Blog: Lečenje zuba

Zubni bolovi – kako ih razlikovati?

Zubni bolovi – kako ih razlikovati?

Komentari

122

Milan

02.03.2021. 16:56 Одговори

Zdravo! Imam problem recimo kada jedem limun ili pijem limunov sok, fantu ili nesto kiselo pojavljuje mi se bol na skoro svim zubima, kao da mi je na zubu neka bolna tacka koja je skoro pa neizdrziva iako su zubi zdravi. Skoro nisam bio kod stomatologa zbog ove situacije i ne znam sta da radim.. Da li znate u cemu je problem??

    Dr Eleonora Bede

    03.03.2021. 13:32 Одговори

    Poštovana, verovatno imate preosetljivost zuba ili ste četkicom uklonili površinski sloj gleđi pa ona nije više tako otporna. Bilo bi dobra da izbegavate gazirana i kisela pića, kao i da koristite pastu za zube koja je namenjena preosetljivim zubima.

Jovana

17.03.2021. 09:11 Одговори

Postovani,
Nakon 10 dana od postavljanja leka za umrtljivanje zivca osecam jak, ostar, produzeni bol na hladno (hladne vode).
Da li to znaci sa zivac nije umrtvljen i da li ceu ovoj situaciji vadjenje biti bezbolno sa anestezijom?

    Dr Eleonora Bede

    19.03.2021. 16:01 Одговори

    Poštovana, ukoliko živac nije u potpunosti umrtvljen, tada je potrebno dati anesteziju u toku intervencije, ne može se raditi bez anestezije. Svaka intervencija sa anestezijom je bezbolna, bez obzira na to da li je živac umrtvljen ili nije.

Jelena

19.05.2021. 21:54 Одговори

Postovani,svaki deugi dna osecam bol sa jedne strane glave probadanje oko i predeo vilice d ali to moze biti u pitanju zub

    Dr Eleonora Bede

    20.05.2021. 17:41 Одговори

    Poštovana, zubi mogu da prouzrokuju bolove koji zrače u okolne delove glave. Uzroci ovih bolova mogu biti različiti, od upale živca do otežanog nicanja zuba. Kako biste utvrdili da li Vaši bolovi mogu imati veze sa nekim stanjem u usnoj duplji, potrebno je da se uradi stomatološki pregled i analiza RTG snimka zuba.

Medzid

22.05.2021. 17:44 Одговори

Zdravo, pre par meseci sam išao na umrtljavanje živaca, i stavljanje plombe(šestica u donjoj vilici je u pitanju).I ceo dan osećam intenzivan bol u samom zubu,nakon stavljanja pritiska na zub.A bez pritiska,ponekad osećam blag bol ili pulsiranje u zubu.
Može li ovo da bude bezazlena prehlada ili bi trebao da posetim svog zubara?

    Dr Eleonora Bede

    24.05.2021. 11:20 Одговори

    Poštovani, s obzirom na to da je prošlo par meseci od intervencije, zub bi trebao da bude bezbolan. Savetujem Vas da se konsultujete sa svojim stomatologom, kako bi se na osnovu pregleda i analize RTG snimka utvrdilo da li je lečnje zuba bilo uspešno.

Tanja

12.06.2021. 11:52 Одговори

Pozdrav, kako razlikovati bol zbog upale sinusa i zubobolju? Hvala

    Dr Eleonora Bede

    14.06.2021. 10:09 Одговори

    Poštovana, ukoliko imate tupe, neodređene bolove u predelu gornjih bočnih zuba, u tom slučaju je zaista teško odrediti da li bol potiče od zuba ili od sinusa. U takvim situacijama se na osnovu pregleda i rtg snimka analizira zdravlje svih zuba, kao i stanje sinusa. Ukoliko postoji sumnja da bol potiče od nekog problematičnog zuba, najpre se rešava taj problem, a potom se sistemom eliminacije dalje zaključuje da li su se tegobe smanjile i da li je uzrok otkriven.

Nikola

28.06.2021. 21:02 Одговори

Postovani, boli me izmedju dva zuba i dam zub vec par dana konstantno slabiji bol poveca se tokom noci i jako zaboli na hladnu tecnost sta bi moglo biti.

    Dr Eleonora Bede

    29.06.2021. 08:18 Одговори

    Poštovani, ukoliko zub boli i sam od sebe, bez provokacije sa hladnim ili bilo čime drugim, najverovatnije je došlo do upale živca na tom zubu. Potrebno je da se što pre javite stomatologu radi pravovremenog zbrinjavanja i lečenja tog zuba.

Mitar

06.07.2021. 16:02 Одговори

Poštovani, imam šupalj zub koji cistim iznutra uvek kad perem zube , počeo je da se javlja bol prilikom isčetkavanja zuba , do sad me nije bolelo kad to radim , boli samo kad gurnem četkicu

    Dr Eleonora Bede

    08.07.2021. 16:13 Одговори

    Poštovani, zub koji u sebi ima šupljinu može samo da bude pokvaren, a bol koji je počeo da se javlja je verovatno znak da je kvar došao do živca. Takav zub ne može da ostane u Vašim ustima tako nesaniran, zato što predstavlja leglo bakterija i tempiranu bombu u smislu javljanja iznenadnih jakih bolova i otoka. Javite se svom stomatologu koji će na osnovu pregleda i analize rtg snimka proceniti da li takav zub može da se leči ili je za vađenje.

Biljana

16.07.2021. 11:03 Одговори

Postovani, januara sam uradila hirursko vadjenje umnjaka..sada povremeno, kada jedem nesto hladno (sladoled, lubenicu..) osetim intezivan bol u tom predelu, koji traje par minuta i prestane..da li da se zabrinem?

    Dr Eleonora Bede

    18.07.2021. 18:54 Одговори

    Poštovana, posle više od 6 meseci ne bi trebalo da Vas boli predeo rane. Pri vađenju umnjaka uvek postoji mogućnost da je došlo do neke promene na susednom zubu, sedmici. Da li zbog sile koja je primenjena da bi se umnjak izvadio, ili zbog kasnijeg zarastanja rane, često je posle ove intervencije potrebno prekontrolisati susedne zube. Savetujem Vas da se obratite svom stomatologu radi pregleda i analize rtg snimka nakon vađenja zuba.

Jelena

20.07.2021. 12:44 Одговори

Postovani,
Imam dubok karijes na sestici. Zub je lecen ali nakon 2 meseca sam osetila bol u sedmici i umnjaku. Ispostavilo se da zivac mora da se vadi na sestici. Takodje na sedmici se karijes nije video ali snimak je pokazao da postoji ali da je daleko od zivca. Problem koji se javlja je taj da mene i nakon postavljanja leka da se umrtvi zivac boli izmefju sedmice i umnjaka, iako je u tom delu na sedmici bio karijes sli ne do zivca. Da li mozda znate sta bi bio problem i da li je moguce da se i dalje siri bol od sestice iako osecam da me sedmica boli na zagriz

    Dr Eleonora Bede

    23.07.2021. 19:32 Одговори

    Poštovana, ukoliko je karijes na sedmici već saniran, postoji mogućnost da imate prisutnu preosetljivost zuba nakon stavljanja plombe. To se ponekad dešava i vremenom se bol smanji i nestane. Kod Vas se međutim poklopilo više stvari od jednom, tako da teoretski postoji šansa da Vam i bolovi od šestice zrače u taj predeo. U svakom slučaju, u narednim danima bi i lek na šestici trebao da potpuno umrtvi živac, tako da ćete tačno znati da li problem potiče odatle.

Milica

05.08.2021. 00:38 Одговори

Poštovani, imala sam plombu na jednom zubu koja je pukla. Ulazila je hrana ali sam uspevala da je izvadim koncem. Zubar mi je zamenio tu plombu novom, ali naredna 2 dana me je zub boleo. Zubar mi je zatim skinuo plombu i stavio samo lek, ali me taj zub jos uvek boli. Nije u pitanju neki veliki bol, slab je, ali je nemoguće ne primetiti ga.

    Dr Eleonora Bede

    05.08.2021. 14:53 Одговори

    Poštovana, svaki lek ima svoj određeni period tokom kojeg treba da deluje na zub. Vaš stomatolog Vam je sigurno naglasio za koliko vremena trebate da dođete ponovo, pa ćete nakon tog perioda moći da kažete da li su se bolovi smanjili. 2 dana nije dovoljno da bolovi prođu.

Sanja

20.08.2021. 21:45 Одговори

Prije tacno godinu dana stavljen mi je most(nosaci su 4 i 2).Oba zuba su vitalna. Vec 10ak dana svakodnevno se javlja bol u cetvorci,spontana i ostra,traje par sekundi.Ne smeta mi ni slatko ni vruce/hladno.Posto nije jaka bol zanima me sta moze biti i je li to normalno?

    Dr Eleonora Bede

    23.08.2021. 12:35 Одговори

    Poštovana, s obzirom na to da se radi o spontanom bolu, trebalo bi uraditi pregled i rtg snimak zuba. Spontani bolovi mogu da ukazuju na neke ozbiljnije probleme kao što je zapaljenje živca, tako da je ovaj znak potrebno shvatiti ozbiljno.

Joca

23.08.2021. 06:07 Одговори

Poštovani,imam problem.Boli me zub I imam neku promenu u usnoj supljini sa leve strane velicine srednjeg klikera.Sta bi to moglo da bude?

    Dr Eleonora Bede

    23.08.2021. 12:44 Одговори

    Poštovani, može da bude zaista mnogo toga i na ovakva pitanja ne može da se da odgovor bez pregleda zuba.

Jele a

07.09.2021. 22:02 Одговори

Postovani, imam problem. Pre mesec dana sam popravljala zube, gornja 6ica vadjen zivac, 7mica osiscen mali karijes i skidala kamenac.Na snimku se vidi da je sve okej. Medjutim nakon mesec dana pojavila mi se osetljivost zuba, bas kod ovih sto su radjeni. Nekad bude preko dana, nekad uvece ali kad pijem hladno, cak i mlaku vodu osetim da me zaboli neki zub bas u tom delu gde si radjeni pre mesec dana. Da li mozda znate sta bi to moglo da bude? Na snimku su svi zubi u tom nizu u redu, bez ikakvog karijesa, ali ja osecam bol na hladno toplo, mlako, na neku hranu i to od pre 4 5 dana. Bas me brine sta to moze da bude kad sam zube konacno sredila pojavila mi se ova osetljivost na hladno

    Dr Eleonora Bede

    08.09.2021. 15:27 Одговори

    Poštovani, nakon vađenja živca kao i nakon stavljanja nove plombe zubi mogu još neko vreme da budu osetljivi na nadražaje. Tu spadaju nadražaj na toplo, hladno, slatko ili na pritisak u toku žvakanja. U toku narednih dana ti bolovi bi trebalo postepeno da se smanjuju i na kraju da potpuno prestanu. To je znak da se radi o uobičajenoj reakciji zuba na različite stomatološke zahvate. Ukoliko se zubi ne smire u narednih nekoliko dana (pa čak i par nedelja), moraćete ponovo da potražite mišljenje stomatologa uz klinički pregled.

Ivana

19.09.2021. 18:07 Одговори

Pozdrav, nakon popravke povrsinskog i karijesa u pocetnom stanju osecam bol u tom delu. Snimak zuba je pokazao da je i koren i kost i desni oko njega zdravi, karijes ociscen i stavljena plomba ali se bol i dalje javlja. Nekada jak i trenutni a nekada tup iritirajuci i duze traje. Sta moze biti?

    Dr Eleonora Bede

    20.09.2021. 13:49 Одговори

    Poštovana, najverovatnije se radi o reakciji zuba na samu proceduru postavke nove plombe. Ukoliko je sa zubom sve u redu, kao što ste naveli, ovaj osećaj bi trebao vremenom da nestane.

Sinisa

23.09.2021. 14:00 Одговори

Postovani,na kutnjaku sam radio lijek pre jedno 5-6 god.lijek je ispo pre 4 god nisam otiso kod stomakologa i zub je skroz propo i boli me sad.Da li da ga vadim posto nije za ljecenje zanima me vase misljenje hvala

    Dr Eleonora Bede

    24.09.2021. 15:12 Одговори

    Poštovani, bez pregleda i RTG snimka ne mogu da kažem da li je zub za lečenje ili za vađenje. Ukoliko ste dobili mišljenje Vašeg stomatologa da je zub za vađenje, tako i treba da uradite. Zub koji ne može da se izleči ne treba da se čuva u ustima.

Aleksandra

29.09.2021. 01:49 Одговори

Pozdrav, pre otprilike 6 dana sam zagrizla ustipak sa serbetom i jako me je zaboleo zub. Od tad me zub boli konstantno i pored tableta za bolove, smiri se na trenutak pa opet, uzasno boli… Sta sve nisam pokusala.. A uzasno se bojim zubara, da li imate neki savet kako da smirim bolove?

    Dr Eleonora Bede

    29.09.2021. 14:23 Одговори

    Poštovana, ukoliko je došlo do frakture zuba, ne možete sami smiriti bolove, već morate otići na pregled kod stomatologa. Doktor će na osnovu pregleda i RTG snimka moći da Vam kaže šta je u pitanu i da li nešto treba da se preduzme.

Sonja

29.09.2021. 03:55 Одговори

Poštovana, zub mi je plombiran pre 4 dana i dešava mi se da dve noći Irene i zabole desni na mesto kod vilične kosti gde je on ali to traje minut i noću. Šta je u pitanju. Inače me ne voli na toplo i hladno.

    Dr Eleonora Bede

    29.09.2021. 14:25 Одговори

    Poštovana, ukoliko ste primili anesteziju, može da se desi da Vas bole desni na tom mestu. Ukoliko se bol nastavi, konsultujte se ponovo sa svojim stomatologom koji će samo na osnovu pregleda moći da kaže zbog čega se javljaju bolovi.

Matija

02.10.2021. 22:32 Одговори

Postovani,pre otprilike 5 meseci sam prpravljao karijes na sedmici i stavljena mi je plomba ali sada kod tog zuba osjecam neki bol u zivcu i bol u sestici kada pijem nesto hladno i ako nemam karijes.Sta je u pitanju?

    Dr Eleonora Bede

    03.10.2021. 17:45 Одговори

    Poštovani, ukoliko niste osećali nikakve tegobe 5 meseci i one su se tek sada javile, onda ne možemo sa sigurnošći reći da je sa zubom sve u redu. Uvek postoji mogućnost da plomba ne stoji dobro, da se deo odlomio ili pomerio. Bićete najsigurniji ukoliko se uradi ponovo pregled zuba i po potrebi RTG snimak.

Vladimir

03.10.2021. 02:08 Одговори

Malo me je prestala bol u desnima i zubima kad sam pročitao ovoo

    Dr Eleonora Bede

    03.10.2021. 17:43 Одговори

    Poštovani, drago nam je da Vam je tekst bio od pomoći 🙂

Radmila

12.10.2021. 16:14 Одговори

Pre godinu dana mi je vadjen zivac i lecena donja sestica. To plombiranje i punjenje stoji, ali se unutrasna strana mog zuba polomila i klima se. Pocelo je i da boli u tom predelu a dole pri korenu u ustima imam kako neku kuglicu. Stomatolog je preporucio vadjenje dela zuba i stavljanje krunuce na taj deo. Sta vi mislite?

    Dr Eleonora Bede

    14.10.2021. 09:47 Одговори

    Poštovana, ukoliko se zub slomio vertikalno, tako da je linija loma otišla ispod nivoa desni, zub u tom slučaju više ne može da se nadoknadi plombom. U tom slučaju potrebno je izvaditi zub i nadoknaditi ga izradom mosta ili ugradnjom implanta.

Anja

14.10.2021. 22:49 Одговори

Postovana, imam zub koji je supalj odnosno danas mi je stomatolog stavio lek, izgleda da cu morati da vadim zivac.Upravo sam se probudila koliko me zub boli takofje izgleda od zuba me boli glava oko i trne mi leva ruka, ne reaguje na lek uopste.Kako da umanjim bol?Hvala

    Dr Eleonora Bede

    16.10.2021. 07:52 Одговори

    Poštovana, u zavisnosti od toga koji lek Vam je stavljen u zub, zavisi i kakvu reakciju možete da očekujete. Ukoliko je stavljen lek koji služi da umrtvi živac, bol je sasvim očekivan. Glava takođe može da Vas boli kao posledica bola u zubu. Trnjenje ruke nije u vezi sa ovim problemom. Ukoliko niste sigurnu kakav lek Vam je stavljen, najbolje je da pitate svog stomatologa. Jedino tako možete znati da li bi Vam neki od lekova protiv bolova pomogao ili je potrebno da se lek izvadi iz zuba.

Marina

18.10.2021. 06:37 Одговори

Poštovana, imam bolove u zubima svaki put kad ih perem. Pritom koristim meku četkicu i vodim računa o higijeni. Ali cela gornja vilica me boli samo dok perem zube. Sta to moze biti? Hvala

    Dr Eleonora Bede

    18.10.2021. 09:16 Одговори

    Poštovana, potrebno je da posetite stomatologa kako bi se na osnovu pregleda utvrdilo da li na zubima ili na desnima postoje neka oštećenja koja mogu da prouzrokuju ovakve bolove.

Aleksandar Petkovic

25.10.2021. 13:38 Одговори

Postovani jedno jutro sam se probudio sa bolom u busnom zubu doniji ali i gornji isto to jutro krenuo da me boli i bio sam kod stomatologa i stavili su mi lek u donii zub ali idalje osecam dosta jaku bol sta da radim?

    Dr Eleonora Bede

    26.10.2021. 11:14 Одговори

    Poštovani, ukoliko se radi o leku koj služi da umrtvi živac, bol je očekivana posledica i uskoro bi trebalo da prestane. Ukoliko je bol sve jači i javlja se u kombinaciji sa otokom, javite se odmah svom stomatologu.

Slađana

04.11.2021. 12:34 Одговори

Poštovani, iznad mrtve četvorke me boli desna na dodir, ali samo kada je dodirnem i jače pritisnem, sada ja nisam sigurna da li je u pitanju koren zuba ili desni, jer bol osetim skroz gore, a zubi me ne bole ni na dodir, ni na toplo-hladno, ni kada žvaćem.
Taj zub ne može više da se popravlja, dok stoji plomba ne moram da ga vadim, tako mi je rečeno.
Da li možda znate šta bi to moglo biti? Hvala

    Dr Eleonora Bede

    04.11.2021. 13:42 Одговори

    Poštovana, kod zuba kojem je izvađen živac postoji mogućnost da se na vrhu korena zuba stvori proces. Postoji više razloga zašto do stvaranja procesa može doći, ali ono što je za Vas bitno jeste da li je taj proces moguće ponovo lečiti. Dakle, potrebno je uraditi RTG snimak zuba i ukoliko je na zubu prisutan proces, razmotriti da li zub može ponovo da se leči, ili ga je potrebno izvaditi. Ukoliko je zub za vađenje, to ne treba odlagati, jer proces predstavlja skup bakterija u Vašoj kosti koji što pre treba eliminisati, zarad opšteg zdravlja.

Milica

08.11.2021. 12:27 Одговори

Postovana, pre 2 dana sam vadila donji desni umnjak. Nemam bolove u predelu rane, vec samo gde je radjena anestezija, otezano gutam sa te strane i povremeno mi sevne u uvetu. Da li treba da se zabrinem?

    Dr Eleonora Bede

    08.11.2021. 19:39 Одговори

    Poštovana, kod davanja anestezije, pogotovo u donjoj vilici, osetljivost tkiva može da potraje još nekoliko dana. Bitno je da primećujete da se situacija postepeno poboljšava iz dana u dan.

Nikolija

12.11.2021. 21:16 Одговори

Postovani,
Vec unazad 3 dana imam tup bol u gornjoj vilici, zadnji zubi.
Boli me na hladno narocito, ali i tokom citavog dana osjrcam pritisak
Bila sam kod dr i snimio mi je i 5icu, 6icu i 7micu i svi snimci su ok i rekao da su sve plombe zdrave, ali da izmedju 2 zuba postoji medjuprostor i da mozda to utice na bol.
Sta mi je raditi?

    Dr Eleonora Bede

    15.11.2021. 12:22 Одговори

    Poštovana, ukoliko između dva zuba postoji međuprostor, to je mesto na kojem se lako zadržava hrana i može da dodđe do upale desni. Upala desni uglavnom može da se oseti kao tup bol. Ukoliko to jeste slučaj kod Vas, potrebno je sprovesti detaljno čišćenje zuba kod stomatologa. Takođe, Vi sami možete održavati higijenu na tom mestu uz pomoć međuzubnih četkica. Više o tome možete pročitati ovde https://drbede.com/medjuzubna-cetkica/

Ana

15.11.2021. 17:24 Одговори

Postovani, vec dva dana osecam bol na gornjoj dvojci i sestici kada je hladno napolju. U oba zuba je izvadjen zivac pre puno godina. Takodje u donjoj vilici imam mostic 5 i 6 i kao da me i tu nesto blago boli,ali svakako na gornjoj dvojci najizrazenije.
Sta bi to mogli biti i postoji li nacin da ulazim bol, stomatolog zakazan tek za 4 dana.
Hvala unapred

    Dr Eleonora Bede

    16.11.2021. 10:43 Одговори

    Poštovana, ukoliko već imate zakazan termin kod stomatologa, do tada možete uzeti neki od lekova protiv bolova. Osim toga, sami ne možete ništa drugo da uradite.

Aleksandra

18.11.2021. 11:57 Одговори

Poštovani, već 3 dana osećam bol cele leve strane, desni su mi otekli i bolovi su neizdrživi, uvo mi pulsira. 😔 Da li je moguća promaja? Ako možete da mi date neku savet, bila bih vam mnogo zahvalna.

    Dr Eleonora Bede

    18.11.2021. 16:47 Одговори

    Poštovana, potrebno je da uradite snimak zuba i da što pre zakažete pregled kod stomatologa. Jaki bolovi i otok u glavi mogu da budu opasni ukoliko se ne reaguje na vreme, tako da nema razloga da odlažete odlazak u ordinaciju. To je jedini način na koji može da se utvrdi koji od zuba je uzrok Vaših bolova i kakva će se dalja terapija sprovesti.

Ivan Janković

24.11.2021. 10:47 Одговори

Poštovana, od pre dva dana boli me zub pod starom plombom na dodir prstom i kad sastavim vilicu tj zub o zub ( gornji i donji kad se sastave ) Bol nije jaka da bi se uzimala tableta za bolove više tupa i neprijatna, gornji zub u pitanju 5 i 6 ica, pozdrav

    Dr Eleonora Bede

    25.11.2021. 13:19 Одговори

    Poštovani, kod starih plombi postoji mogućnost da one više dobro ne naležu na zub i da je zub počeo da se kvari pored plombe. Na osnovu pregleda kod stomatologa i RTG snimka ćete znati tačno da li se o tome radi i da li je taj zub potrebno ponovo popraviti.

Srgg

02.12.2021. 21:22 Одговори

Pozdrav,cini mi se da sam primjetio kad popijem eneegetsko pice,to vece se probudim kasno i narednih 24 do 48 sati strasan bol zuba na desnoj strani i gornjih i donjih,sta da radim,desavali se desetak puta ove godine,a sad sam prestao to uopste konzumiratu

    Dr Eleonora Bede

    05.12.2021. 12:01 Одговори

    Poštovani, energetska pića sadrže veoma visoku koncentraciju šećera, a uz to su i gazirana. Ova kombinacija je veoma štetna za zdravlje zuba. Može doći do oštećenja gleđi i bola zuba. Savetujem Vam da ovu vrstu napitaka Više ne konzumirate kako ne biste dalje oštetili svoje zube.

Ivana

16.12.2021. 22:53 Одговори

Postovana, stavljena mi je nova plomba na gornjoj sedmici(zdrav zub,nije bilo karijesa) jer je kod prethodne ispao delic,pa sam dosla na zamenu. Posle stavljanja nove plombe, samo na zagrizaj osecam bol, nikad mi se to nije dogodilo, inace redovno idem na pregled, i nemam kvarne zube.skidan je visak plombe, ali je i dalje situacija ista, posle deset dana.sta bi moglo da bude u pitanju? I sta je resenje?

    Dr Eleonora Bede

    20.12.2021. 11:26 Одговори

    Poštovana, protokol stavljanja nove bele plombe je takav da ponekad može da izazove iritaciju zuba i bolove. To ne znači da sa Vašim zubom nešto nije u redu ili da je oštećen. To znači samo da je trenutno osetljiv i da će to vremenom proći. Ukoliko Vam se bolovi ne smanjuju, može se staviti lek ispod plombe koji će služiti da smanji bolove.

Milana

18.12.2021. 01:14 Одговори

Poštovana, u poslenjih par dana mi se dešava da me povremeno blago zaboli dvojka, kao neka vrsta provokacije rekla bih. Takođe, ako je nekako pritisnem donjim zubima mogu da je pomerim napred za milimetar, iako to mogu i sa ostatkom zuba svejedno se plašim da ću je morati izvaditi. Znate li možda zašto se ovo dešava?

    Dr Eleonora Bede

    20.12.2021. 11:20 Одговори

    Poštovana, takve senzacije mogu biti posledica povrede zuba, upale desni ili nekog drugo problema sa zubom. Najsigurniji ćete biti ukoliko se uradi pregled i RTG snimak.

Jelena

18.12.2021. 13:03 Одговори

Poštovani, rutinski mi je izvadjen gornji umnjak, nemam bolove, samo kijavicu i curenje iz nosa da li je to u redu?

    Dr Eleonora Bede

    20.12.2021. 11:18 Одговори

    Poštovana, ukoliko imate prehladu, to nije u vezi sa vađenjem umnjaka. Ukoliko imate curenje samo iz nozdrve koja je na strani izvađenog umnjaka, u tom slučaju biste trebalo da se javite svom stomatologu radi kontrole.

Katarina

26.12.2021. 11:36 Одговори

Juce sam isla kod zubara zbog bolova u zubu, on je izbusio zub i uradio drenazu ali posle toga imam mnogo jace bolove, ne znam kako da izdrzim do sutra jer sutra idem kod zubara da mi sredi to

    Dr Eleonora Bede

    27.12.2021. 08:46 Одговори

    Poštovana, možete popiti neki od lekova protiv bolova kako viste lakše dočekali sutrašnji termin kod stomatologa.

Mirjana

04.01.2022. 17:46 Одговори

Postovanje. Tesko mi da opisem bol koju imam ali najprije bih rekla da kao da me bole desni a najvise izmedju zuba i kao da osjecam neki cudan svrab. Katastrofa stvarno

    Dr Eleonora Bede

    05.01.2022. 18:51 Одговори

    Poštovana, ukoliko je došlo do upale desni, možete imati takve senzacije. Ovo stanje se uglavnom lako otklanja, potrebno je samo da se uradi detaljno čišćenje desni i zuba kod stomatologa.

Marija

05.01.2022. 00:35 Одговори

Postovana doktorka,

pre oko mesec dana radila sam snimak vilice jer me bolela (nije me boleo zub), na snimku je pokazan karijes koji je zubar (nisam trazila anesteziju) ocistio, i rekao mi je da je bio veci karijes u pitanju. U toku ciscenja karijesa bolelo je prilicno. Stavljena je kompozitna plomba. Narednog dana me tokom dorucka zub zaboleo na zagrizaj, i nastavio mi se taj osecaj sve do danas, (iako sada osecam manji pritisak na zagrizaj, nije tako intenzivno kao u pocetku). Isla sam na kontrolu, imam i rtg snimak nakon intervencije, koji je ok. Kuckao mi je po zubu i nije me boleo. Rekao mi je da je to normalno da je neko vreme osetljiv na zagrizaj zbog veceg karijesa (gornja sestica je u pitanju). Medjutim, pre 10-ak dana mi se pojavila osetljivost na toplo i hladno cim nesto popijem/pojedem, koja prodje nakon 2-3 sekunde. I sad sam potpuno sludjena. Sta bi to moglo biti i kako da postupim? Inace me sam od sebe ne boli, niti kada jedem meksu hranu.
Hvala unapred.
Srdacno,
Marija

    Dr Eleonora Bede

    05.01.2022. 19:00 Одговори

    Poštovana, kod dubokih karijesa dolazi do takvih senzacija. Najčešće one prolaze same od sebe. Ukoliko se to ne desi, i taj bol Vam svakodnevno smeta, može se staviti lek koji služi da umiri zub i smanji bolove.

Iv

14.01.2022. 23:00 Одговори

Postovana, proslo je mesec ipo dana od zamene kompozitne plombe na gornjoj sedmici(zub nije imao karijes, samo je ispao delic bele plombe). U pocetku prvih dve nedelje je postojao bol na zagriz, sada protokom vremena samo prilikom zagriza tvrdje hrane. Prvo mi je receno da je zub senzitivan i da ce proci , a sada posto nije proslo skroz, da je problem zagrizaj koji je jak, i predlaze se zamena bele u cementu plombu,sto je meni jako cudno, jer sam na tom zubu vec imala belu plombu i nisam imala problema ni sa jacinom zagrizaja ni sa senzitivnoscu, jedino sto je novo je zapravo zubar, jer moj nije bio dostupan. Inace redovno idem kod zubara na kontrolu nemam probleme sa zubima. Sta vi predlazete? Dal snimak moze da pokaze neadekvatno postavljenu plombu?

    Dr Eleonora Bede

    17.01.2022. 10:01 Одговори

    Poštovana, ja nisam mišljenja da bi cementna plomba bila bolja od bele plombe. U ovoj situaciji čak ni snimak ne bi pokazao u čemu je problem. Moja predpostavka je da sama bela plomba nije najboljeg kvaliteta, ili da je u procesu postavljanja urađeno nešto što je izazvalo tu preosetljivost. Ono što može da se uradi kako bi Vam se smanjii bolovi jeste da se privremeno stavi lek za smanjivanje bolova,i da se naknadno ponovi cela plomba.

T

18.01.2022. 02:29 Одговори

Poštovana, pre 2 godine sam imala upalu zuba koji je lečen (izvađen je živac i popunjen kanal) i stavljena je plomba. Pre nekoliko meseci sam primetila neko blago ispupčenje na nepcu h predelu tog zuba, koje malo bolucka na pritisak, ali povlači se. Da li može da ima veze sa zubom?

    Dr Eleonora Bede

    18.01.2022. 11:38 Одговори

    Poštovana, takva pojava na nepcu može da ima veze sa lečenjem zuba i potrebno je da se uradi RTG snimak zuba kako bi se postavila dijagnoza.

Ana

04.02.2022. 13:25 Одговори

Poštovana. Sve je pocelo kada sam osjetila neku tupu bol u predjelu gornje cetvorke, petice i sestice. Cetvorka je linecena prije 5 godina i izvadjen je zivac. Doktorica je slikala sva tri zuba i rekla da se na cetvorci treba uraditi revizija jer ima malo infekcije na vrhu. Stavila mi je lijek koji je stajao neko vrijeme . Ja sam jos uvijek osjecala tu neku tupu bol. Petica i sestica su na snimku bile dobre ali je plomba na petici bila velika. Na kraju zbog oticanja cetvorke dr se odlucila da je izvadi….da peticu zbog velike plombe zbrusi, stavi kočić(prije toga je izvadila zivac). zivac je izvadila i punjenje je uradila i na petici. Rekla mi je da sad sacekamo 7 dana i da onda uzme otisak. Ja i dalje osjecam pritisak kao i na pocetku dolaska kod dr prvi put. Proslo je vec tri sedmice od vadjenja cetvorke. Nista mi nije jasno. Sta me ovoliko boli a sve sam sanirala? Znam da nakon vadjenja zivca i punjenja kanala mogu da se jave neke senzacije kao i bol pri zagrizu. Meni je ta bol pri zagrizu prosla ali ta tupa bol je cak sad i jaca nego prije vadjenja cetvorke i saniranja petice i sestice. Ne pomaze mi nijedna tableta protiv bolova. Da napomenem da je na rtg snimku sve uredu. Slikano nakon zavrsetka punjenja.

    Dr Eleonora Bede

    05.02.2022. 10:16 Одговори

    Poštovana, ukoliko je sa zubima sve u redu i sve je sanirano, možda je uzrok Vašeg bola u nekim drugim strukturama. To mogu biti sinusi. Ako ste uradili veliki snimak vilica (OPT), na tom snimku se vide i sinusi. Osim stomatologa možete se konsultovati i sa specijalistom ORL. Ponekad hronične upale sinusa ili neke nedavne bolesti i prehlade mogu dati simptome na gornjim bočnim zubima.

Mina

18.02.2022. 12:34 Одговори

Postovana osecam bol u desni s donje strane s desne strane cela desna strana me boli imam most samo su 6 i 7 moja zdrava zuba pod plombom u nekom trenutku imam utisak kao da me bole 6 i 7 a nema kvara da li moze da se bol prenosi zbog desni ili moze biti kvaran zub pod plombom? Uopste ne mogu da procenim koji zub me boli a stomatolog mi dolazi u srbiju tek u ponedeljak

    Dr Eleonora Bede

    18.02.2022. 13:11 Одговори

    Poštovana, moguće je da upala desni daje takve bolove da ne možete da procenite da li su u pitanju desni ili zub. Samo na osnovu pregleda zuba i RTG snimka moguće je reći šta je u pitanju. Ukoliko su bolovi sve jači i postaju neizdrživi, tako da ne možete da sačekate ponedeljak, to može da ukaže na problem sa zubom odnosno na upalu živca. U tom slučaju potražite pomoć dežurnog stomatologa u Vašem gradu.

R

01.03.2022. 08:07 Одговори

Dobar dan,
U poslednje vreme me cešce bole desni
Bol nije kritican, dodje blag, medjutim mislim da se sto cesce i u malo jacem intenzitetu javlja. Rekla bih i da se javlja u sekuticima s vremena na vreme
I takodje nemam nadrazaja bola na slano slatko, hladno. Cini mi se kao da me boli koren zuba, blizu mesa i ponekad bol dodje lokalizovan.
Pomisljala sam da je karijes, ali kada pogledam, nemoguce da na sve desne koji i na gornju i na dodnju vilicu imam karijes. Cak mislim da su mozda i umnjaci, samo ne znam, da li je moguce da u isto vreme rastu i na glrnjoj i na donjoj vilici
Unalred hvala na odgovoru

    Dr Eleonora Bede

    01.03.2022. 11:45 Одговори

    Poštovana, moguće je da dva umnjaka rastu od jednom, jer oni ni po čemu ne zavise jedni od drugih. Trebalo bi da uradite snimka cele vilice na kojem bi se videlo kakvo je stanje umnjaka i isključio bi se neki drugi problem u vezi sa zubima. Upala desni se uglavnom rešava detaljnim čišćenjem kod stomatologa, pa bi i to trebali da uzmete u obzir.

Darko

15.03.2022. 23:16 Одговори

Poštovani, imam problem već 20 dana, stavljen mi je lek na četvorku zub gornja vilica desna strana, ništa nije bolelo, onda je stavljena plomba od tada nastaju problemi osetio sam jak pritisak na zub , vadjen je posle i živac, onda opet lek, trenutno imam u zubu, ima jako tup bol koji ne mogu da opišem, boli me uho, deo glave i vrata, zub ne boli na hladno i toplo i kad se kucka, al kad se zatvori nastaje još veći pritisak, sad imam bolovi i u uho i vrat i glava na snimku nema ništa. Poslat sam na Orl i neurologa ništa nema, može li neki savet, pomoć. Doktorica kaze da nije do zuba, al sad više nije sigurna.

    Dr Eleonora Bede

    16.03.2022. 16:46 Одговори

    Poštovani, u ovakvoj situaciji je teško dati neki savet bez pregleda i bez uvida u snimak. Ono što možete da uradite jeste da odete na konsultacije kod specijaliste endodoncije (stomatologa koji je specijalista u oblasti vađenja živca).

Tarh

24.03.2022. 12:14 Одговори

Poštovani, imao sam malo kamenca po zubima i to sam očistio kod stomatolog sa nekom blago agresivnom aparaturom. Boli koji sam imao zbog blage upale desni je nestala momentalno i bilo je sve super, sutradan gornji desni kec je počeo malo da boli i da mu smeta hladno ali bilo je podnosljivo[da napomenem da nemam nijedan kvaran zub niti sa bilo kakvim procesima osim što sam imao taj kamenac, a i taj kamenac je bio najmanje na kecevima], I sinoc uvece probudi me jak bol koji se dogodio samo zato što sam blago u snu dodirnuo gornji kec sa donjim. I najblazi dodir jezika prouzroku je neki intenzitet bola, a najveći je na mestu kojim se kida hrana tj na dnu. Na hladno takodje jako boli i osecam da vibrira i da je nabubreo, sta je problem i sta da radim?

    Dr Eleonora Bede

    25.03.2022. 10:03 Одговори

    Poštovani, ukoliko ste imali upalu desni zbog kamenca, možda je potrebno nekoliko dana da se situacija malo smiri i stabilizuje. Jedan od razloga zašto mogu da se javljaju bolovi jeste povlačenje desni koje se desilo zbog kamenca i upale. Ukoliko se bol ne smanji sama od sebe u narednim danima, ponovo se konsultujte sa svojim stomatologom.

Uros

26.03.2022. 23:29 Одговори

Postovani doktorka mi je brusila zub na 3 bio je bas veliki ali u poslednje vreme vreme imam problem kada perem zub hladnom vodom i kada jedem osecam jak bol koji kratko traje ali je bas baj bol i prilikom kada zagrzizem nesto,danas sam video na vrhu krunice video neku belu tackicu sta bi to moglo biti?

    Dr Eleonora Bede

    28.03.2022. 08:40 Одговори

    Poštovani, ukoliko su bolovi kratkotrajni i dešavaju se samo na provokaciju, to je uobičajena reakcija zuba na brušenje. Ukoliko bi bolovi postali jaki i spontani, to može da ukaže na upalu živca u zubu. U tom slučaju je pre cementiranja nadoknade za koju je brušen zub trebalo sprovesti proceduru vađenja živca.

Kliment

09.04.2022. 12:32 Одговори

Na svakih dan dva mi nesto bas kratko prodje kroz zub ne mogu to okarakterisai kao bol ali verujem da jeste nego ne osetim tako jer traje jedan trenutak pa ne mogu da opisem osecaj , imam retke zube , da li treba da odem do zubara ili da promenim cetkicu,pastu,..

    Dr Eleonora Bede

    10.04.2022. 10:18 Одговори

    Poštovani, potrebno je da odete na pregled samo da bi se isključila mogućnost da je zub pokvaren. Ukoliko je zub zdrav, nemate razloga za birgu.

Iv

16.04.2022. 00:21 Одговори

Postovana, proslo je mesec ipo dana od zamene kompozitne plombe na gornjoj sedmici(zub nije imao karijes, samo je ispao delic bele plombe). U pocetku prvih dve nedelje je postojao bol na zagriz, sada protokom vremena samo prilikom zagriza tvrdje hrane. Prvo mi je receno da je zub senzitivan i da ce proci , a sada posto nije proslo skroz, da je problem zagrizaj koji je jak, i predlaze se zamena bele u cementu plombu,sto je meni jako cudno, jer sam na tom zubu vec imala belu plombu i nisam imala problema ni sa jacinom zagrizaja ni sa senzitivnoscu, jedino sto je novo je zapravo zubar, jer moj nije bio dostupan. Inace redovno idem kod zubara na kontrolu nemam probleme sa zubima. Ovo je bio moj prethodni post , hvala vam.puno doktorka na odgovoru.
Konacno pre nedelju dana je pristao moj zubar da ukloni tu plombu sto je njegova pripravnica stavila, cim je poceo da busi, na prvi dodir , osetila sam veliku bol, to mi se nije desavalo nikad, ne stavljam inace anesteziju , zubi nisu senzitivni, izvadio je belu plombu koja mi je pravila problem za svega tri minuta sve je bilo gotovo stavio je privremenu plombu i zagriz je sada u redu nema vise boli cak ni malo, zub je unutra bio zdrav bez karijesa. Kada sam pitala da li je to posledica neadekvatne plombe ta bol na zagrizaj koja me mucila cetiri meseca, rekao je da nije , da je kriv moj osetljiv zub. Da li ste vi istog misljenja? Zakazano mi je stavljanje nove trajne bele plombe za desetak dana. Dao mi je doktor tako jaku anesteziju da me jedna tacka na obrazu i sest dana posle boli, kao i kada pomeram tu stranu, da li treba da se zabrinem? Hoce li bol od inekcije proci? Mislim da je zurio da sto pre zavrsi prebrzo dao veliku kolicinu anestezije.
Hvala puno

    Dr Eleonora Bede

    18.04.2022. 09:46 Одговори

    Poštovana, sam način stavljanja bele plombe može da izazove tegobe koje ste opisali. Ukoliko se sada zub smiri, bezbedno je ponovo staviti belu plombu, ali je jako važan način na koji se tu radi, da do bola ponovo ne bi došlo. Bol nakon anestezije će svakako proći.

Dejan

21.04.2022. 01:36 Одговори

Postovana,

Nakon 2 dana neprestane iritacije i osjecaja nelagode u dzepu izmedju sestice i sedmice, kod svoga stomatologa sam uradio ciscenje dzepa. Nesto kasnije, nakon sto je anestezija popustila iritacija se pretvorila u bol, sto je ocekivano. Ali i nakon 3 dana jaka bol je idalje prisutna, te tablete poput raptena forte i brufena od 400mg uopste ne djeluju. 2 dana sam isao stomatologu i slikao to podrucije i oni tvrde da je to normalno sve i prepisali brufen svakih 6h. Medjutim smatram da je to zbog rada na dzepu trebalo bi bar malo da se smanji intenzitet boli za 3 dana, a on je stalno isti, te se iz boli u dzepu pretvorilo u bol citavog zuba.O plombiranom zubu se radi.

Hvala i srdacan pozdrav

    Dr Eleonora Bede

    21.04.2022. 15:51 Одговори

    Poštopvani, ukoliko je na snimku sve u redu, bol bi treao da se postepeno smanji i nestane. Osetljivost zuba je moguća u slučajevima kada dolazi do povlačenja desni, te je zub više nego pre izložen spoljašnjim nadražajima.

Maja

05.05.2022. 20:38 Одговори

Postovana
Prije 2 sedmice sam bila kod zubara, popravljala, cistila kamenac, uradila 3D snimak, desni su u redu, sad je sve ok.
Medjutim, ponekad se desavalo, a i trenutno sada, imam osjetljive desni i izgleda nesto ka afte da se pojavljuje, ali samo na mjestu gdje vec nemam zub. I to sigurno nekih 15 godina. Nemam bolove, samo je onako osjetljivo.
Izgleda kao mala upaljena crvena bubuljica.
Ne znam od cega se to stvara?
Hvala

    Dr Eleonora Bede

    06.05.2022. 09:38 Одговори

    Poštovana, potrebno je proveriti na snimku da li u toj regiji postoji proces u kosti, koji se na površini sluzokože manifestuje bubuljicom. Ukoliko to nije slučaj, uzrok takođe može biti povreda hranom, pošto na tom mestu nemate zub.

Nina

12.06.2022. 06:30 Одговори

Postovana, pre 5 dana sam izvadila gornju sedmicu, zub je propao i najbolje je bilo da se izvadi. Međutim sada me boli sestrica, pored te izvadjene sedmice. Ali boli me nocu, danju ne, uvek oko 1 sat zaboli i prestane posle nekih pola sata. Zub je zdrav, mislim imam plombu na njemu, ali nije oštećena, snimljen je zub i sa njim je sve ok. Zbog čega boli i to samo noću. Napomenula bih da ne spavam na toj strani i da poštujem sve savete stomatologa.

    Dr Eleonora Bede

    12.06.2022. 11:16 Одговори

    Poštovana, u toku samog vađenja susedni zubi trpe veliki pritisak. Zbog toga mogu biti osetljivi narednih nekoliko dana, ali bi bol trebala postepeno da se smanjuje.

Zerina

28.06.2022. 20:03 Одговори

Postovana,
Zub ispod mosta me iznenada poceo boljeti.
Popila sam antibiotik i bol se smirila na 20dana i sad opet sam pocela da osjecam jaku bol. Redovno perem zube, cistim koncem i oralnim irigatorom. Tu postoji i osmica koja mi je nikla naknadno nakon postavljanja mosta. Da li mozda ona ima uticaj na bol? S obzirom da je most svjeze postavljen da li je nuzno skidati taj most prilikom saniranja boli ili bi mogle postojati i druge opcije.
Hvala na odgovoru

    Dr Eleonora Bede

    29.06.2022. 08:13 Одговори

    Poštovana, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak tih zuba, kako bi se utvrdilo da li problem dolazi od umnjaka ili od zuba koji su ispod mosta. Drugačije nije moguće znati u čemu je problem. Savetujem Vas da antibiotike više ne pijete, jer oni ne mogu dugoročno da Vam pomognu, sve dok se uzrok bola ne eliminiše iz zuba.

Bojana

14.07.2022. 15:11 Одговори

Poštovana,
Već par dana osećam povremeni oštar bol na celoj levoj strani. Bila sam kod svog stomatologa i nismo uspeli da utvrdimo sta je u pitanju. Javlja se na toplo, hladno, slatko, čak i kad se zapricam bol se javi.
Snimala sam zube, nema nista sumnjivo, desni su u redu i nema karijesa. Da li znate šta može biti u pitanju?
Da naglasim, pre par nedelja sam radila prednje keramičke krunice, mozda je to nesto doprinelo?
Hvala

    Dr Eleonora Bede

    14.07.2022. 15:46 Одговори

    Poštovana, ukoliko je urađen pregled i rtg snimak i tom prilikom nije ništa pronađeno što može da ukazuje na problem, verovatno se radi o nekom prolaznom osećaju. Ukoliko Vam taj osećaj ne remeti svakodnevnicu, možete sačekati još neki vremenski period da vidite da li će tegobe proći ili će se bol definisati na nekom određenom mestu. Tako ćete znati i da li bolovi imaju veze sa krunicama. Samim tim što je na pregledu sve bilo u redu, možete bez brige sačekati još neko vreme da vidite da li će doći do promene.

Sladjana Stojakovic

25.07.2022. 15:36 Одговори

Postovani, pre 10 dana sam otisla sa snimkom 6 i 7, kojim je utvrdjeno da postoji dzep. Takodje snimkom i pregledom zuba utvrdjeno je da su plombne napukle (stare sive plombe) i karijes, te je stomatolog odlucio da zameni te dve plombe,skloni karijes i ne ocisti dzep, jer koliko sam razumela treba mu cista povrsina. Te je rekao da za keratazu dodjem kroz neko vreme, da ce mi biti sad svakako lakse jer su zubi sada u boljem obliku nego pre.
Medjutim kako je taj dan krenula da me popusta anastezija, osetila sam da postoji bol pritskom zuba na 7ci (koji ima zivac), bol je bio jaci zatim slabiji i sad je jaceg itenziteta kako dani prolaze. Zub me ne boli na toplo hladno ili slatko,cak i ne boli kada jedem hranu ili lupim malo cetkicom po zubu, iskljucivo me boli kada gornjim zubom prelazim preko tog sa malo jacim stiskom i trljanjem.

Stomatolog kaze da je moguce da par dana do 2-3 nedelje zub boli kada su u pitanju tako velike plombe(pogovo kada svog zuba jako malo imam) i da sve dok ne boli na toplo hladno slatko i to da bi trebalo da prodje kroz neko vreme.

Bole jako podseca kao onaj kad je zub kvaran (kad se ima karije) pa jedes slatko.

Zanima me da li je stvarno moguce da ovako nesto bude izazvano tim tretiranjem. Ili je mozda taj bol zbnog vece plombe koja nije mozda legla dobro pa boli zbog tog dzepa. Jer bol je tacno na delu blizi 6ci gde se dzep i nalazi.

Unapred zahvalna.

    Dr Eleonora Bede

    28.07.2022. 20:57 Одговори

    Poštovana, sasvim je moguće da zubi bole posle stavljanja dve tako velike plombe. Ovi bolovi se javljaju kao posledica reakcije zuba na novu plombu. Iz dana u dan bi bol postepeno trebao da se smanjuje, ali imajte strpljenja, može da potraje. Ukoliko primetite da se bol smanjuje, nemate razloga za brigu, vremenom će potpuno nestati.

Tesa

06.08.2022. 21:16 Одговори

Postovani osecam bol u zubu kad stisnem zube ili kad zvacem oprala sam zube ali idalje se isto desava sta da radim?

    Dr Eleonora Bede

    08.08.2022. 09:28 Одговори

    Poštovana, zub može da boli na zagriz ukoliko je prisutan karijes ili ukoliko je došlo do loma zuba. Potrebno je da odete na pregled kod stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu se zapravo radi.

Jovana

16.08.2022. 18:54 Одговори

Poštovani, molim vas za odgovor. imam jedan plombiran zub (u pitanju su stare sive plombe) stajala je 20 godina i zub mi je napukao, otpao je jedan deo , ali plomba nije ispala. Od tada, posle mesec dana, javlja mi se iznenada ,nenormalno jaka probadajuca bol, neizdrziva toliko da me boli cela strana vilice , uho i svaki zub sa te strane. Bol je iznenadan, neocekivan i neopisivo snazan. Nocu uglavnom, ali i danju je pocelo da se desava. Sta je to? U napred Hvala na odgovoru!

    Dr Eleonora Bede

    17.08.2022. 16:13 Одговори

    Poštovana, zub koji boli sam od sebe i u sred noći, verovatno ima upaljen živac. Potrebno je da se javite svom stomatologu radi pregleda, RTG snimanja i sprovođenja procedure lečenja živca.

Milica

25.09.2022. 13:12 Одговори

Poštovani,
Popravila sam umnjak početkom juna meseca .
Javlja mi se bol kad jedem ali ne uvek .
Bol nije jak ,i javlja mi se u jednom delu zuba ne u celom delu .
Radila sam kontrolni snimak i sve uredu .
Snimak sam nosila kod stomatolog i kaže da ne zna šta je uzrok bola .
Između 8 i 7 ima među prostor koji stalno citim jer mi se zadržava hrana .
Sta moze da bude uzrok tog bola ?

    Dr Eleonora Bede

    26.09.2022. 09:37 Одговори

    Poštovana, nakon stavljanja nove plombe, zub može da bude osetljiv na zagriz. Ta osetljivost može da potraje, ali je bitno da vremenom osetite kako se intenzitet bola smanjuje. Drugi uzrok može biti bol desni zbog nabijanja hrane između dva zuba. Što se ovog problema tiče, osim održavanja dobre oralne higijene, može se razmotriti i zamena plombe kako bi se bolje zaštitio taj prostor od zapadanja hrane.

Sara

29.09.2022. 15:07 Одговори

Postovani,
Imala sam bas dubog karijes na 7 otisla sam kod stomatologa i stavio mi je anasteziju ocistio zub i stavio neki lek medjutim posle anastezije i dan posle boleo me je zub neprestano posle toga sam opet otisla kod zubara i uklonio mi je zivac kada sam dosla kuci( posle anastezije zub pocije da boli )i 2 dana posle zub me manje boli ali konstantno i tako odjednom pocne bas jako da zaboli kao da postoji neka tackica koja bas jako zaboli i boli u predelu desni sa jedne strane kada pipnem

    Dr Eleonora Bede

    30.09.2022. 11:50 Одговори

    Poštovana, u procesu vađenja živca zubi vrlo često umeju da budu bolni i osetljivi. Ta bol bi trebala da se postepeno smanjuje. Ukoliko se uz bol javi i otok, u tom slučaju bi trebalo odmah da se javite svom stomatologu.

Lola

02.10.2022. 01:02 Одговори

Postovani, pre 5 ana sam skidala most na donjoj levoj srani 5.i umnjak drze most, i nisam imala bolove do momenta kada sam probala metal za novi most. Od tada imam tup bol na 8. koji se siri polovinom dolje vilice. Kada dodatknem desni na zadnjem delu umnjaka osecam bol.
Da li je noguce da su desni povredjene prilikom probe metala i da to vec drugi dan konatantno boli ili je ipak u pitanju bol na zubu? Hvala

    Dr Eleonora Bede

    03.10.2022. 08:30 Одговори

    Poštovana, postoji mogućnost da su desni iziritirane od celog procesa skidanja mosta i probe, ili zbog otežane higijene u ovom periodu, zbog čega Vam ostaje više hrane koja izaziva upalu. Na sledećoj probi se slobodno konsultujte sa svojim stomatologom, kako bi se izvršio detaljan pregled desni.

Adin

18.11.2022. 18:35 Одговори

Kad počne hladnije vreme, to je otprilike od ovog perioda, imam bol u jedinici. Ne znam razlog toga, ali obicno kad izadjem van i ako duva jak vetar, posle odredjenog vremena zub pocne da me boli. Da li je moguce da zub boli od vetra? Ako da, sta da koristim da smanjim bol ili unistim?

    Dr Eleonora Bede

    20.11.2022. 17:18 Одговори

    Poštovani, moguće je da postoji neki razlog zbog kojeg Vas zub boli na promenu temperature. Ono što treba da uradite jeste da snimite taj zub i odete na pregled kod stomatologa. Jedino na taj način može da se otkirje da li postoji neki upalni proces koji je potrebno lečiti. Lekove na svoju ruku nemojte uzimati.

Milica

16.01.2023. 01:55 Одговори

Poštovana doktorka,
Hvala Vam što nam posvećujete pažnju.
Nisam imala gornju 5icu 12 godina. U maju prošle godine ugradila implantat,u decembru nadogradnju, isti dan mi uzet otisak, pa te nedelje stavljene cirkonijumska krunica. Deo gingive do krunice mi je od prvog dana tamne boje. Da Li je to do mojih desni, ako da, sta je sa njima ili je to do protetskog rada? Takodje, bolelo me je još šestice nakon toga na hladno i na slatko, pa vremenom sve manje.
Prilikom rada, brusio mi je malo šesticu i napravio rupu, pa mi je tu urađena plomba pre četiri dana. Sada me boli šestica opet na hladno, ali intenzivnije i, evo, ležim već dva sata nakon hijene usne duplje i boli me.
Možete li mi pomoći odgovorom, molim Vas?
Pozdrav,
Milica

    Dr Eleonora Bede

    16.01.2023. 13:48 Одговори

    Poštovana, što se tiče boje desni, može da dođe do prosijavanja metala od implanta, ako su desni tanke. Ukoliko to jeste slučaj, i odlučeno je da se implant ugradi na tom mestu, ovaj problem na žalost nije moguće rešiti. Što se tiče bola na šestici, ukoliko bol traje duže od hladnog nadražaja i ne smanjuje se, pregledom i RTG snimkom će se utvrditi da li je na tom zubu potrebno uraditi lečenje živca.

Irmel

05.04.2023. 20:48 Одговори

Pozdrav,Imam bol u zubu
Prije nekih desetak dana sam stavio lijek i prvih 7 8 dana je sve bilo normalno nisam imao bolove itd.Međutim u ova zadnja 2,3 dana imam bol kada jedem nešto na tom zubu

    Dr Eleonora Bede

    06.04.2023. 15:42 Одговори

    Poštovani, ukoliko je lek stavljen kao deo terapije vađenja živca, normalno je da osetite bolove na zagriz, čak i neko vreme nakon završene terapije.

Marko

25.05.2023. 03:41 Одговори

Pozdrav, imam blag bol u zubu i osecam kao da trni zub, popravljen je bio pre nekoliko meseci i sada se vidi da je opet pokvaren.

    Dr Eleonora Bede

    25.05.2023. 19:31 Одговори

    Poštovani, potrebno je da se uradi pregled i RTG snimak zuba kako bi se ustanovilo da li je došlo do ponovnog kvarenja zuba.

Ostavite komentar