Pitajte stomatologa
Rok trajanja navlake

Poštovanje. Zanima me koliko mogu dugo biti zubi pod navlakom kojima su živci uništeni . A koliko oni koji imaju živac. I drugo pitanje dal se lečeni zub pod krunicom može zatvoriti cementom I koliko je dugo izdržljiv, a koliko je plomba?

Odgovor

  Poštovani, ukoliko je živac pravilno izlečen i zub pravilno napunjen definitivnim punjenjem, ne postoji rok trajanja koji može da se odredi. RTG snimak zuba koji je lečen može da pokaže da li je zub pravilno izlečen. Kada se zdrav zub ili pravilno izlečen zub prekriju navlakom, ta navlaka može da stoji na zubu godinama. Ono što može da se desi posle nekoliko godina jeste da desni počnu da se povlače, i to je razlog zbog kojeg bi staru navlaku trebalo zamenitim novom. Međutim, povlačenje desni se ne dešava kod svakog pacijenta. Samim tim navlaka može da stoji na zubu dugi niz godina, u nekim slučajevima i preko 10 godina.

Za pravilnu brigu o Vašim zubima i navlakama na njima, najznačajnije je odlazak na kontrolu kod Vašeg stomatologa jednom godišnje, kao i provera zdravlja zuba RTG snimkom jednom u dve godine.

Lečen zub koji je zatvoren samo plombom može da nosi rizik od loma pri zagrizu, zato što su takvi zubi krtiji. Lečen zub je uvek bolje zaštititi navlakom. trajanja navlake

Popravka umnjaka

Zdravo,pre nekoliko meseci poceo je da mi nice gornji desni umnjak. Iako umnjak nije potpuno izrastao na njemu se pojavio karijes,ne veliki,bez rupe,ali me boli na slatko povremeno. Zubarku sam pitala da li je potrebno da se umnjak vadi tj. operise,medjutim ona mi je rekla da nema potrebe da se vadi jer nemam sesticu,a i da se kvar moze popraviti i da nema razloga za brigu,zakazavsi mi pritom i termin. Pa bih volela da znam Vase misljenje da li je zub potrebno vaditi ili se iako nije nikao ceo moze popraviti i da li popavka mnogo boli? Hvala puno u napred,pozdrav.

Odgovor

Poštovana, potrebno je da uradite RTG snimak i da se na osnovu tog snimka i pregleda ustanovi da li će taj zub imati mesta da pravilno izraste do kraja. Ukoliko to jeste slučaj, ukoliko će zub imati mesta da pravilno izraste i da učestvuje u žvakanju, nema razloga da ga vadite. Takav zub je moguće popraviti i dalje održavati. Takođe je bitno da Vi taj zub možete da dohvatite četkicom i da možete da ga operete. Ukoliko zub ne možete da operete, ne vredi ga popravljati, jer će se ponovo pokvariti.

Što se tiče bola, kao i kod popravke ostalih zuba, možete dobiti lokalnu anesteziju i za popravku umnjaka. Popravka umnjaka

Bol nakon lečenja zuba

Postovani,
molim vas za odgovor
Zavrsila sma lecenj zuba dvojke u gornjoj vilici 30.09.
Ponekad se javlja osetljivost zuba na dodir, a kad pijem nesto toplo osetim bol u zubu.
Doktorka je radila kontrolni snimak kad je napunila zub i bilo je sve uredu.
Bila sam na pregledu, doktorka kaze da ce se to vremenom povuci.
Ne znam da li je normalno da lecen zub posle dva meseca od lecenja bude tako osetljiv.
Inace se lecim od neuralgije , pa ne mogu da oderedima da li je to neuralgican bol ili bol zuba.

Odgovor

Poštovana,
Neki pacijenti zaista reaguju malo burnije na celu proceduru lečenja zuba odnosno vađenja živca. Osetljivost najčešće prolazi nakon nekoliko dana, ali zabeleženi su i slučajevi kada traju i po nekoliko meseci, čaki i celu godinu.

S obzirom na to da ste se već konsultovali sa svojim stomatologom koji je na osnovu pregleda i RTG snimka ustanovio da je sa zubom sve uredu, mogu samo da Vas posavetujem da budete strpljivi još neko vreme, ili da se konsultujete sa neurologom.

Srdačan pozdrav!Bol nakon lečenja

Vertikalna pukotina na zubu

Pozdrav, donja šestica mi je skroz pokvarena i zub treba vaditi, međutim desilo mi se da je zub napukao vertikalno i sada se ta pukotina, odnosno deo zuba klima, ali ne ispada, da li je hirurški zahvat hitan i koliko može biti komplikovan?

Odgovor

Poštovana, to što je zub pukao vertikalno ne znači da je obavezno potrebna hirurška intervencija, ali to se na žalost ne može uvek predvideti dok se ne započne vađenje. Drugim rečima, vađenje takvog zuba se uglavnom započinje kao obično vađenje, pa tek ukoliko nije moguće uraditi intervenciju na taj način, pristupa se hirurškom vađenju.

Što se tiče toga koliko je ova intervencija hitna, to zavisi od Vaših subjektivnih tegoba. Ukoliko nemate nikakve tegobe, vađenje može malo da sačeka. Svakako Vam savetujem da vađenje ne odlažete predugo, zato što je taj zub sada pogodno mesto za nakupljanje bakterija i moguće je da u svakom momentu dođe do upale ukolnog tkiva oko zuba. vertikalna pukotina

Bol posle brušenja zuba

Molim Vas za odgovor i savet .

Pre 5 dana su mi bruseni  zubi u gornjoj vilici 10 kom i stavljene privremene krune  i od juče je počeo nek bol dvojke boli ustalno i danju i noću pošto je zub bio malo izbačen sumnjam da je stomatolog probio pulpu bruseci  zub.

Šta sada da radim .Zubar je nekorektan čovek to tek sada vidim gledao je samo novac da mi uzme i više nemam poverenja u njega.

Šta sada sledi da li ću ostati bez dvojke kolko dugo traje proces lečenja .

Molim Vas odgovorite mi

Unapred hvala

Odgovor

Poštovani, moguće da je došlo do upale živca kao posledica brušenja. Kod isturenih zuba se često i predviđa da će živac morati da se izvadi i to je rutinska procedura koja traje jedan ili dva dolaska kod stomatologa u roku od nedelju dana. Vađenjem živca će se taj zub sačuvati i moći će da se nastavi sa planom terapije koji ste započeli. brušenja zuba

Prolazak vazduha i pljuvačke ispod mosta

Na gornjoj vilici imam most od pre par meseci na 4,5,6 kod kog nemam peticu. Na mostu se javlja ostar bol na toplo i hladno koji traje par sekundi, takodje osecam da mi prolazi vazduh ispod mosta sa unutrašnje strane i da mogu da ubacim pljuvacku na tom delu. Interesuje me Vaše mišljenje o ovom problemu.

Odgovor

Poštovani, kod mosta je moguće da dođe do pomeranja nivoa desni i kosti, pa da samim tim dobijete osećaj prolaska vazduha ili pljuvačke ispod mosta na mestu na kojem ne postoji zub. Ovo nije ništa što bi trebalo da Vas zabrine, potrebno je samo da na tom mestu detaljno održavate higijenu.
Što se tiče bola koji osećate, to bi potencijalno mogao da bude problem. Savetujem Vas da se obratite svom stomatologu koji će na osnovu pregleda moći da ustanovi da li je došlo do povlačenja desni i na postojećim zubima ispod mosta, te da zbog toga osećate bolove. Opasnost u ovoj situaciji predstavlja mogućnost da se zub koji nije potpuno prekriven mostom pokvari. Detaljnije o ovoj temi možete pročitati ovdeispod mosta

Bol na zagriz

Lijep pozdrav,ovako stavio sam plombu prije nekih mozda 20-30 dana,5 zub,kad npr zvacem zvakacu gumu on me zaboli al nista strasno,znaci samo kad zagrizem na njega onda me zaboli,da li da odem opet u stomatologa da ga izbrusi jer mialim da mi nije zagriz bas idealan,pa bih vas molio vase strucno misljenje,stim da me uopce zub ne boli dulje od 2-3 sekunde nakon zagriza….

Odgovor

Poštovani, savetujem Vam da se ponovo javite svom stomatologu kako bi se zagriz korigovao. Iako taj bol na zagriz nije jak i ne predstavlja Vam veliki problem, nepravilan zagriz kao posledica stavljanja nove plombe može nepovoljno da utiče na zdravlje zuba u toku godina. O ostalim uzrocima bola zuba nakon popravke možete pročitati ovde.


bol na zagriz

Lom zuba kod deteta

Moj sestric od 12 godina je pre 4 dana u skoli imao nezgodu, i nažalost u potpunosti ostao bez zuba jedinice, dok mu je druga jedinica prepolovljena. Otišao je sa majkom, mojom sestrom, kod lokalne zubarke, koja je napravila zabicu za polomljeni i protezu koja ce se do punoletstva svakodnevno morati skidati za zub bez kojeg je oatao.

Interesuje me da li su to jedina rešenja na koja mozemo da računamo? Postoji li neki drugi način i rešenje za naredne osim proteze koja se stalno stavlja i skida i koja ne omogućava da se hrana grize ?

Hvala puno unapred na odgovoru.

Odgovor

Na žalost, u tom uzrastu je veoma nezgodno nadoknaditi izgubljeni zub zato što su deca i dalje u fazi rasta i razvoja. Svako drugo rešenje koje podrazumeva fiksiranu nadoknadu zuba (koja se ne skida i stabilna je) će praviti problem u njegovom daljem rastu.
Kosti njegovih vilica i susedni zubi se još uvek razvijaju i pozicioniraju i zato je potrebno da se ta proteza skida i vremenom prilagodjava novonastaloj situaciji, kako pravilan rast i razvoj ne bi bili ometani.

Takođe, zub koji je na pola slomljen, iako je ostao u vilici, pretrpeo je veliku traumu i svakako se savetuje da se izbegava odgrizanje zalogaja sa tim zubom, kako bi se on oporavio. Lom zuba

Pokvaren zub ispod mosta

Poštovani, zamolila bih Vas ukoliko ste u mogućnosti da mi date savet u vezi sa problemom koji imam sa zubom. Naime, pre tačno godinu dana sam stavila mostove na gornju i donju vilicu. Nažalost, pre par meseci mi se pokvario zub dole desno (mislim da se radi o trojci). Taj zub je, kako kaže moj stomatolog, za vađenje i ne može da se popravi. Njegov predlog je da se seče u korenu. Pošto imam nizak nivo trombocita kod mene postoji bojazan od krvarenja a inače su mi sve operacije bez konsultacije hematologa. Ne znam da li postoji mogućnost da se skine ceo most a da se taj zub izvadi….da li bi na taj način bio pogodniji? Pretpostavljam da bi tada morao da se radi novi most što za mene ne predstavlja problem. Molila bih Vas da me posavetujete kako bi se taj problem mogao rešiti na najbolji način ili barem gde bih mogla da se informišem o tome. 

Odgovor

Poštovana, potrebno je uraditi klinički pregled i RTG snimak, kako bi se videlo u kojoj meri je taj zub pokvaren i da li bi bilo bolje takav zub operisati ili vaditi. To zavisi kako od stanja samog zuba, tako i od rasporeda ostalih zuba odnosno od toga da li je taj zub jedan od ključnih nosača mosta ili postoje susedni zubi koji će moći da nose most umesto njega. Ukoliko je neophodno vađenje zuba, most mora da se ukloni i da se nakon zarastanje rane (minimum 6 nedelja), napravi novi most. Za to vreme je moguće izraditi privremeni most koji bi nosili dok rana ne zaraste. Što se tiče Vašeg problema sa trombocitima, savetujem Vam da ni jednu hiruršku intervenciju ne radite bez saglasnosti  Vašeg hematologa.

Pokvareni zub

Fiberglas kočić i nadogradnja zuba

Postovani, Cetvorka gore desno mi je vecim delom pod plombom. Moj stomatolog mi predlaze da se umetne titanijumski anker ili fiberglass. Na meni je da odlucim sta cu od ta dva. Nazalost ne postoji puno informacija na srpskom jeziku o ovim zahvatima. Zanima me sta je bolja opcija, obzirom da su meni najbitnije osobine dugotrajnost, izdrzljivost i neprimetnost. Ukoliko postoji i neka treca bolja opcija spreman sam i na nju. Srdacan pozdrav i unapred hvala na pomoci.

Odgovor

Poštovani, s obzirom na to da se radi o zubu koji je u vidljivoj regiji osmeha, i da je Vama važna estitka tog zuba, mislim da bolji izbor bio fiberglas kočić. On ima dobre fizičke i estetske osobine. Postavlja se u kanal korena zuba i oko njega se od plombe izrađuje nadogradnja zuba. Bele je boje tako da neće uticati na prirodnu boju zuba. Sa druge strane titanijumski kočići su u boji metala i samim tim mogu da utiču na estetiku zuba.

Kod zuba koji su lečeni i koji su većim delom sačinjeni od plombe, savetujemo da izradite i keramičku krunicu na tom zubu. Lečeni zubi su po prirodi krtiji od zuba koji i dalje imaju svoj živac. Takođe, zubi koji su većinski napravljeni od plombe takođe predstavljaju rizične zube kod kojih može da dođe do loma. Sa postavljenim fiberglas kočićem i keramičkom krunicom, ovakvi zubi su potpuno zaštićeni.Nadogradnja zuba