Blog: Estetska stomatologija

Promena boje zuba

boje zuba

Promena boje zuba

Komentari

44

Marko

09.09.2018. 19:34 Одговори

Koliko moze trajati zub kojem je zivac izvadjen,nazalost veci dio zuba mi je otisao(70%),da li je rijesenje krunica?Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  01.10.2018. 21:01 Одговори

  Poštovani Marko, zub kojem je izvađen živac može da traje isto koliko i zub kojem nije vađen živac. Ukoliko je veći deo zuba izgubljen, izrada krunice je tada pravo i sigurno rešenje. Ona će sačuvati zub od mogućnosti loma, što se često dešava kod ovakvih zuba.

Srdjan

07.10.2018. 22:24 Одговори

Zanima me demineralizacija zuba,i kako se to moze rjesiti,imam tvrdi sloj bijelih naslaga,stomatolog mi je rekao da to nije karijes.Zanima me postoji li rjesenje za to? ☺

  Dr Eleonora Bede

  10.10.2018. 14:05 Одговори

  Poštovani Srđane, u zavisnosti od stepena demineralizacije gleđi, postoje određeni preparati koji se kroiste u stomatološkoj ordinaciji i koji rade na principu remineralizacije. Ti preparati imaju veliki klinički uspeh kod početnih i srednjih demineralizacija. Ukoliko su ta oštećena veća, tada je neophodno postaviti plombu na zub, iako on nije zahvaćen karijesom.

Arandjel

18.12.2018. 22:48 Одговори

Pozdrav, od skoro sam primetio crnu mrlju na zubu ali kao da je unuzar zuba, zubarka mi je rekla da je u pitanju pigmentacija ali da li i kako se to tretira?

  Dr Eleonora Bede

  19.12.2018. 10:12 Одговори

  Poštovani, ukoliko se radi o pigmentaciji na zubu, nije potrebno ništa preduzimati. Potrebno je samo da dobro održavate oralnu higijenu i da se ta pigmentacija redovno prati na stomatološkim pregledima.

Tina

18.04.2019. 10:11 Одговори

Postovani,
Cesto mi se desava ujutru nakon pranja zuba da deo pri korenu tj desnima pozuti. Tako je jedan deo zuba zut, a ostatak bele boje. Zuta boja kasnije tokom dana nestane, tako da je zub beo. Nisam sigurna sta je uzrok ovome i da li treba posetiti zubara. Zamolila bih za savet.

Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  25.04.2019. 17:00 Одговори

  Poštovana, moguće da na zubima postoje čvrste ili meke naslage koje prouzrokuju ovo menjanje boje. Savetujem Vam da posetite stomatologa radi detaljnog čišćenja i poliranja zuba. Dobro ispolirani i glatki zubi kasnije neće lako primiti na sebe nove naslage, pa samim tim neće ni doći do promene boje zuba.

Maja

26.11.2019. 02:14 Одговори

Poštovani,
Nakon čišćenja kamenca pre dve-tri ned.zubi su mi poprimili zuckasto-modru boju i to sam primetila odmah nakon tretmana. Pre toga sam imala bele zube, naravno ne holivudski bele, ali sasvim normalne bele boje. Sta bi mogao biti uzrok tome? Da li je na promenu boje mogao da utice sam tretman ciscenja i sredstva koja su koriscena ili je pak nesto drugo u pitanju? Kako da povratim staru boju zuba, a da nije izbeljivanje u ordinaciji? Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  27.11.2019. 13:17 Одговори

  Poštovana Maja,
  S obzirom na to da ne znamo kojom metodom Vam je uklanjan kamenac, ne možemo sa sigurnošću da kažemo zbog čega je došlo do prebojavanja. U svakom slučaju, ukoliko se zubi ne ispoliraju dobro nakon uklanjanja kamenca, može doći do brzog taloženja raznih pigmenata na zube. U Vašem slučaju bi možda bilo dovoljno da se zubi samo dobro ispoliraju, ali Vam svakako savetujem da ponovo posetite stomatologa i utvrdite o čemu se tu zapravo radi.

Danijela

23.01.2020. 01:05 Одговори

Postovani,
Imam problem od pre nekih 2 godine stvaraju mi se crne mrlje na zubima,kada sam otisla kod zubara ona mi je rekla da nema pomoci da su to neke bakterije koje cuvaju zube.Pa me zanima da li zaista ne postoji nikakav preparat kojim bi to mogla trajno ukloniti

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:23 Одговори

  Poštovana Danijela, bakterijske pigmente je moguće ukloniti poliranjem ili peskiranjem zuba, kao i zamenom starih plombi.
  Srdačan pozdrav!

Danijela

23.01.2020. 19:25 Одговори

Postovana,
Pre oko 2 gidine pocele su da mi se pojavljuju crne tace i linijice na zubima, zubarka mi je rekla da je to zbog sastava pljuvacke. Medjutim ako je zaista tako zasto se nije ranije pojavilo. Pa ne zanima da li zaista ne postoji nikakav preparat za trajno uklanjanje.

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:22 Одговори

  Poštovana Danijela,
  Moguće je da se na zubima ili plombama pojavljuju crne tačkice koje zovemo pigmenti i koji nemaju veze sa karijesom. To se dešava kako zbog sastava pljuvačke, tako i zbog navika u Vašoj ishrani. Ukoliko ne predstavljaju estetski problem, uglavnom se ne tretiraju. Ukoliko želite da ih uklonite, to je moguće uraditi poliranjem zuba ili postavljanjem nove plombe na tom mestu.
  Srdačan pozdrav!

Milica Dobric

15.02.2020. 00:28 Одговори

Postovani, na cetvorci sam imala mali karijes koji mi je pre 5 meseci ociscen, i stavljena mi je bela plomba. Nemam nikakvih problema nakon toga, samo pre mozda dva meseca sam primetila na tom mestu da se pojavila crvena tackica precnika mozda oko 2 mm koja izgleda kao mali kapilarcic. Da li znate sta bi mozda moglo da bude? Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:27 Одговори

  Poštovana Milice,
  Savetujem Vam da posetite svog stomatologa radi pregleda i konsultacije. Bez pregleda zuba, tečko je reći o čemu bi ovde moglo da se radi.
  Srdačan pozdrav!

Aleksa

14.01.2021. 02:04 Одговори

Poštovani,
pre 2 godine sam popravljao zub, kec je u pitanju. Vađen je živac. Vremenom je počeo da žuti. Kako bi to moglo da se reši i da li boli? Ovo poslednje je verovatno očekivano pitanje. 😄
Hvala Vam unapred.

  Dr Eleonora Bede

  15.01.2021. 13:21 Одговори

  Poštovani, kod jednog broja pacijenata javlja se promena boje lečenog zuba. Ovo je prirodan proces i posledica je prvobitne upale zuba. Potrebno je da se zub snimi i da se proveri da li je koren i okolna kost u dobrom stanju, tj. da li je zub dobro izlečen. Nakon toga moguće je uraditi beljenje tog zuba. Ovaj zub nema živac tako da sve što se u budućnosti bude radilo, biće potpuno bezbolno.

Kristina

18.01.2021. 00:49 Одговори

Dobar dan. Dva zuba su promenila boju u blago plavu boju sta to moze biti?

  Dr Eleonora Bede

  18.01.2021. 10:26 Одговори

  Poštovana, postoji Više razloga zbog kojih bi Vaši zubi mogli da promene boju u blago plavu. Ukoliko ti zubi na sebi imaju stare metalne plombe, one mogu da prosijavaju ili da oboje zub. Takođe, ukoliko su ti zubi lečeni ili imaju neki problem sa živcem unutar korena zuba, tada se takođe može dogoditi promena boje. Kako biste bili sigurni o čemu se radi, potrebno je uraditi RTG snimak tih zuba i pregledati ih kod stomatologa.

Ena

03.02.2021. 21:41 Одговори

Postovani, ispala mi je plomba koju sam imala na sestici sa gornje desne strane, od detinjstva, sad imam 34 God, stavljena mi je nova bela plomba. Sad mi taj reon taj zub I zubi oko njega reaguju na hladno pice I hranu
Molim vas recite mi sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  05.02.2021. 17:57 Одговори

  Poštovana, način na koji se bela (kompozitna) plomba postavljaju na zub ponekad dovodi do osetiljvosti nakon intervencije. Ovaj osećaj se uglavnom javlja na hladno ili na slatko. Vremenom bi trebalo da se javlja sve manje i da na kraju potpuno nestane. Ukoliko se intenzitet bola ne smanjuje, najverovatnije je došlo do preterane iritacije zuba samim postavljanjem plombe. U tom slučaju savetujem vas da se javite svom stomatologu. Ono što može da se uradi jeste da se ispod plombe postavi lek koji će smanjiti bolove.

Ružica

12.02.2021. 21:09 Одговори

Poštovani, pre 8 godina sam operisala zub (jedinicu), vremenom se zub malo iskosio i za nijansu promenio boju sa spoljašnje strane, dok se sa unutrašnje strane vidi veća promena boje. Stalno strahujem da će se nesto desiti tom zubu, da ce skroz promeniti boju. Molim Vas za savet kako sprečiti dalju promenu boje i kako izbeleti operisan i zub (neki stomatolozi su mi predlozili fesetu kao resenje, ali kažu da to nije dugog veka🤔)

  Dr Eleonora Bede

  15.02.2021. 10:15 Одговори

  Poštovana, najpre je potrebno uraditi RTG snimak zuba da bi se videlo kakvo je stanje tog zuba i okolne kosti nakon operacije i kakvu nadoknadu je moguće napraviti. Kod zuba koj su promenili boju je uvek sigurnije rešenje kompletna keramička navlaka umesto fasete.

Jana

11.03.2021. 16:44 Одговори

Poštovani,
Nakon svakodnevne upotrebe čajeva poslednjih mesec dana, na zubima su mi se pojavile fleke tamno žute boje. Čajeve sam koristila tri puta dnevno zbog lošeg stanja mojih reproduktivnih organa. Inače, redovno perem zube i posećujem zubara, bili su izuzetno beli, ali jedne večeri nakon ispijene šoljice čaja dobili su uočljive fleke. Molim Vas za pomoć. Mogu li pranjem ili na bilo koji drugi način samostalno da im vratim pređašnju boju ili je neophodna intervencija zubara? Unapred zahvalna!

  Dr Eleonora Bede

  12.03.2021. 15:15 Одговори

  Poštovana, ukoliko fleke koje su se pojavile ne možete da uklonite samostalno, običnim pranjem zuba, biće potrebno da ipak odete na čišćenje kod stomatologa. Pigmenti od čajeva se zavuku u zubnu gleđ, pa je potrebno da se uradi čišćenje zuba utrazvukom i poliranje pastom.

Zeljko

24.03.2021. 21:56 Одговори

Postovani, imam na jednom zubu staru crnu plombu, primetio sam da je na sredini plomba promenila boju u crvenu, zanima me jel nije nesto lose, unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:18 Одговори

  Poštovani, stare plombe posle dužeg vremena mogu da se odlome ili oslabe,pa i da promene boju. Na tim delovima zub zbog toga više nije adekvatno zaštićen. Ovakve plombe ne treba čuvati na zubima, jer zubi ispod njih mogu da krenu da se kvare. Savetujem Vas da posetite svog stomatologa radi zamene plombe.

Jasna

04.04.2021. 07:08 Одговори

Postovani, cerkica mi je pre 2 nedelje pala,i prilikom pada je povredila gornje jedinice. Jedna se malo klatila,i za nijansu je spustena u odnosu na drugu jedinicu. Vremenom se ucvrstila blago,tako da nema bolova sada. Medjutim,oba zuba su tamnija od ostalih. U pitanju su mlecni zubi da napomenen. Da li postoji nacin to resiti, i da li postoji opasnost da ce i stalni zubi biti tamniji kada budu izrasli. U pitanju je uzrast 4,5 godine.
Unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:26 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se konsultujete sa specijalistom dečije stomatologije koji bi na osnovu snimka mogao da porceni da je došlo do loma mlečnih zuba u korenu ili do povrede stalnih zuba. U svakom slučaju, ukoliko Vaše dete nema bolove sada, po pitanju tamne boje mlečnih zube se ne može ništa uraditi, već se može sačekati da dođe vreme za njihovu smenu, ali bi u svakom slučaju bilo dobro da se na osnovu snimka utvrdi stanje u kosti.

Jovana

11.04.2021. 13:26 Одговори

Dobar dan,
Primetila sam kod sina(20 meseci) crvene tačkice na prednjim zubima koje ne mogu da se skinu pranjem, ne znam da li je nesto opasno?
Unapred hvala na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  12.04.2021. 10:38 Одговори

  Poštovana, ukoliko promene koje ste uočili ne mogu da se operu, savetujem Vas da posetite stomatologa koji će na osnovu pregleda moći da ustanovi da li se radi o karijesu ili nekim površinskim pigmentima koji nisu opasni.

MIROVIC NATASA

13.06.2021. 19:39 Одговори

Cerkica ima 10 godina. Donja cetvorka sa leve strane je roze boje. Svi zubici su joj zdravi. Da li je to normalno zato sto treba da se menja? Ili da idemo kod stomatologa?

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2021. 10:10 Одговори

  Poštovana, ukoliko je zub u celosti promenio boju, to može biti posledica nekog udarca ili traume, tako da bi bilo poželjno da posetite stomatologa radi detaljnog pregleda i analize.

Margareta Reif

21.11.2021. 01:28 Одговори

Postovani, bila sam kod stomatologa ovo ljeto. Prala sam redovito zube. Da bi danas naisla na crnu tocku na zadnjen zubu gore lijevo. Molim Vas,o cem je rijec? Nije moguce oprat to.

  Dr Eleonora Bede

  21.11.2021. 15:43 Одговори

  Poštovana, crna tačka na zubu može biti pigment koji je potpuno bezopasan i ne šteti zdravlju zuba, a može biti i početni karijes. Kada sledeći put budete na kontroli kod stomatologa, utvrdiće se o čemu se tačno radi.

Ivana Jugović

13.01.2022. 01:38 Одговори

Poštovana, pre nekih 13 godina sam operisala cistu iznad jedinice i dvojke, kažu da je bila baš velika i da je skoro ušla u sinus. Pre 2 godine mi se javila cista iznad jedinice, koja je pukla sama, sad imam bol iznad jedinice kao i sa unutrašnje strane nepca, snimana je običnim RTG snimkom, ne vide se nikakve promene, dat mi je dovicin, trenutno je bilo bolje, ali sada je bol jači. Kome da se obratim? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  13.01.2022. 10:48 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se obratite specijalisti oralne hirurgije. Ukoliko se na običnom snimku ne vide nikakve promene, može se uraditi i 3D snimak te regije.

Dragana

26.01.2022. 15:25 Одговори

Postovana,
Pocrbeo mi je zub. I to prednji. Pre 15 god.u gimnaziji mi je vadhen zivac nekim iglama, stavljan lekići. Potom sad pre koju god sam kod privatnika isto stavljala lekove na njega kad god dodjem. On razmisljao da li da ga leči mesecima ili da operišem. Ja na svoju ruku odem kod hirurga, operisem, ali nije zatvorio rupicu. Ili lek otpao. Sad je malo crn. Da li treba da brinem, necu da mi vade prednji zub, imam lepe zube. Sta dalje, samo izbeljivanje ili….. Hvala puno.

  Dr Eleonora Bede

  26.01.2022. 16:50 Одговори

  Poštovana, ni jedan zub se ne leči mesecima. Zub može da se leči ili operiše, u potpunosti zatvori, a potom klinički i RTG snimcima da se prati narednih nekoliko meseci. Nakon svega što je taj zub prošao, potrebno je uraditi jedan nov RTG snimak i proceniti da li je taj zub i dalje moguće zatvoriti i spasiti, ili ga je potrebno izvaditi. O beljenju zuba razmatrati tek nakon definitivne dijagnoze da je zub zdrav.

Blazevic

26.10.2022. 07:43 Одговори

Postovani imam pitanje za kcerku prije godinu dana je bijelila zube e sad poslije toga jedan zub i to bas naprijed joj je dobio neku tamnu fleku kako i sta dalje o cemu se radi

  Dr Eleonora Bede

  26.10.2022. 11:18 Одговори

  Poštovana, najverovatnije da fleka nije povezana sa beljenjem zuba, već sa nekim durgim uzrokom. Potrebno je da odete na pregled kako bi se ustanovilo o čemu se radi.

Stefan

01.12.2022. 13:58 Одговори

Postovani imam pitanje u vezi zuba.Ceo zub me boli kad zagrizem i poplaveo je.
Šta trebam da uradim?

  Dr Eleonora Bede

  01.12.2022. 20:16 Одговори

  Poštovani, potrebno je da se urade pregled i RTG snimak zuba. Jedino na taj način je moguće utvrditi o kakvom problemu se radi u Vašem slučaju, i na koji način zub može da se sanira.

Ostavite komentar