Najčešće postavljano pitanje od strane pacijenata je – da li je izbeljivanje zuba štetno?
Postoji nekoliko različitih metoda, a jedna od njih je i kućno izbeljivanje zuba pod kontinuiranom kontrolom stomatologa. Radi se o najmanje agresivnoj metodi koju svako može da sprovede u kućnim uslovima, nakon obuke od strane stomatologa.

izbeljivanje

Šta zapravo znači izbeljivanje zuba?

Zubi u svojoj strukturi imaju spoljašnji sloj gleđi i unutrašnju supstancu dentin. Samo gleđ je u kontaktu sa spoljašnjom sredinom i providna je. Dentin je taj koji ispod gleđi prosijava i utiče na boju zuba. U postupku izbeljivanja zuba koristi se supstanca karbamid – peroksid. Otpuštanjem kiseonika iz ovog jedinjenja, dolazi do oksidacije organskih materija u dentinu i samim tim do njegovog izbeljivanja. Struktura zuba se u ovom procesu ne menja!

Koji je postupak kod kućnog izbeljivanja zuba?

Nakon pregleda zuba u stomatološkoj ordinaciji, potrebno je uzeti otiske gornje i donje vilice. Takođe se određuje i početna nijansa zuba. Pacijent dobija silikonske folije za svoje zube, napravljene individualno prema otisku zuba. One su komforne za nošenje i ne izazivaju poteškoće pacijentu.

Izbeljivanje se vrši tako što pacijent u foliju aplikuje gel za izbeljivanje zuba renomiranog proizvođača, a zatim tokom cele noći ili određenog broja sati preko dana nosi foliju na svojim zubima. Ovaj proces se ponavlja nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od toga koju nijansu pacijent želi da postigne. Na kraju ćete sa svojim stomatologom na ključu boja odrediti za koliko nijansi ste postigli beljenje.

izbeljivanje

Šta treba da znate pre nego što odaberete ovu metodu izbeljivanja zuba?

Kućno izbeljivanje zuba se preporučuje zbog toga što se do željene boje dolazi postepeno. U svetu je ovo najrasprostranjenija metoda izbeljivanja zuba. Ono što nekim pacijentima predstavlja problem u toku ovog procesa je što u periodu izbeljivanja zuba ne bi trebalo da konzumiraju tamno obojena pića (kafa, čaj, crno vino). Zbog prirode postupka za vreme ove procedure zubi su podložni menjanju boje, što u slučaju konzumiranja ovih napitaka dovodi do tamnjenja zuba.

Takođe, prolazna osetljivost zuba je moguća i to uglavnom na hladno. Ukoliko primetite da je do toga došlo, obratite se svom stomatologu koji će vas savetovati o daljoj proceduri. Neki od saveta koji se primenjuju u tom slučaju su smanjenje vremena izbeljivanja zuba, smanjenje koncentracije karbamid – peroksida u gelu za izbeljivanje ili upotreba paste za zube protiv osetljivosti zuba. Ova osetljivost je uvek prolazna, ali je potrebno da pacijenti znaju da do nje može doći.

izbeljivanje

Šta je potrebno uraditi na zubima pre početka beljenja zuba?

  • Uklanjanje kamenca i mekih naslaga na zubima, poliranje zuba
  • Saniranje svih karijesa na zubima
  • Zamena plombi koje su napukle

Izbeljivanje zuba nije moguće raditi kod pacijenata koji imaju akutnu upalu desni i mekih tkiva u usnoj duplji. Takve upale je najpre potrebno potpuno sanirati i potom odlučiti o mogućnosti izbeljivanja zuba.

Šta je potrebno uraditi na zubima nakon njihovog beljenja?

Postoji više stvari koje je potrebno uraditi kako bi efekat izbeljivanja zuba bio što dugotrajniji. Važno je da pacijent zna da bele (kompozitne) plombe i keramika ne podležu izbeljivanju. Dakle, ukoliko imate plombu u vidljivoj regiji osmeha koja je svojom strukturom dobra, ona treba da ostane na zubu u toku beljenja. Nakon završenog procesa izbeljivanja zuba biće potrebno da je promenite, zato što svojom bojom neće odgovarati novoj nijansi zuba. Ovo je takođe slučaj ukoliko imate navlake (krunice) na nekim od prednjih zuba.

Dugotrajnost efekta izbeljivanja zuba je individualna, može da traje i do nekoliko godina. U svakom momentu je moguće ponoviti ovaj proces. Izbeljivanjem zuba ne dolazi do loših trajnih posledica po zube i sada možete bezbedno da uživate u svom novom osmehu.

Komentari (2)

  1. Zdravo, pitanje jedno… Da li moze bilo sta da izbeli metalokeramicke zube? Radila sam obe vilice sa, 1god razmaka i sad mi donji zubi belji od gornjih. Ne znam dal postoji neko resenje da se izbele malo i gornji

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.