Blog: Lečenje zuba

Zašto zub može da boli ispod navlake?

Zašto zub može da boli ispod navlake?

Komentari

136

Maja

07.02.2020. 18:13 Одговори

Svaka čast na iscrpnom objašnjenju, jasno i konkretno pročitala sam ih dosta, ali vi ste za svaku pohvalu!

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:19 Одговори

  Draga Maja,
  Hvala Vam i drago nam je da Vam je tekst bio od pomoći!
  Srdačan pozdrav!

Mila

03.03.2020. 07:40 Одговори

Poštovani,
Pre nedelju dana su mi postavljene navlake na gornje jedinice – jedna sa umrtvljenim živcem, druga vitalna. Posle brušenja ta vitalna me je bolela tri dana, morala sam da uzimam analgetike. Kad su stavljene navlake, bol je smanjena, ali na hladna pića se ponovo vrati i traje po nekoliko sati. Desilo se da me i noću bol probudi. Da li je još rano da brinem? Da li da pustim još neko vreme da se zub navikne ili da se javim stomatologu? Navlake su dobro “legle”, nema otvora, ceo zub je pokriven.

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2020. 19:12 Одговори

  Poštovana Milice,
  Bolovi koji se tolerišu nakon brušenja zuba i cementiranja novih navlaka bi trebalo da budu kratkotrajni i da se javljaju samo na neki nadražaj (kao što ste spomenuli hladno). S obzirom na to da se u Vašem slučaju bolovi javljaju i u sred noći, kao i činjenica da traju po nekoliko sati, sve ovo zajedno ukazuje na malo ozbiljniji problem. Savetujem Vam da se što pre javite svom stomatologu kako bi se ovaj problem rešio, jer smatram da sam od sebe neće proći.
  Srdačan pozdrav!

Jelena F.

22.04.2020. 10:45 Одговори

Poštovana dr Bede,

Da li biste mogli da pojasnite kako izgleda proces uklanjanja trajno stavljenih krunica/mostova kada je korišten trajni cement i to pre samo nekoliko meseci postavljen (konkretno je u pitanju niz od 5 veštačkih zuba, stavljen na 3 osnovna zuba), koliko je to bezbedno za pacijenta tj. za njegove postojeće zube koji su u osnovi.

Hvala najlepše na opširnim pojašnjenjima koja dajete.

Srdačan pozdrav,
Jelena

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2020. 22:22 Одговори

  Poštovana Jelena,
  Proces skidanja cementiranih krunica ili mostova izgleda tako što se prvo vrši sečenje samog materijala od kojeg je navlaka napravljena (keramika, metal, cirkonijum…). Nakon toga se presečena navlaka odvaja od zuba i uklanja. Ovaj proces je malo neprijatan iz razloga što je potrebno upotrebiti određenu silu za odvajanje mosta od zuba, ali proces nije bolan. Ono što ponekad može da zaboli jesu okolne desni, ali u tu svrhu se može dati i lokalni anestetik.
  Što se tiče postojećih zuba, ukoliko su na njima prisutne neke velike plombe, to može predstavljati potencijalni problem u smislu da se sa mostom ukloni i plomba, koja se potom odmah i nadoknadi. Sam zub je u opasnosti od pucanja samo ako nije zdrav (bakterije su već iznutra započele proces truljenja ) ili ako se primeni prekomerna sila.
  Srdačan pozdrav!

Marija

23.04.2020. 21:22 Одговори

Pre 10 god mi je stavljena krunica na 1 a takodje ta 1 drzi most . Sad ispod samog nosa osecam malo naduveno i bol na dodir toga. Ovako me ne boli nista vise samo na dodir. Sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2020. 22:15 Одговори

  Poštovana Marija, pošto osećate tegobe u predelu mosta, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi detaljnog pregleda. Na osnovu kliničkog pregleda i analizom snimka Vaših zuba, stomatolog će moći da proceni o kakvom se ovde problemu radi, da li je u pitanju oboljenje samog zuba ili okolnih desni. U svakom slučaju, važno je da ovu kontorlu obavite što pre, kako bi mogla da se sprovede pravilna terapija. Srdačan pozdrav!

Topalovic Jelena

01.05.2020. 06:08 Одговори

Postovanje, pre 6 god radjena mi je navlaka donje vilice juce su se desni upalili, sinoc dok sam vecerala navlaka je spala i vidno je da su zubi koji su radjeni potpuno truli sem jednog koji izgleda beo i zdav. Bol je neopisiv a stomatolozi nerade sta raditi? Molim za odgovor unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  01.05.2020. 10:23 Одговори

  Poštovana Jelena, iako je situacija takva da stomatolozi u većini slučajeva ne rade, trebalo bi da u svakom gradu ili naselju postoji makar jedan dežurni stomatolog (privatni ili državni). Možete kontaktirati i stomatološku komoru i dobiti informaciju o tome koja zdravstvena ustanova u Vašoj okolini prima pacijente. Ukoliko zbog vikenda ili praznika ne uspete da odete kod stomatologa, možete uzeti neki od lekova protiv bolova koji inače koristite za npr. glavobolju. Antibiotici se ne preporučuju da se uzimaju na svoju ruku, pogotovo ako nije prisutan otok.

Bojan Stevanovic

04.05.2020. 10:26 Одговори

Postovanje, radim navlaku na gornjoj vilici i pre tri dana mi je zubar obrusio zube ali mi nije izvadio nijedan zivac pre stavljanja navlake, pa me interesuje da li mora zivac da se vadi ili ne? I ako ostane da li mogu da vadim i preko krunice? Hvala vam u napred!!

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2020. 17:21 Одговори

  Poštovani Bojane,
  Vađenje živca pre postavljanja navlake na zube nije obavezna procedura. To se radi jedino kada je potrebno, u slučajevima kada je karijes zuba došao do živca ili kada je zub slomljen. Takođe, jedan od razloga može biti i nepovoljan položaj zuba, kada bi se samim brušenjem došlo do živca, ali u tom slučaju bi stomatolog odmah na licu mesta uradio i vađenje živca. Ukoliko iz bilo kog razloga, posle postavljanja navlaka, bude potrebno izvršiti vađenje živca, to je moguće uraditi i kroz navlaku.
  Srdačan pozdrav!

Jovana

05.05.2020. 11:23 Одговори

Postovani,ja sam prije 4 godine uradila na prednja 3 zuba cirkonijum krunice iz estetskih razloga(bile su mi jedinice krive)Na jednoj jedinici je davno uradjena resekcija korijena jer sam imala gangrenu.Nakon stavljenih navlaka odmah me je druga(zdrava 1) boljela na toplo/hladno i tako par mjeseci dok se nije i tu gangrena stvorila pa sam lijecila taj zub skoro 9 mjesesci kroz navlaku(vadjen je zivac).Od 2017 imam plombu na toj navlaci ali me povremeno taj zub nervira,ne boli ali uvijek osjetim nesto na vrhu navlake sa unutrasnje strane.Kao neki pritisak inkad kvrckam necim kao malo da boli ili ako pritisnem usnama po zubima on kao da trne (ne mogu objasniti)Jako me strah da ostanem bez zuba jer sam ih radila u Bosni a sada sam u Njemackoj gdje su navlake jako skupe a i tesko se sporazumjevam zbog jezika.Termin imam 13.maja pa cu da vidim sta ce mi reci 😥
Ne mogu da vjerujem da se ovako moze iskomplikovati oko navlaka,citam gore komentare i vidim slicne probleme.To nije nimalo jeftino a posle imamo ovakve muke.Redovno odrzavam higijenu zuba,ispiram vodicom za usta,cajem kadulje…nisam vise pametna sta je
Ako moze kakav savjet,hvala od srca

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2020. 17:27 Одговори

  Poštovana Jovana,
  U ovakvoj situaciji, kada je zub već izlečen i ima na sebi krunicu, jedino snimanjem zuba može da se ustanovi da li i dalje postoji neki problem na korenu. Moj savet Vam je da ne brinete u napred, zub kojem je izvađen živac ponekad odaje taj osećaj kao da nije Vaš. Predpostavljam da će stomatolog na sledećoj kontroli uraditi snimak zuba. To može biti običan RTG snimak ili 3D snimak. Na osnovu toga će moći da Vam kaže da li je taj zub, odnosno njegov koren zdrav i da li može da ostane u vilici. Ukoliko je prisutan zapaljenski proces na vrhu korena zuba (gnojna kesica), moguće je i na tom zubu uraditi resekciju kao što kažete (ta procedura se zove apikotomija) i da na taj način spasite zub od vađenja.

Mirjana

08.05.2020. 19:39 Одговори

Postovani,
Ja sam pre 4 god popravljala zub gornja desna 5 koja se ispostavilo da sam imala gangrenu,isla sam svake nedelje da mi dreniraju i mozda posle mesec dana su mi to izlecili i sfavili plombu,pre 3 mesece na istoj toj strani pojavio se jak ostar bol odjednom,ja sam u tom periodu zatrudnela, i posle toga dva meseca opet iznenada ostar bol koji mi se prosiruje na ostale desni ide ka sredini,cao osetim bol na doljij strani oko 2,3 kao da mi se bol premesta,a nije kqrijer u pitanju,i otisla sam da mi skinu plombu,i uopste nije bio taj zub u pitanju,sad citam ovde,dal je uzrok ppvlacenja desni,naslage bakterija i to,posto znaju da mi krvare kad perem,hvala veliki,i izvinite na ovako dugom tekstu….

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2020. 15:55 Одговори

  Poštovana Mirjana,
  U Vašoj situaciji sada ne može da se proveri RTG snimkom da li nešto nije u redu sa korenovima zuba, a sami ste naveli da ni karijes nije prisutan. Ukoliko ste u drugom stanju, moguće je da se javljaju problemi sa desnima u smislu bola, otoka i krvarenja. Ovo stanje sa densima može da se tretira odgovarajućim metodama i kod trudnica, tako da Vas svakako savetujem da se u tom smislu konsultujete sa svojim stomatologom. Ukoliko se bol ne bude ponavljao, tj. ne budete Više imali akutne probleme u toku trudnoće, svakako nakon porođaja možete uradti RTG snimak svih zuba da se proveri stanje korenova zuba i kostiju vilica. Srdačan pozdrav!

Ljiljana

16.05.2020. 13:10 Одговори

Postovani, prije dvije godine sam stavila krunice na zube. Trenutno osjecam bol na dodir korijena dvojke gore, kao da je malo oteklo. Ovako nemam bolove. Stomatolog je pogledao snimak i ne postoji proces. Sta bi moglo biti u pitanju? Sta uraditi?

  Dr Eleonora Bede

  19.05.2020. 13:59 Одговори

  Poštovana Ljiljana, u nekim slučajevima moguće je da postoje subjetkvne tegobe na zubu, a da se problem na RTG snimku još uvek ne vidi. Ovo se uglavnom dešava kod akutnih problema, ali svakako da je Vaš bol ono što treba uzeti u obzir kao najvažniji parametar. Možete uraditi 3D snimak tog segmenta vilice, na kojem će Vaš stomatolog moći bolje da vidi da li postoji proces na korenu. Ukoliko je potrebno lečiti taj zub, nije obavezno da se most skida, već je proceduru moguće uraditi kroz postojeći most. Srdačan pozdrav!

Jasmina

29.05.2020. 12:31 Одговори

Postovana,
Prije 4 dana sam vadila korijen zuba nakon cega je nastao alveolitis, koji mi je stomatolog sanirao, pijem Linkocin. Medjutim jos uvijek osjecam takvu bol da moram da popijem tabletu protiv bolova. Zakazana sam za vadjenje i gornje 2jke desno zbog upalnog procesa koji ne moze da se sanira lijecenjem ili operacijom. Na to sve stomatolog bi u nedostatku tih zuba odmah nakon vadjenja vrsio ugradnju porculanskog mosta na gornju vilicu od 3jke lijevo dob5ce desno, 8 zuba, cime bi bili obuhvaceni i ovi novoizvadjeni. To bi sve bilo privremeno zacementirano sa pravim porculanskim mostom, koji bi se navodno mogao skinuti ukoliko bi doslo do povlacenja kosti i mesa na ta dva izvadjena zubna mjesta. Molim Vas za misljenje vezano za ugradnju mosta na frisko izvadjene zube gdje su desni jos pod upalom, kao i za mogucnost skidanja trajnih porculanskih navlaka ukoliko bude potrebno?

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2020. 10:51 Одговори

  Poštovana,
  Sa alveolitisom treba biti stripljiv, verujem da ste dobro zbirnuti, ali takav proces zarastanja prosto dugo traje. Ne mora da znači da će se ista situacija ponoviti i sa sledećim vađenjem, ali svakako treba biti oprezan pošto ste pokazali sklonost. Što se tiče privremenog cementiranja stalnog mosta na svežu ranu, ja lično nisam pristalica te metode. Period zarastanja rane može da se premosti i sa privremenim mostom, a za izradu stalnog mosta sačekati minimum 6 nedelja. Srdačan pozdrav!

Neda

01.06.2020. 00:11 Одговори

Postovani, na levoj gornjoj strani su mi bruseni zdrava trojka i sestica koja je vitalna pod plombom, da budu nosači metalokeramickog mosta. Stavljene su mi privremene krunice 4 dana i osećala sam bol u sestici, reagovanje zivca. U početku je to bilo nesnosno ali se smanjilo kako su dani prolazili. Nakon privremenog cementiranja mosta petog dana osetim u toku dana s vremena na vreme zivac ali vrlo malog intenziteta. Medjutim, javlja se tupa bol uveče, bol u predelu mosta koja se prenosi i na donju vilicu, trnjenje. I to traje 3 dana vec, jednom je prestalo samo od sebe, a jednom sam popila tabletu protiv bolova ( bol me je bukvalno probudila). Stomatolog mi je rekao da bi bol trebalo da prestane već 2 dana nakon cementiranja i da se upala zivca donekle toleriše. Medjutim koliko dugo bi to trebalo da traje i šta mi savetujete? Da li bi trebalo izvršiti snimanje, otvaranje zuba? Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2020. 10:56 Одговори

  Poštovana, blagi bolovi nakon cementiranja zuba se tolerišu u prvih par nedelja. To je posledica reakcije zuba na brušenje i na cement. Bolovi su uglvanom izazvani nečim hladnim ili vrućim, dakle javljaju se na nadražaj i kratkotrajni su. Ono što mene brine u svemu što ste napiseli jeste da Vas je bol probudio, jer to može da ukazuje da upalu živca koja neće proći sama od sebe. Moj savet je da se ponovo posavetujete sa Vašim stomatologom. Srdačan pozdrav!

Sanja

07.06.2020. 11:52 Одговори

Postovani, posle 15 godina skinula sam gornje navlake jel su se desni povukle i na tri zuba sam osecala bol na hladno i ponekad blagi bol ispod navlaka, upalu desni, a i vec je bilo red da se menjaju! Uradjen je snimak! Sada od 6 mojih zuba…na 3 je vadjen živac…na tri nema potrebe i treba da cekam 2 nedelje zbog lecenja i povlacenja desni(paradentoze)…tako kaze stomatolog!! Posle 5 dana ja osecam blagu bol na dodir lecenih zuba….nekad i blago pulsiranje i naravno reakciju na hladno….dali je to normalno….da sacekam jos neki dan ili da se javim stomatologu(nije mi stavio privremene zube). Hvala puno unapred!!

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 11:52 Одговори

  Poštovana Sanja, čekanje od dve nedelje je preporučeno kako bi se desni oporavile i kako bi novi most što bolje bio izrađen. Iz Vašeg pitanja nisam razumela da li je na problematičnim zubima rađeno lečenje sada ili ranije. Ako je rađeno sada, moguće je da osećate blagi bol na pritisak. Bol na zubima koji su lečeni ranije, odnosno kojima je već izvađen živac ne bi smeli da osećate, tako da Vas u tom slučaju savetujem da se obratite svom stomatologu. Srdačan pozdrav!

Dragan

08.06.2020. 21:04 Одговори

Postovana, prije dvije godine sam stavila navlaku na gornju cetvorku i peticu. Poceli su bolovi kod konzumiranja vruce ili hladne hrane. Istovremeno osjecam da sa unutrasnje strane ima mala rupica medju zubima kod desni.
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 11:59 Одговори

  Poštovana, preporučujem Vas da se konsultujete sa svojim stomatologom u vezi ovog problema. U slučjau da navlake ne stoje dobro na zubima, ili su se desni povukle posle dve godine, postoji opasnost da se zubi ispod navlake pokvare. Srdačan pozdrav!

Mario

10.06.2020. 17:54 Одговори

Pozdrav…. Radi se o mostu 3 zuba desno 4 5 i 6 posto sam imao problema s ostalim zubima radio sam snimak cijelih zubi….. 7 je bolila pokvarena je a zubar vidi karijes ispod navlake 6 i kaze da se to nemoze brusit nit nista da most mora dolje posto me to ne boli za sad kaze da mozemo i pričekati jel nezna koliko dugo moze tako bit da ne boli ili da pocnu problemi pa me zanima vase misljenje…. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 12:05 Одговори

  Poštovani, ukoliko se na snimku vidi da je zub ispod mosta pokvaren, most treba odmah skidati. Ukoliko ostavite da zub počne da boli, prvo može da se desi da Vas ta neprijatna situacija zatekne negde gde nećete moći odmah da odete kod stomatologa. Drugo, zub može da se pokvari toliko da više neće biti moguće da se izleči, nego će biti za vađenje. To znači da nećete moći da ponovite isti takav most od 3 zuba. Svaki pokvaren zub treba spašavati što pre. Srdačan pozdrav!

I.

26.06.2020. 18:48 Одговори

Postovana,
Pre par godina mi je na inficirani zub stavljena krunica. Ciscen je par puta, ali me plasi da je ona svakako ostala jel taj zub je bio pod plombom koja je par puta pucala i tu mi je zapadala hrana i da ne bih izgubila zub uradili smo krunicu.. Sve je bilo u redu do pre par dana kada su pocele desni da mi se povlace i da osecam tup bol (U tom zubu nemam zivac pa ne mogu osecati pravi bol) ali tup bol postoji i osecam da mi je natecena ta strana lica ali se ne vidi na oko. S vremena na vreme se pojavi kao ogrebotina na desnima i bol prodje. Sta se desava, da li se nesto skuplja oko zuba pa na taj nacin izadje ili? Svakako cu ici kod zubara, ali bih da cujem i Vase misljenje.
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  29.06.2020. 16:52 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak tog zuba. Na snimku će se videti da li je na vrhu korena zuba i dalje prisutna infkecija i da li ona prouzrokuje Vaše tegobe. Drugi uzrok može biti upala desni. U svakom slučaju, postoje rešenja za oba ova problema, samo je potrebno da se utvrdi koji je uzrok.

Sanja

04.07.2020. 00:29 Одговори

Postovana. Radjene su mi krunice u gornjoj vilici ..pre 2 godine i nije trajno cementirano. Sada na desnom ocnjaku se pojavio rub izmedju krunice i desni, mogu da napipam valjda koren ilk sta je vec to al znam da je tvrdo. Sta da radim, jako sam uplasena koja je sledeca procedura sta se toga tice, kako se resava taj problem?

  Dr Eleonora Bede

  08.07.2020. 08:33 Одговори

  Poštovana, prvi problem je što most ne sme da stoji privremeno cementiran toliko dugo. Privremeni cement ne zatvara zub hermetički i zub ispod takvog mosta može da počne da se kvari. Promena koji opisujete je najverovatnije povlačenje desni. Potrebno je da se obratite stomatologu koji će uraditi pregled, snimak zuba i odlučiti kako da reši Vašu situaciju, a ja bih Vam savetovala da ne čuvate most koji je privremeno cementiran. Srdačan pozdrav!

Nena

09.07.2020. 12:50 Одговори

Postovani, meni je pre nedelju dana stomatolog uradio keramičku krunicu na donjoj četvorci kojoj je inace izvadjen živac pre dve godine recimo. Kada čistim koncem između četvorke i petice oseca se neprijatan miris i to potiče od donjeg ruba te četvorke koja je radjena jer je petica skroz zdrava. Da li je to privremeno i sta treba da uradim? Ispiram usta Hextend rastvorom povremeno, nekad i zalfijom. Stomatolog mi je uradio neku nadogradnju tipa nesto oblika korencica koji se umetne u zub ( nije kocic). I kada je namestao i vadio taj umetnuti deo osetila sam malo miris iz zuba. Takođe dok sam čekala da krunica bude gotova nakon brušenja tog zuba, jela sam voce iz zamrzivača i boleo me je taj zub par minuta nakon kontakta sa hladnim. Kao što rekoh zub je mrtav a uradili smo snimak zuba. Nakon namestanja krune izgleda je bilo vislje pa sam osećala pritisak u celoj toj cetvorci prilikom jela. Stomatolog je malo brusio zub u gornjoj vilici da bi skinuo to sto smeta i nakon toga je u redu sto se toga tice, i ne jedem previše tvrdu hranu. Hvala unapred

  Dr Eleonora Bede

  17.07.2020. 10:51 Одговори

  Postovani, ukoliko se na snimku vidi da su zub i kost oko njega zdravi, onda neprijatan miris ne dolazi od samog zuba. Postoji mogućnost da se oko ruba krunice zadržava hrana i da to pravi problem. Ovo možete rešiti tako što ćete umesto konca koristiti interdentalne (međuzubne) četkice ili neku od tečnosti za ispiranje usta. O obe ove teme možete pročitati dodatne informacije na našem blogu. Srdačan pozdarav!

Jasna

29.07.2020. 08:06 Одговори

Postovani, prije godinu da mi je radjen most naprijed 7 zuba i vadjen zivac i punnjen. Ali na dvojci nakon punjenja pojavio se otok navecer, sutra ni je stomatolog uzvadio punjenje i pila sam antibiotic i snimila zub. Bio je proces u korijenju. Otok je spao nakon pet dana i zub smirioi stomatolog mi je privremeno zalijepio most. Prije 1 mjesec mi je trajno cementirao most, ali mi se jucer pojavilo blago pulsiranje istog zuba i mala bol. Uzela sam antibiotic koji mi je dao stomatolog.(jel to ok.?/ Nema zivca, a osjetim ga. Jel to samo privremeno i proci ce sa antibioticom ili cu morati stomatologu?
Hvala unaprijed!

  Dr Eleonora Bede

  30.07.2020. 13:03 Одговори

  Poštovana, uzimanje antibiotika bez konsultacije sa stomatologom svakako da ne preporučujem. S obzirom na to da je prošlo mesec i više dana od prvobitnog snimka, sada bi se mogao napraviti novi snimak i uporediti stanje korena. Samim tim bi se saznao i uzrok Vaših sadašnjih tegoba, kao i dalji plan terapije ukoliko je to potrebno.
  Srdačan pozdrav!

Aleksandra

06.08.2020. 12:12 Одговори

Poštovani, od kad mi je doktorica stavila lek za umrtvljivanje živca, na desnoj šestici, taj zub me neizdržljivo boli evo i posle 17 dana. Pijem po 3 tablete protiv bolova svaki dan jer ne mogu da izdržim to. I petica i gornji zubi su mi se upalili zbog toga, a boli me i desno uho jako, i desna strana glave malo. I tako evo 17 dana. Pa ako možete da mi kažete nešto o tome, da li je to normalno? Htela bih da zovem doktoricu da mi makne to jer ne znam da li mogu da izdržim još, bez lekova…
Hvala Vam!

  Dr Eleonora Bede

  10.08.2020. 17:04 Одговори

  Poštovana, savetujem Vas da što pre posetite stomatologa radi promene terapije, jer ne biste trebali da trpite bolove toliko dugo.

Tina

07.08.2020. 17:43 Одговори

Dobar dan, pre 7 dana su mi postavljene krunice na gornje jedinice, dvojke, trojke i cetvorke. Za sad imam privremeni cement. Desni su mi jako pobeleli i vidno je da je potpuno drugacija boja od zdrave boje desni. Jel to normalno?

  Dr Eleonora Bede

  10.08.2020. 17:06 Одговори

  Poštovani, desni mogu biti bele par dana nakon postavljanja novih krunica, ali bi njihova boja trebala ubrzo da se vrati. Ukoliko i dalje osećate ove tegobe savetujem Vas da ponovo posetite svog stomatologa i da mu ukažete na ovaj problem. U slučaju da su krunice predugačke i da pritiskaju desni, one se mogu skinuti (jer je cement privremen) i korigovati.

Edi

08.08.2020. 15:53 Одговори

Prije 20’tak dana uradjene su cirkon navlake na desnoj strani 4,5 I 6-ci…Petica je izvadjena,4i 6 su noseci,medjutim prije par dana sam primjetio razmak na petici izmedju navlake I zubnog mesa,kada dodirujem jezikom peticu sa unutrasnje
strane kao da ima malo lufta…sta mi je radiiti u ovoj situaciji?
Lijep pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  10.08.2020. 17:09 Одговори

  Potšvani, ukoliko postoji slobodan prostor, postoji mogućnost da će Vam se na tom mestu zadržavati hrana. U tom slučaju je najvažnije da dobro održavate oralnu higijenu i da taj prostor svaki dan čistite kako se desni ne bi upalile. Možete koristiti obične ili međuzubne četkice.

Nemanja

18.08.2020. 22:13 Одговори

Pozdrav, u decembru sam radio dva metalno keramicka mosta u gornjoj vilici s leve i desne strane i nemam zamerki, medjutim primetio sam zadnjih dana da na mostu sa desne strane (gde mi fali 4ka a izbrusene su 5 i 6) ispod te cetvorke osetim vazduh kada gutam pljuvacku, uvlacim dim cigarete i slicno, kao da mi vazduh udje ispod kada to radim i osecaj kao da mi se zategne taj zub, ne znam kako drugacije da opisem. To se ne desava stalno vec ponekad, mada zadnjih dana cesce pa zato i pitam dok ne odem kod stomatologa sta to moze biti, ja sam od prvog dana osecao kako prolazi voda ispod i pljuvacka ali ne ovoliko kao sada. Nemam nikakve bolove, redovno odrzavam higijenu i zato mi je cudno. Nadam se da to ne znaci da cu morati da skidam most. Hvala i pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  24.08.2020. 10:28 Одговори

  Poštovani, prostor ispod mosta može da postoji i može da se vremenom povećava u slučaju da se desni i nivo kosti povlače. Ovo ne bi trebalo da bude razlog za menjanje mosta sve dok su obrušeni zubi i dalje u potpunosti prekirveni navlakama. Drugim rečima, potrebno je samo pratiti da li će se desni povlačiti na obrušenim zubima. Što se tiče mesta na kojem Vam nedostaje zub, potrebno je samo da održavate dobru higijenu.

Olivera

22.08.2020. 00:57 Одговори

Postovani, pre dva dana mi je zacementirana navlaka na jednoj srani gornje vilice. Tokom noci je pocela nesnosna bol i trajala celog dana, a treci dan je cela strana otekla. Vise ne boli ali sve vise otice. Sta da radim? Antibiotik mozda?

  Dr Eleonora Bede

  24.08.2020. 10:38 Одговори

  Poštovana, odmah se javite svom stomatologu koji će Vam prepisati potrebnu terapiju lekovima, nemojte uzimate antibiotike na svoju ruku. Takođe, potrebno je utvrditi zbog čega su se bol i otok dogodili, kako bi se problem sanirao i kako se ne bi više ponavljao.

Morlak

22.08.2020. 02:26 Одговори

Postovanje…Dugo imam problem sa zubom u gornjoj vilici -prvi molar,mislim da se tako zove…Dva zuba do njega su izvadjena…Isti taj zub je lecen i izvadjeni su mu zivci..Posle dve tri godine
i nekoliko plombiranja zub se istanjio i pukao ..Pa ponovo pukao…Ostao ke mali okrnjak,da ga tako nazovem…Doktorka mi je ponovo otvarala kanale ubacivala lek……Na redu je izrada dva nova zuba i tog koji sam pomenuo…Problem ;Nakon drugog punjenja vec davno umrtvljenih zivaca i privremenog plombiranja…Zub pocinje da me boli…Prilikom odskoka na stepenik zigne me kroz taj zub…Mali udarac u glavu opet zigne,kad legnem boli non stop…Vazno je napomenuti takodje da je prosao jedan dan samo…Molim za savet,misljenje?

  Dr Eleonora Bede

  24.08.2020. 10:41 Одговори

  Poštovani, zubi kojima su izvađeni živci ili kojima je rađena kao u Vašem slučaju revizija lečenja, mogu još neko vreme da bole na pritisak ili na promenu položaja glave. Bitno je da osetite da se intenzitet tog bola iz dana u dan smanjuje. To će biti znak da je lečenje dobro sprovedeno. Srdačan podzrav!

Marija

02.09.2020. 12:46 Одговори

Postovanje. Pre deset godina sam radila bezmetalne krunice na gornjim jedinicama. Pre dva dana sam osetila da se desna klati. Danas sam bila kod zubara sa snimkom zuba i rekla mi je da je moj zub pukao i da cu morati da skidam obe krunice i taj koji je pukao da vadim. Preporucuje mi nov bezmetalni most, ali ce morati i dvojka da se radi do ovog izvadjenog zuba. Zanima me vase misljenje o predlogu mog zubara? Ili ako imate neko bolje resenje ili savet? Unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  05.09.2020. 14:53 Одговори

  Poštovana, osim predloga koji ste već dobili, moguće je uraditi i ugradnju implanta na mesto zuba koji se vadi. Ali s obzirom na to da Vam je druga jedinica već obrušena i da bi na nju svakako morali ponovo da stavite keramičku krunicu, Vaš stomatolog je procenio da je izrada mosta logično rešenje. Dvojka mora da se uključi u taj most kako bi on imao odgovarajući oslonac na levoj i desnoj strani. Srdačan pozdrav!

Selma

05.09.2020. 23:06 Одговори

Postovana, prije 12 god.radila sam keramicku krunicu na gornjoj četvorci. Skoro uvjek od tada mi krvave desni oko tog zuba kada perem zube i često mi oteknu . Zadnjih dana desni su se baš upalile i boli taj zub. Takoder i nos me je počeo boliti kao da mi je neki pritisak na njega i bolan je na dodir. Da li je ta bol nosa povezana sa upaljenim desnim ? Molim za savjet za dalje 😔

  Dr Eleonora Bede

  08.09.2020. 11:09 Одговори

  Poštovana, potrebno je da posetite svog stomatologa kako bi se uradio pregled i utvrdilo da li bolovi koje osećate potiču od desni ili od samog zuba koji je po krunicom. Moguće je da desni krvare i budu otečene ukoliko krunica nije adekvatno napravljena ili ukoliko se ne održava pravilna higijena oko te krunice.

Dragana

10.09.2020. 12:02 Одговори

Postovani
Danas idem na pripremu trebam raditi navlake i krunice na jedinicama gornjim.Da li to boli imam strah ogroman od zubara

  Dr Eleonora Bede

  14.09.2020. 12:51 Одговори

  Poštovana, nemate razloga za strah od same procedure. Brušenje zuba se uvek radi pod anestezijom i nećete osetiti nikakve bolove.

Ilona

11.09.2020. 16:45 Одговори

Postovana doktorka, pre dve nedelje postavljene su mi bezmetalne krunice i od tada imam bol uglavnom uvece pre spavanja u donjoj vilici i promenjlivo i zubima. Zubi su bili zdravi, 6 zuba je vitalnih i 2 bez zivca. Tek posle uzetog analgetika uspem da zaspim. U toku dana je sve osetljivo ali podnosljivo.
Imam jos problem sa krunicama.Povrsina nije glatka vec kao da su prljavi. Da li postoji mogucnost naknadnog poliranja.
Hvala

  Dr Eleonora Bede

  14.09.2020. 12:55 Одговори

  Poštovana, kod nekih ljudi je period privikavanja na nove krunice duži. Ukoliko se ovi bolovi nastave, svakako se obratite svom stomatologu radi daljeg sprovođenja terapije. Što se tiče poliranja krunica, moguće ih je malo ispolirati kada su već cementirane na zubima, ali to može nepovoljno da utiče na njihov sjaj. Drugim rečima, poliranje keramike dovodi do matiranog izgleda.

Tamara

22.09.2020. 21:17 Одговори

Poštovani,
Pre 10 godina je u gornja četvorka je lečena, izvađen živac i kada je zub pukao stavljen je metalni kočić sa krunicom. To se dva puta rascementiralo. Rađena su dva kočića i dve krunice nove. Sada je bratu ispao ceo rad krunica sa kočićem i tek kad se vratio iz inostranstva javio se stomatologu. Očistili su mu kanale,stavili lek i zatvorili. Nakon deset dana izvadili lek, uradili punjenje kanala i od bele plombe izlili kočić. Nakon četiri dana zalepili su mu krunicu. Međutim, javio mu se bol dok je žvakao na zagriz a sutradan mu je iznad četvorke i trojke u korenu bilo crveno, bolno i osetio je pulsiranje. Doktorka mu je podesila zagriz i dala hemomicin. I rekla da će se smiriti. On treba da se vrati u inostranstvo za sedam dana. Nije mu tražen ni snimak zuba nakon ove postavke krunice. Šta biste Vi uradili da je Vaš pacijent? Čudno je da ga nikad taj zub nije boleo, čak ni dok je bio otvoren četiri meseca,a sada ni nakon plombe ga nije bolelo nego tek nakon stavljanja krunice. Hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  23.09.2020. 10:32 Одговори

  Poštovana, kada zub dugo stoji otvoren, uobičajena je procedura da se lečenje ponovi. Nakon svbakog lečenja zuba, može da se javi osetljivost na zagriz još neko vreme, sa tendencijom da se taj bol smanjuje. Terapija koja je prepisana bi trebalo da pomogne u tom procesu, ali bih savetovala da se zub proveri i jednim ciljanim RTG snimkom.

Jelena

16.10.2020. 08:43 Одговори

Dobar dan poštovana doktorice! Imam jedno pitanje. Prije 15 tak godina sam stavila metalokeramičke krunice sa metalnim kočićima na dvojke gornje. U posljednje dvije godine osjećam tupu bol u predjelu tih zuba. Prilikom pregleda kod stomatologinje otkriveni su đepići, pogotovo oko tih dvojki gdje su najdublji, te također je primijećen proces prilikom uvida u rtg zuba iznad tih dvojki. Ne znam što mi je činiti, imam osjećaj da mi metalni kočići strašno smetaju i da su i oni dobrim dijelom krivi zbog situacije koja je nastala. Bi li bilo pametno izvaditi kočiće, bez obzira na rizik koji taj postupak nosi? Pa makar bude trebalo i implantat staviti? Znam da je situacija komplicirana, i da mi malo toga možete reći bez uvida u rtg, samo me zanimalo što mislite o implantatima, jesu li oni ipak trajnije rješenje od moguće apiktomije tih zuba i vađenja metalnih kočića iz kanala. Čitala sam da apiktomija ne daje baš najbolje rezultate, pa mi se ne da ulagati novac u nove navlake ako bih uskoro imala opet probleme. Unaprijed hvala!

  Dr Eleonora Bede

  17.10.2020. 11:30 Одговори

  Poštovana, ukoliko imate parodontalne džepove, to znači da je potrebno da dva puta godišnje odlazite na tretman kod specijaliste za parodontopatiju (bolesti desni). Ovim tretmanima će se džepovi održavati i neče doći do njihovog napredovanja.
  Što se tiče drugog problema, a to je prisutan proces na vrhu korena, takav proces nastaje kao posledica neadekvatnog lečenja zuba, pre nego što je kočić postavljen, tako da metalni kočić najverovatnije nije izazvao nastank takvog procesa. Ukoliko hirurg proceni da je u Vašem slučaju indikovano uraditi apikotomiju, to može značajno da produži vek trajanja ovih zuba. Tada neće morati da se vade kočići. Apikotomija u nekim slučajevima možda i nije dugotrajno rešenje, ali svakako može da odloži vađenje zuba.
  Za postavljanje implanta potrebno je uraditi određene analize kako bi se videlo da li je u Vašem slučaju moguće postaviti ih. Da li ćete to odmah uraditi ili ćete prvo pokušati da produžite vek trajanja postojećim zubima je na Vama da odlučite. Koliko dugo će implant ostati u kosti zavisi od više faktora kao što su sama ugradnja, Vaše opšte zdravstveno stanje i održavanje higijene. O svim ovim faktorima bi trbalo da se konsultujete sa oralnim hirurgom u okviru pregleda.
  Srdačan pozdrav!

Tanja

20.10.2020. 14:31 Одговори

Poštovana
Imam ‘privremeno’ zacementirane navlake na donjoj vilici, iz tri dela. Trebalo bi uskoro trajno cementiranje. Međutim bol se javila noćas na levoj strani vilice. Kad zagrizem užasno boli. Šta se dešava!? Inače od početka sređivanja do danas nisam imala problema, a sada samo pulsira i boli, pogotovo na dodir. Unapred hvala
Pozdrav🤗

  Dr Eleonora Bede

  20.10.2020. 19:13 Одговори

  Poštovana, javite se svom stomatologu što pre kako bi se na osnovu pregleda utvrdilo koji je uzrok bola. Ukoliko su zubi zdravi i do sada, kako kažete, nije bilo nikakvih problema, postoji mogućnost da Vam novi zagriz ne odgovara i da zub koji Vas boli trpi jači pritisak nego što bi trebalo. Taj problem može jednostavnom korekcijom da se otkloni i zato je potrebno da se obratite stomatologu za pomoć.

Vlada

02.11.2020. 10:27 Одговори

Postovani. Pre nekih 3 meseca, ustanovljeno mi je da sam imao gangrenu zuba i zub je bio ociscen od karijesa, zivci izvadjeni, lecen i nakon toga uradjen kocic i zacementirana krunica. Ono sto sam primetio je da povremeno osecam tupu boli a i bol na kuckanje. Jednom sam osetio i bol na hladno u pocetku, ali u skorije vreme vise ne.
Da li je to normalna reakcija? Unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  02.11.2020. 10:49 Одговори

  Poštovani, osetljivost zuba nakon vađenja živca je relativno česta pojava i kod nekih pacijenata može da potraje. Preporučuje se da se nakon 6 meseci od vađenja živca uradi kontrolni snimak, na kojem se može videti kakvo je stanje okolne kosti nakon intervencije. Na tom snimku bi se posle tog vremenskog perioda videlo i ukoliko nešto nije uredu sa zubom.

Miloš

07.11.2020. 22:21 Одговори

Dobar dan, radim kompletnu gornju vilicu od 12 zuba. Kec sam polomio, pa mi je stavljena metalna neka sprava umesto zuba. Uglavnom, ostali zubi su mi obrušeni, neki su mi izvadjeni živci, neki su lečeni, dakle pakao mi je bila vilica. Nisam lepo to održavao i upalilo mi se sve ozbiljno, rešio sam se svih beda sa upalama i svim sličnim stvarima i krenuo da radim zube. Zubar mi je obrusio sve gornje zube, postavio privremene, a onda mi je pre probe ukucao neke metalne stvarčice. Posle ugradnje tih metalnih stvarčica(to je nakon brušenja), mene otkidaju zubi na zagriz, na toplo, a pogotovo na hladno. Meni kaže zubar, opušteno to te samo desni bole. Šta je opušteno, ako ja pipnem prstom zub, a on me boli na dodir ? Osim toga, to nije jedan zub, nego me bole svi zubi u gornjoj vilici. Napominjem da je to bilo pre dve nedelje, kupio sam neku tečnost za ispiranje desnih košta 1000dinara taj sirup, kada perem zube koristim mlaku vodu oko 30, 40 stepeni, pa me ne boli ništa na tu temperaturu, kada uzmem tu tečnost ona je oko 17, 18 stepeni u bočici i hladnija je i odmah me zaboli, ne daj bože da probam da popijem jogurt. Takodje, što se hrane tiče, pire krompir samo jedem i to čekam da se ohladi. Da li je to normalno ? Preko dana osećam istim intenzitetom tanku bol u zubima, desni kada pipam i kada vučem prst sa leve strane zuba do desne, ni jedan desni me ne boli, ni jedan koren. Boli me direktno zub kada ga pipnem. Uvlačenje hladnog vazduha kroz otvorena usta je pakao isto…Da li je to normalno ? Pre oko 10 dana je izvršeno brušenje i postavljeni ti neki metalni čepovi. Molim Vas malo više da mi objasnite to oko bolova kada se obruse zubi, koliko to može da traje, kako mogu sebi pomoći sobzirom da pijem Brufen od 1000mg samo kada moram, dakle osećam konstantno pritisak, kao blagi bol u skoro svim gornjim zubima OSIM PREDNJIH. Hvala na pomoći!

  Dr Eleonora Bede

  09.11.2020. 10:09 Одговори

  Poštovani, nisam u mogoćnosti da Vam do kraja dam odgovor zato što ne znam o kakvim metalnim delovima govorite, nisam sigurna koju metodu je kolega primenio. Ono što mogu da Vam kažem uopšteno je da zubi kojima nije izvađen živac mogu da bole nakon brušenja zuba, kao i neko vreme nakon cementiranja novih zuba. Privremene krune osim estetske funkciije, imaju i funkciju zaštite zuba od toplih i hladnih nadražaja, te bi one takođe trebalo da Vam pomognu kako bi lakše prošao period do dobijanja definitivnih navlaka. Savetujem Vas da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom.

Jelena

26.11.2020. 22:30 Одговори

Postovana, pre oko mesec dana sam radila bezmetalne krunice na 4 prednja zuba gore. Sve je ok proslo, imala sam blagu upalu desni, ispirala curaseptom i brzo je sve proslo. Medjutim pre 3 dana pocinje da mi bude osetljiva jedinica levo na hladno u liniji desni, na spoju krunice i zuba i da zaboli na bas jak zagriz. O cemu se radi ovde, da li je moguce da je to neka trenutna osetljivost ili nisam te srece?

  Dr Eleonora Bede

  30.11.2020. 10:10 Одговори

  Poštovana, postoji mogućnost da je u pitanju trenutna osetljivost, ali ono što takođe treba proveriti je zbog čega ste imali upalu desni. Ukoliko se desni nakon upale malo povuku, može nastati osetljivost zuba. Savetujem Vas da se konsultujete sa svojim stomatologom ukoliko se ove senzacije nastave.
  Srdačan pozdrav!

Jelena

30.11.2020. 19:24 Одговори

Hvala Vam na odgovoru, upala je bila posle stavljanja krunica, u stvari vise iritacija, jer je stomatolog morao da mi stavlja one koncice na desni, krvarile su, pa su neko vreme bile plave.

Sabina

10.12.2020. 18:19 Одговори

Postovani,pre dve nedelje mi je trajno cementiran most na gornjoj vilici.Urodjeno nisam imala dvojke,a jedinicu sam nedavno slomila,pa je morala biti izvadjena.Most sada ima 6 clanova,a bruseni zubi su u potpunosti bili zdravi.Od postavljanja mosta imam konstantno stezanje u vilici,a sada me boli I na rubu desni od trojke.Zub me ne boli,niti reaguje na,toplo hladno,jedino taj rub zuba I desni.Imam osecaj I da krunica ne ide ispod desni,vec da ih dodiruje.Stomatolog koji mi je radio most,kaze da sam ja previse osetljiva I da mi treba vremena da se naviknem.Da li imam razloga da se brinem,jer me sve ovo strasno iritira I ne mogu normalno da funkcionisem?!Izvinite na dugom postu I hvala punoooo!!!

  Dr Eleonora Bede

  11.12.2020. 09:28 Одговори

  Poštovana, u slučaju kao što je Vaš je veoma teško i nezahvalno dati bilo kakav savet ili komentar, dok se zubi ne pogledaju uživo. Teoretski, sve opcije su moguće, i da je Vama potrebno duže vreme da se naviknete, ali i da neki tehnički deo nije urađen kako treba. U svakom slučaju, ukoliko tegobe ne prođu u skorije vreme, savetujem Vas da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom ili da potražite drugo mišljenje – uživo.

Ivona

24.12.2020. 23:21 Одговори

Postovana, pre nedelju dana sam stavila tri cirkon krune u gornjoj vilici, dvojku,sesticu i sedmicu. U dvojci i sedmici zivci su izvadjeni i sve je ok, ali ta šestica je ziva, i osecam na hladno osetljivo na tom mestu unutra, u nekom delu dana pojavi se na kratko ooet osetljivost. Da li je to normalno ili bi trebalo da se uzvade zivci iz tog zuba? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  25.12.2020. 19:53 Одговори

  Poštovana, nakon cementiranja novih kruna zub može biti još neko vreme osetljiv na vruće, hladno, slatko ili na zagriz. Bitno je da se bolovi ne javljaju sami od sebe. Takođe je bitno da primetite da se bolovi postepeno smanjuju. Ukoliko nastavite da imate tegobe duži vremenski period bez poboljšanja, posavetujte se sa svojim stomatologom.

MENA

08.01.2021. 13:59 Одговори

Postovana dr, htela bih da cujem i Vase misljenje. Evo o cemu se radi.. Na gornjoj vilici imam jedinice, dvojke i trojke i sa desne strane peticu( to je sve sto imam gore). Htela bih da uradim most, ali moj zubar kaze da moram brusiti sve zube da bih dodala obe cetvorke,peticu sa leve strane i sesticu sa desne strane. Napominjem da su moji zubi( ovo sto je ostalo) svi zdravi i da dobro izgledaju. Interesuje me da li moraju bas svi zubi da se bruse?Unapred hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 12:11 Одговори

  Poštovana, uobičajena je procedura da se više zuba uključuje u most kada je potrebno nadoknaditi nekoliko zuba. Iz onoga što ste napisali mogu da zaključim da nije previše zuba uključeno u rad. Sa desne strane svakako je potrebno da dvojka i trojka nose opterećenje sve do šestice. Sa leve strane Vam ne preporučujem da dodajete dva zuba, već samo četvorku, koji će biti vezani sa dvojkom i trojokm. Ukoliko biste želeli da ne brusite neki od zuba, to bi značilo da praktično samo jedinice ostaju prirodne, a to su najvažniji zubi u estetskom smislu i verovatno bi odudarali od ostalih keramičkih zuba.

Iva

10.01.2021. 22:38 Одговори

Poštovana,
Pre godinu dana sam radila metalokeramički most obe 1-6. Desna 1 nije odmah trajno cementirana jer je lečena. Nakon trajnog cementirana prošlo par meseci i meni je ispala krunica. Otišla sam kod svog stomatologa i ubačen mi je “kočić plastični”. Ponovo trajno cementiran i evo danas posle 3 meseca meni se zub klati kao da je mlečni😄šta se u tom slučaju radi ima li spasa ili da se iznerviram i stavim vilicu kao penzioneri. Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  11.01.2021. 12:14 Одговори

  Poštovana, na žalost u ovakvoj situaciji teško da može da se da neki konkretan savet dok se ne uradi detaljan pregled i analiza RTG snimka. Potrebno je da se proceni u kakvom stanju je okolna kost tog zuba i dali je uopšte problem u samom zubu ili u desnima. Svakako nemojte odustati tako lako, svaki zub vredi sačuvati. Konsultujte se sa stomatologom, ili potrežite drugo mišljenje uživo, kako bi dobili prave informacije.

Tomislav

11.01.2021. 18:30 Одговори

Poštovana dr, imam most gornji od deset zuba. Ugrađen je pre 13. godina. Desni su počeli da se povlače. Da li je vreme da se menja most i koliko most može da traje? Svih 13. godina jednom dnevno sam mazao desni sa Gingivalom po preporuci doktora. Da li je to štetno?

  Dr Eleonora Bede

  15.01.2021. 13:14 Одговори

  Poštovani, uobičajena je pojava da se nakon toliko godina desni malo povuku. Verovatno je činjenica da ste desni negovali svakodnevno doprenila tome da most ovoliko dugo traje. Kada se desni povuku, zubi više nisu u potpunosti zaštićeni i postoji velika opasnost da zubi počnu da se kvare ispod mosta. Ukoliko se ništa ne preduzme, zubi ispod mosta propadaju i ako dođe do vađenja nekog od zuba, kasnije nećete moći da napravite isti most kao sada. Savetujem Vas da uradite RTG snimak i da posetite svog stomatologa kako bi se napravio plan terapije za menjanje Vašeg mosta.

Sanja

14.01.2021. 22:42 Одговори

Postovana. Pre 2 vodine mi je uradje most bocna strana od 3 zuba u kojima.nemam zivce osecam blagi bol ne jak bol koji ne mogu da izdrzim.nego blagi. S tim sto nosim i retejner cesto po ceo dan i noc. Ali ne znam.zbog cega osecam taj blago bol? Hvala unapred

  Dr Eleonora Bede

  15.01.2021. 13:27 Одговори

  Poštovana, potrebno je najpre proveriti da li su zubi dobro izlečeni i isključiti mogućnost da bol dolazi od njih. Drugi razlog može biti bol od desni, ukoliko su one upaljene ili iziritirane od mosta. Takođe postoji mogućnost da Vam bol izaziva neki drugi zub, koji nije pod mostom, ali da se osećaj reflektuje kao da je problem pod mostom. U svakom slučaju, potrebno je da posetite svog stomatologa koji će na osnovu pregleda i analize RTG snimka moći da ustanovi koji je uzrok Vašeg bola.

dada

19.01.2021. 13:05 Одговори

poštovana, upravo radim navlake na donju vilicu, izbrušeno mi je sve, uzeo mi je otisak i zagriz,a sve to bez prethodnog snimka. desnu šesticu mi je nadogradio sa jednim kočićem i to se sutra upalilo, čak sam i otekla. otišla sam ljekaru i vidio je sve to i tek onda mi je samo taj zub snimio i potom izvadio tako pod upalom, treba li reći da je jaaaako bolilo i sad pijem antibiotike. trebala bih sutra na ponovni zagriz,ali ću naravno sačekati da se rana smiri i da, probala sam metal i to je bilo iz nekih tri dijela, čak pretpostavljam da će biti iz četiri dijela kad probam kompletno sa onom stranom koju mi je juče radio. koliko je normalno raditi takav zahvat, a prethodno ne snimiti stanje vilice i imati navlake iz dijelova, zar tro ne treba biti iz jednog dijela.hvala za odgovor

  Dr Eleonora Bede

  22.01.2021. 15:55 Одговори

  Poštovana, po pravilu bi trebalo pre početka rada da se analizira i snimak zuba, kako bi bili sigurni da je stanje zuba i kosti dobro. Što se tiče navlaka odnosno mosta iz delova, nije pravilo da uvek mora biti sve iz jednog dela. Ukoliko postoji dovoljan borj zuba koji će nositi most, bolje je kada se rad izdeli na više delova. U slučaju da Vam se u budućnosti desi neki problem, na primer povlačenje desni na samo jednom zubu, tada nećete morati da menjate sve navlake, već samo taj segment na kojem je nastao problem.
  Ukoliko imate nedoumice i pitanja oko rada koji je za Vas isplaniran, trebalo bi da možete slobodno i otvoreno da pitate svog stomatologa o tome. Vi imate puno pravo da znate na koji način i zbog čega se terapija sprovodi na određen način. Probe metala i probe keramike za to i služe, da bi i stomatolog i pacijent videli kako zubi stoje i da bi se na vreme mogle otkloniti neke eventualne nepravilnosti.

Buca

29.01.2021. 03:16 Одговори

Poštovanje, uradjena su mi 6 bezmetalnih krunica na prednjim gornjim zubima, jednu jedinicu sam izvadio. Nemam nikakvih problema hvala bogu.. Pošto treniram borilačke veštine , zanima me vaše mišljenje da li smem da treniram nakon 20 dana ? I da li bi mi smetala zaštita za zube ? Hvala unapred,
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  29.01.2021. 10:26 Одговори

  Poštovani, s obzirom na to da su Vam već urađene krunice, predpostavljam da je prošlo dovoljno vremena od vađenja tog zuba i da slobodno možete da trenirate. Što se štitnika za zube tiče, Vi od sad pa na dalje morate uvek da ga nosite. Ukoliko dođe do udarca u zube koji su sada vezani sa krunicama,postoji mogućnost da se slome i krunice i zubi u korenu. Štitnik Vam neće smetati ako uradite individualan štitnik za zube koji je napravljen samo za Vaše zube. Više o tom štitniku možete pročitati ovde http://stitnicizazube.rs/

Karolina

02.02.2021. 19:04 Одговори

Lijep pozdrav,prije 2tj su mi rađeni zubi..gornja vilica 10 zubi donja vilica 7zubi…rađen mi je most,zubi su cementirani.Dan nakon postavljanja zubi pa sve do sad,javljaju mi se bolovi u gornjoj ili donjoj vilici u jutarnjim ili većernjim satim,bol ne mogu definirati,javlja se u predjelu desnih,oštra je je bol,osjećam trnce,nakon popijenog ketonala bol odmah prestaje.Zanima me da li je to normalno i hoće li se bol smiriti ili se ipak trebam zabrinuti.Hvala unaprijed!

  Dr Eleonora Bede

  03.02.2021. 12:54 Одговори

  Poštovna, moguće je da se javljaju određeni bolovi u prvih nekoliko dana nakon cementiranja novih navlaka. Ovo se dešava zato što je zubima i desnima potrebno da se naviknu na novonastalu situaciju i na cement kojim su navlake fiksirane. Ova osetljivost kod nekoga traje duže, a kod nekoga kraće. Ono što je bitno jeste da primetite da se bol iz dana u dan postepeno smanjuje. Ukoliko nastavite da imte bolove istog inteziteta i ne možete da izdržite bez analgetika, potrebno je da se ipak posavetujete sa svojim stomatologom.

Jelena

05.02.2021. 21:04 Одговори

Dobro veče, radila sam bezmetalne keramičke jedinice pre 3 meseca. U jednoj jedinici nemam živac već šipku a u drugom imam živac. Prvo je počeo da me boli zub gde nemam živac, zatim je taj zub počeo da “pada”. Sada osećam kao da se pomeraju čak i kada pomeram usta rokom razgovora. Moj zubar mi je dao mast i rekao da pratimo. Onda sam dobila antibiotike i dalje “pratimo” a sve je gore. Pritom sam tek saznala da sam u drugom stanju. Da li ja smem da skidam te krunice sada? Da li je anestezija dozvoljena…

  Dr Eleonora Bede

  08.02.2021. 10:35 Одговори

  Poštovana, na osnovu svega što ste izneli ne mogu tačno da zaključim zbog čega je došlo do problema nakon cementiranja krunica. Pošto ste u drugom stanju, ne bi trebalo ni raditi RTG snimak, a ukoliko Vaš stomatolog smatra da bi trebalo da uzimate antibiotike, obavezno se konsultujte sa svojim doktorom koji Vam vodi trudnoću. Što se tiče skidanja i menjanja krunica, ukoliko je neophodno možete to da uradite dok stre trudni. Sve intrevencije se savetuju da se urade u drugom trimestru trudnoće.

Milos

15.02.2021. 09:26 Одговори

Postovani,
S’vremena na vreme mi se pojavi krv na desnima mosta( gore desno 2,3,4). Sta bi bilo najbolje uraditi i kako da izbegnem pojavljivanje tog krvarenja?
Hvala puno.

  Dr Eleonora Bede

  15.02.2021. 10:20 Одговори

  Poštovani, potrebno je da odete kod svog stomatologa na pregled, kako bi se utvrdio razlog ovog krvarenja. Samim tim ćete znati i kako na dalje da se ponašate. Ukoliko je uzrok krvarenja kamenac koji se vremenom pojavio, potrebno je da se uradi čišćenje kamenca, kao i obuka kako da operete zube kada imate most tako da Vam se kamenac ne sakuplja. Potrebno je da koristitie intredentalne četkice ukoliko je to kod Vašeg mosta moguće. Drugi uzrok može biti da most nije adekvatno napravljen i da pritiska desni. Tada je potrebno zameniti most.

Jovana

23.02.2021. 00:49 Одговори

Zdravo,
Imam jednu veliku neodoumicu pa bi ste mozda mogli da mi pomognete.
Imam sve zdrave zube, ali su me jedinice i dvojke u gornjoj vilici dosta krive i izbacene, pa bih zelela da ih izbrusim i stavim keramicke navlake.
Zubar je predlozio da izbrusi jedinice dvojke i trojke da bi mogao da napravi lep luk i prirodan izgled.
Da li mislite da je pametno brusiti zdrave zube i da li to moze estetski lepo da izgleda?
Plasim se od mogucih komplikacija, a ne bih da nosim fiksnu protezu.
Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  24.02.2021. 10:17 Одговори

  Poštovana, estetski je uvek bolje obuhvatiti zube od trojke do trojke nego od dvojke do dvojke, zato što prednjih 6 zube čine jednu celinu. Da li je to nešto što treba da uradite samo zavisi od Vaše želje da imate pravilne prednje zube. Naravno da bi najpametnije bilo ispraviti prirodne zube fiksnom protezom i ne brusiti ih, ali ukoliko Vi to ne želite, navlake su jedina opcija.

Ivona

23.02.2021. 11:59 Одговори

Dobar dan.Imam most iz dva dela.Trojka me cudno boli,mislim da ima zivac.Ne boli me na hladno ne boli me na toplo ali tup bol,da li je to od desni,imala sam problem i ranije jedinica bol,ali bilo je od desni.Malo me je strah jer imam mostove.Inace sam panicar.

  Dr Eleonora Bede

  24.02.2021. 10:23 Одговори

  Poštovana, najbolje bi bilo da se uradi snimak zuba koji su pod mostom i da stomatolog na osnovu analize snimka i klinčkog pregleda zaključi zbog čega osećate taj bol. Mesta za paniku nema, najgore što možete da uradite je da zbog straha odlažete posetu stomatologu. Problem može biti lako rešiv, a odlaganjem će se situacija pogoršavati. Ukoliko je u pitanju problem sa desnima, stomatolog može da uradi čišćenje desni i zuba oko mostova, kao i da Vam preporuči neko do sredstava za ispiranje usta koja pomažu u ovakvim situacijama.

Mitra

24.02.2021. 23:56 Одговори

Pozdrav ,htela bih da Vas pitam za misljenje.Stavila sam metalokeramicki most u Septembru na gornju vilicu iz tri dela.Napred imam 7 zuba u nisu I levo I desno 4 I 3 .Medjutim od kad je postavljen most tj od Septembru imam krvarenja desnih I cudan neki osecaj kao da ave zive osetim kao da mi trne .Stomatology mi je Samo skretao paznju na higijenu s Tim sto Sam ja ave pokusavala Al uvek se svodi na isti neprijatnost je prisutna.Nakon snimka smo utvrdili da imam infekciju na mestu dvojke koju nemam I da mi je kost nestala .Trenutno pijem hemomicin Stomatology mi je predlozio .Sta mi predlazete ako antibiotic ne pomogne Kako dalje da li moram skidati most da li da brinem ili I’ma resenje.Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:22 Одговори

  Poštovana, ukoliko pored dobre oralne higijene koju održavate krvarenje i neprijatan miris i dalje budu prisutni, postoji mogućnos da most vrši iritaciju desni i stvara Vam te probleme. Savetujem Vas da sledite terapiju koju Vam je prepisao Vaš stomatolog, a da skidanje mosta razmatrate u slučaju da se posle svega učinjenog stanje ne poboljša.

Rada

02.03.2021. 19:01 Одговори

Poštovana, prije 12 dana stavila sam bezmetalne krunice, tačnije cirkon-keramika na komplet gornju vilicu. Doktorica mi je posle četiri dana od brušenja odmah trajno cementirala. Nisam imala privremene krunice, niti je ona predlagala. Od tada me boljelo na toplo hladno, to je popustilo. Ali i dalje boli na zagriz. Samo desna strana. U lijevoj od stavljanja krunica, nema bolova. Pisala sam i njoj, ona kaže da je to sasvim normalno. 🙂

  Dr Eleonora Bede

  03.03.2021. 13:36 Одговори

  Poštovana, ne nošenje privremenih krunica nije u vezi sa bolovima koje ste opisali. Nakon cementiranja novih krunica uobičajeno je da zubi budu osetljivi još nekoliko dana, bitno je da se taj bol polako smanjuje. Što se tiče preosetljivosti na zagriz, obratite pažnju da li imate osećaj da Vam je kontakt zuba na toj strani jači nego na levoj strani. Ukoliko jeste, to je moguće još malo korigovati, kako bi imali jednako opterećenje sa leve i desne strane.

Milena

19.03.2021. 22:54 Одговори

Dobro vece. Postavljam most na gornju vilicu i imam jedno pitanje: da li bi po pravilu desni kod brusenja trebalo da krvare, jer bi to bilo logicnije, ukoliko zelim da mi se metalni deo krunice ne pocne primecivati jako brzo, pa je valjda potrebno vise zub izbrusiti, cak i ispod desni? Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2021. 11:49 Одговори

  Poštovani, desni u toku brušenja mogu ali i ne moraju da krvare. To zavisi kako od samih desni tako i od tehnike brušenja. Sasvim je moguće da desni ne krvare,a da se brušenje sprovelo u predelu ispod desni.

Milica

22.03.2021. 14:27 Одговори

Poštovana,
Pre mesec dana sam stavila krunice na gornje kečeve i dvojke. Rađene su povezano za sva 4 zuba. Kada je sniman zub, dr je na jednom primetio senku za koju je rekao da može da bude neki trenutni proces koji će organizam sam od sebe rešiti…ili pak nešto hronično. On je bio za to da se krunice stave jer se taj proces na korenu zuba može rešiti kasnije bez oštećenja te krunice.
Meni je sada počeo da se javlja podmukli, pulsirajući bol iznad tog zuba..iako je njemu izvađen živac.
Mene sada zanima da li je trebalo to sve sanirati pa tek onda staviti krunicu i može li se to zaista rešiti bez oštećenja iste? Jer sam za krunice dala 700 evra, verujući da taj neko zna šta radi, što uopšte nije mali novac.

Hvala najlepše

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 09:58 Одговори

  Poštovana, u situacijama kada se ovakvav problem desi a most je već cementiran, moguće je uraditi jednu malu hiruršku intervenciju u predelu vrha korena zuba, bez skidanja mosta. Tim postpukom će se ukloniti proces ukoliko on postoji. Ne mogu da ulazim u to zašto se kolega odlučio na taj redosled sanacije i šta bi bilo bolje za Vas jer Vas nisam videla uživo, ali svakako da postoji rešenje za ovaj problem. Bol ne treba da trpite, slobodno se javite svom stomatologu radi daljeg rešavanja problema.

Nikola

25.03.2021. 03:10 Одговори

Postovani, pre godinu dana uradjeni su mi metalokeramicki mostovi obe vilice. Imala sam paradontopatiju (horizontalna) u donjoj vilici od leve do desne trojke s tim sto je leva jedinica bas bila ogoljena, a gore na desnoj dvojci. Na stomatoloskom su mi kiretirali to, ocistili sve lepo. Posle toga na predlog mog zubara kako ne bih ostala bez svojih zuba uradjeni au mostovi, bruseni su svi zubi, sanirano ranije sve sto je trebalo, na donjoj levoj jedinici izvadjen zivac, a na mestima gde fali zub stavljeni su clanovi. Sve je bilo ok i nisam imala probleme, osim da se kamenac pojavi ali uspem da ga skinem cak i sama. Preksinoc me je probudio bol sa donje leve strane, bol je i na pritisak, najjaci pritisak osecam na trojci ali boli cela leva strana, imam utisak da me boli i 6 iako je to clan. Evo i sad me je probudio bol koji bude od jakog do nekog pulsirajuceg a ponekad tako blag kao svrab. Kada pipnem desni ne boli, ne primecujem da su se povukle, niti promenu u boji.
Od cega moze biti bol? Da li moze od sgrutanja zuba u snu( mada nisam sigurna). Hvala Vam.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:53 Одговори

  Poštovana, kao što Vam je kiretaža rađena pre postavljanja mostova, takva vrsta čišćenja je obavezna da se radi 2 puta godišnje i nakon postavljanja mostova. Pogotovo kada su u pitanju pacijenti sa parodontopatijom. Ovu vrstu tretmana uglavnom rade specijalisti parodontologije. Postoji mogućnost da se za ovih godinu dana nakupilo kamenca i bakterija u džepovima ispod desni, što Vi spolja ne možete da vidite. Ukoliko bol ne potiče od nekog od zuba, verovatno potiče od džeopva. Potrebno je da se uradi snimak zuba i da konsultujete svog stomatologa u vezi sa čišćenjem i kiretažom. Što se tiče burksizma, i to je moguć uzrok, ali Vam svakako savetujem da prvo uradite čišćenje. Nakon toga može da Vam se uradi i meka folija za spavanje koja će Vas onemogućiti da noću škripite zubima.

Bobana

03.04.2021. 20:02 Одговори

Poštovana,
zadnjih godinu dana počela sam da osećam bol na urađenoj četvorci koju drži navlaka na petici. Snimak je urađen i ne postoji nikakva promena. Međutim zadnjih mesec dana bol na mestu četvorke je sve veći. Zubar je rekao da se napravio džep.Recite mi šta mi vi predlažete da uradim i da li bol koji osećam u uhu svo vreme može takođe da bude od zuba? ORL pregled je bio u redu.

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:22 Одговори

  Poštovana, niste naveli da li se radi o gornjoj ili donjoj vilici, pa ne mogu da Vam odgovorim na dilemu vezanu za bol u uhu. Ukoliko je problem napravio džep u desnima, potrebno je na osnovu pregleda uraditi procenu da li taj džep može da se održava i da se na taj način produži vek trajanja tom zubu. Pod održavanjem se smatra redovno dubinsko čišćenje desni odnosno kiretaža.

Rada

27.04.2021. 15:23 Одговори

Poštovana, u februaru su mi stavljenje krunice na gornju vilicu. Tačnije 11 zuba. Međutim, počele su da mi krvare desni i zubi su baš osetljivi. Obratila sam se doktorici, ona mi je propisala hidrogen za ispiranje usta. Kaže da je to normalno. Još da navedem da su meni posle brusenja odmah stavljene krunice. Nisam nosila privremene krunice, tačnije nisu mi ni predložene. Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2021. 11:41 Одговори

  Poštovana, nije obavezno da se nakon brušenja nose privremene krunice i to ne utiče na finalni rezultat. Desni mogu da krvare ukoliko niste dobro savladali tehniku pranja zuba za krunicama. Desni je potrebno nežno masirati i prati prema zubima. Osim redovne četkice i paste za zube potrebno je da koristite i međuzubne četkice ili vodeni tuš. Hidrogen takođe pomaže. Druga mogućnost je da su krunice napravljene neadekatvatno prema Vašim desnima, ali to je sada samo nagađanje. Osetljivost zuba je moguća u prvih par nedelja nakon cementiranja zuba.

Nina

01.05.2021. 21:35 Одговори

Poštovana,

Molim Vas za pojašnjenje: imam zakazan termin kod svog stomatologa ali bih da se informišem o proceduri i na drugom mjestu: privremeno su mi cementirane krunice na 6 prednjih zuba gore prije godinu i po dana. Nekoliko nedelja nakon što su cementirane stomatolog je pokušao da skine krunice kako bismo ih trajno cementirali ali (na sreću) nije uspio pa mi je rekao da ćemo čekati da cement popusti. Sada mi se čini da mi se na dvojci upalio živac pod krunicom i vjerovatno ovog puta će se morati skinuti most koji se nalazi od jedinice do trojke zbog tog zuba – interesuje me kakva je procedura? Da li će stomatolog moći da vrati postojeće krunice nakon što se izliječi zub? Da li ukoliko liječenje bude trajalo dugo ću morati da nosim privremene krunice na zubima na kojima ide taj most?

  Dr Eleonora Bede

  02.05.2021. 10:40 Одговори

  Poštovana, stomatolog će verovatno prvo pokušati da skine most tako da ga ne ošteti i da on može ponovo da se vrati na zube nakon lečenja. Ukoliko je privremeni cement toliko jako fiksirao most da ne može da se skine,to znači da će most morati da se preseče i kasnije da se pravi novi. Što se tiče privremenih krunica, Vi uvek možete tražiti od svog stomatologa da ih nosite, ma koliko dana trajalo lečenje.

Jovana

03.05.2021. 23:11 Одговори

Imam metalokeramicku krunicu na gornjoj dvojci. Stavljena pre 3 meseca i sada je zub poceo da boli na dodir i osecam kao da je pod pritiskom,kao da imam protezu koja gura zub ,takva bol je u pitanju. Inace je zub brusen i radjena navlaka iz estetskih razloga ,bio je zdrav,pa me zanima koji moze biti uzrok ovoga?
Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:28 Одговори

  Poštovani, potrebno je da se na pregledu kod stomatologa ustanovi da li imate problem sa zubom ili sa desnima. Ponekad desni mogu da daju takve simptome. Treba proveriti da li desni naležu dobro na krunicu i da li ih Vi pravilno održavate. Ukoliko postoji zapaljenje desni, ono može da se sanira.

Jelena

15.05.2021. 17:31 Одговори

Poštovana, odmah po stavljaju i cementiranju 4 cirkonske krunice, prednje 1,i 2,prilikom povlačenja konca za čišćenje zubi jako mi se zategle desni,,, sada mi se lijeva jedinica prilikom zagriza kao napne i krcne,,, i skuplja se pljuvačka, vjerujem da mi je vađen živac i da imam neke kolčiće još otprije, jeli moguće da su se ti kolčići pomaknuli, i što da radim? Vikend je, zvati ću stomatologa, Lp

  Dr Eleonora Bede

  16.05.2021. 18:37 Одговори

  Poštovana, moguće da se taj zvuk prozivodi samo zbog pritiska koji konac vrši na krunicu, jer su krunice zbijene. Svakako bi bilo dobro da stomatolog uradi pregled i da se ustanovi da li je kojim slučajem ipak došlo do pomeranja kočića ispod krunice, jer i to može da se dogodi.

Nikolina

18.05.2021. 21:10 Одговори

Poštovani,

Na fronte naprijed sam stavila 2 cirkon keramike jer san imala dijastemu, no međutim vidim da je nijansa malo presvjetla kako sam otisla od zubara. Može li se to skinuti, potamniti da se skroz uklopi uz moje zube i vratiti cementom natrag? Hoce li postupak skidanja biti bolan?

  Dr Eleonora Bede

  19.05.2021. 08:38 Одговори

  Poštovana, navlake koje su cementirane definitivnim cementom nije moguće skinuti tako da one posle mogu da se vrate na zube. Skidanje takvih navlaka ih potpuno uništava i moraju da se izrade nove. Inače, proces skidanja se najčešće radi uz lokalnu anesteziju, te nije bolan.

Martina

20.05.2021. 19:54 Одговори

Poštovani, pre 2 nedelje su mi stavljene bezmetalne krunice, na gornjoj vilici 10 zuba, na donjoj vilici takodje 10 zuba, zubi su mi inače bili zdravi, ali sam zbog estetike radila bezmetalne krunice. Imam 25 godina. Medjutim ja još uvek imam jake bolove, pijem na 12 sati nimulid a ponekad i izmedju toga popijem dexomen. Probala sam da prestanem sa lekovima protiv bolova ali je nemoguce jer me bol noću probudi. Idem često na kontrole i moj zubar kaže da je sve u redu i da je normalno i do mesec dana da osećam bolove, a ja sam malo uplašena pa bi mi i vaše mišljenje jako značila i unapred hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  21.05.2021. 08:44 Одговори

  Poštovana, obzirom na to da ste od jednom brusili veliki broj zdravih i vitalnih zuba, očekivano je da će se javiti bolovi. Takođe je tačno i to da kod nekih ljudi, koji su osetljiviji, taj bol može da potraje i nekoliko nedelja.
  Moj savet je da lekove pijete kada osetite bol, a ne u napred, kako biste mogli da pratite da li se bol postepeno smanjuje, tj da li se produžava period na koji morate da popijete lek.

  Ukoliko se bolovi ne smire, to najverovatnije znači da je došlo do upale živca u nekom od zuba. Ovo nije ništa strašno, može da se desi kod brušenja, a da se ne primeti. U tom slučaju, stomatolog će pokušati da izvadi živac iz tog zuba, kako Vas više ne bi boleo.

Miljana

08.06.2021. 11:12 Одговори

Poštovana,
Pre dva dana mi je doktorka stavila lek za umrtvljivanje zuba. Juče sam primetila blagi otok desni kod tog zuba, i malu rupicu sa unutrašnje strane između tog zuba i desni. Imam zakazano za 2 nedelje, pa me zanima da li ima razloga za uzbunu i da li treba da se javim pre zakazanog termina? Da li je moguće da se radi o povlačenju desni ili je to normalna reakcija? Unapred hvala na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:38 Одговори

  Poštovana, postoji mogućnost da Vam je lek ili privremena plomba iziritirala desni. Ukoliko se tegobe uvećavaju i smetaju Vam, slobodno se ranije javite svom stomatologu.

Draginja

10.07.2021. 00:04 Одговори

Postovanje. Pre tri dana sam stavila most na gornjoj vilici, most ima 10 krunica, od toga 8 je bruseno zdravih a nedostajala su dva zuba. Imam osecaj kao da zubi nisu moji, ne zvacem lepo i kao da se lupa kamen o kamen. Malo imam problem sa desnima koje su prokrvatile prilikom stavljanja i cementiranja i kad pritisnem krunice osecam svoj zub unutra. Da li je do privikavanja ovo sto ne mogu da zvacem i kao da kamenje imam u ustima, jes kad se pogledam u ogledalo zubi prijanjaju jedni na druge dobro ili ima neki drugi problem? Hvala Vam puno na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  11.07.2021. 09:59 Одговори

  Poštovana, ukoliko prvi put imate keramičke zube na svojim prirodnim zubima, normalno je da se osećate kao da je u pitanju strano telo. Kod nekih pacijenata privikavanje traje vrlo kratko, a kod nekih malo duže. Tri dana je svakako kratak period da biste se mogli navići. Zubima i desnima je tkaođe potrebno vreme da se smire nakon cele procedure. Bitno je samo da pri zagrizu jednako osetite da grizete sa leve i desne strane. Ukoliko tegobe vremenom ne prođu, konsultujte se sa svojim stomatologom.

Danijela

18.07.2021. 20:46 Одговори

Poštovana,pre 2 dana su mi privremeno cementirane keramicke krunice u gornjoj i donjoj vilici.U postupku pre privremenog cementiranja ,kanali su leceni,napunjeni ,uradjeni su snimci i sve je vrlo detaljno i pazljivo odradjeno na Stomatoloskom fakultetu .Medjutim ,na gornjoj sestici ,gde je i lecen karijes i izvadjen zivac ,sada se nakon privremenog cementiranja ,javlja bol pri zagrizaju i pritisku,iskljucivo tada.Svakako cu se javiti svom stomatologu ,ali bih volela da cujem i Vase misljenje.Unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  19.07.2021. 10:08 Одговори

  Poštovana, nakon vađenja živca i punjenja kanala, zub može da bude osetljiv na zagriz još nekon vreme, bez obzira na navlake. Da li će to bili nekoliko dana ili nekoliko nedelja, vrlo je individualno i ne može se predvideti. Sa druge strane, možda Vam je sada sa navlakama na tom zubu malo jači pritisak pri zagrizu. Ukoliko je to slučaj, vrlo lako se može korigovati.

Draginja

20.07.2021. 17:31 Одговори

Postovanje. Pisala sam Vam pre nekog vremena. Moram Vas zamoliti da mi jos ovo odgovorite. Pre 12 dana sam uradila metalokeramicki most na gornjoj vilici od 9 zubq i na dodnjoj od 4 zuba. Vec se polako privikavam. Kada mi je postavljan most na gornjoj vilici i prilikom cementiranja desni u predelu dvojke i trojke su krvarile, to je prestalo i u pocetku je sve bilo u redu nekoliko dana, tri dana je bilo u redu. Medjutim kasnije izmedju dvojke i trojke javio se crni prostor i trojka delimicno pri vrhu ide preko desni. Kao i dvojka pri vrhu. U pocetku je bilo sve u redu osim sto su desni krvarile. Hoce li se taj prostor popuniti desnima ili sta raditi? Inace ispod ovih navlaka su moji zdravi zubi. Hvala na odgovoru unapred.

  Dr Eleonora Bede

  23.07.2021. 19:35 Одговори

  Poštovana, krvarenje prilikom cementiranja, odnosno čišćenja viška cementa nije ništa opasno po desni. Detaljnom higijenom zuba, korišćenjem interdentalne četkice i masažom desni, one bi nakon cementiranja trbale da se oporave i zauzmu svoj normalan položaj.

Eldar

08.08.2021. 15:18 Одговори

Veliki pozdrav ,imam jedno pitanje .
Radi se o tome da imam bezmetelane navlake na prednjim zubima koje sam radio u Bosni prije 3 godine ,ali živim u Njemačkoj . Posto me je lateralni lijevi sjekutić počeo da boli otišao sam kod zubara u Njemačkoj i uradio snimak te je evidentno da se mora izvaditi živac tj.liječiti zub .
Ja sada imam strah posto počinjem da radim na novom poslu ne bi bilo lijepo da uzmem odmah bolovanje a zašto to pitam
,jer se bojim da mi navlaka ne spadne tokom liječenja i briusenja ,a u Njemačkoj su mi rekli ako bih htio da mijenjam navalaku bolje u Bosni da bi bila ista tehnika rada ,ili da ovdje sve 4 navlake minjam sto mi je glupo jer su navalake zaista dobro urađene .

Zanima me da li je trajni cement dovoljno jak,i da li može izdržati liječenje zuba ,jer sam na početku imao loše iskustava kada je prvi put cementirano ,desilo se da je ispala ,ali sada nemam problema .

Hvala unaprijed

  Dr Eleonora Bede

  08.08.2021. 18:21 Одговори

  Poštovani, kada je navlaka dobro cementirana ne bi smelo da se desi da spadne u toku lečenja. S obzirom na to da ste sa tom krunicom ranije imali problema, kada bi se i desilo da spadne, stomatolog može da Vam napravi privremenu navlaku za taj zub. Nema razloga da zbog toga uzimate bolovanje.

Ivona

09.08.2021. 16:25 Одговори

Dobar dan.Postovanje.Ja imam most iz dva dela,sve ok ,malo osjecam kao da se pomera kada odem kod stomatologa on pomjera i to i kaze da cvrsto stoji.Zadnjih mesec dana 3,me nekako cudno boli kao desni kao zub,snimala sam zub sve ok,ali imam neku bol odmah gde je meso,na hladno kratkotrajni bol sekund i nista,ovako neki iritantni bol,da li je moguce da su to desni? Hvala lepo

  Dr Eleonora Bede

  09.08.2021. 18:28 Одговори

  Poštovana, postoji mogućnost da osetljivost i bolovi dolaze od desni. Razlog tome može biti ako su desni upaljene ili nije urađeno čićšenje kamenca, odnosno kiretaža desni. Takođe desni reaguju ukoliko ih most previše pritiska. Ukoliko se bolovi ne smire, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

Zvjezdana

10.08.2021. 09:51 Одговори

Isti slucaj kao Martina i kod mene.Gore 14 zuba dole 12 zuba.Obruseni zdravi zubi radi estetike,uzasni bolovi na 3 sam tablete,boli sve.I kad jedem i kad disem hladan vazduh i kad pijem.Ovo je ocajno.Ne znam sta dalje.proslo je 8 nedelja od intervencije.Dr kaze da budem strpljiva.
Molim vas za pomoc sta dalje

  Dr Eleonora Bede

  11.08.2021. 10:44 Одговори

  Poštovana, na žalost u ovoj situaciji kada se radi o preosetljivim zubima, jako je teško reći koliko će bol da traje i da li je potrebno nešto dodatno uraditi. Ukoliko Vas svi zubi bole podjednako, onda zaista nema šta drugo da se uradi nego da se bude strpljiv. Ukoliko možete da locirate neki konkretan zub da Vam zadaje najviše problema, možete se konsultovati sa svojim stomatologom i razmotriti mogućnost vađenje živca na tom zubu.

Ina

09.09.2021. 18:44 Одговори

Pozdrav,
Prije mjesec dana mi je uradjen metal keramicki most od 6 clanova,donje obje jedinice,dvojke i trojke.
Nikako nisam zadovoljna izgledom istog.
Radim sa strankama i cesto primjetim da dok pricaju samnom zadrze pogled na mojim zubima,sto dodatno povecava moje nezadovoljstvo.
Zubi su ogromni i vide se crni rubovi,desni su modre,plave
Inace, imam paradontozu i zanima me da li bih smjela skinuti ovaj most,sam proces skidanja-da li je bolan i siguran za moje paradonticne zube?
Da li se moze uraditi drugi most u kratkom periodu ili mora proci odredjeno vrijeme,nakon skidanja starog?
Jako sam razocarana i lose utice na moje raspolozenje i svakodnevni zivot.
Hvala unaprijed!

  Dr Eleonora Bede

  10.09.2021. 08:58 Одговори

  Poštovana, proces skidanja mosta nije opasan za zube, iako se dok traje taj proces čini veoma grubo. Takođe nije ni bolan proces s obzirom na to da se radi uz lokalnu anesteziju. Ukoliko desni loše reaguju na nov most, mnogo je veća šteta da takav most ostane na zubima, jer će to samo doprineti paradentozi.
  Što se tiče pravljenja novog mosta, on može biti gotov vrlo brzo, za otprilike 7 dana. Jedina situacija u kojoj bi trebalo da se uračuna dodatnih 3-4 dana između skidanja starog mosta i početka pravljenja novog jeste ako su desni akutno upaljene, pa je potrebno tih nekioliko dana da budu bez mosta da bi se regenerisale.

Ina

11.09.2021. 09:02 Одговори

Hvala Vam puno!
Skinuli ste mi kamen sa srca,popravili dan
Zelim Vam svako dobro!

Ostavite komentar