April je mesec u kojem se trudimo da podignemo svest stanovništva o oralnom karcinomu, faktorima rizika zbog kojih oralni karcinom može da nastane, kao i o tome kako se treba ponašati u slučaju lečenja od karcinoma.

Svaki odlazak kod stomatologa i pregled vaših usta, pored pregleda zuba i desni, treba da obuhvata i pregled svih delova sluzokože usne duplje. U toku ovog pregleda, stomatolog će pregledati sluzokožu vaših obraza, usana, jezika, nepca i poda usne duplje. Takođe, u okviru ovog pregleda, svaki stomatolog bi trebao da obrati pažnju na bilo kakvu promenu na koži glave i vrata pacijenta, i da ukaže pacijentu na svaku sumnjivu promenu, iako promene na koži lica i vrata ne spadaju u oralne karicnome.

Svako rano otkrivanje karcinoma donosi veću mogućnost da budete uspešno izlečeni. Ova činjenica je jedan razlog više zbog kojeg treba da posetite vašeg stomatologa jednom ili dva puta godišnje. Svaka promena na sluzokoži usne duplje koja ne prolazi duže od dve nedelje ili koja lako krvari na dodir je razlog da se odmah javite svom stomatologu. U ove promene takđe spadaju i uvećanja na sluzokoži koja su nastala kao posledica iritacije neadekvatne proteze ili plombe. Oralni karcinom može da nastane i od promene koja na prvi pogled deluje bezazleno, i zato je potrebno da se konslutujete sa svojim stomatologom.

Šta možete da preduzmete kako biste uklonili faktore rizika za nastanak oralnog karicnoma?

1.Nemojte konzumirati cigarete – pušenje je broj jedan uzročnik nastanka oralnog karcinom koji zahvata sluzokožu usne duplje, najčešće jezik.

2.Nemojte konzumirati alkohol – velike količine alkoholnih pića koja se konzumiraju svakodnevno, takođe predstavljaju rizik za nastanak karcinom. Ovaj rizik se znatno uvećava ukoliko kombinujete alkohol sa cigaretama.

3.Izbegavajte direktno izlaganje sunčevim zracima – sunčanje može da dovede do pojave karicnom usana, koje su  direktno izložene zračenju.

4.Promenite neadekvatne proteze, krunice i plombe – svaka hornična iritacija sluzokože predstavlja rizik za nastank oralnog karcinoma.

5.Ukoliko nikada niste imali pregled oralne sluzokože, april je pravi mesec kada bi trebalo da zakažete pregled kod svog stomatologa.

Redovno održavanje oralne higijene i zdrave navike zaštitiće vas od pojave oralnog karcinoma. Takođe, redovnim kontrolama kod stomatologa obezbedićete sebi i skrining sluzokže usne duplje, a svaka sumnjiva promena će biti otkrivena na vreme.

Ukoliko se vi li neko od vaših bliskih osoba trenutno bori sa bilo kojom vrstom kancera, sve o tome kako voditi birgu o zubima i ustima možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.