Svakom pacijentu koji prvi put dobija mobilnu protetsku nadoknadu, potrebno je određeno vreme da se na nju i navikne. Važno je da budete upućeni u osnovne smernice, kako bi vam taj period bio što komforniji. Pravilno održavanje proteza (mobilnih protetkih nadoknada) takođe spada u proces prilagođavanja. Njih je neophodno održavati kao i krunice i mostove (fiksne protetske nadoknade).

Kada dobijete protezu, u prvih nedelju do dve dana, potrebno je da se javite svom stomatologu ukoliko primetite da proteza na nekim mestima vrši prevelik pritisak na desni ili da ne stoji stabilno. Mesta na kojima proteza „žulja“ će se zacrveneti i neophodno je rasteretiti ih. Na taj način će vam biti omogućeno komforno nošenje i funkiconisanje proteze i neče nastati ozbiljnije posledice po sluzokožu usne duplje. Pacijenti sa protezama koje u svojoj konstrukciji imaju različite kukice ili naslone za preostale zube, treba da se jave svom stomatologu ako primete da proteza ne stoji stabilno na tim zubima.

Izbegavanje nošenja proteze kompromituje ceo rad i dovodi do promene stanja u ustima, koje kasnije neće odgovarati napravljenoj protezi. Tokom žvakanja trudite se da zalogaje rasporedite na obe strane i da žvaćete simetrično. Ovo omogućava stabilnost proteze.

Higijena proteza

Nakon svakog obroka, protezu je neophodno izvaditi iz usta i oprati je posebnom četkicom i deterdžentom. Na taj način ćete odmastiti protezu i neće doći do stvaranja kamenca na njoj. Protezu nakon toga možete osvežiti pastom za zube radi prijatnijeg ukusa. Sa protezom možete spavati, uz obavezno pranje pre nego sto legnete i nakon što ustanete.

Jednom nedeljno stavite protezu da odstoji u čaši vode sa kašikom sode bikarbone ili sa tabletom za čišćenje proteza iz apoteke.

Ukoliko tokom meseci i godina nošenja proteze primetite bilo kakvu nestabilnost, labavost kukica ili pukotine u samoj protezi, neophodno je  što pre javiti se stomatologu. Stanje u ustima se sa godinama menja, pa i sama proteza mora da se prilagodi novonastaloj situaciji.

Ukoliko nemate nikakvih problema tokom nošenja proteze, javite se svom stomatologu  na redovnu godišnju kontrolu.

Komentari (24)

  • Poštovana Vesna,
   Ukoliko se kamenac već nataložio u većoj količini, nećete moći sami da ga skinete. Potrebno je da odnesete protezu kod stomatologa na profesionalno čišćenje i poliranje. Što se tiče deterdženta, misli se na običan kuhinjski deterdžent koji najbolje deluje na odmašćivanje proteze. Nakon toga protezu dobro isperite vodom i po želji je osvežite i pranjem pastom za zube.

 1. Postovana,zubnu protezu sam ne razmisljajuci oprala u kljucalu vodu sa sodom bikarbonom.Sada me na jednom mestu steze i pravi ranu na desnima.

  • Poštovana, ukoliko Vas proteza žulja potrebno je da posetite svog stomatologa kako bi se uradila korekcija proteze. Srdačan pozdrav!

 2. dobar dan doktore,
  postojecu totalnu protezu bi trebalo da poduprem,kako bi je napravio stabilnijom.
  dali imate ordinaciju u Beogradu, ili samo u Novom Sadu,gde bih dosao da uradim tu korekciju?u februaru dolazim do Novog Sada,ali dali je za taj zahvat potrebno da dolazim vise puta?
  unapred zahvalan
  Nesa Vujanovic

  • Poštovani, naša ordinacije se nalazi samo u Novom Sadu. Za korekciju proteze je potrebno da dođete dve puta, ali postoji mogućnost da se organizujemo tako da oba dolaska budu u jednom danu (ujutro i posle podne). Naravno, kada dođete, najpre je potrebno da se uradi pregled i da ustanovimo da je u Vašem slučaju moguće uraditi datu korekciju. Kantaktirajte nas par dana pre nego što budete dolazili u Novi Sad, kako bi mogli da organizujemo Vaše termine. Srdačan pozdrav!

 3. Poštovanje,
  Pitanje možda nije baš srodno ovoj temi, ali ako mi možete objasniti na koji način da održavam i čuvam noćni zaštitni splint?
  Unapred zahvalna!

  • Poštovana, što se tiče održavnja noćnog splinta, veoma je jednostavno. Odmah nakon ustajanja potrebno je da operte splint sa pastom za zube i četkicom za zube. Ukoliko želite možete koristiti posebnu četkicu samo za tu namenu. Što se tiče paste za zube, bitno je samo da ne bude neka koja je jako abrazivna, da ne bi došlo od oštećenja. Potom ostavite splint da se osuši. Nemojte zatvarati mokar splint u kutiju ili ormarić. Ukoliko primetite oštećenja na splintu, potrebno je da se splint zameni novim.

 4. Dobro vece, krenula sam da nosim mobilnu protezu pre par dana i kad je izvadim iz usta oseca se na njoj bas neprijatan miris. Zube se trudim da perem redovno i uvek ih operem uvece pre nego sto stavim protezu. Zanima me zasto dolazi do neprijatnog mirisa? I koliko puta cesto bih trebala da je perem da do toga ne dolazi?
  Unapred hvala na odgovoru!

  • Poštovana, ukoliko protezu nosite noću i preko dana, zube bi osim ujutro i uveče trebalo da perete i posle svakog obroka. Hrana koja se zadržava na zubima utiče na neprijatan miris na protezi. Takođe je potrebno da perete i samu protezu četkicom i pastom za zube.

 5. Gornju mobilnu protezu nosim već 3 godine. Održavam je redovno. Ne žulja me. Nije labava. Nema nikakvog crvenila na desnima. U zadnjih godinu ipo u ustima imam osećaj ,,vatre“ tj. neke ljutine na desnima i jeziku. Stomatolog mi je rekao da je to zato što mi je u ustima strano telo. Ovo je ukratko. Pozdrav.

  • Poštovani, ukoliko je proteza odgovarajuća uzrok bi trebalo da se potraži u nekom drugom faktoru kao što su bakterije, gljivce, alergije… Analizom brisa iz usne duplje ili alergo testom može da se ustanovi da li neki od ovih faktora daje kliničku sliku koju ste opisali.

 6. Poštovani, malo mi je požutela folija za ispravljanje zuba. Postoji li način da se povrati providna boja ili je to nemoguce? Unapred hvala na odgovoru!

  • Poštovani, ukoliko ne možete da operete četkicom i pastom za zube tu boju koja se javila, onda je sama plastika promenila boju od nošenja i nije je moguće povratiti. Promena boje može da se desi ukoliko sa folijom konzumirate tamno obojena pića ili cigarete.

 7. Postovani,
  Imam metalnu protezu, interesuje me odrzavanje? Koliko vremenski sme da bude u vodi dali je stetno ako dugo stoji u vodi? I dali se mogu stavljati tablete za odrzavanje u toj vodi?

  • Poštovani, metal se neće promeniti ukoliko ga držite u vodi jer je napravljen tako da je stabilan u vlažnoj sredini. Tablete za čišćenje proteze koristite jednom nedeljno ili prema uputstvu proizvođača. Ukoliko protezu ne nosite noću, možete je samo oprati i ostaviti da se osuši,ne morate je držati u vodi.

  • Poštovana, ukoliko ne možete samostalno da izvadite protezu, potrebno je da odete kod stomatologa kako bi se izvršile korekcije na protezi.

 8. Postovani, sin je poceo nositi gornju mobilnu protezu, ali je iz meni nepoznatog razloga akrilatni deo pobeleo. Ne znam da li je greskom bila u dodiru sa vrucom vodom ili alkoholom 70% i da li je to imalo uticaja. Po savetu ortodonta drzali smo je preko dana u rastvoru acidi borici od 3%. Da li promena boje moze imati stetnog uticaja i sta nam je ciniti? Unapred zahvalna

  • Poštovana, ukoliko je došlo samo do premene boje, bez drugih fizički oštećenja u vidu pukotina ili ogrebotina, nemate razloga za brigu.

 9. Poštovani,
  da li se kod delimičnih proteza daje neki garantni rok?
  Kakva je praksa?
  Pitam jer ja sam dobio delimičnu protezu pre 9 meseci u jednoj zubnoj ordinaciji u mom gradu, a pre par dana jedan zub sa nje mi se slomio.
  Molim za savet!
  Hvala!

  • Poštovani, uglavnom se ne daje garancija, ali svaki stomatolog bi trebalo da uvaži takvu vrstu problema nakon tako kratkog vremenskog perioda.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.