Folije za ispravljanje zuba (alajneri) čine set providnih folija za zube kojima na komforan način možete rešiti nepravilan položaj zuba. Pacijenti ih danas vrlo rado biraju zbog mogućnosti da isprave anomalije svojih zuba, a da sam proces ne bude vidljiv. Ponekad ih nazivaju i nevidljivom fiksnom protezom.

folije za ispravljanje zuba

Šta su to folije za ispravljanje zuba?

Ove folije služe da blagom silom deluju na zube i na taj način ih pomeraju. Napravljene su od tanke, providne plastike, glatke na dodir i udobne za nošenje. Podsećaju na folije za izbeljivanje zuba ili na retinere koji se nose nakon terapije fiksnom protezom. Ono što ovaj način ispravljanja zuba izdvaja u odnosu na nošenje fiksne proteze sa breketima, žicama i gumicama je to što su folije na zubima nevidljive.

Kako folije za ispravljanje deluju na zube?

Folije se izrađuju individualno za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Ortodont analizira zube i pravi plan terapije. U ovom planu predviđeno je koju poziciju svaki zub treba da zauzme na kraju terapije. Folije se zatim prave tako da odgovaraju novom položaju i na taj način pritiskom deluju na zub i pomeraju ga. Ovaj proces je naravno postepen i isplaniran, raspoređen tako da se zub malo po malo pomera u novi položaj.

Kako se nose folije za ispravljanje zuba?

U toku prvog dolaska u stomatološku ordinaciju, stomaotlog će pregledati vaše zube i analizirati rendgen snimak. Tada dobijate i sve osnovne informacije o ovoj metodi ispravljanja zuba. Moguće je okvirno proceniti koliko dugo bi mogla da traje vaša terapija. Nakon toga, uzimaju se otisci gornje i donje vilice, dobijate prve folije i započinjete ortodontsku terapiju.

folije za ispravljanje zuba

Proces ispravljanja zuba folijama je podeljen na mesečne intervale. Kada prođete prvi set folija, dolazite u ordinaciju, uzima se otisak novonastale situacije i dobijate novi set folija za dalje pomeranje zuba. Ovaj proces se ponavlja svakog meseca do postizanja željenih rezultata.

Kada prvi put stavite novu foliju, osetićete jači pritisak na zube. Vremenom, kako se zub pomera u novi položaj, ovaj pritisak će se smanjiti. Sami ćete moći da primetite kako sada zub odgovara novom položaju, i tada prelazite na nošenje sledeće folije. Ortodont na mesečnoj kontroli prati ovaj proces i planira novi položaj za svaki zub.

Koliko sati u toku 24h je potrebno nositi folije?

Folije se nose i u toku dana i u toku noći. Neophodno je skinuti ih u toku jela, kao i u toku bavljenja sportom. Idealno bi bilo da ih nosite svo preostalo vreme, što znači oko 22h dnevno. Bitno je da znate da što ih više sati u toku dana nosite, proces ispravljanja zuba će brže biti gotov.

Kome je namenjen ovaj način ispravljanja zuba?

Zbog toga što folije na zubima nisu sve vreme i što je pritisak na zube umeren, ovom metodom je moguće ispraviti samo blaže i srednje teške nepravilnosti zuba. Teške anomalije su ipak i dalje rezervisane za nošenje fiksne proteze. U zavisnosti od toga kakva je nepravilnost položaja zuba u pitanju, period nošenja ovih folija može biti od 6 do 18 meseci. Još jedna primena ovih folija može biti u kombinaciji sa fiksnom protezom, kada se neka teža anomalija najpre nekoliko meseci tretira fiksnom protezom, a zatim se terapija dovršava folijama.

Koje su prednosti i mane nošenja folija za zube?

Prednosti ovih folija su na prvom mestu komfor i estetika. Folije na zubima nisu vidljive. U toku njihovog nošenja možete nesmetano da pričate. Ishrana je lakša u odnosu na nošenje fiksne proteze, kod koje sa hrana zadržava na breketima. Higijena je uobičajena, zube perete normalno kada skinete folije. Same folije se takođe peru četkicom i pastom za zube, jednostavno u odnosu na brekete i žice. Ukoliko imate neki važan događaj, sastanak, proslavu, uvek možete skinuti folije na par sati. U toku prvih par dana nošenja nove folije osetićete pritisak i neku vrstu nelagode, ali nećete osetiti bol koji je karakterističan za nošenje fiksne proteze.

Mane ovih folija su što su indikacije sužene i što nije moguće svaku anomaliju ispraviti sa njima. Takođe, potrebna vam je disciplina celodnevnog nošenja folija. Ovo je važno da znate pre početka terapije, da ne biste očekivali pomeranje zuba ako folije nosite samo nekoliko sati dnevno.

Tempo i način života koji nam diktira svakodnevnica ponekad odvraćaju pacijente od nošenja fiksne proteze. Razlozi su različiti, od estetskih do profesionalnih. Posetite stomatologa i saznajte da li su folije za ispravljanje zuba rešenje za vas.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.