponovo lečiti zube koji su predhodno neadekvatno lečeni;

Izvaditi sve zube koji više ne mogu da se leče, nikako ih nemojte čuvati u svojoj vilici – ovo je u svakodnevnoj praksi najčešći slučaj!;

-Nakon lečenja zuba, obavezno uraditi kontrolni snimak posle 6-12 meseci;

-U slučaju da imate puno zuba sa izvađenim živcima, kontrolisati njihovo stanje izradom novog snimka svake dve godine;

-Sve neadekvatne i dotrajale stare plombe zamenite novim.

 

Briga o zubim ne znači samo lep osmeh i odsustvo tegoba. Oralno zdravlje je mnogo više od toga i može značajno da utiče na vaše opšte zdravlje.

Komentari (136)

 1. Postovana!

  Vec par godina (sic!) imam donju levu sesticu koja je mrtva, tj. pri korenu pukla usled jako hladne vode

  Desni ispod tog zuba lagano „kopne“ (povlace se), a sami zub svakodnevno pusta gnoj, i ujutru nakon budjenja uvek se nakupi izvesna kolicina istoga (sa sukrvicom)

  Boli nema, tek ponekad jedva primetna

  Molim vas da mi preporucite sta mi je, napokon, (u)ciniti

  Srdacan pozdrav i puno Vam hvala: Robert F.

  • Poštovani, iz onoga što ste opisali mogu da zaključim da je oko tog zuba prisutna akutna upala desni, odnosno parodontopatija. Savetujem Vas da se taj zub snimi i da stomatolog uradi pregled. Ukoliko upala nije još uvek uzela toliko maha da zub mora da se vadi, tada je moguće održavati taj zub i Vaše desni redovnim detaljnim čišćenjem (kiretažom desni) kod stomatologa. Stomatolog će proceniti da li se i kako vredi boriti za taj zub. Svakako da nije dobro za Vaše generalno zdravlje da čekate i da takvu upalu imate u svojim usitma. Srdačan pozdrav!

 2. Dobar dan.Zanima me da li do infekcije korena zuba,upale desni, ,apcesa,moze doci ako je zub pri brusenju za protetski rad previse izbrusen i ako je kanal gde je zivac otvoren danima,a zubi nisu pod navlakom?Da li usled infekcije mogu da se povuku i desni koje su bile provučene 3mm pre brusenja,a usled infekcije 9mm?

  • Poštovana, pojave koje ste naveli nastaju na desnima i zubima u toku dužeg vremenskog perioda, na zubima i desnima koji nisu zdravi. Ukoliko su brušeni zdravi zubi, moguće je da osećate samo bol jer oni više nemaju gleđ na sebi. Infekcija ne nastaje od brušenja, već je izazvana bakterijama. Za sve ostale promene nismo u mogućnosti da Vam damo odgovor bez kliničkog pregleda i bez uvida u snimak zuba pre početka brušenja.

 3. Poštovani, zubi 6 i 7 dole levo su potpuno propali (krune su se polomile i…) oni su za vađenje ali zbog korone to je odlagano, međutim pre nekoliko dana mi se pojavio otok u korenu ta dva zuba, otok je veličine zrna pasulja ali varira (neki put se smanji pa opet malo poraste pa se smanji, nemam nikakve bolove ). Zanimme da li odmah, hitno da izvadim zube ili da sačekam do 23decembra kada imam zakazano hirurško vađenje? Ako čekam do 23dec, da li smem da koristim neku terapiju protiv infekcije, upale? Hvala

  • Poštovani, iako nemate bolove ipak bi trebalo da se obratite stomatologu kod kojeg imate zakazano vađenje (u ovoj situaciji telefonski), jer postoji mogućnost da ako je prisutan veliki otok, vađenje neće ni moći da se uradi. Vaš stomatolog će Vas uputiti na terapiju koju je potrebno sprovesti pred vađanje zuba u cilju smanjenja otoka i infekcije. Nemojte uzimati antibiotike bez konsultacije sa svojim stomatologom. Potrebno je da Vam se uskladi terapija pre vađenja sa onom koje će potencijalno biti prepisana posle vađenja tih zuba.

 4. Poštovani da li kvaram zub sa procesima moze uzrokovati opadanje dalaka na bradi,i koliko je potrebmo vremena da se te dlake opet vrate.Hvala unaprijed

 5. Postovana,

  Godinu dana unazad imam problem sa donjim levim umnjakom jer nema prostora da izadje zbog male vilice. Na svaka tri meseca krene da boli pa se stisa. Tako je bilo i pre 15 dana s tim sto ovaj put duze traje jos uvek imam pomalo bolove kad zvacem i izmenjeni ukus u ustima i miris ( cak sam se i testirao na Covid, negativan sam). Znaci imam i ukus i miris samo od kad ni se javila upala izmenjen pogotovo prema slanoj i jakoj hrani. Moje pitanje prema Vama bi bilo, da li je ta promena ukusa moguca od zuba ili je nesto drugo?

  • Poštovani, ukoliko imate ponavljanje bolnih epizoda i otežanog nicanja, takav umnjak je indikovan za vađenje. Ne znam u kakvom su stanju desni oko toga zuba, ali ukoliko su uvećane u blago odvojene od zuba, postoji mogućnost da se u tim džepovima zadržavaju hrana i bakterije i da Vam to utiče na ukus u ustima. Leglo bakterija u ustima nije dobro ni za Vaše oralno, kao ni za opšte zdravlje. Potrebno je da uradite RTG snimak i da se javite svom stomatologu.

 6. Dobar dan, pre par godina puko mi je zub na pola al sam vrh zuba, nisam išao to da sredim i vremenom krenuo je da menja boju da boli na hranu na hladno toplo i kreno je još više da se lomi i pre par dana izašlo mi nešto kao kesica na njemu, plavkaste boje, nemam nikakve bolove niti otok samo to, zanima me da li je to možda cista i koliko je to opasno po zdravlju i naravno kako se leči(uklanja)?
  Hvala unapred..

  • Poštovani, ukoliko je zub pretrpeo traumu, postoji mogućnost da je došlo do odumiranja živca unutar zuba. Savetujem Vas da se javite svom stomatologu koji će na osnovu pregleda zuba i analize RTG snimka moći da zaključi da li se upravo o tome i radi. Ovakva zub je moguće izlečiti i sanirati odgovarajućom plombom ili keramičkom krunicom. U pogledu zdravlja, postoji mogućnost da je oko vrha tog korena prisutna infekcija i nije dobro za Vas da se ta infekcija ne ukloni. Lečenje se radi sa lokalnom anestezijom i sam zahvat je bezbolan.

 7. Postovani, vec godinu dana me boli sestica dole, radila sam snilmak i dva puta ga popravljala, da bih na kraju izvadila zivac i od tada se zub ne smiruje. Stomatolog je stavljao razne lekove u koren, ali sada su mi otekli svi limfni cvorovi sa te strane, pocela sam da pijem eritromicin i strasno me boli grlo i cela ta strana. Ostali zubi su mi zdravi. Mogu li da se nadam da necu ostati bez zuba?

  • Poštovana, na osnovu ovoga što ste napisali mogu samo da zakljušim da se radi o koomplikovanom slučaju. U skladu sa tim, vrlo je nezahvalno davati prognoze dok se ne uradi pregled zuba i analiza RTG snimka. Jedino što mogu da Vas posavetujem je da ne odustanete od lečenja, ponovo se konsultujte sa svojim stomatologom, čak i ako treba potražite drugo mišljenje uživo.

 8. Poštovani!
  Zanima me vaše mišljenje. Naime, unazad nešto više od mjesec dana, rađena je endodoncija donje šestice. Ista ima 4 kanala, dešavalo se u toku liječenja da nakon par dana(4-5)počne da me boli, ali se smiri vec sutradan. Ali sada je doktor zub napunio i zatvorio privremenom plombom, rekavši da dodjem za 5 dana da zub konačno zatvorimo. Međutim nakon 5 dana zub je počeo jako da boli. Ostavili smo za jedan dan da se vidi da li ce doci do smirivanja. Međutim to se nije desilo, zub boli na zagriz, malo pulsira i kost ispod je bolna na dodir. RTG nisam radila(5.mjesec trudnoće sam), doktor bi volio izbjeći vađenje zuba, kao i ja. Zanima me vaše mišljenje. Hvala.

 9. Bila sam da vadim tj 7 mi se polomila i jedan deo zuba je ostalo i kad sam otisla kod zubarke udarila mi je 2 ipo anestezije i ovako rwkla da mi je 8 usla u sedmicu pa je na 8 stavila lek a 7 mi je vadila i to se mucila da izvadi i jedan koren je izvadila a drugi nije mogla da nadje i sad me salje da idem sa snimam jer ne zna gde je tajdrugi koren .. bolove imam jake jer me je izmucila ? Da li smem da ispiram usta ili ne smem ? I kako da smanjim otok ?

  • Poštovana, posle vađenja zuba strogo je zabranjeno mućkanje bilo kakve tečnosti u ustima. Mućkanje može da dovede do ispadanja ugruška iz rane i do otežanog i bolnog zarastanja. Što se tiče otoka, hladni oblozi spolja deluju ukoliko se primenjuju odmah prvi dan kada je bila intervencija. Ukoliko je prošlo više dana od vađenja zuba, otok će početi da se povlači sam od sebe. Tu naravno mislim na otok koji je posledica teškog vađenja zuba, odnosno posledica fizičke traume. Ukoliko se otok javio kao posledica infekcije rane, tada je potrebno da Vam stomatolog prepiše odgovarajući antibiotik. Antibiotike nemojte uzimati na svoju ruku.

 10. Poštovani,već više meseci imam rupu u gornjoj šestici.Sada sam tek zakazao „intervenciju“.Zub me ne boli osim ako jedem na tu stranu i hrana uđe u njega.Ali zanima me da li ono što osećam povezano sa tim zubom.Kada zagrizem na prazno osetim bol u jednoj tački u glavi iznad levog uha,a ako progutam pljuvačku dok mi je vilica sklopljena osetim bol i u levoj strani grla iznad grkljana, odmah ispod usne duplje.To me zabrinjava.Hvala unapred na odgovoru i pozdrav.

  • Poštovani, zubni bolovi često mogu da zrače ili da daju refleksan bol u nekoj od okolnih struktura glave. Postoji velika verovatnoća da su ti problemi koje osećate povezani sa zubom, ali svakako je potrebno sačekati da zub bude izlečen ili izvađen. Tek tada će se sa sigurnošću moći reći da li je uzrok bio zub ili postoji neki drugi problem.

 11. Zdravo.Mene zanima imam 8icu zub koji je nikao pre koju godinu.E sad boli me bas i okolo i ima na unutrasnjoj strani na usni izaslo kao gnoj ali crveno i oko zuba crno…idem stomatologu za koji dan hvala..pozz

  • Poštovana, ukoliko je zub nikao u nekom nepravilnom položaju i iritira Vam okolne desni i obraz, takav zub je najbolje izvaditi. Stomatolog će na osnovu pregleda i analize RTG snimka proceniti da li je zub moguće sačuvati u ustima ili je ga je potrebno izvaditi.

 12. Zdravo,imam problem sa jakim bolom izmedju trojke i cetvorke a zatim je bol presao na sedmicu i nateklo mi je lice.Posle par dana bol se smanjivao i prestao na levoj strani i upalila se desna strana.Bol varira,smanjuje se pa se pojacava,u jednom trenutku pocela je i glava da me boli.Sta da radim da smanjim bol i otok?

  • Poštovani, jedino što možete i trebate da uradite u momentu kada se javlja bol sa otokom lica je da se hitno javite svom stomatologu. Otok lica može da bude veoma opasno stanje za celokupno zdravlje i potrebno je odmah reagovati. Stomatolog će naći uzrok Vašeg otoka i bola i prepisati Vam odgovarajuću terapiju.

 13. Postovani, od zuba mi je ostao samo koren, vec neko vreme mi se desava da se iznad zuba, pojavljuje nesto kao bubuljica, i to pukne pa se opet pojavi, nemam ni otok a ni bolove, sta to moze biti

  • Poštovana, koren koji Vam je ostao u vilici je inficiran i ta bubuljica predstavlja fistulu odnosno mesto na kojem se inficiran sadržaj prazni. Ovakav koren predstavlja fokus, odnosno mesto u organizmu na kojem postoji infekcija i bakterije,a koje može negativno da utiče na Vaše celokupno zdravlje. Potrebno je da uradite RTG snimak i da se uradi pregled. Stomatolog će na osnovu analize zaključiti da li je ikako moguće sačuvati taj koren, izlečiti ga i nadograditi ili je koren što pre potrebno izvaditi.

 14. Dobar dan,

  Htjela bih da vas pitam za vaše mišljenje u vezi mog problema. U desnoj donjoj vilici imam jedan zub koji treba vadit već duže vrijeme (4 mjeseca). On je pukao, otvoren je i kad jedem na desnoj strani osjecam bol, čak i kad ga pritisnem jezikom. Odlazila sam kod stomatologa i radio mi je popravke a odgadjao je svo vrijeme vađenje njega. Prije možda mjesec dana na toj desnoj strani imala sam anginu. Dobila sam lijekove i prošlo me je. Zatim sam imala upalu usiju i dobila sam antibiotike koje sam pila 8 dana. Kad sam otišla kod liječnika rekao mi je kako mi kanali nisu ravni u ušima zbog otoka. Oteklo mi je bilo također uho s vana i bilo je osjetljivo na dodir. (Desno uho). Koristila sam lijekove 8 dana i prošlo me je ali mi se poslije 5 dana vratio svrbež u ušima tj unutra i bol na desnoj strani grla. Uho mi je nateklo sa vanjske strane kao i prošli put. Kad sve uzmemo u obzir, dali postoji mogućnost da mi se to sve desava zbog tog zuba koji je mrtav? Hvala unaprijed

  • Poštovana, potrebno je uraditi klinički pregled i analizu RTG snimka tog zuba. Ukoliko se ustanovi da je i nakon lečenja zub konstantno oseljtiv na dodir, ukoliko postoji infekcija oko korena zuba koja se ne smanjuje ili ukoliko zub nije bilo moguće pravilno izlečiti, tek tada je zub indikovan za vađenje. Ukoliko je zub pravilno izlečen, tada ga nije potrebno vaditi. Nije uobičajena pojava da problem sa zubom daje toliko burnu rekaciju uha, obično je to blag bol koji samo zrači u predelu uha, bez otoka i bez svraba. Za taj deo problema je ipak potrebno da se konsultuje sa specijalistom ORL.

 15. Poštovani,
  Pre nedelju dana vađen je živac na gornjoj šestici koja je u sinusu. Nije bilo nikakvog sadržaja u kanalima, te nije lečen već odmah napunjen. Rečeno mi je da će zub biti osetljiv nekoliko dana, ali mene mnogo boli na svaki dodir i osećam bol ispod oka. Snimak je uredan, jedino se vidi da je najduži kanal prepunjen. Ovo je 8.dan od intervencije, doktor planira da mi stavi plombu za neki dan, a mene užasno boli i na dodir jezikom, bol se uveče baš pojača. Šta može biti problem i šta mi je činiti?
  Unaored hvala.

 16. Postovani,

  U oktobru mi je radjen zub. Posto je karijes otisao duboko, vadjen je zivac i lecen kanal. Vise stomatologa je potvrdilo da je odlicno lecen. Na toj sedmici treba jos krunica da se stavlja. Medjutim od decembra pocinjem da osecam tup bol i stavljanje krunice je odlagano. Pre par dana je napokon stomatolog shvatio da imam infekciju koja je usla u dzep desni. Posto ne mogu u skorije vreme da vadim taj zub, zubar mi je iscistio koliko je mogao i rekao da ispiram oko zuba sa fizioloskim rastvorom i tako dok ne budem imala vremena za vadjenje. Moje pitanje je da li je to opasno, da li se moze infekcija prosiriti na drugi zub, na uho i slicno?
  Bol nemam ali osecam kako mi „bridi“ ta strana obraza na kojem je bolesni zub.

  • Poštovana, ukoliko je pored zuba prisutan džep u desnima, njega je potrebno temeljno održavati. Taj deo posla će uraditi stomatolog, a Vaš zadatak u toj situaciji je da dobro održavate higijenu ostalih zuba, da koristite međuzubne četkice ili konac, i samim tim da sprečite nastajanje sličnog problema na nekom drugom zubu. Ukoliko je higijena dobra, ne bi trebalo da dođe do pogoršanja stanja.

 17. Postovanje imam problem sa 6com i 7com,leceni su i plombirani pre 15ak godina medjutim 7ica me je jako zabolela otisla sam na vadjenje i nije moglo zbog upale, pila sam antibiotike 5 dana zatim otisla opet i dogovorila se da ga lecim medjutim i posle 2 meseca lecenja i vadjenja zivca zub me je i dalje boleo e onda mi je zub snimnjen i receno mi je da mora i 6 i 7ica da se vade da je bila infekcija da imam ciste i td..ja te zube jos nisam izvadila a 7ica je ostala otvorena i sece mi jezik i obraz a imam nenormalne bolove u grlu kao u grkljanu prilikom gutanja hrane pa dali to moze biti zbog tih zuba ili??Hvala na odg i srdacan pozdrav

  • Poštovana, ukoliko Vam zub seče jezik, potrebno je da se javite stomatologu kako bi se zub malo zaoblio dok ne dođe vreme za vađenje. Bol iz jezika kao posledica povrede može da zrači i prema grlu. U svakom slučaju nemojte previše odlagati vađenje tih zuba zato što nije dobro za Vaše opšte zdravlje da imate u organizmu žarišta odnosno hronične procese i ciste.

 18. Postovani,
  Na snimku zuba /cetvorka gore/se vidi koren koji je istrulio ,zub nije plombiran ,spolja citav,a kako je u pitanju cetvorka da li je jedino resenje vadjenje zuba ?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Lp

  • Poštovani, ne postoji univerzalno pravilo kod ovakvih situacija, potrebno je sagledati celokupno sliku. Najpre je potrebno utvrditi uzrok zašto se to desilo sa zubom, i na osnovu toga doneti odluku o tome da li je taj zub potrebno lečiti ili vaditi. Ovo može da se odluči samo na osnovu pregleda i analize rtg snimka kod stomatologa u ordinaciji.

 19. Postovani
  Prije 5 godina sam radila zub, polomljen je bio pri vrhu uradjena je krunica u zadnje vrijeme osjecam neprijatan miris i to bas kad dotaknem desni iznad tog zuba a boja desni je modroplava

  • Poštovana, oko zuba sa krunicama je potrebno posebno obratiti pažnju kada je reč o higijeni. Prostor ispod desni ne možete sami očistiti i zato je potrebno da jednom ili dva puta godišnje odete kod stomatologa na profesionalno čišćenje desni. Kod problematičnih zuba se radi kiretaža desni (zvuči strašno, ali zaista nije), u toku koje se osim čišćenja prostora ispod desni takođe proverava da li su se desni povukle i da li je možda u tom delu zub počeo da se kvari. Ukoliko bi se uradio RTG snimak zuba, moglo bi samo da se vidi da li postoji neki problem sa korenom tog zuba u smislu karijesa ili džepova, jer se na RTG snimku ne može videti zub ispod navlake.

 20. Poštovani, izvadila sam donji levi umnjak pre 7 dana, rana me ne boli, pila sam i antibiotik amoksicilin posle vađenja zuba, ali od juče je počeo da me boli levi krajnik malo mi je oteko na vratu, imam i herpes na uglu usana, da li to može da bude zbog pada imuniteta ili je povređen prilikom vađenja zuba, pa me tek sad boli posle nedelju dana? Molim Vas ako može brže odgovor. Unapred zahvalna.

  • Poštovana, ukoliko je vađenje trajalo malo duže, postoji mogućnost da je ugao usana bio iziritiran i da je zbog toga došlo do pojave herpesa. Takođe je moguće i da je došlo do pada imuniteta zbog cele intervencije. Bilo bi dobro da stomatolog pregleda ranu da li dobro zarasta i da li je potrebno produžiti terapiju. Ukoliko je sa ranom sve u redu, i ostali problemi bi trebalo uskoro da se povuku.

 21. Postovani,
  Pre 5 meseci sam izvadila 7 u donjoj vilici.Sa zubom je nakon vadjenja izasla i gnojna kesica. Rana je normalno zarasla i sve je bilo ok do pre par dana kada su poceli desni da me bole upravo na tom mestu. Nema crvenila sve je sraslo kako treba ostala je samo kost, medutim tu sada ima mala rupica gde izlazi gnoj kada dodirnem. Sta bih trebala da radim? Hvala unapred.

  • Poštovani, u toku vađenja može da dođe do odlamanja sitnih delova okolne kosti, koji ostaju na mestu rane i kasnije daju ovakvu kliničku sliku. To nije ništa opasno za Vas, ali rana neće do kraja zarasti dok taj deo kosti ne izađe. Ponekad ga organizam izbaci sam a ponekad je potrebno da to uradi stomatolog, tako da je najbolje da se konsultujete sa stomatologom koji je vadio taj zub.

 22. Postovani..pre par meseci mi se pojavila izraslina ispod grkljana,orl uredan,stitna takodje,..javlja se bol u grlu,neko pecenje,..kao da su i krajnici otekli,stomatolog mi je snimio zub i kaze da imam cistu na korenu i da treba operacija..da li je moguce da mi se sve to desava zbog te ciste…malo je uvecana sedimentacija krvi i rekli su mi da je ta mala upala mozda od zuba gde je kasnije locirana cista…hvala..

  • Poštovani, infekcije i ciste u viličnoj kosti se smatraju fokusima u organizmu. To znači da takvi procesi mogu da uzrokuju kako lokalne tako i udaljene probleme u organizmu. Cistu je potrebno sanirati i potom pratiti šta se dešava se izraslinom koju imate na vratu.

 23. Poštovani, imam gangrenu donje 6 i pijem dva antibiotika, za nekoliko dana imam zakazano vađenje zuba. Danas se na zubu pojabio mjehurić između bolesnog i zdravog zuba? Koliko je loša sitacija? Može li se oco početi širiti na zdrave zube? Hvala unaprijed

  • Poštovani, ukoliko ste u toku terapije i imate zakazano vađenje, ne bi trebalo da brinete za susedni zub. Za par dana ne može da se desi ništa loše. Susedni zub može da strada ako infekcija u kosti i oko zuba traje mesecima.

 24. Postovanje.Dobar dan.Imam pitanje za donje jedinice.Imam tri porculana.Na lijevoj jedinici se zacrvenilo ispod zuba,i iskocila kao bubuljica jedna.Ne boli na hladno i vruce,ali kao da imam neprijatan osecaj ispod toga zuba.Snimali su ga pre dve godine kad smo stavljali poruculane,kao sve okej.Sta bih mogla da radim,jer taj osecaj je ruzan kao ide niz vilicu.Hvala unapred.Pozdrav

  • Poštovana, dve godine je dug vremenski period od snimanja zuba i za to vreme može da se razvije upala živca i pojava gnojne kesice na vrhu korena. Na ovaj razvoj situacije ukazuje bubuljica koja je prisutna. Bez obzira što nemate jakih bolova, potrebno je da se što pre javite svom stomatologu kako bi se pristupilo lečenju tog zuba. Ovo stanje ne treba čuvati u svom organizmu, jer infkecija može da se širi. Ukoliko je lečenje moguće sprovesi, infekcija i bubuljica će nestati.

 25. Dobar dan. Pitanje vadila sam zub sesticu donju pre sest dana ali osetim oko rane kao da ima gnojna kesica pila sam Amoksicilin ali osecam otok i dalje. Sta treba da uradim?

  • Poštovana, ukoliko sumnjate na otok i prisustvo gnoja oko rane, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi pregleda. Iako ste pili antibiotik, ranu bi trebalo pregledati.

 26. Poštovanje,
  Ja vec par godina imam problem sa tim da mi je lice, odnosno da su mi obrazi i deo oko slepocnica
  konstantno otečeni, što mi daje neprirodan oblik lica. To zna da varira i da otok bude manji, ili veći s vremena na vreme. Medjutim, kada sam izvadio jedan donji umnjak, a zatim i drugi, jedino u ta dva navrata dešavalo mi se da spadne otok, i da se lice vrati u normalu.
  Ostala su mi još dva gornja umnjaka, koja po mišljenju zubara mogu da se izvade samo hirurškim putem, jer nisu još uvek izbili i jako nezgodno stoje.
  Hteo bih da vas pitam, da li postoji mogućnost da mi je lice otečeno zbog umnjaka i da li da se podvrgnem hirurškom vađenju i koliko je to rizično?
  Hvala unapred.

  • Poštovani, ukoliko je Vaš stomatolog procenio da su gornji umnjaci za vađenje jer nepravilno stoje i ne mogu sami da izrastu, ne treba da odlažete tu intervenciju. Hirurško vađenje samo po sebi nije rizično, sporovdi se svakodneno u praksi i ponekad je to ipak bolje rešenje nego da imate zube u vilici koji Vam prave problem.

 27. Imam problem sa gornjom osmicom koja je suplja pri korenu I u koju mi upada hrana ostala polovna zuba je crna . I ta osmica me boli jedan dan a drugi me prodje I tako. Nisam bila kod stomatologa . Sta mi savetujete ?

  • Poštovana, osmice se najčešće kvare jer ih je teško dohvatiti četkicom i oprati kako treba. Zbog toga se ti zubi češće vade nego što se popravljaju, jer nema svrhe nešto popravljati, ako Vi kasnije ne možete da operete zub. Stomatolog će Vam najverovatnije predložiti vađenje tog zuba.

 28. Postovana , zub mi se poceo najednom jako brzo kvariti i pojavila se rupa manja u desni odmah iza zuba i za manje od 2 dana gotovo pola zuba je nestalo ,najavljen sam kod lekara pa me zanima da li je to neka opasna bakterija ili karijes jer imam cesto jake bolove i strah me da ne izgubim vise zubi zbog toga , donja je desna u pitanju.
  Hvala Vam unaprijed.

 29. Poštovana,
  Pre oko mesec dana mi je vađen živac i stavljena plomba. Međutim još uvek je zub osetljiv na kuckanje i kada pređem jezikom ili čistim koncem. Da li je ovo normalna pojava ili postoji mogućnost gubitka zuba? Takođe, povremeno osećam pritisak u tom delu, obično kada legnem da spavam. Unapred hvala na odgovoru!

  • Poštovana, osetljivost zuba nakon vađenja živca je uobičajena i može da potraje. Kod nekih pacijenata je to nekoliko dana, ali ponekad se produži i na par meseci. Ono što će biit validan pokazatelj da li je lečenje bilo uspešno jeste kontrolni snimak nakon 6 meseci.

  • Poštovana, zubi se mogu snimati i dok se nosi fiksna proteza. Jedini problem jeste što se sam deo zuba na kojem je zalepljen breket od proteze neće dobro videti na snimku. Ostatak zuba i koren zuba će se videti.

 30. Postovana,
  Pre dve godine sam dobila cudan problem sa kozom glave,tj temenom a to je jako cudan neprijatan miris i iskakanje male bele loptice(cmicak ili nesto slicno) unutar ocnih kapaka. Posetila sam nekoliko dermatologa i oftalmologa,gde su mi rekli da mozda imam zariste u zubima i da mi se od toga stvara neki gnoj koji ide prema gore i nema gde da izadje,pa mi se tako stvaraju ti problemi. Prvo sam naravno uradila sve ostale analize i svaki nalaz mi je u redu i menjala sam sampone i kapi i kreme za oci,ali nista nije pomoglo.
  Onda sam otisla kod stomatologa,gde smo ustanovili da su mi sa unutrasnje gornje strane pokvarena oba keca i dvojka i da postoje neke rupice i crno unutra. Popravili su mi to i moji problemi su stvarno tada nestali. Medjutim sada ponovo(nakon 2-3 meseca od popravke) ponekad mi se ponovo pojavi taj cmicak. Pa me zanima da li to sve stvarno jeste od zuba i kako da znam da li je to sve lepo zaleceno,da mi se infekcija nije jos negde prosirila? Pritom mene nikad ni jedan od tih zuba nije boleo,pa nisam ni znala da su pokvareni,medjutim s obzirom da mi je ponovo iskocio cmicak pre dva dana,zanima me da li to moze opet da se vrati… Takodje me zanima ,da li se to moze videti na nekom snimku,posto nisu mi nikakav snimak radili?
  Hvala unapred!

  • Poštovana, otkrivanje žarišta koje je u vezi sa zubima se radi uz snimak koji se zove OPT snimak i na njemu se vide obe vilice u celosti. Taj snimak bi pokazao da li je na nekom od Vaših zuba prisutna infekcija i da li to potencijalno utiče na Vaše ostale probleme. Bez snimka nije moguće odrediti žarišta, tako da treba da krente odatle.

 31. Postovani,
  Prije mozda 3,4 godina popravljala sam dvojku, medjutim prije 2 godine na taj zub mi se pojavile dvije crne mrlje, i kada sam otisla kod stomatologa on mi je to samo istrugao malo, u zadnje vrijeme te dvije crne mrlje opet su se pojavile i kada dotaknem zub ili ga ocistim koncem osjecam uzasno neprijatan miris, da li mi mozete reci u cemu je problem? Hvala unaprijedq

  • Poštovana, moguće je da se stvaraju pigmenti iz hrane i pića na spoju zuba i plombe. To može da se dogodi kada plomba više ne stoji dobro ili materijal nije kvalitetan. Ukoliko se svaki put nakon uklanjanja ponovo stvaraju, potrebno je zameniti plombu.

 32. Postovani,
  Suprugu se polomila sestica odavno, bukvalno je bio otvoren zub, naravno nije isao kod zubara, i sad se desilo to da je poceo da ga boli i odjednom mu je cela desna strana lica otekla i zatvorilo mu se oko, bio je kod stomatologa, dobio je antibiotike, ali me zanima koliko je stetan otok i da li je u opste stetan po sinuse ili ostale zube, vilicu?
  I za koliko dana otprilike spada taj otok
  Jer ovo je bas mnogo oteklo i mnogo ga svrbi.

  U napred hvala

  • Poštovani, ukoliko su antibiotici odmah dati i ukoliko primećujete da deluju odnosno da se otok smanjuje, nema opasnosti za ostale zube i vilicu. Čim otok bude potpuno spao stomatolog će dalje preduzeti šta je potrebno u smislu lečenja ili vađenja zuba, bitno je samo da se to sprovede odmah nakon smanjivanja otoka.

 33. Poštovani
  Već 15 dana me boli 8 zbog korone i obaveze oko posla sam odlagao bol se smirivao kada sam pio lekove protiv bolova ali se iznova javlja . Zub je bas dosta pokvaren interesuje me da li mu ima nekog spasa ili mora da usledi vadjenje ? Hvala

  • Poštovani, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak zuba kako bi se procenilo da li je zub moguće popraviti ili je potrebno vađenje. Ukoliko su bolovi bili spontani, verovatno je došlo do upale živca. Sama procedura vađenja živca kod umnjaka se retko sprovodi jer je veoma komplikovana, a postavlja se pitanje da li je taj zub neophodan i da li učestvuje u žvakanju. U svakom slučaju, morate otići na pregled kako bi se napravila odgovarajuća procena.

 34. Poštovani, imam peticu koja je spolja zdrava ali mene svremena na vreme boli cela ta strana vilice, mislite li da je to od tog zuba i da li može da mi izazove neki veći problem na kosti?

  • Poštovana, potrebno je da se uradi detaljan klinički pregled i analiza RTG snimka Vaše vilice kako bi se ustanovilo šta je uzrok Vašeg bola. Bez toga nije moguće reći.

 35. Postovani,
  Jedan zub mi se poprilicno odlomilo, ali je zubar hteo da ga spasi i stavi navlaku. Tom prilikom ga je jos vise smanjio, tako da je ostao samo mali delic zuba, otprilike kao delic spoljnog okvira, sve ostalo je navlaka. Pre par meseci je navlaka ispala, ostao je bas mali delic koji je za vadjenje. Zbog korone sam to odlagala, medjutim za 2 nedelje idem na neku operaciju u opstoj anesteziji i plasi me sto je taj mali delic zuba pocrneo. Inace me ne boli, nije otekao, nema gnoja ni krvi, samo je crne boje. Plasim se da je sada kasno da ga vadim pred operaciju. Svakako u toku operacije dobijam neki lek kao prevenciju protiv bakterijskog endokarditisa (zbog srca), da li ne postoji opasnost od neke infekcije krvi zbog promene boje zuba? Hvala unapred.

  • Poštovana, potrebno je da se uradi klinički pregled i RTG snimak tog zuba. Samo na osnovu toga moguće je reći da li zub koji ste opisali može da predstavlja rizik nakon operacije.

 36. Postovani
  Trudnica sam 14 nedelja, imala sam kvarnu peticu malo napuklu sa donje leve strane, bol je bila neizdrziva, preko noci se pojavio i otok duzinom celog obraza. Bila Sam kod stomatologa, izvadjen mi je zub. Dobila sam sinacilin da pijem. Mene zanima da li je normalno da I dalje imam otok I da me I dalje jako boli obraz? Nisam rekla da se kvar poceo siriti I ka obrazu. Hvala Puno na odgovoru.
  Pozdrav

  • Poštovana, niste naveli koliko dana je prošlo od vađenja i koliko dana primate terapiju antibiotika. Ukoliko imate bilo kakvu dilemu oko svog otoka i rane, budite slobodni da se ponovo obratite svom stomatologu radi kontrole. Ovo je pogotovo važno zbog toga što ste trudnica.

 37. Dobar dan,
  Zanima me Vase misljenje. Naime imala sam ok zube, desavali su se povremeni kvarovi ali nista cesto. Imam svog zubara sa kojim sam bila prezadovoljna. Medjutim nakon prve trudnoce zubi su poceli da se kvare non stop. Dosli smo do toga da sam u jednom momentu morala da popravljam sve zube osim jedinica i dvojka na donjoj vilici, svi ostali su imali neki kvar. Mislila sam da cu bar neko vreme biti mirna medjutim nakon samo 3 meseca ponovo su poceli da se kvare.
  Mene sada zanima da li mislite da zaista imam toliki problem sa zubima kpji se ne moze resiti ili mozda stomatolog ne ocisti kako treba.
  Hvala

  • Poštovana, to sve zavisi od toga da li se Vama zubi ponovo kvare na mestu već postojećih plombi ili se kvare na potpuno novim mestima. Ukoliko se kvare na mestima gde su u skorije vreme već stavljane plombe, onda je verovatno problem u samom radu tih plombi. Ali ukoliko se zubi kvare na novim mestima, to bi onda trebalo da znači da nešto ne radite dobro u smislu higijene ili ishrane. U svakom slučaju, samo na osnovu pregleda i analize RTG snimka moguće je tačno reći o čemu se radi.

 38. Poštovana, prije 2 godine mi je izvađen živac jednog zuba, poslije toga sam imala povremene bolove, ali nije bilo ništa strašno.. u poslednje vrijeme imam bolove na toj strani vilice pa cak i jezika i uvecane limfne cvorove, ali ne i bolove tog zuba.. da li je moguće da se stvorila infekcija? Unaprijed hvala.

 39. Postovani,pre mesec dana sam imala jak bol zuba ,i to preko noci a bila je nedelja, stomatolog nije radio. Inace sam 30a nedelja trudnoće. Pila sam samo paracetamol koji uopste nije pomogao i do ujutru sam sva otekla. Otisla sam zubaru i rekao je da je gangrena,otvorio mi zub ,napravio rupicu ,uradio drenažu i bilo mi je lakse. Otok je spao kroz par dana. Rekao je da ne moze nista da uradi,ne sme da snimi,da ostane tako otvoren do porodjaja pa cemo posle da resimo. Mesec dana je bilo sve u redu i u subotu uvece sam jela neke bademe,i slucajno zagrizla sa tim zubom,badem je usao u rupicu,ja sam pokusavala cetkicom da izvadim ,bol je bio sve jaci i opet sam otekla. Cela usna mi je otekla i bas je bolelo. Opet sam otisla stomatologu i iglicom mi je izvadio gnoj i delic hrane i malo mi je bilo lakse. Isto je rekao resicemo posle porođaja. Meni je otok i dalje prisutan i jos me boli. Za koliko dana bi trebao otok da prodje obzirom da ne pijem antibiotike? I da li je normalno da me i dalje boli na mestu gde je otok prisutan?Da li postoji neko resenje za taj zub pre porodjaja,plasim se da mi se ovako nesto ne desi opet ili bas oko porodjaja? 1ica prednja je u pitanju,i bas je tesko da se pazi u toku jela,napred je. Hvala

  • Poštovana, uz odobrenje Vašeg ginekologa koji Vam vodi trudnoću, moguće je uraditi parcijalno ili potpuno lečenje tog zuba. Da li će se lečenje samo započeti pa staviti lek u zub do kraja trudnoće ili će se odma uraditi celo lečenje, zavisi od situacije u zubu, ali nema potrebe da zub stoji otvoren celu trudnoću. Snimak može da se uradi u posle porođaja, on nije uslov da se lečenje započne.

 40. Posto imam autoimuna oboljenja, wegenerova granulomatoza, reaktivni artritis. I ustanovljeno mi je da su trica i cetvorka pokvareni zubi, izvadjeni zivci ali i dalje imam upalu iznad tih zuba, sta mi preporucujete da li da vadim ili apikotomija?

  • Poštovani, o tome je potrebno odlučiti na osnovu pregleda i analize rtg snimka. Potrebno je da Vas pregleda specijalista oralne hirurgije i da na osnovu pregleda donese dalji predloh terapije, jer nije svaki slučaj isti i ne postoji univerzalno pravilo za svakoga.

 41. Pozdrav,
  Imam devojčicu od 5 godina, i juče smo bili kod zubara jer se žalila da je boli zadnji kutnjak. Doktorka joj je očistila zub i stavila lek, i rekla da se javimo 25.03. da izvadi lek.
  Pošto mi imamo zakazanu operaciju sva tri krajnika za 28.03. da li ova popravka zuba može da utiče bilo kako na zahvat, pošto sam čitala da zubi mogu dosta da naprave problem, pa se sad malo brinem, jer treba da je operišu u totalnoj ansesteziji.
  Hvala unapred

  • Poštovana, o tome moraju da odluče doktori koji vode Vaše dete, najpre stomatolog, pošto on zna u kakvom je stanju bio zub i koju vrstu leka je stavio.

 42. Poštovani, imam 24 godine. Poslednji zub u desnoj vilici prvi znaci do umnjaka mi se pokvario. Zub je otvoren znaci ono ima po sredini rupa u kojoj se skuplja hrana koju pokušavam da očistim. Kada očistim hranu iz zuba primećujem da je taj zub unutra crn pri dnu jer je velika većina sredine pojedena dok je okvir zuba sačuvan. Međutim ja imam problema sa osetljivim ustima gde kad god otvorim usta ja imam nagon za povraçanje nevezano da li sam kod zubara ili kada pokušavam kod kuće. Kada god isceniram tu situaciju u kojoj ću se naći kod zubara ja imam problem sa nagonom na mučninu. Da li bi ste mogli da mi date neki savet i da date mišljenje za celokupno navedenu situaciju?

  • Poštovani, anesteziranjem nepca bi trebalo da Vam bude lakše i da Vam se taj nagon ne javlja u toku stomatološkog rada. U svkom slučaju, potrebno je da o tome razgovarate sa stomatologom koji će imati razumevanja za Vaš problem i sa kojim ćete napraviti plan za rešavanje pokvarenog zuba.

 43. Postovani ja sam 37 godina imam desnu gore sesticu koja mi na izgled izgleda zdravo ali ujutru kada posisam odma mi potece krv nekada je pogusta nekada poretka kada udze hrana izmedju 6tice i 7mice kada mi udje hrana ima neugodan miris to mi traje godina anto krvarenje a nikad otok ni je imao ni drugo bilo sta dali moze to da mi u isti bubrge zato sto osecam bolove u bubrege

  • Poštovani, potrebno je da se uradi detaljan pregled i RTG snimak Vaših zuba. Na taj način bi se utvrdilo da li je u desnima, zubu ili u kosti prisutan neki problem koji bi mogao da daje simptome koje ste opisali. Postoje određene vrste zapaljenja koja, ukoliko se nađu ustima, mogu da daju probleme i na udaljenim organima. Da bi se to ustanovilo, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak.

 44. Poštovana, zanima me Vaše mišljenje, imam bolove u mišićima ruku i nogu već 4 meseca, lekari ne mogu pronaći uzrok, u krvi nema upale, ck je dobar, zubarka mi je rekla da je radikalna mera vađenja svih zubi koji nemaju živac. Da li bi snimkom svakog posebno koji nema živac moglo da se otkrije koji je od njih potencijalni problem ili stvarno vaditi redom…?

  • Poštovana, najsigurnije bi bilo uraditi 3D snimak cele vilice i na taj način proveriti da li je neki od zuba potencijalni fokus u organizmu. Neke škole mišljenja zagovaraju vađenje svih zuba bez živca (radi se o alternativnim vidovima medicine), iako na RTG snimku izgledaju zdravi. Po mom mišljenju to je previše radikalan potez.

 45. Poštovana, u 9 -om sam mesecu trudnoće, pojavila mi se veoma jaka upala oba umnjaka na donjoj vilici koja traje duže od nedelju dana. Otežano žvaćem. Vodim računa o higijeni zuba, perem minimum dva puta dnevno zube, ispirem hidrogenom, koristim gingigel, propolis, sodubikarbonu , ali upala ne prolazi. Šta mi je činiti jer bolovi počinju biti jači.
  I na početku trudnoće su se javljale upale ali za kraće vreme su prolazile i nisu bile bolne kao sada.
  Unapred zahvalna.

  • Poštovana, sa stomatološke strane, Vi u devetom mesecu možete da primite anesteziju i da se zub izvadi. Pitanje je samo da li imate neki snimak od ranije na kojem mogu da se vide umnjaci i da li bi vađenje bilo obično. Takve upala se često ponavljaju i vađenje zuba je jedino rešenje, samo se sada radi o tome da li Vi možete da sačekate da se porodite, ili je potrebno vaditi ih odmah. Sve što preduzimate je dobro i može Vam pomoći da vađenje odložite do posle porođaja, ali ako to ne bude moguće, u dogovoru sa svojim ginekologom razmotrite mogućnost vađenja zuba.

 46. Postovani,moja slusaj je sa umnjakom koji krivo raste ali me ne ne boli,a pored njega je kutanjak koji je bas kvaran,oba su za vadjenje ali koji prvo da izvadim i moze li posle vadjenja umnjaka stvoriti se upala?

  • Poštovana, možete izvaditi i oba zuba od jednom, da se zarastanje posle dešava istovremeno. Vađenje umnjaka nije drugačije od vađenja bilo kog drugog zuba. Upala može da nastane kod svakog vađenja ukoliko se pacijent ne pridržava uputstava koja dobije od stomatologa nakon završene intervencije.

  • Poštovana, potrebno je uraditi pregled i RTG snimak ta dva zuba, kako bi se videlo da li je problem nastao na desnima ili je doslo do upale zuba. Bez pregleda nije moguće reći o čemu se radi.

 47. Postovani, izvadio sam zub prije pola godine a rana jos nije zarasla a bol se prosirio na cijelu donju vilicu i na nekoliko mjesta se gnoji. Bolovi su konstantni a zubar mi daje samo tablete i nista ne prolazi. Bolujem od raka kostiju postoji li mogucnost da je povezano s bolescu, da li je moguce da mi se raspadaju kosti u vilici?
  Unaprijed zahvaljujem

  • Poštovani, trebalo bi da uradite nov RTG snimak cele vilice i da se konsultujete sa specijalistom oralne hirurgije ili maksilofacijalne hirurgije.

 48. Postovani imam nedeljama neizdrziv bol u supljini zuba kji je vec crn bol ide ispo vilice i u zlezdi takodje postoji beli pecat na desnima

 49. Poštovanje,

  pre četiri meseca mi je dijagnostikovana Urticaria allergica. Međutim, svi nalazi: krv, urin, stolica i ultrazvuk gornjeg i donjeg abdomena pokazuju da je sve u najboljem redu, a ja i dalje svakodnevno imam po telu po koju urtiku. Ono što su me par puta pitali na kontroloma je da li su mi svi zubi zdravi? Ja imam sve zdrave zube sa belim plombama i nemam nikakvih bolova.
  Da li mi možete predložiti pregled i koji, kako bih bila sigurna da ipak ne postoji neki upalni proces zuba iako nemam simptome?

  Zahvaljujem Vam se na odvojenom vremenu.

  • Poštovana, potrebno je da uradite RTG snimak cele vilice (taj snimak se zove OPT) i da se uradi pregled kod stomatologa. Na osnovu toga, Vaš stomatolog će ustanoviti da li postoji nešto na šta bi moglo da se posumnja i u skladu sa tim predložiti dalje korake. Ukoliko se na OPT snimku bude videlo nešto što je potrebno dodatno proveriti, moguće je uraditi i ciljani snimak nekog od zuba, radi bolje preciznosti.

 50. Poštovana,
  iza donje osmice (donja vilica) upalii su mi se desni. Na snimku zuba (uradila sam snimak cele vilice) vidi se da postoji dzep iza osmice koji je napravio problem. Dobila sam antibiotik da pijem, savet zubara je da izvadim zub. Ranije nisam imala probleme sa tim zubom. Tek sam počela sa pijenjem antibiotika. Ja bih više volela da se očisti taj džep, s obzirom da je zub zdrav i da ne ugrožava druge zube. Šta je Vaš savet? U porodici mi više članova ima paradentozu.
  Unapred hvala

  • Poštovana, umnjaci u donjoj vilici često mogu da naprave problem u kosti, tzv. džep. Problem kod ovakve vrste džepova je što se taj prostor ne može očistiti svakodnevnim pranjem zuba, hrana i bakterije zaostaju u tom delu desni i infekcije će se periodično uvek ponavljati. Lečiti ovaj problem svaki put antibioticima nije rešenje, jer će kost sve više biti razorena i džep će se povećavati sve dok se zub ne izvadi.

 51. Poštovanje,
  Pošto treba da radim navlake na gornje zube, inače na gornjoj strani imam očnjake kečeve i sedmice, moj zubar je skidao plombe sa obe sedmice da ispita zube, desna sedmica je bez problema, a leva sedmica kada je skinuo plombu mislim da sam osetio smrad. Očistio je 3 korena sa iglicom sa navojem, i stavio lek. To je bio petak. U subotu veče kada sam legao da spavam, zub je počeo da pulsira i boli, popio sam brufen i ta noć je prošla bez problema, međutim drugi dan bolovi su mnogo jači i brufen zaustavi bol samo na 2h. Doktor je na putu, i rekao mi je da pijem amoksicilin na 8h i da imam upalu kosti. Imam li razloga za brigu ili će se upala smanjiti? Pozdrav

  • Poštovani, ukoliko uz bolove počne da Vam se javlja i otok, potrebno je da se javite nekom drugo stomatologu kako bi Vam se pružila prva pomoć, dok se Vaš stomatolog ne vrati. Ukoliko su u pitanju samo bolovi bez otoka, pratite savete svog stomatologa u vezi sa lečenjem.

 52. Postovanje, izvadila Sam zub pre dve nedelje, ali rana jos uvek nije zarasla, ostala je ruba i kako da uopste ne zarascuje, sta bi mogao da bude problem

  • Poštovana, ukoliko sumnjate da rana nije dobro zarasla, trebalo bi da odete na kontorlu kod svog stomatologa. U slučajevima teškog zarastanja moguće je preduzeti neke korake kako bi se proces ubrzao, a takođe može biti slučaj i da rana dobro zarasta, samo da kod Vas taj proces traje malo duže.

 53. Postovanje
  Evo vec 1 mjesec ne mogu se resiti otoka na donnjoj petici pio sam antibiotike otok se smanjivao posle nekoliko dana opet otok bi se pojavio doktor mi je stavjao razne lekove na zubu i dalje imam otok sta da radim?

  • Poštovani, otok ukazuje na prisutnu infkeciju u zubu ili u okolnom tkivu. Potrebno je na osnovu pregleda i RTG snimka odlučiti da li je taj zub moguće izlečiti. Ukoliko ne postoje uslovi da se zub izleči, zub je potrebno izvaditi.

 54. Pozdrav i postovanje.
  U pitanju je donja desna vilica, tacnie zub osmica (6 i 7 su mi izvadjeni, tako da je zub „sam“), desni ili meso iza njega su bolni, malo nateceni i kad ih pipnem cackalicom, primecujem da se zadnji deo mesa odvaja od zuba. Zub kao zub nije bolan. Da li je moguceo da je hrana nezgodno stala i doslo do te situacije ili nesto drugo? (jedem dosta kostunjavog voca) Zahvalan na vasem vremenu

  • Poštovani, ovaj problem je čest kod osmica, zbog njihovog položaja u vilici. Potrebno je dobro održavati higijenu mekom četkicom za zube i sredstvima za ispiranje usta. Ukoliko se upala desni bude često ponavljala, potrebno je da se obratite stomatologu koji će odlučiti da li je taj zub potrebno izvaditi.

 55. Poštovana,
  U novembru prošle godine sam imala operaciju ciste iznad zuba, i rana je posle toga još jednom otvarana nakon inficiranja iste i gnojne upale koja je stvorila veliki otok na licu. Posle gotovo 20 dana uzimanja antibiotika i zarastanja rane otok je spao i rana je zarasla, ali sad nakon skoro dva meseca pocinje da mi se pojavljuje ponovo blagi otok na levom kapku i ispod oka(ista strana je u pitanju), a bolove nemam. Otok je blag ali neprijatan i pomalo mi otežava vid. Šta može da bude u pitanju?

  • Poštovana, potrebno je da Vas ponovo pregleda oralni hirurg koji je radio operaciju. Po potrebi uraditi i novi snimak. Kod ovakih operacija su mogući recidivi, tako da nemojte da zanemarite simptome koje ste primetili.

 56. Poštovana,

  prije 20ak dana sam imao infekciju zuba – blaga bol, više nelagoda i otečenost koja je bila najjača 4.i dan, donja čeljust lijevo 6ica.
  Zub je popravljen i plombiran prije 5-6 godina, ali se ipak sada desila upala u samom korijenu zuba.
  Bio sam kod stomatologa.
  Stomatolog je ispustio gnoj iz zuba i propisao terapiju(antibiotik, analgetik). Terapija popijena do kraja, otok nestao, bol nestala, ponekad se javi samo osjećaj nelagode kod zuba i to samo kad dodirnem zub. Bio sam na kontroli nakon 3 dana od sanacije zuba i on je ocistio ranu/rez gdje je ispustio gnoj i rekao da je sve uredu. Ali da ako je ponovno desi jaca upala treba izvaditi zub.

  Nakon 2 tjedna sam samoinicijativno otišao na pregled kod drugog doktora, stomatologinje zbog osjećaja da mi se stanje opet pogoršava(vjvt psihički). Slikala je odmah zub i pregledala i rekla da nema potrebe za antibioticima, nego mi je prepisala samo analgetike u slucaju pojave boli.

  Rekla je da bi ona taj zub izvadila jer je on jos pod infekcijom koja se vidi na rengenu i da je infekcija stvarno velika. I to nakon antibiotika i ciscenja rane/reza. Sad me zanima koliko je opasna ta infekcija po zivot u globalu? Posto je pricala se infekcija moze prosiriti na druge organe.
  Ali ono napominjem da nema nikakve druge bolesti.

  Nije inzistirala da se zub vadi odmah pa vjerujem da nije toliko opasno po zivot.

  Koje je vase misljenje?

  Oprostite na ogromnom postu, hvala na odg.

  • Poštovani, Vaše stanje nije opasno po život, ali uvek postoji mogućnost da se tegobe koje ste imali vrate, dokle god se nešto konkretno ne uradi kako bi se zub izlečio. Moguće je pokušati ponovno lečenje zuba, kako bi ta infekcija prošla. Druga opcija je vađenje zuba. Ukoliko trenutno niste u situaciji da sprovedete bilo šta od ta dva rešenja, nije problem da taj zub malo sačeka, ali Vam ne preporučujem da problem odlažete mesecima.

 57. Postovani
  Unazad 6 mjeseci imam bol u zubu mucenje ne znam ni ja vise kkao da definisem. Prije 5 mjeseci otisla sam zubaru koji je otvorio zub i umrtvio zivac medutim mene posle toga i dalje boli i odem drugom stomatologu koji je po ovo otvorio zub i izcistii kanale ali mene i dalje boli 24 h i na kraju sam izvadila zub to je desni zadnji zub sa donje strane. Rana je zarasla i mene i dalje to boli muci 24 h onda smo otvorili i zub pored umrtvili zivac i 4 puta ga vec cistim i lijek stavljam da ga nepunimo jos jer je takva situacija. Rtg snimak raden na snimku nema nista sumljivo otisla sam i kod treceg stomatologa za misljenje i nista mu nije jasno fizicki pregled i rtg snimak uredu zubi iznad izmijenjene plombe ima kutnjak iznad ali je iznikao lijepo i nedodiruje druge zube i ne boli me. Mene 24 h to muci boli i tako vec 6 mjeseci i niko nezna sta je. Zglob takode nije u pitanju. Ja vec pocinjem ludit neznam sta da radim strah me izvaditi i ovaj zub pored jer se bojim da ce mi se nastavit iste tegobe. Unaprijed hvala

  • Poštovana, ono što je još ostalo da uradite jeste da odete na pregled kod specijaliste maksilofacijalne hirurgije ili specijaliste orl, koji bi trebalo da ustanove da li imate neku vrstu neuralgije koja nije porekla od zuba.

 58. Poštovani
  Unazad 3-4 meseca vadila sam živac na petici i ustanovljeno je da imam gangrenu, onda mi je par puta na 10 dana stavljala lek(3-4 puta) i to je na tome i ostalo.Nekako mi se nije dalo da odem kod zubara na dalje zbog obaveza koje sam imala, te je tako i ostalo.Znaci taj zub je otvoren i sada izlazi gnoj sa sukrvicom.Zanima me je li to znaci da je zub potpuno unisten i da mora da se vadi, ili da moze nastaviti da se leči?
  Hvala unapred.

  • Poštovana, potrebno je da se urade pregled i RTG snimak zuba kako bi se ustanovilo da li je zub moguće spasiti. Ukoliko to jeste situacija, lečenje će se početi ispočetka, dakle ono predhodno lečenje se neće računati jer je zub sada otvoren.

 59. Poštovani,

  Već nekoliko meseci osećam ustima miris leka od zuba.
  Miris se javlja prilikom jela ali ne uvek.
  Imam problem sa džepovima i često idem na čišćenje.
  Nekad imam utisak da mi potiče iz zuba koji je operisan .
  Radila sam kontrolni snima i sve je uredu.

  • Poštovana, ukoliko je zub definitivno izlečen, ne bi trebalo da osećate nikakav ukus. Ako na običnom snimku zuba nije uočeno ništa sumnjivo, možete uraditi 3D snimak tog zuba koji je mnogo precizniji i može dati više informacija o tom zubu, pogotovo ukoliko je rađena operacija.

 60. Poštovana,
  Pre skoro godinu dana imala sam operaciju dva zuba, gornje četvorke i petice, vadjena je cista. Nakon otprilike 3 meseca primetila sam da mi se na tom mestu pojavio neki mali mehur koji nakon jela bude velicine kao malo veca bubuljica, a kad prodje neko vreme i kad ne jedem nista onda splasne. Mislila sam da ce to biti samo nesto privremeno, no evo i posle vise meseci jos uvek je tu. Da li je to normalno posle ovakve operacije ili ne? Hvala!

  • Poštovana, takva pojava bubuljice odnosno fistule na desnima je znak da je u kosti još uvek prisutna infekcija. Potrebno je da se ponovo uradi rtg snimak i da oralni hirurg odluči koji su dalje koraci u Vašem slučaju.

 61. Dobar dan, znam da imam problem gornjom sesticom, pre nekoliko godina su mi stavili lek i nisam vise isao kod stomatologa zbog loseg iskustva nazalost, umedjuvremenu mi je ispao lek i ostala je rupa, kasnije se pojavila bubuljica iznad zuba iz koje je curelo nesto poput gnoja, proslo je neko vreme i nestala je a sada kao da imam otok iznad tog zuba i imam glavobolju. Zanima da li me ceka operacija ili nesto slicno. Hvala.

  • Poštovani, potrebno je da se odmah javite stomatologu. Ukoliko ne budete nište preduzeli, otok može da se proširi. Bez pregleda i snimka nije moguće reći da li Vas čeka obično vađenje zuba ili hirurško vađenje zuba.

 62. Poštovani,
  vadila sam zub iz nepca pre 13 dana, čiji je koren udarao u koren zuba do njega.. da li je normalno da me i dalje boli? S tim da me boli i deo ispod oka, i brade, oko uveta, sve sa te strane gde je zub, u njegovom pravcu..
  Hvala na odgovoru

  • Poštovana, ukoliko nemate prisutne znakove infekcije kao što su otok, prisustvo gnoja, neprijatan ukus u ustima, curenje nosa sa te strane, verovatno se radi samo o malo sporijem zarastanju zbog težine vađenja zuba.

 63. Poštovanje,
  Zadnja tri dana osjećam pulsiranje zuba (jedinica dolje),izvađen živac prije 20-tak godina,pa onda par godina kasnije operiran zbog ciste na korijenu.Od tada sve u redu.
  Boju je promijenio pa sam prije 6 mjeseci stavila na njega krunicu,i sad ponovno pulsiranje,nije prejaka bol ali je prisutno,pogotovo kada se umirim osjećam pulsiranje.
  Jeli postoji mogućnost da se ponovno cista stvorila?
  Molim Vas za savjet,i hvala unaprijed na odgovoru.
  Ivana

  • Poštovana, jedini način da saznate da li se cista ponovo stvorila je da uradite ciljani snimak tog zuba, na osnovgu kojeg će stomatolog moći da vidi kakvo je stanje korena i okolne kosti.

 64. Dobar dan prije nekih 5 dana zabolio me zub i to gornja sestica danas je vec 6 dan i jako me boli usta ne mogu otvoriti a zub je popravljen meso iznad zuba je jako crvenl i obraz me boli na dodir od zuba probala sam neke sprjeve za zub pomogli su mi malo ali ih ne smijem koristiti jer imam apratice takodjer sam probala neke tablete ko kapsule ni one mi nisu pomogle sta da radim pomozite mi molim vas

 65. Poštovani,
  Imam donju osmicu koja je lečena i već duže vreme me boli pod plombom. Pojavljivala se i fistula. Bolan je i na dodir. Na snimku se vidi proces ispod zuba. Razlog zašto ne vadim tako bolestan zub je jer nemam više okolnih zuba pa ga čuvam zbog žvakanja.
  Elem, moje pitanje je: da li bolestan zub utiče na hrskavicu? Već neko vreme bole me zglobovi oba kolena i kukovi.
  Hvala

  • Poštovani, bakterije koje se nalaze u Vašem zubu mogu da izazovu probleme i u udaljenim organima ili delovima tkiva. Potrebno je da se urade pregled i RTG snimak tog zuba i da se proceni da li je zub moguće uspešno izlečiti tako da proces nestane, ili je potrebno da se izvadi. Ne preduzimanjem nikakvih daljih koraka možete da izazovete još veće posledice po svoje zdravlje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.