Blog: Vađenje zuba

Saveti pacijentima nakon vađenja zuba

vađenja zuba

Saveti pacijentima nakon vađenja zuba

Komentari

80

Sladjan

08.01.2021. 02:03 Одговори

Poštovanje, izvadio sam 3-ku na desnoj strani, pod veliki otok. Posle pet dana otok neće skroz da nestane. Naravno po preporuci stomatologa uzimao sam prepisanu terapiju. Ne znam šta da radim… Unapred zahvalan odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 11:21 Одговори

  Poštovani, ukoliko se otok ne smanjuje na prepisanu terapiju, potrebno je da se odmah javite svom stomatologu kako bi terapija bila promenjena. U ovoj fazi otoka ne postoji drugi način da se reši problem osim odgovarajućim antibioticima.

Andreas

12.02.2021. 05:44 Одговори

Izvadio sam zub Ispirao sam ga slucajno I sad imam bolove na zub pored rane sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  15.02.2021. 10:09 Одговори

  Poštovani, trebalo bi da se javite svom stomatologu koji bi pregledao ranu i utvrdio da li su Vaši bolovi posledica ispiranja rane odnosno ispadanja ugruška, ili su to normlani bolovi koji se javljaju kao posledica vađenja. Susedni zubi mogu takođe da bole posle vađenja, iz razloga traume okolnog tkiva ili zbog naslanjanja stomatoloških instrumenata na njih u toku samog procesa vađenja zuba.

Istrazitelj

25.02.2021. 08:22 Одговори

Pozdrav. Da li se posle vađenja osmica zbog asorpcije tkiva moze javiti deformitet lica?

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:25 Одговори

  Poštovani, resorpcija kosti kao posledica vađenja jednog zuba je mala i lokalizova samo na mesto na kojem je bio zub. Samo ukoliko bi se izvadilo više ili svi zubi iz vilice, tada dolazi do promena koje su vidljive i na licu. Ovo se dešava zbog toga što se gubi takozvana visina zagriza, a takođe i mišići usana i obraza nemaju više potporu zuba.

Bojana

04.03.2021. 23:34 Одговори

Postovanje ,vadila sam umnjak pre 2 dana i juce mi se pojavio otok nije mnogo veliki ali onako boli sta da koristim i. Posle koliko moze da spadne 😁

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:33 Одговори

  Poštovana, pojava otoka nakon vađenja umnjaka je uobičajena pojava. Otok je najveći 48h nakon vađenja zuba i nakon toga će početi da se smanjuje. U tom prvom periodu možete stavljati hladne obloge spolja i izbegavajte spavanje na toj strani.

Hvala

06.03.2021. 20:11 Одговори

Izvađena mi je osmica pre 8 dana,u međuvremenu su mi prepisani antibiotici ali još uvek osetim grudvu u vilici a danas sam popila zadnju tabletu. Kada se moze očekivati potpuni oporavak posle gnojenja rane?

  Dr Eleonora Bede

  08.03.2021. 11:47 Одговори

  Poštovana, ne postoji tačno pravilo za koliko dana može da se očekuje potpun oporavak zato što je to individualan proces, koji zavisi i od težine vađenja zuba. Ukoliko i dalje imate utisak da postoji nakupina gnoja u rani, konsultujte se sa svojim stomatologom koji će na osnovu pregleda moći da zaključi da li je potrebno da Vam se prepiše još jedna doza antibitoka. Ponekad je ove komplikacije potrebno lečiti duže i sa više različitih antibiotika.

Isidora Minić

17.03.2021. 16:05 Одговори

Poštovana,
jutros u 10h mi je izvađena 5-ica. Krv je stala, još uvek ima malo sukrvice, ali malopre dok sam jela, deo hrane (ovsena pahuljica) mi je upala u ranu.

Da li je potrebno da nekako izvadim deo hrane ili samo ostavim da samo ispadne?
Plašim se da ne povredim ranu.

  Dr Eleonora Bede

  19.03.2021. 16:04 Одговори

  Poštovana, kada se radi o tako svežoj rani, nije preporučljivo da sami pokušavate da izvadite hranu, niti da ispirate usta. Ukoliko hrana sama ne ispadne, možete se javiti svom stomatologu da Vam pomogne oko održavanja rane.

Sasa

22.03.2021. 15:41 Одговори

Postovana,

Nije mi potreban savet, vec pohvalom zelim da ukazem na visok nivo posvecenosti i kulture koji jesu deo Vasih komentara.
Hvala.

Srdacan pozdrav i sve najbolje.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:01 Одговори

  Poštovani, hvala Vam na lepim rečima, mnogo znači kada se trud primeti, a još više znači ako nekome na ovaj način uspemo da pomognemo!
  Srdačan pozdrav!

Ceca

25.03.2021. 16:48 Одговори

Dobar dan u 18 nedelji sam trudnoće, izvadila sam zub u utorak, posle dve anestezije, pored koji sam i dalje osecala bol, i stomatolog je znao da mi nije utrnuo,, ipak jesvom silom isčupao zub. Već drugi dan sam otečena i sa jakim glavoboljama. Pila sam febricit, pošto to jedino smem.. Savet neki.. Molim vas. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  26.03.2021. 17:47 Одговори

  Poštovana, ukoliko je prisutan otok, potrebno je da budete pod svakodnevnim nadzorom svog stomatologa. Pošto imate ograničen izbor lekova, jedino što možete primenjivati su hladni oblozi spolja (ukoliko osetite da Vam to prija). Otok treba shvatiti ozbiljno i Vašu ranu treba kontorlisati i pratiti.

Aleksandar

27.03.2021. 12:51 Одговори

Vadio sam zub u sredu peticu gornju,i juce u petak pridvece do ujutru mi izlazila zgusnjena krv i punila mi se usta krvlju i morao sam da izbacujem i skidam,ujutru sam otisao kod zubara koji je stavio neku gazu usku a dugacku i zabio u ranu i rekao da stoji par dana pa da je skinemo i dao mi antibiotik i nesto protiv krvarenja,ali sada me bas boli rana i kao da je neki pritisak u njoj..da li to boli jer zaceljuje ili ipak nije tako?

  Dr Eleonora Bede

  29.03.2021. 08:28 Одговори

  Poštovani, kada dože do ispadanja koaguluma iz rane, rana mnogo teže i sporije zarasta. Takođe postoji mogućnost da će Vaš stomatolog još nekoliko puta morati da zameni tu gazu u rani. Bolovi u ovakvoj situaciji su uobičajeni. Možete očekivati da će bol potrajati još nekoliko dana, a on je posledica otežanog zarastanja.

David

29.03.2021. 21:21 Одговори

Poštovanje,
U prošli utorak 23.3 mi je izvađena gornja desna šestica. Budući da je bilo komplikovano vađenje zubar me je poslao na hirurgiju. Tokom vađenja je otvoren sinus (oroantralna komunikacija), hirurg je zatvorio ranu jodoform štrajfnom koju je zamenio u petak a danas izvadio. Naređeno mi je da do daljnjeg ne smem da ispiram ranu, da li to znači da tokom pranja zuba izbegnem ranu (da ne bi došlo do povrede ugruška) i šta se dešava ako mi malo hrane ode u ranu iako jedem na drugu stranu.

Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  31.03.2021. 09:36 Одговори

  Poštovana, u toku pranja se trudite koliko god možete da lagano operete okolne zube, a da ne povredite ranu. Koristite ultra soft četkicu za zube. Usta nakon pranja zuba nemojte energično ispirati vodom, već samo blago koliko je neophodno da biste isprali pastu za zube. Ukoliko malo hrane zapadne u ranu, ona će veravatno sama ispasti odnosno biće isprana pljuvačkom.

Tatjana

30.03.2021. 21:04 Одговори

Poštovani,
vadila sam donji desni umnjak,
u četvrtak. (Pre 5 dana.) Naravno,
pod lokalnom anestezijom. Umnjak,
koji je probio desne odavno… izašao
je sasvim lagano – za svega par sekundi! Na moje veliko oduševljenje!
Krvarenje je jako brzo stalo! Isti dan!
Stomatološkinja je rekla da ne moram
nikakve antibiotike, (iako patim već
godinama od teškog oblika paradentopatije.) Ali, to je druga priča… Jedem par dana na skroz drugu
stranu. Mekano, lagano, mlako, hladno… – pridržavam se veoma odgovorno! Ali, idalje osećam kljuckanje, bol, neprijatnost… – ne preterano jako, ali ipak… ?
Pojavila mi se neka bela “skrama” na
mestu vađenja umnjaka i po desnima.
Da li je to normalno? I da li smem četkicom da perem taj deo, gde je bio
umnjak? (Obzirom da je rana, nakon
5 dana – možda još uvek sveža?!)
Prvi dan nisam… ali, takođe ispiram
desne žalfijom, sodom, uz naravno,
redovnu higijenu!
Da li moram da brinem, zbog belih
naslaga? (Infekcije?!) Ili je rana već
zarasla..? I da li smem taj deo da trljam
normalno, četkicom i pastom?
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  31.03.2021. 09:41 Одговори

  Poštovana, blage senzacija koje osećate u tom delu su sasvim uobičajene nakon vađenja umnjaka. Bela skrama na sluzokoži predstavlja način na koji sluzokoža zarasta i to je takođe uobičajen proces. U ustima zbog vlažne sredine ne može da se stvori krasta kao na koži, već se stvara bela skrama (fibrin) koja omogućava zarastanje. Skramu ne treba uklanjati niti prati četkicom i pastom za zube. Važno je samo da okolne okolne zube redovno održavate i rana će u čistoj sredini brzo zarasti.

Dragana

31.03.2021. 15:47 Одговори

Zdravo.
Izvadila sam hirurski donju 5 i 6. Kobci skinuti posle nedelju dana. Proslo je 2 meseca od vadjenja zuba ja i dalje sa spoljne strane u desni osecam nesto ostro kao kvrzicu oseca se pod jezikom ne boli. Zanima me dal treba da se javim ponovo stomatologu ili je to normalno u procesu zarastanja?
Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  01.04.2021. 08:47 Одговори

  Poštovana, posle vađenja zuba ivice okolne kosti mogu ostati oštre. Te ivice se pod jezikom osećaju kao izbočenja koja ne bole. Potrebno je nekoliko meseci da organizam sam resorbuje ivicu kosti i zaobli je. Ukoliko budete imali tegobe, obratite se ponovo svom stomatologu.

Ivan

02.04.2021. 10:53 Одговори

Dobar dan. Danas sam bio kod zubara da izvadim donji umnjak sa desne strane, dobio sam anesteziju u usta, ali su mi i u desnu ruku uboli neku inekciju pa me zanima sta moze to da bude jer mi nisu rekli?

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:04 Одговори

  Poštovani, prilikom vađenja umnjaka u ruku se daje inekcija koja služi da smanji potencijalni otok nakon operacije.

Marina

02.04.2021. 22:42 Одговори

Postovana,
Izvadjen mi je danas zub, šestica u gornjoj vilici i sa iste strane stomatolog je pokusao da izvadi koren osmice, ali nije uspeo jer se koren krunio, pa to mora mora kod hirurga.Za sada me nista ne boli.Zanima me kako da odrzavam higijenu ostalih zuba?Da li samo da perem cetkicom i vodom, posto mi je receno da ne smem da ispiram?Kada mogu da pocnem da koristim listerin?Da napomenem da me u ponedeljak ceka vadjenje jos jednog korena u gornjoj vilici samo sa suprotne strane.Hvala

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:11 Одговори

  Poštovana, higijenu ostalih zuba održavajte uobičajeno sa četkicom i pastom, samo pri ispiranju usta to radite jako pažljivo i polako, bez mućkanja. Listerin nemojte koristiti uopšte dok se ne završe sva vađenja koja su za sada planirana. Kako zbog mićkanja tako i zbog jačine samog listerine, on ne treba da se koristi dok su rane u ustima sveže.

Dušan

13.04.2021. 17:55 Одговори

Pozdrav!

Pre neki dan sam izvadio dva umnjaka na gornjoj vilici, i uskoro ću izvaditi još donja dva.

Ovo radim zbog mobilne proteze po savetu svog ortodonta. Voleo bih da Vas pitam da li je u redu nositi protezu posle vadjenja umnjaka, ili je preporučeno sačekati par dana da se rana zaceli?

I, da li je u redu gutati pljuvačku nakon vadjenja gaze koju mi je stomatolog dao, ili je preporučeno i to izbegavati?

Hvala unapred!

  Dr Eleonora Bede

  14.04.2021. 10:00 Одговори

  Poštovani, nakon što ste izvadili gazu i ukoliko je krvarenje stalo, slobodno možete gutati svoju pljuvačku. Što se tiče postavljanja fiksne proteze, to trebate da uradite onda kada se Vi budete osećali dobro nakon vađenja umnjaka u smislu da nemate bolove ni otok, kao i da možete u potpunosti da otvorite usta. Kod nekoga će to biti za par dana, a kod nekoga za nedelju ili dve… O tome ćete sami odličiti kada bude prošlo vađenje svih umnjaka.

Mihajlo

16.04.2021. 19:27 Одговори

Poštovanje,

Da li se gaza koju stomatolog stavi na ranu posle vadjenja zuba sme držati sat vremena ili duže? Izvadio sam umnjak danas, i držao sam gazu otprilike sat i po vremena, ali koliko vidim, napisali ste da se ova gaza izbacuje iz usta nakon 20 min., pa me zanima da li je u redu držati više od tog vremena, ili postoji rizik infekcije?

Još jedno pitanje koje me zanima je, da li je u redu jesti sladoled par sati posle vadjenja, ili je preporučljivo izbegavati jesti bilo šta u 24h?

  Dr Eleonora Bede

  17.04.2021. 11:22 Одговори

  Pošotvani, ne bi trebalo da bude problema ako ste gazu držali duže. Što se tiče jela, Vi slobodno možete jesti mekšu hranu koja nije vruća odmah nakon prolaska dejstva anestezije, ne morate čekati 24h.

Roksanda

27.04.2021. 06:41 Одговори

Poštovani, izvađena mi je gornja sedmica pre 2 dana. Rana ne krvari, ali od juče osećam bol i bockanje u tkivu oko rane… Zanima me da li je to normalno, koliko dana nakon intervencije se otprilike oseća bol? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:27 Одговори

  Poštovani, oporavak nakon vađenja zuba je veoma individualan i zavisi kako od Vašeg organizma tako i od samog vađenja. Kod teških vađenja tegobe mogu da potraju i po nedelju dana. Po preporuci svog stmatologa možete uzeti neki od lekova protiv bolova.

Jeca

27.04.2021. 12:23 Одговори

Poštovani,pre nedelju dana sam izvadila donju 6cu,hirurg mi je vadio jer je koren bio malo zakrivljen. Imala sam jake bolove i manji otok. Ali mi je u medjuvremenu na desnima ispod rane mi se pojavila afta koja me baš boli. I takođe gde mi je rana,meso mi je malo kao otečeno i naduveno. Kao da ,jeli to nešto strašno ili je to normalan tok zarastanja rane?

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:31 Одговори

  Poštovana, ukoliko se pojavio otok oko same rane, potrebno je da se javite svom stomatologu. Kod nekih težih vađenja može da se dogodi da se rana inficira i otekne, pa je neophodno da vas doktor pogleda i ukoliko je potrebno prepise terapiju antibioticima.

Jeca

28.04.2021. 07:14 Одговори

Poštovani,izvadila sam donju šesticu pre nedelju dana,imala sam bolove prvih dva dana,i rana je sada krenula da zarasta,ali i dalje imam tupi bol,i sada su mi desne oko rane otekle i otok se proširio na desni oko sedmice,jeli to ozbiljno? Ili je normalan tok zarastanja.

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:43 Одговори

  Poštovana, ukoliko postoji otok koji se širi, potrebno je da se javite svom stomatologu radi kontrole i eventualne terapije antibioticima. Otok nije normalan deo zarastanja, pogotovo ne nakon nedelju dana.

Daliborka

30.04.2021. 06:25 Одговори

Dobar dan u Utorak popodne mi je izvadjen umnjak gore levo. Vadjenje je proteklo veoma brzo i rutinski. Prvi dan sam imala umereno jake bolove i bol se preko noci smanjio. Sutra sam imala blage do umerene bolove i nisam pila lek. Bol je u toku dana skoro prestao. Cetvrtak treci dan osecam blagi otok i blagi bol. Da li je to normalno i da li sada mogu da pere zube. Pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  02.05.2021. 10:34 Одговори

  Poštovana, otok posle vađenja zuba je najveći 48h nakon samog vađenja i od tog momenta počinje da se smanjuje. Ukoliko ste primetili da se otok nakon tog vremena i dalje uvećava, konsultujte se sa svojim stomatologom radi kontrole i eventualne dalje terapije.

Loli

03.05.2021. 18:00 Одговори

Postovana,
Iznad zuba koji ima plombu,bilo mi je nesto kao “bubuljica” to se slucajno probilo i meni od tada ne zarasta “rana” .Vec se vidi nesto bijele boje kao kost .Ne boli me,ponekad mi izlazi gnoj .Isla sam kod zubara ali on mi je predlozio neku kremu da mazem.Sta je to? Da li je opasno?

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:24 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi RTG snimak zuba i da se proveri da li je zub vitalan. Na ovaj način će se ustanoviti da li je promena koju imate nastala kao posledica infekcije u korenu zuba. Ukoliko to jeste slučaj, zub je potrebno lečiti (odnosno izvaditi mu živac).

Šta je u pitanju

08.05.2021. 19:43 Одговори

Poštovani

Na zubu 5 dole desno, dijagnoza – parodontalni apsces. A ispred zuba je bila i veliko zadebljanje, gnojna kesica.
Vadim juče zub, i doktorka kaže da je izvadila gnoj.
Međutim, danas mi se pojavljuje OTOK, i to na samom DNU desne vilice.
Desni obraz mi je naduven pri dnu vilice.
Ova rana od petice ne boli, sve je u redu, ali zbog čega sad NOVI OTOK i to kod vilice?
Pitanje:
Je l to infekcija prešla iz apscesa na područje vilice?
Ili je taj novi otok zbog anestezije?

Ili šta vi mislite?
Pijem eritromicin na 6h

Hvala

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2021. 08:29 Одговори

  Poštovani, bakterije koje su se nalazile oko tog zuba nisu bile samo u kesici, već i u viličnoj kosti. Otok može da se javi kao komplikacija vađenja, pogotovo kada su bakterije već prisutne. Ukoliko otok ne počne da se smanjuje nakon eritromicina, ponovo se obratite svom stomatologu.

Marija

09.05.2021. 15:36 Одговори

Postovani,
Izvadila sam zub u pre 4 dana
Sve je ok, Jos uvek je mesto tamno crvene boje-krvni ugrusak…
Jos uvek ne jedem normalno sa tom stranom da ne bi krvarilo… kad mogu da zvacem i tom stranom i da li je ljubljenje ok ili treba da skroz rana zaraste kao da nije vadjen zub? 🙂
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2021. 08:32 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas ništa ne boli i rana je polako počela da se zatvara, slobodno možete da počnete polako da žvaćete na tu stranu. Izbegavajte samo jako tvrdu hranu kako se ne biste povredili. Što se ljubljenja tiče, ne morate čekti da rana skroz zaraste 🙂

Verica Narancic

11.05.2021. 13:57 Одговори

Draga dr Eleonora ,izvadila sam pre par dana,sest zuba koji su bili pod krunicama ,gornja vilica..posto su mi se ,stalno javljale ciste ,paradontalni dzepovi ,..upravo pogledam..a ,na bocnoj strani vidim ,bubuljicu na na zubnom mestu ,gde je izvadjen zub..pocela sam da pijem Clindamicin 2×1 I,probiotik nakon tri sata ,nakon antibiotika!Treba da stavim totalnu protezu ,jer nisam imala drugi izlaz..ocajna sam..I 4razmisljam kako ce se ovo zavrsiti..patim sa tom gornjom vilicom…citama od 2014..da li je moguce ,da cu antibiotikom uspesno eliminisati gnoj..jer vise nemam ni jednog zuba u gornjoj vilici..koji su mi bili problematicni?Srdacan pozdrav. I hvala vam❤

  Dr Eleonora Bede

  12.05.2021. 16:26 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste vadili veliku broj parodontopatičnih zuba, treba dati vremena tkivu da se oporavi. Organizam može sam da izbacuje infekciju kroz desni, u vidu bubuljice. Svakako završite terapiju antibioticima koju ste započeli, i pratite da li se tkvio oporavlja. Nakon oporavka može se uraditi kontrolni rtg snimak da se proveri da li je sve uredu u kosti. Kada tkvio potpuno zaraste moći ćete bez problema da koristite totalne proteze.

Andjela

12.05.2021. 20:18 Одговори

Poštovana, izvadila sam zub pre 7,8 sati i sada me malo bole zubi oko njega, a i rana me malo boli, jel je to normalno, a inace prvi zub vadim?I mislim da je ostao mali deo zuba u rani jel mogu sama da izvadim to ili da se javim stomatologu?

  Dr Eleonora Bede

  14.05.2021. 13:54 Одговори

  Poštovana,normalno je da sama rana i susedni zubi bole nakon vađenja. Sami nemojte dirati ranu, da ne bi došlo do infekcije. Ukoliko imate utisak da je neki deo ostao u rani, obratite se svom stomatologu.

Milijana

03.06.2021. 21:14 Одговори

Postavana,
za 12 dana izvadila sam 16 zuba bez ikakvih problema nije bilo hirurskih zahvata. Rane zarastaju lijepo, bol u donjoj vilici se osjeti jer su rane svjeze, ublaze tablete bolove. Ali danas osjecam bolove u oba uha, ne znam da li je to nesto povezano sa zubima? Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:08 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste u kratkom vremenskom periodu izvadili dosta zuba, moguće da se to odrazilo i na okolne strukture kao što su vilični zglob, pa samim tim i uho. Ukoliko bolovi nisu jaki, ne treba da brinete, sve će se sanirati kada rane zarastu i kada nadoknadite zube.

Ana

05.06.2021. 20:45 Одговори

Poštovana,
Izvadila sam umnjak pre 8 dana. Tom prilikom zubar je zasekao desni i napravio duboku ranu. Krvarenje je stalo istog dana, a bolovi i otok nakon 5 dana. Danas sam prilikom pranja zuba raskrvarila ranu. Da li treba da brinem? U međuvremenu sam vadila krv, gvožđe mi je 1,9, a hemoglobin 85. Da li je vađenje zuba moglo da uzrokuje takav rezultat krvi?

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:14 Одговори

  Poštovana, vađenje zuba nije moglo da prouzrokuje takav rezultat, krvarenje koje nastaje kao posledica vađenja je veoma malo u poređenju sa ukupnom količinom krvi u organizmu. Moguće da ste povrediti ranu četkicom za zube i ona će ponovo zarasti bez problema.

Olivera

06.06.2021. 16:59 Одговори

Postovanje, moja svekrva je izvadila 5 zuba gore, sad ceka oporavak pa da stavi protezu, dva dana je bilo sve ok sa blagim bolovima, od danas joj je malo jedan obraz otekao, da li je to normalna pojava? Hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  08.06.2021. 10:16 Одговори

  Poštovana, ukoliko se javio otok obavezno se odmah konsultujte sa Vašim stomatologom kako bi se izvršio pregled i prepisali antibiotici. Bez konsultacije sa stomatologom nemojte uzimate antibiotike.

Filip

08.06.2021. 19:58 Одговори

Poštovani, vadio sam umnjak nedavno pa me zanima da li je normalno da ostanu mali delići istog na mestu gde je bio umnjak odnosno u rupi? Prvo sam mislio da je hrana, pa sam oprao dva puta, medjutim izgledalo je potpuno isto, tj nije se ispralo. Ne osetim nikakav bol niti smetnje nego me zanima čisto informativno kako bi bilo najbolje da postupim? Lep pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:46 Одговори

  Poštovani, rana na sluzokoži je bele boje, i to često može da zbuni pacijenta pa se pomisli da je nešto ostalo u rani. Komadići od zuba ili kosti mogu da ostanu u rani, ali ne bi trealo da se baš lako vidi na površini, nego ostanu negde u dubini rane. Ukoliko nemate bol, otok, cervenilo, ne treba da brinete. Ako bi se javilo nešto od ovih simptoma, javite se svom stomatologu.

Danijela

12.06.2021. 09:05 Одговори

Postovana,
Sinoc sam izvadila donju 6-icu,usivena je rana,trenutno ne boli nista ali osecam i vidim da otice,da li je to normalno? Moja zubarka ne radi do ponedeljka.
Hvala

  Dr Eleonora Bede

  12.06.2021. 10:17 Одговори

  Poštovana, ukoliko se otok uvećava, trebalo bi da Vam dežurni stomatolog u Vašem gradu pregleda ranu i po potrebi prepiše antibiotik.

Brana

12.06.2021. 21:00 Одговори

Postovana, izvadila sam zub osmicu donju u cetvrtak popodne a danas je subota.Zubar je zasio ali nisam sigurna da je stavio neki lijek.Od lijekova pijem samo brufene nisam dobila antibiotik i stavljam hladne obloge.Krvarenja gotovo nije bilo.Imala sam gazu nakon op koju sam izvadila nakon pola sata.Sad kad stavim oblog iz zuba izlazi nesto i siri se po ustima.Ne mogu procijeniti dali me podsjeca na jod ili na nesto drugo.Otok je velik al doktor je rekao da ce otok rasti 3 do 4 dana.Bolove imam i pijem brufene.Al mene brine to sto osjetim to nesto sto kao izlazi iz zuba.Dali je moguce da je ljekar jos nesto stavio

  Dr Eleonora Bede

  13.06.2021. 16:30 Одговори

  Poštovana, čak i ako je Vaš lekar stavio u ranu jednu vrstu leka koja sluzi da zaustavi krvarenje, tako nešto ne biste primetili kasnije u ustima. Najbolje bi bilo da se što je ranije moguće javite svom doktoru radi pregleda, kako biste bili sigurni o čemu se radi.

Nina

14.06.2021. 05:54 Одговори

Poštovani,
Juče sam izvadila osmicu,
primila sam injekciju dexason i diklofenak. Receno mi je da je koren zuba bio blizu nerva, ali sve je proteklo u najboljem redu. Kada sam dosla kuci grlo nakon par dati grlo je pocelo da me boli, a zatim i mesto izvadjenog zuba. Popila sam brufen ali nakon par sati opet me boli i grlo i mesto izvadjenog zuba. Dali su mi antibiotik i njega pijem, drzala sam hladne obloge i jela sladoled. Interesuje me da li je bol normalna?

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2021. 10:12 Одговори

  Poštovana, kod vađenja osmica može doći do pojave bolova koji zrače u okolne strukture, pa tako i u grlo. Dobro je da ste pokriveni svom odgovarajućom terapijom, potrebno je samo da prođe nekoliko dana da se tkivo oporavi.

Edin

14.06.2021. 19:40 Одговори

Poštovana,da li je normalno da se oseća tup bol nakon 7 dana od vadjenja zuba.Nijednog trenutka bol nije bio nepodnošljiv,ali imam utisak da u dnu rane postoje bele naslage,koje me podsecaju na gnoj?Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  15.06.2021. 10:40 Одговори

  Poštovani, tup bol je moguće da se oseća nakon vađenja. Bele naslage su prirodan proces zarastanje rane u ustima. Kao što na koži imamo braon krastu, na sluzokoži je to beli fibrin. Ukoliko rana ne otiče, nemate jake bolove i crvenilo oko rane, nemate razloga za brigu.

Djordje

18.06.2021. 23:01 Одговори

Pre 6 dana sam izvadio donju levu sesticu i sve sam radio koliko toliko kako mi je receno pocevsi od gaze 20 min pa do toga da ne jedem na toj strani vodim normalnu higjenu , pazim na ranu i td…e hteo bih da vas pitam sobzirom da 20 godina nisam vadio nijedan zub…evo sutra ce sedmi dan od vadjenje mene jos boli rana u sustini vise kao da svrbi ali malo i boli i kao da na trenutke osetim da iz rane se oseca neprijatan malo miris…e sad rana kao da je krenula lepo da zarasta prava dva dana i kao da je stala rupa je se dosta suzila u jednom deli rane vidim da je vec lepo zatasta a u jednom delu i to malo dublje blize sedmici vidim nesto belo, kontam i da je to deo zarastanja…e sad brinem se zasto se oseca malo neprijatan miris i neverovatno mi je da sedmi dan osecam svrab u rani i blage bolove da li treba da brinem ili je sve ok…hvala unapred na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  21.06.2021. 08:51 Одговори

  Poštovani, ne postoji preiczno pravilo po kojem možemo da odredimo koliko dana nakon vađenja zuba će pacijent imati neke senzacije. Kod nekoga je to jedan dan, a kod nekoga 15 dana. U svakom slučaju, dokle god Vam se ne javljaju jaki bolovi, crvenilo i otok, sa ranom je sve u redu. Neprijatan miris koji osećate verovatno dolazi od zapadanja hrane na tom mestu. Ukoliko redovno i pravilno održavate oralnu higijenu, nemate razloga za brigu.

Maja

30.06.2021. 17:23 Одговори

Postovana, danas sam imala alikotomiju na korenu gornje petice i istovremeno vađenje gornje sedmice sa iste strane. Popila za sada jedan antibiotik, držim hladne obloge sa pauzama. Posle par sati u toku držanja obloga mi je procurela nozdrva sa strane gde je bila intervencija rozikaste boje.. Jel se to inače dešava ponekad. Inače mi je prilikom davanja anestezije pogođen izgleda krvni sud i zabolelo me u korenu oka. Hvala unapred na vašem mišljenju

  Dr Eleonora Bede

  01.07.2021. 15:02 Одговори

  Poštovana, surenje nozdrve se ne ubraja u uobičajene simptome nakon vađenja zuba ili apikotomije. Savetujem Vas da se što pre ponovo javite svom stomatologu kod kojeg je rađena intervencija.

Milan

02.07.2021. 11:55 Одговори

Izvadio sam gornji lijevi umnjak prije neka 2 sata, i dalje krvari, nije mnogo ali krvari, da li smijem da pijem tecnosti (ne vruce) i smijem li da ispalim cigaretu bez brige da nesto ne bude? Ako ne, za koliko bi mogao ispaliti cigaretu jer vec kriza pocinje da me hvata 😅. Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  02.07.2021. 12:21 Одговори

  Poštovani, ukoliko je u ustima prisutna samo sukrvica, odnosno pljuvačka sa malo krvi, možete slobdno piti nešto što nije vruće. Takođe smete uzeti i cigaretu. Ukoliko je krvarenje jače ili se pojača u toku dana, kontaktirajte svog stomatologa radi kontorle rane.

Katarina

10.07.2021. 16:41 Одговори

Postovana,vadila sam zub 7 u donjoj vilici desno pre 20 dana,komplikovano je bilo,nemam bolove niti je naduveno ali rana se jos nije zatvorila.Kada mogu očekivati potpuno zatvaranje rane?

  Dr Eleonora Bede

  11.07.2021. 10:02 Одговори

  Poštovana, zatvaranje zavisi kako od Vašeg organizma i imunog sistema, tako i od uzroka zbog kojeg je zub vađen. Ne može se dati tačna procena koliko to traje. Ukoliko je bila prisutna neka upala ili infekcija, rana će se sporije zatvarati. Takođe, rana se popunjava od dna rane prma vrhu, tako da je dno već potpuno zatovreno za ovih 20 dana, ostaje samo da se zatvore ivice na obodu rane.

Boli me sve

12.07.2021. 16:38 Одговори

Poštovana doktorice
Imam pitanje
Jako me brine moje stanje
Pre 5 dana sam vadio zub, donja desna 6.
Pre toga je bilo malo natečeno, doktor je jedva izvadio zub i verovatno napravio veću ranu od potrebne.Otečeno mi je bilo i ostalo oko vilice i desni deo podbrade. Baš se oseti da je otečeno.
Dao mi je da pijem Brufen, a antibiotik ne. S obzirom da je zub imao i cistu da li je postupio ispravno?
Evo danas sam iznova bio kod doktora jer se ništa nije promenilo.
Ne mogu normalno ni usta da otvorim tek malo jer me bole žvakaći mišić vilice.Dobio sam da pijem Klindanicin na svakih 8sati jednu tabletu.
Interesuje me kako da se hranim, pošto teško otvaram usta. Kao da anestezija još deluje.

Hvala na odgovoru
Kad

  Dr Eleonora Bede

  13.07.2021. 08:45 Одговори

  Poštovani, jedino je kod hirurških vađenja zuba obavezno davati antibiotik. Kod ostalih, običnih vađenja je na doktoru da proceni da li je u tom slučaju potrebno ili ne da se da antibiotik. To često zavisi od daljeg razvoja situacije kao što je to bilo u Vašem slučaju, pa ste naknadno dobili terapiju antibioticima. Što se tiče ishrane, dokle god ne možete normalno da žvaćete i otvorite usta, preporučuje se što mekša ishrana. Ubrzo će antibiotik početi da deluje, pa će se i situacija popraviti.

Veljko

17.07.2021. 22:26 Одговори

Postovani, izvadjen mi je donji desni umnjak zajedno sa sedmicom pre 8 dana.. Dva puta Sam bio kod lekara , ispirao mi je ranu I stavljao lek koji mi je vremenom ispadao. Bolovi su osetno smanjeni, dakle prisutni su Ali nisu toliko jaki da moram da pijem lekove. Moje pitanje je da li je normalno da nakon devet Dana osecam I dalje kao natecene desni na tom delu, na licu se ne vidi nikakva oteklina vec sam taj deo desni kod umnjaka? Hvala I srdacan pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  18.07.2021. 18:56 Одговори

  Poštovani, nakon vađenja dva zuba, rana je prilično velika i potrebno je malo više vremena kako bi se desni potpuno oporavile i zarasle. Ukoliko rana nije bolna, nije inficirana, nemate neprijatan ukus u ustima i nemate otok vidljiv spolja, najverovatnije nije reč ni o kakvom problemu, već samo o malo dužem zarastanju rane.

Saara

20.07.2021. 21:12 Одговори

Poštovana doktorka,
Da li preporučujete primanje deksazona pre hirurškog vadjenja umnjaka i da li postoji šansa da otok ne bude mnogo primetan 3. dan posle primanja i vadjenja?

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:39 Одговори

  Poštovana, o tome treba da odluči oralni hirurg koji vadi umnjak. Otok zavisi od težine vađenja zuba i ne može uvek da se predvidi koliki će biti. U svakom slučaju, ako i dođe do otoka, on je najveći 48h nakon vađenja i tada počinje da se smanjuje.

Ostavite komentar