Svakodnevno slušamo i čitamo o tome koliko je važno voditi računa o higijeni zuba, kakve četkice i paste je najbolje koristiti, kako se čiste međuzubni prostori, čemu služe sredstva za ispiranje usta… Ali često se u moru svih tih informacija ne posvećuje dovoljno pažnje higijeni jezika. Da li je jezik dovoljno čist nakon upotrebe sredstva za ispiranje usta? Da li treba da mu se posveti posebna pažnja? Ovo su pitanja na koja mnogi ne znaju odgovor, a jezik ima veoma važnu funkciju u našem organizmu da bi bio ovako zapostavljen.

Jezik je najjači mišić u poređenju sa svojom veličinom, i pomaže nam pri govoru i ishrani celog života. Pored toga predstavlja i čulo ukusa. Zbog prisustva papila i brazda na jeziku, njegova površina je neravna i čini idealno mesto za zadržavanje hrane, ćelija epitela, bakterija i gljivica. Zbog toga je njegova higijena neophodna.

jezik
Jezik pre i posle temeljnog čišćenja

Jezik je snabdeven sa puno nervnih vlakana i krvnih sudova i to ga čini veoma osetljivim, što ste sigurno iskusili kada ste se slučajno ugrizli za jezik. Ono što se u stomatološkoj praksi često dešava i na šta obavezno upozoravamo sve pacijente koji su primili anesteziju u donjoj vilici, je da ne jedu dok ne prođe utrnutost jezika. Povrede koje nastaju kao posledica slučajnog ugriza, često su veoma ozbiljne i bolne.

Još jedna važna uloga jezika je da on predstavlja prirodnu četkicu za zube. Pljuvačka ima važnu ulogu protiv nastanka karijesa, a jezik je taj koji prelazi sve delove usta i zuba i na taj način raspoređuje pljuvačku na sve površine. Ujedno uklanja i komadiće hrane na koje naiđe, a koji su zaostali u ustima nakon jela.

Ukoliko ne posvećujete dovoljno pažnje čišćenju jezika, moguće su različite negativne posledice. Tri najčešće su:

  • loš zadah iz usta
  • taloženje bakterija na jeziku koje doprinose stvaranju dentalnog plaka i samim tim nastanku karijesa na zubima
  • jezik koji na sebi ima naslage, ne može dobro da detektuje ukus.

Kako da očistite svoj jezik?

Budite redovni

Kao što svakog dana vodite računa o svojim zubima, naučite da jednom dnevno posvetite pažnju i higijeni jezika. Za to možete koristiti običnu meku četkicu za zube (soft) ili specijalnu četkicu za jezik, koja pomaže osobama sa izraženim refleksom za povraćanje. Neke četkice za zube na svojoj zadnjoj strani imaju dodatak za čišćenje jezika.

Budite temeljni

Nakon pranja zuba, dok još imate paste za zube u ustima, horizontalnim pokretima pređite celu površinu jezika četkicom i nakon toga dobro isperite usta vodom. Dovoljno je da jednom dobro pređete ceo jezik u toku dana.

Koristite dodatna sredstva

Nekoliko puta nedeljno koristite i tečnost za ispiranje usta. Ona smanjuje broj bakterija u ustima, pa samim tim i na jeziku. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje zelenog čaja takođe ima efekat smanjenja broja bakterija u ustima.

Hidrirajte se

Pijte dosta tečnosti, najmanje 2l na dan. Dehidratacija utiče na smanjenje lučenja pljuvačke i do promene boje jezika. Ovakvi uslovi pogoduju razvoju bakterija u ustima.

 

Uvođenjem ove jednostavne navike u svoju rutinu održavanja higijene usta, mnogo ćete doprineti kako svom zdravlju tako i subjektivnom osećaju čistoće usta. Ukoliko primetite bilo kakve promene na jeziku koje su prisutne duže vreme, bolne ili bezbolne, obratite se stomatologu radi pregleda. Promene na jeziku ponekad mogu biti opasne i veoma je važno da odlazak u ordinaciju ne odlažete.

Komentari (1)

  1. Mislim da i muckanje hladno cedjenog suncokretovog ulja u ustima odlicno cisti usnu duplju, pa i jezik.
    To muckanje ima mnoge benefite za organizam. Mnogo je bolje od sredstava za dezinfekciju usta.
    Ja sam tim muckanjem se oslobodio uporne paradontoze….

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.