Blog: Estetska stomatologija

Promena boje zuba

boje zuba

Promena boje zuba

Komentari

16

Marko

09.09.2018. 19:34 Одговори

Koliko moze trajati zub kojem je zivac izvadjen,nazalost veci dio zuba mi je otisao(70%),da li je rijesenje krunica?Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  01.10.2018. 21:01 Одговори

  Poštovani Marko, zub kojem je izvađen živac može da traje isto koliko i zub kojem nije vađen živac. Ukoliko je veći deo zuba izgubljen, izrada krunice je tada pravo i sigurno rešenje. Ona će sačuvati zub od mogućnosti loma, što se često dešava kod ovakvih zuba.

Srdjan

07.10.2018. 22:24 Одговори

Zanima me demineralizacija zuba,i kako se to moze rjesiti,imam tvrdi sloj bijelih naslaga,stomatolog mi je rekao da to nije karijes.Zanima me postoji li rjesenje za to? ☺

  Dr Eleonora Bede

  10.10.2018. 14:05 Одговори

  Poštovani Srđane, u zavisnosti od stepena demineralizacije gleđi, postoje određeni preparati koji se kroiste u stomatološkoj ordinaciji i koji rade na principu remineralizacije. Ti preparati imaju veliki klinički uspeh kod početnih i srednjih demineralizacija. Ukoliko su ta oštećena veća, tada je neophodno postaviti plombu na zub, iako on nije zahvaćen karijesom.

Arandjel

18.12.2018. 22:48 Одговори

Pozdrav, od skoro sam primetio crnu mrlju na zubu ali kao da je unuzar zuba, zubarka mi je rekla da je u pitanju pigmentacija ali da li i kako se to tretira?

  Dr Eleonora Bede

  19.12.2018. 10:12 Одговори

  Poštovani, ukoliko se radi o pigmentaciji na zubu, nije potrebno ništa preduzimati. Potrebno je samo da dobro održavate oralnu higijenu i da se ta pigmentacija redovno prati na stomatološkim pregledima.

Tina

18.04.2019. 10:11 Одговори

Postovani,
Cesto mi se desava ujutru nakon pranja zuba da deo pri korenu tj desnima pozuti. Tako je jedan deo zuba zut, a ostatak bele boje. Zuta boja kasnije tokom dana nestane, tako da je zub beo. Nisam sigurna sta je uzrok ovome i da li treba posetiti zubara. Zamolila bih za savet.

Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  25.04.2019. 17:00 Одговори

  Poštovana, moguće da na zubima postoje čvrste ili meke naslage koje prouzrokuju ovo menjanje boje. Savetujem Vam da posetite stomatologa radi detaljnog čišćenja i poliranja zuba. Dobro ispolirani i glatki zubi kasnije neće lako primiti na sebe nove naslage, pa samim tim neće ni doći do promene boje zuba.

Maja

26.11.2019. 02:14 Одговори

Poštovani,
Nakon čišćenja kamenca pre dve-tri ned.zubi su mi poprimili zuckasto-modru boju i to sam primetila odmah nakon tretmana. Pre toga sam imala bele zube, naravno ne holivudski bele, ali sasvim normalne bele boje. Sta bi mogao biti uzrok tome? Da li je na promenu boje mogao da utice sam tretman ciscenja i sredstva koja su koriscena ili je pak nesto drugo u pitanju? Kako da povratim staru boju zuba, a da nije izbeljivanje u ordinaciji? Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  27.11.2019. 13:17 Одговори

  Poštovana Maja,
  S obzirom na to da ne znamo kojom metodom Vam je uklanjan kamenac, ne možemo sa sigurnošću da kažemo zbog čega je došlo do prebojavanja. U svakom slučaju, ukoliko se zubi ne ispoliraju dobro nakon uklanjanja kamenca, može doći do brzog taloženja raznih pigmenata na zube. U Vašem slučaju bi možda bilo dovoljno da se zubi samo dobro ispoliraju, ali Vam svakako savetujem da ponovo posetite stomatologa i utvrdite o čemu se tu zapravo radi.

Danijela

23.01.2020. 01:05 Одговори

Postovani,
Imam problem od pre nekih 2 godine stvaraju mi se crne mrlje na zubima,kada sam otisla kod zubara ona mi je rekla da nema pomoci da su to neke bakterije koje cuvaju zube.Pa me zanima da li zaista ne postoji nikakav preparat kojim bi to mogla trajno ukloniti

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:23 Одговори

  Poštovana Danijela, bakterijske pigmente je moguće ukloniti poliranjem ili peskiranjem zuba, kao i zamenom starih plombi.
  Srdačan pozdrav!

Danijela

23.01.2020. 19:25 Одговори

Postovana,
Pre oko 2 gidine pocele su da mi se pojavljuju crne tace i linijice na zubima, zubarka mi je rekla da je to zbog sastava pljuvacke. Medjutim ako je zaista tako zasto se nije ranije pojavilo. Pa ne zanima da li zaista ne postoji nikakav preparat za trajno uklanjanje.

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:22 Одговори

  Poštovana Danijela,
  Moguće je da se na zubima ili plombama pojavljuju crne tačkice koje zovemo pigmenti i koji nemaju veze sa karijesom. To se dešava kako zbog sastava pljuvačke, tako i zbog navika u Vašoj ishrani. Ukoliko ne predstavljaju estetski problem, uglavnom se ne tretiraju. Ukoliko želite da ih uklonite, to je moguće uraditi poliranjem zuba ili postavljanjem nove plombe na tom mestu.
  Srdačan pozdrav!

Milica Dobric

15.02.2020. 00:28 Одговори

Postovani, na cetvorci sam imala mali karijes koji mi je pre 5 meseci ociscen, i stavljena mi je bela plomba. Nemam nikakvih problema nakon toga, samo pre mozda dva meseca sam primetila na tom mestu da se pojavila crvena tackica precnika mozda oko 2 mm koja izgleda kao mali kapilarcic. Da li znate sta bi mozda moglo da bude? Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:27 Одговори

  Poštovana Milice,
  Savetujem Vam da posetite svog stomatologa radi pregleda i konsultacije. Bez pregleda zuba, tečko je reći o čemu bi ovde moglo da se radi.
  Srdačan pozdrav!

Ostavite komentar