Servizi
  • Smrčanje in bruksizem
<< >>

Smrčanje in bruksizem

Silensor Sl – aparat protiv hrkanja

Hrkanje nastaje u toku sna, kada donja vilica osobe koja hrče zauzme položaj u nazad i time smanjuje protok vazduha. Ovo stanje uzrokuje vibriranje mekoga nepca i tada osoba hrče.

Opstruktivna sleep apnea predstavlja prestanak disanja na nekoliko sekundi u toku spavanja zbog suženja gornjih disajnih puteva. Ponavlja se više puta u toku noći i dovodi do smanjene koncentracije kiseonika u krvi.

Usled smanjenog protoka vazduha i čestog buđenja u toku noći, osoba se sutradan oseća umorno i neispavano. Bolesti srca i krvotoka takođe mogu biti posledice ovih stanja.

Hrkanje i opstruktivna sleep apnea uspešno se tretiraju u sklopu stomatološke terapije.

Šta je Silensor?

Silensor predstavlja aparat koji sprečava zauzimanje nepravilnog polozaja donje vilice, tako što je za vreme spavanje fiksira u prednjem položaju i time omogućava nesmetan prolaz vazduha kroz gornje disajne puteve.
Aparat se nosi u toku spavanja i obezbeđuje dobar san, kako osobi koja pati od hrkanja i opstruktivne sleep apnee, tako i njegovom partneru.

Kako se pravi aparat protiv hrkanja Silensor?

Silensor se izrađuje na osnovu otisaka zuba gornje i donje vilice pacijenta i individualan je za svakoga.

Da li nošenje ovog aparata vremenom znači i lečenje hrkanja?

Ovaj aparat deluje simpotmatski, što znači da ne dolazi do izlečenja, već pomaže samo u toku nošenja, tj. spavanja sa aparatom. Podaci proizvođača Erkodent iz Nemačke navode da do smanjenja simptoma dolazi kod 80% pacijenata koji redovno nose Silensor.

Da li svi pacijenti mogu da nose Silensor?

Postoje određene indikacije i kontraindikacije u medicinskom i stomatološkom smislu. Najpre je važno utvrditi uzrok hrkanja i da li postoje neke prepreke u gornjim disajnim putevima. U stomatološkom smislu, neophodno je da pacijent ima svoje zube ili fiksno nadoknađeno većinu zuba, kako bi aparat čvrstvo stajao na svom mestu u toku sna. Pacijentima koji nose mobilne proteze nije moguće napraviti ovaj aparat.

Kako se pacijent navikava na Silensor?

Organizmu je potrebno nekoliko dana da se navikne na spavanje sa stranim telom u ustima. Pacijentima se preporučuje da sam aparat stave u usta pre nego što legnu da spavaju, kako bi se prilagodili i naučili na novi položaj donje vilice.

Kako se održava Silensor?

Ujutro je neophodno oprati sam aparat četkicom i pastom za zube i ostaviti ga da se osuši, kako bi bio čist za naredno nošenje.

Zaštita kod noćnog škripanja zubima (bruksizma)

Bruksizam, škripanje ili škrgutnanje zubima je problem kojeg sami pacijenti nisu svesni. Neprijatni zvukovi škripanja u toku noći najčešće smetaju partneru i to je ono što pacijenta dovodi do stomatologa.

U stomatološkoj ordinaciji Dr Bede vrši se izrada silikonskog splinta (night-guard) prema otisku zuba pacijenta. Ovaj splint sprečava škripanje zubima i nastajanje neprijatnih zvukova. Takođe, štiti zube i okolna tkiva od oštećenja.