Jezik je organ koji nam pomaže da govorimo, jedemo i pijemo. Međutim, kao i sa bilo kojim drugim organom u telu, mogu se pojaviti određena oboljenja jezika, koja mogu biti veoma neprijatna. U ovom blogu ćemo razmotriti neka od najčešćih oboljenja jezika.

Najčešća oboljenja jezika

Prvo i najčešće oboljenje jezika je afta. Afta je bolna, crvena lezija na jeziku koja se često javlja zbog oslabljenog imunološkog sistema ili stresa. Ova pojava može biti veoma bolna i otežati govor i jelo. Međutim, većina afti se povlači sama od sebe u roku od nekoliko dana.

Drugo oboljenje jezika je glositis, što je upala jezika koja može biti izazvana bakterijama, virusima, alergijama ili nedostatkom vitamina. Simptomi uključuju oticanje, crvenilo i bol u jeziku, što može dovesti do teškoća u govoru i gutanju hrane. U lečenju glositisa obično se koriste antibiotici, antihistaminici ili dodatni vitamini.

Treće oboljenje jezika je leukoplakija, koja se manifestuje kao bela mrlja na jeziku koja može izazvati nelagodu ili bol. Ovo stanje obično nije opasno po život, ali može ukazivati na neke druge probleme u organizmu. Ako primetite belu mrlju na jeziku, obratite se lekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu.

Kandidijaza je još jedno oboljenje koje može uticati na jezik. Kandidijaza je infekcija gljivicama koja može izazvati belu prevlaku na jeziku i drugim delovima usta. Ovo stanje može biti bolno i otežati govor i jelo, a može se lečiti antifungalnim lekovima.

Osim ovih najčešćeih oboljenja, promene na jeziku mogu biti i mnogo ozbiljnijeg karaktera, u smislu lezija ili izraslina. U ovkavim situacijama, ukoliko se promena ne povuče sama od sebe u roku od dve nedelje, potrebno je da se obratite svom doktoru. Najčešće su to orlani ili maksilofacijalni hirurg. Suština je da se utvrdi da li je neka promena dobroćudna ili ne, i da se u skladu sa tim dalje pristupi lečenju.

Ukratko, oboljenja jezika mogu biti veoma neugodna i ometati vašu svakodnevnu rutinu. Ako primetite bilo kakve promene u boji, teksturi ili funkciji jezika, obratite se lekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman. Održavanje zdravlja usta i zuba, uključujući redovno pranje zuba, upotrebu zubne niti i redovne posete stomatologu, kao i redovno čišćenje jezika, mogu pomoći u sprečavanju ovih oboljenja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.