Trudnoća je period kada žena veoma vodi računa o svom zdravlju i oralno zdravlje bi svakako trebalo da bude deo te brige. Svima su poznate priče kako zubi u trudnoći propadaju. Šta je od tih priča istina, a šta mit, i kako treba svaka trudnica da vodi računa o svojim zubima?

zubi u trudnoći

Da li zubi u trudnoći zaista propadaju?

Vrlo često čujemo izjave žena kako su im u trudnoći zubi propadali, plombe ispadale i da je drugo stanje veoma negativno uticalo na njihovo oralno zdravlje. Priča da zubi u trudnoći propadaju zato što beba „vuče“ kalcijum iz njih nije tačna. U slučaju da je potrebna veća količina kalcijuma za bebu, ta količina će biti obezbeđena iz kostiju majke, a ne iz zuba. Zubi u trudnoći mogu da budu ugroženi iz drugih razloga, a to su hormonalni disbalans i nepravilna higijena zuba. Zbog hormonskog statusa trudnice, desni su vrlo često uvećane, crvene i lako krvare prilikom pranja ili već u toku jela. Uvećane desni prekrivaju zube i otežavaju njihovo čišćenje, što dovodi do nakupljanja mekih naslaga (dentalnog plaka) i samim tim pogoršava upalu desni. Krvarenje desni tokom pranja zuba izaziva strah kod žena i odlaganje pranja zuba, što dodatno pogoršava celu situaciju. Ova pojava se naziva gravidni ginigivitis (upala desni) i ukoliko se sanira na vreme, neće doći ni do kakvih posledica po zube trudnice. Stomatolog će obaviti pregled i detaljno čišćenje, kako bi se ova upala smanjila. Nakon porođaja, hormoni se vraćaju u ravnotežu i desni se vrlo brzo oporave.

zubi u trudnoći

Ukoliko se ovo stanje ne tretira, gingivitis može da pređe u parodontopatiju, koja dovodi do povlačenja kosti. Ovo je ozbiljan problem, čije posledice mogu da dovedu do ispadanja zuba.

Trudnicama koje imaju jutarnje mučnine i povraćanje, kiselina iz želuca može da ošteti gleđ zuba. Važno je da zube ne perete odmah nakon povraćanja, da ne biste dodatno utrljali tu kiselinu u zube. Usta najpre samo isperite vodom ili sredstvom za ispiranje usta, a zube operite posle pola sata.

Kako voditi računa o zubima u toku trudnoće?

Idealno bi bilo da se u toku planiranja trudnoće uradi stomatološki pregled i sanira sve što je neophodno. U toku same trudnoće obavezno posetite stomatologa barem jednom. Veoma je važno održavati dobru higijenu zuba, zato što žene u trudnoći često imaju potrebu za grickanjem, najčešće slatkiša, i to je ono zbog čega se trudnice posle porođaja žale na zdravlje svojih zuba, odnosno na nastanak karijesa. Posle svakog jela prvo isperite usta vodom, a zube operite nakon pola sata. Ukoliko osećate mučninu tokom pranja zuba, probajte da kupite četkicu sa manjom glavom ili da promenite pastu za zube. Trudnicama, kao i svim pacijentima, savetujemo da izbegavaju sve štetne navike koje upražnjavaju u toku dana i na taj način izbegnu da svakodnevnim sitnicama ugrožavaju svoje zube.

Da li u toku trudnoće smeju da se obavljaju stomatološke intervencije?

U prva tri meseca bi trebalo izbegavati stomatološke intervencije, osim ukoliko su u pitanju hitna stanja. Trudnice treba obučiti kako pravilno da vode računa o higijeni zuba i skrenuti im pažnju na sve moguće posledice.

Drugo tromesečje je najbezbednije što se tiče stomatoloških intervencija i tada je potrebno sanirati sve probleme koje trudnica ima. Ne treba odlagati terapiju posle porođaja, zato što ne postoje rizici da se u ovom periodu saniraju karijesi, upale desni i slično.

Pri kraju trudnoće je moguće obaviti stomatološku intervenciju ukoliko je potrebno, ali treba voditi računa da se trudnica oseća udobno u stolici, da intervencija bude što kraća i da bude bezbolna. Bol podstiče lučenje adrenalina što može da dovede do prevremenog porođaja kod rizičnih trudnoća. U svakom slučaju, ginekolog treba da bude uključen u sve odluke zajedno sa stomatologom.

Da li je bezbedno snimati zube u trudnoći?

Iako su današnji rendgen aparati u stomatologiji napravljeni tako da proizvode minimalno zračenje, ipak treba izbegavati snimanje zuba, pogotovo u prva tri meseca. Kasnije je moguće snimiti zube isključivo ukoliko je to neophodno, uz dobru žaštitu trudnice olovnom keceljom.

Nakon porođaja, u prvih par meseci žene su zauzete brigom oko bebe, što je normalno, ali takođe dovodi do zapostavljanja brige o sebi. Nađite vremena da jednom posetite stomatologa u prvih par meseci nakon porođaja. Posvetite malo vremena i sebi. Osećaćete se lepo, zato što je uvek dobro znati da su vam svi zubi zdravi i da nemate razloga za brigu.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.