Redovno vodite računa o svojim zubima, održavate higijenu i posećujete stomatologa… Ali, desilo se da ste jedan zub morali da izvadite. Razlozi su različiti: zub izvađen još u detinjstvu kada su se zubi češće vadili nego lečili; jednom ste nešto čvrsto zagrizli ili doživeli udarac u taj zubi, koji se zato slomio; nedavno ste lečili taj zub, ali je na kraju ipak morao da se izvadi… Koji god da je razlog u pitanju, posledica je ista. Jedan izvađen zub u vilici dovodi do poremećaja ravnoteže svih preostalih zuba.

jedan izvađen zub

Zubni niz u gornjoj i donjoj vilici predstavlja jednu funkcionalnu celinu. Pacijenti ih pak na prvom mestu doživljavaju kao estetsku celinu. Odgovor na pitanje da li će nadoknaditi jedan izvađen zub, uglavnom zavisi od toga da li je taj zub bio u vidljivoj zoni osmeha ili nije. Manji je broj pacijenata koji je edukovan o važnosti nadoknade svih zuba zbog njihove funkcije.

Šta znači jedan izvađen zub za sve preostale zube?

Svaki zub je u međusobnom kontaktu sa zubima pored sebe, kao i sa zubima u suprotnoj vilici. Zubi uvek teže da ostvare taj kontakt, kako bi se sile koje nastaju u toku žvakanja ravnomerno rasporedile na sve zube. Kada se jedan zub izgubi, susedni zubi u toj vilici, kao i zubi parnjaci u suprotnoj vilici, “traže“ izvađen zub. Oni teže da ponovo ostvare kontakt i popune prazan prostor. To dovodi do naginjanja susednih zuba u taj prostor. Zubi iz suprotne vilice, tražeći svog parnjaka , “izrastaju“  u prazan prostor.

Ovim pomeranjem zuba ozbiljno se remeti ravnoteža u ustima. Sile koje se sada prenose na zube u toku žvakanja, deluju nepovoljno na potporni aparat zuba. Vremenom dolazi do povlačenja desni i oštećenja gleđi.

jedan izvađen zub

Danas postoji nekoliko različitih načina da se jedan izgubljen zub nadoknadi. Plan terapije za svakog pacijenta se pravi u zavisnosti od pozicije izvađenog zuba, veličine praznog prostora, stanja okolnih zuba i kosti, kao i u skladu sa željama i mogućnostima pacijenta.

 

 

Izrada mosta

Most predstavlja protetsku nadoknadu u kojoj susedni zubi nose konstrukciju, koja nadoknađuje izgubljeni zub. U zavisnosti od pozicije izgubljenog zuba, planira se koji susedni zubi će se uključiti u izradu mosta. Najčešće su to dva susedna zuba koja levo i desno ograničavaju prazan prostor. Moguće je i da to budu dva zuba sa iste strane, pa se tada nadoknađeni zub zove “viseći član“. Most svojim oblikom i izgledom mora potpuno da se uklapa u izgled svih preostalih zuba.

Zubi koji će biti nosači mosta se anesteziraju, obruse (umanje za debljinu budućeg materijala) i uzimaju se otisci. Na kraju procesa ceo most se definitivno cementira za zube nosače.

jedan izvađen zub

Potrebno je da održavate higijenu mosta i da redovno odlazite kod stomatologa na kontrole, kao i za sve ostale zube. Ovo je rešenje za koje se pacijenti rado odlučuju zbog jednostavnog i brzog postupka izrade. Most je terapija izbora naročito u slučajevima kada susedni zubi već imaju na sebi plombe. Tada i oni dobijaju kvalitetniju zaštitu.

Izrada Maryland mosta

Maryland je vrsta mosta, kod koje se susedni zubi ne bruse potpuno, već se u njima prave samo ležišta za noseće delove mosta. Dva noseća dela u ležištima na susednim zubima između sebe nose zub koji nedostaje.

Na ovaj način se nadoknađuju zubi koji ne trpe velike sile žvakanja, zato što sam Maryland most nema toliku čvrstinu kao običan most. On se takođe svojim oblikom i izgledom potpuno uklapa u izgled zubnog niza te vilice.

jedan izvađen zub

Ugradnja implanta

Zahvaljujući napredovanju tehnologije, ugradnja zubnih implanata je danas sve češća metoda. Implant predstavlja metalni “šraf“ koji se ugrađuje u viličnu kost na mestu zuba koji nedostaje. On je zamena za korenski deo zuba. Nakon ugradnje implanta, na njemu se izrađuje krunični deo u skladu sa izgledom susednih zuba.

Ova metoda predstavlja rešenje za pacijente koji su spremni za hiruršku intervenciju radi nadoknade zuba. Najpre je potrebno uraditi 3D snimak vilica kako bi se procenilo da li na mestu na kome bi trebao da se ugradi implant postoji dovoljno kosti. Potom se kompjuterski određuje mesto postavke implanta i izrađuje “vodilica“ koja hirurgu omogućava siguran način ugradnje implanta. Ovo je jedini pravilan i bezbedan postupak planiranja i ugradnje zubnih implanata koji se danas praktikuje u svetu.

jedan izvađen zub

Pacijenti o ovoj temi često nisu dovoljno upućeni i ne znaju šta može da se desi nakon vađenja “samo jednog zuba“. Ukoliko imate jedan izvađeni zub ili znate da ćete uskoro imati takvu intervenciju, pitajte svog stomatologa o mogućim posledicama i rešenjima tog problema.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.