Higijena zuba kod dece je tema koja roditelje često brine. Kada početi sa pranjem zuba i da li je važno detaljno pranje mlečnih zuba su dva pitanja koja najčešće čujemo. 

Zube kod beba je potrebno početi prati čim izrastu. U početku je najbolje da se higijena zuba održava parčetom gaze, koju ćete namotati oko svog kažiprsta i nežno preći preko svih zuba i desni bebe. Uz to koristite ili mlaku vodu ili čaj od kamilice. Ovaj način pranja zuba kod beba primenjujte obavezno pred spavanje, ali po potrebi i u toku dana. Obavezno izbegavajte da posle pranja zuba dete uspavljujete sa zaslađenim sokom, jer na taj način šećer ostaje na zubima celu noć. Na ovaj način se mlečni zubi vrlo brzo kvare.

Mlečne zube obavezno treba prati, bez obzira na to što će oni dobiti svoje stalne zamenike. Kao prvo, pranjem mlečnih zuba dete stiče dobre navike za redovno održavanje oralne higijene celog života. Drugo, karijes i zapaljenje živca mlečnog zuba mogu da budu veoma bolna i ozbiljna stanja za vaše dete. Takve zube je neophodno popravljati i lečiti, kako bi ostali ne svom mestu sve do momenta dok stalni zubi nisu spreman za nicanje. Ovo često značiti i period od nekoliko godina. Za to vreme mlečni zub čuva mesto stalnom zubu i time omogućava njegovo pravilno nicanje. Dakle, mlečne zube treba čuvati od preranog vađenja, jer time obezbeđujemo pravilno nicanje stalnih zuba.

Higijena zuba

Čime održavati higijenu zuba maloj deci?

Kada detetu niknu svi mlečni zubi, možete početi sa pranjem zube sa dečijom četkicom i pastom za zube. Pustite dete da samo odabere četkicu koja mu se dopada, jer na taj način može biti motivisano za svakodnevno pranje zuba. Isto važi i za dečiju pastu za zube. Pastu za zube počnite da koristite onda kada mislite da će dete razumeti da pastu treba da ispljune, a ne da proguta. Deci do 3 godine stavite na četkicu količinu paste veličine zrna pirinča, a deci od 3 do 6 godina veličine zrna graška.

Koliko često treba prati zube detetu?

Higijena zuba treba da se održava redovno. Dete bi trebalo da naučite da zube mora da pere ujutro i uveče, po 2 minuta. Ovo ćete najlakše uraditit tako što ćete detetu puštati njegovu omiljenu pesmu ili video u trajanju od 2 minuta i na taj način će dete znati koliko vremenski treba da traje pranje zuba.

Koja tehnika pranja zuba je dobra za decu?

Deci  je najlakše objasniti tehniku pranja zuba – kako kiša pada i kako trava raste. Dakle, gornje zube treba prati pokretima četkicom od gore na dole, a donje suprotno. Ne zaboravite da sve zube treba oprati i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. U početku ćete detetu zube prati vi, dok dete ne savlada ove pokrete svojom rukom. Kasnije, kontrolišite svoje dete u toku pranja zuba, kako bi nastavilo da pravilno pere sve površine zuba.

Budite primer svom detetu

Kada dete vidi da i vi perete svoje zube dva puta dnevno u istom trajanju, dete će slediti vaš primer. Neka to bude vaša redovna rutina, čak i kada ste na odmoru. Za decu je važno da se navike ustale. Takođe, trudite se da dete vidi da i vi perete kako svoje prednje, tako i zadnje zube, kao i jezik.

Nagradite dete

Nakon završenog pranja zuba pregledajte da li je dete dobro opralo sve zube i obavezno ga pohvalite. Ukoliko je dete potrebno dodatno motivisati, možete uvesti i sistem nagrade sa gledanjem omiljneog crtaća pre spavanja ili sa malim pokolonom na kraju meseca za dobro održavanje zuba predhodnih 30 dana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.