Kada pričamo o zdravlju zuba, zaista važi izreka – ono ste što jedete. Čak i ako održavate dobru oralnu higijenu, loše navike u ishrani mogu da budu uzrok vašeg čestog odlaska kod zubara. Pored toga koja vrsta namirnica je prisutna u vašoj ishrani, na zdravlje zuba utiče i to koliko često u toku dana nešto grickate. Navike koje uključuju često konzumiranje male količine hrane, iako preporučeno od strane nutricionista, loše utiču na zdravlje zuba. Ukoliko je hrana često prisutna u ustima, održava se nizak pH, odnosno kisela sredina u ustima. Ova sredina pogoduje razvoju bakterija i stvaranju karijesa.

namirnice

 

Lista 11 namirnica dobrih za zube:

 

Sir– utiče na povećano lučenje pljuvačke i samim tim neutrališe kiselu sredinu u ustima. Takođe sadrži kalcijum i protein, koji učestvuju u izgradnji samog zuba.

Jogurt – kao i sir, sadrži kalcijum i protein, ali ima i probiotski efekat na loše bakterije u ustima.

Jabuka – grickanje jabuke podstiče lučenje pljuvačke i doprinosi odbrani od nastanka karijesa. Druga bitna karakteristika jabuke je što je ona čvrsto i vlaknasto voće i može fizički da zameni pranje zuba, kada za to niste u prilici.

Šargarepa – ima slično dejstvo kao jabuka, pomaže u odklanjanju naslaga hrane sa zuba posle jela.

Celer – sadrži vitamin A i C, povoljno utiče na zdravlje desni.

Bademi – sadrži velike količine kalcijuma i proteina.

Zeleniš – kelj, spanać i brokoli sadrže folnu kiselinu, kalcijum, vitamine i minerale, sve bitne elemente koje utiču na zdravu strukturu zuba i desni.

Riba – sadrži velike količine vitamina D.

Crni i zeleni čaj – poznati po tome što imaju antimikrobni efekat i pomažu kod lošeg zadaha.

Pomorandže – imaju sve benefite koje očekujete od voća, a uz to su najmanje kiselo voće od svih citrusa. Jako kiselo voće loše utiče na površinu zuba.

Jagode – voće koje deluje kao antioksidant. Neka istraživanja navode da ova namirnica može da doprinese beljenju zuba.

namirnice

A šta je sa pićem?

 

Crno vino – jeste, ceo život vam govore kako je vino loše za vaše zube. To je tačno i odnosi se na činjenicu da vino prebojava zube i stvara kiselu sredinu u ustima koja doprinosi stvaranju karijesa. Međutim, u najnovijim istraživanjima naučnici su dokazali da crno vino ima jak antimikrobni efekat na bakterije koje se nalaze u ustima i koje su odgovorne za nastanak karijesa.

Sa aspekta zdravlja zuba, voda i mleko najbolje utiču na kiselu sredinu u ustima koja nastaje posle svakog obroka. Savetuje se da posle jela, ukoliko niste u mogućnosti da zube operete odmah, promućkate gutljaj vode ili popijete malo mleka.

 

Postoji veliki broj namirnica na kojima je naznačeno da su bez šećera. To znači da u procesu proizvodnje nije dodat šećer. Međutim, to ne znači da ti proizvodi u sebi nemaju prirodne šećere, kao što su med, fruktoza ili različite vrste sirupa. Ovi prirodni zaslađivači imaju isti efekat na zube kao i šećer.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.