Pacijenti koji žele da ulepšaju svoj osmeh su često u dilemi na koji način to da urade. Beljenje zuba je prvi izbor za pacijente koji su zadovoljni oblikom, veličinom i položajem svojih zuba. Ali, šta uraditi kada želite da promenite i ove osobine svojih zuba? Krunice i fasete predstavljaju dve vrste nadoknada kojima je moguće promeniti izgled zuba. Ono što najčešće dovodi pacijente u dilemu jeste – koja metoda je najbolja? 

Ne postoji univerzalno najbolja metoda. Svaki pacijent je slučaj za sebe i svaki zubni niz je individualan. Postoje situacije u kojima je bolje primeniti krunice, kao i situacije u kojima radije primenjujemo fasete. Koje su prednosti i mane jednog i drugog načina rešavanja estetike vaših zuba?

Krunice

Krunice (ili navlake, kako ih pacijenti često nazivaju) su protetske nadoknade koje se postavljaju na predhodno obrušene zube. Obrusiti zub znači smanjiti njegovu zapreminu za debljinu materijala od kojeg je krunica napravljena. Krunica se izrađuje od keramike koja imitira izgled prirodnog zuba. 

Krunicama je moguće promeniti oblik i položaj zuba, kao i boju i veličinu zuba. Takođe, na ovaj način se rešavaju i prazni prostori između dva susedna zuba. Krunicama je moguće korigovati i veće anomalije (npr. uvučen ili isturen zub). Primena krunica je veoma široka zato što je brušenjem zuba moguće postići promene u veličini i položaju zuba.

Takođe, kod zuba koji su predhodno plombirani, lečeni ili lomljeni, preporučujemo izradu krunica, zato što će ona osim u estetici učestvovati i u zaštiti zuba i produžiće vek zuba.

Fasete ili viniri

Fasete predstavljaju ljuspice koje se lepe na prednju površinu zuba. Njih je mogće postaviti na zube koji se predhodno ne bruse, kao i na zube koji se predhodno sa prednje strane obruse odnosno stanje. Činjenica da se ne brusi ceo zub za posatvku faseta govori u prilog tome da na ovaj način nije moguće uraditi velike promene na zubima. Fasetama je moguće uticati na sve osobine zuba kao i sa krunicama (boja, oblik, veličina), ali u manjoj meri.

Sa druge strane, fasete su odlično rešenje kod pacijenata koji žele da poboljšaju spoljašnji izgled svojih prirodnih, zdravih zuba, koji nisu predhodno lomljeni ili lečeni. Fasete ne zahtevaju  brušenje zuba da bi bile postavljene, što pacijentima često predstavlja bitan faktor pri donošenju odluke. Postavljanjem faseta u nizu na prednje površine zuba, na lak način može da se postigne idealan zubni niz. Detaljnije informacije o vrstama faseta i načinu njihove primene možete pročitati ovde.

Kako biste bili sigurni koje od ova dva rešenja je najbolje za vaše zube, potrebno je da zakažete pregled kod stomatologa. Osim estetskih osobina krunica i faseta, potrebno je isplanirati i njihovu funkciju, odnosno uskladiti ih prema vašem zagrizu, kako bi njihov vek trajanja bio što duži i kako bi zubi kojima je izgled promenjen pravilno ušestvovali u žvakanju. Ukoliko su dobro izrađene i pravilno se održavaju, i krunice i fasete mogu da traju u ustima dugi niz godina.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.