Sve vrste navlaka na zubima (krunice, mostovi) zahtevaju određenu negu i pažnju tokom godina. Redovna oralna higijena i odlasci na kontrole kod stomatologa su neki od načina na koje se navlake održavaju. Međutim, i pored dobre nege moguće je da dođe do oštećenja ili loma materijala. Slomljena navlaka potencijalno može da ugrozi zdravlje zuba. Šta je potrebno da uradite ukoliko primetite da vam se deo krunice ili mosta odlomio?

Slomljena navlaka – lom keramike

Kod navlaka koje su napravljene od kombinacije keramike i metala, može doći do površinskog odlamanja materijala. To se najčešće dešava kada je materijal tanak ili kada je zagriz pacijenta jak. Pacijetni koji noću škripe zubima imaju predispoziciju za ovakva oštećenja. Takođe može doći do loma ukoliko se u toku žvakanja naleti na neku košticu. Ovakvo oštećenje ne predstavlja opasnost po zub koji je ispod navlake. Kod metalokeramičkih krunica, metalna osnova i dalje u potpunosti prekriva zuba i štiti ga od uticaja bakterija i hrane. Jedini problem koji može da nastane je estetske prirode, ako je do loma došlo u vidljivom delu zuba. Rešavanje ovakve vrste oštećenja ne spada u intervencije koje su hitne, ali ćete u nekom momentu svakako morati da zamenite krunicu ili most koji su oštećeni. Važno je napomenuti da keramika u ustima ne može da se reparira keramikom, već samo plombom, što je vrlo kratkotrajno rešenje. 

Slomljena navlaka – lom keramike i metala

Druga vrsta oštećenja jeste kada se na metalokeramičkim navlakama slome i metal i keramika. Tada zub više nije zaštičen i bakterije mogu slobodno da ulaze ispod navlake. Dugoročno ovaj problem može da dovede do kvara ili do upale živca ispod krunice.  Samim tim, ovakva vrsta oštećenja zahteva da se odmah reaguje i da se slomljena navlaka skine, kako bi zub ispod ostao zdrav.

Lom cirkonijumskih i navlaka od čiste keramike

Kod novijih materijala od kojih se izrađuju navlake, može takođe da dođe kako do loma površinskog sloja, tako i do loma cele debljine matirijala. Isto kao i kod metalokeramičkih krunica, u zavisnosti do toga da li je zub eksponiran ili ne, kao i da li je ugrožena estetika ili ne, pacijent će zajedno sa svojim stomatologom odlučiti koji je stepen hitnosti da se ovakva vrsta navlake zameni.

Slomljena navlaka
Izvor: https://www.drkezian.com/porcelain-dental-crown-fractures/

Lom mosta

Kod loma mosta najčešće mislimo na to da je most slomljen negde na sredini, odnosno da zubi nosači više ne nose teret tog mosta zajedno. Ova situacije je prilično hitna iz razloga što zubi nosači tada više ne dele teret, već je neki od njih mnogo više opterećen. U toku žvakanja, ovo opterećenje negativno utiče na zub nosač i može da ga rasklati. Ukoliko posumnjate na to da vam se most slomio, potrebno je da se odmah obratite svom stomatologu.

Navlaka koje se odlepila

Pacijenti vrlo brzo primete ukoliko im navlaka više ne stoji stabilno na zubu. To može da se desi kako u slučaju solo krunice, tako i u slučaju mosta. Cement koji drži navlaku može da popusti, ali da navlaka još uvek nije potpuno spala. Bez obzira na to što je navlaka još na zubu, nemojte odlagati posetu stomatologu, jer i ova situacija može da ugrozi zub. Pljuvačka i bakterije imaju otvoren put da uđu ispod navlake, pa je samim tim moguće da će zub početi da se kvari. Ova situacija je takođe čest uzrok neprijatnog ukusa u ustima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.