Danas već svi znamo da postoji više načina na koje je moguće izbeliti zube, ali pitanje koje se postavlja nakon toga je – kako da zubi što duže održimo lepim i belim nakon samog procesa beljenja? Koliko dugo će zubi biti beli ne zavisi toliko od same metode beljenja koju ste izabrali, već od vaših svakodnevnih navika.

Faktori koji utiču na boju zuba nakon beljenja:

PUŠENJE: pacijenti koji su pušači na svojim zubima imaju tamne mrlje koje se ne mogu skinuti pranjem zuba, već je za uklanjanje tih mrlja neophodno otići kod stomatologa. Ukoliko niste pušač, efekat beljenja zuba će trajati mnogo duže.

TAMNO OBOJENE TEČNOSTI (kafa, čaj, vino…): konzumiranje ovih napitaka takođe nepovoljno utiče kako na prirodnu boju zuba, tako i na zube nakon beljenja. Kafa će ostaviti manje posledice ili gotovo nikakve ako je pijete sa mlekom. Ostale tamne napitke možete konzumirati, ali se potrudite da odmah nakon toga operete zube ili dobro izmućkate usta vodom. Korišćenje slamčice takođe pomaže da tečnost bude u što manjem kontaktu sa zubima.

ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE KOD KUĆE: redovno pranje zuba i upotreba zubnog konca i međuzubnih četkica će naravno doprineti tome da belina vaših zuba nakon beljenja traje što duže. Osim toga što je bitno da zube perete najmanje dva puta dnevno u trajanju od par minuta, važno je i da tokom pranja budete detaljni i da pređete sve površine svih zuba. Pasta za zube nije presudna u održavanju boje zube, mnogo je važnije to koliko ste redovni i temeljni.

REDOVNI ODLASCI KOD STOMATOLOGA NA PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBA: za sve one promene boje na zubima koje ne možete sami da uklonite, stomatolog će to uraditi uz pomoć ultrazvuka, peskiranja i poliranja zuba.  Ovo su sve neinvazivne metode koje samo otklanjaju promene sa površine zuba, a ne oštećuju sam zub. Dovoljno je da odete dva puta godišnje na ovakvu vrstu čišćenja zuba kao bi rezultati beljenja zuba ostali isti.

Ono što je takođe važno da znate ukoliko prvi put belite zube, jeste da postojeće plombe ili keramičke navlake na vašim zubima ostaju iste boje kao što je to bilo i pre beljenja. Dakle, ukoliko imate plombu ili navlaku na nekom od prednjih zuba koji se vidi  prilikom osmeha ili govora, oni će morati biti zamenjeni nakon beljenja zuba jer njihova stara boja više neće odgovarati vašoj novoj boji ostalih (susednih) zuba. Ove promene je najbolje raditi minimum 10 dana nakon završenog beljenja. 

Ne može se tačno odretiti koliko traje efekat beljenja zuba, jer je to zaista individualna stvar. Osim dobrog održvanja zuba, na boju utiče i sama struktura zuba odnosno koja je bila početna boja zuba. Kod pacijenata koji dobro održavaju svoje zube, efekat beljenja može da traje i do nekoliko godina, a sam proces je uvek moguće ponoviti. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.