Leto je vreme godišnjih odmora, period kada jedva čekamo da se odmorimo od obaveza. Problemi sa zubima vole da se pojave baš tada, kako zbog velikih vrućina, tako i zbog manjka brige o zubima u ovom periodu. Dajemo vam 5 saveta kako da vam godišnji odmor prođe u najboljem redu, bez neprijatnih bolova i uz široki osmeh.

osmeh

 

1.Kontrola kod zubara pre odlaska na put – ne moramo da vam govorimo koliko je ovo važno. Sigurno ne želite da vam dugo očekivani odmor pokvari iznenadan bol u zubu. Čak i ako je sve u najboljem redu, posetite svog stomatologa radi čišćenja i poliranja zuba, kako bi osmeh na slikama sa odmora bio savršen.

2.Pakovanje stvari za oralnu higijenu – trudite se da ponesete sve ono što inače koristite i da ne remetite svoju rutinu. To je važno čak i ako iziskuje malo više mesta u vašem prtljagu. Osnovne stvari su svakako četkica, pasta, konac za zube ili interdentalna četkica. Ako nosite protezu, nemojte zaboraviti pribor kojim je održavate. Leti je savet da se baš u periodu pred put promeni četkica za zube, kako se po toplom vremenu bakterije na staroj četkici ne bi razmnožavale dok ste u putu. Ukoliko putujete avionom, osnovni pribor za higijenu ponesite u svom ručnom prtljagu, da ne biste mislili o tome ukoliko vam kofer bude izgubljen. Takođe, vodite računa o ograničenjima u smislu mililitraže aviokompanije sa kojom letite.

3.Ishrana koja šteti zubima – odmor služi da se opustimo i ne razmišljamo previše o pravilima zdrave ishrane. Sladoled i ostali slatkiši su sastavni deo svakog letovanja. Nećemo vam reći da ih ne konzumirate, ali ćemo vas savetovati da zbog promene u ishrani na odmoru pijete veće količine vode. Voda će sprati ostatke hrane i šećera u ustima, i biti prva pomoć dok ne dođete u svoju sobu da operete zube posle celog dana na plaži. Takođe, grickanje sira je navika koja je dobra za vaše zube u ovakvim situacijama.

4.Piće kao neprijatelj belih zuba – ako ste belili svoje zube pre odlaska na odmor, ono što nikako ne želite jeste da pokvarite taj efekat na samom odmoru. Crno vino, sokovi od tamnog voća, kao i crna kafa su veliki neprijatelji belih zuba. Trudite se da ih izbegavate, ili da ih barem pijete na slamčicu, kako bi tamna tečnost bila što manje u dodiru sa zubima.

5.Držite se svoje rutine – koliko god da vas ponese atmosfera i uživanje na odmoru,  zube perite najmanje dva puta dnevno, ujutro i uveče. Posle dugih letnjih noći ne dozvolite sebi da odete na spavanje bez pranja zuba. Ukoliko idete na duže putovanje i znate da nećete imati pristup kupatilu ceo dan, poneti sa saobom putno pakovanje tečnosti za pranje zuba i na taj način obezbedite sebi dobru oralnu higijenu.

Uživajte u svom odmoru!

www.drbede.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.