Svako ko je osetio bol u predelu usta zna koliko to može da bude neprijtano iskustvo. Zubni bolovi mogu biti različitog intenziteta i nastaju kao posledica različitih faktora. U ovom tekstu pokušaćemo da grupišemo najčepće uzroke, kao i rešenja za njih.

 

1.Bol kao posledica karijesa – bakterije koje prouzrokuju karijes oštećuju zubnu gleđ i dentin. Zbog toga zub postaje osetljiv na različite nadražaje kao što su hladno, vruće, slatko… U ovom slučaju, zubni bolovi su oštri i kratkotrajni, a prolaze odmah nakon završetka nadražaja. Ukoliko ste osetili ovakav bol, što pre posetite svog stomatologa radi sanacije karijesa. Ovakve bolove takođe možete osetiti i na zubima koji imaju stare plombe kojima je vreme za zamenu.

2.Bol kao posledica zapaljenja živca – kada karijes napreduje dovoljno duboko i dođe do živca zuba, bakterije tada izazivaju njegovo zapaljenje. Bol koji tada nastaje je veoma jakog intenziteta, javlja se spontano, bez provokacije, često u toku noći. Veoma često ovakav bol može da zrači i u ostale delove glave (oko, uho, vrat). Pacijenti se u ovakvim situacijama odmah javljaju stomatologu i tada je potrebno izvršiti proceduru vađenja živca iz zuba, kako bi bolovi nestali. S obzirom na to da ova procedura zahteva nekoliko dolazaka u stomatološku ordinaciju, može se desiti da u tom periodu još uvek osećate blage bolove, ali nakon završetka cele procedure, bolovi će nestati.

3.Bol kao posledica oštećenja zubne gleđi – kod pacijenata koji koriste tvrde četkice za pranje zube ili kod onih koji zube četkaju energično i u horizontalnom pravcu, dolazi do oštećenja gleđi. Ta mesta na zubu su veoma osetljiva na mehanički nadražaj, kao i na hladno i slatko. Pored promene četkice i tehnike pranja zuba, ovakve zube je često potrebno i zaštiti plombama kako se zubno tkivo ne bi dalje trošilo.

4.Bol kao posledica stomatološke intervencije – kao što smo već rekli, nakon lečenja zuba moguće je da još neko vreme osećate bol u tom zubu, pogotovo prilikom žvakanja. Nakon plombiranja zuba takođe mogu biti prisutni bolovi,ali ako je sa zubom sve u redu, vremenom bi trebalo potpuno da nestanu. Kod cementiranja keramičkih navlaka (krunica i mostova), zubi takođe mogu biti osetljivi još neko vreme na hladne nadražaje, ali će se vremenom zubi naviknuti na novonastalu situaciju u ustima i bolovi bi trebalo da prestanu. Nakon vađenja zuba, normalno je da rana boli narednih par dana i taj bol bi trebao da prođe nakon uzimanja nekog od analgetika. Ukoliko posle vađenja zuba osećate veoma jake bolove koji ne prolaze uz pomoć lekova protiv bolova i koji se ne smanjuju u toku par dana, odmah kontaktirajte svog stomatologa.

5.Bol kao posledica upale desni i parodontalnog džepa – u procesu povlačenja desni i kosti oko zuba, nastaju takozvani džepovi. Ovo su mesta u desnima u kojima se nakupljaju kako bakterije tako i ostaci hrane i zato su često podložni zapaljenju. Upalu džepa karakteriše tup bol, koji je često praćen i lokalnim otokom. U ovom slučaju je najpre potrebno uraditi snimak kako bi se ustanovila dubina džepa i stanje kosti oko zuba. U većini slučaja moguće je uraditi čišćenje džepa koje će smanjiti upalu i produžiti žitovni vek tom zubu. Međutim, džep ponekad može biti veoma dubok i nije ga moguće očistiti, pa je tada potebno izvaditi zub.

6.Bol kao posledica povrede – udarac u predelu lica i usta može dovesti do povrede zuba. Stepen povrede može biti različit, pa samim tim i vrsta i intenzitet bola. Bez obzira na to kojom jačinom vas boli zub nakon što ste zadobili udarac, javite se svom stomatologu kako bi se izvršio pregled i snimanje zuba. U nekim slučajevima je moguće da zub spolja bude bez vidljivih oštećenja, ali da koren i kost oko zuba budu povređeni. Zato povrede treba shvatiti ozbiljno.

7.Bol kao posledica promene na sluzokoži – iako ne spadaju u zubne bolove, različite bolne promene na sluzokoži često dovode pacijente kod stomatologa. Najčešće su to afte, koje mogu da variraju u svojoj veličini. Javljaju se na sluzokoži obraza, usana i nepca, i najčešće prolaze spontano. 

Iako su zubni bolovi najčešći uzroci zbog kojih se pacijenti javljaju u stomatološku ordinaciju, savetujemo vam da na kontrole ipak idete redovno, jednom do dva puta godišnje. Sva gore navedena stanja mogu da se razviju i bez ikakvih prisutnih bolova, i dok dođete kod stomatologa može biti kasno za spašavanje ugroženog zuba. 

Komentari (132)

 1. Zdravo! Imam problem recimo kada jedem limun ili pijem limunov sok, fantu ili nesto kiselo pojavljuje mi se bol na skoro svim zubima, kao da mi je na zubu neka bolna tacka koja je skoro pa neizdrziva iako su zubi zdravi. Skoro nisam bio kod stomatologa zbog ove situacije i ne znam sta da radim.. Da li znate u cemu je problem??

  • Poštovana, verovatno imate preosetljivost zuba ili ste četkicom uklonili površinski sloj gleđi pa ona nije više tako otporna. Bilo bi dobra da izbegavate gazirana i kisela pića, kao i da koristite pastu za zube koja je namenjena preosetljivim zubima.

 2. Postovani,
  Nakon 10 dana od postavljanja leka za umrtljivanje zivca osecam jak, ostar, produzeni bol na hladno (hladne vode).
  Da li to znaci sa zivac nije umrtvljen i da li ceu ovoj situaciji vadjenje biti bezbolno sa anestezijom?

  • Poštovana, ukoliko živac nije u potpunosti umrtvljen, tada je potrebno dati anesteziju u toku intervencije, ne može se raditi bez anestezije. Svaka intervencija sa anestezijom je bezbolna, bez obzira na to da li je živac umrtvljen ili nije.

  • Poštovana, zubi mogu da prouzrokuju bolove koji zrače u okolne delove glave. Uzroci ovih bolova mogu biti različiti, od upale živca do otežanog nicanja zuba. Kako biste utvrdili da li Vaši bolovi mogu imati veze sa nekim stanjem u usnoj duplji, potrebno je da se uradi stomatološki pregled i analiza RTG snimka zuba.

 3. Zdravo, pre par meseci sam išao na umrtljavanje živaca, i stavljanje plombe(šestica u donjoj vilici je u pitanju).I ceo dan osećam intenzivan bol u samom zubu,nakon stavljanja pritiska na zub.A bez pritiska,ponekad osećam blag bol ili pulsiranje u zubu.
  Može li ovo da bude bezazlena prehlada ili bi trebao da posetim svog zubara?

  • Poštovani, s obzirom na to da je prošlo par meseci od intervencije, zub bi trebao da bude bezbolan. Savetujem Vas da se konsultujete sa svojim stomatologom, kako bi se na osnovu pregleda i analize RTG snimka utvrdilo da li je lečnje zuba bilo uspešno.

  • Poštovana, ukoliko imate tupe, neodređene bolove u predelu gornjih bočnih zuba, u tom slučaju je zaista teško odrediti da li bol potiče od zuba ili od sinusa. U takvim situacijama se na osnovu pregleda i rtg snimka analizira zdravlje svih zuba, kao i stanje sinusa. Ukoliko postoji sumnja da bol potiče od nekog problematičnog zuba, najpre se rešava taj problem, a potom se sistemom eliminacije dalje zaključuje da li su se tegobe smanjile i da li je uzrok otkriven.

 4. Postovani, boli me izmedju dva zuba i dam zub vec par dana konstantno slabiji bol poveca se tokom noci i jako zaboli na hladnu tecnost sta bi moglo biti.

  • Poštovani, ukoliko zub boli i sam od sebe, bez provokacije sa hladnim ili bilo čime drugim, najverovatnije je došlo do upale živca na tom zubu. Potrebno je da se što pre javite stomatologu radi pravovremenog zbrinjavanja i lečenja tog zuba.

 5. Poštovani, imam šupalj zub koji cistim iznutra uvek kad perem zube , počeo je da se javlja bol prilikom isčetkavanja zuba , do sad me nije bolelo kad to radim , boli samo kad gurnem četkicu

  • Poštovani, zub koji u sebi ima šupljinu može samo da bude pokvaren, a bol koji je počeo da se javlja je verovatno znak da je kvar došao do živca. Takav zub ne može da ostane u Vašim ustima tako nesaniran, zato što predstavlja leglo bakterija i tempiranu bombu u smislu javljanja iznenadnih jakih bolova i otoka. Javite se svom stomatologu koji će na osnovu pregleda i analize rtg snimka proceniti da li takav zub može da se leči ili je za vađenje.

 6. Postovani, januara sam uradila hirursko vadjenje umnjaka..sada povremeno, kada jedem nesto hladno (sladoled, lubenicu..) osetim intezivan bol u tom predelu, koji traje par minuta i prestane..da li da se zabrinem?

  • Poštovana, posle više od 6 meseci ne bi trebalo da Vas boli predeo rane. Pri vađenju umnjaka uvek postoji mogućnost da je došlo do neke promene na susednom zubu, sedmici. Da li zbog sile koja je primenjena da bi se umnjak izvadio, ili zbog kasnijeg zarastanja rane, često je posle ove intervencije potrebno prekontrolisati susedne zube. Savetujem Vas da se obratite svom stomatologu radi pregleda i analize rtg snimka nakon vađenja zuba.

 7. Postovani,
  Imam dubok karijes na sestici. Zub je lecen ali nakon 2 meseca sam osetila bol u sedmici i umnjaku. Ispostavilo se da zivac mora da se vadi na sestici. Takodje na sedmici se karijes nije video ali snimak je pokazao da postoji ali da je daleko od zivca. Problem koji se javlja je taj da mene i nakon postavljanja leka da se umrtvi zivac boli izmefju sedmice i umnjaka, iako je u tom delu na sedmici bio karijes sli ne do zivca. Da li mozda znate sta bi bio problem i da li je moguce da se i dalje siri bol od sestice iako osecam da me sedmica boli na zagriz

  • Poštovana, ukoliko je karijes na sedmici već saniran, postoji mogućnost da imate prisutnu preosetljivost zuba nakon stavljanja plombe. To se ponekad dešava i vremenom se bol smanji i nestane. Kod Vas se međutim poklopilo više stvari od jednom, tako da teoretski postoji šansa da Vam i bolovi od šestice zrače u taj predeo. U svakom slučaju, u narednim danima bi i lek na šestici trebao da potpuno umrtvi živac, tako da ćete tačno znati da li problem potiče odatle.

 8. Poštovani, imala sam plombu na jednom zubu koja je pukla. Ulazila je hrana ali sam uspevala da je izvadim koncem. Zubar mi je zamenio tu plombu novom, ali naredna 2 dana me je zub boleo. Zubar mi je zatim skinuo plombu i stavio samo lek, ali me taj zub jos uvek boli. Nije u pitanju neki veliki bol, slab je, ali je nemoguće ne primetiti ga.

  • Poštovana, svaki lek ima svoj određeni period tokom kojeg treba da deluje na zub. Vaš stomatolog Vam je sigurno naglasio za koliko vremena trebate da dođete ponovo, pa ćete nakon tog perioda moći da kažete da li su se bolovi smanjili. 2 dana nije dovoljno da bolovi prođu.

 9. Prije tacno godinu dana stavljen mi je most(nosaci su 4 i 2).Oba zuba su vitalna. Vec 10ak dana svakodnevno se javlja bol u cetvorci,spontana i ostra,traje par sekundi.Ne smeta mi ni slatko ni vruce/hladno.Posto nije jaka bol zanima me sta moze biti i je li to normalno?

  • Poštovana, s obzirom na to da se radi o spontanom bolu, trebalo bi uraditi pregled i rtg snimak zuba. Spontani bolovi mogu da ukazuju na neke ozbiljnije probleme kao što je zapaljenje živca, tako da je ovaj znak potrebno shvatiti ozbiljno.

 10. Poštovani,imam problem.Boli me zub I imam neku promenu u usnoj supljini sa leve strane velicine srednjeg klikera.Sta bi to moglo da bude?

 11. Postovani, imam problem. Pre mesec dana sam popravljala zube, gornja 6ica vadjen zivac, 7mica osiscen mali karijes i skidala kamenac.Na snimku se vidi da je sve okej. Medjutim nakon mesec dana pojavila mi se osetljivost zuba, bas kod ovih sto su radjeni. Nekad bude preko dana, nekad uvece ali kad pijem hladno, cak i mlaku vodu osetim da me zaboli neki zub bas u tom delu gde si radjeni pre mesec dana. Da li mozda znate sta bi to moglo da bude? Na snimku su svi zubi u tom nizu u redu, bez ikakvog karijesa, ali ja osecam bol na hladno toplo, mlako, na neku hranu i to od pre 4 5 dana. Bas me brine sta to moze da bude kad sam zube konacno sredila pojavila mi se ova osetljivost na hladno

  • Poštovani, nakon vađenja živca kao i nakon stavljanja nove plombe zubi mogu još neko vreme da budu osetljivi na nadražaje. Tu spadaju nadražaj na toplo, hladno, slatko ili na pritisak u toku žvakanja. U toku narednih dana ti bolovi bi trebalo postepeno da se smanjuju i na kraju da potpuno prestanu. To je znak da se radi o uobičajenoj reakciji zuba na različite stomatološke zahvate. Ukoliko se zubi ne smire u narednih nekoliko dana (pa čak i par nedelja), moraćete ponovo da potražite mišljenje stomatologa uz klinički pregled.

 12. Pozdrav, nakon popravke povrsinskog i karijesa u pocetnom stanju osecam bol u tom delu. Snimak zuba je pokazao da je i koren i kost i desni oko njega zdravi, karijes ociscen i stavljena plomba ali se bol i dalje javlja. Nekada jak i trenutni a nekada tup iritirajuci i duze traje. Sta moze biti?

  • Poštovana, najverovatnije se radi o reakciji zuba na samu proceduru postavke nove plombe. Ukoliko je sa zubom sve u redu, kao što ste naveli, ovaj osećaj bi trebao vremenom da nestane.

 13. Postovani,na kutnjaku sam radio lijek pre jedno 5-6 god.lijek je ispo pre 4 god nisam otiso kod stomakologa i zub je skroz propo i boli me sad.Da li da ga vadim posto nije za ljecenje zanima me vase misljenje hvala

  • Poštovani, bez pregleda i RTG snimka ne mogu da kažem da li je zub za lečenje ili za vađenje. Ukoliko ste dobili mišljenje Vašeg stomatologa da je zub za vađenje, tako i treba da uradite. Zub koji ne može da se izleči ne treba da se čuva u ustima.

 14. Pozdrav, pre otprilike 6 dana sam zagrizla ustipak sa serbetom i jako me je zaboleo zub. Od tad me zub boli konstantno i pored tableta za bolove, smiri se na trenutak pa opet, uzasno boli… Sta sve nisam pokusala.. A uzasno se bojim zubara, da li imate neki savet kako da smirim bolove?

  • Poštovana, ukoliko je došlo do frakture zuba, ne možete sami smiriti bolove, već morate otići na pregled kod stomatologa. Doktor će na osnovu pregleda i RTG snimka moći da Vam kaže šta je u pitanu i da li nešto treba da se preduzme.

 15. Poštovana, zub mi je plombiran pre 4 dana i dešava mi se da dve noći Irene i zabole desni na mesto kod vilične kosti gde je on ali to traje minut i noću. Šta je u pitanju. Inače me ne voli na toplo i hladno.

  • Poštovana, ukoliko ste primili anesteziju, može da se desi da Vas bole desni na tom mestu. Ukoliko se bol nastavi, konsultujte se ponovo sa svojim stomatologom koji će samo na osnovu pregleda moći da kaže zbog čega se javljaju bolovi.

 16. Postovani,pre otprilike 5 meseci sam prpravljao karijes na sedmici i stavljena mi je plomba ali sada kod tog zuba osjecam neki bol u zivcu i bol u sestici kada pijem nesto hladno i ako nemam karijes.Sta je u pitanju?

  • Poštovani, ukoliko niste osećali nikakve tegobe 5 meseci i one su se tek sada javile, onda ne možemo sa sigurnošći reći da je sa zubom sve u redu. Uvek postoji mogućnost da plomba ne stoji dobro, da se deo odlomio ili pomerio. Bićete najsigurniji ukoliko se uradi ponovo pregled zuba i po potrebi RTG snimak.

 17. Pre godinu dana mi je vadjen zivac i lecena donja sestica. To plombiranje i punjenje stoji, ali se unutrasna strana mog zuba polomila i klima se. Pocelo je i da boli u tom predelu a dole pri korenu u ustima imam kako neku kuglicu. Stomatolog je preporucio vadjenje dela zuba i stavljanje krunuce na taj deo. Sta vi mislite?

  • Poštovana, ukoliko se zub slomio vertikalno, tako da je linija loma otišla ispod nivoa desni, zub u tom slučaju više ne može da se nadoknadi plombom. U tom slučaju potrebno je izvaditi zub i nadoknaditi ga izradom mosta ili ugradnjom implanta.

 18. Postovana, imam zub koji je supalj odnosno danas mi je stomatolog stavio lek, izgleda da cu morati da vadim zivac.Upravo sam se probudila koliko me zub boli takofje izgleda od zuba me boli glava oko i trne mi leva ruka, ne reaguje na lek uopste.Kako da umanjim bol?Hvala

  • Poštovana, u zavisnosti od toga koji lek Vam je stavljen u zub, zavisi i kakvu reakciju možete da očekujete. Ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, bol je sasvim očekivan. Glava takođe može da Vas boli kao posledica bola u zubu. Trnjenje ruke nije u vezi sa ovim problemom. Ukoliko niste sigurnu kakav lek Vam je stavljen, najbolje je da pitate svog stomatologa. Jedino tako možete znati da li bi Vam neki od lekova protiv bolova pomogao ili je potrebno da se lek izvadi iz zuba.

 19. Poštovana, imam bolove u zubima svaki put kad ih perem. Pritom koristim meku četkicu i vodim računa o higijeni. Ali cela gornja vilica me boli samo dok perem zube. Sta to moze biti? Hvala

  • Poštovana, potrebno je da posetite stomatologa kako bi se na osnovu pregleda utvrdilo da li na zubima ili na desnima postoje neka oštećenja koja mogu da prouzrokuju ovakve bolove.

 20. Postovani jedno jutro sam se probudio sa bolom u busnom zubu doniji ali i gornji isto to jutro krenuo da me boli i bio sam kod stomatologa i stavili su mi lek u donii zub ali idalje osecam dosta jaku bol sta da radim?

  • Poštovani, ukoliko se radi o leku koj služi da umrtvi živac, bol je očekivana posledica i uskoro bi trebalo da prestane. Ukoliko je bol sve jači i javlja se u kombinaciji sa otokom, javite se odmah svom stomatologu.

 21. Poštovani, iznad mrtve četvorke me boli desna na dodir, ali samo kada je dodirnem i jače pritisnem, sada ja nisam sigurna da li je u pitanju koren zuba ili desni, jer bol osetim skroz gore, a zubi me ne bole ni na dodir, ni na toplo-hladno, ni kada žvaćem.
  Taj zub ne može više da se popravlja, dok stoji plomba ne moram da ga vadim, tako mi je rečeno.
  Da li možda znate šta bi to moglo biti? Hvala

  • Poštovana, kod zuba kojem je izvađen živac postoji mogućnost da se na vrhu korena zuba stvori proces. Postoji više razloga zašto do stvaranja procesa može doći, ali ono što je za Vas bitno jeste da li je taj proces moguće ponovo lečiti. Dakle, potrebno je uraditi RTG snimak zuba i ukoliko je na zubu prisutan proces, razmotriti da li zub može ponovo da se leči, ili ga je potrebno izvaditi. Ukoliko je zub za vađenje, to ne treba odlagati, jer proces predstavlja skup bakterija u Vašoj kosti koji što pre treba eliminisati, zarad opšteg zdravlja.

 22. Postovana, pre 2 dana sam vadila donji desni umnjak. Nemam bolove u predelu rane, vec samo gde je radjena anestezija, otezano gutam sa te strane i povremeno mi sevne u uvetu. Da li treba da se zabrinem?

  • Poštovana, kod davanja anestezije, pogotovo u donjoj vilici, osetljivost tkiva može da potraje još nekoliko dana. Bitno je da primećujete da se situacija postepeno poboljšava iz dana u dan.

 23. Postovani,
  Vec unazad 3 dana imam tup bol u gornjoj vilici, zadnji zubi.
  Boli me na hladno narocito, ali i tokom citavog dana osjrcam pritisak
  Bila sam kod dr i snimio mi je i 5icu, 6icu i 7micu i svi snimci su ok i rekao da su sve plombe zdrave, ali da izmedju 2 zuba postoji medjuprostor i da mozda to utice na bol.
  Sta mi je raditi?

  • Poštovana, ukoliko između dva zuba postoji međuprostor, to je mesto na kojem se lako zadržava hrana i može da dodđe do upale desni. Upala desni uglavnom može da se oseti kao tup bol. Ukoliko to jeste slučaj kod Vas, potrebno je sprovesti detaljno čišćenje zuba kod stomatologa. Takođe, Vi sami možete održavati higijenu na tom mestu uz pomoć međuzubnih četkica. Više o tome možete pročitati ovde https://drbede.com/medjuzubna-cetkica/

 24. Postovani, vec dva dana osecam bol na gornjoj dvojci i sestici kada je hladno napolju. U oba zuba je izvadjen zivac pre puno godina. Takodje u donjoj vilici imam mostic 5 i 6 i kao da me i tu nesto blago boli,ali svakako na gornjoj dvojci najizrazenije.
  Sta bi to mogli biti i postoji li nacin da ulazim bol, stomatolog zakazan tek za 4 dana.
  Hvala unapred

  • Poštovana, ukoliko već imate zakazan termin kod stomatologa, do tada možete uzeti neki od lekova protiv bolova. Osim toga, sami ne možete ništa drugo da uradite.

 25. Poštovani, već 3 dana osećam bol cele leve strane, desni su mi otekli i bolovi su neizdrživi, uvo mi pulsira. Da li je moguća promaja? Ako možete da mi date neku savet, bila bih vam mnogo zahvalna.

  • Poštovana, potrebno je da uradite snimak zuba i da što pre zakažete pregled kod stomatologa. Jaki bolovi i otok u glavi mogu da budu opasni ukoliko se ne reaguje na vreme, tako da nema razloga da odlažete odlazak u ordinaciju. To je jedini način na koji može da se utvrdi koji od zuba je uzrok Vaših bolova i kakva će se dalja terapija sprovesti.

 26. Poštovana, od pre dva dana boli me zub pod starom plombom na dodir prstom i kad sastavim vilicu tj zub o zub ( gornji i donji kad se sastave ) Bol nije jaka da bi se uzimala tableta za bolove više tupa i neprijatna, gornji zub u pitanju 5 i 6 ica, pozdrav

  • Poštovani, kod starih plombi postoji mogućnost da one više dobro ne naležu na zub i da je zub počeo da se kvari pored plombe. Na osnovu pregleda kod stomatologa i RTG snimka ćete znati tačno da li se o tome radi i da li je taj zub potrebno ponovo popraviti.

 27. Pozdrav,cini mi se da sam primjetio kad popijem eneegetsko pice,to vece se probudim kasno i narednih 24 do 48 sati strasan bol zuba na desnoj strani i gornjih i donjih,sta da radim,desavali se desetak puta ove godine,a sad sam prestao to uopste konzumiratu

  • Poštovani, energetska pića sadrže veoma visoku koncentraciju šećera, a uz to su i gazirana. Ova kombinacija je veoma štetna za zdravlje zuba. Može doći do oštećenja gleđi i bola zuba. Savetujem Vam da ovu vrstu napitaka Više ne konzumirate kako ne biste dalje oštetili svoje zube.

 28. Postovana, stavljena mi je nova plomba na gornjoj sedmici(zdrav zub,nije bilo karijesa) jer je kod prethodne ispao delic,pa sam dosla na zamenu. Posle stavljanja nove plombe, samo na zagrizaj osecam bol, nikad mi se to nije dogodilo, inace redovno idem na pregled, i nemam kvarne zube.skidan je visak plombe, ali je i dalje situacija ista, posle deset dana.sta bi moglo da bude u pitanju? I sta je resenje?

  • Poštovana, protokol stavljanja nove bele plombe je takav da ponekad može da izazove iritaciju zuba i bolove. To ne znači da sa Vašim zubom nešto nije u redu ili da je oštećen. To znači samo da je trenutno osetljiv i da će to vremenom proći. Ukoliko Vam se bolovi ne smanjuju, može se staviti lek ispod plombe koji će služiti da smanji bolove.

 29. Poštovana, u poslenjih par dana mi se dešava da me povremeno blago zaboli dvojka, kao neka vrsta provokacije rekla bih. Takođe, ako je nekako pritisnem donjim zubima mogu da je pomerim napred za milimetar, iako to mogu i sa ostatkom zuba svejedno se plašim da ću je morati izvaditi. Znate li možda zašto se ovo dešava?

  • Poštovana, ukoliko imate prehladu, to nije u vezi sa vađenjem umnjaka. Ukoliko imate curenje samo iz nozdrve koja je na strani izvađenog umnjaka, u tom slučaju biste trebalo da se javite svom stomatologu radi kontrole.

  • Poštovana, takve senzacije mogu biti posledica povrede zuba, upale desni ili nekog drugo problema sa zubom. Najsigurniji ćete biti ukoliko se uradi pregled i RTG snimak.

 30. Juce sam isla kod zubara zbog bolova u zubu, on je izbusio zub i uradio drenazu ali posle toga imam mnogo jace bolove, ne znam kako da izdrzim do sutra jer sutra idem kod zubara da mi sredi to

 31. Postovanje. Tesko mi da opisem bol koju imam ali najprije bih rekla da kao da me bole desni a najvise izmedju zuba i kao da osjecam neki cudan svrab. Katastrofa stvarno

  • Poštovana, ukoliko je došlo do upale desni, možete imati takve senzacije. Ovo stanje se uglavnom lako otklanja, potrebno je samo da se uradi detaljno čišćenje desni i zuba kod stomatologa.

 32. Postovana doktorka,

  pre oko mesec dana radila sam snimak vilice jer me bolela (nije me boleo zub), na snimku je pokazan karijes koji je zubar (nisam trazila anesteziju) ocistio, i rekao mi je da je bio veci karijes u pitanju. U toku ciscenja karijesa bolelo je prilicno. Stavljena je kompozitna plomba. Narednog dana me tokom dorucka zub zaboleo na zagrizaj, i nastavio mi se taj osecaj sve do danas, (iako sada osecam manji pritisak na zagrizaj, nije tako intenzivno kao u pocetku). Isla sam na kontrolu, imam i rtg snimak nakon intervencije, koji je ok. Kuckao mi je po zubu i nije me boleo. Rekao mi je da je to normalno da je neko vreme osetljiv na zagrizaj zbog veceg karijesa (gornja sestica je u pitanju). Medjutim, pre 10-ak dana mi se pojavila osetljivost na toplo i hladno cim nesto popijem/pojedem, koja prodje nakon 2-3 sekunde. I sad sam potpuno sludjena. Sta bi to moglo biti i kako da postupim? Inace me sam od sebe ne boli, niti kada jedem meksu hranu.
  Hvala unapred.
  Srdacno,
  Marija

 33. Postovana, proslo je mesec ipo dana od zamene kompozitne plombe na gornjoj sedmici(zub nije imao karijes, samo je ispao delic bele plombe). U pocetku prvih dve nedelje je postojao bol na zagriz, sada protokom vremena samo prilikom zagriza tvrdje hrane. Prvo mi je receno da je zub senzitivan i da ce proci , a sada posto nije proslo skroz, da je problem zagrizaj koji je jak, i predlaze se zamena bele u cementu plombu,sto je meni jako cudno, jer sam na tom zubu vec imala belu plombu i nisam imala problema ni sa jacinom zagrizaja ni sa senzitivnoscu, jedino sto je novo je zapravo zubar, jer moj nije bio dostupan. Inace redovno idem kod zubara na kontrolu nemam probleme sa zubima. Sta vi predlazete? Dal snimak moze da pokaze neadekvatno postavljenu plombu?

  • Poštovana, ja nisam mišljenja da bi cementna plomba bila bolja od bele plombe. U ovoj situaciji čak ni snimak ne bi pokazao u čemu je problem. Moja predpostavka je da sama bela plomba nije najboljeg kvaliteta, ili da je u procesu postavljanja urađeno nešto što je izazvalo tu preosetljivost. Ono što može da se uradi kako bi Vam se smanjii bolovi jeste da se privremeno stavi lek za smanjivanje bolova,i da se naknadno ponovi cela plomba.

 34. Poštovana, pre 2 godine sam imala upalu zuba koji je lečen (izvađen je živac i popunjen kanal) i stavljena je plomba. Pre nekoliko meseci sam primetila neko blago ispupčenje na nepcu h predelu tog zuba, koje malo bolucka na pritisak, ali povlači se. Da li može da ima veze sa zubom?

  • Poštovana, takva pojava na nepcu može da ima veze sa lečenjem zuba i potrebno je da se uradi RTG snimak zuba kako bi se postavila dijagnoza.

 35. Poštovana. Sve je pocelo kada sam osjetila neku tupu bol u predjelu gornje cetvorke, petice i sestice. Cetvorka je linecena prije 5 godina i izvadjen je zivac. Doktorica je slikala sva tri zuba i rekla da se na cetvorci treba uraditi revizija jer ima malo infekcije na vrhu. Stavila mi je lijek koji je stajao neko vrijeme . Ja sam jos uvijek osjecala tu neku tupu bol. Petica i sestica su na snimku bile dobre ali je plomba na petici bila velika. Na kraju zbog oticanja cetvorke dr se odlucila da je izvadi….da peticu zbog velike plombe zbrusi, stavi kočić(prije toga je izvadila zivac). zivac je izvadila i punjenje je uradila i na petici. Rekla mi je da sad sacekamo 7 dana i da onda uzme otisak. Ja i dalje osjecam pritisak kao i na pocetku dolaska kod dr prvi put. Proslo je vec tri sedmice od vadjenja cetvorke. Nista mi nije jasno. Sta me ovoliko boli a sve sam sanirala? Znam da nakon vadjenja zivca i punjenja kanala mogu da se jave neke senzacije kao i bol pri zagrizu. Meni je ta bol pri zagrizu prosla ali ta tupa bol je cak sad i jaca nego prije vadjenja cetvorke i saniranja petice i sestice. Ne pomaze mi nijedna tableta protiv bolova. Da napomenem da je na rtg snimku sve uredu. Slikano nakon zavrsetka punjenja.

  • Poštovana, ukoliko je sa zubima sve u redu i sve je sanirano, možda je uzrok Vašeg bola u nekim drugim strukturama. To mogu biti sinusi. Ako ste uradili veliki snimak vilica (OPT), na tom snimku se vide i sinusi. Osim stomatologa možete se konsultovati i sa specijalistom ORL. Ponekad hronične upale sinusa ili neke nedavne bolesti i prehlade mogu dati simptome na gornjim bočnim zubima.

 36. Postovana osecam bol u desni s donje strane s desne strane cela desna strana me boli imam most samo su 6 i 7 moja zdrava zuba pod plombom u nekom trenutku imam utisak kao da me bole 6 i 7 a nema kvara da li moze da se bol prenosi zbog desni ili moze biti kvaran zub pod plombom? Uopste ne mogu da procenim koji zub me boli a stomatolog mi dolazi u srbiju tek u ponedeljak

  • Poštovana, moguće je da upala desni daje takve bolove da ne možete da procenite da li su u pitanju desni ili zub. Samo na osnovu pregleda zuba i RTG snimka moguće je reći šta je u pitanju. Ukoliko su bolovi sve jači i postaju neizdrživi, tako da ne možete da sačekate ponedeljak, to može da ukaže na problem sa zubom odnosno na upalu živca. U tom slučaju potražite pomoć dežurnog stomatologa u Vašem gradu.

 37. Dobar dan,
  U poslednje vreme me cešce bole desni
  Bol nije kritican, dodje blag, medjutim mislim da se sto cesce i u malo jacem intenzitetu javlja. Rekla bih i da se javlja u sekuticima s vremena na vreme
  I takodje nemam nadrazaja bola na slano slatko, hladno. Cini mi se kao da me boli koren zuba, blizu mesa i ponekad bol dodje lokalizovan.
  Pomisljala sam da je karijes, ali kada pogledam, nemoguce da na sve desne koji i na gornju i na dodnju vilicu imam karijes. Cak mislim da su mozda i umnjaci, samo ne znam, da li je moguce da u isto vreme rastu i na glrnjoj i na donjoj vilici
  Unalred hvala na odgovoru

  • Poštovana, moguće je da dva umnjaka rastu od jednom, jer oni ni po čemu ne zavise jedni od drugih. Trebalo bi da uradite snimka cele vilice na kojem bi se videlo kakvo je stanje umnjaka i isključio bi se neki drugi problem u vezi sa zubima. Upala desni se uglavnom rešava detaljnim čišćenjem kod stomatologa, pa bi i to trebali da uzmete u obzir.

 38. Poštovani, imam problem već 20 dana, stavljen mi je lek na četvorku zub gornja vilica desna strana, ništa nije bolelo, onda je stavljena plomba od tada nastaju problemi osetio sam jak pritisak na zub , vadjen je posle i živac, onda opet lek, trenutno imam u zubu, ima jako tup bol koji ne mogu da opišem, boli me uho, deo glave i vrata, zub ne boli na hladno i toplo i kad se kucka, al kad se zatvori nastaje još veći pritisak, sad imam bolovi i u uho i vrat i glava na snimku nema ništa. Poslat sam na Orl i neurologa ništa nema, može li neki savet, pomoć. Doktorica kaze da nije do zuba, al sad više nije sigurna.

  • Poštovani, u ovakvoj situaciji je teško dati neki savet bez pregleda i bez uvida u snimak. Ono što možete da uradite jeste da odete na konsultacije kod specijaliste endodoncije (stomatologa koji je specijalista u oblasti vađenja živca).

 39. Poštovani, imao sam malo kamenca po zubima i to sam očistio kod stomatolog sa nekom blago agresivnom aparaturom. Boli koji sam imao zbog blage upale desni je nestala momentalno i bilo je sve super, sutradan gornji desni kec je počeo malo da boli i da mu smeta hladno ali bilo je podnosljivo[da napomenem da nemam nijedan kvaran zub niti sa bilo kakvim procesima osim što sam imao taj kamenac, a i taj kamenac je bio najmanje na kecevima], I sinoc uvece probudi me jak bol koji se dogodio samo zato što sam blago u snu dodirnuo gornji kec sa donjim. I najblazi dodir jezika prouzroku je neki intenzitet bola, a najveći je na mestu kojim se kida hrana tj na dnu. Na hladno takodje jako boli i osecam da vibrira i da je nabubreo, sta je problem i sta da radim?

  • Poštovani, ukoliko ste imali upalu desni zbog kamenca, možda je potrebno nekoliko dana da se situacija malo smiri i stabilizuje. Jedan od razloga zašto mogu da se javljaju bolovi jeste povlačenje desni koje se desilo zbog kamenca i upale. Ukoliko se bol ne smanji sama od sebe u narednim danima, ponovo se konsultujte sa svojim stomatologom.

 40. Postovani doktorka mi je brusila zub na 3 bio je bas veliki ali u poslednje vreme vreme imam problem kada perem zub hladnom vodom i kada jedem osecam jak bol koji kratko traje ali je bas baj bol i prilikom kada zagrzizem nesto,danas sam video na vrhu krunice video neku belu tackicu sta bi to moglo biti?

  • Poštovani, ukoliko su bolovi kratkotrajni i dešavaju se samo na provokaciju, to je uobičajena reakcija zuba na brušenje. Ukoliko bi bolovi postali jaki i spontani, to može da ukaže na upalu živca u zubu. U tom slučaju je pre cementiranja nadoknade za koju je brušen zub trebalo sprovesti proceduru vađenja živca.

 41. Na svakih dan dva mi nesto bas kratko prodje kroz zub ne mogu to okarakterisai kao bol ali verujem da jeste nego ne osetim tako jer traje jedan trenutak pa ne mogu da opisem osecaj , imam retke zube , da li treba da odem do zubara ili da promenim cetkicu,pastu,..

  • Poštovani, potrebno je da odete na pregled samo da bi se isključila mogućnost da je zub pokvaren. Ukoliko je zub zdrav, nemate razloga za birgu.

 42. Postovana, proslo je mesec ipo dana od zamene kompozitne plombe na gornjoj sedmici(zub nije imao karijes, samo je ispao delic bele plombe). U pocetku prvih dve nedelje je postojao bol na zagriz, sada protokom vremena samo prilikom zagriza tvrdje hrane. Prvo mi je receno da je zub senzitivan i da ce proci , a sada posto nije proslo skroz, da je problem zagrizaj koji je jak, i predlaze se zamena bele u cementu plombu,sto je meni jako cudno, jer sam na tom zubu vec imala belu plombu i nisam imala problema ni sa jacinom zagrizaja ni sa senzitivnoscu, jedino sto je novo je zapravo zubar, jer moj nije bio dostupan. Inace redovno idem kod zubara na kontrolu nemam probleme sa zubima. Ovo je bio moj prethodni post , hvala vam.puno doktorka na odgovoru.
  Konacno pre nedelju dana je pristao moj zubar da ukloni tu plombu sto je njegova pripravnica stavila, cim je poceo da busi, na prvi dodir , osetila sam veliku bol, to mi se nije desavalo nikad, ne stavljam inace anesteziju , zubi nisu senzitivni, izvadio je belu plombu koja mi je pravila problem za svega tri minuta sve je bilo gotovo stavio je privremenu plombu i zagriz je sada u redu nema vise boli cak ni malo, zub je unutra bio zdrav bez karijesa. Kada sam pitala da li je to posledica neadekvatne plombe ta bol na zagrizaj koja me mucila cetiri meseca, rekao je da nije , da je kriv moj osetljiv zub. Da li ste vi istog misljenja? Zakazano mi je stavljanje nove trajne bele plombe za desetak dana. Dao mi je doktor tako jaku anesteziju da me jedna tacka na obrazu i sest dana posle boli, kao i kada pomeram tu stranu, da li treba da se zabrinem? Hoce li bol od inekcije proci? Mislim da je zurio da sto pre zavrsi prebrzo dao veliku kolicinu anestezije.
  Hvala puno

  • Poštovana, sam način stavljanja bele plombe može da izazove tegobe koje ste opisali. Ukoliko se sada zub smiri, bezbedno je ponovo staviti belu plombu, ali je jako važan način na koji se tu radi, da do bola ponovo ne bi došlo. Bol nakon anestezije će svakako proći.

 43. Postovana,

  Nakon 2 dana neprestane iritacije i osjecaja nelagode u dzepu izmedju sestice i sedmice, kod svoga stomatologa sam uradio ciscenje dzepa. Nesto kasnije, nakon sto je anestezija popustila iritacija se pretvorila u bol, sto je ocekivano. Ali i nakon 3 dana jaka bol je idalje prisutna, te tablete poput raptena forte i brufena od 400mg uopste ne djeluju. 2 dana sam isao stomatologu i slikao to podrucije i oni tvrde da je to normalno sve i prepisali brufen svakih 6h. Medjutim smatram da je to zbog rada na dzepu trebalo bi bar malo da se smanji intenzitet boli za 3 dana, a on je stalno isti, te se iz boli u dzepu pretvorilo u bol citavog zuba.O plombiranom zubu se radi.

  Hvala i srdacan pozdrav

  • Poštopvani, ukoliko je na snimku sve u redu, bol bi treao da se postepeno smanji i nestane. Osetljivost zuba je moguća u slučajevima kada dolazi do povlačenja desni, te je zub više nego pre izložen spoljašnjim nadražajima.

 44. Postovana
  Prije 2 sedmice sam bila kod zubara, popravljala, cistila kamenac, uradila 3D snimak, desni su u redu, sad je sve ok.
  Medjutim, ponekad se desavalo, a i trenutno sada, imam osjetljive desni i izgleda nesto ka afte da se pojavljuje, ali samo na mjestu gdje vec nemam zub. I to sigurno nekih 15 godina. Nemam bolove, samo je onako osjetljivo.
  Izgleda kao mala upaljena crvena bubuljica.
  Ne znam od cega se to stvara?
  Hvala

  • Poštovana, potrebno je proveriti na snimku da li u toj regiji postoji proces u kosti, koji se na površini sluzokože manifestuje bubuljicom. Ukoliko to nije slučaj, uzrok takođe može biti povreda hranom, pošto na tom mestu nemate zub.

 45. Postovana, pre 5 dana sam izvadila gornju sedmicu, zub je propao i najbolje je bilo da se izvadi. Međutim sada me boli sestrica, pored te izvadjene sedmice. Ali boli me nocu, danju ne, uvek oko 1 sat zaboli i prestane posle nekih pola sata. Zub je zdrav, mislim imam plombu na njemu, ali nije oštećena, snimljen je zub i sa njim je sve ok. Zbog čega boli i to samo noću. Napomenula bih da ne spavam na toj strani i da poštujem sve savete stomatologa.

  • Poštovana, u toku samog vađenja susedni zubi trpe veliki pritisak. Zbog toga mogu biti osetljivi narednih nekoliko dana, ali bi bol trebala postepeno da se smanjuje.

 46. Postovana,
  Zub ispod mosta me iznenada poceo boljeti.
  Popila sam antibiotik i bol se smirila na 20dana i sad opet sam pocela da osjecam jaku bol. Redovno perem zube, cistim koncem i oralnim irigatorom. Tu postoji i osmica koja mi je nikla naknadno nakon postavljanja mosta. Da li mozda ona ima uticaj na bol? S obzirom da je most svjeze postavljen da li je nuzno skidati taj most prilikom saniranja boli ili bi mogle postojati i druge opcije.
  Hvala na odgovoru

  • Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak tih zuba, kako bi se utvrdilo da li problem dolazi od umnjaka ili od zuba koji su ispod mosta. Drugačije nije moguće znati u čemu je problem. Savetujem Vas da antibiotike više ne pijete, jer oni ne mogu dugoročno da Vam pomognu, sve dok se uzrok bola ne eliminiše iz zuba.

 47. Poštovana,
  Već par dana osećam povremeni oštar bol na celoj levoj strani. Bila sam kod svog stomatologa i nismo uspeli da utvrdimo sta je u pitanju. Javlja se na toplo, hladno, slatko, čak i kad se zapricam bol se javi.
  Snimala sam zube, nema nista sumnjivo, desni su u redu i nema karijesa. Da li znate šta može biti u pitanju?
  Da naglasim, pre par nedelja sam radila prednje keramičke krunice, mozda je to nesto doprinelo?
  Hvala

  • Poštovana, ukoliko je urađen pregled i rtg snimak i tom prilikom nije ništa pronađeno što može da ukazuje na problem, verovatno se radi o nekom prolaznom osećaju. Ukoliko Vam taj osećaj ne remeti svakodnevnicu, možete sačekati još neki vremenski period da vidite da li će tegobe proći ili će se bol definisati na nekom određenom mestu. Tako ćete znati i da li bolovi imaju veze sa krunicama. Samim tim što je na pregledu sve bilo u redu, možete bez brige sačekati još neko vreme da vidite da li će doći do promene.

 48. Postovani, pre 10 dana sam otisla sa snimkom 6 i 7, kojim je utvrdjeno da postoji dzep. Takodje snimkom i pregledom zuba utvrdjeno je da su plombne napukle (stare sive plombe) i karijes, te je stomatolog odlucio da zameni te dve plombe,skloni karijes i ne ocisti dzep, jer koliko sam razumela treba mu cista povrsina. Te je rekao da za keratazu dodjem kroz neko vreme, da ce mi biti sad svakako lakse jer su zubi sada u boljem obliku nego pre.
  Medjutim kako je taj dan krenula da me popusta anastezija, osetila sam da postoji bol pritskom zuba na 7ci (koji ima zivac), bol je bio jaci zatim slabiji i sad je jaceg itenziteta kako dani prolaze. Zub me ne boli na toplo hladno ili slatko,cak i ne boli kada jedem hranu ili lupim malo cetkicom po zubu, iskljucivo me boli kada gornjim zubom prelazim preko tog sa malo jacim stiskom i trljanjem.

  Stomatolog kaze da je moguce da par dana do 2-3 nedelje zub boli kada su u pitanju tako velike plombe(pogovo kada svog zuba jako malo imam) i da sve dok ne boli na toplo hladno slatko i to da bi trebalo da prodje kroz neko vreme.

  Bole jako podseca kao onaj kad je zub kvaran (kad se ima karije) pa jedes slatko.

  Zanima me da li je stvarno moguce da ovako nesto bude izazvano tim tretiranjem. Ili je mozda taj bol zbnog vece plombe koja nije mozda legla dobro pa boli zbog tog dzepa. Jer bol je tacno na delu blizi 6ci gde se dzep i nalazi.

  Unapred zahvalna.

  • Poštovana, sasvim je moguće da zubi bole posle stavljanja dve tako velike plombe. Ovi bolovi se javljaju kao posledica reakcije zuba na novu plombu. Iz dana u dan bi bol postepeno trebao da se smanjuje, ali imajte strpljenja, može da potraje. Ukoliko primetite da se bol smanjuje, nemate razloga za brigu, vremenom će potpuno nestati.

  • Poštovana, zub može da boli na zagriz ukoliko je prisutan karijes ili ukoliko je došlo do loma zuba. Potrebno je da odete na pregled kod stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu se zapravo radi.

 49. Poštovani, molim vas za odgovor. imam jedan plombiran zub (u pitanju su stare sive plombe) stajala je 20 godina i zub mi je napukao, otpao je jedan deo , ali plomba nije ispala. Od tada, posle mesec dana, javlja mi se iznenada ,nenormalno jaka probadajuca bol, neizdrziva toliko da me boli cela strana vilice , uho i svaki zub sa te strane. Bol je iznenadan, neocekivan i neopisivo snazan. Nocu uglavnom, ali i danju je pocelo da se desava. Sta je to? U napred Hvala na odgovoru!

  • Poštovana, zub koji boli sam od sebe i u sred noći, verovatno ima upaljen živac. Potrebno je da se javite svom stomatologu radi pregleda, RTG snimanja i sprovođenja procedure lečenja živca.

 50. Poštovani,
  Popravila sam umnjak početkom juna meseca .
  Javlja mi se bol kad jedem ali ne uvek .
  Bol nije jak ,i javlja mi se u jednom delu zuba ne u celom delu .
  Radila sam kontrolni snimak i sve uredu .
  Snimak sam nosila kod stomatolog i kaže da ne zna šta je uzrok bola .
  Između 8 i 7 ima među prostor koji stalno citim jer mi se zadržava hrana .
  Sta moze da bude uzrok tog bola ?

  • Poštovana, nakon stavljanja nove plombe, zub može da bude osetljiv na zagriz. Ta osetljivost može da potraje, ali je bitno da vremenom osetite kako se intenzitet bola smanjuje. Drugi uzrok može biti bol desni zbog nabijanja hrane između dva zuba. Što se ovog problema tiče, osim održavanja dobre oralne higijene, može se razmotriti i zamena plombe kako bi se bolje zaštitio taj prostor od zapadanja hrane.

 51. Postovani,
  Imala sam bas dubog karijes na 7 otisla sam kod stomatologa i stavio mi je anasteziju ocistio zub i stavio neki lek medjutim posle anastezije i dan posle boleo me je zub neprestano posle toga sam opet otisla kod zubara i uklonio mi je zivac kada sam dosla kuci( posle anastezije zub pocije da boli )i 2 dana posle zub me manje boli ali konstantno i tako odjednom pocne bas jako da zaboli kao da postoji neka tackica koja bas jako zaboli i boli u predelu desni sa jedne strane kada pipnem

  • Poštovana, u procesu vađenja živca zubi vrlo često umeju da budu bolni i osetljivi. Ta bol bi trebala da se postepeno smanjuje. Ukoliko se uz bol javi i otok, u tom slučaju bi trebalo odmah da se javite svom stomatologu.

 52. Postovani, pre 5 ana sam skidala most na donjoj levoj srani 5.i umnjak drze most, i nisam imala bolove do momenta kada sam probala metal za novi most. Od tada imam tup bol na 8. koji se siri polovinom dolje vilice. Kada dodatknem desni na zadnjem delu umnjaka osecam bol.
  Da li je noguce da su desni povredjene prilikom probe metala i da to vec drugi dan konatantno boli ili je ipak u pitanju bol na zubu? Hvala

  • Poštovana, postoji mogućnost da su desni iziritirane od celog procesa skidanja mosta i probe, ili zbog otežane higijene u ovom periodu, zbog čega Vam ostaje više hrane koja izaziva upalu. Na sledećoj probi se slobodno konsultujte sa svojim stomatologom, kako bi se izvršio detaljan pregled desni.

 53. Kad počne hladnije vreme, to je otprilike od ovog perioda, imam bol u jedinici. Ne znam razlog toga, ali obicno kad izadjem van i ako duva jak vetar, posle odredjenog vremena zub pocne da me boli. Da li je moguce da zub boli od vetra? Ako da, sta da koristim da smanjim bol ili unistim?

  • Poštovani, moguće je da postoji neki razlog zbog kojeg Vas zub boli na promenu temperature. Ono što treba da uradite jeste da snimite taj zub i odete na pregled kod stomatologa. Jedino na taj način može da se otkirje da li postoji neki upalni proces koji je potrebno lečiti. Lekove na svoju ruku nemojte uzimati.

 54. Poštovana doktorka,
  Hvala Vam što nam posvećujete pažnju.
  Nisam imala gornju 5icu 12 godina. U maju prošle godine ugradila implantat,u decembru nadogradnju, isti dan mi uzet otisak, pa te nedelje stavljene cirkonijumska krunica. Deo gingive do krunice mi je od prvog dana tamne boje. Da Li je to do mojih desni, ako da, sta je sa njima ili je to do protetskog rada? Takodje, bolelo me je još šestice nakon toga na hladno i na slatko, pa vremenom sve manje.
  Prilikom rada, brusio mi je malo šesticu i napravio rupu, pa mi je tu urađena plomba pre četiri dana. Sada me boli šestica opet na hladno, ali intenzivnije i, evo, ležim već dva sata nakon hijene usne duplje i boli me.
  Možete li mi pomoći odgovorom, molim Vas?
  Pozdrav,
  Milica

  • Poštovana, što se tiče boje desni, može da dođe do prosijavanja metala od implanta, ako su desni tanke. Ukoliko to jeste slučaj, i odlučeno je da se implant ugradi na tom mestu, ovaj problem na žalost nije moguće rešiti. Što se tiče bola na šestici, ukoliko bol traje duže od hladnog nadražaja i ne smanjuje se, pregledom i RTG snimkom će se utvrditi da li je na tom zubu potrebno uraditi lečenje živca.

 55. Pozdrav,Imam bol u zubu
  Prije nekih desetak dana sam stavio lijek i prvih 7 8 dana je sve bilo normalno nisam imao bolove itd.Međutim u ova zadnja 2,3 dana imam bol kada jedem nešto na tom zubu

  • Poštovani, ukoliko je lek stavljen kao deo terapije vađenja živca, normalno je da osetite bolove na zagriz, čak i neko vreme nakon završene terapije.

  • Poštovani, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak zuba kako bi se ustanovilo da li je došlo do ponovnog kvarenja zuba.

 56. postavni, pre mesecak dana mi je ispala plomba sa zuba posto sam tada putovao sada sam u inostranstvu i kineski doktor mi je zatvorio zub, nakon par dana poceli su ogromni bolovi u zubu otisao sam i rekao je da je zivac pod upalom, on mi je umrtvio zivac stvljao neki lek, nakon sedam dana izvadio zivac tog zuba i zuba pored kaze da su oba losa zivca pod upalom u pitanju je gornja 6,7.od tada vec sedam dana trpim jake bolove u tom zubu (6ici) kada zagrizem i ogromneee ne prekidne bolove u potiljku sa desne strane glave i intezivno pruvremen ostre bolove u desnoj slepoocnici.. recite mi da li je to mozda zbok tog zuba ili zivca da nije iscupao sve ili mora tako nakon cupanja zivca ili je do neceg drugog.. meni je jako tesko da se sporazumem sa njim jer taj doktor jako slabo zna engleski jezik..
  hvaka

  • Poštovani, u toku ove procedure i u periodu nakon završenog lečenja, možete osetiti bolove na zagriz ili na kuckanje zuba. Ovi bolovi će vremenom proći. Ukoliko zubi bole sami od sebe, onda lečenje nije sprovedeno do kraja.

 57. Postovani,
  Pre 10 dana su mi bruseni zubi u donjoj vilici i stavljend su krunice. Pre toga mi je uradjen snimak i svi su zubi bili u redu. Od tad osjecam bol na zadnje zube sa leve i sa desne strane. Znaci samo ta 2 zuba a jedan od njih nema vise zivac. To je kao neko pulsiranje i bol kada stezem zube. Pre brusenja nije bilo bola. Sta mislite da bi mogli da bude?! Jako se brinem. Hvala

  • Pošovana, zub koji nema živac ne bi trebao da daje nikakve simptome. Pulsirajuć bol može biti i porekla desni. Što se tiče zuba sa druge strane koji i dalje ima živac, ukoliko se osetljivost javlja samo na neku provokaciju, to može biti posledice cele procedure kroz koju ste prošli i bolovi bi trebalo iz dana u dan da budu sve slabiji. Ukoliko Vam se tegobe ne smanjuju, potrebno je da odete na kontrolu.

 58. Poštovana,
  Imala sam jak bol u gornjem delu vilice koji se prenosio na oko i uvo, i zbog toga sam odmah istog dana otišla na stomatološki pregled. Zubarka mi je pregledala 3 zuba, sedmicu, šesticu i peticu. Na svakom zubu je bila po neka tačkica u vidu karijesa kako ona kaže, ali ništa posebno alarmantno s obzirom na moju histeriju i opisivanje bolova. Otvorila je sva te zube, stavila izuzetno jake lekove, i držala me na stomatološkoj stolici više od sat vremena kako bi utvrdila sa sigurnošću da li je nešto previdela. Očistila mi je desni koje su bile jako upaljenje. I poslala me na snimanje zuba. Lekove sam nosila 4 nedelje a zatim opet otišla na zakazan termin. Zubi me u tom periodu nisi boleli. Jedino što mi je smetalo da žvaćem rastresitu hranu jer su lekovi blago potonuli pa mi je hrana iritirala desni. U svakom slučaju otišla sam ponovo i opet mi je detaljno proverila zube, iako je snimak uredan. Sve je očišćeno i plombirana su mi 3 zuba.
  Nakon toga se opet javlja problem. Danima nakon toga imala sam bolove. Nisam mogla ništa da zgrizem tim zubima jer su bili preosetljivi na pritisak. Kada je ta faza prošla dešava se sledeća, osetljivost na hladno. Kada operem zube i ispiram usta i kada u tim procesu hladna voda dođe do zadnjih zuba osetim bol koja se pojačava sve dok ne ispljunem tečnost, onda prestaje. I sad mi se desi da me žigne uvo, ili da me sevne negde između šestice i sedmice kada jače zagrizem. Molim Vas za savet. Moja zubarka je itekako predana mojim zubima, pedantna je, čak mogu reći i naporna ponekad jer ume više puta da proverava sve detaljno.
  Hvala unapred.

  • Poštovana, ukoliko je na snimku sve uredno, potrebno je samo da prodje neko vreme da se zubi oporave od cele procedure. Kod postavljanja novih plombi, pogotovo ako se radi o belim plombama, osetljivost može da potraje i nekoliko nedelja, ali je bitno da se tegobe postepeno smanjuju.

 59. Poštovana,
  U decembru 2022. umrtvljen mi je živac na donjoj desnoj šestici i stavljena bela plomba. Poslednja 4 dana imam jake bolove u tom zubu. U dodatnom sam problemu jer sam u sedmom mesecu trudnoće i ne pijem ništa od lekova. Šta bi mogao biti uzrok ovako nagle promene? Šta da radim?

  • Poštovana, potrebno je da odete kod stomatologa kako bi Vam se ukazala prva pomoć i kako bi se bolovi smanjili. Zub kojem je vađen živac može ponovo da počne da boli ukoliko živac nije izvađen do kraja. Drug mogućnost je da Vas boli neki od susednih zuba, pa ne možete tačno da odredite o kom zubu se radi.

 60. Postovani, imam tup bol u predelu plombiranog zuba koji je potpuno zdrav. Bol se javlja uvek u isto vreme, oko 11/12 uvece. Nekad se taj bol nakon kratkog vremena prosiri i na zube ispod njega na donjoj vilici. Bol nije jak, samo dosadan. Medjutim cim zube isperem vodom taj bol nestane, kao i kad pojedem nesto isti taj tupi bol magicno nestane. Sta bi mogao da bude uzrok bola?

  • Poštovana, potrebno je da se uradi RTG snimak kako bi se utvrdilo da su zub i okolna kost potpuno zdravi. Ukoliko to jeste slučaj, možda je samo potrebno zameniti plombu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.