Blog: Opšte zdravlje

Suva usta – kserostomija

suva usta

Suva usta – kserostomija

Komentari

8

Ljubo Repić

24.05.2021. 23:14 Одговори

Često imam suva usta i pijem vodu noću, a preko dana, čak i povećanu količinu pljuvačke. Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  28.05.2021. 09:19 Одговори

  Poštovani, potrebno je da ispitate da li nešto u vašem svakodnevnom životu utiče na to da imate suva usta. Potrebno je ispitati da li pijete neke lekove, da li u toku dana konzumirate kafu ili alkohol, da li imate regulisan šećer u krvi… Sve ovo bi trebalo da se ispita u saradnji sa stomatologom i da se pronađe uzrok.

DJORDJE

13.09.2021. 08:55 Одговори

Postovani imam periode kada mi u toku spavanja usta budu suva da ni voda ne pomaze jednom recju smanjeno lucenje pljuvacke dok u toku dana je to sve ok nisam gojazan u granicama normale pokretljiv i aktivan posto nocu pijem vodu barem dva do tri puta u manjim kolicinama vise puta sam proveravao i jutarnji i vecernji secer u krvi koji se krece izmedju 5.00 i 5.2 pa bi vas pitao postoji li neka terapija koja bi podstakla pljuvacne zlezde da pojacaju lucenje pljuvacke. Hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  13.09.2021. 15:10 Одговори

  Poštovani, normalno je da pljuvačne žlezde noću luče manje pljuvačke. Ono što bi trebalo da uradite je da dodatno ispitate kako dišete u toku noći, odnosno da li dišete na usta i da li hrčete. Ovi faktori su veoma bitni jer ako dišete na usta ili hrčete, tada se usta jako isušuju, čak i kada je povećano lučenje pljuvačke. Prohodnost disajnih puteva i ispitivanje spavanja možete uraditi kod doktora specijaliste orl koji se takođe bave i ispitivanjem spavanja.

Slavica

13.03.2022. 19:00 Одговори

Postovani
Nekoliko nedelja nakon stavljanja cirkonijumskih kruna pocela je suvoca usta i danju i nocu nezavisno od pijenja vode i ishrane usne su ispucale a na mekom nepcu i jeziku kao da je otok i gusti fiksni slajm
Ne pomaze ni ispiranje usta ni mukolitici
Otezano govorim i trudim se da progutam pljuvacku
Moze li to biti posledica vadjenja nerava ili alergije na zub ili cement?

  Dr Eleonora Bede

  14.03.2022. 16:23 Одговори

  Poštovana, alergijska reakcija daje malo drugačije simpotome. To su otok, cvenilo, svrab. Problemi sa lučenjem pljuvačke mogu biti povezani sa uzimanjem nekih lekova.

vesna

30.11.2022. 21:47 Одговори

Molim Vas da mi preporucite koja je tecnost za ispiranje usta najbolja kod problema sa suvim ustima.
pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  01.12.2022. 11:46 Одговори

  Poštovana, pri odabiru tečnosti za ispiranje usta jedino je važno da birate one koje u sebi ne sadrže alkohol.

Ostavite komentar