Ukoliko spadate među pacijente koji nose zubne proteze, postoji mogućnost da ste se nekada susreli sa oštećenjem materijala od kojih je proteza napravljena. Proteze se najčešće prave od akrilata (vrste visoko kvalitetne plastike) ili kombinacije metala i akrilata. Kako godine prolaze, proteze trpe sile žvakanja i samim tim je moguće da u toku vremena dođe do nekog oštećenja. Dobra vest je da je ova oštećenja u najvećem broju slučajeva moguće popraviti.

Proteze

Kakva sve oštećenja proteze mogu da nastanu?

Pukotina u akrilatu – najčešće nastaje kao posledica pada proteze. Ovo je oštećenje zbog kojeg se pacijenti često i ne jave stomatologu iz razloga što je proteza i dalje u funkciji i pukotina ne ometa žvakanje. Međutim, ukoliko primetite da se u vašoj protezi pojavila pukotina, javite se svom stomatologu radi reparature. Pukotinu je moguće popraviti na lak i brz način, a to će sprečiti njeno dalje širenje i eventualno odlamanje celog dela proteze.

Lom akrilata – kao i kod pukotine, lom proteze na dva ili više delova takođe može da nastane kao posledica pada ili kao posledica dugogodišnjeg nošenja proteze koje više nije adekvatna. Nakon dužeg vremenskog perioda, stanje desni i kosti u vilicama se menja i stara proteza više ne može da stoji dobro u vašim ustima. Ovo za posledicu ima nepravilno prenošenje sila žvakanja na desni i samim tim dolazi do pucanja. Lom na sredini je najšeća posledica ovakve pojave. Ukoliko vam se proteza slomila, posetite svog stomatologa koji će uz pomoć otiska vaše vilice moći da reparira protezu. Naravno, postoje i ekstremne situacije kada protezu nakon godina i godina nošenja više nije moguće popraviti.

Proteze
izvor: https://a-ceramics.co.uk/denture-repairs/

Lom metalne kukice – ovaj deo proteze služi da pričvrsti protezu za preostale zube. Nakon duže upotrebe proteze, dolazi do zamora materijala i kukica puca. U ovakvim slučajevima nije potrebno da sačuvate deo koji se slomio. Protezu odnesite kod stomatologa i metalna kukica će biti u celosti zamenjena. Ukoliko nakon nekog vemena primetite da kukica više ne stoji čvrsto na zubu, takođe je potrebno da se javite svom stomatologu kako bi se kukica zategnula i kako bi porteza ponovo čvrsto stajala u vašim usitma.

Lom zuba – plastični zubi koji se nalaze u protezi mogu da se odlome u slučaju da u toku žvakanja naletite na neki tvrdi deo hrane. U ovom slučaju bi bilo dobro da sačuvate zub koji je ispao iz proteze, zato što je njega moguće vratiti nazad u protezu na isto mesto. Ukoliko niste uspeli da sačuvate slomeljeni zub, stomatolog će ga zameniti novim.

Osim ovih oštećenja proteze koje nastaju uticajem nekog spoljašnjeg faktora, proteza vremenom može da izgubi svoju stabilnost zbog toga što se desni u ustima u toku godina menjaju. Kada novonastale promene nisu velikih razmera, moguće je uraditi tzv. podlaganje proteze. Ovo je procedura koja se koristi kako bi se dodao novi sloj akrilata na donju površinu proteze. Samim ti ponovo se postiže dobra stabilnost.

Ukoliko nemate nikakvih problema sa nošenjem vaših proteza, svakako posetite stomatologa jednom godišnje radi kontrole. Sve o tome kako pravilno da održavate higijenu vaših proteza pročitajte ovde.

Komentari (27)

 1. Drugi put za osam godina puca mi gornja proteza prilikom zvakanja.
  To da se desni povlace sasvim je tacno jer sada nakon osam godina razumem svog stomatologa kada mi je rekao da je trajnost proteze oko pet godina.Tada Sam uradio obe totalne proteze Ali problem Sam imao samo da gornjom.
  Doslo je vreme da uradim move zube.

 2. Donja proteza,Vizilka Mi je pukla na mastu gde se zica spaja sa akrilatom odnosno 2 kutnjaka.Da li postoji moguxnost da se zavari odnosno spoji taj metalni deo . Bio sam kod proteticara ovde u Cacku i receno Mi je da moze.Da li ima ordinacija koja tu vrstu reparacije radi.Poz….

  • Poštovani, ukoliko mislite na metaliziranu vironit protezu, slomljena kukica ne može da se zalepi niti zavari. Ono što može da se uradi jeste da se napravi nova kukica od metalne žice. Nova kukica će stajati na istom mestu kao i stara i pridržavaće protezu za zub na isti način.

  • Poštovana, ukoliko je proteza bila odgovarajuća pre pucanja, u smislu da je stabilno stajala na svom mestu i da je gospođa mogla lepo da je koristi, moguće je zalepiti protezu. U velikom broju slučajeva kada proteza pukne, ne mora da se uzima novi otisak, što znači da pacijent ne mora lično da dolazi u ordinaciju. Vi sami možete odneti protezu kod stomatologa.

  • Poštovani, zub ne može da se zalepi običnim lepkom, već je potrebno da protezu odnesete kod stomatologa. Za reparaturu proteze biće upotrebljena plastična masa od koje je napravljena cela proteza.

 3. Postovani u gornjoj vilici nemam zube,radila sam dve proteze,nikako mi ne odgovaraju,spadaju mi,nemogu da jedem i imam osecaj gadjenja,sta da radim,jako mi je tesko.

  • Poštovana, postoji lepak za proteze koji može da pomogne pri držanju proteze, ali pod uslovom da je ona dobro i kvalitetno napravljena. Ukoliko proteza nije dobro napravljena, to može dodatno da oteža njeno nošenje i privikavanje. Možete se konsultovati sa specijalistom protetike, kako bi se ustanovilo šta nije u redu sa protezom.

  • Poštovana, moguće je dodati zub ukoliko je došlo do vađenja nekog od postojećih zuba. U takvoj situaciji često je potrebno dodati i kukicu sa kojom će se proteza držati za drugi zub.

 4. Pukla je proteza na tri dela i zub je ispao ..dva sitna dela i ono gore akrilst roze je skoro celo ispalo…da li se moze popraviti ..ima puno delova…gore desni lepljenje zuba i pukotina .

  • Poštovana, moguće je pokušati lepljenje proteze, ali pitanje je zbog čega je pukla na tako puno delova. Samim tim nije moguće garantovati koliko dugo će trajati proteza u lepljenom stanju.

 5. Postovani,pre 15 dana sam uradila donju vizil protezu s atačmenima na 6keramičkih prednjih zuba.Ali proteza se podize s jedne str.klimava je.Zubar kaze da ne moze da se popravi niti da se uradi druga na ove zube,već da se odrežu atač.i uradi obična.Da li je moguće da ne moze da se uzme otisak i uradi druga,isto sa atačmenima.Odgovorite mi molim Vas.

  • Poštovana, novu protezu sa atačmenima nije moguće uraditi na postojeće keramičke zube, zbog toga što su oni već cementirani. Postupak izrade nove proteze zahteva da zubi ne budu cementirani, kako bi se proteza pravila prema njima. Sa druge strane, izrada proteze bez atačmena može da se uradi samo uz pomoć otiska zuba.

 6. Poštovani,molim vas za odgovor,vec stavila sam gornju protezu pre 6meseci,i u poslednjih mesec dana 2puta mi je puklaaa na istom messtu,u pitanju je pukotina iznad moje dvojke,sumnjam da nesto fali,ako može savet?
  Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i da se ustanovi da li proteza na tom mestu trpi veći pritisak, pa iz tog razloga dolazi do pucanja. Najverovatnije da može da se uradi nešto što bi sprečilo da se to ponavlja, ali je potrebno da se uradi pregled.

  • Poštovana, ne postoji tačno utvrđen broj puta. Sve zavisi kakva je vilica, odnosno koliko je prošlo vremena od poslednjeg vađenja zuba do izrade proteze. Ukoliko je prošlo više od 6 meseci, ne bi trebalo da postoji potreba za dopunom u prvoj godini uopšte.

 7. Volela bih da i dalje odgovarate na pitanja.
  Pre 6 g su mi ugradili mini implante na donjoj vilici totalno bezuboj. Već posle par meseci proteza (akrilatni sloj) je poceo da puca. Gornja totalna akrilatna urađena istovremeno puca na svaka 2-3 meseca. Uradili smo novu gornju koja isto tako puca po sredini.
  Pitanje: da li se na postojeće implantate može napraviti nova proteza sa drugim atačmentima? I onda napraviti i novu gornju protezu koje bi dobro nalegale jedna na drugu?
  Hvala!

  • Poštovana, moguće je napraviti nove proteze, samo je potrebno utvrditi da li je do pucanja dolazilo zbog materijala ili zbog nepovoljnog zagriza.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.