Izrada zubnih navlaka (krunica) za većinu ljudi predstavlja stresnu situaciju. Brušenje, otisci, čekanje finalnog rada, sve zajedno unapred izaziva zabrinutost i odlaganje početka radova. Ovim tekstom želimo da Vam detaljno približimo kako izgleda sama procedura pripreme zuba za navlake. Kada se upoznate sa svim koracima, bićete bolje pripremljeni i neće biti razloga za strahovanje.

1.Pregled i plan terapije

Pre početka svakog rada, potrebno je uraditi detaljan pregled Vaših zuba. U okviru ovog pregleda radi se i analiza RTG snimka. U zavisnosti od toga o kakvim problemima sa zubima se radi, možemo uraditi pojedinačan snimak zuba, snimak svih zuba odjednom ili 3D snimak. Ovo je obavezan korak u procesu planiranja terapije. Dalje, u skladu sa vašim željama, stomatolog će vam predložiti jedno ili više rešenja koja su moguća u vašem slučaju.

U toku planiranja terapije takođe se razgovara o tome koliko dana bi trebao da traje ceo proces. Ujedno se dogovara i o izradi privremenih krunica. Ove krunice se nose od momenta brušenja zuba do samog kraja, dok ne dobijete svoje definitivne krunice.

2.Pripremni radovi

U sklopu prvog pregleda, stomatolog će vam takođe reći da li postoji nešto u vašim ustima što treba da se sanira pre početka brušenja zuba. To mogu biti uklanjanje kamenca i zubnih naslaga, popravka ili lečenje zuba, nadogradnja zuba i sl. Kod pacijenata koji već imaju krunice ili mostove koji će se skidati i zameniti novim, često nije moguće predvideti da li će neki pripremni radovi biti neophodni i na tim zubima. Ovo svakako treba uzeti u obzir kao nepoznati faktor kada pričamo o dužini trajanja celog procesa.

3.Brušenje zuba

Brušenje zuba znači oblikovanje i smanjivanje zuba, tako da na njega kasnije može da se trajno fiksira krunica. Brušenje se obavezno radi uz lokalnu anesteziju tako da ceo proces bude apsolutno bezbolan. U jednoj seansi najčešće se bruse 3-4 zuba, kako vam ceo proces ne bi bio prviše naporan i kako bi se anestezija pravilno rasporedila. Naravno, ukoliko pacijent želi, može se raditi i više zuba u jednom danu. Nakon brušenja zuba donosi se odluka da li će se otisak zuba uzimati odmah ili u narednoj poseti. Ponekad se otisak odlaže za par dana kako bi se desni oporavile od brušenja. Od momenta uzimanja otiska potrebno je oko 7-10 dana da kompletan rad bude gotov.

U istoj seansi kada je brušenje završeno, pristupa se izradi privremenih krunica. One se odmah postavljaju na zube i vi odlazite kući sa zubima koji izgledaju isto kao i pre brušenja.

4.Šta da očekujete nakon brušenja zuba?

Brušeni zubi (ukoliko im predhodno nije izvađen živac) mogu biti osetljivi na vruće i na hladno. Sve što budete jeli i pili narednih dana treba da bude umerene temperature. Takođe bi trebalo izbegavati jako tvrdu hranu. Zube je potrebno svakodnevno održavati i prati. Pogrešno je mišljenje da obrušeni zubi ne treba da se peru. Ukoliko ih ne perete, hrana će se zadržavati na njima i doći će do upale desni koja će otežati i odložiti definitivno cementiranje finalnih krunica. S obizrom na to da pranje zuba takođe može biti bolno, koristite najmekše četkice ili parče gaze koje ćete pokvasiti i njime preći preko zuba. 

Ukoliko imate privremene krunice, bolova gotovo da neće ni biti. Privremene krunice takođe treba prati kao i prirodne zube. Kod nošenja privremenih krunica treba obratiti pažnju da ne jedete jako tvrdu i lepljivu hranu, kako ne bi došlo do odvajanja ili loma krunica. Ukoliko se krunica ipak odlepi, uvek je moguće napraviti novu. Sa privremenim krunicama moći ćete da obavljate sve svoje uobičajene dnevne aktivnosti.

5.Proba rada

Nekoliko dana nakon uzimanja otiska, ponovo dolazite kod stomatologa na probu rada. U toku celog procesa potrebno je uraditi 2-3 probe. Ovi termini služe kako bi stomatolog u različitim fazama izrade navlaka (krunica) mogao da proba kako one stoje na zubima, kakav je odnos prema desnima i kako će učestvovati u žvakanju. Za vas kao pacijenta ove probe su važne zato što ćete na njima videti kako će vaši budući zubi izgledati.

U toku probe razmatramo boju, oblik i veličinu zuba. Ukoliko sa nečim nista zadovoljni ili biste želeli da se uradi drugačije, proba je pravo vreme da to kažete, jer kasnije kada zubi budu fiksirani nećemo moći da radimo dodatne izmene. Svaka vaša želja se uzima u obzir i zajedno donosimo odluku o tome šta je sve moguće uraditi u vašem slučaju, tj. da li je na vašim zubima tehnički moguće uraditi ono što želite. 

Nakon završene probe ponovo se vraćaju privremeni zubi na svoje mesto, dok ne dođe kraj celog rada.

6.Cementiranje navlaka (krunica)

Nakon završene probe, kada je sve dobro urađeno i sa tehničke i sa estetske strane, pristupa se definitivnom cementiranju navlaka. To znači da će one biti trajno zalepljene za zube. Cementiranje je faza u kojoj takođe po potrebi koristimo lokalnu anesteziju, kako bi pacijentu bilo što komfornije. Nakon cementiranja potrebno je ukloniti višak cementa i dobro očistiti desni. Takođe je potrebno da pacijent proba kakav je zagriz sa novim zubima. Zagriz može da se koriguje odmah ili naknadno, kroz nekoliko dana.

navlaka (krunica)

7.Šta da očekujete kad odete kući?

U prvih nekoliko dana postoji mogućnost da će zubi biti osetljivi, opet na hladne nadražaje. To je normalna rekacija zuba na celu proceduru. Ovaj ocećaj bi trebao iz dana u dan da bude sve manji, dok na kraju potpuno ne nestane. Što se tiče ishrane, čvrstu hranu izbegavajte samo prvih 24h od cementiranja, nakon toga možete jesti sve. Higijenu navlaka (krunica) je potrebno održavati redovno. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati ovde

8.Šta ukoliko noću škripite zubima?

Kao i kod prirodnih zuba, i kod krunica je moguće napraviti zaštitnu foliju protiv noćnog škripanja zubima. Izrada ove folije se takođe savetuje pacijentima koji imaju jak zagrzi, kako ne bi došlo do oštećenja prirodnih zuba ili keramičkih zuba.

9.Razlika u postupku izrade navlaka (krunica) i mostova

Navlaka ili krunica se postavlja na jedan postojećih zuba. Za razliku od toga, most je konstrukcija koje se postavlja na više postojećih zuba, kako bi se premostio prazan prostor odnosno mesto na kojem je izvađen neki od zuba. Jedina razlika u procesu izrade ove dve vrste rada jeste broj zuba koji se brusi. Sve ostale faze, uključujući uzimanje otisaka, probe i cementiranje su potpuno iste u oba slučaja.

10.Razlika u postupku izrade u zavisnosti od materijala koji se koristi

Navlake mogu biti izrađene od različitih materijala. Najčešće su to:

-metal-keramika

-cirkon-keramika

-full keramika

-full cirkon.

Bez obzira na to za koji se materijal odlučite, koraci koje moramo da prođemo su potpuno isti. To znači da se brušenje, uzimanje otisaka, izrada privremenih krunica, proba i cementiranje obavljaju kod svake vrste materijala.

U zavisnosti od toga kakvu promenu želite da uradite na svojim zubima, i uz našu stručnu pomoć, zajedno ćemo odlučiti koji od svih ponuđenih materijala je najbolji za vaš slučaj.

11.Kada se izrađuju navlaka (krunica) i mostovi?

Izrada krunice je indikovana u sledećim slučajevima:

-fraktura zuba

-velika plomba na zubu/lečen zub

-zub koji je potamneo

-uvučen/izbačen zub

-nepovoljan oblik zuba

-razmaci između zuba.

Izrada mosta je indikovana kada su jedan ili više zuba izvađeni, te je potrebno da se oni nadoknade. Za izradu mosta je potrebno analizirati zdravlje preostalih zuba, odnosno da li će oni moći da nose most.  Ukoliko postoje dobri uslovi u usnoj duplji, zubi koji nedostaju se mogu nadoknaditi i ugradnjom implanata. 

navlaka (krunica)

12.Da li ste vi slučaj za izradu navlaka (krunica) ili mostova?

Najbolji savet ćete uvek dobiti na osnovu pregleda i analize RTG snimka. Sagledavanjem celokupne slike i u skladu sa vašim željama, dobićete predlog terapije koja je najbolja za vaš slučaj.

Ukoliko želite da uradite besplatnu online konsultaciju, pošaljite nam na naš mail dr.bede@eunet.rs sledeće podatke:

-ime i prezime

-datum rođenja

-šta biste okvrino želeli da promenite na svojim zubima

-RTG snimak cele vilice (OPT snimak).

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.