Blog: Lečenje zuba

Zašto zub može da boli ispod navlake?

Zašto zub može da boli ispod navlake?

Komentari

30

Maja

07.02.2020. 18:13 Одговори

Svaka čast na iscrpnom objašnjenju, jasno i konkretno pročitala sam ih dosta, ali vi ste za svaku pohvalu!

  Dr Eleonora Bede

  17.02.2020. 11:19 Одговори

  Draga Maja,
  Hvala Vam i drago nam je da Vam je tekst bio od pomoći!
  Srdačan pozdrav!

Mila

03.03.2020. 07:40 Одговори

Poštovani,
Pre nedelju dana su mi postavljene navlake na gornje jedinice – jedna sa umrtvljenim živcem, druga vitalna. Posle brušenja ta vitalna me je bolela tri dana, morala sam da uzimam analgetike. Kad su stavljene navlake, bol je smanjena, ali na hladna pića se ponovo vrati i traje po nekoliko sati. Desilo se da me i noću bol probudi. Da li je još rano da brinem? Da li da pustim još neko vreme da se zub navikne ili da se javim stomatologu? Navlake su dobro “legle”, nema otvora, ceo zub je pokriven.

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2020. 19:12 Одговори

  Poštovana Milice,
  Bolovi koji se tolerišu nakon brušenja zuba i cementiranja novih navlaka bi trebalo da budu kratkotrajni i da se javljaju samo na neki nadražaj (kao što ste spomenuli hladno). S obzirom na to da se u Vašem slučaju bolovi javljaju i u sred noći, kao i činjenica da traju po nekoliko sati, sve ovo zajedno ukazuje na malo ozbiljniji problem. Savetujem Vam da se što pre javite svom stomatologu kako bi se ovaj problem rešio, jer smatram da sam od sebe neće proći.
  Srdačan pozdrav!

Jelena F.

22.04.2020. 10:45 Одговори

Poštovana dr Bede,

Da li biste mogli da pojasnite kako izgleda proces uklanjanja trajno stavljenih krunica/mostova kada je korišten trajni cement i to pre samo nekoliko meseci postavljen (konkretno je u pitanju niz od 5 veštačkih zuba, stavljen na 3 osnovna zuba), koliko je to bezbedno za pacijenta tj. za njegove postojeće zube koji su u osnovi.

Hvala najlepše na opširnim pojašnjenjima koja dajete.

Srdačan pozdrav,
Jelena

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2020. 22:22 Одговори

  Poštovana Jelena,
  Proces skidanja cementiranih krunica ili mostova izgleda tako što se prvo vrši sečenje samog materijala od kojeg je navlaka napravljena (keramika, metal, cirkonijum…). Nakon toga se presečena navlaka odvaja od zuba i uklanja. Ovaj proces je malo neprijatan iz razloga što je potrebno upotrebiti određenu silu za odvajanje mosta od zuba, ali proces nije bolan. Ono što ponekad može da zaboli jesu okolne desni, ali u tu svrhu se može dati i lokalni anestetik.
  Što se tiče postojećih zuba, ukoliko su na njima prisutne neke velike plombe, to može predstavljati potencijalni problem u smislu da se sa mostom ukloni i plomba, koja se potom odmah i nadoknadi. Sam zub je u opasnosti od pucanja samo ako nije zdrav (bakterije su već iznutra započele proces truljenja ) ili ako se primeni prekomerna sila.
  Srdačan pozdrav!

Marija

23.04.2020. 21:22 Одговори

Pre 10 god mi je stavljena krunica na 1 a takodje ta 1 drzi most . Sad ispod samog nosa osecam malo naduveno i bol na dodir toga. Ovako me ne boli nista vise samo na dodir. Sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  28.04.2020. 22:15 Одговори

  Poštovana Marija, pošto osećate tegobe u predelu mosta, potrebno je da se obratite svom stomatologu radi detaljnog pregleda. Na osnovu kliničkog pregleda i analizom snimka Vaših zuba, stomatolog će moći da proceni o kakvom se ovde problemu radi, da li je u pitanju oboljenje samog zuba ili okolnih desni. U svakom slučaju, važno je da ovu kontorlu obavite što pre, kako bi mogla da se sprovede pravilna terapija. Srdačan pozdrav!

Topalovic Jelena

01.05.2020. 06:08 Одговори

Postovanje, pre 6 god radjena mi je navlaka donje vilice juce su se desni upalili, sinoc dok sam vecerala navlaka je spala i vidno je da su zubi koji su radjeni potpuno truli sem jednog koji izgleda beo i zdav. Bol je neopisiv a stomatolozi nerade sta raditi? Molim za odgovor unapred hvala.

  Dr Eleonora Bede

  01.05.2020. 10:23 Одговори

  Poštovana Jelena, iako je situacija takva da stomatolozi u većini slučajeva ne rade, trebalo bi da u svakom gradu ili naselju postoji makar jedan dežurni stomatolog (privatni ili državni). Možete kontaktirati i stomatološku komoru i dobiti informaciju o tome koja zdravstvena ustanova u Vašoj okolini prima pacijente. Ukoliko zbog vikenda ili praznika ne uspete da odete kod stomatologa, možete uzeti neki od lekova protiv bolova koji inače koristite za npr. glavobolju. Antibiotici se ne preporučuju da se uzimaju na svoju ruku, pogotovo ako nije prisutan otok.

Bojan Stevanovic

04.05.2020. 10:26 Одговори

Postovanje, radim navlaku na gornjoj vilici i pre tri dana mi je zubar obrusio zube ali mi nije izvadio nijedan zivac pre stavljanja navlake, pa me interesuje da li mora zivac da se vadi ili ne? I ako ostane da li mogu da vadim i preko krunice? Hvala vam u napred!!

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2020. 17:21 Одговори

  Poštovani Bojane,
  Vađenje živca pre postavljanja navlake na zube nije obavezna procedura. To se radi jedino kada je potrebno, u slučajevima kada je karijes zuba došao do živca ili kada je zub slomljen. Takođe, jedan od razloga može biti i nepovoljan položaj zuba, kada bi se samim brušenjem došlo do živca, ali u tom slučaju bi stomatolog odmah na licu mesta uradio i vađenje živca. Ukoliko iz bilo kog razloga, posle postavljanja navlaka, bude potrebno izvršiti vađenje živca, to je moguće uraditi i kroz navlaku.
  Srdačan pozdrav!

Jovana

05.05.2020. 11:23 Одговори

Postovani,ja sam prije 4 godine uradila na prednja 3 zuba cirkonijum krunice iz estetskih razloga(bile su mi jedinice krive)Na jednoj jedinici je davno uradjena resekcija korijena jer sam imala gangrenu.Nakon stavljenih navlaka odmah me je druga(zdrava 1) boljela na toplo/hladno i tako par mjeseci dok se nije i tu gangrena stvorila pa sam lijecila taj zub skoro 9 mjesesci kroz navlaku(vadjen je zivac).Od 2017 imam plombu na toj navlaci ali me povremeno taj zub nervira,ne boli ali uvijek osjetim nesto na vrhu navlake sa unutrasnje strane.Kao neki pritisak inkad kvrckam necim kao malo da boli ili ako pritisnem usnama po zubima on kao da trne (ne mogu objasniti)Jako me strah da ostanem bez zuba jer sam ih radila u Bosni a sada sam u Njemackoj gdje su navlake jako skupe a i tesko se sporazumjevam zbog jezika.Termin imam 13.maja pa cu da vidim sta ce mi reci 😥
Ne mogu da vjerujem da se ovako moze iskomplikovati oko navlaka,citam gore komentare i vidim slicne probleme.To nije nimalo jeftino a posle imamo ovakve muke.Redovno odrzavam higijenu zuba,ispiram vodicom za usta,cajem kadulje…nisam vise pametna sta je
Ako moze kakav savjet,hvala od srca

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2020. 17:27 Одговори

  Poštovana Jovana,
  U ovakvoj situaciji, kada je zub već izlečen i ima na sebi krunicu, jedino snimanjem zuba može da se ustanovi da li i dalje postoji neki problem na korenu. Moj savet Vam je da ne brinete u napred, zub kojem je izvađen živac ponekad odaje taj osećaj kao da nije Vaš. Predpostavljam da će stomatolog na sledećoj kontroli uraditi snimak zuba. To može biti običan RTG snimak ili 3D snimak. Na osnovu toga će moći da Vam kaže da li je taj zub, odnosno njegov koren zdrav i da li može da ostane u vilici. Ukoliko je prisutan zapaljenski proces na vrhu korena zuba (gnojna kesica), moguće je i na tom zubu uraditi resekciju kao što kažete (ta procedura se zove apikotomija) i da na taj način spasite zub od vađenja.

Mirjana

08.05.2020. 19:39 Одговори

Postovani,
Ja sam pre 4 god popravljala zub gornja desna 5 koja se ispostavilo da sam imala gangrenu,isla sam svake nedelje da mi dreniraju i mozda posle mesec dana su mi to izlecili i sfavili plombu,pre 3 mesece na istoj toj strani pojavio se jak ostar bol odjednom,ja sam u tom periodu zatrudnela, i posle toga dva meseca opet iznenada ostar bol koji mi se prosiruje na ostale desni ide ka sredini,cao osetim bol na doljij strani oko 2,3 kao da mi se bol premesta,a nije kqrijer u pitanju,i otisla sam da mi skinu plombu,i uopste nije bio taj zub u pitanju,sad citam ovde,dal je uzrok ppvlacenja desni,naslage bakterija i to,posto znaju da mi krvare kad perem,hvala veliki,i izvinite na ovako dugom tekstu….

  Dr Eleonora Bede

  10.05.2020. 15:55 Одговори

  Poštovana Mirjana,
  U Vašoj situaciji sada ne može da se proveri RTG snimkom da li nešto nije u redu sa korenovima zuba, a sami ste naveli da ni karijes nije prisutan. Ukoliko ste u drugom stanju, moguće je da se javljaju problemi sa desnima u smislu bola, otoka i krvarenja. Ovo stanje sa densima može da se tretira odgovarajućim metodama i kod trudnica, tako da Vas svakako savetujem da se u tom smislu konsultujete sa svojim stomatologom. Ukoliko se bol ne bude ponavljao, tj. ne budete Više imali akutne probleme u toku trudnoće, svakako nakon porođaja možete uradti RTG snimak svih zuba da se proveri stanje korenova zuba i kostiju vilica. Srdačan pozdrav!

Ljiljana

16.05.2020. 13:10 Одговори

Postovani, prije dvije godine sam stavila krunice na zube. Trenutno osjecam bol na dodir korijena dvojke gore, kao da je malo oteklo. Ovako nemam bolove. Stomatolog je pogledao snimak i ne postoji proces. Sta bi moglo biti u pitanju? Sta uraditi?

  Dr Eleonora Bede

  19.05.2020. 13:59 Одговори

  Poštovana Ljiljana, u nekim slučajevima moguće je da postoje subjetkvne tegobe na zubu, a da se problem na RTG snimku još uvek ne vidi. Ovo se uglavnom dešava kod akutnih problema, ali svakako da je Vaš bol ono što treba uzeti u obzir kao najvažniji parametar. Možete uraditi 3D snimak tog segmenta vilice, na kojem će Vaš stomatolog moći bolje da vidi da li postoji proces na korenu. Ukoliko je potrebno lečiti taj zub, nije obavezno da se most skida, već je proceduru moguće uraditi kroz postojeći most. Srdačan pozdrav!

Jasmina

29.05.2020. 12:31 Одговори

Postovana,
Prije 4 dana sam vadila korijen zuba nakon cega je nastao alveolitis, koji mi je stomatolog sanirao, pijem Linkocin. Medjutim jos uvijek osjecam takvu bol da moram da popijem tabletu protiv bolova. Zakazana sam za vadjenje i gornje 2jke desno zbog upalnog procesa koji ne moze da se sanira lijecenjem ili operacijom. Na to sve stomatolog bi u nedostatku tih zuba odmah nakon vadjenja vrsio ugradnju porculanskog mosta na gornju vilicu od 3jke lijevo dob5ce desno, 8 zuba, cime bi bili obuhvaceni i ovi novoizvadjeni. To bi sve bilo privremeno zacementirano sa pravim porculanskim mostom, koji bi se navodno mogao skinuti ukoliko bi doslo do povlacenja kosti i mesa na ta dva izvadjena zubna mjesta. Molim Vas za misljenje vezano za ugradnju mosta na frisko izvadjene zube gdje su desni jos pod upalom, kao i za mogucnost skidanja trajnih porculanskih navlaka ukoliko bude potrebno?

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2020. 10:51 Одговори

  Poštovana,
  Sa alveolitisom treba biti stripljiv, verujem da ste dobro zbirnuti, ali takav proces zarastanja prosto dugo traje. Ne mora da znači da će se ista situacija ponoviti i sa sledećim vađenjem, ali svakako treba biti oprezan pošto ste pokazali sklonost. Što se tiče privremenog cementiranja stalnog mosta na svežu ranu, ja lično nisam pristalica te metode. Period zarastanja rane može da se premosti i sa privremenim mostom, a za izradu stalnog mosta sačekati minimum 6 nedelja. Srdačan pozdrav!

Neda

01.06.2020. 00:11 Одговори

Postovani, na levoj gornjoj strani su mi bruseni zdrava trojka i sestica koja je vitalna pod plombom, da budu nosači metalokeramickog mosta. Stavljene su mi privremene krunice 4 dana i osećala sam bol u sestici, reagovanje zivca. U početku je to bilo nesnosno ali se smanjilo kako su dani prolazili. Nakon privremenog cementiranja mosta petog dana osetim u toku dana s vremena na vreme zivac ali vrlo malog intenziteta. Medjutim, javlja se tupa bol uveče, bol u predelu mosta koja se prenosi i na donju vilicu, trnjenje. I to traje 3 dana vec, jednom je prestalo samo od sebe, a jednom sam popila tabletu protiv bolova ( bol me je bukvalno probudila). Stomatolog mi je rekao da bi bol trebalo da prestane već 2 dana nakon cementiranja i da se upala zivca donekle toleriše. Medjutim koliko dugo bi to trebalo da traje i šta mi savetujete? Da li bi trebalo izvršiti snimanje, otvaranje zuba? Unapred hvala

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2020. 10:56 Одговори

  Poštovana, blagi bolovi nakon cementiranja zuba se tolerišu u prvih par nedelja. To je posledica reakcije zuba na brušenje i na cement. Bolovi su uglvanom izazvani nečim hladnim ili vrućim, dakle javljaju se na nadražaj i kratkotrajni su. Ono što mene brine u svemu što ste napiseli jeste da Vas je bol probudio, jer to može da ukazuje da upalu živca koja neće proći sama od sebe. Moj savet je da se ponovo posavetujete sa Vašim stomatologom. Srdačan pozdrav!

Sanja

07.06.2020. 11:52 Одговори

Postovani, posle 15 godina skinula sam gornje navlake jel su se desni povukle i na tri zuba sam osecala bol na hladno i ponekad blagi bol ispod navlaka, upalu desni, a i vec je bilo red da se menjaju! Uradjen je snimak! Sada od 6 mojih zuba…na 3 je vadjen živac…na tri nema potrebe i treba da cekam 2 nedelje zbog lecenja i povlacenja desni(paradentoze)…tako kaze stomatolog!! Posle 5 dana ja osecam blagu bol na dodir lecenih zuba….nekad i blago pulsiranje i naravno reakciju na hladno….dali je to normalno….da sacekam jos neki dan ili da se javim stomatologu(nije mi stavio privremene zube). Hvala puno unapred!!

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 11:52 Одговори

  Poštovana Sanja, čekanje od dve nedelje je preporučeno kako bi se desni oporavile i kako bi novi most što bolje bio izrađen. Iz Vašeg pitanja nisam razumela da li je na problematičnim zubima rađeno lečenje sada ili ranije. Ako je rađeno sada, moguće je da osećate blagi bol na pritisak. Bol na zubima koji su lečeni ranije, odnosno kojima je već izvađen živac ne bi smeli da osećate, tako da Vas u tom slučaju savetujem da se obratite svom stomatologu. Srdačan pozdrav!

Dragan

08.06.2020. 21:04 Одговори

Postovana, prije dvije godine sam stavila navlaku na gornju cetvorku i peticu. Poceli su bolovi kod konzumiranja vruce ili hladne hrane. Istovremeno osjecam da sa unutrasnje strane ima mala rupica medju zubima kod desni.
Hvala!

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 11:59 Одговори

  Poštovana, preporučujem Vas da se konsultujete sa svojim stomatologom u vezi ovog problema. U slučjau da navlake ne stoje dobro na zubima, ili su se desni povukle posle dve godine, postoji opasnost da se zubi ispod navlake pokvare. Srdačan pozdrav!

Mario

10.06.2020. 17:54 Одговори

Pozdrav…. Radi se o mostu 3 zuba desno 4 5 i 6 posto sam imao problema s ostalim zubima radio sam snimak cijelih zubi….. 7 je bolila pokvarena je a zubar vidi karijes ispod navlake 6 i kaze da se to nemoze brusit nit nista da most mora dolje posto me to ne boli za sad kaze da mozemo i pričekati jel nezna koliko dugo moze tako bit da ne boli ili da pocnu problemi pa me zanima vase misljenje…. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2020. 12:05 Одговори

  Poštovani, ukoliko se na snimku vidi da je zub ispod mosta pokvaren, most treba odmah skidati. Ukoliko ostavite da zub počne da boli, prvo može da se desi da Vas ta neprijatna situacija zatekne negde gde nećete moći odmah da odete kod stomatologa. Drugo, zub može da se pokvari toliko da više neće biti moguće da se izleči, nego će biti za vađenje. To znači da nećete moći da ponovite isti takav most od 3 zuba. Svaki pokvaren zub treba spašavati što pre. Srdačan pozdrav!

I.

26.06.2020. 18:48 Одговори

Postovana,
Pre par godina mi je na inficirani zub stavljena krunica. Ciscen je par puta, ali me plasi da je ona svakako ostala jel taj zub je bio pod plombom koja je par puta pucala i tu mi je zapadala hrana i da ne bih izgubila zub uradili smo krunicu.. Sve je bilo u redu do pre par dana kada su pocele desni da mi se povlace i da osecam tup bol (U tom zubu nemam zivac pa ne mogu osecati pravi bol) ali tup bol postoji i osecam da mi je natecena ta strana lica ali se ne vidi na oko. S vremena na vreme se pojavi kao ogrebotina na desnima i bol prodje. Sta se desava, da li se nesto skuplja oko zuba pa na taj nacin izadje ili? Svakako cu ici kod zubara, ali bih da cujem i Vase misljenje.
Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  29.06.2020. 16:52 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak tog zuba. Na snimku će se videti da li je na vrhu korena zuba i dalje prisutna infkecija i da li ona prouzrokuje Vaše tegobe. Drugi uzrok može biti upala desni. U svakom slučaju, postoje rešenja za oba ova problema, samo je potrebno da se utvrdi koji je uzrok.

Ostavite komentar