Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da proceni stanje zuba i okolne kosti. Postoji više vrsta snimaka, ali dva koja se najčešće koriste u svakodnevnoj praksi su OPT snimak i retroalveolarni snimak.

OPT snimak zuba

Ortopantomogram (OPT ili ortopan) je snimak zuba na kojem se vide gornja i donja vilica u celosti, sa okolnim koštanim strukturama. Ovo je dvodimenzionalni prikaz celog viličnog aparata. Može biti izrađen na filmu ili u digitalnoj fromi na CD-u. Ovaj snimak služi za procenu generalnog stanja zdravlja usne duplje pacijenta, ali nije dovoljno precizan kada je reč o proceni stanja svakog pojedinačnog zuba. Na ortopanu možemo posmatrati:

– položaj izniklih i neizniklih zuba u vilici,

-kost u okolini zuba, prisustvo patogenih lezija ili parodontalnih džepova,

-zdravlje kosti, prisustvo patogenih promena u vilici,

-blizinu sinusa gornjim zubima, patogene promene u sinusima,

-procenu stanja kosti nakon neke stomatološke intervencije (vađenja zuba, ugradnje implanta),

-utvrđivanje prisustva žarišta (lokalnog problema) u usnoj duplji kod pacijenata koji se pripremaju za neku operaciju, zračenje ili hemioterapiju.

Ponovićemo, OPT snimak ne može da se koristi kao snimak uz pomoć kojeg će se procenjivati stanje i zdravlje svakog pojedinačnog zuba, iz razloga što nije dovoljno precizan. Za ovakvu vrstu procene koristi se retroalveolarni snimak.

Snimak zuba

Retroalveolarni snimak zuba

Ovu vrstu snimka zovemo i ciljani snimak, jer na njemu možemo mnogo preciznije da procenimo stanje svakog pojedinačnog zuba. Ovu vrstu snimka koristimo u sledećim situacijama:

-kada želimo da utvrdimo da li je na zubu prisutan karijes,

-kada želimo da procenimo da li je na zubu prisutno hronično zapaljenje živca sa procesom na vrhu korena,

-kod procene stanja zuba posle povrede,

-u toku lečenja zuba (vađenja živca) kada je potrebno utvrditi stanje korenova zuba i proceniti završno punjenje kanala korena.

Snimak zuba

 

3D snimak zuba

Ova vrsta snimka se ne koristi svakodnevno, već samo kada je potrebna još preciznija procena ili merenja struktura u vilici. Na ovom snimku moguće je uveličavati i meriti sve strukture u kosti. To se koristi nakon lečenja zuba, u situacijama kada nije moguće napraviti porcenu samo na osnovu retroalveolarnog snimka. Kod pacijenata koji planiraju ugradnju implanta, obavezno je uraditi 3D snimak vilice, kako bi se precizno moglo odrediti mesto na kojem će implant biti ugrađen.

Pitanje koje često čujemo od naših pacijenata jeste koliko često je dozvoljeno snimanje zuba i da li stari snimak može ponovo da se iskoristi. Činjenica je da ne postoji jasno precizirano vreme na koje je potrebno ponavljati snimke. To zavisi od stanja zuba, uzrasta pacijenta i njegovih tegoba.

Kod dece se smena zuba brzo dešava pa je u nekim slučajevim, ukoliko doktor tako proceni, potrebno češće raditi simanje zuba.

Kod odraslih pacijenata se uzima da ortopan snimak možemo koristi do godinu dana od momenta kada je snimljen.

Nakon lečenja zuba, posle godinu dana, potrebno je uraditi kontrolni retroalveolarni snimak.

Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju, potrebno je uraditi ortopan snimak na svake dve godine, kako bi se pratilo stanje kosti i povlačenje desni.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.