Bruksizam, stiskanje ili škripanje zubima predstavlja nesvesnu radnju koja se dešava uglavnom noću. Osoba koja ima bruksizam u toku sna proizvodi glasne i neprijatne zvukove, kojih sama nije svesna i koju najpre primeti druga osoba. Ukoliko se škripanje zubima dešava svesno, u toku dana, tada se naziva bruksomanija.

Uzroci škripanja zubima su:

-stres, emocionalno opterećenje, strah i zamor,

-nepravilan zagriz (malokluzija),

-uzimanje određenih lekova (antidepresivi),

-agresivni ili hiperaktivni tipovi ličnosti,

-posledica rasta zuba kod dece.

Zbog toga što bruksizam nastaje nesvesno, sile koje mišiči prenose na zube su mnogo jače od onih koje nastaju u toku funkcije žvakanja. To dovodi do ozbiljnih posledica po zube i njihov potporni aparat.

Najčešći simptomi škripanja zubima su:

-zaravnjene grizne površine zuba,

-oštećenja gleđi, pukotine u gleđi,

-povlačenje desni,                                                                  

-oštećenje unutrašnje strane (sluzokože) obraza,

-oštećenje viličnog zgloba, bolovi u zglobu,

-osetljivost zuba,

-smanjena visina zagriza, nepravilan položaj zuba,

-bolovi u mišićima,

-bolovi u ušima,

-glavobolja,

-napetost, nervoza.

Škripanje zubima
Oštećenje zuba kao posledica noćnog škripanja (izvor:https://www.gotoapro.org/symptoms/bruxism-and-teeth-grinding/)

Kako se rešava noćno čkripanje zubima?

Očekujte od svog stomatologa da vam postavi neka pitanja, kao što su: kada ste prvi put primetili simptome bruksizma, da li škripite zubima stalno ili povremeno, da li ste primetili da se u određenim situacijama škripanje pojačava ili smanjuje…

Posle pregleda u stomatološkoj ordinaciji i utvrđivanja uzroka škripanja zubima, pravi se plan terapije. U toku pregleda i uz pomoć analize rendgen snimka, stomatolog će moći da proceni kakve su posledice nastale na zubima i na okolnim strukturama (desni, obrazi, zglob).

Ukoliko je uzrok nepravilan zagrižaj, neophodna je ortodontska terapija ili selektivno brušenje zuba. Već prisutne posledice bruksizma se saniraju konzervativno (bele kompozitne plombe) ili protetski (navlake, krunice).

Najvažniji korak u rešavanju ovog problema jeste izrada folije za spavanje (silikonski splint ili night guard). Ova udobna folija se izrađuje na osnovu otiska zuba pacijenta i nosi se samo na jednoj vilici u toku spavanja. Njena uloga je da amortizuje sile koje nastaju u toku noći i da spreči dalja oštećenja zuba. Izrada ove folije se savetuje kako pacijentima sa prirodnim zubima, tako i pacijentima sa keramičkim krunicama i mostovima. Nošenjem silikonske folije sačuvaćete svoje zube i svaku vrstu nadoknada na njima. 

U zavisnosti od stepena škripanja zubima, moguće je izraditi mekši ili tvrđi splint za spavanje. Kod pacijenata koji imaju jači oblik bruksizma, splint će vremenom postati tanji i istrošiće se. Jednostavnom procedurom kod stomatologa, splint će biti zamenjen novim, a ovo i jeste poenta nošenja folije noću – da trošite nju, a ne svoje zube. 

Kod pojedinih pacijenata preporučuje se psihološko savetovanje i promena nekih životnih navika kao što su: smanjenje stresa, izbegavanje kofeina, alkohola i cigareta pre spavanja. Takođe, moguće je konsultovati specijalistu za spavanje,koji bi daljim ispitivanjima utvrdio da li pacijent pati od opstruktivne sleep-apnee i koliko često noću stiska zubima.

Ukoliko pacijent ne potraži pomoć u rešavanju ovog problema, zubi će se vremenom trošiti i smanjivati, te će biti potrebno primeniti ozbiljnu protetsku rekonstrukciju celog žvaćnog aparata: lečenje, nadrogradnja zuba i izrada keramičkih navlaka.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.