Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da nakon napornog dana jedva dočekate da legnete u krevet i zaspete. Baš tada se desi da shvatite da ste zaboravili da operete zube i pomislite: da li sad zaista moram da ustanem da operem zube? Naravno da se ništa neće desiti ako vam se to dogodi jednom. Ali šta se dešava u ustima tokom noći ukoliko nam se često desi da odemo u krevet bez pranja zuba. Ili ako uopšte ne peremo zube pred spavanje?

pranja zuba

 

Hrana koja posle jela zaostaje na zubima i desnima, služi kao hrana bakterijama. One svojim metaboličkim porcesima od te hrane stvaraju kiselu sredinu i množe se. Kisela sredina predstavlja idealne uslove za nastanak oboljenja zuba i desni. U takvoj sredini bakterije otpočinju proces stvaranja kvara na zubu. Kada ne operete zube pre spavanja, bakterije imaju celu noć da u svojoj kiseloj sredini na miru razgrađuju vaše zube.

Šta se bez pranja zuba dešava sa desnima?

Drugi problem sa ostacima hrane na zubima i desnima je taj što se ove meke naslage ili plak posle nekoliko dana stvrdnu. To se dešava tako što se u meku naslagu ugrađuju minerali iz pljuvačke. Meka naslaga tada postaje čvrsta naslaga, odnosno kamenac. Za nastanak kamenca je dovoljno i nekoliko dana, ako neka površina zuba nije temeljno oprana. Kamenac se lako taloži i predstavlja super skrovište za bakterije, koje loše utiču na desni. Problem sa nastankom kamenca je taj što sami ne možete da ga skinete naknadnim detaljnijim pranjem zuba, već je neophodno da to uradi stomatolog.

Imuni sistem reaguje na prisustvo bakterija i kamenca, i dolazi do imunog odgovora – zapaljenja desni. Zapaljenje služi kao odbrana koja treba da ubije bakterije. Crvenilo, krvarenje, bol i otok znače da se organizam brani od napadača. Ali, šta se dešava kada taj kamenac sa svojim stanovnicima bakterijama stoji na desnima nedeljama ili mesecima? Imuni sistem ne može da se izbori sa tolikom količinom bakterija i bočinje da razgrađuje i zdravo tkivo. Vremenom, ceo ovaj proces dovodi do povlačenja desni. Ovo je proces nastanka oboljenja desni – parodontopatije, koja se završava ispadanjem zuba.

Sledeći put kada vas bude mrzelo da operete zube pre spavanja, setite se da će vas odlaganje odlaska na spavanje za samo dva minuta i samo malo posla poštedeti mnogo bola i muke kod zubara u narednim godinama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.