Različiti sportovi, u zavisnosti od pravila i vrste, uvek imaju propisanu opremu i zaštitu za ljude koji žele da se bave tim sportom. Zaštita zuba je često nepravedno zapostavljena. Iako štitnik za zube nije uvek deo obavezne opreme, trebao bi da se koristi u svakom sportu. Sportska povreda zuba je tema o kojoj treba da budu informisani kako ljudi koji se bave sportom, tako i treneri i roditelji dece.

Sportska povreda zuba se dva puta češće dešava kod muškaraca nego kod žena. Zub koji najčešće strada je gornja jedinica. Istraživanja među sportistima u Americi su pokazala da samo 7% sportista nosi štitnik za zube u onim sportovima u kojima to nije obavezno. Među tim sportovima, košarka zauzima mesto broj jedan što se tiče povreda zuba. Oko 31% košarkaša zadobije povredu usta u toku jedne sezone.

sportska povreda zuba

Kod kojih sportova je preporučeno nošenje štitnika za zube?

Kod gotovo svih sportova postoji rizik od neke povrede, ali najčešće su to košarka, basket, fudbal, rukomet, odbojka, ragbi, sve vrste borilačkih veština, hokej na ledu, hokej na travi, klizanje, biciklizam, ekstremni sportovi, motokros, skijanje, snoubord, skejt.

Kakve povrede mogu da nastanu?

Pored povreda zuba, u toku bavljenja fizičkom aktivnosti može da dođe do povrede mekih tkiva usta i lica, kostiju lica, viličnog zgloba ili  potresa mozga. Povrede zuba mogu biti od manjih lomova krunice zuba do frakture korena u kosti. Zub takođe može da bude pomeren iz svog mesta u svim pravcima ili da bude potpuno izbijen iz vilice. Pregledom i analizom rendgen snimka, stomatolog će utvrditi težinu nastalih povreda i redosled njihovog zbrinjavanja.

Šta bi trebalo da uradite ako dođe do povrede zuba?

Kod loma krunice zuba (gleđi ili dentina), ukoliko nađete odlomljeni deo možete ga sačuvati i doneti stomatologu. Ako je došlo do pomeranja zuba iz svog ležišta, nemojte sami pokušavati da ga vratite na svoje mesto. Zub koji je potpuno izbijen iz vilice sačuvajte i što pre idite kod stomatologa. Takav zub držite za krunicu, a ne za koren, isperite vodom i nemojte ga trljati. Zub ne sme da se osuši, pa je najbolje da ga stavite u mokru maramicu ili čašu mleka ili vode. Stomatolog će proceniti povredu i pokušati da vrati zub na svoje mesto. U zavisnosti do toga koliko je vremena prošlo od izbijanja zuba do njegovog vraćanja u kost, šanse da se takav zub spase variraju.

Šta da očekujete od zahvata u stomatološkoj ordinaciji?

Kod bilo koje povrede zuba, najpre je neophodno uraditi detaljan pregled i rendgen snimak. Lom krunice zuba koji nije zahvatio živac može da se sanira kompozitnom (belom) plombom ili keramičkom krunicom. Ukoliko je zbog loma došlo do otvaranja živca zuba, tada se najpre vrši lečenje živca, a potom saniranje plombom ili krunicom.

Kod loma korena zuba, stomatolog će proceniti da li takav zub može da se sanira ili je nepohodno da se izvadi. U slučaju da je zub za vađenje, nakon zarastanja rane, zub je moguće nadoknaditi izradom mosta ili ugradnjom implanta.

Zub koji je bio pomeren iz svog ležišta može da se vrati na svoje mesto. Takav zub je zatim neophodno imobilisati splintom koji će ga držati stabilnim nekoliko nedelja. Kod ovakvih povreda je neophodno uraditi i lečenje živca na tom zubu.

Kako da se izbegne sportska povreda zuba?

Nošenje štitnika se preporučuje kako bi se izbegla sportska povreda zuba. Osim povreda samih zuba, zaštićene su i okolne mekotkivne i koštane strukture. Jedna od važnih uloga štitnika je i ta što sprečava udar donje vilice u gornju, kod sportova kao što je recimo hokej ili boks sprečava potres mozga.

Postoje različiti štitnici za zube. To su univerzalni, polugotovi i inidividualni štitnici. U praksi se pokazalo da jedino individualno napravljeni štitnici za zube imaju sve neophodne osobine, a to su:

  • – strogo prianjanje na zube i okolne koštane strukture
  • – individualno napravljeni prema otisku zuba sportiste
  • – minimum 3mm debljine gumenog materijala
  • – pravilno napravljen zagriz za zube
  • – stabilnost u ustima, nemogućnost da se štitnik skida u toku bavljenja sportom
  • – omogućen normalan govor i disanje.

sportska povreda zuba

Ove osobine garantuju zaštitu zuba. Univerzalni i polugotovi štitnici ne ispunjavaju sve ove uslove i zbog toga se sve više sportista odlučuje za izradu inidividualnih štitnika. U svetu su oni danas imperativ.

Bavljenje sportom je važno za zdravlje svakog čoveka. Relaksirajte se i uživajte u svemu što sport za vas donosi. Kao što ulažete u dobru opremu, patike ili loptu, uložite i u zaštitu svog zdravlja. Izbegnite bol, estetske probleme i naknadne troškove koje ćete imati ako vas povreda zatekne nespremne.

Komentari (2)

  1. ..drage kolege,zahvaljujem Vam na poucnom clanku,jedan sam od onih,koji u svojoj praksi resava poprilican broj ovakvih povreda..Uputicu roditelje na ovaj tekst,sa namerom da preventivno uticemo na smanjenje ovih ,neprijatnih povreda..Srdacan pozdrav..

    • Poštovani doktore Simić, hvala Vam na komentaru. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama podići svest o ovoj temi, koja svakako predstavlja važan deo naše svakodnevne prakse.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.