Suva usta ili kserostomija predstavljaju stanje u kojem dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke i izrazitog osećaja suvoće u ustima. Ovo stanje može predstavljati manji problem za pacijenta, ali takođe može i značajno uticati na celokupno zdravlje organizma.

Pljuvačka ima ulogu u zaštiti zuba od karijesa, u varenju hrane, pomaže čulu ukusa, gutanju i govoru. Smanjeno lučenje pljuvačke samim tim utiče na sve ove funkcije.

 

suva usta

Uzroci suvoće usta:

Lekovi: upotreba velikog broja lekova za posledicu imaju smanjeno lučenje pljuvačke. Između ostalih, tu spadaju i lekovi protiv bolova, antihistaminici, lekovi protiv depresije, anksioznosti, neuroloških problema itd.

Starenje: sa godinama je moguće da lučenje pljuvačke bude smanjeno. Takođe, starije osobe češće uzimaju različite vrste lekova koji doprinose ovom stanju.

Duvan: pušenje ili žvakanje duvana dovode do suvoće usta.

Oštećenje nerava: suva usta mogu nastati kao posledica povrede ili oštećenja nerva u toku  operacije u predelu glave i vrata.

Terapija kancera: Hemoterapija može uticati na količinu i kvalitet pljuvačke. Ovo stanje postepeno prolazi nakon završene terapije. Kod zračenja u predelu glave i vrata, pljuvačne žlezde mogu biti oštećenje. Ovo stanje može biti privremeno ili trajno, u zavisnosti od doze zračenja i  regije u kojoj se ono radi.

Drugi zdravstveni problemi: suva usta se javljaju kao posledica dijabetesa, autoimune bolesti Sjogrenovog sindroma ili kod HIV-a. Moždani udar ili Alchajmerova bolest mogu uticati na to da pacijent samo ima osećaj suvih usta, iako je pljuvačka prisutna u normalnoj količini. Pacijenti koji hrču i dišu na usta se gotovo uvek žale na suva usta.

 

Posledice suvih usta:

– Povećano prisustvo naslaga na zubima, karijesa i oboljenja desni,

– Rane na sluzokoži usta,

– Gljivične infekcije,

– Ispucale usne i ranice u uglovima usana,

– Naslage na jeziku,

– Problemi sa žvakanjem, gutanjem i govorom.

 

Suva usta – saveti pacijentima

Ovo su neki od saveta kojih bi pacijenti sa suvim ustima trebalo da se pridržavaju kako bi sebi olakšali ovo stanje i sprečili negativne posledice:

 • Konsultujte svog lekara o mogućoj promeni leka koji izaziva smanjeno lučenje pljuvačke;
 • Higijenu zuba i usta održavajte redovno i temeljno;
 • Posetite svog stomatologa najmanje dva puta godišnje;
 • U toku dana pijte puno vode, ali u mali dozama, po par gutljaja;
 • U toku jela vodom olakšajte sebi žvakanje i gutanje hrane;
 • Žvakanje žvake bez šećera stimuliše stvaranje pljuvačke;
 • Konzumiranje kisele hrane takođe stimuliše lučenje pljuvačke;
 • Ukoliko ne možete bez jutarnje kafe, obavezno je popijte uz čašu vode;
 • Ne konzumirajte alkohol i duvan;
 • Trudite se da uvek dišete na nos;
 • Dodatno hidrirajte usne;
 • Izbegavajte šećere, jako ljutu i jako začinjenu hranu;
 • Koristite pastu za zube sa fluorom i tečnosti za ispiranje usta bez alkohola.

Komentari (8)

  • Poštovani, potrebno je da ispitate da li nešto u vašem svakodnevnom životu utiče na to da imate suva usta. Potrebno je ispitati da li pijete neke lekove, da li u toku dana konzumirate kafu ili alkohol, da li imate regulisan šećer u krvi… Sve ovo bi trebalo da se ispita u saradnji sa stomatologom i da se pronađe uzrok.

 1. Postovani imam periode kada mi u toku spavanja usta budu suva da ni voda ne pomaze jednom recju smanjeno lucenje pljuvacke dok u toku dana je to sve ok nisam gojazan u granicama normale pokretljiv i aktivan posto nocu pijem vodu barem dva do tri puta u manjim kolicinama vise puta sam proveravao i jutarnji i vecernji secer u krvi koji se krece izmedju 5.00 i 5.2 pa bi vas pitao postoji li neka terapija koja bi podstakla pljuvacne zlezde da pojacaju lucenje pljuvacke. Hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovani, normalno je da pljuvačne žlezde noću luče manje pljuvačke. Ono što bi trebalo da uradite je da dodatno ispitate kako dišete u toku noći, odnosno da li dišete na usta i da li hrčete. Ovi faktori su veoma bitni jer ako dišete na usta ili hrčete, tada se usta jako isušuju, čak i kada je povećano lučenje pljuvačke. Prohodnost disajnih puteva i ispitivanje spavanja možete uraditi kod doktora specijaliste orl koji se takođe bave i ispitivanjem spavanja.

 2. Postovani
  Nekoliko nedelja nakon stavljanja cirkonijumskih kruna pocela je suvoca usta i danju i nocu nezavisno od pijenja vode i ishrane usne su ispucale a na mekom nepcu i jeziku kao da je otok i gusti fiksni slajm
  Ne pomaze ni ispiranje usta ni mukolitici
  Otezano govorim i trudim se da progutam pljuvacku
  Moze li to biti posledica vadjenja nerava ili alergije na zub ili cement?

  • Poštovana, alergijska reakcija daje malo drugačije simpotome. To su otok, cvenilo, svrab. Problemi sa lučenjem pljuvačke mogu biti povezani sa uzimanjem nekih lekova.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.