Održavanje oralne higijene predstavlja važan deo brige o celokupnom zdravlju organizma. Kod osoba obolelih od dijabetesa, zubi i desni su podložniji oboljenjima nego što je to slučaj kod zdravih osoba. U skladu sa tim, ukoliko bolujete od dijabetesa, briga o vašem oralnom zdravlju je još važnija. To ne znači da svoje životne navike i rutinu morate u potpunosti da promenite. Važno je samo da budete svesni svih mogućih komplikacija, kao i da znate kako da postupite u tim situacijama.

dijabetesa

Šta sve može da se dogodi ukoliko bolujete od dijabetesa?

Smanjeno lučenje pljuvačke, prisutan osećaj suvoće ili pečenja usta.

-Zbog nedostatka pljuvačke i njenog zaštitnog delovanja, povećan je rizik od nastanak karijesa.

-Upala desni i često krvarenje.

-Otežano zarastanje rana u ustima.

-Pojava infekcije u ustima.

-Poremećeno čulo ukusa.

-Kod dece sa dijabetesom, moguće je da zubi niču ranije.

Kako voditi računa o zdravlju usta i zuba?

Dobro održavajte oralnu higijenu. Perite zube najmanje dva puta dnevno, uz  dodatnu upotrebu konca ili interdentalne četkice. Ukoliko nosite protezu, potrudite se da i ona svakodnevno bude čista.

Unosite dovoljno tečnosti svaki dan. Zbog prirode same bolesti, kao i zbog lekova koje najčešće piju ovi pacijenti, smanjeno je lučenje pljuvačke. Potrebno je da čestim unosom male količine vode u toku dana, zamenite ulogu pljuvačke u neutralisanju kiseline i spiranju ostataka hrane. Žvakanje žvake bez šećera stimuliše rad pljuvačnih žlezda i stvaranje pljuvačke.

Redovno posećujte svog stomatologa. Vaš stomatolog treba da bude obavešten o vašoj bolesti i terapiji koju uzimate. Ukoliko je nivo šećera pod kontrolom, moguće je obaviti sve potrebne intervencije. Najbolje vreme za to je ujutro, nakon uzete terapije i obroka. U slučaju vađenja zuba ili neke hirurške intervencije, možete očekivati duže zarastanje rane. Ukoliko primetite da vam desni krvare ili su uvećane, obavezno konsultujte stomatologa, a on će proceniti da li je neophodno i mišljenje parodontologa, specijaliste za desni. Saniranje upaljenih desni i zaustavljanje procesa nastanka parodontopatije sprečiće kasnije klaćenje ili gubitak zuba.

Redovno kontrolišite nivo šećera u krvi. Pridržavajte se prepisane terapije i trudite se da živite zdravim načinom života. Dobra ishrana, redovno vežbanje i prestanak pušenja doprineće boljem stanju celokupnog organizma. Na taj način, telo će biti sposobno da se suprotstavi i bakterijama u samim ustima, kao i da poveća stvaranje pljuvačke.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.