Zalivanje fisura predstavlja odličnu preventivnu metodu, uz pomoć koje se mogućnost nastanka karijesa na zubima kod dece značajno smanjuje. Ova metoda se primenjuje kod dece od 6. godine, odnosno od momenta kada im izrastu prve stalne šestice.

Šta su fisure i zašto su važne?

Fisure predstavljaju udubljenja odnosno reljef zuba. Svi zubi imaju svoj određeni reljef koji nam omogućava da grizemo i meljemo hranu. Sa druge strane, ova udubljenja predstavljaju mesta na kojima se bakterije lako zadržavaju, pa je samim tim mogućnost nastanka karijesa na tim mestima veća.

Šta znači zalivanje fisura?

Zaliti fisure znači premazati stalne zube koji su tek izrasli određenim materijalom. Na taj način se zub koji je tek iznikao štiti od zadržavanja bakterija u njegovim fisurama, a samim tim i od nastanka karijesa. Zalivanje fisura je potrebno uraditi oko 6. godine, kada počne nicanje stalinih šestica i može se raditi za sve ostale zube u bočnoj regiji vilice (četvorke, petice i sedmice). Važno je uraditi zalivanje fisura odmah nakon potpunog nicanja zuba.

Kako izgleda procedura zalivanja fisura?

Procedura zalivanja fisura je potpuno bezbolna, ne zahteva brušenje zuba i traje oko 10 minuta. Najpre je potrebno ispolirati zub četkicom i pastom za poliranje, kako bi zub bio potpuno čist. Potom se zub nagriza kiselinom (isto kao kod stavljanja obične plombe). Nakon toga se na zub namaže zalivač i prosvetli se lampom. U toku godina moguće je da se zalivač vremenom malo istroši, ali ga je vrlo lako moguće obnoviti.

Ono što je vrlo važno da se naglasi je da zalivanje fisura nije potpuna zaštita od nastanka karijesa. Zubi i dalje mogu da počnu da se kvare na mestima koja se nalaze između dva susedna zuba. Zbog toga je veoma važno naučiti dete dobrim navikama pranja zuba od najranijih dana. Ukoliko niste sigurni da li je vreme da se vašem detetu zaliju fisure, jednostavnim pregledom stomatolog će utvrditi kada je to potrebno učiniti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.