Blog: Lečenje zuba

Zašto zub može da boli nakon popravke?

Zašto zub može da boli nakon popravke?

Tags: , ,

Komentari

74

Sladjana

17.01.2021. 05:42 Одговори

U donjoj vilici mi je radjen zub prvo je lijecen a zatim i plomba.Prva dva dana je bilo ok onda je poceo da me boli.Rekla sam svom zubaru na sta mi je on odg.pi brufen vjerovatno si prehladila.Sad me zaboli tako da me boli pola vilice i put uha pa me pusti.Inace sam na brufenima od 600.Vase misljenje?Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  18.01.2021. 10:16 Одговори

  Poštovana, u određenom broju slučajeva pacijenti osećaju bolove nakon lečenja zuba. Ti bolovi se dešavaju uglavnom prilikom zagriza. Kako vreme prolazi, trebao bi da se smanjaju i na kraju potpuno nestanu. Ukoliko imate spontante bolove, koji se javljaju sami od sebe, savetujem Vas da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom radi nastavka lečenja ovog zuba. Bol zuba u kombinaciji sa prehladom se događa samo kod gornjih zuba, zbog blizine sinusa i to na zubima koji i dalje imaju živac (odnosno na zubima koji nisu lečeni).

Goran

02.02.2021. 20:45 Одговори

Pozdrav,imao sam popravku gornje trojke,zamjena stare plombe,poslije toga zub me bolio na hladno,plomba je ponovo stavljena i sada me zub boli i na dodir,kuckanje po zubu.Molim vas za odgovor.HVALA.

  Dr Eleonora Bede

  03.02.2021. 12:57 Одговори

  Poštovani, potrebno je uraditi pregled i snimak tog zuba da bi se utvrdilo zbog čega se i dalje javljaju bolovi. Ukoliko je kvar bio blizu živca, bolovi su mogći još neko vreme, ali je bitno da zub ne boli sam od sebe. Za smirivanje te vrste bolova postoje određeni materijali koji mogu biti potavljeni na zub privremeno, dok se zub ne oporavi. Ukoliko se javljaju spontani bolovi, to znači da je karijes došao do živca zuba i tada je potreno izvaditi živac.

Danijela Miric

04.02.2021. 18:27 Одговори

Poštovani, danas sam imala skroz malo karijesa na jedinici te je to stomatolog uredno izbrusio i stavio plombu, pa mi se sada na nepcu kraj tog zuba pojavila kao malo oteceno crvenilo slicno kao ranica, pa me zanima da li je to zabrinjavajuce?

  Dr Eleonora Bede

  05.02.2021. 18:00 Одговори

  Poštovana, ne bi trebalo da bude ništa zabrinjavajuće. Najverovatnije je došlo do blage iritacije desni zbog cele procedure koja je sprovedena prilikom popravke zuba. Ranica bi trebalo da prođe sama od sebe nakon par dana.

Safet

17.02.2021. 21:41 Одговори

U ponedjeljak sam popravljao donju sedmicu i stomatolog mi je stavio trosloju plombu. Sada imam problem sa boli na toj strani koja dođe i nestane sama od sebe bez boli na dodir te imam neki osjećaj žuljanja. Da li je zabrinjavajuće?

  Dr Eleonora Bede

  22.02.2021. 11:20 Одговори

  Poštovani, uzrok bola nakon popravke zuba može biti različit. Najjednostavnije rešenje je da se javite svom stomatologu kako bi se utvrdilo da li Vam nova plomba smeta na zagriz, odnosno da li je visoka. Moguće je uraditi i RTG snimak na kome će se videti da li plomba dobro stoji na datom zubu kao i to da li je koren zuba u dobrom stanju. Ukoliko bi se spontani bolovi nastaviti, treba razmišljati u pravcu upale živca, tj. u pravcu lečenja živca.

Amib

25.02.2021. 15:17 Одговори

Mene boli meso povise jedinice vec dva dana popravljao sam zub.Neznam do cega mi je to pa me zanim.Izvinite na smetnji

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:28 Одговори

  Poštovani, u toku popravke zuba može doći do iritacije desni kao posledica upotrebe različitih stomatoloških instrumenata, vaterolni ili zbog davanja anestezije. Ova iritacija bi trebala da prođe sama od sebe u roku od nekoliko dana. Ukoliko se stanje ne poboljša, konsultujte svog stomatologa.

Sladjaa

26.02.2021. 14:55 Одговори

Postovana,pre tri godine mi je lecen zub,”umrtvljen zivac “,sad je poceo da me boli,cak na dodir jezikom ,znaci n tu stranu ne mogu jesti,boli uzasno.Sta to moze biti?

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:32 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi pregled tog zuba kao i RTG snimak. Na snimku će biti moguće utvrditi da li je prisutno zapaljenje oko korena tog zuba. Ukoliko to jeste slučaj, to znači da predhodna intervencija vađenja živca iz tog zuba nije dala dobre rezultate i da je treba ponoviti. Takođe postoji mogućnost da je uzrok bola neki drugi zub u toj regiji vilice, ali da bol zrači i odaje utisak kao da Vas boli zub koji je već umrtvljen.

Milena

27.02.2021. 22:36 Одговори

Poštovani,
Prije dva dana osjetila sam jak bol u glavi, naročito u predjelu nosa i oka, holjelo me i grlo. Uzela sam da pijem ciprinol jer sam pretpostavila prehlada da je. Međutim od juče su počela da me bole gornja 6 i 7 koji su plombirane i to na zagriz uz konstantan pritisak neki, sad me boli i jezik i zubi i grlo i sve😔😔😔

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2021. 16:14 Одговори

  Poštovana, česta je pojava da gornji zubi počnu da bole kada dodje do neke prehlade ili gripe. Ovo se dešava zato što su korenovi gornjih zuba u bliskom odnosu sa sinusima. Ti bolovi su neodređeni, mogu da se dešavaju i pri promeni položaja glave ili pri skakanju. Ukoliko se ispostavi da u pitanju prehlada, zubi će prestati da Vas bole kada prođe ona prođe. Ukoliko zubi nastave da Vas bole bez poboljšanja, trebalo bi da konsultujete svog stomatologa koji bi na osnovu pregleda i analize RTG snimka mogao da proceni da li su zubi koji Vas bole zdravi i u kakvom su stanju postojeće plombe.

Marko

05.03.2021. 23:24 Одговори

Imao sam popravak zuba gdje je stavljen lijek i poslije njega me apsolutno ništa nije bolilo sve dok nije stavljena plomba i sljedećeg dana sam dobio neki bol koji me je bolio isto tako davno prije stavljanja lijeka.

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:35 Одговори

  Poštovani, bol nakon stavljanja plombe i leka može da se javi u prvih nekoliko dana ili nedelja od intervencije. Bitno je da se bol ne javlja sam od sebe i da ima tendenciju da se iz dana u dan smanjuje. Ukoliko se bol ne smanjuje, potrebno je da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom.

Tamara

10.03.2021. 17:32 Одговори

Postovani, prije mjesec dana (mozda i vise) mi je lijecen zub, par puta se ponavljalo jer lijek nije dobro odreagovao, kad se to sve zavrsilo stavljena mi je plomba, medjutim mene zub boli uzasno a od stavljanja plombe je proslo 3-4 sedmice, ne znam sta se dogadja?😟

  Dr Eleonora Bede

  11.03.2021. 10:48 Одговори

  Poštovana, nakon terapije vađenja živca i lečenja zuba uobičajeno je da zub bude osetljiv još neki period. Taj bol se javlja najčešće na zagriz, ne bi trebao da boli sam od sebe. Takođe, tendencija je da se bol smanjuje po malo iz dana u dan. Ukoliko Vas zub boli sam od sebe istim intezitetom, potrebno je da se zub snimi i da se ponovo konsultuje stomatolog radi revizije lečenja.

Sara

15.03.2021. 01:01 Одговори

Poštovani, drugu noć od liječenja zuba počela sam da osjećam jaku bol zuba na dodir ali takodje i čudan osjecaj pulsiranja zuba i mesa oko njega.. Kao da sve trnini,bridi…
Jako sam zabrinuta, ne znam šta se dogadja.? Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  15.03.2021. 10:43 Одговори

  Poštovana, ukoliko je lečenje potpuno završeno, postoji mogućnost da se jave još neke senzacije u prvih nekoliko dana. Ta osetljivost bi trebalo svakog dana da se oseća sve manje i manje, i na kraju da potpuno nestane. Ukoliko se bol pojačava i ne možete noću da spavate, potrebno je da se ponovo javite stomatologu, radi eventualnog ponovnog lečenja tog zuba.

Stefan

20.03.2021. 22:37 Одговори

Poštovani,u novembru sam popravijao šesticu i pre neki dan mee je zub počeo jako boleti na dodiri i hladnu vodu i malo mi se pojavi stalan bol pa ne stane.Šta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2021. 11:53 Одговори

  Poštovani, potrebno je uraditi pregled i RTG snimak tog zuba. Ukoliko je karijes bio dubok, postoji mogućnost da zub nije dobro odreagovao na terapiju sprovedenu u novembru. Potrebno je utvrditi da li je došlo do upale živca i u skladu sa tim sprovesti dalju terapiju.

Milena

22.03.2021. 09:43 Одговори

Postovani,pre mesec i pol dan mi je popravljana i plombirana gornja petica ali nakon par dana taj zub je poceo da boli kada jedem slatko,hladno i vruce.Hoce li osetljivost sa vremenom procim,ili se moram opet popravljati??

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2021. 11:55 Одговори

  Poštovani, potrebno je da utvrdite da li bol ima tendenciju da se smanjuje. Ukoliko je taj bol sve manji i manji, velika je verovatnoća da će u jednom momentu prestati. Ukoliko je bol jednakog intenziteta ili se povećava, potrebno je da se javite svom stomatologu.

Milica

24.03.2021. 13:59 Одговори

Poštovani, na sestici mi je urađena zamjena stare plombe i stavljena je nova. Prije toga me je taj zub bolio na hladno, toplo, uopšte na svaki zagriz, i taj bol je trajao. Sad kad mi je zamjenjena plomba, ponovo mi se javlja sličan bol kao i prije liječenja zuba. Bol se javlja uglavnom dok nesto pijem ili jedem, a ne sam od sebe.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:08 Одговори

  Poštovana, ukoliko je od zamene plombe prošlo svega nekoliko dana, bilo bi dobro da ako bol nije suviše jak, sačekate još nekoliko dana i da pratite da li se bol smanjuje. Bol kakav ste opisali može da se javi kao posledica stavljanja nove plombe, ali on ima tendenciju da se sa vremenom smanjuje i da na kraju potpuno nestane. Ukoliko se posle dužeg vremena situacija ne bude menjala, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

Aida

24.03.2021. 19:43 Одговори

Postovani,
U ponedjeljak sam bila kod zubara, gdje me je pitao da li zelim da pokusamo spasiti zub ili pod klijesta, na sto sam ja odgovorila da zelim pokusati spasiti zub. Ne znam sta je radio, ali nakon tog posjeta mi je oteklo meso iznad zuba, obraz tako da mi je zatvorilo pola oka, a o bolovima da ne pricam. Da li je to u nekim slucajevima normalno (ako da, u kojim) ili da mu se javim ponovo? Imam zakazano sljedece sedmice ponovo.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:11 Одговори

  Poštovana, obavezno se odmah javite svom stomatologu. Otok može biti rekacija u toku lečenja zuba i ne znači da lečenje neće na kraju biti uspešno, ali je važno da se odmah reaguje. Zub je potrebno odmah ponovo otvoriti i po potrebi prepisati terapiju antibioticima.

Postovani

24.03.2021. 22:23 Одговори

Popravi sam zub, pre nekoliko nedelja ali me boli samo na hladno, ne i na slatko, bio sam kod zubara da popravim jos jedan zub i nista nije pomenuo da taj zub sto me boli na hladno nije uredu, bol prodje nakon 2-3 sekunde, da li mozete nesto vise o tome da mi kazete
Unapred Vam se zahvaljujem

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:30 Одговори

  Poštovani, zbog celog postupka i načina na koji se plomba postavlja, zub trpi neku vrstu iritacije. To je normalan proces, pitanje je samo različite osetljivosti od osobe do osobe, nekoga će boleti, a nekoga neće. Takođe zavisi i od toga da li je ceo protokol postavljanja plombe urađen na pravilan način. Ukoliko je u tom smislu sve u redu, osetljivost koju imate bi trebalo iz dana u dan da bude sve slabija i slabija, pa da na kraju potpuno nestane. Ukoliko se bol ne bude smanjivao u narednih mesec dana, konsultujte stomatologa. Postoje određeni lekovi i podloge koje mogu da se stave ispod plombe kod preosetljivih zuba i koje će pomoći u rešavanju Vašeg problema.

dragana

24.03.2021. 22:52 Одговори

zdravo, ja sam danas pravila zub na doljnu vilicu sa desne strane megjutim jer mi je bio skrsen zub malo morao je da mi stavi 2 anestezije ali kad je prestala anestezija da deluje i to posle 3 sati dobila sam mnogo jacu bol i to kod vilice gde mi je stavljao anesteziju , popila sam antibiotik i tablete za bol al nista ne pomaze , stavljam cak i hladnu oblogu al ne vredi. Molim vas za savjet

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:45 Одговори

  Poštovana, anestezija za donju vilicu ume da bude prilično bolna, pogotovo ako ste dobili dve doze. Potrebno je nekoliko dana da se tkivo na mestu uboda oporavi. Nije potrebno da uzimate antibiotike, a lekove protiv bolova možete uzimati po potrebi. Oblog spolja nemojte držati duže od 2-3 minuta, i taj postupak ponovite par puta dnevno.

Jelena

26.03.2021. 07:56 Одговори

Postovani, pre tri dana izvadjen minje umnjak, nakon par sati napravio se mali krvni ugrusak koji se odvojio ali jos je tu. Ujedno su mi otvarana jos dva donja zuba i stavljen lek. Osecam neku bol, ne znam dal je od anestezija od vadjenja ili ipak od ya dva zuba u kojima je lek. Imam osecaj da mi se iritirala malo koza tu gde stoji lek. Pijem paracetamol i kad gall popijem bol trenutno prodje. Dojim bebu, ne znam da li je ovaj bol normalan i da li smem jos nesto da popijem? Molim za vase misljenje. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  26.03.2021. 17:55 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste praktično prošli kroz tri zahvata istovremeno, normalno je da osećate neke tegobe. Uobičajeno je da boli rana posle vađenja umnjaka, a normalno je i da bole zubi u koje je stavljen lek. Čak i sam ubod od anestezije može da boli do nekoliko dana. Ukoliko to nisu prejaki bolovi i pomaže Vam trenutna terapija, ne treba da se birnete niti da menjate terapiju. Potrebno je da prođe još nekoliko dana kako bi se situacija smirila. Ukoliko se stanje pogorša, slobodno se javite svom stomatologu.

Aleksandar

02.04.2021. 18:11 Одговори

Postovani juce mi je stavljen lek otrov arsenik na donju sedmicu i nije me bolelo sve do danas popodne sada me uzasno boli i taj zub i cela desna strana. Da li je to normalno posle stavljanja otrova da zub boli jedan ili dva dana dok ne umrtvi zivac? Zahvaljujem puno

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:06 Одговори

  Poštovani, normalno je da ovaj lek izazove bolove par dana. Po potrebi možete uzeti neki od lekova protiv bolova koji inače koristite.

Ivona

03.04.2021. 16:36 Одговори

Dobar dan.Menjala sam plombu crnu i zubar mi je stavio belu,inace crna plomba je stajala 15ak godina,nikad me zub zaboleo nije,šestica je zub,kada sam promenila zub je poceo da boli,zadnja 3 dana bas jako na zagriz na dodir,zub je inace mrtav,otisla sam danas kod dezurnog zubara,odmah je rekla da je za vadjenje,proces malo ima negde i da se kao malo ljulja.Da li je moguce lecenje zuba,i da li se ovo desilo zbog menjanja plombe? Hvala Vam puno

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:19 Одговори

  Poštovana, ukoliko je na korenu zuba prisutan porces, to je problem koji je nastao mnogo ranije i polako se razvijao mesecima ili godinama. Ukoliko zub nema živac, bolovi nisu povezani sa menjanjem plombe. Na osnovu pregleda i analize RTG snimka moguće je uraditi procenu da li je takav zub moguće ponovo izlečiti, uraditi malu hiruršku operaciju kojom bi se odstranio proces ili je potrebno izvaditi ga.

Tadija

06.04.2021. 17:46 Одговори

Postovani, danas sam bio kod zubara i brusila mi je karijes. Nakon toga stavila mi je plombu. Proslo je od toga 2 sata mene zub pocinje sve jace boliti. Da li moze doci do upale??

  Dr Eleonora Bede

  09.04.2021. 11:47 Одговори

  Poštovani, ukoliko je bakterijska infekcija iz karijesa došla do živca, tada je moguće da je došlo do upale živca. Na osnovu pregleda i analize rtg snimka može se reći da li je to kod Vas slučaj. Ukoliko Vas taj zub boli sam od sebe, ponovo se javite svom stomatologu.

Kelly

07.04.2021. 15:42 Одговори

Postovani, radila sam prekjucer popravku sestice. Stavljena mi je plomba i jos uvijek osjecam bol pri zagrizu, a nekad i bol samu od sebe. Kada mi je radjena popravka, anestezija mi je kasnije trajala 6sati. Je li bol normalna u pocetku, ili je neki problem nastao?

  Dr Eleonora Bede

  09.04.2021. 11:51 Одговори

  Poštovana, ukoliko osetite jači pritisak na taj zub kada zagrizete, plomba bi trebalo malo da se koriguje. Ukoliko je bol spontan i dešava se sam od sebe, potrebno je uraditi RTG snimak i pregled zuba da bi se utvrdilo da li su ti bolovi posledica upale živca. Bol u početku je normalan ako se javlja na provokaciju hladnog, slatkog, a zatim odmah nakon toga prođe.

Vladimir

16.04.2021. 17:02 Одговори

Postovani, pre par dana sam stavljao plombu. Od starta imam jako čudan osećaj… Kao da mi je plomba višak, nije deo zuba. Imam drugačiji osećaj koji kod drugih plombiranja nisam imao. Kao da imam nešto u zubu što trebam da izvadim. Pritom ne govorim o onom osecaju prilikom zagriza, ili kada se plomba ne obradi na kraju dobro. Bol trenutno nemam. Da li trebam da se javim zubaru ili je to normalan proces privikavanja? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  17.04.2021. 11:19 Одговори

  Poštovani, najverovatnije je nova plomba drugačijeg oblika i veličine nego što je to bio slučaj ranije, pa Vam je neobično. Ukoliko se ne naviknete u roku od nekoliko dana, slobodno se obratite svom stomatologu koji može da popravi oblik tako da Vam odgovara.

Ljiljana S

18.04.2021. 08:36 Одговори

Pre 2 dana mi je zamenjena plomba na šestici a ujedno sam imala mali kvar na strani do sedmice. Nikakav bol nisam osećala do sinoć a sada me boli sedmica i šestica na dodir i desni oko ta dva zuba, ne mogu da jedem na toj strani. Molim vas vaše mišljenje, unapred zahvalna.

  Dr Eleonora Bede

  19.04.2021. 08:11 Одговори

  Poštovana, nakon stavljanja nove plombe na zub uobičajeno je da sam zub i desni budu osetljivi u prvih nekoliko dana. To se dešava zbog svih materijala i instrumenata koji se koriste u toku stavljanja plombe. Nakon nekoliko dana, bol bi trebao da počne da se smanjuje i na kraju da potpuno nestane. Kod težih slučajeva, osetljivost može da traje i nekoliko sedmica, ali je bitno da se intenzitet bola postepeno smanjuje. Ukoliko je bol istog intenziteta, možete se obratiti svom stomatologu radi ponovnog pregleda i eventualnog RTG snimka.

Zoran

20.04.2021. 08:20 Одговори

Pre dva dana sam plombirao jedinicu, imala je dve manje tackice sa jedne i druge strane, boli kada pijem vodu, i prilikom ulaska hladnog vazduha

  Dr Eleonora Bede

  21.04.2021. 09:01 Одговори

  Poštovani, bez obizra na to koliki je karijes, zub može da reaguje nakon postavljanja nove plombe. To se dešava zbog samo postupka i načina na koji se plomba vezuje za zub. Potrebno je da sačekate nekoliko dana i da pratite da li se ta osetljivost smanjuje. Ukoliko primetite poboljšanje, bol će proći sama od sebe i taj zub ne treba da Vas brine. U suprotnom, obratite se svom stomatologu radi pregleda i analize da li su plombe adekvatno postavljene na zub.

Jelena

25.04.2021. 17:21 Одговори

Pre nedelju dana sam popravljala zub. Kada mi je stavila zubarka lek mesec dana me nista nije bolelo. Medjutim kada je popunila zub postojao je visak plombe ali je doktorka malo vise skinula taj visak, pogotovo izmedju 2 zuba i sada kada grizem osecam pritisak koji traje oko sat vremena posle jela. Imam dubok zagrizaj i kao da se stvara pritisak zbog manjak plombe. Da li mozete sa me posavetujete kako da stomatolog resi problem? Pre nedelju dana sam popravljala zub

  Dr Eleonora Bede

  26.04.2021. 09:14 Одговори

  Poštovana, svaka plomba zahteva da ima određenu debljinu, ali ponekad to nije moguće postići, pogotovo kod dubokog zagriza. Vaša doktorka je plombu stanjila tako da Vam ne smeta pri zagrizu. Ukoliko i dalje imate tegobe, potrebno je da se plomba zameni novom, koja će biti odgovarajućih dimenzija, što na žalost u Vašem slučaju može da zahteva uklanjanje zdravog zubnog tkiva na račun plombe.

Ena

28.04.2021. 22:47 Одговори

Postovani,

Popravljala sam gornju peticu i doktorka je skinula dosta viska kako bi “upala” folija koju nosim nocu, takodje doktorka mi je malo izbrusila spiceve na sestici kako bi zagrizaj bio bolji ali sad imam problem sto kad zagrizem, zubi ne leze ravnomerno vec kao da levaa strana na kojoj je sve to radjeno “upada” ka unutrasnjoj strani (strana ka nepcu) i donja cetvorka mi udara o gornju. Previse mi upada zagrizaj i osetim udaranje cetvorke. Molim Vas ako mozete da me posavetujete da li postoji resenje? Sesticu treba da popravim posle praznika svakako. Da li moze zubarka da mi doda plombe na petici i sestici i nekako uspostavi ravniji zagrizaj?

  Dr Eleonora Bede

  29.04.2021. 19:11 Одговори

  Poštovana, sve što je uklonjeno sa zuba može da se nadoknadi plombama. Ukoliko su pravljene veće izmene na zagrizu, savetujem Vas da napravite novu noćnu foliju, umesto da se zubi prilagođavaju staroj foliji.

Ana

30.04.2021. 23:15 Одговори

Poštovana, prije mjesec dana popravila sam prvi karijes. Gornja sedmica i karijes je pronađen na rengenu. Trebalo mi je sigurno vise od dva tjedna da prestanem osjećati zub i da mi ne smeta zagriz. Nakon toga zub mi je bio osjetljiv i javila sam se doktorici koja je malo obrusila zub i stavila florid. Sada osjetljivosti vise nema ali ne znam dali bi se opet trebala javiti zbog sljedećeg. Kada grizem tvrdu hranu ne osjecam bol ali jednostavno imam osjećaj da ne mogu slobodno zagristi kao na drugoj strani vilice. Zanima me dali je to normalno i dali trebam još pričekati da taj osjećaj nestane ili bi trebalo raditi neku intervenciju? Hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  02.05.2021. 10:36 Одговори

  Poštovana, ukoliko to nisu jaki bolovi, možete sačekate još malo da vidite da li će se situacija smiriti sama od sebe. Često se kod postavljanja belih plombi javlja osetljivost, koja nakon nekog vremena prođe sama od sebe. Koliko će taj period trajati je veoma individualno i potrebno je samo da pratite taj zub.

Maja

04.05.2021. 11:28 Одговори

Postovana, zamenjena mi je plomba na sedmici gore…i od tad krecu bolovi, ali na zagrizaj, i kad provucem konac, kao u zivac da me ubode… Opet mi zamenjena, stavljena meksa bela plomba, a sad boli identicno, plus i na hladno i toplo. A na hladno otkida, na par sekundi bole zubi cele gornje polovine vilice. Molim vas za misljenje 😕 Inace, trudna sam, pa ne mogu rtg da uradim.

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:30 Одговори

  Poštovana, postoji mogućnost da je zub loše odragovao na celu proceduru stavljanja plombe. Postoje lekovi koji mogu da se stave na zub i koji stoje i do 6 nedelja. Takva vrsta leka služi da smanji bolove i umiri zub. Nakon smirivanja zuba može ponovo da se stavi prava plomba.

Teodora

13.05.2021. 13:15 Одговори

Postovani,

Zubi su mi se iskvarili u poslednjih par godina bas brzo, pocela sam svake nedelje da idem kod stomatologa unazad 2 mjeseca ali mi problem pravi jedan zub koji je i ranije lijecen, moj stomatolog ga je dva puta otvorio i zatvorio i kaze da na snimku to izgleda kao da je ok napunjeno i da ne bi trebalo da boli, a ako se bol nastavi da moram izvaditi zub. Da li je stvarno vadjenje zuba neophodno ako korijen izgleda jos uvijek zdravo? Za bolove mi bas nista ne pomaze, vise ne znam ni sta da popijem, mozete li mi reci postoji li neka kombinacija ljekova koja mi moze pomoci?

  Dr Eleonora Bede

  14.05.2021. 14:03 Одговори

  Poštovana, ukoliko je živac izvađen iz tog zuba a on i dalje boli, tada zaista ponestaje rešenja. Zubi ponekad imaju jako kompleksnu anatomiju, te je moguće da deo živca ostane i nije ga moguće pronaći niti izvaditi. Taj deo zadaje probleme i bolove, iako zub na snimku izgleda dobro. Ukoliko se bolovi iz dana u dan polako ne smire i ne popuste, moraćete se konsultovati sa svojim stomatologom oko vađenja.

Mihailo

16.05.2021. 19:05 Одговори

Poštovani, pre sedam dana popravio sam gornju šesticu i peticu, stavljena bela plomba, iz četvorke mi je izvadjen živac i pre tri dana su napunjeni kanali.
Još dok je lek za umrtvljivanje bio u četvorci primetio sam kao žuljanje na zagrizaj izmedju šestice i petice. Međutim danas se pojavio bol na zagrizaj, na toplo i hladno zubi nemaju reakciju, ponovo sam posetio stomatologa i kaže da nema viška plombe. Zub me ne boli na dodir ni sa jedne strane, osim odozdo. Sta moze da bude uzrok bola? Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  18.05.2021. 10:22 Одговори

  Poštovani, posle svake stomatološke intervencije moguće je da bude prisutna osetljivost u prvih nekoliko dana. Kod nekih pacijenata se produži i na nekoliko nedelja. U Vašem slučaju ova osetljivost je moguća ili kao posledica vađenja živca ili kao posledica postavljanja nove plombe. U narednom periodu bol bi trebao da bud sve manji i manji. Ukoliko se bol ne povuče, ponovo se javite svom stomatologu radi dodatnog pregleda i RTG snimka.

Mirjana

25.05.2021. 17:57 Одговори

Poštovani,danas je dr stavila lek u donju 7,mene od tada boli još više taj zub? Rekla je da lek držim do 20.06.
Inače,dal je moguće da mi je od tog zuba bol otišao na vilicu,da sam pomislila da je od gornjeg umnjaka bol?

  Dr Eleonora Bede

  28.05.2021. 09:14 Одговори

  Poštovani, sve zavisi od toga kakav lek je stavljen. Ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, tada je moguće da će Vas prvog i drugog dana taj zub boleti. Takođe, bolovi mogu da se šire i da zrače u okolne strukture.

Irena

28.05.2021. 23:28 Одговори

Danima bolovi od umnjaka,bol u uhu i ta strana vilice svaki zub. Zub otvoren i stavljen lek. To je bilo juče,nakon toga povremeno žiganje ali ne strašno. Večeras katastrofa od bola.Opet lek za bolove. O čemu se radi? Stavljen je lek da umrtvi živac. Svakako ću ponovo kod zubara….

  Dr Eleonora Bede

  30.05.2021. 11:48 Одговори

  Poštovani, jaki bolovi su normalna rekacija na lek za umrtvljavanje živca, to se uglavnom najavi pacijentu u napred da može da se dogodi. Nakon delovanja ovog leka zub više neće boleti.

Tatjana

29.05.2021. 17:43 Одговори

Zdravo .imala sam karijes na zubu i polomio mise malo tako da sam imala malu rupicu i to uzasno boli bila sam kod zubara i ocistio je karijes ali je rupicu napravio vecu.stavio mije plombu ali me i dalje boli .molim vas da mi odgovorite dali je normalno da se javi bol kada imamo plombe .ili je mozda zubareva greska oko plombe.

  Dr Eleonora Bede

  30.05.2021. 11:47 Одговори

  Poštpvana, kada se uklanja karijes, normalno je da šupljina postane veća kako bi se sve očistilo. Ukoliko Vas zub boli na provokaciju (hladno, slatko, zagriz), to je rekacija na novu plombu i trebalo bi vremenom da se smanji i prođe. Ukoliko se to ne desi, ili zub počne da Vas boli sam od sebe, konsultutjte ponovo stomatologa.

Suzana

02.06.2021. 14:33 Одговори

Zdravo,imala sam opravku jucer zuba 6 donja vilica izvadila doktorka jedan lek jel nije dovoljno umrtvijo zivac pa stavila drugi lek,ali sad imam neki cudan bol na zagrizak i kao dami oko zubi koji su zdravi i oko taj zub koj se leci pocinje otok,sta da raditi i zbog cega je sad ta bol?

  Dr Eleonora Bede

  02.06.2021. 15:12 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas zub boli, to je uobičajena reakcija na lek koji treba da umrtvi živac. Najčešće traje jedan ili dva dana. Ukoliko se javlja otok na desnima, to je neželjena reakcija i potrebno je da se odmah javite svom stomatologu.

Isidora

02.06.2021. 18:13 Одговори

Dobar dan moja priča počinje ovako imala sam jak bol u gornjoj vilici sa leve strane zub br. 7 i javila sam se stomatologu kada mi je stavila lek da umrtvi živac mene je bolelo kad sam za 7 dana otišla ponovo i rekla da me boli pokušala je da me napravi ludom i rekla mi je da me sigurno ne boli taj zub nego neki drugi kada sam otišla da mi proširi kanal i izvadi živac sa onim tankim iglicama počela sam da plačem od bolova sve je radila bez anestezije i taj dan sam popila (kafetin, andol, brufen i 2 kesice Dolpirinna od po 50mg) sutra dan mi je napunila kanal i stavila plombu i sad imam osećaj kao da mi je u zubu zaglavljeno nešto boli me na zagriz da li je to normalno? Inače imam nepunih 18 godina.

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2021. 10:27 Одговори

  Poštovana, terapija koja je sprovedena se ne radi bez anestezije.
  Potrebno je detaljnim kliničkim pregledom i analizom novog RTG snimka (nakon punjenja zuba) utvrditi kako je zub napunjen (da li je živac izvađen u celosti), utvrditi da li Vam je zagriz na tom zubu dobar i proveriti da li neki od susednih zuba ima neku vrstu oštećenja ili karijes, pa da se na osnovu toga sumnja na susedne zube.

Zivko

08.06.2021. 16:07 Одговори

Prosle sedmice sam popravio 2 zuba i skinuo kamenac. 1 gore zub, i jedan dole. Nista nije bililo, sem tih zuba na kom je radjen kamenac. Dva dana su komstantno blago bolila. I to je ok.
Danas sam radio novi zub, kod istog zubara na gornjoj vilici. Nije bio puno pokvaren. I kad je stavio blombu, poceo je da boli. Onako bol nije bas blaga, malo jace se osjeti. Naprimer kad je kamenac skidat, tad kad se zapricam sa nekim ili se zauzmem za nesto, ne osjetim bol sto znaci da je blago. A sad, ne mogu zaboraviti na taj nacin na bol jer malo jace boli.
Citao sam ovde par komentara, uglavnom ljude boli kad zagrizu ili jedu.
Mene boli i bez jedenja i pijenja jer nisam jos nista pojeo od kako sam uradio a proslo je oko 5 sati.
Da li je to normalno da boli sam od sebe ili nije?

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:41 Одговори

  Poštovani, ukoliko se bol javlja na bilo koju provokaciju (hladno, slatko, zagriz…) i zatim se smiri, verovatno je došlo da iritacije zube usled postavljanja nove plombe, i taj bol će se vremenom smanjiti i nestati. Ukoliko Vas zub boli sam od sebe, i ne prestaje, javite se ponovo svom stomatologu, jer ovakva vrsta bola neće proći sama od sebe.

Rada

09.06.2021. 06:43 Одговори

Poštovana, hirurški mi je izvađen donji desni umnjak i bolovi su bili zaista veliki, pa sam cijelo vrijeme pila po 3-4 tablete za bolove. Na kontroli, nakon 7 dana mi je pod anestezijom čišćena rana. Skinuti su i konci. Evo već 5ti dan kako me boli cijeli desni dio vilice, desni i 6ca i 7ca (pretpostavljam da se bol prenosi, ali i da napomenem da su bolovi blaži), a juče mi se javio i blagi bol u desnom uhu… Pored 7ce mi se sa spoljne strane zuba nalazi kao jedna loptica, za koju mislim da je uzrok bola. Otok mi se povukao, kao i modrice, ali sam samo htjela da provjerim da li je normalno da bol traje već dvije nedelje, a da se pri tom javlja i bol u uhu? Srdačan pozdrav i hvala!

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:49 Одговори

  Poštovana, iz svega što ste napisali mogu samo da zaključim da je u Vašem slučaju vađenje bilo teško i da je ostavilo posledice. To se ne dešava često, ali može da se desi kod osetljivih ljudi ili komplikovanih vađenja. Ukoliko se promena pored sedmice još uvek nije povukla, a Vaš stomatolog to u međuvremenu nije pregledao, trebalo bi da mu se javite radi toga, čisto da budete sigurni da je sve okej, samo da oporavak u Vašem slučaju traje malo duže.

Ostavite komentar