Blog: Lečenje zuba

Zašto zub može da boli nakon popravke?

Zašto zub može da boli nakon popravke?

Tags: , ,

Komentari

214

Sladjana

17.01.2021. 05:42 Одговори

U donjoj vilici mi je radjen zub prvo je lijecen a zatim i plomba.Prva dva dana je bilo ok onda je poceo da me boli.Rekla sam svom zubaru na sta mi je on odg.pi brufen vjerovatno si prehladila.Sad me zaboli tako da me boli pola vilice i put uha pa me pusti.Inace sam na brufenima od 600.Vase misljenje?Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  18.01.2021. 10:16 Одговори

  Poštovana, u određenom broju slučajeva pacijenti osećaju bolove nakon lečenja zuba. Ti bolovi se dešavaju uglavnom prilikom zagriza. Kako vreme prolazi, trebao bi da se smanjaju i na kraju potpuno nestanu. Ukoliko imate spontante bolove, koji se javljaju sami od sebe, savetujem Vas da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom radi nastavka lečenja ovog zuba. Bol zuba u kombinaciji sa prehladom se događa samo kod gornjih zuba, zbog blizine sinusa i to na zubima koji i dalje imaju živac (odnosno na zubima koji nisu lečeni).

Goran

02.02.2021. 20:45 Одговори

Pozdrav,imao sam popravku gornje trojke,zamjena stare plombe,poslije toga zub me bolio na hladno,plomba je ponovo stavljena i sada me zub boli i na dodir,kuckanje po zubu.Molim vas za odgovor.HVALA.

  Dr Eleonora Bede

  03.02.2021. 12:57 Одговори

  Poštovani, potrebno je uraditi pregled i snimak tog zuba da bi se utvrdilo zbog čega se i dalje javljaju bolovi. Ukoliko je kvar bio blizu živca, bolovi su mogći još neko vreme, ali je bitno da zub ne boli sam od sebe. Za smirivanje te vrste bolova postoje određeni materijali koji mogu biti potavljeni na zub privremeno, dok se zub ne oporavi. Ukoliko se javljaju spontani bolovi, to znači da je karijes došao do živca zuba i tada je potreno izvaditi živac.

Danijela Miric

04.02.2021. 18:27 Одговори

Poštovani, danas sam imala skroz malo karijesa na jedinici te je to stomatolog uredno izbrusio i stavio plombu, pa mi se sada na nepcu kraj tog zuba pojavila kao malo oteceno crvenilo slicno kao ranica, pa me zanima da li je to zabrinjavajuce?

  Dr Eleonora Bede

  05.02.2021. 18:00 Одговори

  Poštovana, ne bi trebalo da bude ništa zabrinjavajuće. Najverovatnije je došlo do blage iritacije desni zbog cele procedure koja je sprovedena prilikom popravke zuba. Ranica bi trebalo da prođe sama od sebe nakon par dana.

Safet

17.02.2021. 21:41 Одговори

U ponedjeljak sam popravljao donju sedmicu i stomatolog mi je stavio trosloju plombu. Sada imam problem sa boli na toj strani koja dođe i nestane sama od sebe bez boli na dodir te imam neki osjećaj žuljanja. Da li je zabrinjavajuće?

  Dr Eleonora Bede

  22.02.2021. 11:20 Одговори

  Poštovani, uzrok bola nakon popravke zuba može biti različit. Najjednostavnije rešenje je da se javite svom stomatologu kako bi se utvrdilo da li Vam nova plomba smeta na zagriz, odnosno da li je visoka. Moguće je uraditi i RTG snimak na kome će se videti da li plomba dobro stoji na datom zubu kao i to da li je koren zuba u dobrom stanju. Ukoliko bi se spontani bolovi nastaviti, treba razmišljati u pravcu upale živca, tj. u pravcu lečenja živca.

Amib

25.02.2021. 15:17 Одговори

Mene boli meso povise jedinice vec dva dana popravljao sam zub.Neznam do cega mi je to pa me zanim.Izvinite na smetnji

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:28 Одговори

  Poštovani, u toku popravke zuba može doći do iritacije desni kao posledica upotrebe različitih stomatoloških instrumenata, vaterolni ili zbog davanja anestezije. Ova iritacija bi trebala da prođe sama od sebe u roku od nekoliko dana. Ukoliko se stanje ne poboljša, konsultujte svog stomatologa.

Sladjaa

26.02.2021. 14:55 Одговори

Postovana,pre tri godine mi je lecen zub,”umrtvljen zivac “,sad je poceo da me boli,cak na dodir jezikom ,znaci n tu stranu ne mogu jesti,boli uzasno.Sta to moze biti?

  Dr Eleonora Bede

  26.02.2021. 17:32 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi pregled tog zuba kao i RTG snimak. Na snimku će biti moguće utvrditi da li je prisutno zapaljenje oko korena tog zuba. Ukoliko to jeste slučaj, to znači da predhodna intervencija vađenja živca iz tog zuba nije dala dobre rezultate i da je treba ponoviti. Takođe postoji mogućnost da je uzrok bola neki drugi zub u toj regiji vilice, ali da bol zrači i odaje utisak kao da Vas boli zub koji je već umrtvljen.

Milena

27.02.2021. 22:36 Одговори

Poštovani,
Prije dva dana osjetila sam jak bol u glavi, naročito u predjelu nosa i oka, holjelo me i grlo. Uzela sam da pijem ciprinol jer sam pretpostavila prehlada da je. Međutim od juče su počela da me bole gornja 6 i 7 koji su plombirane i to na zagriz uz konstantan pritisak neki, sad me boli i jezik i zubi i grlo i sve😔😔😔

  Dr Eleonora Bede

  28.02.2021. 16:14 Одговори

  Poštovana, česta je pojava da gornji zubi počnu da bole kada dodje do neke prehlade ili gripe. Ovo se dešava zato što su korenovi gornjih zuba u bliskom odnosu sa sinusima. Ti bolovi su neodređeni, mogu da se dešavaju i pri promeni položaja glave ili pri skakanju. Ukoliko se ispostavi da u pitanju prehlada, zubi će prestati da Vas bole kada prođe ona prođe. Ukoliko zubi nastave da Vas bole bez poboljšanja, trebalo bi da konsultujete svog stomatologa koji bi na osnovu pregleda i analize RTG snimka mogao da proceni da li su zubi koji Vas bole zdravi i u kakvom su stanju postojeće plombe.

Marko

05.03.2021. 23:24 Одговори

Imao sam popravak zuba gdje je stavljen lijek i poslije njega me apsolutno ništa nije bolilo sve dok nije stavljena plomba i sljedećeg dana sam dobio neki bol koji me je bolio isto tako davno prije stavljanja lijeka.

  Dr Eleonora Bede

  06.03.2021. 15:35 Одговори

  Poštovani, bol nakon stavljanja plombe i leka može da se javi u prvih nekoliko dana ili nedelja od intervencije. Bitno je da se bol ne javlja sam od sebe i da ima tendenciju da se iz dana u dan smanjuje. Ukoliko se bol ne smanjuje, potrebno je da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom.

Tamara

10.03.2021. 17:32 Одговори

Postovani, prije mjesec dana (mozda i vise) mi je lijecen zub, par puta se ponavljalo jer lijek nije dobro odreagovao, kad se to sve zavrsilo stavljena mi je plomba, medjutim mene zub boli uzasno a od stavljanja plombe je proslo 3-4 sedmice, ne znam sta se dogadja?😟

  Dr Eleonora Bede

  11.03.2021. 10:48 Одговори

  Poštovana, nakon terapije vađenja živca i lečenja zuba uobičajeno je da zub bude osetljiv još neki period. Taj bol se javlja najčešće na zagriz, ne bi trebao da boli sam od sebe. Takođe, tendencija je da se bol smanjuje po malo iz dana u dan. Ukoliko Vas zub boli sam od sebe istim intezitetom, potrebno je da se zub snimi i da se ponovo konsultuje stomatolog radi revizije lečenja.

Sara

15.03.2021. 01:01 Одговори

Poštovani, drugu noć od liječenja zuba počela sam da osjećam jaku bol zuba na dodir ali takodje i čudan osjecaj pulsiranja zuba i mesa oko njega.. Kao da sve trnini,bridi…
Jako sam zabrinuta, ne znam šta se dogadja.? Hvala unaprijed.

  Dr Eleonora Bede

  15.03.2021. 10:43 Одговори

  Poštovana, ukoliko je lečenje potpuno završeno, postoji mogućnost da se jave još neke senzacije u prvih nekoliko dana. Ta osetljivost bi trebalo svakog dana da se oseća sve manje i manje, i na kraju da potpuno nestane. Ukoliko se bol pojačava i ne možete noću da spavate, potrebno je da se ponovo javite stomatologu, radi eventualnog ponovnog lečenja tog zuba.

Stefan

20.03.2021. 22:37 Одговори

Poštovani,u novembru sam popravijao šesticu i pre neki dan mee je zub počeo jako boleti na dodiri i hladnu vodu i malo mi se pojavi stalan bol pa ne stane.Šta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2021. 11:53 Одговори

  Poštovani, potrebno je uraditi pregled i RTG snimak tog zuba. Ukoliko je karijes bio dubok, postoji mogućnost da zub nije dobro odreagovao na terapiju sprovedenu u novembru. Potrebno je utvrditi da li je došlo do upale živca i u skladu sa tim sprovesti dalju terapiju.

Milena

22.03.2021. 09:43 Одговори

Postovani,pre mesec i pol dan mi je popravljana i plombirana gornja petica ali nakon par dana taj zub je poceo da boli kada jedem slatko,hladno i vruce.Hoce li osetljivost sa vremenom procim,ili se moram opet popravljati??

  Dr Eleonora Bede

  22.03.2021. 11:55 Одговори

  Poštovani, potrebno je da utvrdite da li bol ima tendenciju da se smanjuje. Ukoliko je taj bol sve manji i manji, velika je verovatnoća da će u jednom momentu prestati. Ukoliko je bol jednakog intenziteta ili se povećava, potrebno je da se javite svom stomatologu.

Milica

24.03.2021. 13:59 Одговори

Poštovani, na sestici mi je urađena zamjena stare plombe i stavljena je nova. Prije toga me je taj zub bolio na hladno, toplo, uopšte na svaki zagriz, i taj bol je trajao. Sad kad mi je zamjenjena plomba, ponovo mi se javlja sličan bol kao i prije liječenja zuba. Bol se javlja uglavnom dok nesto pijem ili jedem, a ne sam od sebe.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:08 Одговори

  Poštovana, ukoliko je od zamene plombe prošlo svega nekoliko dana, bilo bi dobro da ako bol nije suviše jak, sačekate još nekoliko dana i da pratite da li se bol smanjuje. Bol kakav ste opisali može da se javi kao posledica stavljanja nove plombe, ali on ima tendenciju da se sa vremenom smanjuje i da na kraju potpuno nestane. Ukoliko se posle dužeg vremena situacija ne bude menjala, slobodno se ponovo obratite svom stomatologu.

Aida

24.03.2021. 19:43 Одговори

Postovani,
U ponedjeljak sam bila kod zubara, gdje me je pitao da li zelim da pokusamo spasiti zub ili pod klijesta, na sto sam ja odgovorila da zelim pokusati spasiti zub. Ne znam sta je radio, ali nakon tog posjeta mi je oteklo meso iznad zuba, obraz tako da mi je zatvorilo pola oka, a o bolovima da ne pricam. Da li je to u nekim slucajevima normalno (ako da, u kojim) ili da mu se javim ponovo? Imam zakazano sljedece sedmice ponovo.

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:11 Одговори

  Poštovana, obavezno se odmah javite svom stomatologu. Otok može biti rekacija u toku lečenja zuba i ne znači da lečenje neće na kraju biti uspešno, ali je važno da se odmah reaguje. Zub je potrebno odmah ponovo otvoriti i po potrebi prepisati terapiju antibioticima.

Postovani

24.03.2021. 22:23 Одговори

Popravi sam zub, pre nekoliko nedelja ali me boli samo na hladno, ne i na slatko, bio sam kod zubara da popravim jos jedan zub i nista nije pomenuo da taj zub sto me boli na hladno nije uredu, bol prodje nakon 2-3 sekunde, da li mozete nesto vise o tome da mi kazete
Unapred Vam se zahvaljujem

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:30 Одговори

  Poštovani, zbog celog postupka i načina na koji se plomba postavlja, zub trpi neku vrstu iritacije. To je normalan proces, pitanje je samo različite osetljivosti od osobe do osobe, nekoga će boleti, a nekoga neće. Takođe zavisi i od toga da li je ceo protokol postavljanja plombe urađen na pravilan način. Ukoliko je u tom smislu sve u redu, osetljivost koju imate bi trebalo iz dana u dan da bude sve slabija i slabija, pa da na kraju potpuno nestane. Ukoliko se bol ne bude smanjivao u narednih mesec dana, konsultujte stomatologa. Postoje određeni lekovi i podloge koje mogu da se stave ispod plombe kod preosetljivih zuba i koje će pomoći u rešavanju Vašeg problema.

dragana

24.03.2021. 22:52 Одговори

zdravo, ja sam danas pravila zub na doljnu vilicu sa desne strane megjutim jer mi je bio skrsen zub malo morao je da mi stavi 2 anestezije ali kad je prestala anestezija da deluje i to posle 3 sati dobila sam mnogo jacu bol i to kod vilice gde mi je stavljao anesteziju , popila sam antibiotik i tablete za bol al nista ne pomaze , stavljam cak i hladnu oblogu al ne vredi. Molim vas za savjet

  Dr Eleonora Bede

  25.03.2021. 10:45 Одговори

  Poštovana, anestezija za donju vilicu ume da bude prilično bolna, pogotovo ako ste dobili dve doze. Potrebno je nekoliko dana da se tkivo na mestu uboda oporavi. Nije potrebno da uzimate antibiotike, a lekove protiv bolova možete uzimati po potrebi. Oblog spolja nemojte držati duže od 2-3 minuta, i taj postupak ponovite par puta dnevno.

Jelena

26.03.2021. 07:56 Одговори

Postovani, pre tri dana izvadjen minje umnjak, nakon par sati napravio se mali krvni ugrusak koji se odvojio ali jos je tu. Ujedno su mi otvarana jos dva donja zuba i stavljen lek. Osecam neku bol, ne znam dal je od anestezija od vadjenja ili ipak od ya dva zuba u kojima je lek. Imam osecaj da mi se iritirala malo koza tu gde stoji lek. Pijem paracetamol i kad gall popijem bol trenutno prodje. Dojim bebu, ne znam da li je ovaj bol normalan i da li smem jos nesto da popijem? Molim za vase misljenje. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  26.03.2021. 17:55 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da ste praktično prošli kroz tri zahvata istovremeno, normalno je da osećate neke tegobe. Uobičajeno je da boli rana posle vađenja umnjaka, a normalno je i da bole zubi u koje je stavljen lek. Čak i sam ubod od anestezije može da boli do nekoliko dana. Ukoliko to nisu prejaki bolovi i pomaže Vam trenutna terapija, ne treba da se birnete niti da menjate terapiju. Potrebno je da prođe još nekoliko dana kako bi se situacija smirila. Ukoliko se stanje pogorša, slobodno se javite svom stomatologu.

Aleksandar

02.04.2021. 18:11 Одговори

Postovani juce mi je stavljen lek otrov arsenik na donju sedmicu i nije me bolelo sve do danas popodne sada me uzasno boli i taj zub i cela desna strana. Da li je to normalno posle stavljanja otrova da zub boli jedan ili dva dana dok ne umrtvi zivac? Zahvaljujem puno

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:06 Одговори

  Poštovani, normalno je da ovaj lek izazove bolove par dana. Po potrebi možete uzeti neki od lekova protiv bolova koji inače koristite.

Ivona

03.04.2021. 16:36 Одговори

Dobar dan.Menjala sam plombu crnu i zubar mi je stavio belu,inace crna plomba je stajala 15ak godina,nikad me zub zaboleo nije,šestica je zub,kada sam promenila zub je poceo da boli,zadnja 3 dana bas jako na zagriz na dodir,zub je inace mrtav,otisla sam danas kod dezurnog zubara,odmah je rekla da je za vadjenje,proces malo ima negde i da se kao malo ljulja.Da li je moguce lecenje zuba,i da li se ovo desilo zbog menjanja plombe? Hvala Vam puno

  Dr Eleonora Bede

  04.04.2021. 18:19 Одговори

  Poštovana, ukoliko je na korenu zuba prisutan porces, to je problem koji je nastao mnogo ranije i polako se razvijao mesecima ili godinama. Ukoliko zub nema živac, bolovi nisu povezani sa menjanjem plombe. Na osnovu pregleda i analize RTG snimka moguće je uraditi procenu da li je takav zub moguće ponovo izlečiti, uraditi malu hiruršku operaciju kojom bi se odstranio proces ili je potrebno izvaditi ga.

Tadija

06.04.2021. 17:46 Одговори

Postovani, danas sam bio kod zubara i brusila mi je karijes. Nakon toga stavila mi je plombu. Proslo je od toga 2 sata mene zub pocinje sve jace boliti. Da li moze doci do upale??

  Dr Eleonora Bede

  09.04.2021. 11:47 Одговори

  Poštovani, ukoliko je bakterijska infekcija iz karijesa došla do živca, tada je moguće da je došlo do upale živca. Na osnovu pregleda i analize rtg snimka može se reći da li je to kod Vas slučaj. Ukoliko Vas taj zub boli sam od sebe, ponovo se javite svom stomatologu.

Kelly

07.04.2021. 15:42 Одговори

Postovani, radila sam prekjucer popravku sestice. Stavljena mi je plomba i jos uvijek osjecam bol pri zagrizu, a nekad i bol samu od sebe. Kada mi je radjena popravka, anestezija mi je kasnije trajala 6sati. Je li bol normalna u pocetku, ili je neki problem nastao?

  Dr Eleonora Bede

  09.04.2021. 11:51 Одговори

  Poštovana, ukoliko osetite jači pritisak na taj zub kada zagrizete, plomba bi trebalo malo da se koriguje. Ukoliko je bol spontan i dešava se sam od sebe, potrebno je uraditi RTG snimak i pregled zuba da bi se utvrdilo da li su ti bolovi posledica upale živca. Bol u početku je normalan ako se javlja na provokaciju hladnog, slatkog, a zatim odmah nakon toga prođe.

Vladimir

16.04.2021. 17:02 Одговори

Postovani, pre par dana sam stavljao plombu. Od starta imam jako čudan osećaj… Kao da mi je plomba višak, nije deo zuba. Imam drugačiji osećaj koji kod drugih plombiranja nisam imao. Kao da imam nešto u zubu što trebam da izvadim. Pritom ne govorim o onom osecaju prilikom zagriza, ili kada se plomba ne obradi na kraju dobro. Bol trenutno nemam. Da li trebam da se javim zubaru ili je to normalan proces privikavanja? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  17.04.2021. 11:19 Одговори

  Poštovani, najverovatnije je nova plomba drugačijeg oblika i veličine nego što je to bio slučaj ranije, pa Vam je neobično. Ukoliko se ne naviknete u roku od nekoliko dana, slobodno se obratite svom stomatologu koji može da popravi oblik tako da Vam odgovara.

Ljiljana S

18.04.2021. 08:36 Одговори

Pre 2 dana mi je zamenjena plomba na šestici a ujedno sam imala mali kvar na strani do sedmice. Nikakav bol nisam osećala do sinoć a sada me boli sedmica i šestica na dodir i desni oko ta dva zuba, ne mogu da jedem na toj strani. Molim vas vaše mišljenje, unapred zahvalna.

  Dr Eleonora Bede

  19.04.2021. 08:11 Одговори

  Poštovana, nakon stavljanja nove plombe na zub uobičajeno je da sam zub i desni budu osetljivi u prvih nekoliko dana. To se dešava zbog svih materijala i instrumenata koji se koriste u toku stavljanja plombe. Nakon nekoliko dana, bol bi trebao da počne da se smanjuje i na kraju da potpuno nestane. Kod težih slučajeva, osetljivost može da traje i nekoliko sedmica, ali je bitno da se intenzitet bola postepeno smanjuje. Ukoliko je bol istog intenziteta, možete se obratiti svom stomatologu radi ponovnog pregleda i eventualnog RTG snimka.

Zoran

20.04.2021. 08:20 Одговори

Pre dva dana sam plombirao jedinicu, imala je dve manje tackice sa jedne i druge strane, boli kada pijem vodu, i prilikom ulaska hladnog vazduha

  Dr Eleonora Bede

  21.04.2021. 09:01 Одговори

  Poštovani, bez obizra na to koliki je karijes, zub može da reaguje nakon postavljanja nove plombe. To se dešava zbog samo postupka i načina na koji se plomba vezuje za zub. Potrebno je da sačekate nekoliko dana i da pratite da li se ta osetljivost smanjuje. Ukoliko primetite poboljšanje, bol će proći sama od sebe i taj zub ne treba da Vas brine. U suprotnom, obratite se svom stomatologu radi pregleda i analize da li su plombe adekvatno postavljene na zub.

Jelena

25.04.2021. 17:21 Одговори

Pre nedelju dana sam popravljala zub. Kada mi je stavila zubarka lek mesec dana me nista nije bolelo. Medjutim kada je popunila zub postojao je visak plombe ali je doktorka malo vise skinula taj visak, pogotovo izmedju 2 zuba i sada kada grizem osecam pritisak koji traje oko sat vremena posle jela. Imam dubok zagrizaj i kao da se stvara pritisak zbog manjak plombe. Da li mozete sa me posavetujete kako da stomatolog resi problem? Pre nedelju dana sam popravljala zub

  Dr Eleonora Bede

  26.04.2021. 09:14 Одговори

  Poštovana, svaka plomba zahteva da ima određenu debljinu, ali ponekad to nije moguće postići, pogotovo kod dubokog zagriza. Vaša doktorka je plombu stanjila tako da Vam ne smeta pri zagrizu. Ukoliko i dalje imate tegobe, potrebno je da se plomba zameni novom, koja će biti odgovarajućih dimenzija, što na žalost u Vašem slučaju može da zahteva uklanjanje zdravog zubnog tkiva na račun plombe.

Ena

28.04.2021. 22:47 Одговори

Postovani,

Popravljala sam gornju peticu i doktorka je skinula dosta viska kako bi “upala” folija koju nosim nocu, takodje doktorka mi je malo izbrusila spiceve na sestici kako bi zagrizaj bio bolji ali sad imam problem sto kad zagrizem, zubi ne leze ravnomerno vec kao da levaa strana na kojoj je sve to radjeno “upada” ka unutrasnjoj strani (strana ka nepcu) i donja cetvorka mi udara o gornju. Previse mi upada zagrizaj i osetim udaranje cetvorke. Molim Vas ako mozete da me posavetujete da li postoji resenje? Sesticu treba da popravim posle praznika svakako. Da li moze zubarka da mi doda plombe na petici i sestici i nekako uspostavi ravniji zagrizaj?

  Dr Eleonora Bede

  29.04.2021. 19:11 Одговори

  Poštovana, sve što je uklonjeno sa zuba može da se nadoknadi plombama. Ukoliko su pravljene veće izmene na zagrizu, savetujem Vas da napravite novu noćnu foliju, umesto da se zubi prilagođavaju staroj foliji.

Ana

30.04.2021. 23:15 Одговори

Poštovana, prije mjesec dana popravila sam prvi karijes. Gornja sedmica i karijes je pronađen na rengenu. Trebalo mi je sigurno vise od dva tjedna da prestanem osjećati zub i da mi ne smeta zagriz. Nakon toga zub mi je bio osjetljiv i javila sam se doktorici koja je malo obrusila zub i stavila florid. Sada osjetljivosti vise nema ali ne znam dali bi se opet trebala javiti zbog sljedećeg. Kada grizem tvrdu hranu ne osjecam bol ali jednostavno imam osjećaj da ne mogu slobodno zagristi kao na drugoj strani vilice. Zanima me dali je to normalno i dali trebam još pričekati da taj osjećaj nestane ili bi trebalo raditi neku intervenciju? Hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  02.05.2021. 10:36 Одговори

  Poštovana, ukoliko to nisu jaki bolovi, možete sačekate još malo da vidite da li će se situacija smiriti sama od sebe. Često se kod postavljanja belih plombi javlja osetljivost, koja nakon nekog vremena prođe sama od sebe. Koliko će taj period trajati je veoma individualno i potrebno je samo da pratite taj zub.

Maja

04.05.2021. 11:28 Одговори

Postovana, zamenjena mi je plomba na sedmici gore…i od tad krecu bolovi, ali na zagrizaj, i kad provucem konac, kao u zivac da me ubode… Opet mi zamenjena, stavljena meksa bela plomba, a sad boli identicno, plus i na hladno i toplo. A na hladno otkida, na par sekundi bole zubi cele gornje polovine vilice. Molim vas za misljenje 😕 Inace, trudna sam, pa ne mogu rtg da uradim.

  Dr Eleonora Bede

  05.05.2021. 11:30 Одговори

  Poštovana, postoji mogućnost da je zub loše odragovao na celu proceduru stavljanja plombe. Postoje lekovi koji mogu da se stave na zub i koji stoje i do 6 nedelja. Takva vrsta leka služi da smanji bolove i umiri zub. Nakon smirivanja zuba može ponovo da se stavi prava plomba.

Teodora

13.05.2021. 13:15 Одговори

Postovani,

Zubi su mi se iskvarili u poslednjih par godina bas brzo, pocela sam svake nedelje da idem kod stomatologa unazad 2 mjeseca ali mi problem pravi jedan zub koji je i ranije lijecen, moj stomatolog ga je dva puta otvorio i zatvorio i kaze da na snimku to izgleda kao da je ok napunjeno i da ne bi trebalo da boli, a ako se bol nastavi da moram izvaditi zub. Da li je stvarno vadjenje zuba neophodno ako korijen izgleda jos uvijek zdravo? Za bolove mi bas nista ne pomaze, vise ne znam ni sta da popijem, mozete li mi reci postoji li neka kombinacija ljekova koja mi moze pomoci?

  Dr Eleonora Bede

  14.05.2021. 14:03 Одговори

  Poštovana, ukoliko je živac izvađen iz tog zuba a on i dalje boli, tada zaista ponestaje rešenja. Zubi ponekad imaju jako kompleksnu anatomiju, te je moguće da deo živca ostane i nije ga moguće pronaći niti izvaditi. Taj deo zadaje probleme i bolove, iako zub na snimku izgleda dobro. Ukoliko se bolovi iz dana u dan polako ne smire i ne popuste, moraćete se konsultovati sa svojim stomatologom oko vađenja.

Mihailo

16.05.2021. 19:05 Одговори

Poštovani, pre sedam dana popravio sam gornju šesticu i peticu, stavljena bela plomba, iz četvorke mi je izvadjen živac i pre tri dana su napunjeni kanali.
Još dok je lek za umrtvljivanje bio u četvorci primetio sam kao žuljanje na zagrizaj izmedju šestice i petice. Međutim danas se pojavio bol na zagrizaj, na toplo i hladno zubi nemaju reakciju, ponovo sam posetio stomatologa i kaže da nema viška plombe. Zub me ne boli na dodir ni sa jedne strane, osim odozdo. Sta moze da bude uzrok bola? Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  18.05.2021. 10:22 Одговори

  Poštovani, posle svake stomatološke intervencije moguće je da bude prisutna osetljivost u prvih nekoliko dana. Kod nekih pacijenata se produži i na nekoliko nedelja. U Vašem slučaju ova osetljivost je moguća ili kao posledica vađenja živca ili kao posledica postavljanja nove plombe. U narednom periodu bol bi trebao da bud sve manji i manji. Ukoliko se bol ne povuče, ponovo se javite svom stomatologu radi dodatnog pregleda i RTG snimka.

Mirjana

25.05.2021. 17:57 Одговори

Poštovani,danas je dr stavila lek u donju 7,mene od tada boli još više taj zub? Rekla je da lek držim do 20.06.
Inače,dal je moguće da mi je od tog zuba bol otišao na vilicu,da sam pomislila da je od gornjeg umnjaka bol?

  Dr Eleonora Bede

  28.05.2021. 09:14 Одговори

  Poštovani, sve zavisi od toga kakav lek je stavljen. Ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, tada je moguće da će Vas prvog i drugog dana taj zub boleti. Takođe, bolovi mogu da se šire i da zrače u okolne strukture.

Irena

28.05.2021. 23:28 Одговори

Danima bolovi od umnjaka,bol u uhu i ta strana vilice svaki zub. Zub otvoren i stavljen lek. To je bilo juče,nakon toga povremeno žiganje ali ne strašno. Večeras katastrofa od bola.Opet lek za bolove. O čemu se radi? Stavljen je lek da umrtvi živac. Svakako ću ponovo kod zubara….

  Dr Eleonora Bede

  30.05.2021. 11:48 Одговори

  Poštovani, jaki bolovi su normalna rekacija na lek za umrtvljavanje živca, to se uglavnom najavi pacijentu u napred da može da se dogodi. Nakon delovanja ovog leka zub više neće boleti.

Tatjana

29.05.2021. 17:43 Одговори

Zdravo .imala sam karijes na zubu i polomio mise malo tako da sam imala malu rupicu i to uzasno boli bila sam kod zubara i ocistio je karijes ali je rupicu napravio vecu.stavio mije plombu ali me i dalje boli .molim vas da mi odgovorite dali je normalno da se javi bol kada imamo plombe .ili je mozda zubareva greska oko plombe.

  Dr Eleonora Bede

  30.05.2021. 11:47 Одговори

  Poštpvana, kada se uklanja karijes, normalno je da šupljina postane veća kako bi se sve očistilo. Ukoliko Vas zub boli na provokaciju (hladno, slatko, zagriz), to je rekacija na novu plombu i trebalo bi vremenom da se smanji i prođe. Ukoliko se to ne desi, ili zub počne da Vas boli sam od sebe, konsultutjte ponovo stomatologa.

Suzana

02.06.2021. 14:33 Одговори

Zdravo,imala sam opravku jucer zuba 6 donja vilica izvadila doktorka jedan lek jel nije dovoljno umrtvijo zivac pa stavila drugi lek,ali sad imam neki cudan bol na zagrizak i kao dami oko zubi koji su zdravi i oko taj zub koj se leci pocinje otok,sta da raditi i zbog cega je sad ta bol?

  Dr Eleonora Bede

  02.06.2021. 15:12 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas zub boli, to je uobičajena reakcija na lek koji treba da umrtvi živac. Najčešće traje jedan ili dva dana. Ukoliko se javlja otok na desnima, to je neželjena reakcija i potrebno je da se odmah javite svom stomatologu.

Isidora

02.06.2021. 18:13 Одговори

Dobar dan moja priča počinje ovako imala sam jak bol u gornjoj vilici sa leve strane zub br. 7 i javila sam se stomatologu kada mi je stavila lek da umrtvi živac mene je bolelo kad sam za 7 dana otišla ponovo i rekla da me boli pokušala je da me napravi ludom i rekla mi je da me sigurno ne boli taj zub nego neki drugi kada sam otišla da mi proširi kanal i izvadi živac sa onim tankim iglicama počela sam da plačem od bolova sve je radila bez anestezije i taj dan sam popila (kafetin, andol, brufen i 2 kesice Dolpirinna od po 50mg) sutra dan mi je napunila kanal i stavila plombu i sad imam osećaj kao da mi je u zubu zaglavljeno nešto boli me na zagriz da li je to normalno? Inače imam nepunih 18 godina.

  Dr Eleonora Bede

  03.06.2021. 10:27 Одговори

  Poštovana, terapija koja je sprovedena se ne radi bez anestezije.
  Potrebno je detaljnim kliničkim pregledom i analizom novog RTG snimka (nakon punjenja zuba) utvrditi kako je zub napunjen (da li je živac izvađen u celosti), utvrditi da li Vam je zagriz na tom zubu dobar i proveriti da li neki od susednih zuba ima neku vrstu oštećenja ili karijes, pa da se na osnovu toga sumnja na susedne zube.

Zivko

08.06.2021. 16:07 Одговори

Prosle sedmice sam popravio 2 zuba i skinuo kamenac. 1 gore zub, i jedan dole. Nista nije bililo, sem tih zuba na kom je radjen kamenac. Dva dana su komstantno blago bolila. I to je ok.
Danas sam radio novi zub, kod istog zubara na gornjoj vilici. Nije bio puno pokvaren. I kad je stavio blombu, poceo je da boli. Onako bol nije bas blaga, malo jace se osjeti. Naprimer kad je kamenac skidat, tad kad se zapricam sa nekim ili se zauzmem za nesto, ne osjetim bol sto znaci da je blago. A sad, ne mogu zaboraviti na taj nacin na bol jer malo jace boli.
Citao sam ovde par komentara, uglavnom ljude boli kad zagrizu ili jedu.
Mene boli i bez jedenja i pijenja jer nisam jos nista pojeo od kako sam uradio a proslo je oko 5 sati.
Da li je to normalno da boli sam od sebe ili nije?

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:41 Одговори

  Poštovani, ukoliko se bol javlja na bilo koju provokaciju (hladno, slatko, zagriz…) i zatim se smiri, verovatno je došlo da iritacije zube usled postavljanja nove plombe, i taj bol će se vremenom smanjiti i nestati. Ukoliko Vas zub boli sam od sebe, i ne prestaje, javite se ponovo svom stomatologu, jer ovakva vrsta bola neće proći sama od sebe.

Rada

09.06.2021. 06:43 Одговори

Poštovana, hirurški mi je izvađen donji desni umnjak i bolovi su bili zaista veliki, pa sam cijelo vrijeme pila po 3-4 tablete za bolove. Na kontroli, nakon 7 dana mi je pod anestezijom čišćena rana. Skinuti su i konci. Evo već 5ti dan kako me boli cijeli desni dio vilice, desni i 6ca i 7ca (pretpostavljam da se bol prenosi, ali i da napomenem da su bolovi blaži), a juče mi se javio i blagi bol u desnom uhu… Pored 7ce mi se sa spoljne strane zuba nalazi kao jedna loptica, za koju mislim da je uzrok bola. Otok mi se povukao, kao i modrice, ali sam samo htjela da provjerim da li je normalno da bol traje već dvije nedelje, a da se pri tom javlja i bol u uhu? Srdačan pozdrav i hvala!

  Dr Eleonora Bede

  09.06.2021. 14:49 Одговори

  Poštovana, iz svega što ste napisali mogu samo da zaključim da je u Vašem slučaju vađenje bilo teško i da je ostavilo posledice. To se ne dešava često, ali može da se desi kod osetljivih ljudi ili komplikovanih vađenja. Ukoliko se promena pored sedmice još uvek nije povukla, a Vaš stomatolog to u međuvremenu nije pregledao, trebalo bi da mu se javite radi toga, čisto da budete sigurni da je sve okej, samo da oporavak u Vašem slučaju traje malo duže.

Marko

21.06.2021. 20:20 Одговори

Pozdrav, danas sam otisao na kontrolu i zubarka je utvrdila da mi ne ispala plomba sa sedmice (zub 27) i da mi je ispao mali delic sa sestice koja je pored. Na sedmici je ostala neka podloga pa mi je zubarka izbrusila i stavila novu plombu na oba zuba, od kada mi je popravljen zub osecam prejak bol ali samo dok koristim taj deo vilice. Dok ne zvacem sa tom stranom ne osecam nikakav bol i sve deluje normalno. Bol je kao da nemam nista i da zvacem sa cistim zivcom.

  Dr Eleonora Bede

  22.06.2021. 12:30 Одговори

  Poštovani, zubi mogu biti osetljivi na žvakanje nakon zamene starih plombi. To se dešava kao reakcija zuba na celu proceduru postavka plombe. Ovaj bol bi trebao vremenom da bude sve manji i manji, i na kraju da potpuno nestane. Ukoliko se bol u narednom periodu ne bude smanjivao, ponovo se obratite svom stomatologu koji može da stavi lek za smanjivanje bolova.

Elmir AhmeTovic

23.06.2021. 12:09 Одговори

Postovanje.
Popravio sam zub prije nekoliko godina mozda 1/2 do 3 godine, kupao sam se u bazenu malo je bila i voda hladna a i vjetar je bio mali, zatim poslije kupanja u bazenu sutri dan me poceo boliti zub kada se napijem vode, hrane vruce, kada pritisnem jezikom ili zubima ne osjetim nista da li je plomba otisla ili je to samo prehlada ?

  Dr Eleonora Bede

  23.06.2021. 16:45 Одговори

  Poštovani, plomba ne mora da ispadne ili napukne da bi zub počeo da boli. Zub može da se povkari i na nekom novom mestu, da to nema veze sa postojećom plombom. Pregledom kod stomatologa i snimanjem zuba bi se moglo utvrditi da li je taj zub i dalje zdrav i koji su razlozi za Vaš bol. Što se tiče prehlade, kod problema sa sinusima mogu da bole samo gornji bočni zubi, koji su u bliskom odnosu sa sinusima, te se bol zato reflektuje na njih.

Danijela

23.06.2021. 18:27 Одговори

Poštovani,
Sa donje strane popravljala sam jedan zub. Izvađen mu je živac, doktorka je uspela da stavi plombu bez obzira što je kvar bio tako veliki da je zub bio za krunicu. Od tada je prošlo skoro 3 meseca, taj zub mi je normalno reagovao na hranu, nije me boleo. Desila mi se situacija da sam jela bombonu i da sam slučajno zagrize malo jače na taj zub. Plomba nije pukla ali poslednje vreme počeo je da se oseća kao neki bol, na granici sa pritiskom, ali ne dok jedem, nego kasnije i posle jela. Sa zubom deluje kao da je sve okej. Da li možda imate neku predpostavku šta bi to moglo da bude?

  Dr Eleonora Bede

  24.06.2021. 16:23 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se na osnovu pregleda i eventualno rtg snimka utvrdi da se neki deo plombe ipak nije odlomio, a da Vi to ne vidite. Druga mogućnost je da ste sa tim zagrizom malo povredili okolno tkivo koje drži zub na svom mestu, pa je potrebno da prođe neko vreme da se to tkivo oporavi.

Maja

02.07.2021. 04:58 Одговори

Postovana,
6-7 meseci nakon popravke, pokvarila su se dva zuba. Bas ta koja sam popravljala. Da li mozete da mi kazete zasto? Da li je greska zubara ili se desava

  Dr Eleonora Bede

  02.07.2021. 12:19 Одговори

  Poštovana, moguć je i jedan i drugi scenario. Uvek postoji mogućnost da karijes nije bio očišćen do kraja ili da plomba nije stavljena dobro, pa da se zub ponovo pokvario. Druga mogućnost je da su zubi počeli da se kvare na nekom novom mestu, koje nema veze sa predhodnim plombama. Šta je u pitanju možete razjasniti jedino ako odete na pregled kod stomatologa.

Mervan

06.07.2021. 20:57 Одговори

Dobro veče, poštovani. Pre nekih mesec dana zabolela me je gornja desna petica. Otišao sam kod zubara koji je stavio lek i rekao mi je da ponovo dodjem za nedelju dana. Dok je lek bio u zubu, nije se javljao bol. Otšao sam na dogovreni termin, stavio mi je plombu i nakon toga me je zub mnogo boleo. Otisao sam ponovo. Otvorio je zub i ubacio lek koji je umrtviti živac. Taj lek je stajao u zubu 15 dana. Nakon isteka vremena otisao sam ponovo zubaru i on je skinuo taj lek i iglicama čistio kanale živca. Tada mi je jedan kanal, odnosno živac u njemu odreagovao, gde je on ponovo stavio lek i rekao da dodjem za nedelju dana. Otišao sam jutros. Ponovo je sklonio lek i očistio kanale. Stavio je plombu tj. zatvorio zub.
GLAVNO PITANJE: Malopre, taj zub me je počeo boleti na dodir jezikom, pritiskom zub o zub, ali sam od sebe ne boli. Interesuje me da li je to normalno, ili je u pitanju nešto drugo? Možda je visina plombe loše postavljena ili je to samo faza?
Hvala unapred! Srcačan pozdrav!

  Dr Eleonora Bede

  08.07.2021. 16:17 Одговори

  Poštovani, ako je u pitanju visoka plomba trebalo bi da možete da osetite kada zagrizete da li na taj zub deluje jači pritisak. Drugim rečima, u zagrizu treba jednako da osetite sve zube, a ne samo taj koji je rađen. Ukoliko nije slučaj da je plomba visoka, može da se desi da zub nakon lečenja bude osetljiv još neko vreme, ali bi taj bol vremenom trebao da se smanjuje. Kako je zub sada izlečen i kako će dalje reagovati na tu intervenciju može se pratiti rtg snimcima.

Bob

08.07.2021. 07:26 Одговори

Ja mesecima imam problem ali tek sam juče išao kod stomatologa, nisam ni siguran bio da li me boli 6ica sa leve strane ili 3ka sa iste koja je počela da se roni.Žena mi je prvo rekla da nikada nisam imao 5icu i da se pojedini ljudi radjaju bez nje, tako nešto?!?!?!?! Elem ustanovila je da žs boli zbog trojke, na trojci je stavljen neki lek, i rečeno mi je da će me boleti 1 dan(ali razumeo sam tek danas) bol se konstantno povećavala nakon prestanka dejstva anestezije koja ae tripujem beše čudna…. Kako god laik sam, ali sve mi ovo ne miriše na dobar rad, možda grešim ali skeptičan sam jer od jutros pored konstantnog bola koji ne prestaje imam tu izmedju leka koji je stavljen i zuba tj šupljine najavu pojavka krvi, zapravo imam poluzgrušenu krv. A stomatolog mi je rekao da ako boli i nakon prvog dana, tj drugog zub ćemo vaditi?! Naravno ako gospodja(djica) ne ode na more, kako je i najavila za petak?! Šta mi savetujete, da li da verujem u dijagnozu ili treba nekad poslušati instinkt i možda promeniti zubara?!

  Dr Eleonora Bede

  08.07.2021. 16:24 Одговори

  Poštovani, kada se na zub stavlja lek koji služi da umrtvi živac uobičajeno je da taj zub tog dana počne da boli. To je reakcija zuba na taj lek i nema nikakve veze sa anestezijom. Pacijentima se taj bol uglavnom najavi i kaže da u slučaju da je bol jak, mogu da popiju neki od analgetika. Pojava krvi može da se desi ako je karijes bio blizu desni, pa je u toku današnje intervencije došlo do krvarenja desni. O tome da li da potražite mišljenje i drugog stomatologa morate odlučiti sami.

Simonida

08.07.2021. 23:19 Одговори

Poštovani,

Pre dve nedelje sam popravila gornju četvorku. Zub je samo otvoren,očišćen i plombiran.Od tada me je bolelo na toplo i hladno što sam prijavila svom stomatologu i rečeno mi je da je to zbog džepa koji imam na trojci. Već nedelju dana sam u jezivim bolovima,cela leva strana vilice me je bolela do iznemoglosti. pošto sam trudnica,doktor koji mi vodi trudnoću brani da uradim snimak, stomatolog je pomislio da mi je inficirana osmica,jer imam ogroman džep tu. Već tri dana pijem palitrex i orvazil i bolovi koji su bili na celoj levoj strani vilice su nestali i napokon se lokalizovalo i to u toj istoj četvorci na koju sam se žalila. Zub mi pulsira i boli na dodir jezikom do te mere,da apsolutno ništa ne mogu da jedem, pa čak i kada gutam.Javila sam to svom stomatologu i rečeno mi je da ćemo otvoriti sutra svaki zub za koji MISLIM da me boli. Molim Vas za mišljenje.

  Dr Eleonora Bede

  09.07.2021. 10:32 Одговори

  Poštovana, ukoliko se bol lokalizovao oko četvorke, možda je došlo do upale živca u tom zubu, pa ga je potrebno lečiti. Po mom mišljenju ne treba otvarati sve zube od jednom, već jedan po jedan, kako bi se moglo utvrditi od kojeg zuba dolazi problem. I to najpre krenuti sa tom četvorkom.

Milos

30.07.2021. 20:43 Одговори

Postovani,
Desilo mi se dok sam bio na putovanju da mi se na donjoj sedmici odvalio mali komadic crne plombe i sama plomba pocela da se klima, posjetim zubara u Londonu i uklonjena mi je plomba (inace je bila sa sredini ivice zuba)te je i srediste zuba izbruseno i postavljena bijela plomba,tog dana me nije boljelo i nije smetalo na zagriz, ali sjutra dan me boli dok jedem i na jaki zagriz ali mi ne smeta oblik zuba na zagriz,na hladno mi NE smeta.
Zanima me da li je to normalna reakcija ili bi trebalo da preduzmem nesto, hvala unaprijed!

  Dr Eleonora Bede

  03.08.2021. 08:26 Одговори

  Poštovani, to može biti reakcija zuba na novu belu plobu. Vremenom će se ove senzacije smanjiti i potpuno nestati.

Petar

05.08.2021. 12:19 Одговори

Poštovani,
Juče mi je stavljena nova crna blomba jer je stara otpala.Zub je bio malo očišćen pre nego je stavljena nova blomba.Sada me boli taj zub kada pijem hladnu tečnost,trenutno,dok pijem.Da li je to normalno ili treba da se javim stomatologu?Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  05.08.2021. 14:55 Одговори

  Poštovani, to može biti normalna rekacija zuba na novu plombu. Bolovi će iz dana u dan biti sve manji i na kraju će potpuno nestati. Ne može se sa preciznošću reći koliko će to dana trajati, individualno je.

Admira

09.08.2021. 16:01 Одговори

Poštovana.
Popravljala sam zub prije deset dana ,petica u dornjoj vilici, bez anestezije i bez ikakvog liječenja , doktorica kaze da nije bilo potrebe anesteziju staviti niti liječiti,odmah zbrusila i stavila bijelu blombu. Prvih dana bilo je sve OK ali sad osjećam pomalo bol na zagriz i kada pijem toplo ili hladno. Vaše mišljenje šta bi moglo biti? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  09.08.2021. 18:23 Одговори

  Poštovana, kada karijes na zubu nije dubok, uobičajena je praksa da se u jednom dolasku očisti sve što je pokvareno i odmah stavi definitivna plomba. Ukoliko se radi o beloj plombi, sam postupak njenog postavljanja je specifičan i može dovesti do osetljivosti. Ono što je bitno je da zub ne boli sam od sebe. Takođe je bitno da u narednim danima polako primetite da se ta osetljivost polako smanjuje. Nakon toga, osetljivost će potpuno nestati.

Darko

10.08.2021. 09:12 Одговори

Postovani juce sam stavljao lek na zub kome je pala plomba a danas kad sam se probudio osjetio sam da me zub boli kad ga pipnem da li je to zabrinjavajuce?

  Dr Eleonora Bede

  11.08.2021. 10:37 Одговори

  Poštovani, svakom leku je potrebno neko vreme da bi delovao, a ponekad te prve reakcije zuba na lek jesu bolne. Suviše je rano da bi se moglo odrediti da li je to zabrinjavajuće. Ukoliko se bol bude pojačavao, u tom slučaju se ponovo javite svom stomatologu.

Stefan

11.08.2021. 07:59 Одговори

Poštovana, stavio sam dva nova zuba prije 7 dana. Doktor mi je brusio stare zube i mjesto njih stavio nove. Problem je što sad kad god nešto hladno popijem, oni me zabole a kad nešto malo tvrdje ugrizem doživim jači bol. Možete li mi pomoći? Pitao sam ljude koji su mijenjali zube, rekli su mi da to ne bi trebalo da se dešava.

  Dr Eleonora Bede

  11.08.2021. 10:48 Одговори

  Poštovani, to može da se desi, ali se ne dešava svakome. Odgovor organizma na brušenje zuba je individualna stvar. Ono što je dobar pokazatelj jeste da Vas zubi ne bole sami od sebe. Takođe je važno da imate ujednačen zagriz na svim zubima, odnosno da ne grizete samo na ta dva nova zuba već na sve Vaše zube podjednako. Kod nekih ljudi bol može da potraje i nekoliko sedmica, ali je važno da osetite da se za to vreme postepeno smanjuje.

Milica

26.08.2021. 06:08 Одговори

Popravljala sam dvojiku pre jedno 2 do tri meseca, u pitanju je bio karijes koji nije bio veliki ni po snimku vilice. Zub je bio izbusen i stavljena je plomba nakon cega me zub nije boleo sve do danas. Bol reaguje na toplotu i na sam dodir, blag dodir jezikom ili prstom, slabo na zagriz. Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  26.08.2021. 15:23 Одговори

  Poštovana, s obzirom na to da Vas zub nije boleo odmah nakon popravke, već tek sada, verovatno bolovi nisu u vezi sa samim stavljanjem plombe kako to obično biva. Uvek postoji mogućnost da bol bude posledice neke povrede desni ili samog zuba. Ako je to slučaj kod Vas, bolovi bi trebalo da prođu sami od sebe. Ukoliko do toga ne dođe, onda bi trealo da se uradi stomatološki pregled i po potrebi dodatni snimak.

Mia

29.08.2021. 10:55 Одговори

Poštovani,
Pre 2 godine mi radjena intervencija vadjenja zivca na gornjoj sestici. Sve je bilo ok, do juce. Od juce osecam bol koji bude malo, pa prodje, hladno mi prija, ne iritira me. Sumnjala sam najpre da sam koncem iziritirala desni koncem za zube, jer na petici imam implantat i dzep, pa ponekad mi se desi da povredim taj deo. Mazala sam gel za desni i bude ok, dok ne pipam jezikom, tako da mi se desi i u noc da osetim bol. To nije bas jak bol, vise je dosadan.

Naime, ja sam trudnica, termin mi je za mesec dana, tako da bih izbegla RTG, ako mogu. Sta moze da se uradi, privremeno, dok se ne porodim, sta savetujete?

  Dr Eleonora Bede

  29.08.2021. 15:51 Одговори

  Poštovana, možete otići kod stomatologa koji bi na osnovu kliničkog pregleda mogao da utvrdi da li Vaši simpotmi potiču od zuba ili od desni. Ponekad je to moguće utvrditi i bez RTG snimka. U zavisnosti od toga šta bi se na pregledu ustanovilo, dobićete i savet šta da se preduzme dalje.

Maja

02.09.2021. 21:19 Одговори

Postovani, pre par dana sam isla nadomestiti plombu koja je ispala i popraviti taj isti zub ako treba, donja sestica je u pitanju, cistila mi je kanale, ali samo jedan me je boleo i to pored anestezije( vadila je zivac ja mislim) … Cela desna strana mi je utrnula i nisam je osecala narednih dva sata, ali sam i dalje osecala bol prilikom rada na zubu, kako je to moguce i zasto do toga dolazi?

  Dr Eleonora Bede

  03.09.2021. 09:51 Одговори

  Poštovana, zbog anatomskih razlika kod svakog čoveka, sasvim je moguće i uobičajena je pojava da u toku procedure vađenja živca, zub ne bude potpuno utrnut. To ne znači da nešto nije u redu sa Vašim zubom, prosto se radi o anatomskoj varijaciji.

Marko

18.09.2021. 21:07 Одговори

PRIJE 2 SEDMICE OBRUSILI SU KARIJES I OCISTILI KORIJEN ZUBA I STAVILI LIJEK I PLOMBU REKLI DA DOĐEM ZA 21 DAN PRVA 2 DANA JE BOLJELO I PROŠLO I SAD JE POČELO OPET BOLIT I OTICAT DESNA

  Dr Eleonora Bede

  20.09.2021. 13:43 Одговори

  Poštovani, ukoliko Vam desni otiču potrebno je da se odmah javite svom stomatologu, nemojte čekati 21 dan.

Ljiljana

18.09.2021. 23:41 Одговори

Poštovani, pre tri godine popravljala sam gornju levu peticu, čišćeni su kanali, izvađen je živac, napunjeni su kanali i plombirano je. Nakon nekog vremena ispala je plomba i ponovo je plombiran zub. Do skora nisam imala nikakve poteškoće ali pre nekih nedelju dve počela sam da osećam nešto nalik bolu, zapravo bol koji se oseća kod upale desni. Desni jesu bile crvene i verovatno je bila upala. Ispirala sam nekom zamenom za heksoral i bolovi su nestali ali i dalje osećam neku nelagodnost u predelu tog zuba. Kada prstom pritisnem obraz u predelu tog zuba i deo obraza koji je tik pored nosa osećam nelagodnost u tom zubu, nešto kao da je ceo zub pod pritiskom, ne znam kako bih drugačije objasnila. Higijenu zuba redovno održavam i kada se negde javi karijes ne dozvoljavam da stanje zuba postane toliko loše da se sa tim zubom ništa više ne može uraditi sem da se vadi. Šta bi moglo da bude sa ovim zubom? Unapred hvala na odgovoru.

  Dr Eleonora Bede

  20.09.2021. 13:47 Одговори

  Poštovana, najpre je potrebno uraditi RTG snimak zuba kako bi se proverilo da li je sa korenom sve u redu posle 3 godine. Ukoliko to jeste slučaj, problem verovatno potiče od desni. Kod lečenih zuba plombe su najčešće velike, pa samim tim lako može doći do toga da svojim oblikom i veličinom iritiraju desni. Iritacija dovodi do upale, crvenila ili otoka desni. Pacijenti tu nelagodu često opisuju kao pritisak. Pregledom kod stomatologa i RTG snimkom će se definitivno utvrditi da li je to problem.

Naida

01.10.2021. 12:22 Одговори

Postovana,
prije dva dana sam bila na redovnom pregledu zuba i konstatovano je da imam dubok karijes na gornjoj sedmici. Obzirom na to da su mi zubi prilicno mekani i mali, stomatologu je trebalo prilicno dugo da zub popravi (pod anestezijom naravno). Moj problem je sljedeci: osim sto ne mogu adekvatno koncem provuci izmedju tog zuba i zuba pored (konac se izlista), i osim sto osjecam blazu bol na hladno (sto je kako citam u vasim odgovorima normalno), vec drugi dan imam glavobolju (samo na toj strani) i mislim da se poceo javljati i otok oko oka i generalno na toj strani lica.
Da li je moguce da je sve to od relativno grube intervencije (dok mi je ´uglavio´ odgovarajuci kalup, bukvalno mi je usnu poderao) i anestezije?
Unaprijed hvala na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  03.10.2021. 17:36 Одговори

  Poštovana, otok desni oko zuba može nastati kao posledica teže intervencije i uglavnom se ne radi o ozbiljnom problemu. Ukoliko se otok širi i vidi spolja, na licu, to može biti znak da sa tim zubom ipak nije sve u redu i potrebno je da se ponovo obratite svom stomatologu.

Izo

01.10.2021. 17:18 Одговори

Nakon ciscenja kanala zuba donje sestice,vec drugi ne osjecam dio lica u predjelu brade i dio usne .. Da li je doslo do povrede zivca lica,cini mi se da ovo nije normalna pojava .. Pozdrav,hvala.

  Dr Eleonora Bede

  03.10.2021. 17:38 Одговори

  Poštovani, ukoliko ste primili lokalnu anesteziju prilikom te intervencije, utrnutost može biti posledica toga. Najbolje bi bilo da se konsultujete sa stomatologom koji je radio intervenciju, zato što će on moći da Vam objasni da li je bilo problema u samom radu i da proceni kakav će tok oporavka biti.

Miki

29.10.2021. 15:59 Одговори

Postovani, posle par dana popravke, zub me je zaboleo na zagriz i deo zuba je dobio belu boju. Od tada me i dalje boli na zagriz. Da li je u pitanju pucanje plombe, malo sam zabrinut zbog promene boje?

  Dr Eleonora Bede

  02.11.2021. 11:48 Одговори

  Poštovana, zub može biti osetljiv na zagriz još neko vreme nakon stavljanja nove plombe. Ono što je bitno jeste da u toku vremena primetite da se bol postepeno smanjuje. Što se tiče promene boje, u vezi sa tim biste ipak morali da se konsultujete uživo sa stomatologom.

Aco

05.11.2021. 15:09 Одговори

Poštovana, da li je normalna pojava da zub boli satima odmah nakon zamjene plombe ili popravke zuba? Svaki put mi se to dešava, sa ili bez anestezije. Hvala na odg.

  Dr Eleonora Bede

  05.11.2021. 17:12 Одговори

  Poštovani, postoji velika razlika između situacije u kojoj zub boli satima sam odo sebe i situacije kada zub blago boli na neku provokaciju. Takođe da li bol prođe sam od sebe ili je potrebno da uzmete neki od lekova protiv bolova kako bi se bol smanjio. Ukoliko se radi o slabijim bolovima koji brzo prolaze sami od sebe, to je najverovatnije reakcije zuba na samu proceduru stavljanja nove plombe i to je nešto što ne bi trebalo da Vas brine.

Jovana

13.11.2021. 21:49 Одговори

Dobar dan, danas sam isla da mi poprave donju sesticu, stavili su lek i rekli da dodjem za nedelju dana. Zub je poceo neverovatno da me boli, cak i vise nego sto je boleo pre stavljanje leka. Tablete mi ne pomazu nikako.

  Dr Eleonora Bede

  15.11.2021. 12:29 Одговори

  Poštovana, ukoliko je stomatolog postavio lek koji služi da umrtvi živac, bol je očekivana i uglavnom se pacijent upozori da to može da očekuje. Ako se bol ne smanji nakon jednog dana, ili vilica počne da Vam otiče, nemojte čekati nedelju dana već odmah ponovo idite kod stomatologa, kako bi se lek izvadio.

Marijana

23.11.2021. 00:35 Одговори

Postovani,
Radjeno mi trovanje zivca, stavljen mi je lek koji je bio 7 dana i imala sam izuzetno jake bolove, nisam mogla da jedem nista osim supe i pila sam 4 brufena dnevno. Otisla sam na zakazani termin gde je lek promanjen. Nisam imala tako jako bolove kao prethodnog puta. Juce sam isla da mi se postavi plomba. Od trenutka stavljanja zub je poceo da boli kako je koji sat prolazio sve je jaci bol. Ne znam kako moze da boli ako je zivac otrovan . Da li treba da ponovo idem kod zubara i sta onda da se radi? Radjena petica , desna strana, gornja vilica. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  23.11.2021. 09:49 Одговори

  Poštovana, ovo što ste opisali nije uobičajena reakcija nakon tretmana vađenja živca. U redovnim okolnostima može da se javi samo blaga osetljivost zuba na zagriz, ali nikako bol sam od sebe. Potrebno je da se ponovo javite stomatologu, jer tretman lečenja zuba očigledno nije završen.

Samra

05.12.2021. 21:38 Одговори

Dobro večer, na donjoj sestici sam imala duboki karijes ispod plombe, stomatolog mi je počistio karijesa i stavio toxavit. Osjećala sam jako bol prvi dan, ali me je obavijestio da je to normalno. Eh sada, pet dana od postavljanja toga ja osjetim jako bol u zubu kada pijem hladnu vodu ili dok perem zube. Da li je to normalno? Da napomenem, nemam bolove sve dok zub ne dolazi u dodir sa hladnim. Hvala vam

  Dr Eleonora Bede

  06.12.2021. 10:25 Одговори

  Poštovana, Vi ste sada u procesu lečenja tog zuba, odnosno u procesu vađenja živca. U toku tog procesa normalno je da još uvek imate neku vrstu osetljivosti, bitno je samo da su jaki bolovi prošli.

Danilo

07.12.2021. 07:04 Одговори

Postovani, sinoć posle jela me je zaboleo zub, nakon toga sam popio hladnu vodu i krenulo je još više, na taj zub imam plombu koju sam radio pre 1 godinu, šta može da bude uzrok i je li opasno?

  Dr Eleonora Bede

  08.12.2021. 16:08 Одговори

  Poštovani, potrebno je uraditi pregled i RTG snimak zuba kako bi se videlo da je zub zdrav. Bez obzira na to da li je plomba nova ili stara, zub može da se pokvari i da daje bolove kakve ste opisali.

Ivan

13.12.2021. 17:18 Одговори

Dobar dan nedavno sam poravljao jedinicu zato jer mi je u noći pukao mali dio zuba otišao sam kod svog stomatologa,on je rekao da sam vjerovatno zagrizao nešto tvrdo ili u snu da sam jako pukao od svojih doljnih zubi,tada sam otišao do svog doktora i popravio mi je taj kvar međutim kada sam došao odmah kući bol nije prestajala,tako sam otišao sutra dan žalio sam se na bol na dodir i na ugriz.Tako da mi je probušio izad zuba malu rupicu tada mi je bol skroz popustila doktor mi je prepisao tablete duoclav film 500mg valjda sam imao infekciju neku tako da sam pio 3 puta u danu sve sam to popio i danas sam imao termin zatvorio mi tu rupicu ali onda mi se pojavila bol koju sam imao.Boli opet na ugriz lp.

  Dr Eleonora Bede

  14.12.2021. 13:36 Одговори

  Poštovani, ukoliko je rađen tretman vađenja živca iz toga zuba, zub može biti još neko vreme osetljiva na zagriz. Taj bole će se postepeno smanjiti i prestati. Ukoliko noću stiskate zubima, potrebno je da Vam se izradi štitnik za zube koji biste nosili dok spavate.

Dragana

13.12.2021. 21:39 Одговори

Poštovana, da li stomatolog može pri popravci karijesa da primeti da je kvar stigao do nerva (korena zuba) ili to može da se primeti tek nakon što se karijes popravi i zub zatvori, pa ako se desi da još uvek boli onda se na osnovu toga zaključuje da je kvar bio dublji?

(Pre par meseci sam radila popravku karijesa na donjoj levoj petici, do pre popravke zub bi me zaboleo s vremena na vreme, nakon popravke boli me na hladno i pri svakom zagrizu, u suštini ne mogu da ga koristim više, kad sam pozvala stomatologa da pitam u čemu može da bude problem, rečeno mi je da to znači da je kvar stigao do korena, pa me zanima da li je to moglo da se primeti pri intervenciji).

Hvala unapred na odgovoru i izvinite za malo dužu poruku.

  Dr Eleonora Bede

  14.12.2021. 13:44 Одговори

  U najveće broju slučajeva može da se primeti dok se radi. Bolovi koji se javljaju kada dođe do upale živca su veoma jaki i javljaju se sami od sebe, a ne na hladno ili na zagriz. Vama možda još uvek nije došlo do živca, ali je potrebno pokušati izlečiti taj zub na drugi način.

Miloš

21.12.2021. 20:07 Одговори

Postovani, radio sam zub pre 3 dana, zamenio plombu i sada me boli kada zagrizem tvrdu hranu na njega, nema nikakvih neravnina, zub mi je dobro odradjem. Da li boli zato sto sam ga radio pre 3 dana(skorije) ili je mozda nesto drugo u pitanji

  Dr Eleonora Bede

  22.12.2021. 17:16 Одговори

  Poštovani, nakon stavljanja nove bele plombe bol može biti prisutan prilikom zagriza. Ovaj bol bi trebao iz dana u dan da bude sve manji, a potom da potpuno nestane.

Melisa

04.01.2022. 10:34 Одговори

Postovanje,Zub me popravljen boli ima vec par sedmica niti mogu jesti na toj strani niti ista ponekad mi i hladno udari ali me konstatno boli mozete li mi preporuciti sta da uradim.

  Dr Eleonora Bede

  04.01.2022. 11:14 Одговори

  Poštovana, ukoliko je bol konstantan i ne prolazi sam od sebe, postoji mogućnost da se radi o upali nerva. Potrebno je da se uradi RTG snimak i pregled zuba.

Emina

04.01.2022. 20:46 Одговори

Poštovana, prije mjesec dana mi je u dva dana popravljena gornja petica i šestica(kvar je zahvatio između po malo oba zuba) oba dana sam primila anesteziju. Sve do danas, iznad petice me boli od uboda injekcije, kada me zaboli ta ranica zaboli me i zub, prvenstveno me zabolio na toplo- hladno, prestao, a sada ponovo zaboli, ali ne na te reakcije, nego od boli u području gdje je stavljena anestezija. Molim vas za savjet, ne znam šta da radim. Hvala, lijep pozdrav!

  Dr Eleonora Bede

  05.01.2022. 18:55 Одговори

  Poštovana, nakon stavljanja nove plombe moguće je da još neko vreme osećate senzacije na tom zubu. Te senzacije bi trebalo vremenom da budu sve slabije, te na kraju da potpuno nestanu. Ukoliko ne dođe do smirivanja zuba, potrebno je da se ponovo obratite svom stomatologu. Što se tiče bola od uboda anestezije, RTG snimak bi mogao da pokaže ukoliko postoji neki problem u kosti zbog kojeg osećate te senzacije.

Mila

06.01.2022. 22:08 Одговори

Poštovanje, imala sam dubok karijes na gornjoj šestici koji je došao skoro do živca. Stavljen je lek koji je stajao više od mesec dana, nakon čega je zaključeno da se može plombirati. Mene zub nije boleo ali sam često osećala kao bridenje i pritisak iznad zuba. Nakon plombiranja i dalje osećam tu neku težinu u obrazu i povremeno pulsiranje. Nije da boli ali mi stvara konstantnu nelagodu. Da li će se to povući ili se mora otvoriti i vaditi živac? Sada je praznik i vikend, a zubarka koja mi je radila je otišla na odmor. Malo me zabrinjava to konstantno bridenje.
Hvala na odgovoru

  Dr Eleonora Bede

  10.01.2022. 10:32 Одговори

  Poštovana, ukoliko se taj osećaj smanjuje iz dana u dan, onda je potrebno još neko vreme da se zub oporavi. Ukoliko se osećaj pojačava, to znači da će verovatno ipak trebati da se uradi vađenje živca.

Ema

16.01.2022. 15:28 Одговори

Poštovanje, imala sam jaku bol u gornjoj i donjoj vilici, nakon cega sam otisla stomatologu gdje mi je on snimio gornji zub i stavio lijek. Iste te veceri bolovi su prisutni i u gornjoj i donjoj vilici. Ponovno odem kod stomatologa gdje mi stavlja novi lijek, takodje snima i donju vilicu gdje kaze da su bolovi prisuti eventualno od rasta 8. Nakon toga gornji zub me prestaje boliti,ali tokom ovih 6 dana koliko imam lijek javlja se bol na zagriz(hrane ili zuba od zub). Sutra takodje imam termin ali da li je sa zubom sve uredu ili se nesto zakompliciralo? Hvala unaprijed…

  Dr Eleonora Bede

  17.01.2022. 10:04 Одговори

  Poštovana, na žalost u ovakvoj situaciji bez pregleda ili makar bez uvida u snimak nisam u mogućnosti da Vam kažem u čemu je problem kod Vaših zuba. Stavljen lek u gornji zub svakako treba da dovede do smanjenja bolova – što se i desilo, ali ako bolovi potiču od umnjaka koji nepravilno raste, bolovi neće prestati dok se zub ne izvadi.

Ema

10.02.2022. 05:52 Одговори

Poštovani, na donjoj sestici sa desne strane sam menjala plombu,najpre drzala lek pa mi je stomatolog stavio plombu, sada 10tak dana nakon promene je zub poceo da me tisti i boli i bol se siri prema uhu. Sta da radim?

  Dr Eleonora Bede

  10.02.2022. 18:05 Одговори

  Poštovana, ukoliko imate spontane bolove koji se javljaju sami od sebe i dugotrajni su, treba posumnjati na upalu živca. Pregledom i analizom RTG snimka je moguće utvrditi koji su dalji koraci u Vašem slučaju.

Ado

20.02.2022. 10:21 Одговори

Poštovani, tek sam primjetio kvar na jednom zubu. Nije veliki kvar. Koliko dugo smijem da odlazem popravku tog zuba? Pošto nisam u mogucnosti da odem kod svog stomatologa. Hvala

  Dr Eleonora Bede

  20.02.2022. 23:09 Одговори

  Poštovani, samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zuba ne može se sa sigurnošću reći da li je karijes veliki ili mali, tako da samim tim nije moguće ni proceniti koliko možete da sačekate sa popravkom.

Zorka Pejovic

23.02.2022. 20:41 Одговори

Postovani,
Slomio mi se zub (gornja sedmica), ociscen je i stavljena je plomba, ali me od tada svaki dan malo boli, pa prestane, dok me uopste nije bolio kad se slomio.. Da li mislite da ce bol sama od sebe proci ili trebam ponovo da se javim zubaru?
Hvala unaprijed na odgovoru..
Srdacan pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  24.02.2022. 19:37 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas zub boli sam od sebe, bez ikakvog nadražaja, potrebno je da se ponovo javite svom stomatologu. Ukoliko se bolovi javljaju na hladno, slatko ili na zagriz, to je verovatno posledica samog procesa popravke zuba i ne predstavlja ništa opasno po zdravlje zuba. Ukoliko je zub zdrav i plomba dobro postavljena, taj osćaj će proći sam od sebe.

Nikola

17.03.2022. 11:11 Одговори

Pozdrav radio sam popravku dva zuba stavljanje leka i nakon toga trajne plombe,medjutim lek je stajao malo duze nego sto je propisano,ali nakon ugradjne plombi osecao sam jak bol medjutim nakon tri dana bol se smanjuje sad je tu u prekidima na trenutke zaboli pa prestane,pritom pijem Brufen od 600mg i imam osecaja da uopste ne deluje.
Hvala unapred

  Dr Eleonora Bede

  17.03.2022. 16:41 Одговори

  Poštovani, ukoliko se bol javlja sam od sebe, to nije dobar znak. Ovakvi simptomi mogu da ukazuju na upalu živca, pa je samim tim neophodno da se ponovo obratite svom stomatologu.

Maja

27.03.2022. 16:39 Одговори

Postovani, lek za umrtvljenje zivca mi je stavljen pre 10 dana, nakon aplikacije leka zub me je boleo dan i potom prestao, zatim je poceo da me boli opet nakon 10 dana konstantno. Moja zubarka kaze da je to normalno. Da li ima razloga za brigu?

  Dr Eleonora Bede

  28.03.2022. 08:42 Одговори

  Poštovana, ukoliko bolovi ne prestaju, potrebno je odmah sprovesti dalje korake u proceduri vađenja živca. Nema potrebe da lek stoji u zubu ukoliko Vi i dalje imate bolove.

Danka

06.04.2022. 14:03 Одговори

Postovani,
Operisala sam gornji umnjak, koji je bio nezgodno postavljen, ali uspesno izvadjen. Pre toga bolovi su trajali 5 dana. Nakon 10 dana od operacije mene i dalje boli i gornja i donja vilica, juce su mi sedmicu otvorili, stavili lek i receno kako je zivac upaljen. I dalje bolovi sve vreme traju, i imam osecaj da boli mesto je je anestezija data, u predelu desni iznad sedmice. Da li mi predlazete jos nesto da uradim? Trpim bol vec 15 dana, a mislila sam da ce posle vadjenja umnjaka i otvaranja sedmice prestati.

  Dr Eleonora Bede

  08.04.2022. 10:04 Одговори

  Poštovana, na žalost u ovoj situaciji bez pregleda Vaših zuba i RTG snimka nisam u mogućnosti mnogo da Vam pomognem. Rana posle vađenja umnjaka u nekim slučajevima može da boli malo duže. Lekove protiv bolova možete uzimati popotrebi.

Maša

17.04.2022. 10:09 Одговори

Postovani,zamolila bih vas za odgovor.Pre mesec dana sam imala upalu zuba,zub je lecen.Nakon lecenja stavljena je plomba.Posle izvesnog perioda osecam kao blagi bol.Neprijatnost.Koja nije uvek prisutna ali se pojavi. Da li je to normalna pojava ili se trebam javiti stomatologu?Hvala.

  Dr Eleonora Bede

  18.04.2022. 09:43 Одговори

  Poštovana, blage senzacije su moguće par nedelja, pa čak i meseci nakon vađanje živca. Ukoliko zub na RTG snimku izgleda dobro i tegobe se postepeno smanjuju, nemate razloga za brigu.

Sladja

18.04.2022. 13:44 Одговори

Popravljala sam zub prije nekoliko godina i sad me taj zub boli a ostali koje sam mijenjala me ne bole uposte samo ovaj bol vec traje nekoliko dana

  Dr Eleonora Bede

  19.04.2022. 09:12 Одговори

  Poštovana, to što je zub već popravljan ne znači da ne može ponovo da počne da se kvari. Ovo se dešava u slučajevima kada prvi put karijes nije u celosti uklonjen, zatim ukoliko nije dobra oralna higijena ili postoji neki lokalni uzrok u ustima koji doprinosi ponovnom javljanju karijesa. Jedini način da se ustanovi zbog čega su prisutni bolovi je da se uradi pregled i RTG snimak.

Monika

27.04.2022. 15:39 Одговори

Pozdrav, boli me desna jedinica vec mjesecima. Izvađen mi je živac iz nje i imala sam neku malu opetaciju bila pukotina zuba ispod desnih. Nakon svega toga opet boli.

Jovan

16.05.2022. 17:46 Одговори

Postovana, pre mesec dana mi je stomatolog stavio lek za umrtljivanje zivca, igrom slucaja zbog posla nisam uspeo da se odazovem na zakazano vreme, i u dogovoru sa stomatolog će rad biti nastavljen u toku od 5 dana, lek stoji onako od kako je postavljen i nema bola u zubu, da li moze da se nesto iskomplikuje posle mesec dana?

  Dr Eleonora Bede

  17.05.2022. 10:38 Одговори

  Poštovani, iako je prošlo više vremena nego što je predviđeno, nećete imati nikakve negativne posledice na zub.

Miona

12.06.2022. 03:07 Одговори

Poštovana,ja sam u petak bila kod svog izabranog stomatologa, meni je rečeno da je bila u pitanju procedura vađenja živca nakon čega je ponovo stavljen lek , od juče javlja se nepodnošljiv bol za zagriz i osećaj velikog pritiska unutar samog zuba ,da li je to normalano i da li treba da odem odmah kod svog stomatologa?

  Dr Eleonora Bede

  12.06.2022. 11:15 Одговори

  Poštovana, u toku procedure vađenja živca može da dođe do pojave bolova. Dokle god se uz bolove ne javlja i otok, ne morate brinuti. Možete slobodno popiti neki od lekova protiv bolova koje inače uzimate.

Nikolina

12.06.2022. 15:01 Одговори

Poštovana, u utorak sam bila kod zubara i stavljen mi je lijek na osmicu donju. Zub boli na zagrzi ali nista strasno, da napomenem da zub nije bio bolan, ali je bio pod karijesom i trebalo se to rijesavati. Evo vec dva tri dana je uzasno iritantna neka tupa bol koja se reflektira na sve donje zube od osmice do trojke desne i kao da me u zubnom mesu boli, popijem brufen 600 i drzi me 24h i nakon 24h opet moram popiti brufen. Zanima me dal da cekam ili da se javim stomatologu?

  Dr Eleonora Bede

  13.06.2022. 10:35 Одговори

  Poštovana, ukoliko je stavljen lek u zub, verovatno Vam je stomatolog rekao koliko dana taj lek treba da stoji. Svaki lek ima svoju funkciju i potrebno mu je određeno vreme da bi delovao. Ukoliko bolovi nisu jaki, možete sačekati prema preporuci. Ukoliko Vas jako boli, javite se svom stomatologu.

Jasna

15.07.2022. 21:47 Одговори

Postovani, pre nedelju dana bila sam kod stomatologa da mi popravi zub, bio je malo kvaran doktorka je morala da stavi blombu, posle par dana mi se pojavio jak bol uglavnom nocu pred spavanje, i otok, nije umrtvljen zivac.Pila sam lek za bolove ali mi nije pomoglo. Plasi me da li mogu biti opasne posledice?
Srdacan pozdrav.

  Dr Eleonora Bede

  18.07.2022. 09:13 Одговори

  Poštovana, simptomi koje ste naveli ukazuju na upalu živca u zubu. Ovo stanje ne može da prođe samo od sebe niti uz pomoć lekova, već je potrebno da se sprovede protokol lečenja zuba kod stomatologa.

Nikolina

18.07.2022. 14:30 Одговори

Zdravo, popravljala sam zub, stavljena mi je plomba, posle toga, zub me i dalje boli, dva puta mi je čišćen dzepić, zubar je rekao da je izgleda živac u pitanju, da mora lečiti? Dzepić mi čisti bez anestezije, a mene to jako boli.
Mišljenje?

  Dr Eleonora Bede

  18.07.2022. 16:54 Одговори

  Poštovana, džep ukazuje na problem sa desnima, a upaljen živac je problem sa zubom. Potrebno je izdiferencirati da li se radi o jednom ili drugom uzroku, jer su terapije za ta dva problema raličite. U svakom slučaju, bilo koja intervencija da Vam je bolna, možete dobiti anesteziju.

Blazenka

28.07.2022. 10:17 Одговори

Postovanj,
Imala sam strasnu zubobolju, nakon snimke, doktor je odlucio zamijeniti plombu na gornjoj šestici koja je stvarala problem. Upale na zivcima nije bilo. Sada vec 2 dana nakon popravka i stavljanja nove plombe zub strasno boli na dodir,isjetim kucanje , a gristi ni ne mogu. Da li je moguce da se nije vidjelo ako je vec doslo do zivca ili je moguce da je bol normalna?
Da li je to greska zubara ili?

  Dr Eleonora Bede

  28.07.2022. 20:52 Одговори

  Poštovana, ukoliko Vas zub boli samo od sebe, tada se radi u upali živca. Ukoliko Vas ne boli sam od sebe, nego samo pri kucanju,žvakanju itd, potrebno je da sačekate još neko vreme nakon stavljanja plombe, kako bi se videlo da li su bolovi počeli da se smanjuju. U tom slučaju se ne radi o upali živca.

Bojana

09.08.2022. 23:33 Одговори

Postovani, pre godinubdana mi je stavljena plomba na osmicu i sada je poceo odjednom da me boli, zubar je malo zamenio plombu i rekao da probamo tako ako ne bude bolje da ga lecimo. Sada me ne boli kao pre promene plombe nego onako pri kuckanju ili kada se udari zub o zub, koloko jos da sacekam pre nego sto se opet javim zubaru, najvise bi volela da ovo upali i da ne mora lecenje. Pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  10.08.2022. 09:29 Одговори

  Poštovana, bolovi koji ukazuju na to da je zubu potrebno lečenje se dešavaju sami od sebe. Ukoliko se tegobe koje sada imate postepeno budu smanjivale, to bi trebalo da znači da je plombom rešen problem. Ukoliko Vas tegobe budu sve više ometale i ukoliko budete izbegavali da jedete na tu stranu, tada će verovatno trebati da se uradi lečenje zuba.

Sandra

12.08.2022. 16:27 Одговори

Poštovani juče mi je stavljen lek na zub i od tad me zub boli da nijedan lek ne pomaže. Zubarka je rekla da je to neki lek za čišćenje kanala a ne mogu do nje do ponedeljka, dali sama mogu da izvadim lek jer je bol užasan?

  Dr Eleonora Bede

  13.08.2022. 13:12 Одговори

  Poštovana, možete pokušati da izvadite lek sami ukoliko lek protiv bolova ne pomaže.

Stefan

10.09.2022. 15:12 Одговори

Postovani,
Pre nekoliko meseca sam popravljao zub koji me je boleo,ali posle nekog vremena bol je opet poceo da se javlja,zatim su mi izvadjeni zivci i stavljen lek,taj lek je bio tu mesec i po dana i za to vreme nijednom me nije zaboleo zub,kad sam izvadio lek i stavio plombu pre nedelju dana,opet su poceli bolovi,zub je ociscen,nije pokvaren,zivci izvadjeni,ne znam sta da radim.
Hvala unapred.

  Dr Eleonora Bede

  12.09.2022. 14:15 Одговори

  Poštovani, ukoliko se sada bol javlja samo na zagriz, to je uobičajen bol nakon vađenja živca. Ukoliko su bolovi spontani, to ukazuje na neki problem koji je ostao u zubu. U tom slučaju bi trebalo da se obratite specijalisti za bolesti zuba.

Amra

15.09.2022. 20:37 Одговори

Poštovani..Prije godinu dana sam zamijenila staru crnu plombu na gornjoj vilici tj.5 i 6 zub jer me je pomalo bolilo na toplo i hladno i vec je bila stara oko 10 godina..od kad sam zamijenila plombu tu na tom mjestu ko da me bocne iglom i da mi upalu na pola vilice desni tako mi u uho ko da me bocka nesto a bol je tupa i dosadna…isla sam stomatologu uradila RTG reko je da je sve uredu..zatim sam isla na ORL sve uredu…a meni je to vec godinu dana i nemogu vise izdrzati…dali bi bilo dobro da trazim od zubara da mi otvori ta dva zuba ponovo.

  Dr Eleonora Bede

  16.09.2022. 11:25 Одговори

  Poštovana, ukoliko je bol uvek istog intenziteta i vremenom se ne smanjuje, može se pokušati sa aplikacijom leka na tim zubima. Skidanje plombi i stavljanje leka za smanjivanje bolova bi pokazalo da li je uzrok na tom mestu. Ukoliko se bol smiri, nakon par nedelja će se moći ponovo staviti nove plombe.

Milena

23.09.2022. 13:03 Одговори

Postovana,meni je stavljen bio lek za umrtvljivanje zivca pa me je to bolelo i otisla sam kod svog izabranog stomatologa i on mi je sa anestezijom izvadio zivce i stavio mi je probiotik pre dva dana i sada se desio jak bol popila sam brufen i prestalo je,nisam sigurna da li je taj bol od anestezije ili je u pitanju zub?

  Dr Eleonora Bede

  24.09.2022. 10:17 Одговори

  Poštovana, u toki procesa vađenja živca moguće je da se jave bolovi. Takođe je moguće da bolovi budu prisutni i nakon završenog tretmana, uglavnom na zagriz. Ta vrsta bola će vremenom prestati sama od sebe.

Anonimno

27.09.2022. 20:41 Одговори

Poštovana, prije 2/3 godine sam imao šesticu na donjoj vilici pokvarenu pa sam popravio…stavljena je crna plomba kako se sjećam tako mi je rekao doktor ali sada poslje 2/3 godine mi se počeo stvarat pritisak u zubu neugodan i malkice bolan…jel se trebam brinuti oko toga? Moram naglasiti da imam 15 godina

  Dr Eleonora Bede

  28.09.2022. 08:04 Одговори

  Poštovani, možda je u toku vremena došlo da razvoja novog karijesa, ili plomba više ne stoji kao što bi trebala. Potrebno je da se obratite svom stomatologu radi pregleda i RTG snimka, kako bi se sa sigurnošću moglo reći o čemu se radi.

Anonimno

28.09.2022. 14:13 Одговори

Poštovana, ja sam takođe htio nadodati na to da mi popravljena šestica stvara vibracije koje sa mogu osjetiti čak dodirom na obraz i to boli mislim stvara neugodan osjećaj s obzirom da sam radio zub prije 2/3 godine

Dzejlan

12.10.2022. 10:14 Одговори

Poštovana ne znam jel u pitanju šestica ili umnjak imam 15 godina…ali zub je pokvaren i treba se liječiti ali nekad mi se onako iz čista mira pojavi oštar bol i to traje 3 sekunde otprilike…ja vama ne mogu opisati kakav je to bol…prije toga se pojavi blaga ili jaka vibracija u istom i nakon tog bola

  Dr Eleonora Bede

  12.10.2022. 19:05 Одговори

  Poštovani, bolovi neće proći sami od sebe, jedini način da to rešite je da odete kod stomatologa na pregled i RTG snimak.

Marija

20.10.2022. 21:32 Одговори

Poštovana,
prije 2 dana zaboljela me je cijela lijeva strana glave i malo zubi ali pošto imam problema sa sinusima mislila sam da su u pitanju sinusi, međutim dan nakon sam skužila dok jedem da me boli šestica s gornje lijeve strane i da mi smeta toplo i hladno. Odmah sam otišla zubaru koji me je poslao da slikam šesticu da vidi je li sve u redu s živcem, nakon toga mi je rečeno da je sve u redu s živcem da imam malo karijesa, zubar je izbrusio karijes i stavio lijek i privremenu plombu. Tu večer se bol smirila, ali evo danas bol se opet vratila i zub me boli na dodir i boli me ta strana glave. Zanima me je li to normalna reakcija.

  Dr Eleonora Bede

  21.10.2022. 12:54 Одговори

  Poštovana, u zavisnosti od toga koja vrsta leka je postavljena na zub, potrebno je da se sačeka određen broj dana, kako bi taj lek delovao. Ukoliko se situacija pogoršava, svakako o tome obavestite svog doktora kako bi se razmotrila promena terapije u Vašem slučaju.

Ivana

02.11.2022. 13:55 Одговори

Radila sam zube stavljene su mi plombe i posle dve nedelje je pocelo da me boli i gornji zubi i doljni cela desna strana da bol ne mogu da izdrzim. Sta da radim

  Dr Eleonora Bede

  02.11.2022. 17:07 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak zuba, kako bi se utvrdilo da li su Vaši bolovi posledica novih plombi ili nekod drugog problema. U zavisnosti od toga koji je uzrok bola (što ne može da se utvrdi bez pregleda), preduzeće se potrebni koraci radi sanacije bola.

Zvezdana

03.12.2022. 07:06 Одговори

Popravila sam gornju levu peticu u martu. Pre par dana je krenuo bol u zubu, obratila sam se stomatologu, odradila ortopan ali kaze da je po istom sa svim zubima sve u redu.
Od bolova ne mogu spavati nocu. Da li opet otvarati popravljan zub?

  Dr Eleonora Bede

  03.12.2022. 17:07 Одговори

  Poštovana, ortopan nije najprecizniji snimak uz pomoć kojeg je moguće odrediti da li postoji neki problem sa zubom. Preciznije bi bilo da se uradi ciljani snimak tog zuba. Međutim, u akutnim stanjima zub može da boli, a da se na rtg snimku ne prikazuje nikakav problem. U tom slučaju je potrebno na osnovu pregleda ustanoviti koji zub izaziva tegobe i u skaldu sa tim preduzeti dalje korake. Mouće je da će zub koji ste već radili biti potrebno ponovo da se otvori i da se pristupi lečenju.

Samir

07.12.2022. 12:47 Одговори

Poštovani,

Prije 7 dana sam popravio gornju sedmicu. Doktor je rekao da je duboko karijes otišao i da je blizu korjena. Prvi dan me bolio sa jakom probadajucom boli kad pokrecem misice obraza ili pritiscem desni iznad zuba (citajuci odgovore, moguce je da je od uboda anestezije) Problem je sto me i danas zna zaboliti na ove pokrete. (prilikom gutanja pljuvacke, stavljanja labela ili gdje radim slicne pokrete… Nakon 2 dana počeo me boliti na zagriz (uglavnom mesa i tvrde hrane). Bol bude jako intenzivna i traje 10-tak minuta. Kad prestane ne usudujem se jesti na njega. Prije 2 dana se pocela javljati bol koja se javi bez ikakvog podrazaja. Mogu je kontrolisati sa brufenom.

Koji je vaš savjet?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  07.12.2022. 13:35 Одговори

  Poštovani, spontani bolovi najčešće ukazuju na to da je karijes došao do živca i da je došlo do upale živca. Potrebno je da se ponovo javite svom stomatologu i da se razmotri mogućnost vađenja živca na tom zubu, uzimajući u obzir RTG snimak zuba i koliko je od zuba oštećeno karijesom.

Nada

15.12.2022. 17:32 Одговори

Poštovani,pre dva dana zubar mi je sklonio lek i očistio zub to jest donju šesticu ,stavio mi je plombu koja je bila višeslojna malopre sam pila vodu i zub me je zaboleo ponekad me zaboli na dodir hoće li se bol vremenom skloniti?

  Dr Eleonora Bede

  16.12.2022. 10:02 Одговори

  Poštovana, nakon postavljanja nove plombe može da dođe do osetljivosti zuba. Ova osetljivost bi trebalo iz dana u dan da se smanjuje, i na kraju da potpuno nestane. Ukoliko primetite da se bol ne smanjuje duži vremenski period, ili se bol javlja sam od sebe, potrebno je da se ponovo obratite svom stomatologu.

Igor

21.02.2023. 22:44 Одговори

Postovanje danas sam bio kod zubara zatvorio mi.je rupu u zubu i prestalo.me boljeti e sad postojala je jos jedna rupa u drugom zubu i tu me nije boljelo ali je on rekao da mora da zatvori i tu rupu da nebi doslo do prasine i infekcije i kako mi.je zatvorio taj zub on me vec boli par sati .. Bolovi su prejaki dao mi je i antibiotike 1000 mg … Neznam dali je normalno da boli toliko od kako.ga je zatvorio a nije me prije boljelo dali je moguce da je dodirnuo zivac sa blombom bijelom.. Hvala i pozdrav

  Dr Eleonora Bede

  22.02.2023. 14:05 Одговори

  Poštovani, ukoliko je zub zatvoren samo sa plombom, a bolovi su jaki i spontani, najverovatnije je došlo do upale živca. Ukoliko je zub zatvoren sa nekim lekom, potrebno je da se informišete kod svog stomatologa koji lek je u pitanju i u skladu sa tim, da li su bolovi normalna reakcija na lečenje ili ne.

Anđela

09.03.2023. 23:45 Одговори

Poštovana, prije skoro mjesec dana mi je mijenjana plomba na donjoj šestici. Prije toga je zub bio osjetljiv samo na hladno, ali sam mogla normalno žvakati. Doktorica je rekla da je očistila sve što je bilo potrebno. U početku je zub bio osjetljiv kad jedem i u toku pranja zuba kad trljam zub sa strane. Ta osjetljivost na pranje zuba je trajala duže od osjetljivosti pri žvakanju, ali je prošlo. Međutim, nekoliko dana poslije mene je taj zub opet zabolio pri žvakanju i ovaj put boli kad perem gornju stranu zuba, onu sa kojom se žvaće. Obratila sam se svom zubaru, uradili smo snimak i rekla je da je sve normalno i sa plombom i dijelom ispod nje. Malo je zbrusila taj zub, ali se i dalje ponekad javlja ona probadajuća bol pri žvakanju i pranju zuba, doduše manja, i rjeđe se javlja. Ali, zbog svega ovoga ja ne mogu da se opistim 100% i krenem normalmo žvakati na toj strani, nego je to sve sa nekim oprezom. Da li je ova osjetljivost normalna?

  Dr Eleonora Bede

  13.03.2023. 12:22 Одговори

  Poštovana, bol nakon stavljanja nove plombe je relativno česta pojava, ali je bitno da ta bol iz dana u dan postaje sve slabija. Ukoliko to nije slučaj, može se uraditi aplikacija leka na mesto te plombe, kako bi se zub najpre oporavio. Nakon potpunog nestanka bolova, polomba se ponovo postavlja na zub.

Sofija

05.04.2023. 14:27 Одговори

Postovana,
Da li je normalno da se pasta kojom je ispunjen zub prilikom popravke kanala pomalo mrvi i otpada? Hvala unapred

  Dr Eleonora Bede

  06.04.2023. 15:35 Одговори

  Poštovana, ukoliko je lečenje još uvek u toku, može da se desi da privremeni ispun malo otpada. Ukoliko je lečenje potpuno završeno, to ne bi smelo da se dešava.

Ljubica

06.04.2023. 17:43 Одговори

Postovana,
Pre otprilike 2 godine sam vadila zivac na gornjoj sedmici, danas je taj zub poceo da me boli kad zagrizem…

  Dr Eleonora Bede

  07.04.2023. 08:45 Одговори

  Poštovana, potrebno je da se urade pregled i RTG snimak, kako bi se ustanovilo da li je lečenje bilo uspešno, i da li u kosti oko tog zuba postoji infekcija koja izaziva tegobe.

Dijana

08.04.2023. 14:37 Одговори

Poštovani,
Pre 4 dana mi je čišćen kamenac sa zuba. Rađeno je pod anestezijom, iako sam bila protiv toga, rečeno mi je da bi u suprotnom mnogo bolelo zbog džepova kod bočnih zuba u koje se zalazi. Bilo je preko 10 uboda, od toga su 2 bila kod prednjih donjih jedinica, tj između usne i desni. Sa ostalim ubodima nemam nikakav problem(osim malo ispod jezika), ali brada me je bolela već prvi dan malo, a sada je sve jače, boli kada pritisnem donju usnu, kad izgovaram slova O,U, kad se smejem, žvaćem… Spolja nema vidljivih promena, izgleda sasvim normalno i usna je pokretna ali mene užasno boli svaki pokret donje usne. Jako sam uplašena, je li ovo normalna reakcija na ubode na tom mestu i koliko obično traju ti bolovi, kako mogu pomoći sebi?

  Dr Eleonora Bede

  10.04.2023. 11:31 Одговори

  Poštovana, nakon uboda anestezije mogu da se jave ovakve tegobe, koje najčešće prolaze same od sebe nakon nekoliko dana. Na žalost nije moguće tačno reći koliko će to dana biti, jer je veoma individualno.

Ivana

13.04.2023. 23:28 Одговори

Poštovani,
prije godinu dana vadila sam umnjak desno koji je bio naslonjen na sedmicu i tu je napravio veliki karijes.
Vadjenje je bilo komplicirano i nakon vadjenja umnjaka desni na sedmici su mi povuceni do korijena.
Stomatolog mi je stavio ispun i preko korijena nebi li zub bio manje osjetljiv na toplo/hladno..
U zadnje vrijeme pocela sam osjecati bol na zagriz i to samo tvrde hrane.
Takodjer mi se pojavilo krvarenje iz desni kod toga zuba.
Stomatolog je otvorio zub i utvrdio karijes ispod ispuna koji je zahvatio zivac pa mi je stavio lijek.
Pitanje ima li krvarenje desni veze sa tim karijesom ili je u pitanju paradontitis?
Hvala lijepa

  Dr Eleonora Bede

  17.04.2023. 13:22 Одговори

  Poštovana, krvarenje desni oko zuba koji ima plombu u tom delu najčešće nastaje kao posledica iritacije desni samom plombom. Takođe može da nastane ukoliko se hrana na tom delu zuba zadržavala, pa je došlo do uvećanja desni i zapaljenja. Koji god da je razlog, kada se bude završilo lečenje zuba i kada bude postavljena nova plomba, ukoliko odnos plombe i desni bude povoljan, neće više dolaziti do krvarenja.

Aleksanda

24.04.2023. 22:54 Одговори

Zubar mi je stavio plombu na predni gornji zub i posle mesec dana boli me taj zub skoro na svakih pola sata do 1 sat i koji lek god popijem ne vredi idalje boli sta da radim

  Dr Eleonora Bede

  25.04.2023. 11:19 Одговори

  Poštovana, ukoliko zub boli sam od sebe, najverovatnije je potrebno sprovesti terapiju lečenja živca. Problem neće proći ni od kakvog leka koji možete da uzmete sami, već je potrebno da ponovo odete kod svog stomatologa.

Jaca NS

13.06.2023. 16:54 Одговори

Postovana, pre 6 nedelja imala sam intervenciju vadjenja zivca iz gornje i donje sestice ( u razmaku od 2 nedelje) i receno mi je da do 3 nedelje mogu trajati bolovi, ali ja jos uvek na tu stranu ne mogu da jedem. Zubi ne bole sami od sebe, vec blazi bol osecam na dodir jezikom, prilikom pranja zuba, zvakanja, ali zato ako odleti neka mrvica, semencica, zrnce…. boli kao da me u oko ubode, snazan bol. Bukvalno imam strah da nesto ne odleti na tu stranu, sto se ipak desi. Sta bi to moglo biti?? TRG sam nakon intervencije kod oba zuba uradila, navodno je sve ok…? Hvala najlepse na odgovoru!

  Dr Eleonora Bede

  14.06.2023. 12:14 Одговори

  Poštovana, nije moguće tačno predvideti koliko dugo će osetljivost zuba nakon vađenja živca trajati. Ukoliko je na RTG nakon završenog lečenja sve bilo u redu, sledeći put je potrebno uraditi snimak za 6 meseci. Na tom snimku će se sa sigurnošću znati da su zubi izlečeni. Ovo je uobičajeni deo procedure i kada nisu prisutni bolovi.

Dusan

26.07.2023. 00:07 Одговори

Popravio sam vrlo mali kvar na zubu i posle je krenulo da me boli na ugriz, cudna bol veoma, da li je to normalno

  Dr Eleonora Bede

  31.07.2023. 08:11 Одговори

  Poštovani, nakon postavljanja nove plombe može doći do osetljivosti na zagriz. Ova vrsta bola bi trebala postepeno da se smanjuje i posle nekoliko dana potpuno da prestane.

Amar

29.07.2023. 02:03 Одговори

Radio sam popravku zbog karijesa donje desne i lijeve osmice , zubarka mi je ocistila i kako sam ja razumio stavila je kao neke gumice da bi se bijela plomba imala na sta uhvatiti , evo vec 3 – 4 dana je proslo mene desni oko ta dva zuba bole i osjetljive su , ne mogu da zvacem , da li je to normalno i koliko bol moze da traje ? Hvala

  Dr Eleonora Bede

  31.07.2023. 08:18 Одговори

  Poštovani, desnima je potrebno par dana da se oporave. Ukoliko ste primili anesteziju, bolovi mogu takođe biti posledica uboda igle.

Igor

17.08.2023. 21:07 Одговори

Postovani,pre dva dana mi je stavljen lek,zub i dalje boli,koliko treba vremena da prodje bol?i koliko treba da stoji lek

  Dr Eleonora Bede

  18.08.2023. 10:44 Одговори

  Poštovani, u zavisnosti od toga koja vrsta leka je stavljena, može se desiti da zub boli jedan ili više dana. Ukoliko niste sigurni koji lek Vam je stavljen, uvek možete konsultovati svog stomatologa.

Ostavite komentar