Poznato je da se u današnje vreme više ne vodi računa samo o zdravlju zuba, već i o njihovoj lepoti. Zbog toga estetska stomatologija nudi različita rešenja, od beljenja zuba, pa do preoblikovanja vašeg osmeha pomoću faseta. A šta su fasete zapravo? Fasete predstavljaju ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba i menjanju njegov oblik, veličinu i boju.

Za razliku od krunica (navlaka) i mostova koji se izradjuju kada neki zub nedostaje ili je polomljen, fasete služe da zdrave zube pretvore u estetski idealan niz. U zavisnosti od toga kakve nepravilnosti je potrebno korigovati, za izradu fasete može i ne mora da se brusi prednja površina zuba. Ovo je takođe bitna razlika u odnosu na krunice, koje zahtevaju brušenje svakog zuba i to u mnogo većoj meri.

Fasete

Kakve vrste faseta postoje?

Fasete mogu biti izrađene od kompozita (bele plombe) ili od keramike.

Kompoztine fasete su dobro i brzo rešenje, izrađuju se u jednoj poseti stomatologu, direktno u ustima pacijenta. Mana ovih faseta je što vremenom mogu da promene svoju boju zbog hrane i pića koje konzumiramo. Nova i mnogo superiornija vrsta ovih faseta su Edelweiss fasete – fabrički gotove fasete, koje poseduju mogućnost da se potpuno prilagode obliku, veličini i boji koju pacijent želi na svojim zubima.

Keramičke fasete, kao što i samo ime i kaže, izrađuju se od keramike i za njihovu izradu je potreban duži vremenski period. Nakon delimičnog brušenja zuba, uzima se otisak na osnovu kojeg tehničar izrađuje fasete. One su potpuno postojane što se tiče njihove boje, ali su i višestruko skuplje.

Šta je moguće korigovati fasetama?

Moguće je korigovati oblik zuba, boju, veličinu. Takođe je moguće korigovati uvučene zube kao i razmake između zuba.

Fasete ljuspice

Kada nije moguće izraditi fasete? 

Fasete nije moguće izraditi kada postoji neadekvatna higijena u ustima, kao i upala desni. Takođe, potrebno je proceniti da li vaš zagriz omogućava da fasete budu pravilno postavljene, kako ih kasnije ne biste odlomili. Ukoliko niste kandidat za postavljanje fasete, postoje druga rešenja koja mogu da se primene, kao što su keramičke krunice (navlake) ili ortodontsko ispravljanje zuba.

Koliko traju fasete na zubima?

Vek trajanja ovih nadoknada dosta zavise od samih navika pacijenta. Loše navike kao što su pušenje, konzumiranje tamno obojenih pića i neadekvatna higijena veoma nepovoljno utiču na dugotrajnost. Takođe, loše navike kao što su grickanje noktiju i slično, mogu biti opasne za odlamanje dela materijala. U dobrim uslovima, i u zavisnosti od materijala za koji se odlučite, fasete bi trebalo da traju između 5 i 10 godina.

Edelweiss fasete kao idealna kombinacija obe vrste faseta

izvor: www.edelweiss-dentistry.com

Edelweiss fasete imaju dobre osobine obe vrste dosadašnjih faseta – kompoztinih i keramičkih. Izrađuju se brzo i pristupačnije su od keramičkih faseta. Sa druge strane, zbog načina na koji su napravljene, traju dugo i ne menjaju svoj izgled, kao što se to dešava kod faseta pravljenih od materijala za plombe (kompozita).

Ovo su fabrički napravljene ljuspice. Za njihovu izradu se koristi laserska tehnolgija. Zbog načina njihove izrade, one imaju idealan izgled i dugotrajnost. Činjenica da su fabrički napravljene ne znači da će te imati fabrički izgled zuba. Naprotiv, ova najnovija tehnologija omogućava prilagođavanje gotovih faseta  obliku i veličini zuba svakog pacijenta.

Prvi dolazak kod stomatologa se sastoji od razgovora, pregleda i procene, da li je u vašem slučaju moguće postići željene rezultate. Pri ovoj poseti se uzima i otisak zuba, kako bi se fasete pripremile za oblik i veličinu koje će odgovarati vašim zubima. Druga poseta je ujedno i poslednja, kada se vrši postavljanje ovih ljuspica i izlazite iz stomatološke ordinacije sa novim zubima. 

Stomatološka ordinacija Dr Bede poseduje licencu za upotrebu Edelweiss faseta. Pružamo vam mogućnost zakazivanja besplatnog pregleda i konsultacija gde ćemo proceniti stanje zuba i preporučiti najbolje rešenje. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa fasetama, možete nam pisati u komentarima na ovaj blog, na e-mail  dr.bede@eunet.rs ili na našim društvenim mrežama: Facebook i Instagram. Na sva pitanja odgovara dr Eleonora Bede.

Komentari (18)

  • Poštovana Bojana, nakon postavljanja faseta zube održavate uobičajeno kao i pre postavljanja faseta. Dobra oralna higijena podrazumeva temeljno pranje zuba mekom četkicom najmanje dva puta dnevno, kao i upotrebu zubnog konca ili interdentalne četkice. Temeljno čišćenje prostora između dva susedna zuba je jednako važno kao i kod zuba bez faseta, kako zbog sprečavanja nastanka karijesa, tako i zbog promene boje zuba u tom delu, ukoliko se higijena ne održava pravilno.

 1. Poštovana,

  Moje pitanje je da li na gornje prednje plombirane zube mogu staviti vinire.Dolazim u decembru i želim unaprijed znati.

  Unaprijed zahvalna

 2. Postovanje, moje pitanje je da li je moguće staviti vinire na prednje plombirane zube, odnosno sa kompozitnim ispunom, radi estetike zuba?
  Lijep pozdrav

  • Poštovani, u slučaju kada su na prednjim zubima prisutni kompozitni ispuni, indikovano je postavljanje Edelweiss feseta. Sama njihova izrada i način na koji se postavljaju omogućava dobre estetske rezultate na prednjim zubima koji već imaju plombe.
   Srdačan pozdrav!

  • Poštovana Dragana, ni jedne od ove dve vrste faseta ne menjaju boju u toku godina. Jedine fasete koje mogu da promene boju su one napravljene od kompozita. Što se tiče njihove mehaničke dugotrajnosti, ukoliko su pravilno postavljene i pacijent vodi računa o njima, mogu da traju i po 10 godina.
   Srdačan pozdrav!

  • Poštovani, ako pričamo o zaostalom mlečnom zubu kod odrasle osobe, da, moguće je staviti fasetu.Tehnika postavljanja fasete bi bila ista kao i kod stalnog zuba. Potrebno je uraditi rtg snimak tog zuba da bi se videlo u kakvom je stanju koren zuba i da li je prognoza za taj zub dobra. Ukoliko jeste, potrebno je utvrditi da li postoji dovoljno prostora da se faseta postavi tako da to i dalje bude estetski zadovoljavajuće, iz razloga što su mlečni zubi manji od stalnih.

 3. Poštovani,
  Da li se na zubima sa plombama mogu staviti fasste? I još jedno dodatno pitanje, sta se radi ukoliko u zubnom nizu nedostaje zub?
  Pozdrav

  • Poštovana, sve zavisi od veličine plombe. Ako su u pitanju manje plombe, onda je moguće na njih staviti fasete. Kod većih plombi to nije moguće. Ukoliko nedostaje zub u zubnom nizu, tada je moguće ili ugraditi implant na tom mestu ili uraditi keramički most koji će nositi susedni zubi. Fasete ne mogu da nadoknade zub koji nedostaje, jer je potrebno da i susedni zubi učestvuju u toj nadoknadi.

 4. Da li se vinirima može promeniti položaj zuba (jedna jedinica delimično preklapa drugu).Ako ne , šta se preporučuje u tom slučaju?

  • Poštovana, bez pregleda nije moguće reči da li takva anomalija položaja zuba može da se ispravi fasetama, jer ne znamo u kojoj meri su zubi preklopljeni. Ukoliko je preklop veći, tada je ipak bolje položaj zuba korigovati keramičkim krunicama umesto fasetama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.