Blog: Higijena zuba

Održavanje higijene krunica i mostova

Održavanje higijene

Održavanje higijene krunica i mostova

Komentari

22

Ljubinka

25.02.2020. 20:02 Одговори

Kako odrzavati krunice u mostu koje su tako postavljene da ne postoji nacin ni cerkicom ni koncem ocistiti izmedju zuba, jer su tako postavljene cirkonijumske krun8ce tj ti zubi sa krunicama. Hrana koja se uvuce u podrucje podnozja zuba i desni ne moze se adekvatno odstraniti.
Da li postoji nacin da se vec postavljene tj. trajno cementirane cirkonijumske krunice razdvoje toliko da moze da se koristi zubni konac i normalno odrzava oralna higijena.
Molim vas ako je moguce da mi odgovorite koliko je moguce pre.
Zahvaljujem

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2020. 15:48 Одговори

  Poštovana,
  Iz Vaše poruke nije najjasnije da li se radi o mostu ili o solo krunicama. Zubi u mostu su svakako spojeni i hrana između njih ni ne može da se zavuče. Ukoliko Vam se hrana zavlači između mosta i desni, higijenu možete održavati običnom četkicom manje veličine, interdentalnim četkicama ili sistemom za čišćenje zuba vodom pod pritiskom (water pick).

  Ukoliko se radi o solo krunicama, uz sve gore navedeno možete koristiti i konac sa čišćenje prostora između dve susedne krunice. O tome da li bi se moglo uraditi nešto na već cementiranim krunicama, teško je reći bez stomatolškog pregleda. Savetujem Vam da se u vezi sa ovim problemom slobodno konsultujete i sa svojim stomatologom.

avni

06.03.2021. 10:30 Одговори

postovanje pre narednix 5 dana ugraido sam most gornje vilice stim dan osecam da vazduh moze da izbije iz trojke dali je to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:38 Одговори

  Poštovani, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je sve uredu, pošto niste naveli da je trojka Vaš zub koji je i dalje vitalan ili most nadoknađuje trojku koja je izvađena. Ukoliko vazduh prolazi na mesu zuba koji je izvađen, to ne bi trebalo da predstavlja problem, bitno je da samo na tom mestu dobro održavate higijenu. Ukoliko vazduh osećate oko svog prirodnog zuba, potrebno je da se javite svom stomatologu koji može pregledom da proveri da li most u celosti pokriva Vaš zub.

Tina

21.07.2021. 19:38 Одговори

Poštovani dr. Radila sam cirkonske zube u doljnoj vilici znaci imala sam svojih 7 zubi i oni su izbrušeni znaci svi su naprijed samo su falili kutnjaci na obe strane E sad je problem mene boli užasno iako je zabetonirano osjećam unutra bol da moram piti tablete postojil mogućnost da je puklo tokom ugradnje

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:48 Одговори

  Poštovana, ništa nije moglo da pukne prilikom cementiranja. Ukoliko su bolovi spontani, odnosno javljaju se bez provokacije, postoji mogućnost da je prilikom brušenja zuba došlo do upale živca. Ukoliko se bolovi uskoro ne smire, ponovo se javite svom stomatologu.

olivera

19.10.2022. 09:19 Одговори

Poštovana,
da li solo keramička krunica koja je postavljena pre skoro 20 godina, može da se zameni novom ili mora zub da se izvadi obzirom da je počeo da se klati i osećam blagu neugodnost kada zagrizem hranu na tu stranu?
Znači pitanje je da li se uopšte menjaju krunice ili zub mora da se vadi pa posle da se radi most ili nešto drugo? Ne znam ni to da li je izvodljivo,obzirom da je ovaj zub koji se klati petica gore desno, a šestica do njega je isto krunica koja je u redu?
Moj stomatolog tvrdi da se krunice ne zanenjuju, a ja bih ipak da čujem i Vaše mišljenje. Puno hvala!

  Dr Eleonora Bede

  19.10.2022. 10:05 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi skidanje stare krunice, pregled i RTG snimak. Samo na taj način je moguće utvrditi da li je taj zub treba da se vadi ili je moguće ponovo uraditi krunicu. Jedino kada se zub izrazito klati, tada nema poente pokušavati, već je indikovano vađenje. U slučaju da je zub dobar, solo krunica može da se uradi ponovo. Ukoliko je zub za vađenje, u skladu sa stanjem Vaših okolnih zuba će se odlučiti na koji način ga je moguće nadoknaditi.

Nena

18.11.2022. 05:49 Одговори

Imam cirkone na velikom broju zuba, urađene iz delova. Problem je što se front od 4 spojena zuba pomwrio napred i pojavili su se razmaci, pa mi je morao skinuti rad i raditi ponovo front. Sada se opet malo razmaklo iako sam počela nositi splinter.
Pitanje je da li se dodatno oštećuje moj prirodni zub ispod, ukoliko bi se ponovo skidao front i radio novi, jer mi se i ne dopada njihov izgled.
I drugo pitanje je da li se preporučuju interdentalne četkice, jer su mi zubi jako zbijeni i me mogu da prođu između, a desni su postale upaljene.

  Dr Eleonora Bede

  18.11.2022. 16:54 Одговори

  Poštovana, skidanje i stavljanje novih krunica ne bi trealo da ošteti vaše zube. Što se tiče interdentalnih četkica, one se koriste samo u slučajevima kada dizajn mostova to dozvoljava. Ako su mostovi napravljeni tako da četkica ne može da prođe, ne treba forsirati. Ono što možete da koristite je vodeni tuš.

Irena

21.12.2022. 23:27 Одговори

Imam keramičke krunice na gornjoj vilici ,na jedinici se pojavila gnojna kesa cim su krunice stavljene,stomatolog je lecio 3 meseca nakon čega se izgubila…plombirao je zub i posle mesec dana osecam po nekad blagi bol i pulsiranje…zanima me vase misljenje..

  Dr Eleonora Bede

  22.12.2022. 19:04 Одговори

  Poštovana, ukoliko je zub lečen, a gnojna kesica se i dalje pojavljuje, potrebno je razmotriti ili ponovno lečenje tog zuba, ili hiruršku intervenciju. Ovom intervencijom bi se direktno pristupilo gnojnoj kesici u kosti i infkecija bi se odstranila. Obe ove procedure mogu da se pokušaju da se sprovedu bez skidanja krunica.

Bojana

12.04.2023. 16:07 Одговори

Postovani,
Pre mesec dana sam stavila metalokeramicke krunice u obe vilice. Sve je ok sa zubima, ali mi se usta jako suse , usne su mi suve stalno. Da li je moguce da mi je neki nerv ostecen prilikom aplikovanja anestezije?

Jakim

08.06.2023. 19:58 Одговори

Poštovana
Pre par sati sam stavio most na donjoj vilici i imam osecaj kao da mi ne leži dobro na desnima.Kao da imam lufta izmedju mosta i desni.Da li je to normalno ili treba da se zabrinem?

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2023. 07:58 Одговори

  Poštovani, potrebno je da se uradi pregled i da se ustanovi da li je most u dobrom kontaktu sa desnima, odnosno da li je Vaš subjektivan osećaj tačan. Most bi trebao da dodiruje desni taman toliko da ih ne pritiska, ali i da ne bude praznog prostora.

GORDANA

17.06.2023. 09:44 Одговори

Postovani,juce su mi ugradjeni nosaci za krunice,i preko toga stavljeni privremeni zubi dok krunice ne budu gotove..imam osecaj pritiska,i kao da non stop pulsira,desni su mi se upalile… pa me intetesuje da li je to normalno i koliko sugo taj osecaj moze da traje

  Dr Eleonora Bede

  18.06.2023. 17:42 Одговори

  Poštovana, ukoliko osećate pulsirajuć bol i imate znakove upale, potrebno je da se javite svom stomatologu radi kontrole.

Dejan Desančić

02.07.2023. 20:13 Одговори

Ugradio sam mostove pre godinu i po dana. Na gornjem mostu mi se malo okrnjila leva trojka.. Nije ništa strašno, samo je sad malo manji od desne trojke… Pa me zanima da li postoji mogućnost da se taj zub tj., keramika zameni novom navlakom.. Hvala na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  03.07.2023. 10:57 Одговори

  Poštovani, ukoliko je navlaka na trojci u okviru mosta, onda mora da se skida i ponovo pravi ceo most. Ukoliko je ta navlaka sama za sebe, onda može da se skine samo ona i napravi nova. Skidanje navlaka nije moguće, a da se ona u tom procesu ne uništi. Ukoliko ne želite da skidate navlake, može da se uradi reparatura zuba materijalom za plombu. Ovo rešenje možda nije trajno ali je estetski zadovoljavajuće, dok ne dođe vreme da ponovo menjate navlake.

Milica

02.09.2023. 23:01 Одговори

Postovani ugradila sam bezmetalne krunive pre vise od 4 godine,desava mi se da na jedinici i dvojci kad dodje do pritiska desni oseca se neprijatan miris ,da li mogu da se ociste trajno cementirane krunice nekako ?

  Dr Eleonora Bede

  04.09.2023. 11:09 Одговори

  Poštovana, trajno rešenje u ovakvoj situaciji ne postoji, osim da Vi sami kod kuće pokušate da vodite detaljniju higijenu u predelu ruba krunica, kao i da idete na češće čišćenje zuba kod stomatologa.

Ostavite komentar