Blog: Higijena zuba

Održavanje higijene krunica i mostova

Održavanje higijene

Održavanje higijene krunica i mostova

Komentari

6

Ljubinka

25.02.2020. 20:02 Одговори

Kako odrzavati krunice u mostu koje su tako postavljene da ne postoji nacin ni cerkicom ni koncem ocistiti izmedju zuba, jer su tako postavljene cirkonijumske krun8ce tj ti zubi sa krunicama. Hrana koja se uvuce u podrucje podnozja zuba i desni ne moze se adekvatno odstraniti.
Da li postoji nacin da se vec postavljene tj. trajno cementirane cirkonijumske krunice razdvoje toliko da moze da se koristi zubni konac i normalno odrzava oralna higijena.
Molim vas ako je moguce da mi odgovorite koliko je moguce pre.
Zahvaljujem

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2020. 15:48 Одговори

  Poštovana,
  Iz Vaše poruke nije najjasnije da li se radi o mostu ili o solo krunicama. Zubi u mostu su svakako spojeni i hrana između njih ni ne može da se zavuče. Ukoliko Vam se hrana zavlači između mosta i desni, higijenu možete održavati običnom četkicom manje veličine, interdentalnim četkicama ili sistemom za čišćenje zuba vodom pod pritiskom (water pick).

  Ukoliko se radi o solo krunicama, uz sve gore navedeno možete koristiti i konac sa čišćenje prostora između dve susedne krunice. O tome da li bi se moglo uraditi nešto na već cementiranim krunicama, teško je reći bez stomatolškog pregleda. Savetujem Vam da se u vezi sa ovim problemom slobodno konsultujete i sa svojim stomatologom.

avni

06.03.2021. 10:30 Одговори

postovanje pre narednix 5 dana ugraido sam most gornje vilice stim dan osecam da vazduh moze da izbije iz trojke dali je to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:38 Одговори

  Poštovani, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je sve uredu, pošto niste naveli da je trojka Vaš zub koji je i dalje vitalan ili most nadoknađuje trojku koja je izvađena. Ukoliko vazduh prolazi na mesu zuba koji je izvađen, to ne bi trebalo da predstavlja problem, bitno je da samo na tom mestu dobro održavate higijenu. Ukoliko vazduh osećate oko svog prirodnog zuba, potrebno je da se javite svom stomatologu koji može pregledom da proveri da li most u celosti pokriva Vaš zub.

Tina

21.07.2021. 19:38 Одговори

Poštovani dr. Radila sam cirkonske zube u doljnoj vilici znaci imala sam svojih 7 zubi i oni su izbrušeni znaci svi su naprijed samo su falili kutnjaci na obe strane E sad je problem mene boli užasno iako je zabetonirano osjećam unutra bol da moram piti tablete postojil mogućnost da je puklo tokom ugradnje

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:48 Одговори

  Poštovana, ništa nije moglo da pukne prilikom cementiranja. Ukoliko su bolovi spontani, odnosno javljaju se bez provokacije, postoji mogućnost da je prilikom brušenja zuba došlo do upale živca. Ukoliko se bolovi uskoro ne smire, ponovo se javite svom stomatologu.

Ostavite komentar