Blog: Vađenje zuba

Saveti pacijentima nakon vađenja zuba

vađenja zuba

Saveti pacijentima nakon vađenja zuba

Komentari

358

Sladjan

08.01.2021. 02:03 Одговори

Poštovanje, izvadio sam 3-ku na desnoj strani, pod veliki otok. Posle pet dana otok neće skroz da nestane. Naravno po preporuci stomatologa uzimao sam prepisanu terapiju. Ne znam šta da radim… Unapred zahvalan odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 11:21 Одговори

  Poštovani, ukoliko se otok ne smanjuje na prepisanu terapiju, potrebno je da se odmah javite svom stomatologu kako bi terapija bila promenjena. U ovoj fazi otoka ne postoji drugi način da se reši problem osim odgovarajućim antibioticima.

Andreas

12.02.2021. 05:44 Одговори

Izvadio sam zub Ispirao sam ga slucajno I sad imam bolove na zub pored rane sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  15.02.2021. 10:09 Одговори

  Poštovani, trebalo bi da se javite svom stomatologu koji bi pregledao ranu i utvrdio da li su Vaši bolovi posledica ispiranja rane odnosno ispadanja ugruška, ili su to normlani bolovi koji se javljaju kao posledica vađenja. Susedni zubi mogu takođe da bole posle vađenja, iz razloga traume okolnog tkiva ili zbog naslanjanja stomatoloških instrumenata na njih u toku samog procesa vađenja zuba.

Istrazitelj

25.02.2021. 08:22 Одговори

Pozdrav. Da li se posle vađenja osmica zbog asorpcije tkiva moze javiti deformitet lica?

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:25 Одговори

  Poštovani, resorpcija kosti kao posledica vađenja jednog zuba je mala i lokalizova samo na mesto na kojem je bio zub. Samo ukoliko bi se izvadilo više ili svi zubi iz vilice, tada dolazi do promena koje su vidljive i na licu. Ovo se dešava zbog toga što se gubi takozvana visina zagriza, a takođe i mišići usana i obraza nemaju više potporu zuba.

Bojana

04.03.2021. 23:34 Одговори

Postovanje ,vadila sam umnjak pre 2 dana i juce mi se pojavio otok nije mnogo veliki ali onako boli sta da koristim i. Posle koliko moze da spadne 😁

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:33 Одговори

  Poštovana, pojava otoka nakon vađenja umnjaka je uobičajena pojava. Otok je najveći 48h nakon vađenja zuba i nakon toga će početi da se smanjuje. U tom prvom periodu možete stavljati hladne obloge spolja i izbegavajte spavanje na toj strani.

Hvala

06.03.2021. 20:11 Одговори

Izvađena mi je osmica pre 8 dana,u međuvremenu su mi prepisani antibiotici ali još uvek osetim grudvu u vilici a danas sam popila zadnju tabletu. Kada se moze očekivati potpuni oporavak posle gnojenja rane?

  Dr Eleonora Bede

  08.03.2021. 11:47 Одговори

  Poštovana, ne postoji tačno pravilo za koliko dana može da se očekuje potpun oporavak zato što je to individualan proces, koji zavisi i od težine vađenja zuba. Ukoliko i dalje imate utisak da postoji nakupina gnoja u rani, konsultujte se sa svojim stomatologom koji će na osnovu pregleda moći da zaključi da li je potrebno da Vam se prepiše još jedna doza antibitoka. Ponekad je ove komplikacije potrebno lečiti duže i sa više različitih antibiotika.

Isidora Minić

17.03.2021. 16:05 Одговори

Poštovana,
jutros u 10h mi je izvađena 5-ica. Krv je stala, još uvek ima malo sukrvice, ali malopre dok sam jela, deo hrane (ovsena pahuljica) mi je upala u ranu.

Da li je potrebno da nekako izvadim deo hrane ili samo ostavim da samo ispadne?
Plašim se da ne povredim ranu.

  Dr Eleonora Bede

  19.03.2021. 16:04 Одговори

  Poštovana, kada se radi o tako svežoj rani, nije preporučljivo da sami pokušavate da izvadite hranu, niti da ispirate usta. Ukoliko hrana sama ne ispadne, možete se javiti svom stomatologu da Vam pomogne oko održavanja rane.

Sasa

22.03.2021. 15:41 Одговори

Postovana,

Nije mi potreban savet, vec pohvalom zelim da ukazem na visok nivo posvecenosti i kulture koji jesu deo Vasih komentara.
Hvala.

Srdacan pozdrav i sve najbolje.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:01 Одговори

  Poštovani, hvala Vam na lepim rečima, mnogo znači kada se trud primeti, a još više znači ako nekome na ovaj način uspemo da pomognemo!
  Srdačan pozdrav!

Ceca

25.03.2021. 16:48 Одговори

Dobar dan u 18 nedelji sam trudnoće, izvadila sam zub u utorak, posle dve anestezije, pored koji sam i dalje osecala bol, i stomatolog je znao da mi nije utrnuo,, ipak jesvom silom isčupao zub. Već drugi dan sam otečena i sa jakim glavoboljama. Pila sam febricit, pošto to jedino smem.. Savet neki.. Molim vas. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  26.03.2021. 17:47 Одговори

  Poštovana, ukoliko je prisutan otok, potrebno je da budete pod svakodnevnim nadzorom svog stomatologa. Pošto imate ograničen izbor lekova, jedino što možete primenjivati su hladni oblozi spolja (ukoliko osetite da Vam to prija). Otok treba shvatiti ozbiljno i Vašu ranu treba kontorlisati i pratiti.

Aleksandar

27.03.2021. 12:51 Одговори

Vadio sam zub u sredu peticu gornju,i juce u petak pridvece do ujutru mi izlazila zgusnjena krv i punila mi se usta krvlju i morao sam da izbacujem i skidam,ujutru sam otisao kod zubara koji je stavio neku gazu usku a dugacku i zabio u ranu i rekao da stoji par dana pa da je skinemo i dao mi antibiotik i nesto protiv krvarenja,ali sada me bas boli rana i kao da je neki pritisak u njoj..da li to boli jer zaceljuje ili ipak nije tako?

  Dr Eleonora Bede

  29.03.2021. 08:28 Одговори

  Poštovani, kada dože do ispadanja koaguluma iz rane, rana mnogo teže i sporije zarasta. Takođe postoji mogućnost da će Vaš stomatolog još nekoliko puta morati da zameni tu gazu u rani. Bolovi u ovakvoj situaciji su uobičajeni. Možete očekivati da će bol potrajati još nekoliko dana, a on je posledica otežanog zarastanja.

David

29.03.2021. 21:21 Одговори

Poštovanje,
U prošli utorak 23.3 mi je izvađena gornja desna šestica. Budući da je bilo komplikovano vađenje zubar me je poslao na hirurgiju. Tokom vađenja je otvoren sinus (oroantralna komunikacija), hirurg je zatvorio ranu jodoform štrajfnom koju je zamenio u petak a danas izvadio. Naređeno mi je da do daljnjeg ne smem da ispiram ranu, da li to znači da tokom pranja zuba izbegnem ranu (da ne bi došlo do povrede ugruška) i šta se dešava ako mi malo hrane ode u ranu iako jedem na drugu stranu.

Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  31.03.2021. 09:36 Одговори

  Poštovana, u toku pranja se trudite koliko god možete da lagano operete okolne zube, a da ne povredite ranu. Koristite ultra soft četkicu za zube. Usta nakon pranja zuba nemojte energično ispirati vodom, već samo blago koliko je neophodno da biste isprali pastu za zube. Ukoliko malo hrane zapadne u ranu, ona će veravatno sama ispasti odnosno biće isprana pljuvačkom.

Tatjana

30.03.2021. 21:04 Одговори

Poštovani,
vadila sam donji desni umnjak,
u četvrtak. (Pre 5 dana.) Naravno,
pod lokalnom anestezijom. Umnjak,
koji je probio desne odavno… izašao
je sasvim lagano – za svega par sekundi! Na moje veliko oduševljenje!
Krvarenje je jako brzo stalo! Isti dan!
Stomatološkinja je rekla da ne moram
nikakve antibiotike, (iako patim već
godinama od teškog oblika paradentopatije.) Ali, to je druga priča… Jedem par dana na skroz drugu
stranu. Mekano, lagano, mlako, hladno… – pridržavam se veoma odgovorno! Ali, idalje osećam kljuckanje, bol, neprijatnost… – ne preterano jako, ali ipak… ?
Pojavila mi se neka bela “skrama” na
mestu vađenja umnjaka i po desnima.
Da li je to normalno? I da li smem četkicom da perem taj deo, gde je bio
umnjak? (Obzirom da je rana, nakon
5 dana – možda još uvek sveža?!)
Prvi dan nisam… ali, takođe ispiram
desne žalfijom, sodom, uz naravno,
redovnu higijenu!
Da li moram da brinem, zbog belih
naslaga? (Infekcije?!) Ili je rana već
zarasla..? I da li smem taj deo da trljam
normalno, četkicom i pastom?
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  31.03.2021. 09:41 Одговори

  Poštovana, blage senzacija koje osećate u tom delu su sasvim uobičajene nakon vađenja umnjaka. Bela skrama na sluzokoži predstavlja način na koji sluzokoža zarasta i to je takođe uobičajen proces. U ustima zbog vlažne sredine ne može da se stvori krasta kao na koži, već se stvara bela skrama (fibrin) koja omogućava zarastanje. Skramu ne treba uklanjati niti prati četkicom i pastom za zube. Važno je samo da okolne okolne zube redovno održavate i rana će u čistoj sredini brzo zarasti.

Dragana

31.03.2021. 15:47 Одговори

Zdravo.
Izvadila sam hirurski donju 5 i 6. Kobci skinuti posle nedelju dana. Proslo je 2 meseca od vadjenja zuba ja i dalje sa spoljne strane u desni osecam nesto ostro kao kvrzicu oseca se pod jezikom ne boli. Zanima me dal treba da se javim ponovo stomatologu ili je to normalno u procesu zarastanja?
Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  01.04.2021. 08:47 Одговори

  Poštovana, posle vađenja zuba ivice okolne kosti mogu ostati oštre. Te ivice se pod jezikom osećaju kao izbočenja koja ne bole. Potrebno je nekoliko meseci da organizam sam resorbuje ivicu kosti i zaobli je. Ukoliko budete imali tegobe, obratite se ponovo svom stomatologu.

Ivan

02.04.2021. 10:53 Одговори

Dobar dan. Danas sam bio kod zubara da izvadim donji umnjak sa desne strane, dobio sam anesteziju u usta, ali su mi i u desnu ruku uboli neku inekciju pa me zanima sta moze to da bude jer mi nisu rekli?

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:04 Одговори

  Poštovani, prilikom vađenja umnjaka u ruku se daje inekcija koja služi da smanji potencijalni otok nakon operacije.

Marina

02.04.2021. 22:42 Одговори

Postovana,
Izvadjen mi je danas zub, šestica u gornjoj vilici i sa iste strane stomatolog je pokusao da izvadi koren osmice, ali nije uspeo jer se koren krunio, pa to mora mora kod hirurga.Za sada me nista ne boli.Zanima me kako da odrzavam higijenu ostalih zuba?Da li samo da perem cetkicom i vodom, posto mi je receno da ne smem da ispiram?Kada mogu da pocnem da koristim listerin?Da napomenem da me u ponedeljak ceka vadjenje jos jednog korena u gornjoj vilici samo sa suprotne strane.Hvala

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:11 Одговори

  Poštovana, higijenu ostalih zuba održavajte uobičajeno sa četkicom i pastom, samo pri ispiranju usta to radite jako pažljivo i polako, bez mućkanja. Listerin nemojte koristiti uopšte dok se ne završe sva vađenja koja su za sada planirana. Kako zbog mićkanja tako i zbog jačine samog listerine, on ne treba da se koristi dok su rane u ustima sveže.

Dušan

13.04.2021. 17:55 Одговори

Pozdrav!

Pre neki dan sam izvadio dva umnjaka na gornjoj vilici, i uskoro ću izvaditi još donja dva.

Ovo radim zbog mobilne proteze po savetu svog ortodonta. Voleo bih da Vas pitam da li je u redu nositi protezu posle vadjenja umnjaka, ili je preporučeno sačekati par dana da se rana zaceli?

I, da li je u redu gutati pljuvačku nakon vadjenja gaze koju mi je stomatolog dao, ili je preporučeno i to izbegavati?

Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  14.04.2021. 10:00 Одговори

  Poštovani, nakon što ste izvadili gazu i ukoliko je krvarenje stalo, slobodno možete gutati svoju pljuvačku. Što se tiče postavljanja fiksne proteze, to trebate da uradite onda kada se Vi budete osećali dobro nakon vađenja umnjaka u smislu da nemate bolove ni otok, kao i da možete u potpunosti da otvorite usta. Kod nekoga će to biti za par dana, a kod nekoga za nedelju ili dve… O tome ćete sami odličiti kada bude prošlo vađenje svih umnjaka.

Mihajlo

16.04.2021. 19:27 Одговори

Poštovanje,

Da li se gaza koju stomatolog stavi na ranu posle vadjenja zuba sme držati sat vremena ili duže? Izvadio sam umnjak danas, i držao sam gazu otprilike sat i po vremena, ali koliko vidim, napisali ste da se ova gaza izbacuje iz usta nakon 20 min., pa me zanima da li je u redu držati više od tog vremena, ili postoji rizik infekcije?

Još jedno pitanje koje me zanima je, da li je u redu jesti sladoled par sati posle vadjenja, ili je preporučljivo izbegavati jesti bilo šta u 24h?

  Dr Eleonora Bede

  17.04.2021. 11:22 Одговори

  Pošotvani, ne bi trebalo da bude problema ako ste gazu držali duže. Što se tiče jela, Vi slobodno možete jesti mekšu hranu koja nije vruća odmah nakon prolaska dejstva anestezije, ne morate čekati 24h.

Roksanda

27.04.2021. 06:41 Одговори

Poštovani, izvađena mi je gornja sedmica pre 2 dana. Rana ne krvari, ali od juče osećam bol i bockanje u tkivu oko rane… Zanima me da li je to normalno, koliko dana nakon intervencije se otprilike oseća bol? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:27 Одговори

  Poštovani, oporavak nakon vađenja zuba je veoma individualan i zavisi kako od Vašeg organizma tako i od samog vađenja. Kod teških vađenja tegobe mogu da potraju i po nedelju dana. Po preporuci svog stmatologa možete uzeti neki od lekova protiv bolova.

Jeca

27.04.2021. 12:23 Одговори

Poštovani,pre nedelju dana sam izvadila donju 6cu,hirurg mi je vadio jer je koren bio malo zakrivljen. Imala sam jake bolove i manji otok. Ali mi je u medjuvremenu na desnima ispod rane mi se pojavila afta koja me baš boli. I takođe gde mi je rana,meso mi je malo kao otečeno i naduveno. Kao da ,jeli to nešto strašno ili je to normalan tok zarastanja rane?

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:31 Одговори

  Poštovana, ukoliko se pojavio otok oko same rane, potrebno je da se javite svom stomatologu. Kod nekih težih vađenja može da se dogodi da se rana inficira i otekne, pa je neophodno da vas doktor pogleda i ukoliko je potrebno prepise terapiju antibioticima.

Jeca

28.04.2021. 07:14 Одговори

Poštovani,izvadila sam donju šesticu pre nedelju dana,imala sam bolove prvih dva dana,i rana je sada krenula da zarasta,ali i dalje imam tupi bol,i sada su mi desne oko rane otekle i otok se proširio na desni oko sedmice,jeli to ozbiljno? Ili je normalan tok zarastanja.

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:43 Одговори

  Poštovana, ukoliko postoji otok koji se širi, potrebno je da se javite svom stomatologu radi kontrole i eventualne terapije antibioticima. Otok nije normalan deo zarastanja, pogotovo ne nakon nedelju dana.

Daliborka

30.04.2021. 06:25 Одговори

Dobar dan u Utorak popodne mi je izvadjen umnjak gore levo. Vadjenje je proteklo veoma brzo i rutinski. Prvi dan sam imala umereno jake bolove i bol se preko noci smanjio. Sutra sam imala blage do umerene bolove i nisam pila lek. Bol je u toku dana skoro prestao. Cetvrtak treci dan osecam blagi otok i blagi bol. Da li je to normalno i da li sada mogu da pere zube. Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  02.05.2021. 10:34 Одговори

  Poštovana, otok posle vađenja zuba je najveći 48h nakon samog vađenja i od tog momenta počinje da se smanjuje. Ukoliko ste primetili da se otok nakon tog vremena i dalje uvećava, konsultujte se sa svojim stomatologom radi kontrole i eventualne dalje terapije.

Loli

03.05.2021. 18:00 Одговори

Postovana,
Iznad zuba koji ima plombu,bilo mi je nesto kao “bubuljica” to se slucajno probilo i meni od tada ne zarasta “rana” .Vec se vidi nesto bijele boje kao kost .Ne boli me,ponekad mi izlazi gnoj .Isla sam kod zubara ali on mi je predlozio neku kremu da mazem.Sta je to? Da li je opasno?

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:24 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi RTG snimak zuba i da se proveri da li je zub vitalan. Na ovaj način će se ustanoviti da li je promena koju imate nastala kao posledica infekcije u korenu zuba. Ukoliko to jeste slučaj, zub je potrebno lečiti (odnosno izvaditi mu živac).

Šta je u pitanju

08.05.2021. 19:43 Одговори

Poštovani

Na zubu 5 dole desno, dijagnoza – parodontalni apsces. A ispred zuba je bila i veliko zadebljanje, gnojna kesica.
Vadim juče zub, i doktorka kaže da je izvadila gnoj.
Međutim, danas mi se pojavljuje OTOK, i to na samom DNU desne vilice.
Desni obraz mi je naduven pri dnu vilice.
Ova rana od petice ne boli, sve je u redu, ali zbog čega sad NOVI OTOK i to kod vilice?
Pitanje:
Je l to infekcija prešla iz apscesa na područje vilice?
Ili je taj novi otok zbog anestezije?

Ili šta vi mislite?
Pijem eritromicin na 6h

Hvala

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2021. 08:29 Одговори

  Poštovani, bakterije koje su se nalazile oko tog zuba nisu bile samo u kesici, već i u viličnoj kosti. Otok može da se javi kao komplikacija vađenja, pogotovo kada su bakterije već prisutne. Ukoliko otok ne počne da se smanjuje nakon eritromicina, ponovo se obratite svom stomatologu.

Marija

09.05.2021. 15:36 Одговори

Postovani,
Izvadila sam zub u pre 4 dana
Sve je ok, Jos uvek je mesto tamno crvene boje-krvni ugrusak…
Jos uvek ne jedem normalno sa tom stranom da ne bi krvarilo… kad mogu da zvacem i tom stranom i da li je ljubljenje ok ili treba da skroz rana zaraste kao da nije vadjen zub? 🙂
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2021. 08:32 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas ništa ne boli i rana je polako počela da se zatvara, slobodno možete da počnete polako da žvaćete na tu stranu. Izbegavajte samo jako tvrdu hranu kako se ne biste povredili. Što se ljubljenja tiče, ne morate čekti da rana skroz zaraste 🙂

Verica Narancic

11.05.2021. 13:57 Одговори

Draga dr Eleonora ,izvadila sam pre par dana,sest zuba koji su bili pod krunicama ,gornja vilica..posto su mi se ,stalno javljale ciste ,paradontalni dzepovi ,..upravo pogledam..a ,na bocnoj strani vidim ,bubuljicu na na zubnom mestu ,gde je izvadjen zub..pocela sam da pijem Clindamicin 2×1 I,probiotik nakon tri sata ,nakon antibiotika!Treba da stavim totalnu protezu ,jer nisam imala drugi izlaz..ocajna sam..I 4razmisljam kako ce se ovo zavrsiti..patim sa tom gornjom vilicom…citama od 2014..da li je moguce ,da cu antibiotikom uspesno eliminisati gnoj..jer vise nemam ni jednog zuba u gornjoj vilici..koji su mi bili problematicni?Srdacan pozdrav. I hvala vam❤

  Dr Eleonora Bede

  12.05.2021. 16:26 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste vadili veliku broj parodontopatičnih zuba, treba dati vremena tkivu da se oporavi. Organizam može sam da izbacuje infekciju kroz desni, u vidu bubuljice. Svakako završite terapiju antibioticima koju ste započeli, i pratite da li se tkvio oporavlja. Nakon oporavka može se uraditi kontrolni rtg snimak da se proveri da li je sve uredu u kosti. Kada tkvio potpuno zaraste moći ćete bez problema da koristite totalne proteze.

Andjela

12.05.2021. 20:18 Одговори

Poštovana, izvadila sam zub pre 7,8 sati i sada me malo bole zubi oko njega, a i rana me malo boli, jel je to normalno, a inace prvi zub vadim?I mislim da je ostao mali deo zuba u rani jel mogu sama da izvadim to ili da se javim stomatologu?

  Dr Eleonora Bede

  14.05.2021. 13:54 Одговори

  Poštovana,normalno je da sama rana i susedni zubi bole nakon vađenja. Sami nemojte dirati ranu, da ne bi došlo do infekcije. Ukoliko imate utisak da je neki deo ostao u rani, obratite se svom stomatologu.

Milijana

03.06.2021. 21:14 Одговори

Postavana,
za 12 dana izvadila sam 16 zuba bez ikakvih problema nije bilo hirurskih zahvata. Rane zarastaju lijepo, bol u donjoj vilici se osjeti jer su rane svjeze, ublaze tablete bolove. Ali danas osjecam bolove u oba uha, ne znam da li je to nesto povezano sa zubima? Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:08 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste u kratkom vremenskom periodu izvadili dosta zuba, moguće da se to odrazilo i na okolne strukture kao što su vilični zglob, pa samim tim i uho. Ukoliko bolovi nisu jaki, ne treba da brinete, sve će se sanirati kada rane zarastu i kada nadoknadite zube.

Ana

05.06.2021. 20:45 Одговори

Poštovana,
Izvadila sam umnjak pre 8 dana. Tom prilikom zubar je zasekao desni i napravio duboku ranu. Krvarenje je stalo istog dana, a bolovi i otok nakon 5 dana. Danas sam prilikom pranja zuba raskrvarila ranu. Da li treba da brinem? U međuvremenu sam vadila krv, gvožđe mi je 1,9, a hemoglobin 85. Da li je vađenje zuba moglo da uzrokuje takav rezultat krvi?

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:14 Одговори

  Poštovana, vađenje zuba nije moglo da prouzrokuje takav rezultat, krvarenje koje nastaje kao posledica vađenja je veoma malo u poređenju sa ukupnom količinom krvi u organizmu. Moguće da ste povrediti ranu četkicom za zube i ona će ponovo zarasti bez problema.

Olivera

06.06.2021. 16:59 Одговори

Postovanje, moja svekrva je izvadila 5 zuba gore, sad ceka oporavak pa da stavi protezu, dva dana je bilo sve ok sa blagim bolovima, od danas joj je malo jedan obraz otekao, da li je to normalna pojava? Hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:16 Одговори

  Poštovana, ukoliko se javio otok obavezno se odmah konsultujte sa Vašim stomatologom kako bi se izvršio pregled i prepisali antibiotici. Bez konsultacije sa stomatologom nemojte uzimate antibiotike.

Filip

08.06.2021. 19:58 Одговори

Poštovani, vadio sam umnjak nedavno pa me zanima da li je normalno da ostanu mali delići istog na mestu gde je bio umnjak odnosno u rupi? Prvo sam mislio da je hrana, pa sam oprao dva puta, medjutim izgledalo je potpuno isto, tj nije se ispralo. Ne osetim nikakav bol niti smetnje nego me zanima čisto informativno kako bi bilo najbolje da postupim? Lep pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:46 Одговори

  Poštovani, rana na sluzokoži je bele boje, i to često može da zbuni pacijenta pa se pomisli da je nešto ostalo u rani. Komadići od zuba ili kosti mogu da ostanu u rani, ali ne bi trealo da se baš lako vidi na površini, nego ostanu negde u dubini rane. Ukoliko nemate bol, otok, cervenilo, ne treba da brinete. Ako bi se javilo nešto od ovih simptoma, javite se svom stomatologu.

Danijela

12.06.2021. 09:05 Одговори

Postovana,
Sinoc sam izvadila donju 6-icu,usivena je rana,trenutno ne boli nista ali osecam i vidim da otice,da li je to normalno? Moja zubarka ne radi do ponedeljka.
Hvala

  Dr Eleonora Bede

  12.06.2021. 10:17 Одговори

  Poštovana, ukoliko se otok uvećava, trebalo bi da Vam dežurni stomatolog u Vašem gradu pregleda ranu i po potrebi prepiše antibiotik.

Brana

12.06.2021. 21:00 Одговори

Postovana, izvadila sam zub osmicu donju u cetvrtak popodne a danas je subota.Zubar je zasio ali nisam sigurna da je stavio neki lijek.Od lijekova pijem samo brufene nisam dobila antibiotik i stavljam hladne obloge.Krvarenja gotovo nije bilo.Imala sam gazu nakon op koju sam izvadila nakon pola sata.Sad kad stavim oblog iz zuba izlazi nesto i siri se po ustima.Ne mogu procijeniti dali me podsjeca na jod ili na nesto drugo.Otok je velik al doktor je rekao da ce otok rasti 3 do 4 dana.Bolove imam i pijem brufene.Al mene brine to sto osjetim to nesto sto kao izlazi iz zuba.Dali je moguce da je ljekar jos nesto stavio

  Dr Eleonora Bede

  13.06.2021. 16:30 Одговори

  Poštovana, čak i ako je Vaš lekar stavio u ranu jednu vrstu leka koja sluzi da zaustavi krvarenje, tako nešto ne biste primetili kasnije u ustima. Najbolje bi bilo da se što je ranije moguće javite svom doktoru radi pregleda, kako biste bili sigurni o čemu se radi.

Nina

14.06.2021. 05:54 Одговори

Poštovani,
Juče sam izvadila osmicu,
primila sam injekciju dexason i diklofenak. Receno mi je da je koren zuba bio blizu nerva, ali sve je proteklo u najboljem redu. Kada sam dosla kuci grlo nakon par dati grlo je pocelo da me boli, a zatim i mesto izvadjenog zuba. Popila sam brufen ali nakon par sati opet me boli i grlo i mesto izvadjenog zuba. Dali su mi antibiotik i njega pijem, drzala sam hladne obloge i jela sladoled. Interesuje me da li je bol normalna?

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2021. 10:12 Одговори

  Poštovana, kod vađenja osmica može doći do pojave bolova koji zrače u okolne strukture, pa tako i u grlo. Dobro je da ste pokriveni svom odgovarajućom terapijom, potrebno je samo da prođe nekoliko dana da se tkivo oporavi.

Edin

14.06.2021. 19:40 Одговори

Poštovana,da li je normalno da se oseća tup bol nakon 7 dana od vadjenja zuba.Nijednog trenutka bol nije bio nepodnošljiv,ali imam utisak da u dnu rane postoje bele naslage,koje me podsecaju na gnoj?Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  15.06.2021. 10:40 Одговори

  Poštovani, tup bol je moguće da se oseća nakon vađenja. Bele naslage su prirodan proces zarastanje rane u ustima. Kao što na koži imamo braon krastu, na sluzokoži je to beli fibrin. Ukoliko rana ne otiče, nemate jake bolove i crvenilo oko rane, nemate razloga za brigu.

Djordje

18.06.2021. 23:01 Одговори

Pre 6 dana sam izvadio donju levu sesticu i sve sam radio koliko toliko kako mi je receno pocevsi od gaze 20 min pa do toga da ne jedem na toj strani vodim normalnu higjenu , pazim na ranu i td…e hteo bih da vas pitam sobzirom da 20 godina nisam vadio nijedan zub…evo sutra ce sedmi dan od vadjenje mene jos boli rana u sustini vise kao da svrbi ali malo i boli i kao da na trenutke osetim da iz rane se oseca neprijatan malo miris…e sad rana kao da je krenula lepo da zarasta prava dva dana i kao da je stala rupa je se dosta suzila u jednom deli rane vidim da je vec lepo zatasta a u jednom delu i to malo dublje blize sedmici vidim nesto belo, kontam i da je to deo zarastanja…e sad brinem se zasto se oseca malo neprijatan miris i neverovatno mi je da sedmi dan osecam svrab u rani i blage bolove da li treba da brinem ili je sve ok…hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  21.06.2021. 08:51 Одговори

  Poštovani, ne postoji preiczno pravilo po kojem možemo da odredimo koliko dana nakon vađenja zuba će pacijent imati neke senzacije. Kod nekoga je to jedan dan, a kod nekoga 15 dana. U svakom slučaju, dokle god Vam se ne javljaju jaki bolovi, crvenilo i otok, sa ranom je sve u redu. Neprijatan miris koji osećate verovatno dolazi od zapadanja hrane na tom mestu. Ukoliko redovno i pravilno održavate oralnu higijenu, nemate razloga za brigu.

Maja

30.06.2021. 17:23 Одговори

Postovana, danas sam imala alikotomiju na korenu gornje petice i istovremeno vađenje gornje sedmice sa iste strane. Popila za sada jedan antibiotik, držim hladne obloge sa pauzama. Posle par sati u toku držanja obloga mi je procurela nozdrva sa strane gde je bila intervencija rozikaste boje.. Jel se to inače dešava ponekad. Inače mi je prilikom davanja anestezije pogođen izgleda krvni sud i zabolelo me u korenu oka. Hvala unapred na vašem mišljenju

  Dr Eleonora Bede

  01.07.2021. 15:02 Одговори

  Poštovana, surenje nozdrve se ne ubraja u uobičajene simptome nakon vađenja zuba ili apikotomije. Savetujem Vas da se što pre ponovo javite svom stomatologu kod kojeg je rađena intervencija.

Milan

02.07.2021. 11:55 Одговори

Izvadio sam gornji lijevi umnjak prije neka 2 sata, i dalje krvari, nije mnogo ali krvari, da li smijem da pijem tecnosti (ne vruce) i smijem li da ispalim cigaretu bez brige da nesto ne bude? Ako ne, za koliko bi mogao ispaliti cigaretu jer vec kriza pocinje da me hvata 😅. Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  02.07.2021. 12:21 Одговори

  Poštovani, ukoliko je u ustima prisutna samo sukrvica, odnosno pljuvačka sa malo krvi, možete slobdno piti nešto što nije vruće. Takođe smete uzeti i cigaretu. Ukoliko je krvarenje jače ili se pojača u toku dana, kontaktirajte svog stomatologa radi kontorle rane.

Katarina

10.07.2021. 16:41 Одговори

Postovana,vadila sam zub 7 u donjoj vilici desno pre 20 dana,komplikovano je bilo,nemam bolove niti je naduveno ali rana se jos nije zatvorila.Kada mogu očekivati potpuno zatvaranje rane?

  Dr Eleonora Bede

  11.07.2021. 10:02 Одговори

  Poštovana, zatvaranje zavisi kako od Vašeg organizma i imunog sistema, tako i od uzroka zbog kojeg je zub vađen. Ne može se dati tačna procena koliko to traje. Ukoliko je bila prisutna neka upala ili infekcija, rana će se sporije zatvarati. Takođe, rana se popunjava od dna rane prma vrhu, tako da je dno već potpuno zatovreno za ovih 20 dana, ostaje samo da se zatvore ivice na obodu rane.

Boli me sve

12.07.2021. 16:38 Одговори

Poštovana doktorice
Imam pitanje
Jako me brine moje stanje
Pre 5 dana sam vadio zub, donja desna 6.
Pre toga je bilo malo natečeno, doktor je jedva izvadio zub i verovatno napravio veću ranu od potrebne.Otečeno mi je bilo i ostalo oko vilice i desni deo podbrade. Baš se oseti da je otečeno.
Dao mi je da pijem Brufen, a antibiotik ne. S obzirom da je zub imao i cistu da li je postupio ispravno?
Evo danas sam iznova bio kod doktora jer se ništa nije promenilo.
Ne mogu normalno ni usta da otvorim tek malo jer me bole žvakaći mišić vilice.Dobio sam da pijem Klindanicin na svakih 8sati jednu tabletu.
Interesuje me kako da se hranim, pošto teško otvaram usta. Kao da anestezija još deluje.

Hvala na odgovoru
Kad

  Dr Eleonora Bede

  13.07.2021. 08:45 Одговори

  Poštovani, jedino je kod hirurških vađenja zuba obavezno davati antibiotik. Kod ostalih, običnih vađenja je na doktoru da proceni da li je u tom slučaju potrebno ili ne da se da antibiotik. To često zavisi od daljeg razvoja situacije kao što je to bilo u Vašem slučaju, pa ste naknadno dobili terapiju antibioticima. Što se tiče ishrane, dokle god ne možete normalno da žvaćete i otvorite usta, preporučuje se što mekša ishrana. Ubrzo će antibiotik početi da deluje, pa će se i situacija popraviti.

Veljko

17.07.2021. 22:26 Одговори

Postovani, izvadjen mi je donji desni umnjak zajedno sa sedmicom pre 8 dana.. Dva puta Sam bio kod lekara , ispirao mi je ranu I stavljao lek koji mi je vremenom ispadao. Bolovi su osetno smanjeni, dakle prisutni su Ali nisu toliko jaki da moram da pijem lekove. Moje pitanje je da li je normalno da nakon devet Dana osecam I dalje kao natecene desni na tom delu, na licu se ne vidi nikakva oteklina vec sam taj deo desni kod umnjaka? Hvala I srdacan pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  18.07.2021. 18:56 Одговори

  Poštovani, nakon vađenja dva zuba, rana je prilično velika i potrebno je malo više vremena kako bi se desni potpuno oporavile i zarasle. Ukoliko rana nije bolna, nije inficirana, nemate neprijatan ukus u ustima i nemate otok vidljiv spolja, najverovatnije nije reč ni o kakvom problemu, već samo o malo dužem zarastanju rane.

Saara

20.07.2021. 21:12 Одговори

Poštovana doktorka,
Da li preporučujete primanje deksazona pre hirurškog vadjenja umnjaka i da li postoji šansa da otok ne bude mnogo primetan 3. dan posle primanja i vadjenja?

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:39 Одговори

  Poštovana, o tome treba da odluči oralni hirurg koji vadi umnjak. Otok zavisi od težine vađenja zuba i ne može uvek da se predvidi koliki će biti. U svakom slučaju, ako i dođe do otoka, on je najveći 48h nakon vađenja i tada počinje da se smanjuje.

Lucija

02.08.2021. 13:21 Одговори

Poštovani,

prošlu srijedu (28.7.) vadila sam umnjak, sve je bilo u redu ali od petka navečer me dosta boli rana koja zarasta. Još uzimam antibiotik i od petka brufen za bolove. Koliko dugo će biti u redu trošiti brufen za bolove, te koliko otprilike traju bolovi? Znam da je individualno ali me zanima otprilike što mogu očekivati i kada je potrebno poduzeti nešto više ako bol ne prestane.

Hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  03.08.2021. 08:32 Одговори

  Poštovana, kao što ste i sami rekli, to je veoma individualno, ali recimo da nedelju dana nakon vađenja bi već trebalo da počnete da se osećate bolje. Ukoliko to ne bude tako, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

Marina

05.08.2021. 15:55 Одговори

Postovani,
Izvadila sam zub pod malim.otokom pre dva dana, imam jake bolove koji i uz tablete za bolove ne prolaze tako lako. Bila sam opet kod dr. rekao je da ispratim, ali ds je rana cista. Bol je i dalje tu a otok se smanjio. Juce sam snimala ne vidi se nista na snimku. Da li moze od velikog stiskanja da boli toliko vilica? I da li postoji sansa da je vilica pomerena sa mesta? Hvala unapre.

  Dr Eleonora Bede

  06.08.2021. 11:14 Одговори

  Poštovana, ne postoji mogućnost da je vilica trajno pomerena. Možda je samo malo veća trauma kao posledica teškog vađenja i zato bolovi traju duže. Dobro je da je urađen i pregled i snimak, sad je samo potrebno vreme da se rana smiri i da Vi počnete da se osećate bolje. Što se tiše stiskanja zubima, kod ljudi koji to rade bole svi zubi i zglobovi, a ne samo jedno mesto u vilici.

Nikola

07.08.2021. 23:59 Одговори

Pozdrav, pre dve nedelje sam vadio četvorku i peticu, kada pipnem jezikom unutrašnji deo rupe koja je ostala osećam kao da postoji sa unutrašnje strane nešto tvrdo poput kosti ili dela zuba, da li je to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  08.08.2021. 18:18 Одговори

  Poštovani, ukoliko sumnjate na prisustvo dela zuba ili kosti u rani, potrebno je da odete na kontrolni pregled kod stomatologa koji je radio vađenje, kako bi se utvrdilo da li je sa ranom sve u redu. U ranama normalno ne bi trebalo da se oseti ništa tvrdo.

Slavisa

08.08.2021. 16:14 Одговори

Postovani
Izvadio sam 7 i 8-cu pre cetiri dana iako su zubi bili polomljeni vadjenje je proslo bez problema ali jos uvek me boli to mesto i sire , kad popijem rapidol s ili kafetin ubrzo prestane alu nakon 7-8 sati pocinje ponovo. Nema otoka ali i jezikom kad pritisnem to mesto osecam bol.
Dokle ce to jos da traje?

  Dr Eleonora Bede

  08.08.2021. 18:24 Одговори

  Poštovani, nema pravila koliko rana nakon vađenja zuba može da boli, to je veoma individualna stvar. Ono što je dobar znak jeste da taj bol prolazi nakon uzimanja analgetika, nemate otok i ni crvenilo. U narednih nekoliko dana bi situacija trebala da se poboljša.

Jakov

16.08.2021. 12:26 Одговори

Poštovanje,

U sredu ujutru sam izvadio donji desni umnjak. Krvanjenje je stalo sve po pravilu, ali sam bućkao malo hladnom vodom. Rana me i dalje boli, nakon 5 dana. Nema krvarenja niti čudnih pojava, mogu da zinem najnormalnije. Brufen mi pomaže, kao i nimulid. Da li je normalno da toliko dugo boli nakon vađenja?

  Dr Eleonora Bede

  16.08.2021. 15:36 Одговори

  Poštovani, moguće je da rana i dalje boli nakon 5 dana, ali s obzirom na to da navodite da ste usta ispirali hladnom vodom, savetujem Vam da stomatolog pregleda ranu. Ispiranje usta nakon vađenja zuba može da dovede do ispadanja ugruška iz rane i samim tim do otežanog zarastanja i bolova.

Nataša

16.08.2021. 16:05 Одговори

Poštovana,
Vadila sam umnjak 13.08, danas je 16.08. I dalje imam problema da otvaram usta. Danas je malo bolja situacija, ali juče sam baš forsirala otvaranje kako bih mogla da operem zube. Moje pitanje je (i znam da je pomalo smešno), treba da vadim konce 23.08. Doktor je samo rekao da se nada da ću moći da otvorim usta. Kako će da mi izvadi konce ukoliko ne budem mogla da ih otvorim i da li je normalno da već 3 dan ne mogu da ih otvorim?

  Dr Eleonora Bede

  17.08.2021. 11:50 Одговори

  Poštovana, može da se dogodi da posle 3 dana i dalje ne možete da otvorite usta. Do vađenja konaca predpostavljam da treba da prođe još 4 dana, tako da će do tada sigurno biti napretka i doktor će moći da izvadi konce.

Ivana

20.08.2021. 22:46 Одговори

Postovanje,
Vadila sam donju osmicu pre par dana, hirurški.
Rana je delimično zasivena, ne skroz da bi mogla da se drenira, jer je bio pod upalom. Sad onako kao da vidim malo gnoja na rani, iii vec nesto belicasto. Doktor je rekao da smem da malo dezinfikujem ranu octeniseptom direktno u usta, jel i vi to preporučujete? I koliko dana koliko puta dnevno sme? Hvalaa unapred

  Dr Eleonora Bede

  23.08.2021. 12:40 Одговори

  Poštovana, beličasta masa u rani ne mora da bude gnoj, može da bude i normalna faza zarastanja rane (pre nego što tkivo postane ružičaste boje). Ukoliko nemate nekih drugih simptoma kao što su jaki bolovi, otok, temperatura, najverovatnije se radi o uobičajenom zarastanju. Što se octanisepta tiče, ne bih da dajem savete o načinu upotrebe preparata s obizrom na to da nisam videla Vašu ranu i ne znam u kakvom stanju je bio zub prilikom vađenja. Stomatolog koji Vam je vadio zub bi trebalo da Vas usmeri oko načina primene.

Djina

25.08.2021. 13:27 Одговори

Poštovana Eleonora,

Vadila sam gornji i donji umnjak pre 6 dana. Doktor mi nije ušio ranu, već imam otvorenu rupu koju pratim i čuvam i jela sam samo kašasto. Sinoć sam večerala pire krompir i komadić krompira je upao u ranu. Jutros sam ispirala usta vodom da bi izašao, otišao je u levu stranu rupe i samo se vratio gde je bio. Ne znam da li može sam da ispadne i koliko vremena da mu dam, kada je vreme da se javim stoamtologu ukoliko ne ispadne sam? Osim što se plašim da ne dođe do infekcije, malo me i muči taj komadić, osećam nadražaj. Unapred hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  26.08.2021. 15:20 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vam hrana u rani stvara nelagodu, nema potrebe da čekate da ispadne sama, možete slobodno da odete kod svog stomatologa. Posle 6 dana ne postoji velika mogućnost da će hrana izazvati infekciju, jer je rana već počela da zarasta, ali sa druge strane nema potrebe da trpite nešto što Vam smeta.

Tijana

28.08.2021. 18:11 Одговори

Poštovana,
Juče oko 19:30h sam imala hiruršku operaciju donjeg desnog umnjaka.Od 20:30h sam pocela da stavljam ledene obloge po 20min pa 20min pauza i tako do 2:30h ujutru.Jutros sam to pocela od 9h i sve do kontrole u 14h pa nastavila od 16h i evo i sad drzim ali zaista mi je više dosadilo.Kada mogu da prestanem sa tim?Na kontroli je zasivena rana izgledala dobro,samo imam jake bolove u vilici koji su ublazeni Nimulidom i injekcijom.Vilica mi ima preklop,setala je mnogo tokom intervencije i za sad ne mogu normalno da otvaram usta i zvacem.Imate li neki savet i oko te vilice i kada mogu da ocekujem kompletnu funkcionalnost iste?Sto se rane tice,skoro uopste nemam bolove za sad.Izvinjavam se na dužini i hvala!Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  29.08.2021. 15:45 Одговори

  Poštovana, ukoliko vam Vaš stomatolog nije naglasio drugačije, nakon prva 24h možete prestati sa oblozima. Što se tiče oporavka vilice, nije moguće reći tačan broj dana koliko će biti potrebno da prođe da bi se zglob vratio u normalnu funckiju, to je vrlo individualna stvar. Ono što možete da uradite kako ga ne biste dodatno opterećivali jeste da se u narednom periodu hranite mekšom hranom.

Aleksandat

28.08.2021. 19:30 Одговори

Postovanje!
Izvadio sam umnjak pre 3 dana i danas mi je najgori dan, budim se sa krvi na jastuku i pljujem je citav dan ali ne budu uvek neke velike kolicine u pljuvačci. Zanima me da li je to normalno? Posto negde citam da nije. Imam i dalje velike bolove i jedva otvaram usta ali to me ne plasi koliko ova krv.
E sad, posle stomatologa otisao sam do opsteg lekara da uzmem bolovanje i ona mi rekla da uzmem Hextend i da ispiram usta sa time, dakle ne stomatolog nego ona. Ja sam to radio juce( drugi dan nakon operacije), ali danas nisam jer se bojim da je zbog toga mozda ovo.
Takodje mi rekla da ne pijem brufen za bolove, sto mi stomatolog ispisao, nego Nalgesin.
Zanima me da li da ispiram onda usta sa time, pijem to za bolove i da li je krv normalna posle treceg dana?

  Dr Eleonora Bede

  29.08.2021. 15:47 Одговори

  Poštovana, potrebno je da Vas pregleda stomatolog, bez obzira da li je u pitanju Vaš ili neki drugi. Stomatolog će utrvditi da li je sa ranom sve u redu i da li se zarastanje odvija kako bi trebalo, s obzirom da i dalje krvarite. Ispiranje usta nije dozvoljeno u prvih par dana nakon vađenja zuba.

Ljiljana

03.09.2021. 14:21 Одговори

Poštovana dr Bede. Čitam Vaše odgovore i ne mogu da Vam se i ja ne zahvalim na izuzetno pristojnim, detaljnim i profesionalnim odgovorima. Samo se pitam gdje bi nam bio kraj kada bi većina dr na taj način pristupala poslu koji obavljaju. Hvala Vam puno još jednom. Sve najbolje Vam želim!

  Dr Eleonora Bede

  06.09.2021. 09:55 Одговори

  Poštovana Ljiljana, hvala Vam na ovim lepim rečima! Srdačan pozdrav!

Kristina

06.09.2021. 11:34 Одговори

Poštovani,

Imam duboko impaktiranu dole levo osmicu, koja mi za sada ne stvara probleme. Radi planiranja trudnoće da li je bolje operisati ili sačekati?

  Dr Eleonora Bede

  07.09.2021. 11:02 Одговори

  Poštovana, to što zub subjektivno ne pravi problem, ne znači da ne može da napravi problem u budućnosti. Potrebno je da se uradi RTG snimak zuba i da se obavi konsultacijom sa oralnim hirurgom, koji će na osnovu snimka moći da Vam kaže da li je potrebno u napred da se izvadi taj umnjak.

Maja

07.09.2021. 04:59 Одговори

Postovanje!
Izvadila sam gornju peticu februara meseca, medjutim kako je vreme prolazilo rana kao da nije zarastala lepo. Skoro posls 3 meseca od vadjenja zuba ja ne mogu i dalje da jedem na tu stranu. Evo sad je vec septembar ja i dalje ne mogu jesti na tu stranu. Nocas su me probudili ogromni tu gde je bila rana, kao da raste novi zub na tom mestu.Plasim se da mi nije mozda ostao koren ne izvadjen..
Hvala unapred,prijatno !

  Dr Eleonora Bede

  07.09.2021. 15:55 Одговори

  Poštovani, potrebno je da se uradi RTG snimak i stomatološki pregled kako bi se utvrdilo da li je na mestu izvađenog zuba ostala infekcija ili deo zuba. Bez pregleda i snimka nije moguće utvrditi o čemu se radi.

Maria

07.09.2021. 11:38 Одговори

Poštovana,
Jučer ujutro sam izvadila 4 zuba, umnjaci su u pitanju. Bilo je bolno, krvavo ali evo krv je stala, nekad osjetim malo ponovo ali ništa strašno. Pijem anoksicilin i ibuprofen. Ono što me zanima, operacija je bila u 8 jutro a ja sam tek navečer oko 20 sati krenula s hladnim oblicima (iskreno, do tada mi nije bilo do života). Jutros se budim sva natecena, posebno donja strana. Zanima me da li je to normalno i ima li smisla sada stavljati obloge? Kontrola mi je za dva dana.

  Dr Eleonora Bede

  08.09.2021. 15:17 Одговори

  Poštovana, normalno je da posle vađenja umnjaka (ukoliko se radi o hirurškom vađenju) dođe do pojave otoka. Otok raste prvih 48h i tada počinje da polako opada. Hlađenje je učinkovito u tih prvih 48h. Koliko dana će otoku trebati da se povuče nije moguće proceniti s obzirom da je to individualna stvar i zavisi od pacijenta do pacijenta.

Almina

08.09.2021. 17:56 Одговори

Poštovani, vadila sam 3 umnjaka (2dole koji nisu izrasla i jedan gore koji je normalno izrastao) 30.avgusta. Nakon 7 dana sam isla vadit konce, ali nisam mogla otvarat usta dovoljno i prepisali su mi antibiotik i rekli da dodjem za 3 dana. Trebala bih ici sutra, medjutim ja jos uvijek ne mogu potpuno otvarat usta. Ne znam sta da radim, zanima me Vase misljene? Hval unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  09.09.2021. 14:38 Одговори

  Poštovana, bitno je da postoji mali napredak, dovoljno da mogu konci da se izvade. Potpuno otvaranje usta će se u narednim danima polako uspostaviti.

Jovana

20.09.2021. 06:33 Одговори

Poštovana,
Vadila sam u sredu (pre 4 dana) oba umnjaka sa desne strane. Donji je bio impaktiran, a gornji iznikao. Oba su vadjena hirurški, al gornju ranu ni ne mogu da vidim pošto je mnogo pozadi i iskosena sa strane, tako da ne znam da li imam konce na njoj, ali mislim da ne. Donja rana jeste zasivena. Iako je cetvrti dan, kada se probudim ujutru pljuvacka u ustima mi je krvava, a otok sa obraza mi nije skroz spao, iako je dosta manji. Pijem deksazon i klindamicin. Hvala unapred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  20.09.2021. 13:51 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da je u pitanu već peti dan nakon vađenja zuba, trebalo bi da Vas pregleda stomatolog koji je radio operaciju, i da se utvrdi da li je sa ranama sve u redu.

Sinan

20.09.2021. 20:30 Одговори

Pozdrav,prije 3 dana izvadio sam zub ali rana je i dalje jako bolna
Da li je to normalna pojava?

  Dr Eleonora Bede

  21.09.2021. 09:00 Одговори

  Poštovani, moguće je da rana boli još nekoliko dana nakon vađenja zuba, pogotovo kada se radi o težim vađenjima. Bitno je da nema krvarenja, otoka ili neprijatnog ukusa u ustima. To su znaci da je došlo do infkecije rane i u tom slučaju bi trebalo da se ponovo obratite svom stomatologu.

Nevena

25.09.2021. 06:23 Одговори

Pozdrav, juče sam izvadila zub medjutim kasno noću javila mi se drhtavica i bila sam malo vruća. Da li je to normalno ili ne? I sada osecam drhtavicu ali malo manje. Imam 18 godina inače.

  Dr Eleonora Bede

  26.09.2021. 17:48 Одговори

  Poštovana, temperatura kao posledica vađenja zuba može da se javi kod komplikovanih vađenja, kada se osim temperature javlja i jak bol, otok rane, crvneilo desni, neprijatan ukus u ustima. Ukoliko niste imali ništa od navedenih simptoma, najverovatnije da temperatura nema veze sa vađenjem zuba.

Lidija

25.09.2021. 16:35 Одговори

Poštovani,
Pre 8 dana sam hirurski vadila desni umnjak u donjoj vilici. Juce su mi izvadili konce ali i dalje osecam uzasan prozimajuci bol duz cele desne strane donje vilice. Da li je to normalno 8. dan od vadjenja ili postoji mogucnost da je doslo do povrede nervog kanala, i ako jeste kako to ustanoviti?

  Dr Eleonora Bede

  26.09.2021. 17:52 Одговори

  Poštovana, donji umnjaci mogu da budu veoma teški za vađenje i dugo nakon samog vađenja i dalje se osete posledice. Kada u toku vađenja zuba dođe do povrede glavnog živca dovnje vilice, posledica je utrnutost te strane, a ne bol.
  Bol se javlja kao posledica povrede okolne kosti i desni, što je neminovno da bi se zub izvadio i dešava se pri svakom vađenju. Ukoliko nemate otok, crvenilo, loš ukus u ustima, najverovatnije se samo radi malo dužem zarastanju i oporavku od vađenja. Ukoliko sumnjate na povredu nerva, ponovo se obratite svom stomatologu koji Vam je izvadio zub.

Haidy

10.10.2021. 12:03 Одговори

Postovani,
Izvadila sam donji desni umnjak prije 7 dana. Vadjenje je trajalo sat i po jer je korijen zuba bio zakrivljen i u blizini nerva. Bilo je to jedno zaista traumatično iskustvo. Bolove imam i dan danas. Isla sam svaki dan na kontrole, stomatolog kaze da rana lijepo zarasta. Ali par dana nakon vadjena, budim se sa iznenada sa utrnulom bradom i donjom usnom, nemam nikako osjecaj u tom dijelu. Stomatolog kaze da je moguce da je nerv povrijeđen i da ce se vratiti osjećaj, da imam strpljenja. Ali ja sam očajna. Zasto se ta utrnulost javila par dana nakon vadjena, da li je moguce da ostane doživotno tako. Da li ima neka terapija? Hvala vam unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  11.10.2021. 11:54 Одговори

  Poštovana, kod vađenja donjih umnjaka uvek postoji rizik od povrede nerva i samim tim od posledičnog osećaja utrnutosti. Na žalost, za sada nije moguće dati nikakvu procenu koliko ta utrnutost može da traje i da li će biti trajna. Svakako će biti potrebno vremena i strpljenja, jer adekvatna terapija ne postoji. Postoji preporuka da se uzima vitamin B, koji možete uzeti uz savet sa svojim stomatologom.

Sasa

10.10.2021. 20:59 Одговори

Postovani
Pre dve nedelje sam izvadio gornju sesticu zbog nastanka gnoja, do danas je sve bilo normalno i nije nista bolelo i danas se javio ostar bol na mestu gde je zub izvadjen na hladno. Inace ne boli uopste ali na hladno npr. kad pijem vodu bas zaboli. Da li je to normalno kad zarasta rana ili da se javim stomatologu?
Hvala unpred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  11.10.2021. 11:57 Одговори

  Poštovani, ne bi trebalo da je u pitanju bol porekla od rane, pogotovo nakon dve nedelje. Postoji mogućnost da Vas boli neki od susednih zuba, što takođe može biti posledica vađenja ili posledica kvara na tim zubima. Najbolje bi bilo da Vas pregleda stomatolog i da utvrdi da li je sa ranom i sa susednim zubima sve u redu.

Bojana

12.10.2021. 05:30 Одговори

Postovana,
Pre 3 meseca sam hirurski izvadila gornji desni umnjak i pre mesec i nedelju dana donji. Oba su se bila pokrenula i vrsila su pritisak na ostale zube. Tokom prvog vadjenja sve je proslo bez problema, ali nakon drugog imala sam produzeno krvanjenje, zbog kojeg su mi stavili cepic da se zaustavi krvarenje. Par dana nakon toga mi se pojavio otok (hematom) na predelu donje vilice kod cetvorke i petice. Koristila sam crvenu lampu da to splasne. Sada nakon sve toga odjednom mi se ponovo pojavio taj otok i bolan je. Pocela mi je neka tecnost izlaziti gde su mi vadjeni umnjaci i ima los miris. Ne znam sta da radim.

  Dr Eleonora Bede

  14.10.2021. 09:44 Одговори

  Poštovana, do izlska tečnosti iz desni i javljanja neprijatnog mirisa dolazi koda rana ne zaraste u potpunosti. Potrebno je da se javite stomatologu koji Vam je vadio zube radi ponovnog kliničkog pregleda i eventulanog RTG snimka.

Jovana

19.10.2021. 08:03 Одговори

Poštovani,
Danas je peti dan od hirurškog vađenja donjeg desnog umnjaka, vađenje je trajalo preko sat vremena i rana je zašivena. Juče sam bila na kontroli i stomatolog kaže da rana dobro zarasta i propisao mi je antibiotike zbog upale. Još imam poprilično jake bolove, pa me zanima kada mogu početi da pijem i jedem toplo i ne previše vruće, i da uvedem malo čvršću hranu?

  Dr Eleonora Bede

  19.10.2021. 17:05 Одговори

  Poštovana, ukoliko još uvek imate konce, nakon skidanja konaca možete polako početi da uvodite čvrstu i toplu hranu.

Natalija

20.10.2021. 23:23 Одговори

Dobro vece ,treba hirurski da izvadim 5icu i 6icu na gornju desnu stranu.5 ica mi je na pola slomljena.Posto me bas strah inace bilo kakvog bola i mnogo razmisljam o operaciji , zanima me kad mi daju anesteziju da li mogu ja ista od bola da osjetim dok oni to budu radili ?

  Dr Eleonora Bede

  22.10.2021. 10:28 Одговори

  Poštovana, sve hirurške intervencije se rade u lokalnoj anesteziji tako da se bol uopšte ne oseti. Osetićete da doktor nešto radi, verovatno ćete osetiti i malo pritiska, ali bola neće biti.

Biljana

21.10.2021. 13:00 Одговори

Poštovana,

Pre nekoliko godina imala sam hirurško vadjenje osmica. U poslednjih godinu dana, možda i malo više, povremeno mi se na mestu vadjenja donje desne osmice pojavi kao otok, nadutost desni, tvrdo i bolno na pritisak. Posle nekoliko dana prodje i onda se opet posle nekog vremena pojavljuje. Da li to može imati veze sa izvadjenim zubom.

  Dr Eleonora Bede

  22.10.2021. 10:30 Одговори

  Poštovana, te senzacije mogu imati veze sa izvađenom osmicom i bilo bi dobro da se taj deo vilice snimi. Na osnovu pregleda i snimka, Vaš doktor bi trebao da ustanovi o čemu se tu radi i zbog čega nastaje otok.

Milena

25.10.2021. 10:57 Одговори

Postovana, vadila sam zub pre 5 dana, gornju trojku, bol je jos uvek malo prisutna, svakog dana je sve manja i manja, mene zanima sto imam crvenilo oko mesta gde je vadjen zub, da li je to normalno? Drugih tegoba nemam. Svako dobro Vam zelim.

  Dr Eleonora Bede

  25.10.2021. 11:48 Одговори

  Poštovana, zarastanje rane ima svoj tok pri kojem se izgled tkiva na mestu rane menja. To tkivo će još neko vreme biti drugačije boje u odnosu na ostale desni. To je pogotovo izraženo ukoliko je zub bio upaljen pre vađenja. Ono što je bitno je da ne primetite gnoj na mestu rane.

Nikola

25.10.2021. 11:52 Одговори

Postovana,u cetvrtak 21-og sam imao zakazano hirursko vadjenje umnjaka,nakon operacije rana je usivena,bolove nemam,malopre tokom dorucka mi je jedan koncic ispao ali je ostala omca na njemu kao da nije pukao nego samo da je ispao iz usivenog dela,krvarenje nemam niti bolove,da li predstavlja neki problem?
Kontrolu i skidanje koncica imam sad u petak.
Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  26.10.2021. 11:11 Одговори

  Poštovani, ukoliko je pukao samo jedan konac, a ostali i dalje stoje na mestu, nije problem da sačekate svoju kontrolu u petak.

Natalija

25.10.2021. 19:11 Одговори

Pozdrav ,operisala sam gornju desnu 5 i 6 i izvadila cistu.Kad prekidaju bolovi posle koliko mogu da se nadam.I zanima me kad bude skidanje konaca dal se daje anestezija za to ? Hvala unapred 🙂

  Dr Eleonora Bede

  26.10.2021. 11:16 Одговори

  Poštovana, konci se skidaju 7 dana nakon operacije, a do tada bi trebalo da prestanu i bolovi. Anestezija se najčešće ne da je za skidanje konaca.

Dubravka

27.10.2021. 01:50 Одговори

Postovana,Izvadila sam gornju desnu sedmicu prije 21 dan.sjutradan sam otekla,pila amoksiciln 5 dana i otok se gotovo povukao.Deseti dan od vađenja počinje da mi nešto curi iz rane.Doktor mi je rekao da je tik uz ranu,nacijedio u nadi da će prestati.Ot tada meni još više curi,sad već braon tečnost protkana crnim tačkicama.Doktor mi prepisuje panklav,pijem evo već 4 dana.Sinoć mi je radio neko osvježenje rane i predložio panklav 10 dana.Curenja se i dalje nastavlja,nekad toliko često da non stop pljujem,mada već bezbojna tečnost.U panici sam,interesuje me vaše mišljenje.Hvala

  Dr Eleonora Bede

  27.10.2021. 15:32 Одговори

  Poštovana, pošto ste već u toku opsežne terapije nakon vađenja zuba, bilo bi dobro da ispratite protokol sa antibioticima koji Vam je prepisao Vaš stomatolog. Vrlo je nezgodno da Vam dajem mišljenje na daljinu za tako delikatnu i komplikovanu stvar, a nisam Vas videla ni pre ni posle vađenja zuba. Ukoliko niste snimali vilicu nakon vađenja zuba, to bi svakako moglo biti od koristi, da se vidi kakvo je stanje u kosti. Za sve više od toga, zaista je potrebno da Vas stomatolog pregleda uživo.

Jelena

27.10.2021. 09:57 Одговори

Poštovanje,
Pre svega bih želela da Vas pohvalim i zahvalim se što svima odgovarate na poruke i tako nam svima olakšavate “probleme” u kojima se nalazimo. Moje situacija je sledeća… U nedelju mi je rutinski izvađen umnjak, bila sam prethodno dva dana pod jakim bolovima zbog upale istog. Nakon vađenja, bolovi su se postepeno smanjivali, krvarenja skoro da nije bilo… Prilikom vađenja, zub je sečen na pola, gde je na jednoj polovini izvađena i cista na korenu. Sinoć, drugog dana pojavilo se malo krvarenje “jače” koje je i dalje prisutno. Osećam ukus krvi u ustima i ispljunem sa pljuvačkom malo krvi. Bolove danas nemam, ne pijem više brufen, ali me brine to “krvarenje” i da li je normalno da se javlja od drugog dana? Inače antibiotik sam počela da pijem dan pre samog vađenja umnjaka obzirom da sam pokušala na taj način da smanjim upalu i umirim ga pred vađenje… Istu terapiju mi je rekao stomatolog da nastavim da pijem do kraja…

  Dr Eleonora Bede

  27.10.2021. 15:28 Одговори

  Poštovana, drago mi je da su Vam ova pitanja i odgovori od pomoći. Što se tiče krvarenja od drugog dana, do toga može doći ako ste se slučajno povredili u toku jela ili u toku pranja zuba. Ukoliko krvarenje nije jako, u smislu da Vam nisu puna usta krvi, već je to samo malo sukrvice pomešano sa pljuvačkom, ne morate da brinete. Takvo krvarenje bi vrlo brzo trebalo da se smiri. Ukoliko primetite jače krvarenje, trebalo bi da se ponovo obratite svom stomatologu.
  Srdačan pozdrav!

Aleksandra

28.10.2021. 21:01 Одговори

Postovana,
U Ponedeljak mi je izvadjen donji desni umnjak rutinski.
Prvi i drugi dan je sve bilo uredu,ali me je u toku noci drugog dana probudio uzasan bol. Popila sam nimulid i bol je prestao,od tada ova dva dana osecam konstantno neki pritisak na tom mestu i onako tup bol,i kao da me bole svi zubi sa te strane.. medjutim cim popijem Nimulid bol prestaje. I jos jedna stvar,a to je da sam primetila kao da mi u rani ima nekih belih delica,pa me to brine. Ne znam da li je hrana slucajno upala ili je to normalan proces zarastanja. Pa me zanima da li smem da cistim taj deo i da li bi to bilo bolno? Srdacan pozdrav!

  Dr Eleonora Bede

  02.11.2021. 11:44 Одговори

  Poštovana, bez obzira što je vađenje bilo rutinsko, rana nakon vađenja može da boli ili daje neku vrstu senzacije do 7 dana. Takođe mogu biti osetljivi i susedni zubi. Rana u ustima zarasta tako što prvo postane bela. To je fibrin i čini normalan deo zarastanja.

Adnan Garibija

30.10.2021. 17:43 Одговори

Poštovani,

izvađena mi je gornja šestica prije više od tri sedmice. Još uvijek imam potmulu bol u predjelu i na mjestu vađenja a pojavljuje se i osjećaj probadanja u rani kada ponekad glasnije pričam a i na primjer pokušavam da ispljunem. Bio sam i u jednoj drugoj poliklinici da dobijem second opinion. Stomatolog me uvjerava (napravljen je i RTG snimak u obadvije ordinacije) da nema zaostalog korijena u rani i kaže da je rana upaljena te da problem koji doživljavam je zbog toga. Osjećam i tupu bolu području iznad rane a ponekad i u zubu pored izvađenog. Rekli su da nije problem sa zubom pored. Da rana sporo zarasta. Istovremeno kaže da nije imala pacijenta sa ovim slučajem ranije. U drugoj ordinaciji su takođe rekli da je rana upaljena i da je jako duboka, da može uzeti 4-5 sedmica. Meni to nije normalno, da osjećam bol toliko vremena poslije vađenja. Zanima me vaše mišljenje.

Uz poštovanje

  Dr Eleonora Bede

  02.11.2021. 11:53 Одговори

  Poštovana, s obzirom da ste u dve ordinacije bili pregledani i da je rana snimljena, možda zaista jeste u pitanju dugo zarastanje koje se ne viđa često, ali može da se desi. Bitno da u rani nije ostao ni jedan koren. U svakom slučaju, sada više ništa dodatno ne može da se uradi osim da se ima strpljenja i da se sačeka da rana potpuno zaraste.

ep

06.11.2021. 17:09 Одговори

Postovana doktorka ja sam juce vadio umnjak i danas mi se pojavila blaga temperatura, da li treba da budem zabrinut? Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  06.11.2021. 19:30 Одговори

  Poštovani, komplikacije koje prate vađenje umnjaka najčešće uključuju simptome zapaljenja rane, a to su otok vilice, jaki bolovi, crvenilo desni, prisutan gnoj i ružan ukus u ustima. Ukoliko se temperatura javila bez ovih ostalih simptoma, u tom slučaju temperatura najverovatnije nema veze sa vađenjem umnjaka. Ukoliko imate i neke od navedenih simptoma, potrebno je da se javite svom stomatologu radi sprovođenja dalje terapije.

Janja

14.11.2021. 20:37 Одговори

Dobro vece dr vadila sam peticu u donjoj vilici u petak ujutro…adjenje je proteklo dobro…isti dan sam dobila blagi otok..koji je vec nestao.ali me je rana bolela 2 dana bas jako..danas vec pijem brufen na sedam osam sati..i onda me ne boli…rana je zatvorena skroz…ima bela skramica na njoj…i nema crvenila..da li je normalno da toliko jako boli kad prestane dejstvo brufena..inace pijem sinacilin 3×1…hvala unapred

  Dr Eleonora Bede

  15.11.2021. 12:47 Одговори

  Poštovana,moguće je u prvim danima da bol bude jači, ali je bitno da iz dana u dan osetite da se postepeno produžava period između uzimanja lekova protiv bolova. Ukoliko nema nikakvog crvenila, otoka i gnoja, rana je u redu, samo malo sporije zarasta. Bela skramica je normalna faza zarastanja.

Edin

15.11.2021. 01:50 Одговори

Moram sutra da izvadim umnjak da li se moram plasiti da li posle operacije mogu da pricam i to je to.
Hvala

  Dr Eleonora Bede

  15.11.2021. 12:44 Одговори

  Poštovani, nakon vađenja umnjaka možete da imate otežan govor još naredna 2-3 sata, dok ne prođe dejstvo anestezije. Nakon toga moći ćete normalno da pričate.

Goca

25.11.2021. 15:05 Одговори

Postovani u 22oj sam nedelji trudnoće. Jutros mi je stomatolog izvadio 2 zuba,5icu i 7icu. Imala sam bolove,rekao je da moraju da se izvade i izvadio sa anestezijom. Kaze da anestezija ne smeta plodu. Proslo je 3 sata od tada a meni su krenuli jaki bolovi. Popila sam paracetamol i nista mi ne pomaze,i dalje me boli jako. Da li smem da popijem jos jedan paracetamol i koliko dnevno zbog bolova sme paracetamola da se popije u trudnoći? I da li ta lokalna anestezija sigurno ne smeta plodu?

  Dr Eleonora Bede

  26.11.2021. 10:36 Одговори

  Poštovana, za sve lekove i zahvate koje sprovodite u trudnoći morate biti u dogovoru sa ginekologom koji Vam vodi trudnoću. Ginekolog je taj koji treba da Vam odobri lek protiv bolova, kao i količinu koju smete da popijete.

Pink warrior

29.11.2021. 08:31 Одговори

Poštovana,
Vadila sam impaktirani umnjak pre 3 nedelje. Slučaj je bio malo tezi jer se umnjak skroz okrenuo tako da mu je krunica bila kod korena sedmice. Rana me je bolela nedelju dana(tak su i konci skinuti), nakon toga ne. Kad sam prala zube pre tri dana, štapićem za uši sam htela da očistim to mesto malo bolje pre čišćenja četkicom i primetila sam da ta rupa užasno smrdi, iako mi ne smrdi iz usta ovako. Sledećeg dana iz rupe je izašlo nešto žuto-belo strukture kao neko tkivo i dva braon komadića (nije hrana) tvrda, rupicaste strukture kao sundjer. Mislim sam da je to prirodan proces zarastanja i da su to možda komadići kosti koji su otpali tokom operacije pa zaostali. Medjutim, sinoć sam videla opet to žuto-belo u rupi, probala čačkalicom da ga izvadim i ispostavilo se da mi je u rupi konac od operacije sa sve omcom. Zatim je izašao još jedan konac, još veći od prethodnog. U šoku sam jer je to stajalo 3 nedelje i da nisam neko ko vodi računa to bi još stajalo. Ranu sam očistila i od tog belog i sada je ta rupa prilično duboka, tako da i sa lampom vidim samo crno, tesko je videti dno. Zanima me koje su moguće posledice ovih zaostalih konaca? Najviše me brine da nije možda kost počela da truli ili tako nešto. Hvala Vam na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  29.11.2021. 11:38 Одговори

  Poštovana, kada konac zaostane u rani, rana ne može do kraja da zaraste i tu se javljaju neprijatni mirisi. Ta situacija nije dramatična, ali je potrebno da se konsultujete sa stomatologom, kako bi se utvrdilo da je sada sve iz rane izašlo. Jedino na taj način će rana moći do kraja da zaraste. Ovo može da potraje i nekoliko nedelja, dok se udubljene nastalo u tkivu potpuno ne popuni.

Senko

08.12.2021. 18:20 Одговори

Postovanje!
Pre nedelju dana su mi povadjeni svi zubi, dijagnoza “celulitis in regio … “, dobio sam anibiotik elfonis 400 posto sam cave penicilin. U medjuvremenu sam svaki dan iso da mi menjaju jodiranu gazu, i sve je nekako islo na bolje, ali danas posle ubacivanja one gaze, kao da mi je gore ponovo se javlja trnjenje vilice i pomalo oticem.
Sta mi valja ciniti, na nadzire se boljitak.

  Dr Eleonora Bede

  09.12.2021. 17:09 Одговори

  Poštovani, kod ovako kompleksne i ni malo bezazlene situacije trebalo bi da budete i stalnom kontaktu sa svojim oralnim hirurgom. Ukoliko dolazi do pogoršanja situacije, doktor koji Vas prati od početka će najbolje znate šta da učini da Vam pomogne.

Katarina

09.12.2021. 17:47 Одговори

Poštovani,

Danas sam imala hiruršku intervenciju na lijevoj osmici, u donjoj vilici. Imam ogroman otok, na lijevoj strani lica, slobodno mogu reći da mi se lice u potpunosti izdeformisalo. Kada pokušam da pogledam u unutrašnji dio obraza, čini mi se kao da vidim veliku modricu/podliv sa unutrašnje strane istog. Da li mi možete reći da li su postoperativni simptomi te vrste normalni i za očekivati? Unaprijed zahvalna na Vasem odgovoru. Srdačan pozdrav, Katarina

  Dr Eleonora Bede

  10.12.2021. 12:19 Одговори

  Poštovana, otok nakon hirurške intervencije je uobičajen. Međutim, ukoliko sumnjate da Vam se javio podliv sa unutrašnje strane obraza, potrebno je da se odmah javite hirurgu radi kontrole rane nakon vađenja zuba.

Nikola Mladenov

13.12.2021. 15:22 Одговори

Pre 5 nedelja hiruški mi je izvađen umnjak (na donjoj vilici levo) . Od prvog dana do danas imam jako velike bolove u vilici, zglobu, oko uveta i u slepoočnici. Svakodnevno pijem po 2 analgetika jer ne mogu da izdržim bolove, Posle 2 nedenje obratio sam se hirurgu i žalio na velike bolove. On mi je pregledao ranu i kaže da je sve u redu i da je normalno da me boli jer rana zarasta 3-4 nedelje, te da nastavim da uzimam tablete protiv bolova. Posle 4 nedelje sa ponovo otišao kod “svog” hirurga i požalio se da se bolovi ne smanjuju. On je ponovo nervozno rekao da je normalno da me boli i da povećam dozu analgetika. Više ne znam šta je normalno i molim za savet gde bi trebalo da se obratim i šta da preduzmem. Unapred hvala !

  Dr Eleonora Bede

  14.12.2021. 13:24 Одговори

  Poštovani, osim oralnom hirurgu, u vezi Vaših problema se možete obratiti i specijalisti maksilofacijalne hirurgije. Možda će biti potrebno da se uradi još jedan snimak zuba – nakon vađenja.

Mila Simonovic

22.12.2021. 08:11 Одговори

Postovani, pre dva dana sam imala komplikovano vadjenje donjeg levog umnjaka, krvarenje je bilo malo duze, uvece sam dobila temperaturu 37.7. Otisla opet kod doktora ,dao mi je inekcije garamicin i deksacin,stavio neki lek na tamponu u ranu rekao da je rana u redu, temp je spala posle inekcije, prepisao mi je panklav i orvagil. Juce predvece sam dobila temperaturu 37.5 koja je posle 6 sati sama spala. Jutros 37.2 . Juce sam dobila dijareju tamne boje kao talog kafe imam neki tup bol u ledjima,groznicu, blagu mucninu. Ne znam sta dalje kome da se obratim, ima li razloga za brigu? Rana od zuba je utrnuta , osecam kao neku zacepljenost u uhu.

  Dr Eleonora Bede

  22.12.2021. 17:19 Одговори

  Poštovana, dokle god osećate posledice od vađenja zuba, možete i trebate da budete u komunikaciji sa hirurgom koji Vam je vadio zub. On će najbolje znati da Vam pomogne, s obzirom na to da vodi Vaš slučaj. Osim toga, za tegobe opšteg tipa možete se posavetovati i sa svojim lekarom opšte prakse.

Ivana

22.12.2021. 14:38 Одговори

Postovana,izvadjena mi je gornja sedmica ,zanima me da li ce se posle vadjenja rana osecati i koliko vremenski .

  Dr Eleonora Bede

  22.12.2021. 17:17 Одговори

  Poštovana, bol nakon vađenja zuba je veoma individualna stvar i zavisi kako od čoveka, tako i od samog vađenja. Može da se desi da Vas rana uopšte ne boli, ali možete osećati bolove i nekoliko dana nakon vađenja zuba.

Tamara

27.12.2021. 13:52 Одговори

Dobar dan. Jutros oko 10 mi je izvađen donji desni umnjak. Hirurg nije ništa sekao, jer mi je već bio malo izbio i rekao je da će verovatno uspeti da ga izvadi bez seckanja i ušivanja. Nakon vađenja držala sam gazu oko 20-ak minuta, kao što mi je i rekao. Međutim kada sam je izvadila, osetila sam kako mi se usta pune krvlju i krvari i dalje. Sada malo manje doduše, ali da li je normalno da toliko dugo krvari? Još malo će 4 sata nakon vađenja. Osećam kao da me boli desni krajnik, ne mogu da gutam. Anestezija i dalje traje, popila sam brufen, ali nisam baš sigurna da li mi je pomogao.

  Dr Eleonora Bede

  28.12.2021. 10:36 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vam se pune usta krvlju, potrebno je da se što pre javite svom oralnom hirurugu.

Marijana Vuckovic

28.12.2021. 09:17 Одговори

Postovana,posle Nove Godine moracu da vadim gornju trojku… Mnogo se plasim jer sam cula da mora puno da se pazi da se ne otvore sinusi… Pa me zanima, sta se desava ako stomatolog otvori sinuse, da li je stvarno to toliko bolno?

  Dr Eleonora Bede

  28.12.2021. 10:42 Одговори

  Poštovana, opasnost od otvaranja sinusa postoji kod vađenja bočnih zuba (šestice,sedmice), a kod trojki je to stvarno retkost. Ukoliko dođe do otvaranja sinusa, doktor će na licu mesta ustanoviti da se to dogodilo i staviti gazu u ranu koja se onda menja na par dana, dok se rana ne zatvori.

Slaven Maslić

28.12.2021. 13:27 Одговори

Poštovana,
U četvrtak, 23.12., imao sam dva zahvata na zubima i vilicama. Hirurški mi je odstranjena donja lijeva šestica, koja je inače izrasla ukoso, i na njeno mjesto je ugrađen implant. Drugi zahvat je bio čišćenje ciste i ugradnja implanta na gornjoj jedinici. Rane su ušivene, sukrvica je stala poslije nekoliko sati. Sutradan sam imao otoke oko rana ali su oni isto prošli kroz nekoliko dana. Jedini problem je što sada imam povišenu temperaturu i podbradak mi je jako otekao, tvrd i bolan. Inače, prepisan mi je antibiotik eritromicin pošto sam alergičan na penicilin. O čemu se radi?
Unaprijed hvala.

  Dr Eleonora Bede

  29.12.2021. 09:19 Одговори

  Poštovani, ukoliko se otok ne smanjuje uz upotrebu antibiotika, potrebno je da se odmah javite svom hirurgu kako bi se antibiotska terapija prilagodila. Sa otokom u regiji vrata ne treba čekati da prođe sam od sebe.

Jovana

03.01.2022. 19:34 Одговори

Poštovana, vadila sam donji umnjak hirurškim putem, 24.12. 31.12.sam išla da vadim konce. Sve je prošlo u redu, imala sam uobičajene tegobe. Kada sam došla kuci, posle vađenja konaca, primetila sam nešto cudno, i kada sam pogledala, videla sam da postoji rupa izmedju desni i obraza. I vidim nešto belo. Interesuje me da li će ta rupa za zaraste, i šta ako upadne hrana unutra? A čini mi se da već jeste. Hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  04.01.2022. 11:12 Одговори

  Poštovana, belo tkivo koje vidite u rani je normalan deo procesa zarastanja rane. Vremenom će se rana potpuno zatvoriti, bitno je samo da uobičajeno održavate oralnu higijenu, kako se hrana ne bi zadržavala.

Nina

13.01.2022. 16:33 Одговори

Poštovana,
Jučer sam izvadila gornju četvorku. Rana izgleda poprilicno dobro. Nema oteklina na desnima. Imam stalno neku tinjajucu bol koja se prenosi na ostale zube sa te strane. Koliko dugo ta bol moze da potraje. Inace prvi mi je put da vadim zub pa sam malo uplašena.

  Dr Eleonora Bede

  14.01.2022. 13:23 Одговори

  Poštovana, u toku vađenja zuba susedni zubi sa te strane vilice mogu da pretpre blagi pritisak zbog kojeg se posle javlja bol. To nije ništa opasno za zube, već se radi o stanju koje će proći samo od sebe za nekoliko dana.

Božica

20.01.2022. 19:06 Одговори

Poštovani
Vadila sam donji umnjak. Mene sad zanima svi pišu da im je zubar šivao. Meni je izvađen u stomatološkoj ambulanti, ali meni zubar nije šivao ranu… Da li je trebalo ili?
Hvala Vam na odgovoru ☺️

  Dr Eleonora Bede

  21.01.2022. 10:10 Одговори

  Poštovana, šivenje rane nakon vađenja umnjaka nije obavezno, pogotovo ako je vađenje bilo obično (u ambulanti).

Božica

20.01.2022. 19:11 Одговори

I još sam nešto zaboravila pitati… Nosim na gornjim i donjim zubima reteinere, nedavno sam skinula aparat za zube… Zubar mi je rekao da mogu nositi i dalje 24 h bez obzira na vađenje umnjaka… Pošto se ipak kroz par sati skuplja u tim reteinerima slina i ostalo… Da li da nosim ili ne?
Da ne dođe mi do neke upale. Održavam i perem redovno, ne jedem s njima i pijem samo vodu… Ali ipak me zanima. Hvala ☺️

  Dr Eleonora Bede

  21.01.2022. 10:11 Одговори

  Poštovana, po mom mišljenju je dovoljno da sačekate dan-dva da se rana malo stabilizuje i nakon toga možete slobodno nastaviti sa nošenjem retintera.

Milica

20.01.2022. 23:36 Одговори

Postovana. Izvadila sam gornju levu osmicu pre cetiri dana, dobila sam tri anestezije jer prilikom pokusaja vadjenja posle prve i druge, osetila sam jake bolove, pa je morala i treca. Doktorka se mucila da izvadi taj zub sat vremena, jer je nepravilno rastao i imao nakrivljene korene, a kako je doktorka rekla bukvalno je otisao u obraz. Posle dva dana dobila sam otok na obrazu, blagi ne veliki, i dalje me boli cela ta strana, ne jako ali boli, pijem jos uvek i antibiotik i analgetik, pa me zanima da li je sve to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  21.01.2022. 10:13 Одговори

  Poštovana, potpuno je normalno da nakon tako teškog vađenja još uvek osećate bolove i imate otok. S obzirom da ste dobro pokriveni lekovima, sad Vam je samo još potrebno strpljenje da sve prođe i nemate razloga za brigu.

Nadin

20.01.2022. 23:40 Одговори

Pozdrav, prije 2 dana sam imala vadjenje korijena zuba koji je bio u mesu 2 godine..
Korijen je izvadio oralni hirurg bez rezanja mesa ali ja i dalje osjecam jake bolove nakon prestana djelovanja tableta iako nemam otok
Da li je to zabrinjavajuce i kad se trebam obratiti stomatologu opet?

  Dr Eleonora Bede

  21.01.2022. 10:15 Одговори

  Poštovana, moguće je da osećate bolove i nekoliko dana nakon vađenja. Bitno je da nema otoka, krvarenja ili lošeg ukusa u ustima.

Ema

21.01.2022. 18:56 Одговори

Poštovana, izvadila sam cetvorku prije 9 dana. Jos uvijek imam neku tinjajucu bol s vremena na vrijeme. Nisam imala otok, krvarenje, nemam ni neki los okus u ustima. Po mom misljenju rana sporo zarasta. Koliko dugo moze da se osjeti ta bol i koliko uopte treba da se rana potpuno zatvori?

  Dr Eleonora Bede

  24.01.2022. 10:09 Одговори

  Poštovana, proces zarastanja u nekim slučajevima može da traje i nekoliko nedelja. Ovakvo dugo zarastanje se dešava u slučajevima kada je oko zuba bilo prisutno zapaljenje, pa je tkivu potrebno duže vremena da se regeneriše.

Aleksa

23.01.2022. 01:27 Одговори

Postovani,iako ovo nije vezano za temu vadjenja zuba molim Vas za odgovor.
Prije 4 dana me zaboljela gornja sedmica i otisao sam kod zubara,ona je rekla da je karijes dublji,ali da nije zahvatio zivac.Popravila je i stavila plombu.Medjutim,evo 2 dana posle toga,mene taj zub i dalje boli.Odjednom krene da boli bez nadrzaja i ne boli puno na dodir.Osjecam kao i da mi se taj bol u uho prenosi i na obraz,ne znam kako tacno to da definisem.Zanima me sta bi to moglo biti.Svakako da cu sutra ili prekosutra otici kod stomatologa ali me interesuje i Vase misljenje.Hvala i veliki pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  24.01.2022. 10:15 Одговори

  Poštovani, ukoliko zub počne da boli sam od sebe, to ipak ukazuje na upalu živca. Ponekad nije moguće odmah videti da li je karijes došao do živca, ali Vaši bolovi ukazuju na to da jeste.

Anna

26.01.2022. 16:47 Одговори

Da li nakon 7 dana od vadjenja zuba ako nam zapadne nesto od hrane mozemo da izmuckamo vodom ranu?

  Dr Eleonora Bede

  27.01.2022. 13:24 Одговори

  Poštovana, možete lagano mućkati ranu nakon sedam dana, jer tada više ne postoji rizik da će ugrušak ispasti iz rane.

Milica

29.01.2022. 12:42 Одговори

Poštovana, izvadjena mi je šestica dole, gde je ostao koren. Oralni hirurg mi je u utorak izvadio ostatke korena, sekao mi. Medjutim, sinoć kada sam prala zube ispao mi je koagulum iz zuba ( 3 dan) i sad je prazno. Po malo osecam okolo bol po mesu, ali nemam nepijatan miris iz usta, ni ogroman bol, plašim se da ne dodje do većih problema, šta mislite? U utorak idem da skidam konce.

  Dr Eleonora Bede

  29.01.2022. 18:06 Одговори

  Poštovana, na sledećoj kontroli, kada budete skidali konce, doktor će proceniti da li je potrebno preduzeti neke korake zbog toga što je koagulum ispao, ili će rana biti ostavljena da sama zarasta u ovakvom stanju. Ukoliko nemate jake bolove, nemate razloga za brigu.

Aleksandar

02.02.2022. 03:13 Одговори

Izvadio 6 gore 31.1, otok katastrofalno veliki, preti da zatvori oko, bol užasan. Čekam da svane jutro pa da okrenem zubara da vidim šta da radim. Toliko mi je vukao obraz tokom vađenja da je obraz bukvalno pokidan iznutra. Ne znam zašto sam rođen da se zlopatim.

Esma

02.02.2022. 15:40 Одговори

Postovana,
Nije u pitanju vadjenje zuba nego vadjenje zivca. Imala sam blagi pritisak u sestici gornjoj neki period. Doktorica mi je u jednoj posjeti izvadila zivac ocistila kanale i stavila privremenu plombu. Rekla mi je da dodjem za 7 dana da stavi plombu. To je bilo prije dva dana. Danas je treci dan i ja i dalje osjecam taj pritisak u zubu….ponekad me boli na zagriz i dodir jezikom. Da li ce se to smiriti i da li je normalno da osjetim i sad taj pritisak u zubu s vremena na vrijeme i kad mirujem.
Hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  03.02.2022. 13:19 Одговори

  Poštovana, nakon procesa vađenja živca uobičajeno je da postoje neke senzacije u zubu. To mogu biti blagi pritisak ili bol pri žvakanju. Karakteristika ovih senzacija je da se postepeno smanjuju i na kraju potpuno prestaju.

Marko

08.02.2022. 16:13 Одговори

Pozdrav ,vadio sam upaljenu sesticu sinoc imam malu oteklinu ali ne i dalje boli kao prije vadjenja pod upalom pijem antibiotike i tablete protiv bolova ,dali ce bol prestati i dali je to bol od upale i vadjenja pa mora da prestane ili je nesto drugo

  Dr Eleonora Bede

  09.02.2022. 13:29 Одговори

  Poštovani, bolovi su sada verovatno kombinacija vađenja i upale koja je postojala. Ukoliko ste dobro pokriveni antibioticima i lekovima protiv bolova, nemate razloga za brigu osim da sačekate da rana zaraste.

Svetlana

09.02.2022. 09:37 Одговори

Zdravo izvadila sam zub pre tri dana nakon toga javio me se otok i evo treci dan otok je jos uvek prisutan neznam sta da radim.

  Dr Eleonora Bede

  09.02.2022. 13:33 Одговори

  Poštovana, potrebno je da odete na pregled kod stomatologa koji Vam je vadio zub, kako bi se ustanovilo da li je sa ranom sve u redu i da li je potrebno da Vam se prepiše terapija antibioticima. Lekove na svoju ruku nemojte uzimati.

Darko

11.02.2022. 04:00 Одговори

Postovana Dr Eleonora, pukao mi je zub donja sedmica, osetio sam da mi desni i donji deo vilice blago otice. Otisao sam kod zubara pre cetiri dana (ponedeljak) i on me poslao na slikanje zuba i korena nakon cega je u lokalnoj anesteziji izvadio zub. Danas, cetiri dana posle vadjenja jos uvek su mi otecene desni sa unutrasnje strane, kao i donji deo vilice (iako je koren izvadjen). Da li su otecene desni normalne? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  12.02.2022. 11:51 Одговори

  Poštovani, otok može biti posledica vađenja zuba. Bilo bi dobro da Vas pregleda stomatolog koji je vadio zub, kako bi procenio da li je u Vašu terapiju potrebno uključiti i antibiotike. Lekove na svoju ruku nemojte uzimati.

Ankica

13.02.2022. 12:57 Одговори

Pozdrav prije 4 dana mi je izvađena 7 zanima me dali smijem ići blizu rane prilikom pranja zubi sa pastom? Da napomenem radi se o gornjoj 7-ici i što ako uđe malo hrane u ranu?

  Dr Eleonora Bede

  13.02.2022. 15:31 Одговори

  Poštovana, 4 dana je sasvim dovoljno vremena da bez bojazni možete normalno da održavate higijenu Vaših zuba.

Marija

15.02.2022. 12:06 Одговори

Poštovani,
u četvrtak i petak (pre 3-4 dana) sam izvadila obe zdrave četvorke u gornjoj vilici za potrebe fiksne proteze. Stvorio mi se krvni ugrusak i osecam da mi se rane zatvaraju medjutim i dalje imam povremene bolove (od rasklimavanja ostalih zuba prilikom vadjenja) koji nekad zahvataju i ostale kosti lica, pogotovo nakon spavanja. Da li su ovi bolovi normalni i koliko je potrebno da prodje vremena da bi bolovi prestali?
Hvala unapred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  16.02.2022. 15:44 Одговори

  Poštovana, normalno je da osećate bolove još nekoliko narednih dana, kako na mestu rane, tako i u ostalim zubima. Ukoliko je bol intenzivniji ujutro, to može da ukaže na to da noću stiskate zubima.

Kristina

16.02.2022. 12:03 Одговори

Postovani. Juce u 11 sati sam izvadila 6 i dva mala korijena 7(ne cijeli zub) U petak idem na rodjendan da li smem naruciti nargilu da pusim. Da li moze doci do krvarenja ili slicno? Inace je ne pusim uvijek osim kada su zurke ili nesto…

  Dr Eleonora Bede

  16.02.2022. 15:46 Одговори

  Poštovana, ukoliko je vađenje bilo uobičajeno, odnosno ako prilikom vađenja zuba nije otvoren sinus (može da se desi samo u gornjoj vilici), u tom slučaju možete.

Natasa

19.02.2022. 12:44 Одговори

Postovani imam pitanje za vas doktot mi je izvadio dva korena odjednom pod upalom danas je treci dan otok jos ne spada pijem sinacilin i brufen hvala

  Dr Eleonora Bede

  19.02.2022. 14:01 Одговори

  Poštovana, ukoliko se otok ne smanjuje iako pijete antibiotsku terapiju, potrebno je da konsultujete svog doktora radi pregleda rane i eventualne promene antibiotske terapije.

Davorka

20.02.2022. 20:56 Одговори

Poštovana, 01.02.izvaden mi je donji umnjak, kako mi se u rani nije stvorio ugrušak. doktorka mi je u dva navrata u ranu stavljala ljek.Bolove sam imala stalno. Ucinjen je snimak rane koja je duboka ali čista.dobila sam novi antibiotik I kao da ide na bolje ali neka tečnost izađe iz rane koja je gore skoro potpuno zarasla. Ali još uvijek je prisutna ta neka tupa bol.Molim za savjet.Hvala

  Dr Eleonora Bede

  20.02.2022. 23:11 Одговори

  Poštovana, otežana zarastanja mogu da se dogode kod vađenja umnjaka. Ukoliko je RTG snimak dobar, ostaje Vam samo još malo da sačekate da rana potpuno zaraste.

Silvija

22.02.2022. 21:22 Одговори

Poštovana Doktorka!
U roku od 5 dana sam izvadila 11 zuba.
Koji je minimalni rok posle se koje može napraviti proteza? Hitno mi je odraditi dok sam na godišnjem odmoru.
Srdačno hvala.

  Dr Eleonora Bede

  23.02.2022. 18:37 Одговори

  Poštovana Silvija, minimum koji je potrebno da se sačeka je 6 nedelja, mada zbog velike količine zuba koje ste izvadili od jednom, i duži vremenski period ne bi škodio. Ukoliko protezu uradite pre vremena, to kasnije može da dovede do klackanja proteze i zapadanje hrane. Ovi problemi nisu nepopravljivi, ali proteza će svakako biti kvalitetnije napravljena ukoliko se zarastanje sačeka u potpunosti.

Ime *

26.02.2022. 22:11 Одговори

Danas mi je suprug izvadio dva gornja zuba I sekli su mu desni I bas je natekao al je dobio antibiotic jel to normalno I dokle ce da trane taj otok

  Dr Eleonora Bede

  27.02.2022. 12:32 Одговори

  Poštovana, ukoliko je doktor procenio da je u slučaju Vašeg supruga potrebno uključiti i terapiju antibiotikom, potrebno je da se terapija popije do kraja kako mu je rečeno. To će dovesti do smanjenja otoka i pravilnog zarastanja rane. Ne postoji univerzalno pravilo koliko dana otok može da traje, ali bitno je da u narednih nekoliko dana primetite postepeno poboljšanje. Ukoliko se to ne dogodi, ponovo se obratite svom stomatologu.

Dragan

28.02.2022. 00:41 Одговори

Postovani,izvadio sam gornji umnjak pre 5 dana.teskom mukom je izasao klestima.kada je izvadjen imao je gnojnu kesicu na jednom od vrha korena.stomatolog je rekao da je sve izaslo i nema potrebe za antibioticima.nakon prestanka date anestezije poceo je da nepodnosljivo boli.pijem nimulid na svakih 10h i dobro je dok deluje 6-8h..kada prestane,bol je ne podnosljiva,i tako danima.desilo se da dva puta nimulid nije delovao.horor.sada sam utvrdio na rani da od dve rupe korena jedna je ispunjena belim skramom a druga otvorena!sta raditi?da li je moguce da zbog te otvorene rupe i problema unutar nje toliko boli da ne znam vise sta cu sam sa sobom.hvala

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2022. 11:17 Одговори

  Poštovani, jaki bolovi mogu da ukazuju na to da se zarastanje ne odvija onako kako bi trebalo. To može da se dogodi u situacijama kada koagulum ispadne iz rane i nema nikakve veze sa gnojnom kesicom i antibioticima. Antibiotike treba uključiti samo ako je prisutan otok. Najbolje bi bilo da Vas stomatolog pregleda i da na taj način utvrdi da li je potrebno uraditi neke dodatne korake u vezi sa zarastanjem rane.

Milan

05.03.2022. 08:02 Одговори

Postovani
Oralni hirurg mi je izvadio umnjak u cetvrtak uvece, samo sam te noci pio lek za bolove, nakon toga nisam imao bolove, samo mali otok. Zanima me da li je pametno otici na skijanje( hladan vazduh) u nedelju, treci dan nakon vadjenja.

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2022. 15:12 Одговори

  Poštovani, hladnoća ne smeta, ranu samo nije dozvoljeno grejati.

Ana

17.03.2022. 01:22 Одговори

Postovana.15.03. Sam izvadila 4 i 6 zubi su vadjeni komplikovanim zahvatom jer su bili koreni u pitanju.Izvadila sam u 9h ujutru vec uvece je totalno krvarenje stalo,bola nije bilo u opste samo utnutost i malo otekli obraz sa te strane ,drugi dan je prosao taj mali otok je jos prisutan,da li je to normalno?l da li je neprijatan zadah povezan zbog rana ili zato sto se pranje zuba malo na tezi nacin primenjuje trenutno.?Inace dr.je rekao da ne moram piti antibiotik i nista za bolove jer bola nece biti,sto i jeste bio u pravu,bola nije bilo.

  Dr Eleonora Bede

  17.03.2022. 16:44 Одговори

  Poštovana, ukoliko se otok postepeno smanjuje, ne bi trebalo da bude problema. Odsustvo bola je dobar znak da nije došlo do infekcije rane, pa će samim tim rana sama od sebe brzo zarasti.

Natasa

18.03.2022. 22:58 Одговори

Postovana,
Izvadjen mi je levi umnjak imam 4 konca.. Otok je skoro nestao, bol skoro prosla potpuno. Danas je peti dan od vadjenja, ispao mi je krvni ugrusak, pretpostavljam iz rane. Da li to moze biti problem?
Hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  21.03.2022. 12:56 Одговори

  Poštovana, ukoliko sumnjate na to da Vam je ispao krvni ugrušak, trebalo bi da odete na kontrolu kod svog doktora. Na osnovu toga, doktor će proceniti da li je potrebno preduzeti neke dodatne korake.

Aleksandar

22.03.2022. 21:36 Одговори

Dobro veče, izvadjen mi je desni u subotu ( pre tri ipo dana ), vadjenje je bilo malo komplikovanije jer se zub raspao jer je bio truo.. Kada ga je izvadio jedan koren je bio kriv, rekao je da ce verovatno oporavak biti malo duži, bolovi i dalje postoje, rekao je da koristim antibiotik u slucaju bolova, kako prodje dejstvo leka, nakon 8-9 sati zub počne da boli, naravno zub zarasta i ima ono normalno valjda sto ispuni zub, mene zanima da li ta bol može još dugo ta potraje i da li je ovo normalna stvar? Hvala u napred!

  Dr Eleonora Bede

  23.03.2022. 17:00 Одговори

  Poštovani, nakon teškog vađenja zuba, bolobe možete osećati i nedelju dana kasnije. Iz dana u dan bi trealo da se smanjuje potreba za uzimanjem lekova protiv bolova.

Dajana

31.03.2022. 18:53 Одговори

Poštovani,
Prije sedam dana sam imala hirurško vadjenje donje lijeve osmice. Nakon toga mi se pojavio otok i modrica na licu. U međuvremenu se otok smanjio ali ne skroz, pa me zanima da li je normalno da toliko dugo stoji otok na licu? Pila sam antibiotike – amoksicilin, koje mi je propisao stomatolog. Zbog cega mi se pojavila modrica?
Unaprijed hvala, pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  31.03.2022. 19:34 Одговори

  Poštovana, kod vađenja umnjaka, pogotovo donjih, često mogu da se jave pojava otoka i modrice. Ovo se dešava kao posledica težeg vađenja zuba. Zbog toga što je kod Vas od vađenja poršlo više od nedelju dana, bilo bi dobro da odete na kontrolu kod stomatologa koji Vam je vadio zub, kako bi pregledao ranu i utvrdio da li je u ustima sve u redu i da li je možda potrebno produžiti terapiju antibioticima.

Ana Ana

03.04.2022. 01:45 Одговори

Postovana,
Pre mnogo godina izvađena mi je donja 6. Dugo me je bolelo prazno mesto blizu petice kao kada imate kvaran zub. Dva puta su mi otvarali 5 ali niceg nije bilo, zdrava je. Odlucujem da stavim most kako bi mozda resila problem, ali to bolno mesto ispod mosta otekne i nikad nije prestalo da mi smeta i da boli. Skidam most, stvorio se kao žulj i na tom mestu je zubar isčupao ‘mrtvu kost/tkivo’. Ranica zarasta ali bol nikako ne prolazi. Obrusio mi je jos malo zube da bih stavila novi most i to prazno mesto (meso) pocinje da boli nenormalno,pola glave mi je utrnulo. (ne bole me zubi samo prazno mesto gde je bila 6, odozgo). Da li postoji neki ultrazvuk da se vidi da li na tom mestu (u tkivu/ u gingivi) ima neceg još, da se vide nervi itd?
Ocajna sa nenormalnim bolovima.
Hvala na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2022. 15:28 Одговори

  Poštovana, ukoliko se na običnom snimku nije videlo ništa što bi moglo da ukazuje na bolove, postoji mogućnost da uradite i 3D snimak te regije.

Dragana

06.04.2022. 09:50 Одговори

Poštovani,
pre dva dana sam izvadila donju desnu osmicu i već nakon par sati se javio otok. Danas kada sam ustala otok je bio još gori, a i osećam nelagodnost prilikom otvaranja usta koja pritom jako malo mogu da otvorim. Doktor mi je prepisao samo Dexason i neke lysobact tabletice za smanjenje otoka ali ništa za ublažavanje bola. Sinoć me je uzasno bolelo i morala sam brufen da popijem, od koga mi je mnogo lakse bilo ali se plasim da on nije pogorsao otok.
Unapred hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  08.04.2022. 09:48 Одговори

  Poštovana, lekove protiv bolova možete slobodno uzimati po potrebi. Oni ni na koji način neće uticati na povećanje otoka.

Marija

06.04.2022. 17:19 Одговори

Postovani,izvadila Sam donju desnu 7. pre 6 dana. Bolovi su mi se pojavljivali svakog dana, pila Sam Po par puta dnevno brufene I ispila kutiju amoksicilina. Danas se bol intezivirao I videla Sam da je rana uredna, Ali da je otok oko 8. Bol probija kroz uvo I postao je konstantan, nije vise u talasima, kao do danas. Zakazala Sam pregled za sutra. Imate li savet za u medjuvremenu, da li samo da nastavim sa brufenom? I sta mislite da moze biti u pitanju?
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  08.04.2022. 10:06 Одговори

  Poštovana, jedino pregledom ili dodatnim RTG snimkom je moguće tačno ustanoviti zbog čega su bolovi i dalje prisutni. Do tada možete slobodno nastaviti sa lekovima protiv bolova.

Djordje

06.04.2022. 17:55 Одговори

Poštovana, nakon vadjenja korena zuba nije mi skrenuta pažnja koliko bi trebalo da nosim gazu koja mi je stavljena preko zuba. Držao sam je preko zuba samo nekih 5, 6 minuta. Danas je 6. dan od intervencije a mene rana i dalje boli. Da li treba da se javim stomatologu ili mogu nešto sam da učinim. Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  08.04.2022. 10:15 Одговори

  Poptovani, ukoliko imate jake bolove ili neprijatan ukus u ustima, postoji mogućnost da je došlo do upale rane i otežanog zarastanja. Trebalo bi da ponovo odete na pregled kod svog stomatologa, kako bi se odlučilo da li je potrebno preduzeti dodatne korake u smeru pravilnog zarastanja rane.

Adrijana

14.04.2022. 21:32 Одговори

Pozdrav.Vadila sam umnjak pre godinu dana i to je sve lepo zaraslo.Medjutim nedavno mi se na tom mesto gde je bio umnjak pojavio kao neki otok i zub posle njega mi se klima.Bila sam na pregledu i i sumnja na cistu.Da li je to moguce da je jednostavno ta cista ostala u desnima?I sta ako jeste

  Dr Eleonora Bede

  15.04.2022. 08:32 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi RTG snimak te regije da bi se sa sigurnošću moglo reći da li je u pitanju cista ili nešto drugo. Drugačije nije moguće ništa sa sigurnošću tvrditi.

Aleksandar

18.04.2022. 15:37 Одговори

Postovanje,

Imao sam hirursko vadjenje donje leve osmice i vadljenje gornje leve osmice.
Operacija je izvrsena u petak 15.04. oko 14h.
Danas 18.04. i dalje imam vrlo malo sukrvice u pljuvacki kad ispljunem.
Operacija je prosla super.
Nisam imao ni preveliko krvarenje, ni bolove i jako mali otok.
Da li je normalno da i dalje imam tu sukrvicu?

Hvala

  Dr Eleonora Bede

  19.04.2022. 09:15 Одговори

  Poštovani, sukrvica i dalje može da se javi posle obroka, ukoliko se rana malo povredila u toku jela, ili nakon pranja zuba. Iz čista mira rana ne bi trebalo više da krvari.

Sanja

04.05.2022. 14:49 Одговори

Trebala bih da povadim sve šestice, i gornje i donje, a osmice mi tek trebaju krenuti sa rastom. Da li postoji mogućnost da će mi se prednji zubi pomerati posle vađenja šestica?

  Dr Eleonora Bede

  04.05.2022. 16:10 Одговори

  Poštovana, ne znam koji je razlog vađenja svih šestica, ali bilo bi dobro da analizu Vaših zuba uradi specijalista – ortodont. Bez RTG snimka i analize zube nije moguće dati nikakve prognoze.

Jelena

08.05.2022. 20:04 Одговори

Veliko postovanje i sve pohvale, pre svega!
U donjoj vilici sam imala samo cetiri zuba i zbog parandetoze sam juce izvadila dva …Inace, nosim protezu na donjoj vilici koju sam skinula zbog vadjenja zuba pa me sada zanima, posle koliko dana mogu nositi protezu jer mi je neprijatno da ovako bez zuba, idem bilo gde…

  Dr Eleonora Bede

  09.05.2022. 10:42 Одговори

  Poštovana, hvala Vam na lepim rečima. Ukoliko nemate nikakve tegobe posle vađenja i rane Vas ne bole kada stavite protezu, možete je slobodno odmah nositi.

Goga

25.05.2022. 16:20 Одговори

Poštovana dr Bade..prije svega želim da.Vam zahvalim na savjetima koje ste napisali…sve pohvale…i kamo sreće da sam pročitala prije…jer izvadila sam dole peticu tačno prije sedam dana…i cijelo vrijeme imam jake bolove…..popijem brufen 600 po preporuci stomatolog ali ne prođe totalno.bol…i ne drži dugo…pijem i antibiotike….bila kod dva stomatologa ..,i obojica tvrde.da.je rana velika ali dobro zarasta…da je ok….da je to normalno da boli do desetak i više dana čak sam radila i 3d snimak ..i za to kažu da je ok…..pa Vas molim samo da mi kažete da.li stvarno može tako dugo trajati ovako jaka bol….i postoji li nešto jače i djelotvornije od brufenA…unaprijed Vam zahvaljujem ako mi odgovorite….Lijep pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  26.05.2022. 15:37 Одговори

  Poštovana, hvala Vam na lepim rečima. Moj cilj je da ljudima na što jednostavniji način približim sve što ima veze sa oralnim zdravljem. Što se tiče Vaših bolova, ukoliko su kolege konstatovale da rana dobro zarasta, mislim da je kod Vas samo u pitanju sporo zarastanje. Bitno je da rana nije prazna, odnosno da je koagulum ostao u rani. Što se tiče lekova protiv bolova, možete se posavetovati u apoteci šta bi još moglo da Vam pomogne osim Brufena.

Marko

26.05.2022. 15:51 Одговори

Pozdrav
Izvadio sam zub juce sestica je u pitanju
Nemam nikakvih bolova
Samo me zanima da li smem da vozim motor?

  Dr Eleonora Bede

  27.05.2022. 12:49 Одговори

  Poštovani, ukoliko vađenje nije bilo komplikovano i nije došlo do otvaranja sinusa ili produženog krvarenja, možete voziti motor.

Kristina

26.05.2022. 21:49 Одговори

Postovana, pre nedelju dana mi je hirurski izvadjen donji levi umnjak. Sve je bilo ok dok mi dva dana kasnije nije zubarka “skratila” konce da mi ne smetaju. Od tada osetim kao da su se konci “olabavili”, pri tome nemam bolove, ali sad kada pogledam, rupa je tamo gde je bio umnjak. Da li je to normalno ili ta “rupa” ipak treba biti zasivena?

  Dr Eleonora Bede

  27.05.2022. 12:54 Одговори

  Poštovana, rana se nikada ne zatvara u potpunosti, da bi u slučaju neke komplikacije imala slobodan prostor za drenažu. Konci su nakon par dana uvek malo labaviji, zato što tkivo prestaje da bude otečeno, pa se samim tim konci više vide.

Jelena

27.05.2022. 02:33 Одговори

Pozdrav vadila sam zub pre 2 dana imam bolove jake i velika je rana jer je bio polomljen i upala mi je hrana u ranu i 2 puta sam ispitala ranu da li trebam da se javim stomatologu

  Dr Eleonora Bede

  27.05.2022. 12:58 Одговори

  Poštovana, rana ne bi trebalo ni sa čim da se ispira, da ne bi došlo do ispadanja ugruška. Ispadanje ugruška izaziva otežano zarastanje i jake bolove. Trebalo bi da odete na kontrolu kod stomatologa, kako bi se utvrdilo da li je sve uredu sa zarastanjem.

Mirko449

27.05.2022. 15:29 Одговори

Poštovana pre nekih 20 minuta sam izvadio gornju levu četvorku bilo je problematično vadjenje zuba zbog korena i sada me boli to mesto gde je bio zub a i čini mi se i 3 pored rane popio sam terapiju koju mi je zubar prepisao nimultid i citeral sam popio i nznm šta da radim

  Dr Eleonora Bede

  29.05.2022. 09:21 Одговори

  Poštovani, rana u ustima, kao i svaka druga rana na telu, boleće dok tkivo ne zaraste. Lekovima je potrebno neko vreme da počnu da deluju.

Srka

28.05.2022. 15:33 Одговори

Dobar dan,prije cetiri dana sam izvadio dinju desnu sesticu,nju mi je zubar poceo praviti i onda smo odlucili da ga izvadimo,par dana sam pio antibiotike i menjao malu vaticu iz zuba,i onda sam ga izvadio,sada osjetim neugodan miris,ali osjetio sam ga i dok mi je bio probusen zub.Poceo sam ispirati ranu zalfijom.Do kada ce trajati ovaj neugodan miris i da li ima razloga za brigu.

  Dr Eleonora Bede

  29.05.2022. 09:23 Одговори

  Poštovani, ranu nakon vađenja zuba nije dozvoljeno ni sa čim ispirati. Ukoliko osetite neprijatan miris, potrebno je da odete na pregled od stomatologa.

Edina

30.05.2022. 19:25 Одговори

Lijep pozdrav.
Trebao bi mi vaš savjet.
Naime, prije 3 dana sam vadila zub tj zaostali korjen u gornjoj vilici(šestica).
Stomatolog mi je vadio zub sat vremena i na kraju ga je jedva izvadio.
Rana mi je duboka i nije ušivano niti išta. Rekli su mi da ničim ne ispirem, samo da pijem lijekove po potrebi.
E sad, ja se bojim jer me jako boli cijela vilica i pola glava tj strana na kojoj mi je vadjeno, uzgred imala sam problema i sa sinusima prije par godina.
Treba mi vaš savjet jer ne znam šta više da uradim da me ne boli.
Kada popijem antibiotik(brufen) na 2-3 sata me prestane i onda opet počne boliti da mi dođe da plačem..
Hvala unaprijed, lijep pozdrav..

  Dr Eleonora Bede

  31.05.2022. 08:55 Одговори

  Poštovana, brufen nije antibiotik, već lek protiv bolova. Ukoliko ste dobili da pijete i antibiotik, treba da ga pijete onako kako Vam je Vaš stomatolog prepisao. Što se tiče leka protiv bolova, ukoliko Vam brufen ne pomaže u dovoljnoj meri, možete u apoteci uzeti neki drugi lek protiv bolova, prema preporuci farmaceuta. Nakon tako teškog vađenja zuba, normalno je da još uvek osećate bolove.

Milica

07.06.2022. 12:47 Одговори

Poštovanje, izvadila sam sesticu u petak, danas je utorak imam blagi otok i na tuferu sam primetila da je iz rane izašla tamna zgrusana krv i da poprilično neprijatno miriše. Da li da brinem? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2022. 08:05 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se što pre javite svom stomatologu radi pregleda rane. Postoji mogućnost da je iz rane ispao krvni ugrušak, pa će samim tim zarastanje biti otežano.

Davorka

14.06.2022. 10:29 Одговори

Poštovana doktorice molila bih Vas da mi date svijet. Prije 4 mjeseca izjavila sam umnjak,sve je lijepo zaraslo ali sada unazad nekoliko dana na mjestu gdje je bio zub osjećam neku tupu bol negdje u dubini gdje je bio korjen zuba. Oteceno nije ništa samo je ta bol prisutna. Molila bi za svijet. Hvala od 💚

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2022. 11:28 Одговори

  Poštovana, s obzirom da je prošlo 4 meseca, ne bi trebalo da imate više problema sa ranom. Ona je do sada potpuno zarasla. Jedino šta možete da uradite ukoliko se bol ne smanjuje jeste da uradite rtg snimak tog mesta i da odete kod stomatologa na kontrolu.

Valerija

16.06.2022. 14:22 Одговори

Poštovana,

Pre dva dana sam izvadila donji levi umnjak. Nisam imala bilo kakvih komplikacija što se samog vađenja tiče, međutim kako je anestezija prestala da deluje osećam zatezanje u predelu prednjih donjih zuba i donje usne. Takođe imam problem da otvorim usta u potpunosti. Zanima me da li su to uobičajene pojave u procesu zarastanja, ili bi trebalo da se javim svom stomatologu? Hvala Vam unapred!

  Dr Eleonora Bede

  16.06.2022. 21:43 Одговори

  Poštovana, tegobe koje osećate mogu biti posledica anestezije za donju vilicu i to se ponekad dešava. Tegobe bi trebalo iz dana u dan da su sve manje, dok potpuno ne prestanu. Ukoliko Vam u narednih nekoliko dana ne bude postepeno bolje, možete se obratiti svom stomatologu.

Nada

30.06.2022. 23:18 Одговори

Postovanje…cerka je danas vadila umnjak kao obican zub kada se vadi. Doktorka je rekla da moze tako da ne treba hirurski posto je izasao iz desni i vidi se. Medjutum posto nije mogla da uhvati zub sa svim onim spravama, posto je zub gladak kao staklo( tako je doktorka rekla), sekla ga je i brusila da bi mogla da ga uhvati. I tako sat vremena….Elem…uspela je da ga izvadi ali je rana velika, i prilikom vadjenja je i obraz sa unutrasnje strane rascepan i u ranama. Dala je da pije Klindamicin i protiv bolova nesto. Hladne obloge i tecnu hladniju hranu. Zanima me da li trebam da brinem zbog te rane na obrazu i same rane gde je bio umnjak koja je veca, a nije usivena. Da li sme da se ispira ili neki vas drugi savet….Hvala…

  Dr Eleonora Bede

  01.07.2022. 08:50 Одговори

  Poštovana, vađenje umnjaka može da bude veoma teško čak i kada se radi o potupno izraslom zubu. Takođe, u toj situaciji je uobičajena procedura da se zub vadi iz više delova. Ranu ne smete ni sa čim ispirati niti mućkati bilo koju tečnost u ustima. Rana će sama zarasti, kao i rana na obrazu, bitno je samo da nema gnoja i lošeg ukusa u ustima.

amar

08.07.2022. 22:09 Одговори

Vadio sam zub sesticu. To je lijecen zub ali umrtvljen vec 2 godine. Vadenje je bilo dosta tesko,doktor se patio 20minuta. Rana me ne boli,imam blagi osjecaj neugodnosti sto je normalno,ali sam dobio temperaturu od 38. Bolova i sl. nemam. Na raninse nakon dan pojavio kao bijeli film,valjda tako treba. Brine me samo temperatura. Pored te 6. sam imao vrlo malu gnojnu anginu godinama na mesu koja me nikad nije bolila i sl. ali je doktor rekao da su to sigurno bakterije. Antibiotik mi nije dao

  Dr Eleonora Bede

  11.07.2022. 11:29 Одговори

  Poštovani, ukoliko tkivo oko rane nije otečeno, ukoliko nemate jake bolove ili neprijatan ukus u ustima, temperatura najverovatnije nije u vezi sa izvađenim zubom. Kod rutinskih vađenja zuba nije obavezno da se prepiše antibiotik.

Kaca

09.07.2022. 18:32 Одговори

Postovani,
Pre 5dana radjeno mi je hirursko uklanjanje umnjaka, poluimpaktiranog. Vadjenje je trajalo oko 45 sa sve pripremom, anestezijom usivanjem itd. Doktorka me je upozorila da cu verovatno da osecam trnjenje jer je zub bio u blizini zivca. Nakon 5dana ja idalje ne osecam deo usne, brade i zube sa te strane, kao da imam anesteziju. Imam osecaj kao da su mi usne sa te strane previse naduvene, a zapravo nisu. Kada se pipnem na tim delovima, gotovo da uopste ne osecam. Takodje povremeno me usne i brada peku, zatezu, golicaju. Da li je ovo normalno? Da li ce mi se uskoro vratiti osecaj? Doktorka mi je prepisala Beviplex 1dnevno. Cini mi se da je bolje nego sto je bilo prvog dana, ali daleko od onoga kako je bilo pre.

  Dr Eleonora Bede

  11.07.2022. 11:32 Одговори

  Poštovana, u situacijama kada je živac blizu zuba, ovakvi simptomi su na žalost neizbežni. Dobar znak je da Vam je osećaj malo bolji nego što je bio, ali budite spremni na to da oporavak i vraćanje osećaja u nekim slučajevima može da traje i mesecima. Terapija vitaminom B koju ste dobili je uobičajena u ovim slučajevima i takođe je dugotrajna.

Kaca

13.07.2022. 08:40 Одговори

Postovana, kao sto sam vec pisala idalje nakon vadjenja umnjaka koji je lezao na zivcu imam utrnulost polovine brade(cak ne ni polovine, donji deo brade mi nije utrnut) usne (unutrasnju stranu usne dosta vise osecam, osecam i bol i ujed) i desnih( od 1do3). Da li je ovo znak da zivac nije presecen i da ce do oporavka doci? Plasim se jer na mestima koja su utrnuta skoro pa da ne osecam nista (toplo hladno, lagani dodir). Na nekim mestima rekla bih da mi se delimicno vratio osecaj, naravno daleko od onoga sto je bilo i razumem da su nekada potrebni i meseci da bi se vratilo u normalu. Ali me zanima da li moja situacija daje nadu da ce do oporavka doci, odnosno da zivac nije presecen?

  Dr Eleonora Bede

  14.07.2022. 15:43 Одговори

  Poštovana, napredak u osećaju je povoljan znak za Vaš oporavak. Živac je verovatno samo dodirnut u toku intervencije, ali i najmanji dodir nervnih vlakana izaziva poremećaj u osećaju. Da je živac presečen, ne biste mogli da osećate nikakve senzacije.

Dragana

15.07.2022. 21:20 Одговори

Poštovani, izvadila sam donju levu osmicu u ponedeljak. Na tom mestu se pojavila bela skrama. Međutim od jutros ima i nesto braon pored te bele strane na samoj rani. Pomalo se oseća i čudan zadah. Bolova više nema niti otoka. Koliko je to zabrinjavajuće?

  Dr Eleonora Bede

  18.07.2022. 09:11 Одговори

  Poštovana, ukoliko nema bolova i otoka, radi se o normalnom zarastanju. Bela skrama je jedna od faza zarastanja rane. Ukoliko se neprijatan zadah nastavi i pored dobrog održavanja oralne higijene, možete se obratiti svom stomatologu radi kontrole.

Jelena

19.07.2022. 20:58 Одговори

Postovana,
Vadila Sam zub u nedelju prepodne.
Cetvorka,donja vilica desno.
Bilo je tesko vadjenje,anestezija na zubu uopste nije delovalq jer je zub imao proces.Jedva Sam izdrzala bol pri vadjenju.Pijem antibiotik Dovicin caps.
Od ponedeljka su poceli neki tupi bolovi a najvise boli kad pipnem obraz I koren izvadjenog zuba.Cak I kad pricam osecam neke bolove.Da li je to normalno I koliko mogu ti bolovi Tako da traju?
Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  20.07.2022. 11:02 Одговори

  Poštovana, normalno je da osećate bolove nakon teškog vađenja zuba. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste prisustvo gnoja oko rane, neprijatnog mirisa i ukusa i velikog otoka. U tom slučaju bi trebalo da se javite svom stomatologu radi kontrole rane. Bolovi su vrlo individualna stvar i ne može da se predvidi koliko će trajati, ali bi trebalo iz dana u dan da se polako smanjuju.

Ruza

29.07.2022. 19:14 Одговори

Molim vas da mi odgovorite da li je normalno posle vadjenja zuba da se ne sme popiti nikakav analgetik.Znam da neki lekovi izazivaju krvarenje,ali sestra mi je pod otokom i deformisanom facom izvadila zub,a zubar kako reče njen suprug zabranio sve. Preporuka hladne obloge mi je logična,ali čekanje da prodje vikend,tj sedamdeset dva sata u tom stanju bez analgetika mi je predugo.

  Dr Eleonora Bede

  02.08.2022. 08:42 Одговори

  Poštovana, jedini analgetici koji ne smeju da se piju su oni koji utiču na zgrušavanje krvi. To su npr. aspirin ili andol. Analgetici koji nemaju ovu osobinu slobodno mogu da se piju po potrebi. Sa Vašim doktorom ili farmaceutom možete doneti odluku o tome koji lek bi bio najbolji u datom slučaju.

katarina

12.08.2022. 00:25 Одговори

Postovana,vadila sam zub u utorak oko 12 sati,gore desno osmicu,zub je vec bio puko i sve se slomio prilikom vadjenja a uz to i koren je bio zakrivljen i doktor se bas namicio,e sad posto krvarenje nije prestalo ni posle 4 sata od vadjenja isla sam opet i doktor je stavio neki lek,reko je da nista ne diram da ce samo da se rastopi i tako ce rana da zareste,krvarenje je prestalo,bolova nemam samo me sad brine ta gazica na kojoj je sipan lek pa stavljen na mesto gde je bio zub,dali ce sama da ispadne ili kako vec?Doktor je na odmoru,ne radi do ponedeljka a nije mi ni kontrola zakazana,prepisan je antibiotik.Hvala unaped na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  12.08.2022. 08:47 Одговори

  Poštovana, lek koji je stavljen u ranu se ne vadi. Kao što Vam je doktor i rekao, sam će se rastopiti i ne treba ništa da se dodatno preduzima, pogotovo ako se Vi dobro osećate i krvarenje je stalo.

Pavle

14.08.2022. 01:29 Одговори

Poštovanje,

Hirusk putem mi je izvadjena donja osmica, operacija je bila teza jer je koren bio zakrivljen… Hirurg je odlucio da ostavi neku gazu( tako izgleda ) u samoj rani i usio sve sa njom. Nigde na internetu ne mogu da nadjem nista o tome, kakva je to “gaza” i da li je to normlana procedura i u kojim slucajevima se to ostavlja?

Hvala puno unapred!

  Dr Eleonora Bede

  14.08.2022. 13:18 Одговори

  Poštovani, ukoliko Vam je doktor zakazao kontrolu nakon dva dana, u pitanju je lek koji se stavlja u ranu kod težih vađenja i koji se potom menja. Ukoliko Vam kontrola nije zakazana, znači da nije stavljena gaza već preparat koji služi za zaustavljanje krvarenja, koji će se sam resorbovati u rani i koji ne treba da se vadi.

Biljana

21.08.2022. 19:17 Одговори

Poštovani, izvađen mi je umnjak u sredu. U petak veče sam malo vipe mućkala vodu u ustima da bih izbacila ostatke hrane. Bolelo me je malo. U subotu ujutru mi je ispao ugrušak i išla je krv nekih sat vremena. Mislim da se stvorio novi. Stala je krv. Uveče se skupila malo rana, nije onako široka kao što je bila. Pomalo me danas bolucka, nije crveno. Ali se plašim da nije došlo do neke upale ili alveolitisa. Da li je moguće da se stvorio novi zdrav ugrušak i da je sve u redu? Inače sam pokrivena antibiotikom još pre samog vađenja.

  Dr Eleonora Bede

  22.08.2022. 08:45 Одговори

  Poštovana, ukoliko nemate jake bolove moguće je da se stvorio nov ugrušak. Celu situaciju je pomogla i činjenica da ste pokriveni antibioticima.

Bojana

22.08.2022. 00:43 Одговори

Postovana,suprug je vadio 6icu,dva puta mi je dr dozirao anesteziju….malo se dr namucio oko vadjenja al u sustini sve je proslo ok. Posle vadjenja smo sedeli jos 20ak min sigurno da se pogleda rana i tada je dr rekao da je sve u redu i gaza je sklonjena sa rane. Izlazimo iz ordinacije i suprug kaze da mu je zima i tu krece da ga hvata groznica,jaka. Kuci dolazimo on je odmah popio antibiotik amoksicilin 500 ali se i dalje trese,groznica sve jaca i temp.39. Zovem dr koji mu je vadio zub kaze da ne moze da povezw toliku groznicu sa vadjenjem zuba,pitam za savet da li sme aspirin zbog tem. kaze da moze,tako i uradimo. Posle 15ak min tem 40 krece povracanje i na kraju tusiranje.
StA dalje?

  Dr Eleonora Bede

  22.08.2022. 08:49 Одговори

  Poštovana, s obzirom da niste naveli da je suprug imao otok od zuba pre vađenja, simptomi koje ste opisali nisu u vezi sa vađenjem. Dalje tretirajte simptome onako kako biste to uradili i da nije bilo vađenja.

Bojana

27.08.2022. 21:30 Одговори

Poštovana doktorka, u ponedeljak sam izvadila sedmicu gore desno, i u četvrtak uveče sam mahinalno isprala, pa je cele noći krvarila rana. U petak mi je stomatolog tamponirao ranu, prepisao antibiotik i lek za zaustavljanje krvarenja. Krvarenje je odmah prestalo, nemam bolove, čekam ponedeljak da odem na kontrolu, ali večeras sam osetila kao da je parče gaze krenulo da ispada iz rane. Pazim dok jedem i ne znam odakle to, da li je normalno i da li ću “pregurati” nedelju tako? Hvala unapred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  28.08.2022. 12:41 Одговори

  Poštovana, može da se desi da parče gaze viri iz rane, ali neće se desiti da onda cela ispadne. Samo budite oprezni do ponedeljka i sve će biti u redu.

Mladen

28.08.2022. 22:09 Одговори

Postovana,
Pre dva dana sam izvadio sesticu na donjoj vilici. Zub je pukao a i vec je bio u jako losem stanju. Vadjenje je bilo bolno i traumaticno, i pored anestezije koju sam primio. Bolovi su do danas bili blagi i podnosljivi, medjutim danas su se pojacali pa sam morao da koristim i lekove protiv bolova. Otoka nema. Interesuje me da li je ovakva situacija normalna, s obzirom na to da me sada vise boli nego prva dva dana nakon zahvata?

  Dr Eleonora Bede

  31.08.2022. 14:53 Одговори

  Poštovani, ukoliko se bolovi ne smanjuju i osećate neprijatan ukus u ustima, trebalo bi da posetite svog stomatologa radi kontrole rane.

Saska

04.09.2022. 20:38 Одговори

Postovana,
Izvadila sam umnjak u petak i nakom toga imala jake bolove. Danas je nedelja. U subotu i danas imam blagu temperaturu i otok oko zuba pored koji me takodje boli. Takodje imam i otok obraza. Doktor mi je rekao da samo zavrsim palitrex koji sam vec pila, ostalo je samo za jos 1dan posle vadjenja. Onda sam na svoju ruku ukljucila panklav. Brine me malo temperatura i bol i otok oko zuba pored.Da li je to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  05.09.2022. 11:47 Одговори

  Poštovana, ukoliko otok i bol nisu počeli da se smanjuju nakon upotrebe antibiotika, potrebno je da se javite svom stomatologu radi pregleda i uključivanja odgovarajuće terapije.

Kristina

08.09.2022. 21:34 Одговори

Poštovani
Jučer sam bila na vađenju donje osmice, normalno bez kirurše intervencije. Sve je bilo gotovo za 15 min. Stomatolog mi je u ranu, kako sam mogla vidjeti najprije stavio ko neku malu smeđkastu spužvicu, i nakon toga gazu. Rekao mi je da za grizem i da nakon 15-20 min izbacim to. Tako sam i uradila, krv je stala i tu nema problems, al me zanima ta smeđkasta spužvics (tako mi izgledalo) je ostals u toj rani. Jel to normalno, šta je to uopće i hoće li to samo izaći ili ostaje tu. Strah me infekcije.

  Dr Eleonora Bede

  09.09.2022. 17:20 Одговори

  Poštovana, taj deo ostaje u rani, služi za zaustavljanje krvarenja i za pravljenje koaguluma. Nakon zaustavljanja krvarenja organizam će sam razgraditi ostatke, tako da nemate nikakav razlog za brigu, ništa više ne treba da se vadi iz rane.

Slavica

24.09.2022. 09:21 Одговори

Postovavana
19.9 sam izvadila gornju 5 ustvari korijen jer zuba nije puno bilo vadjenje je super proslo,nije bilo ni otoka jedino oko rane po vilici je sve pobijelilo a u rani nista nevidim nekako je duboka i imam blage bolove na toj strani Ali se nesmanjuju,Pa me zanima Imam li razloga za brigu?

  Dr Eleonora Bede

  24.09.2022. 10:19 Одговори

  Poštovana, ukoliko imate utisak da je rana prazna, trebalo bi da se javite svom stomatologu. U nekim slučajevima ugrušak može da ispadne iz rane i tada dolazi do otežanog i usprenog zarastanja. Stomatolog će proceniti da li je potrebno nešto preduzeti kako bi rana pravilno zarasla.

Ana

27.09.2022. 18:24 Одговори

Poštovana,
Juče popodne sam imala operaciju umnjaka.
Jutros mi se javilo blago grebanje u grlu, osećam se kao da je grlo “odrano”…
Budući da ne smem da pijem čajeve jer se zabranjuje vrelo/toplo piće, želela bih da probam da otklonim taj nadražaj u grlu uz pomoć septoleta ili nekog spreja. Pa me zanima da li upotreba sprejeva/septoleta može da stvori neku komplikaciju na rani od jučerašnje operacije… Ne bih da nešto nadražim ili inficiram…
U napred zahvalna,
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  28.09.2022. 08:02 Одговори

  Poštovana, ukoliko je u toku operacije korišćen fiziološki rastvor, moguće da Vam je grlo nadraženo od toga. Možete da koristite septolete ili sprej za grlo.

Teja

29.09.2022. 17:58 Одговори

Poštovana,, zabolio me zub donja 6.. Drugi dan odlazim zubaru, koji pregleda i pripiše antibiotik (klavocin). Nakon što sam došla od zubara naoteklo mi lice.. Nakon 2 dana iscurio mi gnoj ali otok nije splasnuo.. Odlazim opet zubaru koji mi je pokušao drenirati otok skalpelom.. Ali malo toga je izašlo.. Pripisuje mi i medazol.. Nakon 3 dana otok i dalje vidljiv ali manje.. Nakon toga odlazim privatnom zubaru koji mi je napravio ortopan i vidio da zub mora van.. Izvadio mi zub bez problema.. Nije bilo bolova niti nakon vađenja.. Danas sam popila zadnji medazol.. Ono što me brine je mali otok.. Osjećam malu kvržicu kad dodirnem lijevu stranu vilice/čeljusti..ono što me jako brine je da li je to normalno i za koliko prolazi? Tu kvržicu(zadebljenje) osjećam od prvog dana pojave otoka.. Zbog nje sam i išla privat jer steah.. Rečeno mi da je upala bila velika.. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  30.09.2022. 11:53 Одговори

  Poštovana, to što osećate jeste upalni proces u kosti i njemu će trebati neko vreme da u potpunosti prođe, tj. da se razgradi. Ne može se sa sigurnošću reći koliko će to vremena biti. Bitno je da ne osećate bol i da se većina otoka povukla.

Milica

15.10.2022. 21:06 Одговори

Postovani. Vadila sam osmicu u utorak,hiruski. Sve je proslo kako treba. E sad mene plasi bol u zlezdi na vratu,inace i razbolela sam se curi mi nos i kasljem. Plasim se da li nije ne daj Boze zagnojilo,napravio se ugrusak ali nije svuda jedan deo je ostao,i to je prekriveno necim zuckastim belim,ne boli me rana nepodnošljivo. Sve normalno ali se plasim ipak,inace sam hipohondar 😔 brine me ta zlezda na vratu da li je moguce da je zagnojilo pa je bol zbog toga?

  Dr Eleonora Bede

  16.10.2022. 12:59 Одговори

  Poštovani, otok žlezde može da se dovede u vezu sa činjenicom da kašljete i curi Vam nos. Rana na svojoj površini treba da ima beličast pokrivač, to je normalan deo zarastanja. Ukoliko se javi gnoj, to se dešava zajedno sa otokom i jačim bolovima, i u tom slučaju bi trebalo da se javite svom stomatologu radi kontrole.

Jeftelija

16.10.2022. 22:01 Одговори

Postovana,

zubar mi je dao anesteziju zbog vadjenja zivca desne donje sestice. Kako je dodavao tecnost iz sprica tako sam ja osecala kako me probada bol kroz ceo jezik, do vrha, i osetila kako nesnosno pece. Ok, pomislih pogodio je neki nerv, proci ce. Kada je proslo dejstvo anestezije posle 3-4 sata jezik mi je ostao onako kao utrnut i vise nisam imala culo ukusa sa desne strane jezika. Mislila sam proci ce sutradan ali ne. Ni posle mesec dana stanje se ne menja. Ja na vrhu i sa desne strane jezika uopste ne osecam ukus hrane vec zalogaj treba da prebacim na levu stranu da bi osetila sta jedem. Sta se tu desilo davanjem anestezije i hocu li povratiti culo ukusa? (osecam se ko kad sam imala koronu pa sam bila bez mirisa i ukusa samo je to trajalo 7 dana). Unapred zahvalna na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  17.10.2022. 10:59 Одговори

  Poštovana, u toku davanja anestezije može da dođe do povreda nerva. Ova vrsta problema na žalost jako sporo prolazi, odnosno nervu je potrebno ponekad i više meseci da se regeneriše. Posavetujte se sa svojim stomatologom o mogućoj terapiji vitaminom B, kako bi se regeneracija ubrzala.

Borjana

18.10.2022. 12:08 Одговори

Poštovana,
Prije 6 dana mi je kiruski uklonjen donji umnjak koji je rastao vodoravno. Nakon sto se otok poceo smanjivati gornja vilica (zadnja 3 zuba, kost jagodice) me boli jako unatoc Ibuprofen . U donjoj vilici gdje je vadjen zub bol prestane nakon Ibuprofen. Pijem antibiotike. Obraz je jos malo tvrd. Da li ta bol dolazi od vadjenja umnjaka ili je nesto drugo u pitanju? Unaprijed hvala.
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  19.10.2022. 10:07 Одговори

  Poštovana, kod intervencija sa umnjakom, može doći do zračenja bola u okolne strukture glave i vrata. Ukoliko se otok i bolovi postepeno smanjuju, nemate razloga za brigu, stanje će se vremenom smiriti.

Snežana

25.10.2022. 21:48 Одговори

Poštovani,
Pre nedelju dana sam vadila umnjak u donjoj vilici s leve strane. Rana je bila zašivena. Konce sam skinula pre dva dana. Danas sam primetila da iza sedmice, na mestu gde je umnjak bio stoji otvorena rupa, ne celom dužinom već do same sedmice i deluje da je dublja. Pa me zanima da li je to trebalo takođe biti zašiveno ili će se meso samo od sebe spojiti, plaši me njena veličina, a poviše nje deluje kao da rana dobro zarasta..

Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  26.10.2022. 11:17 Одговори

  Poštovana, cilj ušivanja rane je da se pomogne pravilno zarastanje i da hrana ne ulazi unutra. Samim šivenjem rana ne treba da se potpuno zatvori, jer bi moglo da dođe do komplikacija. Ukoliko nemate jake bolove, otok i gnoj, nemate razloga za birgu, rana će se vremenom sama zatvoriti.

Mersiha

14.11.2022. 19:33 Одговори

Postovani! Vadila sam umnjal sa desne strane,pre odprilike 2 nedelje. Medjutim,mene jos uvek boli vilica i ograniceno mi je zevanje,kada jedem ne mogu da zinem dovoljno jako,boli me u predelu vilice.Bolelo me i pola desne strane glave u pocertku,a danas me bolelo i mesro vadjenja zuba. Zub (kutnjak donji desni) mi je imao cistu,sat vremena sam cekala na stolici da mi deluju razne anestezije,doktor mi je dao 5 anestezija. Zanima me da lije nesto strasno sto i poslen malo vise od 2 nedelje ne mogud a otvorim usta dovoljno jako,jer boli i kad-kad me fisne na frhu glave sa desne strane kao i samo mesto gde je zub izvadjen. Molim vas za odgovor. Da li ima mesta za paniku i strah i da li moze da je nesto strasno tu? Hvala vam unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  15.11.2022. 08:57 Одговори

  Poštovana, nakon teškog vađenja zuba moguće je da osećate posledice i par nedelja kasnije. Ono što je bitno jeste da nemate otoka, crvenila desni i gnoja oko rane. Okolnom tkivu će trebati neko vreme da se oporavi, ali nemate razloga za brigu ako iz dana u dan primećujete da se stanje polako poboljšava.

Jelena

19.11.2022. 15:59 Одговори

Postovani, izvadjen mi je lek iz 7 jer me je uzasno boleo zub od leka i ostavljen je otvoren do ponedeljka dok se ne smiri upala, ali idalje osecam ponekad malo miris leka u ustima… Dal je to za paniku?

  Dr Eleonora Bede

  20.11.2022. 17:24 Одговори

  Poštovana, nemate razloga za brigu, lekovi koje se kroiste u stomatologiji imaju jake mirise i dugo mogu da se osete.

Nataša

01.12.2022. 08:23 Одговори

Poštovani, prije dva dana sam izvadila zub gornju četvorku. Zapravo je bio samo korijen. Nekad ranije mi je stomatolog slomio taj zub prilikom pokušaja vađenja. Prekjuče sam kod drugog stomatologa izvadila korijen. Obično vađenje bez hiruške intervencije. Jutros sam se probidila sa otokom na toj strani. Nemam bolove. Više imam osjećaj kao neka ukočenost tog dijela vilice. To mi se dešavalo i ranije prilikom vađenja zuba ali nije bilo otoka i prođe za nekoliko dana. Da li je to uobičajen proces ili bih se trebala javiti stomatologu?

  Dr Eleonora Bede

  01.12.2022. 11:44 Одговори

  Poštovana, bez obzira što nemate bolove, u slučajevima kada se javi otok trebalo bi da se javite svom stomatologu. Na osnovu pregleda će potom biti procenjeno da li je potrebno da Vam se uključi terapija antibioticima. Nije preporučljivo da uzimate antibiotike bez konsultacije sa svojim stomatologom.

TARIK

03.12.2022. 15:27 Одговори

Postovani,za par dana moram da vadim osam zuba odjednom,pet u gornjoj vilici i tri u donjoj.U gornjoj prednjih pet i u donjoj prednjih tri.Moj zubar ce mi odma postaviti privremenu protezu i rekao je da nakon 9 mjeseci ce mi ugraditi u donjoj vilici implante.Pitao sam ga moze li me uspavati da ne prolazim to sve,rekao je da nema potrebe da ce sve potrajati desetak minutra i da necu nista osjetiti to jeste da ce biti bezbolno.Da li smijem neko sredstvo za umirenje popiti na svoju ruku prije zahvata naprimjer jedan lexaurin od 3 mg?

  Dr Eleonora Bede

  03.12.2022. 17:10 Одговори

  Poštovani, savetujem Vam da ipak o tome obavestite i svog stomatologa. Priprema u vidu anksiolitika je uobičajena u stomatologiji, ali nema potrebe da to uzimate na svoju ruku, potrebno je da Vaš stomatolog ima informaicje o tome koje lekove koristite.

Jelena

12.12.2022. 09:31 Одговори

Postovana,
Prosle sedmice sam vadila gornju sesticu na lijevoj strani, hirurski, sinus nije otvorena, ali je rana zasivena na nekoliko dijelova. Sledece sedmice moram da vadim i 7-icu gornju na istoj strani, odmah pored rane. Stomatolog kaze da je to ok, da se moze desiti jedino da se rana povrijedi. Kakvo je vase misljenje? Sta ako se povrijedi rana, da li treba da se ponovo usiva?
Veliki pozdrav i hvala

  Dr Eleonora Bede

  12.12.2022. 13:38 Одговори

  Poštovana, period od nedelju dana između vađenja je sasvim dovoljan da se rana stabilizuje i da nema bojazni da će doći do neke komplikacije.

Mare

28.12.2022. 18:17 Одговори

Pozdrav, posle vađenja zuba 5 gore levo, oralni hirurg mi je stavio u ranu neku smesu nalik plombi iako u rani nema zuba upravo je bio izvađen. Rekla mi je da to nevadim čačkalicom i da će se samo otopiti. Kaže da mi nije probila do sinusa ali za svaki slučaj će to staviti u ranu. E sada prošlo je već par sati ništa mi se nije otopilo, kad će mi se to otopiti za 3 dana ili 3 nedelje? I šta je uopšte to? I dal je uopšte bilo potrebe za to? Vađenje je prošlo bez ikakvih komplikacija ja mislim da je to bespotrebno, rana bi mi i bez toga zarasla za 10ak dana? Radila je i test za začepljenim nosem i vazduh nije curio kroz ranu sve je bilo ok.

  Dr Eleonora Bede

  28.12.2022. 19:43 Одговори

  Poštovani, radi se o sredstvu koje služi da se krvarenje brže zaustavi i da rana bolje zaraste. Vaša doktorka je procenila da je u ovoj situaciji to trebalo da se stavi i treba da poslušate njene savete. Taj materijal će nestati kroz dan ili dva i nemate nikakav razlog za brigu.

Vesna

01.01.2023. 19:27 Одговори

Poštovani,
Pre 12 dana izvađena mi je donja leva šestica. Kako je koren zuba bio veliki i zakrivljen, stomatolog mi je nakon vađenja zuba, kako je rekao, morao da malo kost skrati. Pored velikih bolova koje sam imala danima (dobila sam i upalu zgloba vilice), od pre tri dana, bol se smanjio ali osećam nelagodnost u predelu izvađenog zuba a i rana nije zarasla i osećam trnjenje u levoj strani donje vilice, do jedinica. Da napomenem da sam sve ispoštovala, držala gazu nakon vađenja, bez ispiranja usta, bez čvrste hrane i td.

  Dr Eleonora Bede

  02.01.2023. 21:11 Одговори

  Poštovana, nakon teškog vađenja zuba normalno je da rana malo sporije zarasta i da imate osećaj nelagodnosti. Bitno je da nemate jako bolove. Što se osećaja utrnutosti tiče, to je posledica anestezije u donjoj vilici i vremenom će postepeno proći.

Zoran

03.01.2023. 21:21 Одговори

Postovanje.
Izvadio sam umnjak sa moje leve strane pre oko 6meseci, zub pored njega mi je doktor lecio ali je na kraju stavio nesto da umrtvi zivac i pre 1 nedelju. Pre 2 dana sam primetio da me na stiskanje ili kad noktom kvrckam taj zub sa tim lekom ceo boli… a mesto gde je bio umnjak mi je nateklo ( lici kao da mi raste novi zub tj umnjak) otok neide u sirinu nego prema dolnjim zubima. Dali je to posledica tog lecenja zuba ili nesto drugo? A taj nateknuti deo ce ceo tvrd.

  Dr Eleonora Bede

  04.01.2023. 11:39 Одговори

  Poštovani, potrebno je da se uraid pregled i RTG snimak kako bi se utvrdilo da je otok posledica nekog zaostalog dela umnjaka, ili dolazi od zuba koji ima lek. Bez pregleda nije moguće reći šta je od toga u pitanju.

Jelena

13.01.2023. 15:14 Одговори

U sredu sam morala da izvadim sesticu kojoj je koren bio bas nezgodan I jako me je boleo na dodir, kada mi upadne hrana itd, ispirala sam usta nakon vadjenja zuba I sada imam nenormalne bolove, bijel lekove protiv bolova, stavljam hladne obloge ali peivremeno samo pomognu, ne znam sta da radim, strah me je da ne dodje do gnojenja rane, I da li ce bol proci?? 😏😔😭 Hvala

  Dr Eleonora Bede

  16.01.2023. 13:43 Одговори

  Poštovana, ispiranje rane posle vađenja zuba je strogo zabranjeno. Potrebno je da se javite svom stomatologu radi pregleda i kako bi se ustanovilo da li je potrebno uključiti antibiotike. Zarastanje rane koje krene ovim tokom traje duže nego uobičajeno.

Zorica

17.01.2023. 22:14 Одговори

Postovani,
Izvadila sam 18 zuba od petka do ponedeljka. Sedam u gornjoj i jedanaest u donjon vilici,sve st sam imala. Nemam nekih problema,pijem antibiotik..kako da odrzavam usnu duplju?
Hvala unapred na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  17.01.2023. 22:26 Одговори

  Poštovana, u prvih par dana nemojte ni sa čim ispirati usnu duplju. Nakon toga možete početi da ispirate usta čajem od žalfije. Jezik možete uobičajeno čistiti četkicom za zube.

Ana

19.01.2023. 18:35 Одговори

Poštovana,
rutinski sam vadila sam umnjak prije 4 dana, postupak je trajao kratko i nije bilo potrebno šivanje. Medutim, strahovito me boli sve ove dane. Lekovi (paracetamol) kratkoročno i vrlo malo pomazu, a alergicna sam na brufen. Danas me možda i najjače boli otkad mi ne umnjak izvađen. Brinem se da nije možda suva alveola o kojoj sam čitala na internetu budući da bol ne slabi.

  Dr Eleonora Bede

  20.01.2023. 11:09 Одговори

  Poštovana, jedini način da proverite da li je došlo do infekcije rane ili do stvaranja suve alveole jeste da odete na kontrolu kod Vašeg stomatologa.

Violeta Čanić

07.02.2023. 16:51 Одговори

Poštovana,
Pre 3 dana sam vadila gornju sedmicu, a sesticu pored nje zubar je popravljao i stavio lek uz reci da ako me posle 3/4 dana bude bolelo lek ne deluje i moram da vadim živac. Moje pitanje je kakav je to bol jer ja ne mogu jasnu razliku da napravim izmedju bola izvadjenog zuba i toga.Otok mi je spao, nemam jaku bol, u nekom trenutku me malo zaboli ali to nije nista.Medjutim kada legnem imam osecaj pritiska u vilici i u glavi. Da li je to od vađenja zuba ili ipak od tog drugog zuba u koji je stavljen lek.
Hvala unapred, veliki pozdrav!😊

  Dr Eleonora Bede

  08.02.2023. 18:12 Одговори

  Poštovana, zub kojem treba da se vadi živac uglavnom izaziva oštru bol koja se javlja sama od sebe. Međutim, ukoliko nemate jake bolove i niste sigurni da li je od tog zuba ili od rane posle vađenja, najsigurnije je da sačekate još koji dan da rana zaraste i da možete bolje da osetite odakle potiču bolovi. Nije problem da lek na zubu stoji koji dan duže.

Ana

09.02.2023. 04:46 Одговори

Postovanje,
Pre 4 dana mi je izvadjena 7-ca. Morala je da se separira, ali vadjenje je proslo veona brzo. S’obzirom da sam vec imala alveolitis pre 10-ak godina, strogo sam vodila racuna o rani. Rana je sad prilicno zatvorena, i potpuno bela odozgo. Ali bol zuba pored se povecava. Da li jemoguce da je to opet alveolit?

  Dr Eleonora Bede

  09.02.2023. 16:09 Одговори

  Poštovana, zub pored izvađenog zuba često u toku samog vađenja trpi jak pritisak i zbog toga može nakon vađenja da postane osetljiv. Ukoliko se ta bol bude postepeno smanjivala u toku narednih dana, nemate razloga za brigu. U suprotnom se javite na kontorlu.

Alen

18.02.2023. 21:43 Одговори

Postovana,izvadio sam juce u 13:00 osam zuba odjednom,postavljena mi je odma i proteza.Nisam imao nikakvih bolova do sad,ali mi samo u ustima pomalo neugodan zadah.Da li je to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  20.02.2023. 11:56 Одговори

  Poštovani, ukoliko nemate ni jednu drugu tegobu osim neugodnog zadaha, ne bi trebalo da imate razloga za brigu. Ukoliko se jave jaki bolovi ili otok, odmah se javite svom stomatologu.

Toma

18.03.2023. 13:28 Одговори

Postovanje,
Pre 20 dana vadjena mi je gornja 4-ka,vadjenje je proslo dobro i zubar mi je prepisao antibiotike da pijem zbog upale naime posto je u pitanju gornja vilica znam da se tu nalazi i sinus ali posle vadjenja zubar nije proveravao ,kada sam zavrsio prepisanu terapiju ja sam idalje osecao bol pa sam zvao stomatologa i rekao mi je da koristim nimulid za bolove i da ce proci za 2-3dana ,tako je i bilo i posle toga nista do danas danas je ponovo pocela rana da me boli i svo to meso okolo rane je crveno i hoce malo i krv da curi iz same rane i zub pored rane boli na dodir. Brinem se samo da nije doslo do nekih komplikacija. Hvala, veliki pozdrav…

  Dr Eleonora Bede

  20.03.2023. 13:11 Одговори

  Poštovani, ukoliko je naglo došlo do pogoršanja stanja, potrebno je da se ponovo javite stomatologu, radi kontrole rane.

Vesna

19.03.2023. 00:01 Одговори

Postovana,

U sredu 15.03. izvadila sam gornju 5 koja je bila ukljestena izmedju dva zuba. Evo vec puna 4 dana bol ne prolazi, non stop sam na lekovima za bolove. Rana uopste nije crvena/ljubicasta nego crno siva, neprijatan miris sve vreme i tog dana kada sam vadila zub dobila sam temperaturu. Cula sam se sa stomatologom kaze da pijem antibiotik i da je to normalno a meni se cini da uopste nije normalno, pritom ne vidim da je bolje i od antibiotika a i dojim bebu pa se trudim da istrpim malo bolove i ne pijem toliko lekova.
Hvala unapred na odgovoru.
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  20.03.2023. 13:13 Одговори

  Poštovana, ukoliko i dalje imate ove simptome, potrebno je da Vas pregleda oralni hirurg i po potrebi da se promeni antibiotska terapija.

Petra

22.03.2023. 11:46 Одговори

Postovana,

Prosle godine sam vadila 7icu i 8icu hiruski, oralni hirurg mi je dao anesteziju i nakon vadjenja tih zuba dao mi je inekciju u desnu ruku koja je bas boljela? Mozete li mi reci kakva je to inekcija i za sta sluzi? S kime god sam pricala i pitala, niko ne zna sta bi to moglo da bude. Pozdrav i hvala.

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2023. 12:49 Одговори

  Poštovana, inekcija koja se pre operacije daje u ruku je inekcija protiv otoka. Ona pomaže da otok koji se javlja nakon hirurškog zahvata bude što manji.

Dusica

23.03.2023. 21:42 Одговори

Postovana,
Pre 8 dana su mi izvadjeni gornji i donji umnjak sa desne strane hirurskim putem. U toku intervencije hirurg je morao da sece donji umnjak na dva dela kako bi ga izvadio. Javio se otok koji prosao posle 4 dana, ali bol idalje ne prestaje. Posle 7 dana su izvadjeni konci i hirurg je rekao da su rane lepo zarasle. Ja idalje imam jake bolove koji se javljaju svaki dan,najcesce nocu kada me probude iz sna. Bol se javlja u slepoocnici, uhu i vilici sa te strane, kao da me boli zivac, tako da osecam jako pulsiranje cele glave koje ne prestaje dok ne popijem Nimulid. Vec 8 dana svaki dan uzimam Nimulid da bi bol prosao, jer je bol toliko intenzivan da ne mogu da funkcionisem bez Nimulida. Hirurg kaze da je rana uredu i da ce bol proci. Molim vas za savet i misljenje, da li je normalno da osecam ovako intenzivne bolove? Kada mogu da ocekujem da bol prodje?
Unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  24.03.2023. 11:38 Одговори

  Poštovana, kod određenog broja slučajeva, nakon vađenja umnjaka bolovi mogu da potraju i par nedelja. To je individualna predispozicija i ne može se tačno predvideti koliko će trajati. Ono što je bitan pokazatelj u oporavku jeste da se iz dana u dan intervali u kojima morate da uzmete lek protiv bolova povećavaju, odnosno da se bol postepeno smanjuje.

Radoje

27.03.2023. 14:35 Одговори

Postovanje,

Izvadio sam dvojku pre nedelju dana.. imam iritacione bolove nekada jaci nekada vrlo slabi kao da je neko palcem pritisnuo to mesto pa neki tup bol. Ili kao da imam modricu da je to mesto oteceno (a nije) ali takav neki osecaj. Kada bi to moglo da prestane? Nekada se javlja i svrab i sve me cini nervoznim jer tako traje vec nedelju dana..

Hvala

  Dr Eleonora Bede

  29.03.2023. 10:19 Одговори

  Poštovani, ukoliko imate otok i jako crvenilo desni na tom mestu, ukoliko primećujete gnoj ili neprijatan zadah, potrebno je da odete na kontrolu nakon vađenja zuba. Ukoliko nemate ove simpotome, radi se samo o malo dužem zarastanju rane koje može da potraje još nekoliko dana.

Ivan

03.04.2023. 06:51 Одговори

Postovanje.Izvadio sam umnjak(osmicu) pre tri dana,nema jakog bola,nema otoka,nema krvarnja.Na celoj rani se pojavilo belilo povrsinski,mekano na dodir jezika i kada se dodirne vise je onako golicljivo.Dali je to u redu ili se trebam javiti stomatologu?

  Dr Eleonora Bede

  03.04.2023. 14:52 Одговори

  Poštovani, beli sloj koji se pojavio na rani je jedna od faza zarastanja rane na sluzokoži i predstavlja normalan nalaz.

Una

08.04.2023. 14:01 Одговори

Postovanje,
Izvadila sam hiruskim putem pre 5 dana osmicu, radi postavljanja fiksne proteze.
Operacija je trajala malo duze, jer je koren bio jako kriv. Rana je zasecena, to zarasta lepo, medjutim postoji duboka rana pored koja je dobila sivkast izgled, smrdi i ima ukus gnoja. Malo pre sam bila na kontroli, isprala mi je fizioloskim, stavila neku strajfnu. Boli vec danima, cela strana lica mi je ukocena, jedva pricam. Da napomenem da rana niti je usivena, ostavljena je bez gaze i icega kada sam zavrsila (jer nisu imali strajfnu da mi stave po zavrsetku) tako sam ja otisla otvorene ogromne rane, koja nije ni krvarila, skroz je suva bila. Pet dana vec pijem antibiotik, meni je sve gore. Malo pre sam isla kod dr, isprala je i to je to. Ja ne znam kako to moze da se resi samo tako ispiranjem. Molim vas za misljenje.

  Dr Eleonora Bede

  10.04.2023. 11:28 Одговори

  Poštovana, ovakva vrsta komplikacije nakon vađenja zuba se rešava primenom antibiotika, lekova protiv bolova, kao i menjanjem strajfne sa lekom na svaka tri dana. Na ovaj način stanje bi postepeno trebalo da se poboljšava iz dana u dan.

Aleksandar

11.04.2023. 16:09 Одговори

Poštovanje,

želio bih da čujem Vaše mišljenje jer nisam siguran da li sam dobro uradio.
Naime, zubar mi je izvadio donju šesticu koja je bila liječena prije 10ak godina. Razlog za vađenje je bila cista i infekcija, koju je on posle vađenja zuba morao dodatno očistiti i ostrugati kost kako bi se to očistilo. Mene zanima da li sam možda trebao probati i neke druge metode liječenja te ciste i infekcije kako bih spasao zub? Htio bih napomenuti da ja nisam imao nikakvih simptoma u vidu bolova, već je samo bila jedna kvrga veličine klikera u visini korijena zuba (šestice). Na snimku je vidio infekciju.

Hvala Vam unaprijed na odgovoru!

Lijep pozdrav!

  Dr Eleonora Bede

  13.04.2023. 11:51 Одговори

  Poštovani, odluka o tome da li zub može da se leči ili mora da se vadi se donosi na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka. Na tu odluku utiče sama anatomija Vašeg zuba, veličina infekcije, kao i količina zdravog zubnog tkiva koja bi nakon lečenja ostala. Ukoliko se proceni da će zub biti nepovoljan za lečenje zbog prevelike destrukcije i da kasnije neće moći kvalitetno da se konstruiše plombom ili krunicom, tada kažemo da je zub za vađenje. Retrogradno i bez pregleda nije moguće reći da li je u Vašem slučaju trebalo doneti drugačiju odluku, jer je svaki slučaj za sebe i ne postoje univerzalna pravila. Odsustvo bolova nije znak da je zub bilo moguće spasiti, na to utiču drugi elementi.

Jelena

26.04.2023. 08:28 Одговори

Postovani,
Pre cetiri dana mi je hirurski izvadjen umnjak, dole desno. Sve je ok proslo, otok se polako smanjuje ono sto sama mogu da vidim izgleda ok, ali je sinoc pocelo da me boli vise nego do sad. Osecaj je kao da me kosti i svi zubi na desnoj strani bole, prenosi se i na uvo. Prilicno je nepodnosljivo bez lekova protiv bolova. Zakazala sam kod mog stomatologa prekosutra, kaze da ce mi stavito lek da manje boli. Molim vas, znate li da mi kazete sta bi mogao biti uzrok?
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  27.04.2023. 12:07 Одговори

  Poštovana, ukoliko je vađenje bilo teže, postoji mogućnost da se razviju ovakvi bolovi. To samo znači da će zarastanje rane potencijalno trajati malo duže. Vaš stomatolog će pregledati ranu i ustanoviti da li je sve u redu.

Zoran

26.04.2023. 10:48 Одговори

Poštovana,

Prije 7 dana mi je izvađen donji lijevi umnjak pod jakom lokalnom anestezijom. Vađenje je malo duze trajalo jer su vrhovi korijena bili malo savijeni. Otkad je toga dana prestala anestezija, gotovo jednako osjećam bolove i danas. Najviše na i oko mjesta gdje je bio zub, ali i na susjednoj sedmici, ako je dotaknem. Takođe, spolja na tom dijelu donje vilice bolovi, ponekad baš jaki, a tu se još uvijek vidi i mala oteklina. Ponekad, bolovi odu i ispred uha i u lijevo oko. Svo vrijeme pijem eritromicin. Prekjuce sam bio kod zubara, on je pogledao ranu i rekao Odlično. Rana zaista dobro zarasta, nije bilo ni krvarenja, osim ovi nesnosni bolovi … Sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  27.04.2023. 12:10 Одговори

  Poštovani, ukoliko je sa ranom sve u redu, na žalost ne možete ništa da uradite osim da imate strpljenja dok traje zarastanje. Jaki bolovi su očekivani nakon teškog vađenja umnjaka, pogotov kod donjih.

Ana

03.05.2023. 11:52 Одговори

Poštovana,

Hiruški sam vadila poluimpaktiranu peticu dolje koja je iznikla ukoso pošto nije bilo mjesta u vilici. Vađenje je prošlo prilično brzo i bez komplijacija, mene nije boljelo sem kad duže žvaćem jer mi jezik tačno naliježe na ranu, na nezgodnom je mjestu. Danas mi je prilikom vađenja konca jače krvarilo, pa su mi stavili štrajfnu koju mijenjam za 3 dana. Rekli su da nije strašno sem što mi malo sporije zarasta rana. Ja nisam ni na kakvoj terapiji. Za koliko bi trebalo da zaraste rana i do kada moram jesti kašastu hranu? Da li je ovakvo stanje za brigu?

Srdačno.

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2023. 08:59 Одговори

  Poštovana, otežano zarastanje rane može da potraje i par nedelja, ali se ne može dati tačna procena. Ovo stanje nije opasno i možete slobodno početi da se hranite uobičajeno, s tim da ukoliko Vas ta strana boli dok žvaćete, pokušajte da više koristite drugu stranu vilice za žvakanje.

Keka

20.05.2023. 22:09 Одговори

Postovanje,
Danas sam bila kod zubara da mi izvadi donji umnjak .Jako dugo je trajao proces vadjenja.Dr mi je vadio delic po delic i na kraju mi je rekao da mozda nije izasao delic korena ali da to nema veze.Sve ce zarasti ili ce prosto organizam da izbaci vremenom taj delic.Da li je to normalno ili mora da se izvadi ostatak ako ga ima???Meni je rana jako velika recimo velicine 3cm u duzinu i vidi se parce kosti (ja bih rekla )iza te rupe gde je bio umnjak.Inace krvarim konstantno vec treci sat i nikako da prestane krvarenje.
Zvala sam dr da pitam za savet.Rekao je da je to normalno i da ce se do ujutro smanjti kolicina krvi.A ja sam u strahu da nesto ne daj boze nije u redu .Koji bi Vas savet bio i da li je ovo normalno sto mi se desava?Hvala

  Dr Eleonora Bede

  22.05.2023. 15:03 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vam rana krvari tako da Vam se usta pune krvlju, potrebno je da Vas što pre primi neki od dežurnih stomatologa. Što se tiče zaostalog dela zuba u kosti, potrebno je da se uradi RTG snimak kako bi se videlo gde je taj deo, i da kasnije može da se prati da li je sve u redu sa ranom.

Dr Eleonora Bede

28.05.2023. 17:12 Одговори

Poruka

Ostavite komentar