Planiranje zdravstvenih intervencija iz inostranstva nije lako, zbog toga što ne možete da predvidite koliko će vam biti potrebno vremena i novca. Kako bismo vam olakšali samu organizaciju, podelićemo sa vama koji su to osnovni koraci u planiranju odlaska kod stomatologa. Najvažnija stvar kada planirate ovakav dolazak u Srbiju je da plan i organizacija budu takvi da zbog vremenskog ograničenja ne pristajete na kompromise koji će kasnije ugroziti vaše zube. Dakle, svako zarastanje i svako čekanje da zub odreaguje na lečenje se savetuje sa razlogom i ne treba preskakati te korake u terapiji. Takođe, činjenica da su cene stomatoloških usluga manje nego u Evropi i svetu, nije zbog toga što se u Srbiji koristi lošija tehnologija i materijali. Naprotiv, materijali koje koristimo su isti kao i svuda u svetu, ali su cene pristupačnije zbog životnog standarda ljudi kod nas. 

ONLINE KONSULTACIJA

Svesni smo toga da je teško steći poverenje u tim doktora koji ne poznajete i sa kojim se čujete samo preko interneta. Zbog toga je važno da pri samom dogovoru pitate sve što vas zanima. Za to vam uvek stojimo na raspolaganju. Najpre je potrebno da uradite rendgen snimak cele vilice u digitalnoj formi, gde god da trenutno živite. Ovaj snimak je neophodan kako bismo videli osnovno stanje u vašim ustima. Prvi kontakt ostvarujemo preko mail-a, u kojem je pored samog snimka, važno da naglasite i šta je to što vi želite da uradite u vezi sa vašim zubima. Nakon analize svih tih informacija sa naše strane, u mogućnosti smo da vam kažemo okviran plan terapije i cenu iste. U mail-u je takođe važno da nam naglasite da li trenutno imate neke tegobe u vidu bola, upale desni, zapadanja hrane, klaćenja zuba itd. Osim komunikacije preko mail-a, takođe je moguće dogovoriti i Skype ili Viber poziv.

KAKO SE PLANIRA TERAPIJA KOD STOMATOLOGA U SRBIJI?

Na snimku obe vilice se može videti u kakvom stanju su vaši zubi i kost. Na osnovu toga moguće je okvirno proceniti koliko će vremena trebati da se sve završi. Naravno, imajte u vidu da gledati zube na snimku i gledati ih uživo nikada ne može biti isto, s toga imajte razumevanja da plan terapije nekada može i da se promeni. Ono što najčešće predstavlja problem pacijentima jeste potreba za vađenjem nekog od zuba. Kada se zub izvadi, potrebno je da se sačeka nekoliko nedelja kako bi rana zarasla. Ako se neki od protetskih radova izrađuje na svežoj rani, takvi radovi neće imati dug vek trajanja i imaćete problema sa njihovim održavanjem, kao i sa ishranom. U slučajevima gde je najpre potrebno vađenje zuba, a potom izrada mostova ili proteza, pacijentima savetujemo dve opcije: ili da zub izvade tamo gde sada žive i da u Srbiju dođu posle dogovorenog perioda zarastanja rane, ili da u Srbiju dođu dva puta u periodu od dva meseca.

KOLIKO TRAJU STOMATOLOŠKE INTERVENCIJE?

Vreme trajanje svih intervencija kod stomatologa zavisi od prirode istih.

Ukoliko dolazite radi zamene starih plombi, takvi radovi mogu biti gotovi u roku od par dana.

Lečenje zuba (vađenje živca) zahteva minimum nedelju dana.

Izrada svih protetskih nadoknada (navlaka, mostova, proteza) takođe zahteva oko nedelju dana.

U slučaju kombinovanog rada (navlake + proteza), takav rad zahteva najviše vremena, oko dve nedelje.

Fasete mogu biti gotove za dva do tri dana.

Beljenje zuba kod stomatologa, s obzirom da potenciramo kućnu tehniku, može biti gotovo za jedan dan a potom, narednih 10 dana belite zube u toku noći, gde god bili.

Ukoliko planirate ugradnju implantata, ova intervencija će zahtevati najviše vašeg vremena i dolazaka u Srbiju. Ukoliko je stanje vaše kosti takvo da je moguće postaviti implant, prvi dolazak je rezervisan samo sa ugradnju korenskog dela ove konsturkcije. U tom prvom dolasku je neophodno da budete u Srbiji nedelju dana, kako bi se ispratilo vaše stanje prvih nekoliko dana posle operacije, kao i zbog skidanja konaca. Zarastanje ugrađenog implanta traje od 4 do 6 meseci. U tom periodu možete dobiti privremeni zub na mestu ugrađenog implanta, ukoliko je on u vidljivoj zoni osmeha i remeti vaše svakodnevno funckionisanje. U sledećem dolasku u Srbiju radi se na kruničnom delu zuba. Izrada krunica ili mostova na implantima traje oko 10 dana. Napominjemo da je takođe moguće raditi vađenje zuba i postavljanje implanta na to isto mesto u jednom dolasku.

KONTROLE NAKON ZAVRŠENE INTERVENCIJE

Nakon završenih svih radova kod stomatologa, najbolje bi bilo da ostanete u Novom Sadu još par dana, kako bi mogli da uradimo eventulane korekcije na protezama, krunicama i mostovima. Ovo se uglavnom odnosi na to da nakon nekoliko obroka ili dužeg pričanja osetite da na nekom od zuba imate tzv. raniji kontakt koji treba da se koriguje. Žuljanje nove proteze se javlja posle par dana nošenja iste, pa se na tim mestima radi korekcija. Takođe, savetujemo pacijentima da ne kreću odmah na put nakon vađenja zuba ili bilo koje hirurške intervencije.

Po završetku svih radova dobićete detaljna uputstva u vezi sa održavanjem vaših zuba u budućnosti. Obavezna godišnja kontrola i čišćenje svih zuba je nešto što se podrazumeva.

Ukoliko imate bilo kakva dodatna pitanja u vezi sa ovom temom, stojimo vam na raspolaganju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.