U slučajevima kada zbog povrede ili obimnog karijesa nedostaje veći deo ili čak ceo zub, pacijenti često pomisle da je jedino rešenje vađenje zuba. Međutim, kada je u vilici prisutan zdrav i jak koren, moguće ga je uz pomoć nadogradnje ponovo vratiti u pređašnji oblik zuba. Danas pričamo o tome šta je to nadogradnja zuba.

Nadogradnja se sastoji iz kočića i kruničnog dela. Kočić se postavlja u koren, dok se krunični deo nalazi izvan korena, u usnoj duplji. Ova metoda predstavlja odličan način na koji se, uz pomoć različitih materijala, nadoknađuje krunični deo zuba. Nadoradnja se cementira unutar korena tako da stoji čvrsto. U daljem radu, nadogradnja služi kao osnova za krunicu ili most. U ređim slučajevima, na nadogradnju je moguće postaviti i plombu, kako bi se bez izrade krunice ili mosta nadoknadio ceo zub.

Ono što je glavni preduslov za postavljanje nadogradnje jeste zdrav koren. Da bi se ova procedura sprovela, živac mora biti izvađen iz zuba, a koren pravilno napunjen. Okolno tkivo mora biti potpuno zdravo, bez zapaljenskih procesa u kosti i bez upale desni. Koren takođe ne sme biti zahvaćen paradentozom odnosno povlačenjem desni. Jedino takav koren je moguće iskoristiti za nadogradnju zuba. O tome da li je vaš koren pogodan za nadogradnju odlučiće stomatolog na osnovu pregleda i RTG snimka. Proces postavljanja nadogradnje u zub je potpuno bezbolan zato što se sprovodi samo na zubima koji nemaju živac.

Od čega se pravi nadogradnja zuba?

Zub je moguće nadograditi strukturom koja je napravljena od metala ili od fiberglasa. Bez obzira na to za koji se materijal vaš stomatolog odluči, zub će se kasnije moći nadoknaditi metalokeramičkom ili bezmetalnom krunicom. Jedino u slučajevima kada se zub kasnije nadoknađuje samo plombom, tada nadogradnja mora biti od fiberglasa. Izrada kočića i nadogradnje od metala zahteva da pacijent dođe dva puta u ordinaciju, u razmaku od nekoliko dana. Fiberglas kočić i nadogradnja se rade u jednoj poseti.

Da li je svaki zub moguće nadograditi?

Pravilno napravljena nadogradnja zuba na zdravom korenu će moći da služi kao potpuno prirodan zub do kraja života. Ovo je odličan način da se koren zuba iskoristi i da se zubu da još jedna šansa, pre vađenja. Ukoliko stomatolog proceni da koren nije dovoljno jak i zdrav, tj. da ga nije preostalo u dovoljnoj količini iznad nivoa desni, biće vam predloženo da takav koren izvadite.  Ovo se često dešava u slučajevima povrede zuba, kada se lom dogodi duboko ispod nivoa desni. Tada zub nije moguće nadoknaditi. Nakon vađenja, ceo zub ćete nadoknaditi na drugi način, izradom mosta ili ugradnjom implanta.

Komentari (2)

 1. Postovana,
  Na donjoj vilici desno je poslednji zub trojka. Izlecen koren koji je u radni desni i umetnut kočić. Taj zub sa navlakom je imao i atecmen na koji se oslanjala skeletirana vizil proteza.
  S desne strane su i 3 i 4 sa kočičima i takodje nose protezu.
  Problem mi je i na obicnom snimku i na ortopanu i na 3d ne vidi ostecenje na desnoj trojci a osetljiva je na zagrižaj i pocela je da se rascementirava.
  Kako se može otkriti da li koren nije pukao ili ima upalu?
  S postovanjem

  • Poštovana, bez obzira na to što se na snimku ne vidi konkretan razlog Vaših tegoba, postoji mogućnost da taj zub trpi preveliko opterećenje. Atačmeni se uglavnom stavljaju u situacijama kada je prisutan most (više spojenih zuba), a ne samo jedan zub. Ukoliko ste u mogućnosti, možete pauzirati nekoliko dana od nošenja proteze, kako biste ustanovili da li će doći do nekih promena, tj. povlačenja tegoba. Ukoliko se pukotina ne vidi na 3D snimku, najverovatnije je da ni ne postoji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.